Sjukdomar

 

Om våra hundar är problemfria, såväl fysiskt som psykiskt, så ska vi nog tro de har ett bra liv utifrån sina behov. Annars är något fel.

Om hundar är sjuka ofta är något fel.

Om hundar är "besvärliga" är något fel.

Fysisk sjukdom utreder man lämpligast tillsammans med en bra veterinär. Man ska dock komma ihåg att många fysiska krämpor beror på psykiska handikapp. Ett ämne som många veterinärer inte vet så mycket om då den biten inte alls finns i veterinärernas utbildning i Sverige idag (skrivet 2013), utan helt och hållet kommer ann på den enskilda veterinärens egetintresse och praktikplatsers förmåga att förstå sig på det psykiska bakom många sjukdomar.

Psykisk sjukdom (eller störning om man så vill) har ofta sin grund i dåligt ledarskap eller för lite aktivering, ofta en kombination av båda, eller/och p g a sjukdom.

Ger man hunden tillräckligt med aktivering utifrån varje enskild hunds behov och ett bra ledarskap så brukar i stort sätt alla hundar bli bra med automatik med tiden. Ibland (inte så ovanligt som man kan tro) kan även fysisk sjukdomar försvinna som i ett trollslag när de psykiska besvären försvinner.

Många sjukdomar går att komma tillrätta med genom att ha sunt förnuft och grundkunskap. T ex att inte klä hunden, hunden har päls som skyddar den. Att inte bära hunden för jämnan, utan låta även små hundar få röra sig och få muskler. Alla sådana små råd och tips som det finns i massor på denna sida. Praktiserar man sunt förnuft och grundkunskap är många problem lösta.

 

 

Att en ras inte har bekämpningsprogram innebär inte att de alltid måste vara 100 % friska i all evighet. De är levande väsen och kan därmed drabbas av lite allt möjligt, så som allt levande kan. De kan bli skadade, de kan smittas av sjukdomar, de blir äldre o s v. Dock får man kanske hoppas och tro då att dessa raser kanske har något mindre frekvens av drabbade individer, vilket tyvärr inte alltid är fallet.

Detta ska endast ses som ett sätt att få en lätt introduktion i sjukdomen, man ska alltid rådfråga sin veterinär!

Jag kommer här ofta hänvisa till veterinären, fast jag nämner mer sällan något om vad veterinärerna gör. Anledningen till detta är att veterinär vetenskapen utvecklas ständigt, om jag skriver något så kan det vara gammal kunskap om en kortare eller längre period.

Det samma gäller för specifika mediciner.

 

 

Om en hund mår fysiskt dåligt mår den i regel psykiskt dåligt.

Om en hund mår psykiskt dåligt en längre tid kommer det till sist bryta ner den fysiska hälsan hos hunden också.

Om en av mina hundar inte mår bra, så mår inte jag bra. Jag gör allt för att få min hund att må bra igen.

Tar jag omhand en hund som inte mår bra så jobbar jag ändan av mig för att få den att må bra och ger mig inte förrän jag lyckats.

Köper jag mig en valp och får en valp som det bara är problem med redan från starten för att den mår dåligt, så får vi en sådan start så jag aldrig får samma glädje med den hunden som med mina övriga hundar. Det hela är extremt tragiskt. Det finns däremot valpköpare som drömmer om att få tag i sådana valpar och älska ihjäl. Jag är inte en av dem.

 

 

190111 Vissa sjukdomar ökar kraftigt på senare år

Med tanke på det växande antalet sjuka hundar i Sverige numera och stora ökningen av vissa sjukdomar, så får vi inse att välfärdssjukdomarna vi människor lider av i så hög grad idag är på galloppframfart hos hundar, alltså förvärvade sjukdomar.

Det är en styggelse att vi ska kalla oss djurvänner och sedan ställa till hälsoproblem för hunden. Det är också hög tid att börja prata om vad som är ärftligt eller inte av alla sjukdomar och vilka hälsoprogram som kommer i gungning p g a våran tids vanskötsel av hundar i Sverige.

Sedan har vi de nya parasiterna, den ställer till skada hos hundarna i Sverige med omgivning som hundarna får lida av utan behandling.

Hundar idag har det mindre bra än förr i många aspekter. Det är mycket förvånande med tanke på all spridning av hundkunskap t ex via media numera. Däremot är det inte förvånande då framför allt jbv har sämsta informationen om nya regler och bestämmelser, och nya sjukdomar och parasiter än de någonsin haft. De är helt ointresserad av att folk ska göra rätt, både djurägare och veterinärer, eller att djur ska få den bästa vård och behandling som går att få och kunskap om det samma.

Vad är det vi kan göra som hundägare?

Vi kan lära oss så mycket vi kan om t ex nya parasiter. Vi får lusläsa gällande lagar och bestämmelser hela tiden, om man har turen att ha ett fungerade internet, då det verkar vara enda vägen att få tag i de flesta av dessa regler. Sedan måste vi stoppa utvecklingen som gör att vi ger hundarna samma problem som vi människor har i stor utsträckning numera.

Några exempel på välfärdssjukdomar som ökar på våra hundar; hjärt- kärl- sjukdomar, andningsbesvär, diabetes, ledbesvär av alla möjliga sorter, besvär i nackar och andra skelettproblem, psykiskt lidande, päls- och hud- sjukdomar, övervikt och t o m mycket kraftig övervikt. O s v.

Vad kan vi då göra åt detta?

Vi ska inte utsätta hundar för stress. Vi ska se till att hunden är i mental balans. Vi ska se till att hunden får bästa mat i lagom mängd, mat som är bra för hundar, inte människor. Vi måste se till att inte dränka våra djur i parfymer av olika slag, inte förstöra hundens hud och päls genom kläder. Vi måste se till att hunden inte hålls övergödd och är i bra kondition. Att den får vara ute mycket och röra på sig med variation (många olika typer av rörelser) dagligen. Vi ska umgås med vår hund. Vi ska INTE bära hundar.

Se till att hunden är oskyldig, lycklig och frisk i kropp och själ. En lycklig hund kommer berika ditt liv mera än en olycklig hund.

 

 

Här kommer några sjukdomar som kan uppkomma på hund. Det blir en lång lista varför jag sammanställer den i bokstavsordning.

 

AD = armbågar
Akut räddning av döende hund
Alabama Rot

Allergi hos både människor och djur 181102

Analsäckar
Apotek för sällskapshundar och hundavelsapotek
Benbrott och stukningar etc
Benpålagring = osteokondros
Blodpropp
Blodöra
Borrelia
Brock navelbrock, ljumskbrock, pungbrock

Brucella canis

Defekta valpar
Diabetes
Dvärgväxt
Efterbörd
Eklampsi-mjölkkramp
Epilepsi
Felläge på valpar under förlossning
Förgiftningar m m
Giftiga födoämnen mat för människor som är giftig för hund 190130
Giftiga ämnen Akrylamid Anilin Arsenik Bisfenol A Klorparaffin Microplast Paraben PFOA m m Triklosan o s v 181106
Gomspalt läppspalt
HD = höftleder
Herpes
Hjärnan
Hjärtat
Hosta, harklingar, förkylningar, kennelhosta
Hudsjukdomar 190208

Intyg på friska hundar från Pia´s kennel

Juver och dess olika problem och funktioner
Kastrering och sterilicering
Kejsarsnitt
Kortisol stresshormon

Kroksvans

Kuvös
Livmodern och dess problem
Magsjuka och magomvridning

Maskar och andra invärtes parasiter som amöbor o d 190129

Medicin
Mjäll
Myggor som smittbärare 181221
Njurar

Ohyra - parasiter Utvärtes parasiter (Demodex, fästingar, loppor, löss, noskvalster, rävskabb, öronskabb) 181217

Ormbett och andra förgiftningar
Oxytocin lyckohormon
Patella - Knäledsfel 190210
Prostata
Rassjukdomar
Resistens 181107

Rygg 181208

Sanering 190124
Skadliga ämnen 190130
Skelett 181208
Skendräktig
Sköldkörteln - Hypotyreoidism
Smittor
Smärta
Städning 190124
Städningsknep
Sår
Tandsten och tänder
Tarmvred
Temperatur och puls även rumstemperatur där hundar vistas
Testiklar
Urinsten
Ultraljud
Underhull-övervikt

Vaccinationer (HCC, kennelhosta, leptospiros, parvo, rabies, ringorm, valpsjuka) 181204

Vattenskalle
Värksvaghet eller avsaknad av värkar
Växtvärk
Åksjuka
Ögon
Öron
Övervikt-underhull

 


Nycken till framgång är bl a kärlek och kunskap.

 

Uppdaterad 2019-02-11