Sjukdomssmitta och sjukdomsspridning

 

Sjukdomssmittors konsentration

Ett av grundproblemen med att ha många individer på liten yta, som t ex en kennel med en liten hundgård eller liten tomt. Eller storstäder där hundar och människor är ihopträngda på liten yta, är att smittor sprids som en löpeld.

Om det är mycket eller lite smittor kring oss är av betydelse.

Om luften eller marken, eller bord, handtag, m a o ytor eller luft är tätt packat med sjukdomspartiklar eller om det är glest med sjukdomspartiklar är skillnad.

Att det är glest med sjukdomspartiklar är alltid att föredra. Då hinner kroppen sakta vänja sig vid att motarbeta sjukdommen/parasiten eller vad det rör sig om. Kroppen börjar uppmobilisera ett motstånd, ett försvar. Dessa blir oftast inte lika sjuka och de blir ofta fortare friska också.

De som möts/smittas av en tät sammansatt mängd sjukdomspartiklar får kroppen överhopad med mycket stora mängder sjukdom och kroppen blir överrumplad, hinner inte försvara sig. De blir ofta sjukare och blir oftast sjukare längre.

Så även om man inte kan tvätta sig bort från vissa smittor helt och totalt, så gör allt städande nytta i alla fall.

 

Coccidiosis, högre konsentration på
bilden till vänster än bilden till höger.

 

 

Åtgärder behövs

Mycket noggrann hygien (vid hundar extra noga hygien på båda händer OCH fötter).

Vid utbrott av smittor, de sjuka behöver issoleras.

 

 

Egen erfarenhet

Jag har gått igenom detta ett antal gånger när jag fick mina hundar nersmittade med Giardia och sedan som "grädde på moset" en gång av coccidiosis också. Alla gånger av svenska kennlars hundar som var sjuka och kom till mig. Det var rena HELVETET!

Först hörde jag talas om Giardia när jag sålt en valp till en som hade gatuhundar från Spanien och valpen jag sålt drabbades och höll på att dö.

Sedan några år senare drabbades jag själv (=mina hundar) när jag fick hem en hund från Göteborgs-trakten som bar på smittan.

Sedan fick jag hem det några gånger till, med hundar från, som sagt Svenska kennlar, varje gång från kennlar i södra Sverige.

Kan det bero på att hundar och människor lever mer tätt i södra Sverige än i norra?

 

 

Smittspridning giardia hund idag

Idag finns det smittor av giardia i hela Sverige p g a att det inte finns något riktigt bekäpningsprogram.

Det är fortfarande väldigt många vetereinär som inte tycks veta hur Giardia fungerar, hur det smittas och hur det ska bekämpas.

Rena skandalen med sjv i toppen som inte tar itu med problemet.

Man får bara vara tacksam att Sverige är mer noga med att bekämna smittor på männisor än på alla dessa lidande hundar som dras med smitta år ut och år in med våldsamma smärtor och för tidig död, med massdöd av valpar, år ut och år in, utan att något görs.

 

Uppdaterad 2020-03-20

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström