Städning

 

Salt polerar.

Bikarbonat polerar och neutraliserar lukter.

Diskmedel löser fett.

En trasa lätt fuktad tar bort hundhår på de flesta material.

 

 

Bikarbonat

Fördelen med bikarbonat och djur är att det är ofarligt om djur får i sig bikarbonat.

1 dl bikarbonat istället för sköljmedel gör hundfällar mjuka utan att tillföra kemikalier.

Vill man få bort t ex urinlukt från t ex en husvägg, eller ett träd, så kan man strö på koncentrerad bikarbonat. Träden klarar bikarbonat utan att skadas av det, liksom husfasader, metall o s v.

Får man en intorkad urinfläck kan man ta bikarbonat på fläcken och lite citron på det, låt stå någon halvtimme. Sedan är det bara att torka.

Har man hårda fläckar, alltså när urin e d frätt ner i underlaget eller om det blir smutsigt i hundsängen som är svårt att få bort, kan man använda bikarbonat. Häll ren bikarbonat på golvet eller i hundsängen, låt den stå några timmar, dammsug eller torka efteråt.

 

 

Dålig lukt i toaletter, i kylskåp etc:

Bikarbonat på ett fat. Ha det ståendes där lukten är dålig. Rör om ibland i bikarbonatet. Byt ut nån gång i månaden.

Vid främjande av god lukt, häll i doftolja i bikarbonaten.

Ju större yta bikarbonat mot luften, ju större effekt.

 

 

Engångsartiklar

Bra papper som jag tycker är både drygt och effektivt är stora rullar från Lidl med en elefant på. Det går inte sönder så lätt och har hög uppsugningsförmåga.

 

Hushållspapper.

Photo: AH

 

Skoskydd, blåa i plast med resår, finns att köpa på Dollar Store.

Engångshandskar finns lite överallt numera. Bl a på Dollar Store och Claes Ohlssons.

 

Engångsskoskydd i korg i hallen.

Photo: AH

 

 

Mässingsputs

Bakpulver och citron gör mässing blank!

 

 

Ättika 24 %

Mögel: ta konsentrerar ättika 24 % och rengör fläcken. Torka sedan rent det hela med vatten. Se sedan till att det är helt torrt innan det är klart.

Rengör CD skivor med ättika. Ta ättika på en bomullstuss och torka rent skiva. Skölj noga med rent vatten efteråt.

Missfärgning i porslin, då även kaffe te missfärgningar. Diska i ättika. Om det sitter hårdare: Häll i ättika 12 % (= en del ättika 24 % och en del vatten) och låt stå 15 minuter. Diska sedan noga.

Toalettmissfärgning: Spraya på 24 % ättika. Låt verka 15 minuter. Skölj med vatten. Gör rent hela vägen ner i och genom hela kröken.

Dålig lukt. Speciellt effektivt mot röklukt. Ställ en skål med ättika i rummet där problemet är. I bilen. I kylskåpet. I skafferiet. På toa. Eller var som helst. Ju större yta som exponeras mot luften, ju effektivare luftrenare.

Pinkfläckar. Spraya på ättika, torka. Skölj rikligt med vatten efteråt på bl a träytor. Spraya på ställe som inte syns först. Det händer att vissa underlag blir missfärgad av ättikan. Som t ex trä. Då är det bara att se till att skölja rikligt med vatten efter man rengjort med ättikan. Då finns ingen risk att förstöra underlaget.

 

 

Fönsterputs

1 msk ättika (24 %) + 5 dl varmt vatten och några droppar yes. Häll i sprayflaska. Putsa på som vanligt. Fungerar också utmärkt på plexiglas t ex i hundluckor m m.

 

Engångshandskar.

Photo: AH

 

 

Rengöring av kakelfogar

Blanda bikarbonat och vatten till en konsistens som tandkräm. Stryk blandningen på fogarna. Låt verka i 15 minuter. Skrubba med fuktad tandboste. Skölj.

 

 

Rengör micron

Ättikssprit i en skål med varmt vatten. Pressa i en halv citron. Sätt igång micron på full effekt i någon minut. Torka.

 

 

Ungsrengöring

Ta hälften bikarbonat och hälften vatten. Stryk blandningen på ungsväggarna. Spraya på ättika (hälften 24 % ättika + hälften vatten). Låt fräsa och när det slutar fräsa, torka ur med fuktig svamp.

 

 

Vitmögel

Tvätta bort vitmögel med giftfria metoder, blanda vitvinsvinäger 12 cl + 6 cl vatten i en sprayflaska. Spraya och torka, tills möglet är borta. Sedan får man se till att fukten åtgärdas, annars kommer möglet tillbaka.

 

 

Inbitna pinkfläckar

Ibland kan det finnas fula fläckar efter urin. Speciellt vanligt bland de som haft katt i huset, eller utanför.

Prova ättika 24 %. Spraya direkt på fläcken och torka.

Har urinen grävt sig in i underlaget så prova toarengöringsmedel. Lägg på toarent konstentrerat och låt verka 15 minuter och torka sedan bort det hela med rikliga mängder vatten.

 

 

Mer om

Mer om allmän städning.

Mer om grundligare sanering.

Mer om hundgårdsstädning och dess olika verktyg.

 

Uppdaterad 2022-04-10

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström