Efterbörd

 

Efterbörden är den del som näringen filtreras genom på väg till valpen under fosterstadiet.

I magen på mamman ligger efterbörden som en ring kring midjan på valpen, detta pressas bakåt under förlossningen, det är inte ovanligt att hinnan kring valpen (fosterhinnan) brister under förlossningen, efterbörden blir sedan hängande i navelsträngen efter valpen. Ibland följer efterbörden med ut på en gång efter valpen, ibland tar det ett tag till tiken krystar ut efterbörden separat i efterhand.

 

 

221010

Att efterbörden luktar är väl ingen nyhet för en hunduppfödare.

En tik som får äta efterbördar verkar trots det ha mer luktfri avföring när efterbörden ska ut i andra änden. Det är alltså mina egna personliga erfarenheter.

Jag tror det hänger ihop med att tiken inte ska dra till sig rovdjur när hon är försvarslös och framför allt ska försöka försvara sina små nyfödda.

Man ser också att de flesta tikar vräker i sig efterbördar så fort som möjligt när de kommer ut.

Man vet att efterbörden ger effekt på tiken att hon står sig längre och får kraftig skjuts på mjölkproduktionen, alltså, det är väldig kraftig mat.

Något som är viktigt för att tiken kan ju inte gå ut och jaga mat när hon har en kull valpar som behöver värme och mat. Valpar som är extra sårbara första ca 3 dygnen.

Man tror att efterbörden ger information om valpen till mamman. Psykisk information. En undersökning på Schäfervalpar i Sverige på 1970-80-talet någon gång gav det resultatet.

 

 

221014 Äta efterbörd

Att en hund får lös mage av att äta upp efterbörd är en myt. Jag har haft 100-tals hundar av hundar från i stort sätt alla rasgrupper, INGEN har haft lös mage utan anledning. Alla utom en har ätit upp sina efterbörder. Ibland upp till 10-12 efterbörder på en valpning. Jag har aldrig tvingat i en tik efterbörden, utan alla mina hundar har velat sluka dem. Jag har haft några få hundar med dålig mage efter valpning, mindre än 5 tikar uppskattar jag, då har det alltid varit andra omständigheter som lätt ger dålig mage som varit inblandad i det hela. Man har gjort omfattande undersökningar om hundar får dålig mage av efterbörden. Ingen undersökning har visat att hundar får dålig mage av av äta upp sina valpars efterbördar. För mig verkar det vanligaste att tikar som är stressade, allderles för nervösa eller otryggt hållna, har lättare att få lös mage. Vissa uppfödare tar ifrån sina tikar efterbören, de får inte äta dem, ändå har jag hört flera av dem säga att deras hundar får dålig mage i alla fall, fast inte så mycket... Det är alltså vad de säger. Det verkar på mig som om dålig mage mer följer vissa raser, blodslinjer men framför allt vissa uppfödare oavsett vilka raser de har. Denna och andra myter.

 

 

Kvardröjen efterbörd

När så valpen kommit ut hjälper man till att snarast få andningsvägarna fria. Om fosterhinnan inte brustit så får man öppna den fort och kvickt. Är efterbörden kvar inne i tiken så kan man hjälpa till att ta av navelsträngen. Först pressar man ner de sista näringen i navelsträngen till valpen. Sedan tar man av navelsträngen, det gör man lämpligast genom att använda tumnaglarna och repa upp fibrerna i navelsträngen på svagaste stället. På detta viset för man ingen blodförlust alls. Det blir ungefär samma effekt som efter tiken själv.

Om det blir att blöda ändå så har man gjort på fel sätt, då kan man sätta en peang och navelsträngen, valpen får inte tillåtas att tappa blod i onödan.

Även tiken misslyckas ibland, ifall det blöder efter att tiken navlat av, sätt peang!

Ifall efterbörden sitter kvar inne i tiken kan man repa av navelsträngen och sedan sätta på peangen på navelsträngen så den inte trillar tillbaka in och eventuellt också läcker ut inne i livmodern. man ska dock inte dra ut efterbörden med våld, det kan orsaka skador inne i tiken som kan ge hemska blödningar och även göra så efterbörden dras söder och läcker ut inne i tiken.

Efterbörden låter jag alltid tiken äta upp, ifall den vill. Vill de inte så får det vara, speciellt för en tik som ätit flera och inte får plats med mera i magen.

Är det en förstföderska kan jag dock fresta tiken att äta den ifall hon omedelbart inte förstår vad det gäller.

Min erfarenhet är att det är bra avelstikar som äter sina efterbörder, tikar som man inte kan förmå att äta efterbörd är dåliga mammor, detta är alltså var jag lärt genom åren av egen erfarenhet.

Vissa påstår att tiken blir lös i magen av efterbörden, det har jag aldrig varit med om, så det tror jag helt enkelt inte på. Jag har haft tikar av små raser som ätit upp 6 och t o m 8 efterbörder utan problem, så jag vet faktiskt inte vad det kommer ifrån att tikar får lös mage av efterbörder.

Efterbörden är bra för tiken, den fyller en funktion. Den innehåller hormoner som ger tiken bättre mjölkproduktion och massor av näring.

Vissa påstår att efterbörden innehåller information om babyn till mamman. 

Proteinkicken ger också tiken lite långsammare ämnesomsättning vilket gör att tiken i lugn och ro kan tillbringa närmaste dagarna helt och håller tillsammans med sina nya barn och ha mindre behov av att gå ifrån och rastas.

I vilt tillstånd måste dessutom tiken se till att hålla rent så inga andra rovdjur dras till lyan och hotar de nyfödda valparna.

Efterbörden hjälper också till med sammandragningarna i livmodern för att nästa valp ska födas och för att avslagen efter valpningen kommer ut bra och inte stannar kvar inne i tiken och kan därmed förorsaka sjukdom och t o m framtida sterilitet. Det är alltså viktigt att vi räknar hur många efterbörder som kommer ut.

Kommer inte alla efterbörder ut får tiken i regel feber inom ett dygn, då måste man kontakta veterinär. Går man för länge med tiken riskerar man att den får livmoderinflammation och tiken kan därmed bli steril.

Valparna kan överleva länge under förlossningen om moderkakan fortfarande har kontakt med tikens livmodervägg och på det viset fortsätter valpen att få syresättning i blodet.

Den valp som just håller på att matas fram genom förlossnings vägarna gör att livmoder väggarna drar sig samman extra stark och då kommer till sist moderkakan till den valpen att lossna helt. Man tror att det kan ta 6 - 8 timmar för moderkakan att lossna helt från det att den valpen börjar tryckas fram. Är det svaga värkar fördröjs även avlossningen av moderkakan. Ger man livmodersammandragande medel så påskyndas istället denna avlossning.

Efterbörden kan komma ut direkt tillsammans med valpen eller direkt efter valpen eller inom en kvart efter valpen kom ut. Ibland händer det att det kommer ut två valpar sedan kommer båda efterbörderna ut på en gång.

Rester av efterbörden kan det ta upp till 3 veckor innan allt helt har drivits ut.

Drar valpningen ut för länge på tiden är det delvis risk för att valparnas moderkaka lossnar och att valparna därmed drunknar och kvävs, dels att mamman får bakterier i livmodern som växer och gror i värmen och kan skapa stora problem, det kan rent ta död på tiken eller i annat fall göra tiken steril.

Ibland kommer inte alla efterbörder ut ur tiken. Det gäller att ha räkning på dem. Dessutom måste man vara snabb och hänga med, tiken kan vara ohyggligt snabb på att ta den och sluka dem, speciellt om hon vet att ägaren försöker ta dem från henne!

Till viss del kan man känna efterbörd som ligger kvar i tiken genom bukväggen, om tiken är i normalhull, men det förutsätter vi, eftersom det är en avelstik.

När tiken har sammandragning i livmodern kan det kännas som en efterbörd är kvar, en mjuk hårdnad behöver alltså inte vara en efterbörd som är kvar.

Finns det efterbörd kvar kan man ibland prova med att hälla ut den ur tiken, håll tiken högt i fram och lågt bak och se ifall den tittar fram där bak. Om den gör det är det oerhört svårt att få tag i den, men kan man sätta fast en peang underlättar det mycket. Man ska dock inte dra ut den med våld.

Vet man säkert att det finns någon efterbörd kvar kan man ge tiken lite bruskalk eller flytande kalk + ge henne lite vatten med druvsocker i, detta kan ge henne en extra kick att vilja krysta ut sista efterbörden.

Finns det kvar efterbörder i tiken får hon i regel bakterier som börjar växa i livmodern. Då måste man till veterinären med tiken och få medicin fort och kvickt. Ju längre man väntar, ju sjukare blir tiken, så riskerar man hennes framtida möjligheter till avel och eventuellt hennes liv!

 

Uppdaterad 2022-10-14

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström