No facebook etc.

Vi är INTE aktiva på Facebook eller andra "sociala" medier.

Bad internet.

Internetuppkopplingen är dålig, ser sällan mejlen. Ring istället (dagtid 10-18).

 

180501 tisdag

Grått på morgonen och sedan lätt regn och sedan snö, 5º C klockan 9.

Bilder: Ricco Vigal Poseidon In Blue, Pia´s Yuki Kiku-YuzuPia´s Nino Alonzo, Pia´s Yuki Hisako-Ume, Pia´s Yuki Hiroyuki-Hisashi, japanesevalpar, Pia´s Chica Alejandra, Pia´s Chica Cataleya, Pia´s Nino Oscar, Pia´s Diana M A Svensson, Pia´s Yuki Emiko-Fujin, Pia´s Chica Rosalita, podengos, Pia´s Yu-Chi Aika, hundar, Pia´s Chica Shunaxi, Pia´s Yo-Chi Kiichi, Tjärbäckens Nomie, Pia´s Chica Carambachihuahuavalpar, Pia´s Nino Ramon, Caranovas Kenzo.

Hundar SKA vara matglada, ha en frisk aptit. Att peta i maten är inte ett friskt beteende för en hund. Men om hunden blir fixerad vid mat och totalt uppslukad av mat, så är det fel, alla överdrifter är av ondo. Om en hund har en extrem matfixering kan det bero på uttråkning. De har för lite roliga alternativ att välja på, förutom äta. Därför är det viktigt att skaffa hunden en bra sysselsättning som inte involverar mat, hitta det varje hund ÄLSKAR där mat inte är inblandat, speciellt om man t ex bantar en hund. Mat.

 

180430 måndag

Sol, 20º C.

Jag kramar och kelar inte med hundar direkt när jag lämnar ut dem. Anledningen är att jag vill hjälpa hunden att inte känna separationsångest. En sådan starkt negativ känsla kan aldrig underlätta starten på nya livet för hunden och dess nya familj. Jag har sett hundar gå från gamla ägarens famn med ofta djupt olyckliga djurägaren som ska säga "adjö" och hunden har blivit vansinnigt förtvivlad och startat sitt nya liv i den hemska känslan och därmed fått en ohyggligt svårt start. Det är så extremt tragiskt och traumatiskt för hunden, och så otroligt lätt att avhjälpa. Man tar adjö av hunden INNAN nya ägaren kommer in i bilden, så kommer ingen separationsångesten för hunden vid övergången till sitt nya och förhoppningsvis lyckliga liv som varje god hundägare som bryr sig om sin hund bör hoppas på för sin hund. Sälja hundar.

Lite valplekar.

 

180429 söndag

Sol, 5º C klockan 7,30.

Nu är det bara 3/4-delar av tomten som är täckt i snö och is. Det har gått så fort sista veckan! Jag håller tummarna att det fortsätter så här.

Det är dags att få bilen iordning för värmen och solen. Allt för att göra det så bekvämt och skönt som möjligt i bilen. Jag t ex har just satt upp svart film på rutorna, den mörkaste varianten. Även om man inte är expert, så kan man köpa sådan mörk film lite överallt numera, till mycket humana priser, och sätta upp dem på rutorna. Även om det blir något streck och ev. någon bubbla i filmen, så gör den samma goa nytta för hunden. Det är det viktigaste. Det finns så mycket mer man kan göra också för att få det bekvämt i bilen, både för hund och människor. Resa med hund.

 

180428 lördag

Sol, 14º C.

Idag har vi ett gäng bemärkelsedagar.

Först ut är Pia´s Toyomi Saku-Ra som blir 8 år idag. Toyomi är klok, vänlig, lugn, snäll, alltid en gentleman. Högt älskad. Vi hoppas vi ska få ha många år tillsammans ännu.

Sedan har vi Pia´s Chica Carmencita som blir 22 månader idag. Hon är i början av sitt liv och vi spår en ljus framtid för henne. Hon är otroligt snäll, glad, väldigt duktig och tålmodig med valpar. Hon är lydigare än få.

Sist har vi de tre syskonen Pia´s Yuki Emiko-Fujin, Pia´s Yuki Hisako-Ume och Pia´s Yuki Hiroyuki-Hisashi som blir 4 månader idag. Tre valpar som är i starten av sitt liv. Herren Hisashi som dagen till ära provar vingarna och flyger ur boet och in i sin trygga mattes famn! Emiko som är lugn, balanserad, glad pigg och en allmänt trevlig valp, liksom sin bror Hisashi. Sist ut Ume, en ettrig, framåt, livlig lite "baby", liten i ordets rätta bemärkelse, inte ens 9 hg ännu! Men vildare än få! All mat hon äter i sig går åt till alla hennes upptåg!

Denna dag flyttar Pia´s Yuki Hiroyuki-Hisashi till Bergsjö, han blir mattes 4:e japanese chin, jag hoppas och ber att de får många, härliga år framför sig tillsammans med mycket ömsesidig glädje och kärlek.

 

180427 fredag

Sol, 5º C klockan 8.

Plaster och andra farligheten finns överallt, det tycks omöjligt att undvika dem. Så även till våra älskade hundar. Skulle man förbjuda alla ämnen på en gång som innehåller skadligheter, så skulle vi nog hamna på "stenåldern" igen. Det vore helt enkelt omöjligt. Att hitta leksaker till hund som inte innehåller plast är svårt. Att hitta filtar, eller huvaligen kläder, som inte innehåller fleeze tycks vara svårt. Petflaskorna som mina hundar har kopplade till vattennipplarna, där är båda av plast. Många utfodrar sina hundar i plastskålar (jag använder glas, porslin och rostfria skålar). Färglada saker i all ära, jag ÄLSKAR FÄRGER! Men tyvärr har vissa, framför allt vissa starka färger, farliga kemikalier i sig. T o m hundmatsäckar är i plast eller plastat papper. Fryst hundmat är oftast i plast. Burkmat, lådmat och liknande till hundar har i regel en plastad hinna närmast maten inne i burken. Skurmedel innehåller i regel farliga ämnen (jag använder ren ånga). Livet är svårt om man försöker undvika plaster och andra farligheter till sina hundar. Alternativa material i större utsträckning skulle vara underbart, men hur? Jag är tacksam för förslag och idéer på mindre farliga material till hundar. Mer om farliga ämnen.

Jag sparar enbart hundar till min kennel som har testiklarna på plats vid 6 veckors ålder. Likaså säljer jag endast sådana till uppfödare. Om det är möjligt så köper jag bara in sådana hanhundar till min kennel också. Det brukar dröja en eller högst två generationer så har testikelstatusen i kullarna födda här snabbt förbättrats. De jag föder upp har i regel två testiklar, oftast ca 95 % eller mer. I skrivandes stund kan t ex nämnas att jag har fött upp 9 hanhundar under vintern, alla utom en hade testiklarna på plats vid 6 veckors ålder, eller tidigare. En fick ner sista testikeln vid 4 månaders ålder (han såldes naturligtvis till sällskap, dessutom med kraftigt reducerat pris). Mer om testiklar.

 

180426 torsdag

Sol och blåst, 10º C klockan 11,30.

Idag flyttar Pia´s Niño Alejandro ifrån oss. Han är redan högt älskad och efterlängtad! Vi önskar dem många år med mycket kärlek tillsammans.

 

180425 onsdag

Sol, 8º C klockan 8,45 .

Bidrag tas tacksamt emot.

Idag har Pia´s Yuki Kiku-Yuzu lämnat oss. En stor personlighet som kommer bli saknad. Vi hoppas hon ska skänka mycket glädje i många år till sin nya familj.

 

180424 tisdag

Moln, 14º C.

När man ställer ner en hund så man inte släppa hunden förrän den har en stadig kontakt med underlaget med alla 4 fötterna. Detta av flera orsaker. Man riskerar då inte att hunden vrickar till sig och kanske t o m gör illa sig. Man ger heller inte hunden tillfälle att känna att den smiter ifrån sin människa och därför "vann", vilket ger hunden ett helt onödigt övertag när det kommer till att manipulera människan. Har hunden redan "rymningstendenser" så ska man se till att ha hundens fulla uppmärksamhet innan man släpper hunden, så hunden inte går/sticker när man släpper. Man ska då se till att människan är den som först avlägsnar sig från platsen lugnt och stilla, i fullt självförtroende. På hundspråket betyder det att du är ledaren och har kontroll, och hunden kan lita på dig och känna sig trygg med dig. Katter är det helt annorlunda med, och oftast är det människor med kattvana som har en förmåga att släppa hundarna på ett sätt som inte alltid är så lyckat för hundar. Uppfostran.

 

180423 måndag

Grått, regnar på kvällen, 9º C klockan 10,30.

Bilder: Pia´s Yuki Emiko-Fujin, hundar, Pia´s Niño Alejandro, Pia´s Yu-Chi Aika, Pia´s Shang-Shaw YuppiePia´s Chica LupePia´s Niño Filiberto, Pia´s Chica Carmencita, chihuahuavalpar, Pia´s Nino Carlos, Pia´s Chica Caramba, Pia´s Yuki Hisako-Ume, Pia´s Chica Shunaxi, Pia´s Chica Cataleya.

Människan suger eller häller i sig vätska. Hunden lapar i sig vatten. Människan för över lite bakterier från sin mun till sin vätska. Trots detta är de flesta människor inte berädda att dela dricksglas med okända människor. Hunden lapar i sig, då kastas vattnet runt i munnen och alla smulor och annat smått och gått den har mellan tänderna, hundhår, hudpartiklar o s v hamnar delvis i vattnet, för att inte tala om bakterier. Hunden tvättar sig på könsorgan och i baken med sin mun. Dessa rester hamnar alltså i vattnet. Idag har vi ett epedimiliknande tillstånd av utbrott på bl a Giardia och Coccidiosis, som det t o m under senare åt blivit vanligt bland hundar som bor en och en. Dessa smittor överförs via avföringspartiklar och smittar på så vis. Allt detta smuts och bakterier och sjukdomar kan man minimera genom vattenautomat till hund. Då pratar jag inte om fontäner som kastar runt samma vatten hela tiden utan om de som har vattennippel. Vatten.

På kvällen har vi uppdaterat 394 filer på hemsidan, och sedan var det en fil som misslyckades...

 

180422 söndag

Sol och lite blåsigt, 13º C.

Ibland är hundar extremt stressade. T ex är vissa hundar extremt stressade plötsligt, t ex när man ska klippa klor på hunden. Oftast beror det då på att ägaren är nervös för att klippa klor. Viktigast för att lugna en hund är att själv vara lugn. Sätter man sig själv i ett zen-liknande tillstånd så blir hunden lugn som en filbunke mycket snabbt. En bra hundvårdare är extremt lugn och tålmodig med hundar, det är då man får resultat snabbt också och hunden kan lära sig att känna sig trygg. Under träning med att få hundar lugna kan man ägna sig åt bl a massage. Men också se till att de får meningsfull aktivering. De klarar inte att komma i balans om de inte får både ett bra liv och en bra relation. Mer om skötsel av hundar som behöver mer harmoni i sina liv.

Parfym på hundar?

 

180421 lördag

Sol på morgonen, sedan grått, blåsigt från och till hela dagen, 9º C klockan 8,30.

I USA finns det MASSOR av olika självpåtagna djuraktivister, förutom de legala djurinspektörerna som gör inspektioner regelbundet. I USA finns det en idag ENORMA mängdet oönskade hundar på t ex olika hundstall. Vi har redan idag en amerikansk djuraktivistgrupp som t o m annonserar på TV för att få pengar till sin verksamhet. Men läser man det finstilta på denna organisations hemsida så kan man se att de är ute efter att utrota ALLA djur som lever med eller under människan. Zoodjur, försöksdjur, sällskapsdjur, bondgårdsdjur. Från minsta fisk i ett akvarium till enorma viltinhägn. ALLA! De är också ute efter att alla ska bli veganer. Deras framtidsdröm ska ske genom att alla djur som kan släppas i det vilda ska göra det, resten ska kastreras och steriliceras så alla dessa djur dör ut. Därav klappjakten på uppfödare! Se upp med vad du önskar dig och aktiverar dig i! Mer om djurinspektörer m m.

Mina främsta läromästare som lär mig om hund är hundar. Man säger att man ska ha minst 10,000 timmar för att bli riktigt duktig i ett ämne. Jag har levt med hundar ca 367,920 timmar av mitt liv. Det vore väldigt konstigt om jag inte hade hunnit lära mig ett och annat genom alla dessa år. Mer om mina meriter.

 

180420 fredag

Sol, 20º C klockan.

Vem som helst kan öppna en ID tub och läsa telefonnummret och ringa det, om de hittar en hund. Däremot måste hunden i regel till en veterinär eller polis för att avläsa chip och sedan måste polisen kolla chipnumret i registret för att få fram ett telefonnummer till ägaren. Att återställa en hund till rätt hem tar i regel enormt mycket längre tid om man enbart har chip. ID.

 

180419 torsdag

Sol, 11º C klockan 8,45.

Förr startade valpar ömsa tänderna vid 4 månader. Ibland några få dagar tidigare och ibland några få dagar senare. Avvikelserna var aldrig mer än 6-7 dagar, om ens det. Idag är dock saken en annan. Oftast hellre en vecka sent än tidigare. Jag har idag om och om igen enstaka valpar som startar tandömsningen vid 3 månader och ibland några dagar före det. Jag vet inte om det är något som är typiskt för chihuahua eller om det är något nytt som är på väg att hända på hundar i allmänhet. Däremot ser jag inte någonsin valpar som startar att ömsa tänder några enstaka dagar efter 4 månaders dagen numera. Jag skulle vara tacksam att få höra vad andra har för avvikelser på starten av tandömsningen på sina valpar, nu och förr. Rör det sig om chihuahua eller icke chihuahua vore också intressant att veta. Som alla ni vet som kontaktar mig, jag nämner aldrig några namn, de gånger när ni uppger namn, utan behandlar alla lika, med största diskretion, jag vill endast lära mer om hundar, inte peka ut folk. Tänder.

Mer om vatten.

Burar.

Nu händer det mycket på snön. Igår såg man ett par cm på hundgårdsmarkisen. Idag ser man ett par dm! Snart är sista metern av snön borta, om det får fortsätta så här, och då ser man hela parkisen! Än så länge är ändå inte en enda fläck mark framme...

 

180418 onsdag

Grått, 5º C klockan 7.

Angående blandraser, i stora hundländer som USA och England, kallar man blandrashundar för det som hunden ser ut att likna mest, eller det som den beter sig mest som. T ex om en hund är blandning mellan golden retriever och briard, och ser ut som en tibetansk terrier i jätteformat, så kallar man hunden tibetansk terrier-blandning eller tibetansk terrier-mix. Själv tilltalas jag av det systemet. Jag gissar att detta system uppkommit för att beskriva alla dessa gatuhundar som hamnar på hundstallar och behöver en form av beskrivning inför letandet av nytt hem till dessa krakar. Jag hör ofta folk räknar upp en helt bunt med raser och sedan avslutar med att hunden ser/såg ut som en speciell ras, eller uppför/uppförde sig som en speciell ras. Istället för att upprepa alla raser till vardags, så kan man gå direkt på "pudelns" kärna, säga vad hunden ser ut eller beter sig som. Varför ska man räkna upp en massa raser som inte verkar ha någon synlig påverkan? Klart man ska tala om, ifall man t ex ska placera om hunden. Eller om man är till veterinären, då vissa raser har rasbundna sjukdomar som kan underlätta diagnos och t o m vara avgörande för en hunds behandling mot vissa sjukdomar för en veterinär o d. Men till vardags, tjänar dessa upprepningar ingen speciell roll. PS! En gång i tiden hade jag en blandras golden*briard som kund och den såg ut som en tibetansk terrier i stor storlek och klipptes som en schnauzer. Blandraser.

 

180417 tisdag

Moln, 15º C.

Idag lyckades jag till sist uppdatera hemsidan. Jag lyckades få upp 472 filer, sedan var det 11 filer om misslyckades.

Vår lilla karamell Pia´s Chica Rosalita är idag hela 17 månader idag. En glad och pigg, sprudlande liten tjej som alltid ska sova i sängen med "mamma".

Det var mycket snack förr i tiden om att man inte skulle ge torkad fisk till hundar för hundar skulle vara allergisk mot det och få hudproblem. Jag har vänner som givit hundar torkad fisk dagligen i flera årtionden. Hela kennlar, eller ibland hela draghundspack. Vissa ger lite om dagen, vissa ger sina hundar stora mängder torrfisk av den totala fodermängden. Vissa ger mer eller mindre olika tidpunkter på året. Ingen har haft allergiska besvär. När jag började med hund så fick de ofta torkad fisk, då de tyckte det var så gott. Sedan minskade det med tiden och upphörde, p g a att jag inte ville hundarna skulle bli allergiska, vilket ingen var när de fick torkad fisk heller. Efter att ha haft kontakt med folk som har lång och omfattande erfarenhet av att ge torrfisk regelbundet så började jag igen. En enda gång har jag haft en hund som har haft besvär som kan misstänkas vara "allergiska", han hade dessa under ca nästan 1/3-del av sina sista år. Under den perioden i min historia gav jag aldrig torkad fisk till mina hundar. Jag har haft flera hundar som har haft allergiliknande symtom som jag tagit hand om. De har alla varit väldigt stressade när de kom hit till oss. Efter ett tag här har symtomen försvunnit, vare sig de fått torkad fisk eller inte. Vid samtliga fall har jag och veterinären varit överens om att tidigare symtom varit stressrelaterade. Vartefter stressen försvunnit hos dessa hundar har de allergiliknande symtomen blivit av med dem. Ofta försvinner symtomen redan när man börjar få ner hunden i stressnivå, det brukar vara ett av stressymtomen som försvinner först. Hullet är det som brukar komma tillbaka på slutet av rehabiliteringen. Mellanmål.

De hundmatskålar med två fäster i form av "pinnar" som man t ex kan hänga upp i galler kan ibland hoppa av fästet. Man kan då behöva klämma ihop dessa "pinnar" lite, så koppen sitter fast. Man får dock vara försiktig då jag några gånger fått svetsningen att släppa, innan jag lärde mig hur jag skulle göra för att det inte skulle hända. Matkoppar.

Lyckades uppdatera 47 filer till idag.

 

180416 måndag

Mulet. Regnar på eftermiddagen. 6º C.

Nu har det hänt massor på snön på jättekort tid. För en vecka sedan såg jag inte ut genom köksfönstret mot gården, det var snö högt över övesta kanten på fönstret. För några dagar sedan var snön halvvägs nere i det fönstret. Idag är snön i nederkant på det fönstret! Nu längtar jag efter att få se backen och börja städa gården efter vinter, men det är långt kvar, det är en meter snö på slätbacken fortfarande.

Bilder: Pia´s Chica Cataleya, Pia´s Yuki Hiroyuki-Hisashi, podengos, Pia´s Chica Alejandra, Pia´s Filippa M A Svensson, Pia´s Nino Alonzo, Pia´s Yuki Emiko-Fujin, japanesevalpar, Pia´s Yuki Kiku-Yuzu, Pia´s Toyomi Saku-Ra, Pia´s Niño Alejandro, Tjärbäckens Nomie, Pia´s Chica Carmencita, Pia´s Eri Kamiko-Yuka, Pia´s Shang-Shaw YuppiePia´s Niño Carlos.

Idag är tredje dagen i rad som jag desperat försöker komma ut på internet. Jag fick idag till sist upp två filer, sedan var det stopp igen.

 

180415 söndag

Grått, 11º C.

När man droppar i ögonen på hund så bör man droppa, inte lägga på ögat. Om applikatorn kommer åt ögat kan den dra upp infektion i applikatorn och vid nästa giva sprider man infektion istället för att bota. Försök hålla upp ögat över i ögonvitan och droppa utan att nudda ögat, i ögonvitan ser hunden inte droppen som kommer, eller om hunden har mycket löst skinn under ögat lägg ner det i påsen under ögat genom att droppa ner den, doppa inte applikatorn i ögat eller dess omkringliggande områden. Se sedan till att hunden blinkar. Om applikatorn nuddar ögonen, rengör densamma mycket noga direkt efteråt. Ögonskötsel.

 

180414 lördag

Sol, 11º C.

Idag blir syskonen Pia´s Niño Oscar och Pia´s Chica Shunaxi 18 månander gamla. De är så olika. Men ändå så lika mamman och hennes släkt! Båda är av högsta kvalitet, men ändå ack så olika.

Idag fick vi rapport från Filiberto, allt går "som på räls". Detta är ett "bevis" på hans eminenta pryke, på att han har en bra träning så här långt och sist, men inte minst, på att han har kommit till ett TOPPENHEM!

 

180413 fredag

Sol, 12º C.

Idag blir husets yngsta valpar 3 månader gamla, Pia´s Niño Filiberto, Pia´s Niño Ramon, Pia´s Chica Alejandra och Pia´s Niño Alejandro. Pia´s Niño Bernando har redan flyttat.

Idag flyttar härliga Pia´s Niño Filiberto till sitt nya hem i Värmland. Vi önskar dem ett långt, roligt och hälsosamt liv tillsammans.

 

180412 torsdag

Sol, 1º C klockan 8,30. Ibland är dagarna så fulla av allehanda så jag glömmer att ta en dagtemperatur. 1º C klockan 21,50.

Som uppfödare har vi ett stort ansvar.

En del använder verkligen vår hemsida, för nytta och nöje! Det glädjer mig, det är därför jag gör den.

 

180411 onsdag

Sol, 8º C.

Brindel, eller brindle, är ett randigt mönster på en grundfärg i någon form av rött. Ränderna är normalt svarta, men sedan finns det t ex blåbrindle, där är ränderna blå, det finns chokladbrindle, där är ränderna chokladfärgade o s v. Ränderna är alltid mörkare än grundfärgen/nyansen. Grundfärgen är ändock alltid röd i någon färg. Det röda kan t ex vara blekt till ljusgul. På hund pratar vi om brindle eller inte brindle. Brindle kan vi dela upp i två olika "mönster". Ofullständigt och korrekt. Ofullständigt menas att det saknas ett och annat "sträck" i grundfärgen. Korrekt behöver väl ingen förklaring, där finns alla sträck där de ska vara. På katt finns också brindlestreck i en röd grundfärg. På katt delas det upp i "tabby", "tigré" och "spotted". Enkelt förklarat är tabby den med tjockast streck. Tigré är mittemellan tjocka streck. Spotted är brutna streck så katten får prickar istället för streck. Mer om färger.

Antal hundsängar ska vara MINST lika många som hundantalet, helt oavsett hundarnas och sängarnas storlek. Mer om knäppa regler.

 

 

Uppdaterad 2018-05-01