No e-mail. Phone number + 46 762 79 41 25.

Ingen e-post. Ring dagtid 10-18 Tel: 0762 79 41 25.

 

181205 onsdag

Grått, - 4º C klockan 8 .

Vegetariskt mat till katter försöker djurmatsfabrikater nu att prångla ut till kattägare med mer hjärta än hjärna. Katten är köttätare! Acceptera det. Försök inte döda din katt med vegetarisk kost! Det är nog illa som det är med våran preparerade kattmat, då katten skulle må så mycket bättre av riktigt kött! Hundar är något annat, man kan nästan se dem som en avfallskvarn. De äter nära nog allt, även om de har vissa saker som de inte tål och vissa saker som de inte mår bra av i längden. Katter är betydligt känsligare och smala i sin diet. Var rädd om ditt djur! Mer om mat för hundar (hundmatning, mat, farliga födoämnen m m).

 

181204 tisdag

Grått, 1º C.

Vissa veterinärer vill påskina att hundvalpar vaccinerade efter 10 veckors ålder behöver en vaccin till efter en månad. Det är "stenåldersprat". Vissa veterinärer anser att vi ska ge valpar extra vaccin eftersom hundägare TROR att det ska vara så! Vi ska alltså underhålla okunskap! Tacka för att de vill detta, de tjänar ju pengar på det! Jag vill bara slå ihjäl denna myt, det var förr, innan vaccinen blev så effektiva som de är idag, som det behövdes. Idag behövs det inte sedan massor av år tillbaka (skrivet 2018). Läs veterinärfass. Läs mer om vacciner. Mer om myter.

 

181203 måndag

Grått och disigt hela dagen, 3º C.

Idag är det den internationella dagen för handikappade.

 

181202 söndag

Grått och dimma hela dagen, 3º C.

Bland både människor och djur finns det olika egenskaper som följer med från födseln. Vi är alla lika, men ack så olika. Hos människor börjar man att komma på att även hjärnan och dess aktiviteter påverkas av att vi är olika. I mina öron inget konstigt med det. Alla olikheter behövs i en flock, oavsett om man pratar om ett samhälle eller en flock hundar. Idag försöker vi lägga locket på alla som är aktiva och livliga, sedan klagar vi över att vi rör oss för lite!? En människa ska vara intelligent nog att se till att tillfredsställa alla hundar med dess olika temperament, så de får ett bra liv. Får de ett bra liv blir de bra och gör fin reklam för det bästa av hund. Jag hoppas innerligt att vi inte går samma väg med hundar som med människor, att droga ner dem för att vi inte orkar med dem! Mer och mer lugnande medel för hund finns till salu numera. Orkar man inte ha hund, ska man inte ha hund. Psykologi.

 

181201 lördag

Grått och dimma hela dagen, 5º C.

Svenska hundar var en gång riktigt framgångsrika. Det är massor av kennlar runt om i världen som startat upp berömda och vinstrika kennlar av många olika raser med svenska hundar. Forskar man lite i hundstamtavlor ser man många fina kennlar utomlands som har till grund svenska hundar födda på 1950-1970-talet. Tittar man bara på "mina" raser, chihuahua och japanese chin ser man tydliga exempel på detta. Vad hände sen med svenska hundar? Nu är det i bästa fall några enstaka svenska hundar som har framgångar på någon större internationell utställning. I övrigt verkar det som om fler och fler jag pratar med inte har någon respekt för svenska hundars kvalitet idag. Ska vi lyckas vända på det igen med tiden måste nog SKK skärpa sig, det är vad jag tror. Mer om avel/uppfödning.

 

181130 fredag

Grått och kraftig morgondimma, 6º C.

Att föra en journal på sin hund är hälsovård!

 

181129 torsdag

Grått, 2º C.

Eftersök är en otroligt givande hobby för alla hundar. Då det bygger på hundens naturliga instinkt kan den t o m ibland ge hundägaren en och annan kunskap om hur hundar tänker och känner, alltså hur de fungerar.

Mer om luktsinnet.

 

181128 onsdag

Sol, - 5º C.

Pia´s Yuki Emiko-Fujin och Pia´s Yuki Emiko-Fujin blir idag hela 11 månader gamla. Nu har flickorna och desas två syskon en månad kvar till den så viktiga 1-års dagen.

 

181127 tisdag

Sol, - 6º C.

Omplacering fodrar lite mer tålamod och den rätta förståelsen från nya ägaren än att skaffa en valp med bra uppväxt i valplådan.

 

181126 måndag

Sol, - 6º C.

Ska man skaffa en ny hund är det en del att tänka på först. Införskaffande av ny hund.

 

181125 söndag

Sol, - 3º C.

Bidrag tas tacksamt emot.

Rasavel startade i regel på en väldigt snäv avelsbas. Det finns än idag raser som är så unga vad gäller dokumentation i papper, så man kan spåra starten av de de hundar som räknas som renrasiga, d v s har de rätta pappren för att anses renrasiga. Spår man då starten på dessa så kan man hitta extrem inavel. Vi kan förfäras över detta, men kom ihåg att det i regel finns sådana här exempel på alla raser från starten, det är bara skillnad på hur många generationer som passerat och vad vi har gjort med dem sedan dess. Ibland är det så invecklat så man undrar om det ens är möjligt att få till sådan inavel. Det finns ett exempel på en ras som jag ramlade över när jag letade utsprung till en hund nyligen, mer om inavel.

61 filer uppdaterade idag på hemsidan.

 

181124 lördag

Sol, 2º C.

Problemåldrar är det som på människan kallas trotsålder. Problemåldrar går att mildra eller t o m undvika. Detta om hundarna blir hanterade nog kunnigt och slipper onödig stress och press när de växer upp. Detta är ett välkänt fakta om människor och något som jag sett om och om igen genom åren på många av mina egna hundar. Problemåldrar.

 

181123 fredag

Sol, - 4º C.

Lavendel fungerar lugnande på hundar. Det är ett bra komplement till t ex massage.

Om en hund är tandlös och visar det som skulle varit tänder, så reagerar den andra hunden lika som om hunden hade haft tänder. Det är alltså uttrycket hundar läser, inte de synliga tänderna. När hundar skrattar (så de visar tänderna) så reagerar vissa hundar som om de ser en hund visa tänderna på ett aggressivt sätt, vissa hundar skiljer mycket väl på skratt och aggressivt uttryck. Vissa hundar som aldrig sett en hund skratta kan när de råkar ut för det första gången förstå att det är skratt och inte aggressivitet. Hundar som ser båda uttrycken från de är unga lär sig snabbt förstå skillnaden. När en hund skrattar kommer skrynklorna i skinnet mera kring mungiporna. När hunden visat tänder i aggressiv syftning kommer skrynklorna mer uppemot nosryggen. En skillnad som även går att se tydligt även på plattnästa hundar. När hunden visar tänderna aggressivt så lyfter de upp överläppen så högt de kan. När de skrattar drar de bak mungiporna så mycket de kan. Mer om att läsa hundens signaler.

 

181122 torsdag

Sol, - 5º C.

Värmelampor åt hund? De som följer mig vet säkert att jag har värmelampor till mina hundar. Därav rödfärgen på många av inomhusbilderna också. Det är ingen tvekan om att hundarna trivs väldigt bra med värmelamporna. T ex så är hundsängarna som är under värmelampor de mest besökta sängarna. Så händer det att hundsängar knuffas åt sidan och hamnar snett under värmelampan, då kan hundar föredra att ligga under lampan på släta golvet, framför att ligga i sängen strax bredvid värmelampan. En hund som hade återkommande ryggsmärtor hade inte det något mer när den fick värmelampor att ligga under. På vintern vistas mina hundar mycket gärna ute i snö och kyla. Det beror säkert på att de vet att de snabbt kan bli varma igen under värmelamporna. Det är på inget vis så att det i övrigt är kallt hos oss, då jag har en reumatism som kyla framkallar smärta hos mig har jag sällan under 22 grader i huset, sommar som vinter, så hundarna har det varmt vilket som. Men att snabbt kunna få punktvärmen tycks göra hundar extra nöjda och glada. Vissa hundar ligger nästan aldrig under värmelampor. Ett extremt "pälsmonster" till hund jag har ligger enbart under värmelampor efter att snö har fastnat i pälsen, när pälsen är snöfri så flyttar hunden sig fort! Det är några få hundar som inte föredrar att ligga under värmelampor "hela tiden" och några få hundar som så gott som alltid ligger under värmelampor. Många hundar föredrar att ligga mer under värmelampor när de blir gamla. För närvarande (2018) har vi 12 värmelampor placerade i olika rum i huset. Några större och några mindre. Mer om värmelampor.

 

181121 onsdag

Sol, 2º C.

Bilder: Pia´s Yu-Chi Aika, hundar, Pia´s Niño Sancho, Pia´s Toyomi Saku-Ra, Ricco Vigal Poseidon In Blue.

Idag är hemsidan uppdaterad med 193 filer.

 

181120 tisdag

Sol, 2º C.

Morötter till hund. Hunden struntar i formen. Idag importeras enorma mängder torkade morötter (små fyrkantiga bitar) till Sverige för hundar. Bl a säljs de i små påsar för astronomiska summor i speciella djuraffärer. Morötter till hund är OTROLIGT bra, bäst om det är färskt. Är sedan morötterna ojämna så är det extra fördel. Morötter motverkar övervikt hos hunden (ett enormt stort medicinskt problem bland hundar idag) och gör hunden mätt (vilket är en gigantisk fördel för hundar som står under bantning eller har en naturligt glupande aptit). Morötter ger fint pigment på hundar, säljs idag som morotspulver (importerad) att strö på eller i maten, JÄTTEDYRT pulver i djuraffärer. Morötter ger finfin motion till tandkött och tänder (ytterligare ett stort medicinskt problem bland hundar idag), är sedan morötterna ojämna, med fler vinklar och vrår, så är det ett extra säljargument till hundar då det ger bättre massage i munnen överallt på hunden! Sälj ojämna morötter i säckar till kennlar och storförbrukare och i småpåsar till hundägare med få och små hundar. Personligen köper jag färska morötter och ger mina hundar varje vecka. Bara min kennel gör av med i snitt 1 kg i veckan året runt av denna vara och har gjort i över 30 år hittintills och fortsätter. Hundägarantalet i Sverige är GIGANTISKT! Förr i tiden sålde lantmännen (dagens granngård) 25 kg´s säckar i nät med "ojämna" morötter till höns, hästar, getter, får, grisar o s v förutom hundar. Jag själv köpte dem på den tiden. Sedan för många år sedan slutade de sälja säckarna. Numera säljer de istället små påsar med torkade morötter till hundar för enorma priser och i aningens större bitar och påsar med torkade morötter till hästar för astronomiska summor. Kolla kg-priserna på alternativa morotsalternativ till djur idag! Det kan bli en stor industri i Sverige, istället för som idag importera långt ifrån med dyra transporter m m. Mer om morötter m m till hund.

 

181119 måndag

Grått, 2º C klockan 7,30.

Det blir vanligare och vanligare att veterinärer vägrar att ta sig ann hundar/djur som är beodrade till veterinärer av länsstyrelsen. De vågar inte ha med dessa hundar att göra. Eller snarare vågar de inte riskera att eventuellt gå emot länsstyrelsen. Detta säger en hel del om länsstyrelsens envåldshärskande som de utnyttjar så långt det bara går. Bara nu, under november 2018, var det ett katteri som hade blivit beordrad till veterinären med tre friska djur, två katter och en hund, de ringde runt till 7 veterinärer, ALLA nekade att ta emot dem! De bor relativt nära mig (1 ½ timme med bil) och hade läst på min hemsida om mina erfarenheter, så de ringde till mig och ville veta om jag kände till en veterinär som kunde hjälpa dem, då de hade svårt att fullfölja länsstyrelsens order. Efter besök hos veterinären, som jag tipsat dem om, så fick de alla tre djuren friskförklarade! Under 2017 hände en liknande historia, en hund ringde de till 4 veterinärer om, alla nekade att ta emot den, sedan kontaktade de mig, och gick till veterinären jag rekomenderade, och hunden blev friskförklarad. Och då är detta endast två exempel av åtskilliga jag hört om. Mer om länsstyrelsen. Mer om veterinärer.

Bilder: Pia´s Niño Filiberto. Vi tackar för sköna bilder på en härlig hund från en underbar familj!

 

181118 söndag

Sol, 2º C klockan 8,30.

Igår flyttat den förtjusande lilla Pia´s Niño Alonzo till sin nya familj. Vi önskar dem allt gott, vi hoppas de får många härliga glada dagar, veckor, månader och år tillsammans.

Om man tror att hundar inte tål att vara ute när det är hög luftfuktighet så är man dömd att få sjuka hundar! Hundar kan och SKA vara ute i alla väder, under ansvar!

 

181117 lördag

Grått och disigt på morgonen, soligt på dagen, 7º C.

Pia´s Chica Rosalita blir hela 2 år idag, men är som en hel valp fortfarande. Jag har valpar som är mindre än halva hennes ålder, och är mer mogna än hon! Hon är som en clown. Alltid rolig och full i bus. Detta trots att hon uppnått åldern "vuxen" idag.

 

181116 fredag

Grå morgon, solig dag, 9º C.

Människor består av 5 olika personlighetstyper. Personlighetstyp NR1 28 % av befolkningen är självsäker - NR2 15 % av befolkningen är reserverad - NR3 40 % av befolkningen är välanpassad - NR4 7 % av befolkningen är hämmad - NR5 10 % av befolkningen är utagerande. Personlighetstypen grundläggs redan i tidig barndom, förskoleåldern, och kvarstår livet ut. Att även hundar har personlighetstyper är utan all tvekan. Hundars psykologi.

Så har denna skål även kommit till Dollar Stores sortiment. Fler skålar.

 

181115 torsdag

Grått och disigt, 5º C klockan 9 .

På i stort sett alla raser slutar tikarna att växa i mankhöjd när de löper första gången. Men sedan grovnar de upp till 4 års ålder, därmed ökar i regel vikten på hundar. Ett av undantagen är vissa individer av Japanese chin. Hundars utveckling.

Den som inte älskar djur, den älskar inte människor.

Idag är Alonzo veterinärbesiktad för försäljning.

 

181114 onsdag

Sol, 3º C.

Det finns många olika sorters hundschampon (med flera pälspreparat) och fler och fler märken dyker upp varje år numera. Behövs det så många olika sorter? Är alla dessa sorter så överlägset bra så de verkligen behövs? Min erfarenhet är att många av de nya är HEMSKT dåliga. Riktigt värdelösa, i bästa fall, skadliga i sämsta fall. Mer om hundpälsars bad.

Idag är det världsdiabetesdagen. Jag kan bara tacka Gudarna för att jag blev av med min diabetes efter min stora operation 2009. Min diabetes var rena helvetet.

När man börjar bli riktigt duktig i ett ämne så tar det längre tid mellan varven som man träffar på någon person, och i mitt fall även hund, som lär mig något nytt. Ju duktigare man blir så får man arbeta mer med att lära sig nytt. Några få ger upp då, men vissa fortsätter att utvecklas med sitt ämne, intresse eller var det gäller. Personligen blir jag bara mer och mer engagerad i att lära mig nya ämnen kring hund och djur. Mer om lärandets fröjder.

 

181113 tisdag

Sol, 2º C klockan 9.

Syskonen Pia´s Nino Ramon och Pia´s Chica Alejandra blir hela 10 månader gamla idag.

Alonzo är tingad.

 

181112 måndag

Grått, 9º C.

Det finns en uppsjö av olika sorters hundmat. Ja, jösses vad många hundmatssorter det finns! Hur ska någon kunna välja det rätta? En tiondel vore MER ÄN nog. Det finns dels MASSOR av tillverkare. Dels finns det vissa tillverkare som har en ENORM mängd med olika sorter. Ett bra basurval vore ett normalfoder, ett högenergifoder, ett valpfoder, ett gammelhundsfoder. Sedan kan veterinärer sälja olika foder som är till för sjukdomar, tycker jag. Att det sedan finns något foder som bygger på fågel, något som bygger på lamm/ris, ett som är bakat o s v. Idag finns det hundratals av varje variant. Varför? Alla vill tjäna pengar, få gör det för att ett foder saknas på marknaden för våra hundar. Hur kan något saknas, när vi redan har MYCKET mer än vad som behövs? Mer om hundfoder.

 

181111 söndag

Grått, 7º C klockan 7,30 .

Idag finns flera olika försäkringsbolag. Sedan finns det enormt många olika sorters försäkringar inom försäkringsbolagen. Vissa bolag har mer än andra. Då undrar jag, behövs så många olika försäkringsbolag? Mer om hundförsäkringar.

Hemsidan uppdaterad med 146 filer idag.

Idag är det annons utsatt på Carlos och Alonzo på blocket.

 

181110 lördag

Grått med hög luftfuktighet, 8º C.

Prisutveckling senaste 40 åren: Vissa udda varor i samhällen, t ex hundgrindar/barngrindar m m kostade förr nära 1,000:-, idag, tack vare alla dessa lågprisbutiker, går de att få tag på i prisklassen kring 2-300:-, trots att de är av mycket hög kvalitet. En valphage oftast kring 1,000:- och numera 2-300:-, fast förr var de tyngre och kraftigare, man kunde renovera dem hur många gånger som helst, idag är de så tunna så trådarna oftast släpper och de bara är att slänga. Ett utställningstält kring 2,500:-, idag mindre än 1,000:-. Sedan har vi prisstegring på vissa varor som är svåra att förstå: Ett koppel av bra läderkvalitet förr ca 40:- Idag ca 250:-. Ett stryphalsband av bra kvalitet kring 20:- och idag kring 100:-. Saker som är nya idag och inte fanns långt tillbaka, t ex hundbad, kostar en mindre förmögenhet idag. Förr tillverkade man dem själv, kostnaden låg då, och ligger nu, på ca 20-100:-. Vanligaste varianten förr var en trätrall på ett badkar. Alltså några brädlappar och några skruvar i kostnad. Hundens nutidshistoria.

 

181109 fredag

Grått och disigt, 7º C.

Vårat lilla blåbär Ricco Vigal Poseidon In Blue blir hela 18 månader gammal idag.

 

181108 torsdag

Grått och dimma, 8º C.

Idag fyller vår lilla spjuver Pia´s Niño Alonzo 12 månader, hela 1 år. En stor bemärkelsedag. Samtidigt bittert när det är en så betydelsefull dag och han för bara ett par veckor sedan visade sig ha knäledsfel. P g a detta söker vi hem åt Alonzo. Vi hade trott vi skulle leva med honom tills hans liv dagar var slut, men så blev det inte...

Att lära sig hund. Att utbilda sig i hundkunskap är viktigt om man ska göra det rätta för hunden. Ämnet går att fördjupa sig i all oändlighet, men var och en bör lära sig tillräckligt för att bli bra hundägare, det är viktigt. Om man tänker sig kunskap som en triangel. Basen ska vara bred och avsmalna mot toppen. Om man gör tvärs om, har en svag bas och bred topp så kommer hela triangeln att rasa vid minsta störning i basen. Alltså om man kan grunden/basen av allt så står man stadigt, resten är grädde på moset. Har man inte grundkunskap kommer allting bara falla omkull, man har inte en chans utan baskunskapen. Vad man än ska lära sig, eller göra, så gäller det att först ha grunden klart för sig. Man måste se till att få en ordentlig, grundlig grund, först därefter ska man röra sig in på detaljerna. Att lära sig om hund.

 

181107 onsdag

Grått, 9º C.

Vår lilla chokladpralin Rikko Vigao Leonsio Choco blir 20 månader gammal idag.

Nyheter: Antibiotikaresistenta bakterier ökar. 33,000 människor dör årligen i Europa antibiotikaresistens, enl. The Lancet hösten 2018. The Lancet är en ansedd medicinsk tidskrift med det senaste inom medicin. Sjukdomsbördan för resistens är lika stor som influensa, tuberkolos och hiv/aids utgör tillsammans. Flera nyheter. Mer om resistens.

Jag har under en lång tid nu haft problem att komma ut på mejlen. Många mejl, som har kommit till "skräp"posten, har nog raderats. Jag kommer aldrig kunna läsa dem. Så har ni skrivit mejl till mig, RING ISTÄLLET!!!

 

181106 tisdag

Grått, 8º C.

Systrarna Pia´s Chica Cataleya och Pia´s Chica Caramba blir 23 månader gamla idag. Det är nästan ofattbart att de om en månad fyller "vuxna". De är som mina små bäbisar fortfarande. Underbara båda två, Cataleya lugn, trygg, vänlig, Caramba är skojig, livlig, busig och aldrig tråkig för en enda sekund! Två väldigt olika systrar, men även så, båda är av högsta klass!

Så fick jag tips om teflon, men tänkte att varför ska jag ta upp det? Så mycket steker vi inte mat till våra hundar. Efter en smärre undersökning så såg jag att gräver man lite djupare så är ämnet större än stekpannor. Teflon o s v.

 

181105 måndag

Sol, 4º C klockan 8.

Hunduppfödningens kostnader. Det är MYCKET kostsamt att ha valpar på en hund. Att inte ta en kull sparar enormt mycket pengar. Jag använder mig själv väldigt generöst som exempel här på min hemsida, och ska göra det igen. Jag har haft tre kullar i vintras (2017-18) och sedan ingenting. Å JÖSSES vad jag har sparat pengar! Jag har verkligen fått en helt annan ekonomi, fast sorgligt nog har den ätits upp av en otroligt massa resande kors och tvärs. Något jag ALDRIG hade haft råd med om jag hade haft kullar. Att bara ha hundar är så himla billigt. Att para och ta en kull så kommer det till så många kostnader både här och där, så de flesta, inklusive uppfödarna själva, glömmer av hälften av alla kostnader och kanske t o m tror att det finns förtjänst. Men att inte ha en kull är fruktansvärt långtråkigt. I mitt liv är det bland det näst roligaste jag kan göra, det slås endast av att rehabilitera missanpassade hundar och djur, och få se hur de bit för bit blir friska i kroppen och knoppen. Summan av kardemumman är: ska man para en hund gäller det att ha en stor och tjock plånbok. Mer om hunduppfödarens ansvar.

Bilder på: Pia´s Chica Rosalita, Rikko Vigao Leonsio Choco.

58 filer uppdaterade idag på denna hemsida.

 

181104 söndag

Sol, 9º C klockan 8.

Varför skäller vissa hundar och halft river huset när de ska ha ägarens/människans uppmärksamhet? Och varför visar vissa hundar nästan ingenting när de vill få ägarens uppmärksamhet? Dels finns det grundläggande skillnader i varje individs energinivå, vissa raser är också kända för att ha högre energinivå, om de inte får arbeta blir de att ha en hög energinivå mer eller mindre hela tiden. De blir stressade av detta och det kan leta till båda fysiska som psykiska sjukdomar och ofta till förkortat liv. Men sedan har vi resterade. Hundar som till synes mår bra i det hela men som utvecklar olika nivåer av intensitet. Det beror på inlärt beteende. Hundar som har människor som inte lyssnar på små signaler, eller väljer att inte lyssna på små signaler, får högljudda (i ljud eller beteende) hundar. De som väljer att lyssna på sina hundar och hjälpa dem, innan orden/handlingarna hinner bli stora får mer ödmjuka och respektfulla hundar. Problem hund.

 

 

Contaktinformation - kontaktuppgifter

 

Uppdaterad 2018-12-03