Giftig mat för hund

 

Det finns gifter som vi ska akta oss att ge eller exponera hundar för.

Det finns också ämnen som är mer giftigt för hundar än människor.

Det finns olika ingredienser som människor äter, men som är giftiga för hund.

 

Här kommer några gifter för hund:

 

 

Förtydligande: Choklad är alltså giftigt för hundar. I chokladen finns ett ämne som heter teobromin som är den substans som är giftig för hundar. Ljusare choklad innehåller mindre teobromin och mörkare mera teobromin. En hund som väger ca 10 kg kan äta ca 5 - 40 gram choklad utan förgiftning beroende på hur mycket teobromin just den chokladen innehåller.

 

 

170107 För mycket K-vitamin är farligt för hund. Bl a palmolja (16 µg), kokosolja och olivolja (45-52 µg) innehåller högre halter av K-vitamin.

Vissa dyrare oljor har det gjorts tester på i Sverige, det har visat sig att det är flera så kallade rena oljor som säljs på varuhyllorna i affärer som egentligen är utblandade med andra oljor.

De billigare oljorna är så fallet inte med, antagligen eftersom det inte är ekonomiskt lönsamt.

Så har man testat olika oljor, frukter m m som visat sig ha gifter (= bekämpningsmedel) i sig. Bl a gäller det olivolja. Gifterna har varit bl a DDT och Klorpyrifos.

Välkända märken tycks idag ha mindre fel i form av utspädning i Sverige. Däremot förekomsten av gifter i högre halter i välkända märken i en svensk undersöking.

En amerikansk undersökning visar att fusket med olivoljan har förekommit sedan feniciernas tid och fortgår än idag med acceleration:

Med allt detta i beräkning bör man vara noga med vad man köper för sorters oljor. Men bortsätt från det:

För mycket K-vitamin är farligt för hund. Bl a palmolja (16 µg), kokosolja och olivolja (45-52 µg) innehåller högre halter av K-vitamin.

 

 

Några exempel på farliga svampar.

 

 

Vissa av ämnena ingår i vissa produkter, därför blir det ibland dubbel varning för både produkt och ämne, även om det i vissa fall är samma. Ett ämne kan ingå i många produkter, vissa människor är inte medveten om innehåll allagånger. T ex är det många som använder människans tandkräm till hundar trots att det är farligt för hundar.

 

170107 Förvirrande är när vissa av dessa för hund farliga produkter säljs som "hälsokost" till hund. T ex vitlökspulver och olivolja. Där företag är ute efter att tjäna pengar måste vi ta till kunskap och inte gå på deras marknadsföring. Vissa har inga skruppler alls när det kommer till att tjäna pengar.

 

 

170911 Människomediciner till hund

Mediciner för människor ska man INTE ge till hund om inte veterinärer förordat det. De flesta människormediciner är inte testade på hund.

Ta t ex det vanliga paracetamol, d v s huvudingrediensen i flera olika vanliga värktabletter för människor, paracetamol är farligt för hund.

Det samma gäller att ge hundar sådant som vi äter, t ex Xylitol är ett annan vanligt förekommande ämne i många olika födoämnen för människor, t ex godis för människor, men finns också i andra produkter, t ex tandkräm för människor, Xylitol är giftigt för hund.

Använd inte er hund som försökshund!

 

 

Även andra ämnen kan hundar få i sig som nödvändigtvis inte är mat, men en nyfiken hund, speciellt valp, kan stoppa i sig allt möjligt. Läs mer om andra farliga ämnen.

Mer om förgiftningar.

Mer om vitaminer, mineraler o s v.

 

Uppdaterad 2017-09-17