Ämnen som kan vara skadliga för hund/djur

 

Det finns många ämnen som man är tveksam till, vi använder så många nya material numera och vissa kan bakfyra för oss. Rejält. Det är inte helt fel att hålla sig uppdaterad om senaste forskningen vad gäller ämnen som kan tänkas vara skadliga för våra hundar.

 

191123 Idag är det på nyheterna det jag skrev om för väldigt många år sedan.

Att alla dessa olika kemikalier vi har i vardagen idag är för mycket när det är så många olika sorter som har samma negativa effekt, vissa kanske t o m kan förstärka varandra!

En ny statlig utredning med professor Christina Rudén vid Stockholms universitet som har varit regeringens särskilda utredare i ämnet, har nu kommit fram till det jag redan gissat.

Det konstateras att inlärningsstörningar hos barn ökar. Också att allergier ökar. Dessutom att fertiliteten minskar hos människa.

Flertal av våra idag tillåtna kemikaliska ämnen är konstaterat allergiframkallande och hormonstörande.

Därför har utredningen kommer fram till att var och en av ämnenas gränsvärden bör minskas.

Mer om nyheter.

 

Många av dessa ämnen är plaster av olika slag. Ibland plastliknande behandlingar av papperspåsar (t ex hundfoderpåsar/säckar).

 

Akrylamid
Anilin
Arsenik
Bisfenol A
Foder/proteiner
Ftalater
Klorparaffiner
Microplaster
Paraben
Perfluorerade ämnen PFOA - PFOS - PFAS o s v 190806
PTFE = Polytetrafluorenten + Teflon Gortex m m
Triklosan

 

191204 Klorpyrifos

Mer gifter i mat. Drygt 1/5 citrusfrukter har spår av klorpyrifos enl. Livsmedelverkets kontroller. Skadligt bekämpningsmedel. Klorpyrifos kan ge nervskador och defekter på hjärnan hos foster och små barn.

 

 

191204 Vattenrening

Vare sig man bor i lägenhet, hus, radhus, hyrt hus, eget hus, så kan man ha extra vattenrening. Man kan t o m göra ett själv. Det består då av en slang eller rör från kranen till en burk med reningsmaterial. Från burken till en tappkran. Klart att använda! Rengörngsmaterialet ska bytas eller tvättas regelbundet.

Vattenrening med aktivt kol är något som min pappa har rekomenderat under hela mitt liv. Hans företag, där han jobbade under en stor del av sitt yrkesverksamma liv, har bl a sysslat med vatten, förutom el, som var min pappas specialitet.

Men på detta vis hade hans arbetskollegor tillgång till det senaste inom vatten som även kom min pappa till godo.

Nu har man sett att kol även rensar bort 80-90 % av medicinrester ur vatten.

Det kanske låter ointressant, men det är det inte. Medicinrester i vatten är ett växande problem och har varit under en lång tid.

Jag säger bara, vill ni ha vattenrening, satsa på aktivt kol!

 

 

Det troliga är att när man har max tillåten halt av ett ämne med t ex hormonstörande ämnen, och sedan ett annat ämne med max tillåten halt som också är hormonstörande och sedan ett tredje, samma sak... Vem som helst måste förstå att detta går ÅT HELVETE!

 

Skulle man förbjuda alla ämnen på en gång som innehåller skadligheter, så skulle vi nog hamna på "stenåldern" igen. Det vore helt enkelt omöjligt. Det finns nog inte ett enda område som inte skulle påverkas starkt. Datorer, alla plaster, många metaller, rengöringsmedel, operationsutrustning, mattillsatser, bilar, flygplan...

Minst måste man nog i alla fall minska ämnenas gränsvärden bit för bit. Alla ämnena som misstänks vara störande.

 

Människor och djur ska INTE vara ett experiment för att se vad som händer och därefter konstatera vilka skador ämnena gett! Det är vad vi är idag.

 

Något vi måste tänka på är att p g a hundens kortare generationsintervall så kan förgiftningar av olika ämnen visa sina baksidor på hund långt före det visar sig på människor. Det jag vill ha sagt med det är att vi kanske måste ligga före i bekämpningen av dessa gifter på våra hundar om vi ska fortsätta att hålla våra hundar friska och sunda.

 

En sak som är lättare sagt än gjort är att undvika skadliga ämnen till hundarna.

Plaster (innehåller ofta akrylamid och/eller Bisfenol A) i hundsängar, hundleksaker, skålar, flaskor, sprayer, halsband och koppel.

Så vill man undvika utsödringar från tyger (microplaster), då blir det att utesluta alla filtar och de flesta hund"kläder" men även vissa koppel och halsband. Allt fleece. Men även skurmedel av olika slag. Vi måste lära oss andra sätt att rengöra än med rengöringsmedel. Ånga slär jag gärna ett slag för!

Man vill undvika Bisfenol A ur vattnet, så det blir att dra nya vattenledningar till privat brunn...

Så vill vi undvika perflourerande ämnen, då får man ta bort alla impregnerade textilier (vilket är i prinsip allt tyg till hundar). Impregneringsmedel. Rengöringsmedel. Heltäckningsmattor.

Så har vi triklosan, då bör vi till våra hundar undvika bl a hygienprodukter (deodoranter, tvål, tandkräm) och rengöringsprodukter.

Alternativ rengöring med vattenånga och då enbart ånga, inga kemikalier alls men fortfarande lika rent, eller renare, då ångan även "kokar" ur smuts ur smala sprickor, detta är en vinst på flera plan.

I vilket fall är det till sist inte mycket som återstår för våra hundar.

Det är bara att konstatera, det är skadliga ämnen i nästan allt.

 

 

Några tips på farliga produkter

Plaster och andra farligheten finns överallt, det tycks omöjligt att undvika dem. Så även till våra älskade hundar.

Att hitta leksaker till hund som inte innehåller plast är svårt.

Att hitta filtar, eller huvaligen kläder, som inte innehåller fleeze tycks vara svårt.

Petflaskorna som mina hundar har kopplade till vattennipplarna, där är båda av plast.

Färglada saker i all ära, jag ÄLSKAR FÄRGER! Men tyvärr har vissa, framför allt vissa starka färger, farliga kemikalier i sig.

T o m hundmatsäckar är i plast eller plastat papper.

Fryst hundmat är oftast i plast. Burkmat, lådmat och liknande till hundar har i regel en plastad hinna närmast maten inne i burken.

 

 

Några tips om hur man kan undvika farliga ämnen

Många utfodrar sina hundar i plastskålar, jag använder mest glas, porslin och allra mest rostfria skålar.

Jag öser maten med plastfria skopor.

När jag öppnar en burkmat och inte förbrukar den på en gång så lägger jag i regel över maten i glasflaskor tills jag ska använda dem.

Torrfoder lägger jag oftast upp i mindre burkar i rostfritt och i glas.

Skurmedel innehåller många gånger farliga ämnen, jag använder ren ånga för rengöring.

 

190905 .
Photo: AH

 

Livet är svårt om man försöker undvika plaster och andra farligheter till sina hundar. Alternativa material i större utsträckning skulle vara underbart, men hur?

 

Jag är tacksam för förslag och idéer på mindre farliga material till hundar.

 

Uppdaterad 2019-12-04

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström