Förgiftning

 

Choklad är giftigt för hundar. I chokladen finns ett ämne som heter teobromin som är den substans som är giftig för hundar. Ljusare choklad innehåller mindre teobromin och mörkare mera teobromin.

En hund som väger ca 10 kg kan äta ca 5 - 40 gram choklad utan förgiftning beroende på hur mycket teobromin just den chokladen innehåller.

Misstänker du att hunden för i sig för mycket ska du kontakta veterinär.

Det vanligaste vid ormbett, getingstick och liknande är att hunden sticker nosen där den inte hör hemma, alltså skador på munnen / hals / ansikte / tunga, eller att den trampar där den inte borde, alltså tassar.

En den hundar får nästan ingen reaktion alls, medan vissa blir omedelbart sjuka och kan t o m dö. Allt beror på hundens egen känslighet och var bettet / sticket tar.

Även om hunden till synes verkar klara sig kan efterverkningarna på förgiftningsförloppet vara så att det kan vara livshotande någon dag senare efter olyckan.

Om olyckan är framme, tvätta såret med tvål och vatten, håll hunden så stilla det går, gärna lugnt och något mörkt, det är större chans att giftet sprider sig långsammare då, kör akut till närmaste veterinär.

Bor du i ormrika trakter och långt från veterinären bör du rådfråga din veterinär ifall hen inte kan skriva ut tabletter att ha hemma ifall olyckan är framme, som första hjälp, ni ska naturligtvis i alla fall uppsöka veterinär snarast.

Huggormsbett kan ge skador på lever, njurar och hjärta, det är alltså inte att leka med.

Man kan prova att hålla ormar ute från sin egen gårdsplan. Läs mer här.

Om man använder t ex skurmedel, diskmedel, tvättmedel o s v som är giftiga kan hunden få långsamma förgiftningar med framtida bestående men, ANVÄND GIFTFRITT!

För att helt eliminera risken för förgiftning av skurmedel etc kan man framgångsrikt använda ånga att rengöra med.

 

 

Ormbett.

Giftiga ämnen som finns i vår omgivning.

Giftig mat som företrädesvis är människomat.

Även andra ämnen kan hundar få i sig som nödvändigtvis inte är mat, men en nyfiken hund, speciellt valp, kan stoppa i sig allt möjligt. Läs mer om andra farliga ämnen.

 

 

Jag sålde en gång en hundvalp som (fick jag reda på senare) redan från 2 månaders ålder utfodrades med lite alkohol varje morgon, naturligtvis får man ALDRIG ge en hund alkohol! Det är rena giftet för alla, speciellt för en liten valpkropp, i detta fall på en hund som endast vägde ca 1 kg. Må jävulen ta människor som behandlar sina hundar på det sättet.

Jag hade en gång en hund hos en fodervärd, fodervärden och hennes dotter var ute och gick med hunden i och hunden blev biten i ena tassen, de tog upp hunden på armen och sprang till bilen samtidigt som matte fiskade fram telefonen och ringde våra underbara veterinärer som sa att det var bara att komma. De åkte i ilfart, med endast 15 - 20 minuter från veterinären borde det ju gå bra. Halvvägs fram dog hunden i famnen på lillmatte. Han fick bara bli 1 år gammal.

 

Uppdaterad 2018-07-14