Ämnen som kan vara skadliga för hund/djur

 

Det finns många ämnen som man är tveksam till, vi använder så många nya material numera och vissa kan bakfyra för oss. Rejält. Det är inte helt fel att hålla sig uppdaterad om senaste forskningen vad gäller ämnen som kan tänkas vara skadliga för våra hundar.

 

Många av dessa ämnen är plaster av olika slag.

 

Akrylamid
Anilin
Arsenik
Bisfenol A
Foder/proteiner
Ftalater 181031
Klorparaffiner
Microplaster
Paraben
Perfluorerade ämnen PFOA - PFOS - PFAS o s v 181031
PTFE = Polytetrafluorenten + Teflon Gortex m m 181106
Triklosan

 

Skulle man förbjuda alla ämnen på en gång som innehåller skadligheter, så skulle vi nog hamna på "stenåldern" igen. Det vore helt enkelt omöjligt. Det finns nog inte ett enda område som inte skulle påverkas starkt. Datorer, alla plaster, många metaller, rengöringsmedel, operationsutrustning, mattillsatser, bilar, flygplan...

 

Något vi måste tänka på är att p g a hundens kortare generationsintervall så kan förgiftningar av olika ämnen visa sina baksidor på hund långt före det visar sig på människor. Det jag vill ha sagt med det är att vi kanske måste ligga före i bekämpningen av dessa gifter på våra hundar om vi ska fortsätta att hålla våra hundar friska och sunda.

 

En sak som är lättare sagt än gjort är att undvika skadliga ämnen till hundarna.

Plaster (innehåller ofta akrylamid och/eller Bisfenol A) i hundsängar, hundleksaker, skålar, flaskor, sprayer, halsband och koppel.

Så vill man undvika utsödringar från tyger (microplaster), då blir det att utesluta alla filtar och de flesta hund"kläder" men även vissa koppel och halsband. Allt fleece. Men även skurmedel av olika slag. Vi måste lära oss andra sätt att rengöra än med rengöringsmedel.

Man vill undvika Bisfenol A ur vattnet, så det blir att dra nya vattenledningar till privat brunn...

Så vill vi undvika perflourerande ämnen, då får man ta bort alla impregnerade textilier (vilket är i prinsip allt tyg till hundar). Impregneringsmedel. Rengöringsmedel. Heltäckningsmattor.

Så har vi triklosan, då bör vi till våra hundar undvika bl a hygienprodukter (deodoranter, tvål, tandkräm) och rengöringsprodukter.

Alternativ rengöring med vattenånga och då enbart ånga, inga kemikalier alls men fortfarande lika rent, eller renare, då ångan även "kokar" ur smuts ur smala sprickor, detta är en vinst på flera plan.

I vilket fall är det till sist inte mycket som återstår för våra hundar.

Det är bara att konstatera, det är skadliga ämnen i nästan allt.

 

 

Några tips på farliga produkter

Plaster och andra farligheten finns överallt, det tycks omöjligt att undvika dem. Så även till våra älskade hundar.

Att hitta leksaker till hund som inte innehåller plast är svårt.

Att hitta filtar, eller huvaligen kläder, som inte innehåller fleeze tycks vara svårt.

Petflaskorna som mina hundar har kopplade till vattennipplarna, där är båda av plast.

Färglada saker i all ära, jag ÄLSKAR FÄRGER! Men tyvärr har vissa, framför allt vissa starka färger, farliga kemikalier i sig.

T o m hundmatsäckar är i plast eller plastat papper.

Fryst hundmat är oftast i plast. Burkmat, lådmat och liknande till hundar har i regel en plastad hinna närmast maten inne i burken.

 

 

Några tips om hur man kan undvika farliga ämnen

Många utfodrar sina hundar i plastskålar, jag använder mest glas, porslin och allra mest rostfria skålar.

När jag öppnar en burkmat och inte förbrukar den på en gång så lägger jag i regel över maten i glasflaskor tills jag ska använda dem.

Torrfoder lägger jag oftast upp i mindre burkar i rostfritt och i glas.

Skurmedel innehåller många gånger farliga ämnen, jag använder ren ånga för rengöring.

 

 

Livet är svårt om man försöker undvika plaster och andra farligheter till sina hundar. Alternativa material i större utsträckning skulle vara underbart, men hur?

 

Jag är tacksam för förslag och idéer på mindre farliga material till hundar.

 

Uppdaterad 2018-11-05