Städning

 

Lite allmäna knep av något som är väldigt viktigt, att hålla rent kring hundarna.

 

 

Skurning och allmän rengöring

Hundar smutsar ner. Ånga istället för kemikalier är helt enkelt överlägset. Vissa invänder att dessa ång-rengörings maskiner är dyra. När jag investerade i min första skurmaskin (H2O mop) använde jag den många gånger varje dag, på 3 månader hade jag sparat in lika mycket i rengöringsprodukter som maskinen kostade tillsammans med frakt och allt. Varje månad efter det är bara ren vinst. Första maskinen höll i två år, sedan var skaftet för trasigt för att använda men handenheten gick fortfarande att använda.

 

 

Rengöringsmedel är mer eller mindre skadliga. Mycket av hundars smuts är väldigt fett. Diskmedel är ett bra rengöringsmedel om man inte har ångmaskin. Yes är ju överlägset.

 

 

Tvätt

Har man möjlighet är det toppen att förvara smutsiga liggunderlag utomhus till det är dags att tvätta, på det viset slipper man ha mer hundlukt inomhus än nödvändigt.

Undvik tvättmedel och sköljmedel med stark doft. Det är fler hundar som får allergiska reaktioner än de flesta förstår.

Vill man känna sig säker för allergi så kan man tvätta i såpa eller Yes och avstå helt från alla former av sköljmedel.

 

 

Tvättmaskiner

Hundfällar har med sina mängder hundhår en förmåga att göra sönder tvättmaskiner. Vill man ha en tvättmaskin som fungerar längre så är det bra att ha fällar i tvättpåsar under tvättningen. Man kan också karda fällarna innan man tvättar dem för att få bort så mycket hundhår som möjligt. Har de hängt ute så har också lite lösa hår förhoppningsvis försvunnit med vinden. Kombinera gärna dessa.

Har man möjlighet att få tag i en halvautomatisk mattvättmaskin så har man en maskin som man nästan kan använda för evigt.

 

 

Rensa avföring / Städning av tomt

En bra sopskyffel på skaft med tillhörande sopborste går bra att sopa upp mindre avföring med och till stora en skyffel för hästar, om avföringen ligger på slät backe, sand eller slätt golv. Större avföring eller avföring i gräs är det bra med en skyffel med tillhörande skrapa, en hundplockare som t ex Häromi säljer.

I snö eller högt gräs och ibland is går det bra att använda en vanlig platskratta för att kratta upp avföringen från de hål som ofta bildas av värmen och avföringen sjunker ner i.

Som skrapa att skrapa upp lite avföringen med kan man på släta underlag använda en borste. I annat fall fungerar ett rakt ogräsrensar järn (bilden nedan) utmärkt. Baksidan av en skrapa för hästar fungerar ibland också, berode på hur skrapan är utformad. Ibland får man hjälpa till och böja den lite så man får en bra vinkel.

På Granngården kallas detta ogräsrensar järn "gångskyffel". Jag skulle nog snarare vilja kalla detta gång-järn.

För att inte få dessa hjälpmedel till smittspriare är det bra att man rengör dem noga, ofta. Ånga eller kokhett vatten är toppen för rengöring. Har man många hundar är det inte helt fel att en eller ett par gånger per år måla om dem också, för att minska risken för smittspridning.

 

 

Vill man "tillverka" en skrapa själv, man man ta en spade i plåt och kapa och böja. Man kan också ta en vanlig räfsa och använda baksidan + eventuellt vinkla den i önskad vinkel, vid behov.

Slyffel har den egenheten att ofta vara liten, så man får springa och tömma stup i kvarten, speciellt om man har stora hundar. Men det är inte alls dumt med en slyffel för hästar. Skrapan för hästar går också bra att använda men jag föredrar då att den är böjd vid användning för hund.

Den sortens skyffel som jag fått tag i (bilden nedan) har ett för mig perfekt vinklat hantag också, som skonar min onda handled så gott det går. Den är inköpt på granngården. Den är för hästar.

 

 

OBS! Var extremt noga att rengöra utrustningen regelbundet! Gärna med ånga.

Bajspåsar fungerar naturligtvis bra det med. Fast i längden är det inte klimatsmart, fast hygieniskt.

 

Nu (29/10 -17) har jag fått lämna två skithögar på gården, då de är fastfrusna så de inte ens går att sparka loss. Vad gör man?

Än blir det ju mildare så de kommer gå att ta bort på eftermiddagen, men hade det varit vinter hade det kanske inte blivit milt eller så kanske de hade snöat över.

Sedan har man ett försvarligt gäng med skitar på våren att ta rätt på, fast man har hållit efter noga hela vintern. Man kan bara göra så gott man kan.

 

Mer om hundgårdsstädning och dess olika verktyg.

 

 

Snabbtorkning

Speciellt valpar gör olyckor på golvet ibland.

Hushållspapper och en spray innehållande vatten räcker långt för en enkel snabbtorkning. Man kan då också ha i bakteriedödande i vattnet. Man tar upp olyckan, sprayar på fläcken och torkar med nytt papper. Allt är som nytt igen.

Jag själv använder Virkon*S, det finns på Granngården och på Apoteket.se med flera ställen. Jag häller Virkon i vattnet som jag använder vid snabbtorkning. Virkon bör däremot inte användas på metallytor.

Virkon har varit i långsiktig användning numera, det har bevisat sig vara effektiv mot bl a virus, mykoplasma, bakterier, svampar och sporer. Virkon är dessutom miljövänligt.

Man kan ha lite Yes eller såpa i vattnet, men gör man rent omedelbart så ska det inte behövas. Har avföring eller urin legat över natten så kan man spraya på lite vatten eller blandning och låta det vara några minuter innan man torkar. Vid sådan torkning tycker jag att vatten med såpa är mest effektiv.

Har bajs blivit nertrampat så kan man skrapa med en helt vanlig kökskniv utan tänder, skrapa försiktigt. Har man ett absolut slät underlag kan man använda en spackelspade. När man tagit bort det mesta kan man spraya på lite vatten eller blandning och låta vara någon minut innan man tar bort det sista. För att försäkra sig om att man fått bort allt är det säkrast att använda känseln. Igen, vatten med såpa tycker jag är effektivast sådana här gånger.

Stryk med fingrarna över underlaget för att försäkra er om att det inte finns minsta lilla smula avföring kvar. Det fungerar också på urin, finns det kvar urin är underlaget inte halt, utan tjärvar. Ett par bra engångsplasthandsar är inte dumma att ha.

Får hundarna en favoritplats som de gärna återvänder till och gör sina behov så bör man använda ättika, se nedan.

 

 

Lösa upp smuts, snabbsanering. Hur man får loss smuts snabbt som sitter hårt.

En sprayflaska med såpa och vatten. Om såpan är gul eller grön har ingen som helst betydelse, förr var det skillnad, idag är färgämnen det enda som skiljer de två sorterna åt.

Spraya på smutsen, så löses den upp på mindre än en minut, om det är en tunn smuts. Sedan är det bara att torka.

Är det däremot blod, t ex en stor hund som löper och har droppat golvet fullt i blod, så är ett bra knep Yes blandat med vatten som man sprayar på, väntar någon halvminut, och sedan torkar av.

 

 

Luktsanering

Luktsanering ses väl inte riktigt som städning, men om det luktar illa så kan det verka som det är smutsigt, även när det inte är det.

En spray med 24 % ättika kan man spraya ett par tryck på efter att man tagit upp en olycka, så lägger det en hel del av doften från urin och avföring, av de där luktpartiklarna som fortfarande finns i luften, som en känslig hundnos känner.

Har hundar kissat på t ex trä så urin gått in i träet, så kan man dränka träet i 24 % ättika upprepat. Det går då in i träet och tar bort urindoft.

Har man ett rum som lätt luktar mycket hund, t ex en hall där hundarna ligger och torkar efter en blöt promenad, eller kanske helt enkelt har en hörna i ett rum som är favoritplats för hund och därför kan lukta, kan också ättika användas här för att snabbare ta bort lukten. Man har helt enkelt några skålar eller liknande med 24 % ättika ståendes, detta dunstar och tar med sig luktpartiklar på en gång, man får fylla på med mer ättika vartefter det dunstar bort. Det år utmärkt att ha ättikan stå framme där för jämnan.

Ytan ättika som exponeras mot luften ökar och påskyndar sänkandet av dålig lukt. Ju större yta av ättika som möter luften, ju fortare och mer verkan.

Tar man en stor tallrik och häller på ättika så kommer det mycket snabbare ta bort dålig lukt. Ättikan kommer minska fortare med en stor yta mot luften, så man får fylla på oftare. Blir ättikslukten för stark så har man onödigt stor yta ättika frigjord mot luften, då kan det vara bättre att ha ett smalt glas eller liknande stående med ättika istället.

Fungerar naturligtvis i bilar m m. Ättikan tar dessutom effektivt bort kattlukt, röklukt m m på samma vis.

 

Några av skålarna som jag har ättika i på olika ställen av huset.

 

 

Blandningar av preparat

Ättika 24 % koncentrerad. Blandas aldrig ut för bästa resultat för hund.

Såpa ca 1/5-del flytande såpa, resten vatten.

Yes ca 1/10-del, resten vatten.

Olika bakteriedödande efter instruktioner för varje preparat.

Sköljmedel max 1/5-del, resten vatten.

 

 

Torra händer

Det är lätt hänt att händerna blir torra som fnöske av allt städande och torkande. Jag har funnit att Galltvålen är enormt läkande och skyddande mot detta. Finns att köpa i flera olika varianter (bar, flytande och svamp) hos Häromi.

 

 

Sopa

 Häromi har en förträfflig sopkvast (V7) som är otroligt effektiv, på t ex mattor, men även på släta golv. Den tar effektivt upp både hår och grus, för att nämna några exempel.

Modellen av sop finns i tre varianter hos Häromi. En på långt teleskopskaft. En borste som får plats i handflatan för bl a kläder och en av mitt emellan storlek att använda t ex på soffor och bilar.

Jag har normalt inte mattor åt mina hundar, men då jag blir kvar med ungdomar som ska säljas brukar jag införa en matta, för att vänja dessa ungdomar med mattor. Annars är det lätt hänt när de flyttar att de börjar göra bus med mattan, då de är vana vid att allt som normalt finns på golvet här hos mig är hundsaker. Dessa mattor blir naturligtvis håriga fort.

Kvasten är också otroligt effektiv när det man sopar upp är blött. Det gör att den äe extra effektiv i vårdutrymmen.

Här är före och efter bild när jag använt Häromis sopkvast. Hela mattan är rengjord enligt gamla modellen. Sedan är halva (vänster sida) borstad med denna borste, se högen med extra hår (och grus i botten av hårhögen) uppe i hörnet i vänster. Detta hår är alltså urtaget ur halva mattan efter normal rengöring.

 

 

Borsten har flera bra fördelar förutom att vara allmänt effektiv.

Dels så fastnar inte hundhår så man måste ta bort dem hela tiden för att få borsten att vara effektivt.

Är det blött så kan det fastna lite, men så fort det är lite hår som stoppar borstningen så ramlar gamla håret bort, så det är bara att fortsätta borsta då med.

Får man grus som fastnar i borsten (som det kan göra när det man borstar är blött) så är det bara att borsta på, borsten är fortfarande lika effektiv.

Det går utmärkt att dra en vanlig gammeldags skurtrasa eller handduk över V7 borsten och använda till att torka upp blött, t ex när man badat en hund och det hamnat badvatten på golvet. Dess borst gör att skurtrasan följer borsten bra och inte tappas.

Är underlaget lite strävt så trasan tappar så är det bara att använda baksidan av borsten mot trasan istället, den sida där det är en gummiskrapa.

Eller så kan man bara använda skrapan direkt om underlaget är glatt.

Istället för skurtrasa eller handduk kan man också använda den superabsorberande Pluto-duken eller liknande. Finns bl a att köpa på Häromi.

Efter borstning är det bara att skölja borsten under rinnande vatten, så är den ren igen på någon sekund.

Denna sop bör p g a sina eminenta kvalitéer vara otroligt effektiv i trim och liknande ställen.

Om man har t ex strukturpanel eller träpanel, väv eller annat material där det fastnar t ex hundhår så fungerar V7 borsten toppen även där. Tak, väggar och golv spelar ingen roll, det går lika bra att använda denna borsta överallt.

 

Trim o d

När man har trim eller större kennel med egna vårdutrymmen, så kan på sådana platser samlas hår, vatten, nagelklipp m m. Trimbord o d har ofta räfflor som kan vara särskilt knepiga att få bort t ex klorester ur.

Städningen idag är enkel. V7 borsten är här i det närmaste oumbärlig. En liten att använda på bänkar, på trimbord o s v. En stor att använda på golvet. När allt är bortstat så är det dags att torka golv vid behov, använd baksidan att skrapa golvet med eller släng en skurtrasa eller handduk på golvet, ta borsten och torka på.

Sedan försöker man så gott det går att ta bort alla bakterier etc genom att använda mer saneringsliknande städning.

 

 

180106 Såpa

Gul eller grön såpa?

Gammal felinformation är seglivade ibland.

Sedan MASSOR av årtionen är gul och grön såpa tillverkad lika, med enda skillanden att ett grönt färgämne (som ska vara giftfritt och ofrarligt) tillsatt till gul såpa, och då blir den såpan grön såpa.

En gång i tiden var grön såpa gjort på hampa (i södra Sverige) och hampan gav den gröna färgen till den såpan.

Den gula gjordes med tillsatta djurfetter (mest i norra Sverige) som gav gul färg.

Dessa två sorter hade på den tiden delvis olika användningsområden. Det var som två olika preparat.

Idag är det inte så längre, all såpa tillverkas idag på tall, talloljan gör såpan naturligt gul.

Att grönsåpa fortsätter att existera på marknaden beror på "kunders efterfrågan".

Istället för att lära folk fakta så får man folk att fortsätta leva i det förgångna, i okunskap. Allt för att sälja så mycket såpa som det bara går.

Jag anser dessutom att använda fler preparat än vad som är nödvändigt i en produkt, är naturslöseri. Något som alla borde undvika, så skulle snabbt våran jord hålla längre.

Vilken färg man väljer är antingen tron att de är olika eller eget tycke och smak.

Själv använder jag gul, anledningen till det är att jag gillar den som är "parfymerad" med citron, men främst för att den inte har färgämnen tillsatta.

 

180131 Billigare och dyrare såpa:

Grummesåpa jämfört med billig såpa.

Grumme såpa behöver man använda mindre än hälften av såpan i samma blandning som billigare alternativ.

Därför är det mer miljövänligt att ha färre förpackningar.

Sedan ser jag ingen orsak att bära hem vatten, det har jag i kran hemma.

Det dyrare priset på Grumme såpa betalar sig och blir billigare i slutet; 1/ För mina armar = att bära hem 2/ För miljön 3/ I form av mängd användarfärdig produkt.

 

 

Lukt - sanering

När man har kennel eller många hundar av annan orsak är det lätt att få hundlukt i huset, vi som har många hundar dessutom måste alltid vara på vår vakt vad gäller bakterier och diverse annat snusk.

Jag själv tar en sprutflaska och blandar vatten med Virkon (finns att köpa på häromi), Virkon tar bor allehanda osynliga bakterier o d som kan uppstå i hund - miljöer. Detta spreyar jag sist över stället jag har sanerat efter en "olycka". Det går också utmärkt att torka ur hundsängar med och liknande.

Hundar luktar hund. Det finns flera sätt att minska hundlukt, som t ex valpkiss och valpbajs lukt, som luktar väldigt lite jämfört med vuxna hundar, blöt hund lukt och liknande, man kan använda ättika. Den starkaste är bäst, 24 %. Man ställer den i små skålar i rummen där hundarna är. Ju mer yta av ättika mot luften, ju mer effekt. Det är bara att fylla på skålarna när det minskar i dem. De kan alltid stå där. När det t ex är regn och hundarna kommer in blöta så minskar det i skålarna fortare, när det då dunstar tar det med "ullsocks" lukten samtidigt.

Så kan man spreja ättikan på ställen där man tagit upp / torkat upp olyckor, det dunstar snabbt och tar då med sig eventuell lukt.

Detta kan man testa, ta en skål med kiss i, om det är från människa eller hund spelar ingen roll. Låt detta stå tills det stinker amoniak. Då tillsätter ni droppar av ättika till kisset, och när det är nog mycket ättika i kisset så upphör amoniak lukten. Ättikslukten lägger sig väldigt fort efteråt fast om urinen stått kvar hade det tagit mycket längre tid innan den slutat lukta. Testa! Att se är för människan att förstå.

H2O mopp ultra rengör hela huset utan kemikalier och med hög värme, rengör ända ner på djupet och i springor utan farliga kemikalier. Detta tar bort massor av bakterier och smittor som finns i huset, utan ett enda gift att tillsätta. Mer miljövänligt och ofarligt kan man inte få det. Akta dock hundarna när du använder moppen, ångan kan skålla en hund. Moppen säljs bl a av tvins.

När ni äter apelsiner, släng inte skalen, trä upp dem på tråd och luft torka dem, det ger en god doft i huset, har ni sedan möjlighet att elda så kan ni lägga in bitar av torkat apelsinskal i elden lite nu och då, det ger en underbart skön doft av apelsiner i ert hus.

 

 

Tvätta hundfällar

Smutsiga hundfäller kan man med fördel förvara utomhus, hängande, tills man tvättar dem. Det hjälper till att hålla hundlukten ute och på vintern dödar kylan ett och annat snusk som kan finnas i fällarna. Att man hänger upp dem minskar risken för kvarhållen fukt i fällen och därmed mögelbildning.

Vid tvätt av hundfällar lyckas man lätt som hunduppfödare göra av med tvättmaskiner enligt löpande bands principen, även om vi kardar och skakar fällarna aldrig så noga före tvätt och gör rent tvättmaskinen efter varje tvätt. Ett enkelt sätt att undvika det är att sätta hundfällarna i tvättpåse under tvätt i maskinen.

Innan tvättpåsens tid i mitt hushåll bytte jag tvättmaskin en gång om året, nu (2011) har jag använt samma maskin i fyra år! Detta trots att jag första halvåret körde utan tvättpåse åt hundfällarna.

 

 

Sköljmedel ska man vara sparsam med till hund. Vissa sköljmedel ger hundar framför allt andningsproblem - andningssvårigheter. Om man absolut vill ha det ändå så bör man blanda sköljmedel med max 1/5-del sköljmedel och resten vatten för att minska risken för sjukdom.

 

 

180201 Engångsartiklar / miljövänligt

De som känner mig vet att jag är allt för att vara miljövän.

Men det motsägs av mitt på senare år eviga tjat om engångsmaterial vid sanering av sjukdomar som det idag inte finns kända och godkända preparat att använda vid sanering av dessa sjukdomar.

Då sådana preparat inte finns i Sverige, så kan man inte sanera återvinningsmaterial, alltså sprider man sjukdom med återvinningsmaterial.

Så som jag ser det är det INTE att vara miljövän att sprida sjukdomar, och det är självklart inte att vara hundvän att låta hundar gå sjuka.

Ibland måste man avgöra vad som är bäst av två val.

 

 

Flugor

När han har hundar så är det inte ovanligt att man bor nära andra djur som ofta ger flugor i hemmet, kanske ett "husdjur" som inte alltid är så attraktivt att ha i hemmet. Flugor kan också sprida smitta. Flugor huserar ju huvudsakligen på sommaren, då kan man odla tomatplantor i krukor i huset, så håller sig flugorna borta!

Ett sätt är att ha krukor i fönstret, ta snören och fäst med häftstift över fönsterkarmen, och knyt en spik i botten och stoppa ner i krukan, så har tomatplantan snören att klättra på, det blir som en ridå av tomatplanta för fönstren, när man sedan har fönstret öppen vill flugor ogärna flyga förbi tomatplantan. På så sätt kan man ha fönstren öppna på sommaren utan objudna gäster.

 

 

Stor sanering

När man sanerar har man nytta av detta ovan, men kom ihåg, vid fullständig sanering, använda engångsartiklar! Allt ska slängas hela tiden under saneringens gång. Läs mer om sanering.

 

Uppdaterad 2018-02-01