HUNDAR OCH PARFYM

 

220319 Man kan älska hundar hur mycket man vill, men utan rätt kunskap kan man skada hundar. Detta gäller i allra högsta grad mentalt, men även fysiskt. Exempel på några saker som är vanliga idag: Många ger hundar mat som är bra eller t o m extra exklusivt för människor, för att de vill sina hundar väl, men det vissa inte vet är att vissa saker som människor klarar att äta kan vara giftigt för hundar. Att sätta på hundar kläder, som om de vore människobarn, är att skada sin hund. Att ömka hundar kan göra en hund till krympling. Vissa utsätter hundar för starka lukter som t ex parfymer, dessa kan vara skadliga för hundar. Vissa bär runt på sina valpar och vuxna hundar så de inte får muskler och senor nog för att normal belastning och gör därmed hunden skadad och sjuk, för livet, för att inte tala om den mentala skada man gör hundar när man bär dem.

 

 

Något som tycks bli mer och mer vanligt och vara extra vanligt bland dvärghundsfolk är att använda starka parfymer.

 

Starka konstgjorda lukter vet man idag är bidragande orsak till allergi hos människor. Människor som utsätts för starka konstgjorda lukter, men också luftföroreningar från bilar, fabriker m m har mycket ökad risk att bli allergiker. På människa säger man att om en människa en gång blivit allergisk så är allergin där för att stanna.

Det finns stark orsak att tro att det samma gäller hundar.

Läs mer om allergier, länk långt ner på denna sida.

 

Ingen hund ska ha så kallade dragningar (snorklingar, fnysningar, nysningar m m), då mår de inte bra! De kan vara förkylda eller t o m vara allergiska och / eller lida av astma eller helt enkelt utvecklat allergi eller astma p g a dessa starka parfymer många omger sig med.

Man måste vara väldigt försiktig med starka dofter tillsammans med hundar, då speciellt de som har små, smala eller platta näsor som alltid är känsligare än hundar med en normalbred och normallång näsa.

Starka parfymer kan få den minst allergiska hund att bli allergisk.

Att använda starka parfymer (i t ex hundschampon, tvättmedel, skurmedel, på sig själv, på hundarna eller var som helst annars) kan rent av döda hundar!

Vi som dessutom är uppfödare och därmed har små valpar ibland bör vara extra försiktiga och helst bara använda icke allergiframkallande parfymer / lukter kring oss i våra hem och runt våra älskade hundarna. Även så kan omåttliga mängder framkalla allergi.

Om hundar börjar uppvisa dragningar eller förkylningssymptom bör man börja leta efter starka lukter som kan vara boven i dramat. Om hunden trots avlägsnande av parfymer har problem, ska man uppsöka veterinär! En hund ska inte behöva gå runt och vara sjuk.

Om man inte tål lite hundlukt så kanske man inte ska ha hundar? Hundar luktar hund och inte parfym, håller man bara rent så behöver inte hundlukten bli så stark.

Om man lever omgiven av starka dofter i sitt hem så kan det vara svårt att själv avgöra om man är omgiven av starka parfymer, men har man ärliga vänner kan de tala om i regel, folk som inte lever med en och därmed är "immun" mot doften och inte känner lukten längre.

Det finns särskilda hundparfymer numera, det blir vanligare och vanligare på marknaden, var aktsam! Även dessa kan hundar (och människor) vara allergisk mot, precis som jag är allergisk mot vissa människors (och hundars) parfymer som finns på marknaden.

 

 

Mysk har en liknande lukt för hundar som hundarnas feromoner/könshormoner. Det attraherer de flesta hundar. De vill gärna rulla sig i det så de blir nersmetade av mysk.

 

 

En personlig erfarenhet var en hund jag placerade ut på foder 2008. Den kom tillbaka på en vecka (efter att ha sprungit hos flera veterinären för besvären under tiden som inte fanns vid leverans) med extremt kraftig allergi och mycket akuta andningssvårigheter och hade magrat av något enormt på denna veckas frånvaro. Hundvalpen STANK parfym vid återlämnandet. Den blev frisk på en vecka bara den slapp parfymerna. Hade den hunden levt kvar i detta hemska hem hade den säkert kunna dött av sina akuta besvär.

Flera hundar av rasen Chihuahua som jag tagit över har haft mycket stora andningssvårigheter och starkt parfym luktande fällar och koppel / halsband med sig (som jag naturligtvis omedelbart avlägsnat), under de första dagar hos mig har problemet avtagit snabbt och efter ca 1 vecka är hundarna friska. Det har hänt att mina friska hundar har fått andningsproblem första dygnet med sådana hundar i huset, för att symtomen sedan snabbt försvunnit igen.

Parfym har igen (april 2011) fått hundar att må dåligt. Sorten denna gång hette ESPREE - Energee Plus Pomegranate Cologne, den luktar otroligt starkt, även i små doser. Denna gång var det två hanhundar som drabbades av detta elände.

 

 

Denna hundparfym tycks vara lite annorlunda. Den innehåller till största delen aloe vera och fruktessans. Kanske är det därför mina hundar inte reagerar negativt på denna parfym?

Denna parfym luktar apelsin.

Jag har hittills provat denna på ett femtital hundar. Och, som sagt, inte en enda har haft en negativ reaktion.

Men trots det så förespråkar jag inte parfym till eller kring hundar. Det är en sådan onödig risk.

Jag fortsätter dock att ha mina hundar som försöksdjur, så kanske vi har en sort som går att använda, för de som absolut vill ha parfym på hundar, utan att utsätta dem för risker.

Jag testar vidare...

 

 

210502 Mer om dofter som terapi.

Läs mer om allergier.

 

Uppdaterad 2022-03-23