Kuvös

 

Denna sida handlar om valpar med en vikt under 100 gram eller mycket under 100 gram.

 

 

Kuvös för små dvärghundsvalpar (mycket under 100 gram)

Till extremt små dvärghundsvalpar får man försöka återskapa kuvösliknande förhållanden för största chans att få dem att överleva.

Hur gör man då det?

Det är bra om man kan ha en liten låda, kartong eller liknande till valpen som man bäddar med mjukt material.

Den ska inte vara så mycket större än valpens längd*2 i fyrkant. Om valpen är 8 cm lång, bör inte ytan för valpen att röra sig i, inne i lådan, vara mycket större än 16*16 cm.

Detta för att inte valpen ska förlora så mycket energi genom att kravla runt överallt.

Man kan också ha en större låda och så gör man en mindre yta åt valpen genom att lägga dit t ex ihoprullade handdukar så valpen inte kommer runt på så stor yta.

Värmen ska vara jämn och ca 25 grader.

Valpen ska ges tillfälle att tutta på mamman minst varannan timme dygnet runt utan att knuffas bort.

Man ska se till att mamman städar den noga eller så får man själv göra det.

Om man tvingas konstuppföda valpen är sondmatning att föredra, så valpen inte förlorar så mycket energi i samband med ätningen.

I första hand använder man modersmjölken eller mjölk från annan tik. I andra hand getmjölk eller i sista hand mjölkersättning för valpar gjord på getmjölk. Läs mer om mjölk.

All utrustning ska kokas mellan användningarna.

Alla fäller/filtar m m som kommer i kontakt med valpen ska bytas mycket ofta, minst dagligen, använd bara det som tvättats i minst 90 grader.

Använd engångshandskar vid hantering, eller "kirurg"tvätt (tvåla händer och underarmar i flera minuter och skölj i rinnande vatten) av händerna innan ni tar i valparna.

Jag vet uppfödare som använder små äggkläckningsmaskiner som kuvös till valpar. Verkar som en bra lösning, tycker jag. Se bara till att den är REN!

 

 

När de närmar sig 100 gram, halvkuvös

Så fort valpen närmar sig 100 gram bör man minska på de kuvösliknande förhållanderna bit för bit.

Ett bra sätt är att i tikens/mammans valplåda ha en upphöjning kring valpen som msn sakta gör större i slutet av avvänjandet av kuvös.

Valpar som föds under 100 gram är det också bra ifall man håller extra hygien + har värmen och minskar "springa-runt" ytan. Ett sätt att mjuka djur, kuddar eller liknande i en kant kring valpen/valparna, så de inte kommer så väldigt långt bort och har nära till mamman.

Bra är också om man sitter med valparna vid varje matning och ser till att alla får varsin tutte och får äta utan onödigt stor ansträngning.

Detta extra i korgen och extra matpassningen minskar man på när valparna närmar sig 100 gram och tar till sist bort helt.

 

 

Vikter

Jag anger vikter av vissa mycket specifika anledningar.

Åldrar är ovesäntligt. En valp som väger halva vikten jämfört med syskon är lika som den är mycket yngre. Alltså kan vi inte räkna ålder enligt vår kalender, utan enbart med hjälp av vikt.

Hur tidigt födda de är, är ovesäntligt, då de t ex kanske inte ens är för tidigt födda enligt vårt sätt att räkna.

När det gäller ålder kontra vikt kontra dygn gammal kan man läsa lite mer om det pusslet i sidan parningar.

Varför är jag då inte mer specifik i att ange varje gram? Enkelt. En uppfödare kanske har samma släktskap på sina hundar och hens valpar föds med vikter kring 100 gram, nästa kanske kring 70 gram. Nästa kanske kring 130 gram. Allt trots att alla är släkt med varandra. Variationen beror alltså på skötsel. T ex olika matningar, olika mat, olika mentala situationer. Hur man parat (se ovan). Alltså olika sorters skötsel.

T ex så väger mina japaneser ofta vesäntligt mycket mer i födslovikt än en kollega till mig som jag hade hundar ifrån! Mina var i högre storleken. Hennes hundar var i lägsta storleken. Trots det var våra hundar mer eller mindre släkt, allihopa.

Om jag då t ex skriver att en valp som väger 42 gram ska ligga i kuvös, den kanske har tre syskon som väger 70 gram/styck. Sedan har vi kanske tre valpar på ca 150 gram och en på 65 gram. Eller kanske har man en valp som är själv i kullen. Man måste alltså tänka till och förstå att använda sunt förnuft. Det handlar om att greppa helheten och sätta in skötsel vid behov.

 

 

Ge upp

Det finns de som låter valparna få somna in när de föds så små.

De resonerar som så att de valparna får inte samma start som en normal valp, vilket är sant.

Valparna blir berörda troligen både fysiskt och psykiskt.

Så blir också valpar som föds ensam i kullen.

En valp som är ganska nyfödd är liksom i någon slags halvkoma när de föds oerhört små. Den glider ofta in i evig sömn utan till synes någon plåga.

Att skaka liv i en sådan däremot kan vara märkbart plågsamt för hund.

Det är också plågsamt att födas för en hundvalp.

Var drar vi gränsen?

Än så länge drar vi gränsen efter eget huvud, varje uppfödare bestämmer, så längde de inte plågar sina djur.

 

 

Lycka till!

 

Uppdaterad 2018-06-27