Smärta

 

Har din hund ont? Hur ser du det?

 

Att en hund är glad och pigg behöver inte bevisa att hunden är smärtfri.

Hundar med kronisk smärta, speciellt de som långsamt blir sämre, behöver man inte alls se deras lidande på. Trots det kan de lida något ohyggligt.

Vissa hundar som har mer och mindre smärta i vågor, kan bli lynnig. Plötsligt blev hunden som alltid är så trevlig arg, eller rädd, eller kraftigt förändrad. Sedan blir den "normal" igen. Ibland förknippar de hundarna smärta med vad som händer när den plötsliga smärtan slår till.

Exempel: En hund som matte cyklade med varje eftermiddag blev plötsligt aggressiv mot deras dotter. När matte cyklat och de kom hem så la sig hunden i sin säng under trappen i hallen, då kom lillmatte hem från skolan. Samtidigt tog smärtan i på hunden efter cyklingen, och lillmatte kom in genom dörren. Hunden trodde lillmatte gjorde den illa varje dag! Det visade sig i efterhand att hunden hade grav HD defekt.

Värre är det med en ständigt molande värk. Hundar som har det ser man ofta den tydliga skillnaden på efter att man åtgärdat problemet.

Exempel: En äldre hund fick problem i ett öga, ögan var för stort, hunden blev under samma tid mycket lugnare, trots att den tidigare varit väldigt livlig och barnslig för sin ålder. Men det är ju inte konstigt då hunden var äldre. Efter flera månaders försök att få hundens öga att minska i storlek så togs det sjuka ögat bort. Hunden blev redan morgonen efter operationen som en ung valp igen! Hunden hade haft en fruktansvärd huvudvärk under hela tiden, det vet man från människor som drabbas och kunskap om hundens anatomi.

Ett annat exempel: Många rashundar med gigantisk päls som "ska" rullas o d för att se "fin" ut, ser man samma reaktion på. Om de klipps ner är det nästan regel att de blir som unghundar på nytt! En ENORM lycka infinner sig väldigt fort hos dessa hundar. Slutsats, gigantiska pälsar plågar hundar.

Jag har haft nöjet att skänka denna lycka av att klippas till ett antal hundar genom årens lopp, av de hundar jag ägt själv har det varit yorkshire terriers som jag har klippt, SAMTLIGA har visat OERHÖRD lättnad och lycka efter klippning.

Men även kunder undrar vad man gjort med hunden då den blivit som en valp på nytt efter första nedklippningen!

 

 

Jämför med människa

Tänk er en människa med kronisk smärta, t ex jag själv, det är ju inte så att jag lever hela mitt liv utan att le, skratta, ha roligt. Hade jag inte det ibland så skulle jag inte vilja leva. I mitt fall är det i regel mina hundar som ger mig tillfredsställande att vilja leva, trots ständigt närvarande smärta i över 35 år som blir värre för vart år.

Slipper jag människor som gör mig illa så är jag en mycket glad och nöjd person, trots ständigt närvarande smärta.

Har man en vän som sörjer vet många människor inte vad de ska säga till sin vän. Om de sedan ser att den människan som ska vara i sorg skrattar så förstår de ingenting. Ofta drar de slutsatsen att människan inte sörjer.

Den som sörjer vågar inte visa att den blir glad inför sina vänner, av rädsla för att det ska misstolkas som att de inte sörjer.

Men om de sörjande umgås med andra människor i sorg så kan de lättare skratta och vara glada i stunder. De går igenom samma så de förstår.

Hunden blir också ofta missförstådd på detta vis. Om hunden är glad och pigg så drar ibland människor snabbt slutsatsen att hunden är smärtfri och frisk. Trots det kan hunden alltså vara i en ohygglig smärta.

 

 

Förstå hunden

För att läsa smärta hos hund så måste man ha en enormt stor kunskap och erfarenhet av hund, i kombination med stor empati och förmåga att läsa andra individer. Det är inte alls lätt att se kronisk smärta på hund.

Om man däremot vet var smärtan sitter så kan man tillgripa lätt våld och då få fram reaktioner. T ex en hund med höftledsfel kan man dra LÄTT i benet bakåt-framåt och lite åt sidan, MYCKET FÖRSIKTIGT.

Om hunden blir arg, snabbt vänder sig mot den som håller på med benet, kanske t o m försöker bita, så är det en tydlig signal på smärta.

Om hunden sväljer och slickar sig kring munnen eller blinkar och drar upp munjiporna så är det tydliga tecken på smärta av en mycket artig hund som har stor respekt för människan.

Ibland ser man bara en bit tungspets titta fram och så drar hunden tillbaka den igen. Ibland smackar hunden med läpparna, liksom torrtuggar.

Om hunden spärrar upp ögonen och blir stirrig på blicken är hunden rädd, vilket är vanligt när de förväntar sig att det ska göra mycket ont strax men den kan också spärra upp ögonen till max vid extrem smärta. När de spärrar upp ögonen av akut smärta så ser det nästan ut som ögonen ska trilla ut!

Nacken kan spännas och dra sig uppåt+bakåt vid smärta.

Öronen är placerad olika beroende på hur hunden bär ögonen normalt. Man måste här lära sig förstå örats anatomi, borträknat från hur hunden har öronen normalt. Sedan får man lära sig läsa öronen därifrån.

Den yttre öronkanten vid basen får en spänning på hunden vid smärta.

Ofta ser man hur hunden nästan sluter ögonen och drar ett tungt andetag av lättnad, huvudet sänks också ofta något, när smärtan plötsligt släpper.

 

Kom ihåg, många av dessa tecken kan också vara tecken på t o m välmående! Man måste läsa och förstå HELA hunden. Man kan inte plocka en liten detalj och tro att den säger allt.

 

Uppdaterad 2018-07-03