Mediciner

 

Hundmediciner - utskrivning

Vid medicinering skriver veterinärer ut mediciner som är avsedda för hund, om sådana finns. I annat fall skriver de ut human medicin till hund. En veterinär har inte rätt att skriva ut humanmedicin om det finns en sort som är speciellt avsedd för djur som "tar hand om" samma symtom/sjukdom. Om apoteket man går till inte har medicinen avsedd för hund så får de INTE byta till humanmedicin, utan veterinärens medgivande. Detta är regelverket som idag (skrivet dec 2014) finns angående medicinutskrivning till djur som veterinärer och apotek måste rätta sig efter.

Det finns humanmediciner som kanske inte gör någon åverkan på bl a lever, njurar m m på människor men däremot kan vara en dödsdom på hund. Det är därför medicin MÅSTE vara godkänd på hund innan den används på hund.

 

 

Ge mediciner

Att ge hundar medicin är inte alltid det lättaste utan rätt teknik.

Med olika tekniker kan man prova sig fram till vilken metod som fungerar bäst för er och er hund.

Mathuliganen brukar det gå att gömma tabletter i godis. Lidls pinnar i olika smaker brukar fungera bra för de flesta tabletter och för de flesta hundar, då alla mina, utan undantag, har varit stormförtjusta i dem sedan jag starade med dem för flera år sedan.

 

Orlandos godispinnar från Lidl

Photo: AH

 

Att blanda tabletter med burkmat kan också vara ett bra system för den hund som har en frisk aptit. Då kan man ibland mala tabletter så de kan strös på maten. Kolla bara så det är en tablett sort som man får dela eller krossa. Vissa får man inte det med. Det står att läsa på förpackningen eller följdsedeln i förpackningen.

Ger man flytande eller kan blöta upp tabletten i vatten (om medicinen så tillåter) så kan man fylla en vanlig spruta med vätskan, hålla upp nosen och lätt hålla ut mungipan för att sedan hälla ner i mungipan i små klunkar. Håll upp nosen och massera på halsen ifall hunden inte vill svälja.

Så finns det en tablett införare som man kan köpa, de fyller man med vatten och sätter fast tabletten längst ut i änden, för att sedan applicera tabletten så nära tungroten som möjligt, och sprutar in vattnet och tabletten.

 

Inköpta på apotek

Mal tabletter

Delar tabletter

Tablettgivare

 

 

Nosspray

Att ge nässpray till hundar kan vara lite trixigt, har jag förstått. Man måste ju hålla för ögonen på hunden, så sprayen inte kommer in i ögonen på hunden. Lägg tummen på ena sidan om nosen med handryggen mot hundens tryffel, lägg övriga fingrar på andra sidan nosen. För upp fingrarna / handen tills hunden sluter ögonen, spraya! Med detta grepp blir handen som en signal till hunden att den ska sluta ögonen + att handen blir mellan ögonen och sprayen, på det viset får man dubbelt skydd för ögonen på hunden. Det är en stor fördel om man lär hunden det så den sluter ögonen redan när man håller handen några cm ifrån ögonen, det ska inte vara en kamp. Behandla djuret med respekt.

Har man en spray som måste ges i lodrätt läge så får man rikta hundens nos mot golvet. Att få ner nosen på en kortnosad hund kan vara lite pillrigt. Om man knölar ut långfingrets, ringfingrets eller lillfingrets topp och lägger på översidan av tryffeln och sakta pressar neråt, så brukar det gå, men ibland får man vänja hunden några gånger med det för att den ska känna sig bekväm med detta.

Man kan också spraya ut i luften några gånger så spraykanalen ligger fylld, då finns det en eller två spray duschar att pressa ut, trots att man inte håller flaskan lodrätt. Man får prova sig fram för att se vad som fungerar med er spray.

 

 

Ögondroppar

När man droppar i ögonen på hund, oavsett om det är droppar eller salva, så bör man droppa, inte lägga på ögat.

Om applikatorn kommer åt ögat kan den dra upp infektion i applikatorn och vid nästa giva sprider man infektion istället för att bota.

Försök hålla upp ögat över i ögonvitan och droppa utan att nudda ögat, i ögonvitan ser hunden inte droppen som kommer, eller om hunden har mycket löst skinn under ögat lägg ner det i påsen under ögat genom att droppa ner den, doppa inte applikatorn i ögat eller dess omkringliggande områden.

Se sedan till att hunden blinkar.

Om applikatorn nuddar ögonen, rengör densamma mycket noga direkt efteråt.

När man endast ska behandla ett öga är det bra ifall man droppar båda. Anledningen är att annars är det lätt att hunden blir frisk lagom som det andra ögat har smittats, och sedan när man behandlar det så smittar man ner det första ögat igen. Hunden blir aldrig frisk.

 

 

Koltabletter

Koltabletter ska INTE tas samtidigt som annan medicin, då kol kan absorbera det verksamma medlet i andra mediciner, man bör ha minst ½ timme emellan, om utrymme finns gärna flera timmar mellan kol och annan medicinering.

 

 

Krage/tratt

Ibland kan man bli i akut behov av en tillfällig krage och så har man kanske ingen. Då kan man göra en hemmagjord tratt åt hundarna att ha under en kort stund. Är hunden inte allt för "upprörd" så kan en sådan hålla.

Räkna ut halsmåttet genom att mäta på hunden. Rita det på en kraftig kartong. Ta sedan ca 2*diametern av halsmåttet och gör en yttre ring. Klipp ut och klipp samtidigt ett tvärsnitt genom ringen/kragen. Gör några hål på var sida av tvärsnittet, minst 2 på var sida som sedan ska fästa ihop det hela till en krage. Sätt på hunden och snör ihop tratten på plats.

Ibland blir halsringen lite vass, då kan man tejpa den med lite silvertejp/gaffatejp så den inte skaver på halsen.

 

Rita måtten på ett papper

Klipp ut och gör ett tvärsnitt i ringen. Gör hål på var sida av tvärsnittet

Sätt på tratten och dra ett snöre eller liknande genom hålen.

 

Ingen orsak till oro, valpen på bilden ovan är inte skadad.

Veterinärer säljer i regel tratt vid behov av sådana och hjälper då till att välja ut rätt storlek.

 

 

Uppblåsbar krage

Ibland skulle man behöva en uppblåsbar krage och man har ingen. Man kan tillverka en provisorisk att ha under en kort stund.

Man tar helt enkelt en handduk som man rullar ihop till lämplig storlek. Ta sedan gaffatejp/silvertejp eller liknande och tejpa ihop så handduken inte virar upp sig. Sedan tar man en klämma eller liknande och fäster handduken kring hundens hals med denna.

 

 

Problem

Har man problem med att hålla hunden när man inte har annan möjlighet än att tvinga i hund tabletter eller annan medicin finns det massor av grepp att ta till så hunden inte kan slingra sig ur så lätt. Läs mer på sidan om bångstyriga hundar.

 

Uppdaterad 2019-06-10

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström