Hudsjukdomar

 

Huden är hundens största organ.

Allmänt kliande, slickande och irritation i pälsar och hud kan bero på många saker. Här kommer några exempel. Man kan ha varmt i en torr lägenhet, hunden kan få dålig balans på mat samt vitaminer och/eller mineraler eller rent undernärd (= obalans i födointag). Hunden kan vara för smutsig. Hunden kan vara för fet (= obalans i födointag). Allergi är heller inte helt ovanligt. Hunden kan ha ohyra.

 

Elefanthud (acanthosis nigricans) ser väldigt speciellt ut, därav namnet. Det finns två varianter, primär acantos och sekundär acantos.

Primär acantos drabbar främst taxar, sjukdomen är sällsynt, den är ärftlig. Huden blir gråaktig, grov och veckad, det ser helt enkelt ut som elefanthud, ofta startar det i armhålorna och sprider sig därefter till ljumskar, ben, öronlappar och sist nos, sjukdomen utvecklas under hundens första levnadsår. Ofta blir det bakterier i huden som utvecklas till infektion, då brukar hunden börja lukta illa.

Man uppsöker veterinär som tar en bit hud och analyserar för att få besked om det är denna sjukdom som hunden lider av.

Sjukdomen går inte bota, endast lindra med antibiotika och medicinska bad. När inte infektionen är för akut så kan man använda vissa hud preparat.

Övervikt gör sjukdomen värre, så håll hunden i normalhull.

 

Elefanthud (acanthosis nigricans) ser väldigt speciellt ut, därav namnet. Det finns två varianter, primär acantos och sekundär acantos.

Sekundär acantos

Sekundär acantos är inte en egen sjukdom utan en följd av andra sjukdomar, det kan bl a komma p g a övervikt, allergi, hudinfektion, hormonstörningar, cushings sjukdom.

I detta fall får hundägare och veterinär ta reda på orsaken till varför hunden drabbas och behandla det. Sedan kan man behöva hjälpa till att bli av med elefanthuden också, ifall symtomen är för kraftiga. Kommer man dock åt orsaken till problemet brukar man bli av med elefanthuden men i regel tar det tid innan hud och päls återstålls till sitt ursprungliga skicka, det kan ta ett år om man har otur. Tillskott av E-vitamin har ibland visat sig lindra symtomen.

Huden blir gråaktig, grov och veckad, ofta blir det bakterier i huden som utvecklas till infektion, då brukar hunden börja lukta illa. Konstant klåda och håravfall är också vanliga symptom.

 

Furunkulos

En furunkel är en liten varfylld eller blodfylld böld, den finns vanligast på tårna.

Furunkulos är ofta en följdsjukdom till atopi, demodicos och brist på sköldkörtelhormon. Är det endast en enstaka furunkel kan det helt enkelt vara t ex en sticka eller tagg som hunden har trampat in.

 

Får man blöta eksem går det bra att prova sår puder, är man på resa till Finland är det bra idé att köpa Bacibact.

 

Om hunden får problem och man måste hindra den från att slicka, bita på skinnet medan det läker, då brukar veterinären ordinera så kallad tratt. Det finns numera uppblåsbara tjocka halskragar man kan använda istället som gör att hunden inte stöter i så lätt överallt, en del hundar trivs inte alls med tratt. Man kan också prova munkorg, man kan ta till munkorg av läder eller tyg (nylon). Se bara till att hunden kan dricka sitt livsviktiga vatten!

 

Uppdaterad 2018-06-06