No e-mail. Phone number + 46 762 79 41 25.

Ingen e-post. Ring dagtid 10-18 Tel: 0762 79 41 25.

 

200828 fredag

Sol, 18º C.

Hemsidan uppdaterad med 1,005 objekt denna dag. Äntligen!

 

200827 torsdag

Sol, 18º C.

Jag har hart en väldigt bråd tid bakom mig denna vår och sommar. Väldigt lite tid. Detta har gjort att jag inte varit nära telefonen så ofta som jag brukar. Alltså har det varit svårare att få tag i mig.

Sedan har jag haft problem med mobilen som jag inte vetat om. Det har nog pågått en länge tid utan att jag haft en aning om felet. Det ser ut som om jag inte får alla SMS som skickas till mig och därmed också vissa SMS som talar om att någon har ringt mig, försökt att nå mig. Jag har fortfarande dessa problem. Ni får vara envisa och ringa, så till sist kommer jag att höra och därmed svara.

Däremot uppmanar jag igen, RING INTE PÅ KVÄLLAR!!!

 

200826 onsdag

Sol, 20º C.

Bilder på: Rikko Vigal Leonsio Choco, Pia´s Yuki Emiko-Fujinhundar och fler bilder på hundarPia´s Yu-Chi KiichiPia´s Chica CataleyaPia´s Chica RosariaPia´s Yuki Hisako-UmePia´s Chicka Rosita, Pia´s Toyomi Saku-Ra, Ricco Vigal Poseidon In BluePia´s Diana M A Svensson och till sist gamla gubben Norton´s Leonardo.

 

200825 tisdag

Sol, 18º C.

Vilket är viktigast, hälsa eller ekonomi? Alla som varit sjuka eller är sjuka borde svara hälsa.

 

200824 måndag

Sol, 19º C.

Om man köper in en valp från en kennel som har tydliga symtom på giardia så är risken för skador av det även efter att man botat valpen. Skador kan t ex vara kronisk dålig mage, sterilitet, eller dålig fertilitet. Störda löptider. Dålig könsdrift. Hundarna kan även efter de är botade få kroniska magproblem då mage och tarm kan bli skadade permanent under själva sjukdommens härjningar. Är man som köpare uppfödare så kan detta få förödande följder, som man nog kan förstå när man läser om problemen som kan kvarstå efter botandet. Om man köper en valp från en kennel med giardia, fast utan att kenneln har några synliga symtom, tar man hem valpen och botar den (i den obligatoriska issolleringen med behandling som alla hundar bör genomgå som kommer till nytt hem nu för tiden). Dessa valpar får sällan permanenta skador. Mer om giardia.

 

200823 söndag

Sol, 19º C.

Agility har inga åldersgräser. En lek som är rolig också för äldre hundar.

 

200822 lördag

Sol och vind, 21º C.

Fästingplockare eller inte?

 

200821 fredag

Sol, 23º C.

Urhundar har mer "vilt" i sig än andra raser. Hundar viker i regel mot sin "ledare". Urhundar och vildhundar försvarar sig om de blir orättvist behandlade. Urhundar är särskilt nära till att se ner på människor som tar till våld i tid och otid. Att uppträda värdigt är extra viktigt när man har med urhundar att göra. Jag nämner också vildhundar. Därmed menar jag t ex gatuhundar, hundar som lever eller levt som vilt djur. I den kategorin ingår också hundar som inte blivit präglade av människan som valpar. De hundarna har alltså levt som vildhundar under sin tidigare del i livet. De hundarna är alltså också närmare urhundar och vildhundar. Naturligtvis inberäknas i vildhundar också zoodjur av hunddjurstyp. Vilda hundar ska ALLTID tas med extra försiktighet, de är INTE tama djur. Mer om olika raser och mer om olika rasers temperament.

 

200820 torsdag

Grått och muller på morgonen, sedan sol, 23º C.

Om man som jag ger Orlando pinnar från Lidl till sina hundar bör man inte ge en hel pinne till en liten dvärghund samtidigt. Det blir så mycket för en liten mage att näringsbalansen rubbas för en så liten hund. Har man sedan kräsna hundar som inte vill ha pinnarna när de har hårdnat/torkat så gäller det att hålla den fräscha. Jag själv stänger förpackningen med en knipa. Då håller den sig i veckor. Jag använder oftast dessa pinnar genom att trycka ner avmaskningsmedel i en bit (stor som en nagel) och ge till hundarna. Mina hundar slukar det utan problem. Då mina hundar är väldigt förtjusta i dessa Orlandos Lidl-pinnar (inga andra märken av pinnar som jag provat duger åt mina hundar) kan jag ibland ta en bit (stor som en nagel) och smular ner i en portion mat om den hunden behöver lite extra stimulans för att äta. Mer tips och idéer. Mer om att mata upp magra hundar. Mer om avmaskning.

 

200819 onsdag

Sol, åskar på eftermiddagen och kvällen från och till, regn på kvällen, 29º C.

Det har kommit lite muller mest varje dag under senare tiden, det är som om mina hundar inte lägger märke till det. En dag för kanske snart en vecka sedan kom det en enda knall frampå kvällskröken, som lät det som om huset slets mitt i tu. En av mina hundar lyfte huvudet, sedan la den ner huvudet igen och sov vidare. För ett par dagar sedan höll vi på att borra i sten. Mina hundar var nyfikna och höll sig framme. Min vän som skötter borren var väldigt imponerad av att hundarna inte backade, utan tvärs om. Jag är extremt glad i mina hundar och deras psyke. Är det sådana hundar man använder i avel så är chansen större att man för fram valpar med bra psyken. Psyket är minst lika viktigt som att avla på bra fysik på våra hundar, glöm inte det! Mer om skotträdsla.

 

200818 tisdag

Sol, 27º C.

Jakthundar drivs av jaktinstinkt, de finns i många varianter. Dessutom finns det andra hundar och hundraser där deras arbete bygger på jakten, trots att de inte jagar. Exempel på olika jaktinstinkter: Drivande hundar (drev). Apporterade hundar (i vatten och på land). Stötande hundar (som stöter upp sittande vilt). Trädskällare. Pekare. Viltspårare. Vallare. Kapplöpning. Mer om jakthundar.

 

200817 måndag

Sol, 25º C.

Bedrägeri vid hundförsäljning har ökat, enligt rapport (TV 1) denna morgon. Hundspekulanter får se fina bilder och betala hundar eller handpenning o d och får sedan ingen hund. Fler nyheter.

Diabetes kan leda till pre-eklampsi på människor. Därför är det troligt att det samma kan gälla hundar. Pre-eklampsi är mycket värre än vanlig eklampsi då det är så otroligt många veterinärer som anser att hundar inte kan få eclampsi före valpningen. Det innebär att många hundar dör, trots att de tas till veterinär, då veterinären inte förstår vad det gäller. Behöver jag nämna att alla valpar dör då också? Sedan, om allt går bra, så är risken att valparna får samma hemska problem, som mamman. Sådana hundar är det t o m olagligt att avla på, allt enligt svensk lag. De hundar som har diabetes ska inte användas i avel! Mer om eklampsi. Mer om diabetes.

 

200816 söndag

Sol, 25º C.

Folk vill gärna gnälla över värmen. Vi har 365 dagar per år. Om 20 av dessa är varma, är det då så förfärligt? Låt oss som har värmen som smärtlindrig ha några dagar med lite mindre smärta, utan att gnälla. Gnäll till varandra, om det är så viktigt, men helst inte till mig.

 

200815 lördag

Sol, 27º C.

Hundar som ska tala om ifall någon bär på covid-19 smitta tränas nu upp i Finland. Det är planerat att de först ska starta arbeta på Helsingfors flygplats om några veckor, för att sedan användas även på andra platser där de kan göra stor nytta i framtiden. Fler nyheter.

 

200814 fredag

Sol, 26º C.

Det visade sig att det var ryska gatuhundar som importerades till Sverige via Polen som inte hade tillräckligt rabiesskydd. Det är farliga grejer! Hundarna hade papper på att de var vaccinerade. Sedan satte jordbruksverket fart att ta prover, tills nu 17 hundar, knappt hälften hade tillräckligt skydd. En hund hade inget alls mätbara antikroppar mot rabies. Fler nyheter. Mer om rabies.

 

200813 torsdag

Sol, 26º C.

Behöver du lite förslag på hundnamn?

 

200812 onsdag

Sol, 26º C.

Banta hundar kan vara tufft. Vissa hundar är dock så duktiga på att hitta mat, så de är i det närmaste självförsörjande. En gång i mitt liv hörde jag om en hund, en entelbruchen sennenhund, som inte fick mat! Den bantades i två år med veterinärens hjälp. Inget hjälpte. Det slutade med att veterinärer sa åt dem att inte ge hunden mat. 5 år senare umgicks jag med dem, gick promenader med dem etc. Hunden var i perfekt hull. Hade inte fått mat på fem år. Perfekt päls, glansig och fin. I bra kondition. Väldigt livlig. Men hon var en baddare på att stjäla hundgodis och plocka upp allt ätbart hon hittade! Hon åt väldigt gärna allt man la ut till fåglarna på vintern. En otroligt trevlig hund. Efter ca 5 år flyttade vi, då mådde hunden fortfarande bra, var pigg och glad och framåt. OBS! Jag menar inte att man ska sluta ge sina hundar mat. Att ha en liten mängd med väl balsanserad mat gör att hunden får i sig BRA mat. Sedan MÅSTE man överlista sådana hundar så de inte får chans att försörja sig själva. Ger man sedan hunden mycket knäckebröd, morötter etc så slipper hunden gå upp i vikt och slipper känna sig så himla hungrig hela tiden. Mina metoder fungerar. Men man ska heller inte vara så rädd att ge hunden mindre mängd mat. Banta hundar.

 

200811 tisdag

Sol, 25º C.

Jag har tagit hand om åtskilliga hundar genom åren som kommit från flerhundsägare (oftast uppfödare) som har hundar där det är en hård "hackkyckling ordning". Det har varit valpar och unga hundar, men också vuxna hundar. Hundar som varit rädda. De har aldrig varit svåra att träna att bli orädda och snälla hundar, fast en del har tagit lång tid innan de blivit bra. Mer om misshandel av hundar.

 

200810 måndag

Sol, 22º C.

Det finns enormt många sätt att misshandla hundar. På denna sida pratar vi om vad som händer en hund som blir "för hårt" behandlad av sina ägare. Denna kategori av misshandel har fått en egen sida.

 

200809 söndag

Sol, 24º C.

Om du slår en hund regelbundet blir den oftast till sist aggressiv. Dessa hundar lever under en stor stress och blir sällan gamla. Sedan skyllar man på hunden! Mer om "problem hundar".

 

200808 lördag

Sol, 26º C.

Någon har tydligen tagit in en hund från Ryssland till Sverige utan att ha vaccinerat den mot rabies, trots att det fanns papper på att hunden var vaccinerad. Det finns också ett annat alternativ och det är att hunden ifråga är en av de få hundar som inte tar till sig vaccinet alls. Risken att det händer (att vaccinet inte tar som det ska) är större om hunden är extremt ung eller sjuk vid vaccinationstillfället. Nu ska jbv beordra en hel hoper med ägare till importer från Ryssland att ta blodprov på hundarna för att visa på att hunden har antikroppar mot rabies. Annars kan hunden i fråga ligga illa till. Mer om rabies. Fler nyheter.

Idag skänker jag en extra tanke till Gerry, som skulle fyllt år idag, om han fortfarande hade levt. Denna dag är alltid en extra tänkande och kännande dag för mig, år efter år, jag går igenom allt från sorg till glädje. Vissa människor sätter djupa spår. Gerry är mig i tanken flera gånger i veckan, alltid. Ibland flera gånger om dagen. Fast den 8 augusti varje år "går" han vid min sida hela dagen.

 

200807 fredag

Sol, 29º C.

Volymen (=storleken) på hundar är olika beroende på hur det mäts. De vanligaste två varianterna: Man kan mäta mankhöjd. Man kan mäta vikt. Tidigare använda jordbruksverket vikter som referens till vilken storlek av hund som skulle ha vilka utrymmet i olika sammanhang. T ex storlek på hundgård, storlek på hundkojor, storlek på inomhusutrymmen, storlek på valplådor/valpboxar och valphagar, storlek på burar o s v. Numera har man bytt till mankhöjd istället. Varken mankhöjd eller vikt är ju riktigt rättvisade för vilket utrymme som hunden behöver. Speciellt när det kommer till hundar som är ovanligt tunga eller ovanligt lätta för sin mankhöjd. T ex en Grand Danois är väldigt hög, men en lättviktare om man jämför med många av molosserna som är lägre i mankhöjd. Största skillnaden är kortbenta raser med "stor" kropp. T ex Basset Hound. En låg mankhöjd men de kan vara tyngre än många medelstora hundraser. När det gäller matåtgång måste man alltid kolla på vikt. När det gäller uppmatning av magra hundar och växande hundar gäller också vikten. När det gäller att t ex välja hundsäng eller bilbur till hunden är det hundens längd*höjd (när man pratar burutrymme) som gäller. Då ska man se till hundens högsta höjd och högsta längd, när hunden står uppsträckt. Alltså är mankhöjd inte tillräckligt när man väljer bur. Då jordbruksverket/länsstyrelsen (= jbv) ändrat storlekar utan att förvarna åtskilliga gånger numera så måste kan hela tiden ha ett öga på jbv regler och bestämmelser. Det är fullkomligt hopplöst att ge information om jbv bestämmelser här på denna sida, då de kan vara nya mått som gäller i morgon, utan att någon ens får reda på att en ändring är på gång. Inte ens inspektörer har koll på detta numera, utan jbv måste oftast ha flera månader på sig att utvärdera om en hundägare gör rätt. OBS! Det är varje djurägares skyldighet att följa gällande bestämmelser! Mer om burar, hundsängar, valphagar, valplådor/valpboxar och hundgårdar.

 

200806 torsdag

Grått, 21º C.

Väldigt små, lätta människor kan med rätt teknik och rätt utrustning hålla de tyngsta hundarna. Med detta sagt ska INGEN människa hålla i en hund som den inte kan hålla i. Om en hund drar en människa flera meter fram och tillbaka kan människan INTE hålla den hunden. Det räcker att man går på en trottoar och hunden ser något som den vill till, och kliver ut mitt framför en bil. Ta t ex om bilen är av senaste modell av en dyrt märke, det sitter människor i som kanske blir handikappade. Alla dessa kostnader ansvarar hundägaren för! Och var åtminstone rädd om hunden, hunden kan bli påkörd och dö! Att ha en hund innebär ansvar. Att ha en stor och tung hund innebär att ägaren måste ha mer kunskap och teknik så att de har kontroll på hunden. En hund på t ex två kg kan de flesta människor lätt sätta stopp för, om den är på väg åt fel håll. En hund på 60 kg behöver en hundförare som kan hålla den, och vem som helst har inte den kunskapen. Sedan finns det dessutom hundägare som gör det hela ännu svårare genom att ha fel utrustning på hunden. Att hålla hund i koppel.

 

200805 onsdag

Sol, 18º C.

Att hälsa korrekt på hundar tycks vara en utdöende art. Det kommer då en stund när besökarna har hälsat på människorna i familjen, då kan besökaren fråga djurägarna om de får hälsa på hundarna. Då läser familjen/djurägarna av hundarna och ser att de är lugna. Vid det läget är det läge att djurägarna lämnar fritt fram att hälsa på hundarna. Besökaren kan då gå ner på hundens nivå. I förhållande med stora hundar innebär det ofta att sätta sig i en stol eller soffa eller liknande. När det gäller mindre hundar, är det ofta golvet som gäller. Då kommer normala, sociala hundar att komma fram till besökaren. Då sticker man fram handen, med handen placerad UNDER hundens huvud. På samma sätt som en vänligt sinnad hund möter en annan hund. Man sätter INTE handen ÖVER hundens huvud. Så gör två hundar som muckar till gräl och försöker hota. När man sedan startat det personliga förhållandet med hunden/hundarna, då kan man gå länge. Första intrycket och första närkontakten, ska dock ALLTID vara vänlig, inte hotfull. Mer om att besöka hundar.

 

200804 tisdag

Sol, 23º C.

Ser man till att en hund är i harmoni så är så mycket vunnet för hunden, och därmed för hundägaren. Hunden får ett friskare och längre liv, när de slipper kraftig stress. Kom ihåg att det också infattar possitiv stress! En hund i stress påverkar mycket av kortisol. En hund i harmoni påverkas av oxytocin. Stress är extremt farligt för hundar.

 

200803 måndag

Grått, 20º C.

Hur är det egentligen att föda upp registrerade eller oregistrerade hundar, vad skiljer? Om blandraser o d.

 

200802 söndag

Sol, 24º C.

Hur en hundspekulant sköter sin egen, tidigare hund, kan säga en hel del om hur hunden du säljer till dem kan bli i framtiden. Mer om att sälja hund.

 

200801 lördag

Sol, 24º C.

Hur en hundspekulant uppträder vid besök säger en hel del om spekulantens lämplighet att sköta hundar. Mer om att sälja hund.

 

200731 fredag

Sol, 22º C.

Genetisk drift, vad är det?

 

200730 torsdag

Sol och kraftig morgondimma, 22º C.

Idag blir Pia´s Chica Rosaria 7 månader gammal. Rosaria är inte jättekelig, men oerhört busig och lekfull. Hon sitter gärna en stund i knäet, men inte så länge. Hon ligger gärna och sover med mig, men oftast bara någon timme, sen räcker det och hon vill sova ifred. När hon ska sova "natt" så vill hon inte ens sova nära någon annan hund. Sådan är hon bara, och det får hon, om hon vill. Men snacka om att vi kan busa och leka i timmar!

 

200729 onsdag

Grått, 17º C.

Hundar som är snuskiga är ibland det för att de har det snuskigt och lever i ständig smuts. Ännu vanligare är att hundar som är snuskiga är uppväxta hos en uppfödare som har varit extremt snuskigt. Där valparna inte i rätt ålder har fått ha rent kring sig. Snusk pratar jag inte om att hundar tvättar sig i baken o s v. Det är normalt för hundar att försöka hålla sig rena. Med snusk menar jag hundar som ligger i piss och skit, hundar som rullar sig i skit, hundar som äter och dricker mat och vattnet med piss och skit i. Det är samma hund som först pissar och skiter i sängarna och maten också. Ofta gör de ifrån sig i maten och vattnet när de ätit och druckigt färdigt. När de är hungriga och törstiga igen så äter och dricker de sin egen bajs och kiss. Ibland gör de ifrån sig överallt och lägger sig ogenerat var som helst, oavsett om det är avföring och urin där. Ibland gör de ifrån sig i alla sängar utom en som de ligger i själv, men sedan blir "avundsjuk" på hundar som ligger i de andra sängarna, kör bort dem och lägger sig där, fast det är äckligt. Det man kan göra är att ständigt hålla rent. Byt sängkläder åt hunden så fort den sulat ner. Bada hunden så den är rent hela tiden. Sanera golv, väggar, allt hunden kommer åt hela tiden. Sätt mat och vatten så högt så hunden inte kan kissa i det. Diska hundskålarna ständigt, om det kommer pink på utsidan. Ständig rastning. Denna typ av hundar gör inte blöjor någon nytta på, då de inte bryr sig om de ligger i sin egna urin och avföring. Däremot kan en hund få följa med på fler ställen, trots att den inte är färdigtränad, om man sätter på den blöjor. Har hunden gjort i blöjan så är det viktigt att bada hunden sedan. Mer om rumsrenhet.

 

200728 tisdag

Grått, 16º C.

Katter som har öronskabb har ofta dold öronskabb, d v s öronskabb utan några direkt synliga tecken. Katten kliar sig inte. Katten har inget synligt smuts i öronen. Katten har ingen färgförändrig i hud i örat. Ändå har de öronskabb. Allt beror på hur kattens öra är konstruerat, lika som hunden öra. Först är örongången rak, sedan är den böjd, där finns en bit av örongången innan trumhinnan kommer. Den sista biten syns alltså inte genom att titta ner i örat med blotta örat. Dessa katter är trots detta smittspridare. De kan alltså bl a smitta hundar. I extremt sällsynta fall kan även hundar ha dold öronskabb. De är trots detta smittspridare. De kan alltså smitta andra hundar. Jag personligen har enbart hört om ett enda fall där hund varit dold bärare av öronskabb på alla år som jag har hållit på med hundar. Det är alltså mycket ovanligt att hundar bär på öronskabb som håller sig dold för blotta ögat. Dold öronskabb kan man upptäcka genom att spola fram skabben från botten av örat, efter kröken, och ta ett prov på "smutsen" som kommit upp och titta på detta i mikroskop. Om ni gör detta själva är det oerhört viktigt att man får örat torrt efter sköljningen, annars kan hunden få öroninflammation av behandlingen. Öronskabb.

 

200727 måndag

Sol, 22º C.

Jag kommer så småningom söka fodervärdshem till mina två ryssar Ricco Vigal Poseidon In Blue och Rikko Vigal Leonsio Choco. De ska helst inte bo tillsammans. De ska finnas inom några få mils radie från oss. De ska INTE vara lämnade ensamma regelbundet.

 

200726 söndag

Sol, 23º C.

Fällningar som är normala är vår och höst fällningar, fällningar i samband med löp, fällning p g a sjukdom, fällning p g a fysisk och/eller psykisk stress, fällning efter en tik fått valpar (eller ibland tror hon fått valpar). En hund som fäller hela tiden får inte rätt skötsel på ett eller annat sätt. Mer om pälsar.

 

200725 lördag

Sol, 21º C.

Olika fästingsmedel fungerar olika bra eller inte alls... I väntan på att jag ska få tag i bärnstenshalsbanden så använder jag olika korttidsverkande medel. Vissa dagar är rena helvetet, jag kan få plocka 15-25 fästingar om dagen. Vissa dagar är det bara att plocka bort döda fästingar som sitter fast i huden. De är mycket svåra att få bort när de dött och sitter fast, jag får då använda peang. Vissa dagar ser jag få fästingar. Allt beroende på vilket medel jag använder för dagen. När jag sprayar hundarna så sprayar jag även hundsängarna, efter att de fått ruskats av och vädrats (för att vara säker på att det inte ligger fästingar där), allt för att få en så helteckande skydd som möjligt. Det har blivit en hel del testande ett tag nu. Här kommer mina erfarenheter så här långt. Jag har bland annat provat Renons Repeller Flyg & insektsavvisande medel för häst. Problemet med den är att den inte är snäll mot pälsen på hunden. Det sliter kraftigt på pälsen och blir kletigt. Det ger lätt upphov till tovor i pälsen. Den luktar starkt första timmarna efter behandling, men inte direkt oangenämt, lite "sjukhusaktigt". Men insekterna hålls i chack, inklusive fästingar. En behandling tycks hålla i sig ca 2 dygn. Jag sprayar på en mjukborste och borstar hunden med medlet, det har visat sig skada pälsen minst. Det behövs inte mycket åt gången, det är väldigt drygt. Hundarna får på sig fästingar, men de dröjer länge med att bita. Om de biter sig fast och börjar suga blod så tycks de torka ut och dö fast sitter fortfarande fast i skinnet på hunden. Då blir fästingarna svårare att ta bort, har jag märkt, speciellt för mig som har så sköra naglar. Jag tvingas då många gånger ta till peang för att ta bort den döda fästingen. Jag tänker som så att då fästingar dör när de suger blod från hunden så går väl detta medel ut i blodet på hunden, då undrar jag om det verkligen är så bra för hunden. De får ju trots allt i sig någon form av gift, även om hunden inte är direkt negativt påverkad av giftet. Dessutom undrar jag om risken för borelia och andra fästingburna sjukdomar. Då fästingen hinner suga blod, så har den ju kanske redan fyllt hunden med smitta. Så har vi fästingmedlet Groomers Choice Vet-sect med tea tree oil. Petspray with skin conditioner. Det är mer avvisande, då fästingen inte ens vill gå på hunden, fast i mycket enstaka tillfällen har fästingar bitit fast och dött, uttorkade, när hundar haft detta medel. Det luktar illa men är snällt mot hud och päls. Det ironiska är att man kan läsa på flaskan att det luktar gott. Men huvudsaken är ju att det fungerar, lukten kan inte vara viktig då. Detta har jag märkt att man behöver använda en gång per dygn så håller det bra. Så har vi Sjö & hav Mygg + fästing. Där är jag osams med korken. Ett par gånger har jag fått stora klunkar ur flaskan utspilld på golvet när jag har använt detta. Det luktar gott, tycker jag. En klar nackdel är att det behövs användas 3-4 gånger per dygn för att få effekt. Flaskan är inte speciellt stor. Den är väldigt dyr. Med andra ord, mycket extra arbete, speciellt för oss som har flera hundar och dessutom blir det väldigt höga kostnader. Mina hundar med mig och hundarnas liggplatser och tre behandlingar på ett dygn gör att vi gör av med en flaska per dygn! Jämför med Renons Repeller Flyg & insektsavvisande medel för häst som räcker mer än en månad. Jämför också med Groomers Choice Vet-sect med tea tree oil som räcker knappt en månad. Allt med samma antal hundar + en människa + lika många hundsängar. Sjö & hav Mygg + fästing ger mig snabbt stora besvär, mycket kraftig akut huvudvärk och magvärk. Mer om fästingar.

 

200724 fredag

Sol, 19º C.

Flera av mina hundar är i en andra vårfällning, vilket säger mig att snart kommer det extra varm sommarvärme... Vi får hoppas mina hundars kroppar har rätt. Det brukar de ha. Mer om pälsar.

 

200723 torsdag

Sol, 18º C.

Corona anses vara en katastrof. För Sveriges hundar är Giardia och allt som kommer med det, en extremt mycket större katastrof än Corona för människor. En stor orsak till det är helt enkelt att det inte bekämpades när det kom och fortfarande inte bekämpas som det borde. Framför allt att det fick bre ut sig kraftigt, synligt och handikappande över kennlar, sedan över enstaka sällskapshundar, sakta men säkert över hela landet år ut och år in. Jag märker t ex att vara extra försiktig med att hålla händer rena p g a corona, är inga bekymmer alls, när jag är van sedan många år att hålla händer och skor rena p g a giardia.

 

200722 onsdag

Sol, 16º C.

Så upprepar de på nyheterna idag samma som var på nyheterna för 11 dagar sedan. (I Sverige är det brist på veterinärer. Det behövs 365 nya veterinärer i Sverige. I Sverige tar ca 90 nya veterinärer examen årligen.) Ökade förväntningar från djurägare och tuffa jourarbetstider för många veterinärer att lämna yrket, påstås det idag. Enligt Svensk djursjukvård saknas minst 365 veterinärer inom det närmaste året. Arbetsgivarorganisationen vill därför att det blir minst dubbelt så många veterinärer utbildade mot det som finns nu. Nu finns 90 platser. Veterinärförbundet vill dock hellre få de veterinärer som finns att stanna kvar. Enligt veterinärförbundet slutar många till följd av en orimlig arbetsmiljö, ett tuffare arbetsklimat. Min personliga notering: Jag har och har haft personlig kontakt direkt med tre veterinärer som alla har slutat jobba som smådjursveterinärer, alla p g a att de inte får jobba med djur utan mer med papper och för att de har orimligt mycket pappershantering och krav från kolleger, chefer o d. Sedan har jag indirekt hört flera andra veterinärer som har slutat behandla smådjur av samma anledning. Somliga har bytt yrke, somliga har gått över till enbart stora ladugårdsdjur, somliga till slaktsidan o s v. Ingen har angett att byte av jobb varit p g a djurägare, även om vissa varit krångliga ibland. En enda tyckte det var bidragande att få ställa upp jourtider, de andra tyckte inte det var något besvär, utan kom med jobbet. Mer nyheter. Mera om veterinärer.

 

200721 tisdag

Sol, 18º C.

Detta ligger mig extremt varmt om hjärtat: Jag tycker det är viktigt att ge hundar frihet att visa sina känslor inom ramen av ansvar. Jag anser att vi inte ska tvinga oss på hundar. Vi ska arbeta med hundarna genom naturens lagar och därmed hundens natur, och därmed också ge hundar trygghet och att varje individ ska få vara sig själv. Hunden är ingen robot, den är en egen individ, och ska få vara så. Vi får inte ta ifrån varje hund sin egna personlighet. Det är så jag idag vill leva med mina hundar och så jag levt med mina hundar i över 20 år. Däremot första åren jag hade hund, på 1970-talet, så fick knappt mina hundar blinka utan att fråga mig om lov först. Något jag tycker är pinsamt idag. Allt detta innebär INTE att hundar ska få bitas, stå och skälla o s v. Det är ägarens ansvar att se till att hundar inte besvärar sin omgivning. En hund som bits, står och skäller och så vidare gör det för att den inte får rätt fysisk och/eller psykisk skötsel. Det är ägarens ansvar att se till att deras hund är lycklig och trygg, i fysisk och psykisk balans. Att bitas är ett stort tecken på att hunden inte mår bra. Att bitas är ett typiskt tecken på att hunden inte får rätt skötsel. Att bitas gör den egna hunden stressad och gör att de får följdsjukdomar av detta. Ingen hund är född att bitas! Det är inte hundens naturliga temperament. Även vakthundar ska inte bitas, annars om de blir extremt provoserade. Även då är det olagligt i Sverige att ha en hund som bits! Att skälla i tid och otid är ett stort tecken på att hunden inte mår bra. Att skälla ihållande, ofta och mycket är ett typiskt tecken på att hunden inte får rätt skötsel. Att skälla onormalt mycket gör den egna hunden stressad och gör att de får följdsjukdomar av detta. Ingen hund är född att skälla utan orsak ofta "hela tiden"! Det är inte hundens naturliga temperament. Inte för en enda ras. Inte heller för raser som ska skälla i vissa lägen, t ex trädskällare. De SKA skälla när de ser sittande fågel i träd, inte annars. En hund kan voffa till när det kommer främmande in på det egna reviret, men den ska bli tyst när flockledaren tar över. Då ska flockledaren visa hur man går vidare ifrån det. Obs, det är ägaren som ska vara flockledare! Hundpsykologi.

 

200720 måndag

Grått, regn mellan varven, åska mellan varven, sol mellan varven, 19º C.

Det är viktigt att man har kontroll på sin hund. Från den minsta till den största hunden MÅSTE man kontrollera sin hund. Har man sedan en stor hund är det ännu viktigare, då de kan göra mer skada. T ex en hund på 50-60 kg som lägger en tass på ryggen på en 2 kg´s hund kan döda den lilla hunden. Allt enbart för att ägaren har en hund som de inte kan kontrollera. Mer om ägarens ansvar.

 

200719 söndag

Grått, 22º C.

Olika vitaminpreparat har undersökts vid olika tillfällen. Man har många gånger sett att många av dessa preparat inte alls stämmer överrens med innehållsdeklarationen. Ibland har de innehållit för lite eller för mycket mot vad som deklarerats. De har ibland också visat sig innehålla sådant som inte ens finns på innehållsdeklarationen. Ibland skadliga ämnen. Man har t o m hittat Anabola steroider i olika vitaminpreparat som säljs som hälsopreparat. Man ska vara mycket försiktig med att ge tilläggspreparat. Mer om vitaminer m m.

 

200718 lördag

Grått, 21º C.

Japaneser har i regel kortare rötter på sina tänder än många andra småhundsraser. Mer om tänder. Mer om bett.

 

200717 fredag

Sol, 24º C.

Det naturliga beteendet för hundar är att umgås och vårda varandra utan att hålla fast varandra. Den typen av sammarbete med sin hund är vad vi ska eftersträva. Mer om hundens språk.

Nederlänsk minkfarm avliver mer än 1,100 minkar då de upptäckt corona virus på minkfarmen. Denna farm är i Westerbeek nära tyska gräsen. Myndigheterna har infört stränga regel för att begränsa smittan, men ändå fortsätter spridningen bland minkar. Över en miljon minkar har avlivats enligt NOS. Fler nyheter.

 

200716 torsdag

Grått på morgonen, sedan sol, 22º C.

Ögonfärger kan ibland vara väldigt varierande. Mer om ögonfärger.

 

200715 onsdag

Grått, ett kort regnstänk mitt på dagen, 15º C. 18º C framåt kvällen.

Rakitis var inte alls ovanligt före torrfodret blev praxis i Sverige. Rakitis kommer av D-vitamin brist. Mer om D-vitaminer m m.

 

200714 tisdag

Grått, 18º C.

Absolut tidigast när valparna är tre veckor kan det komma ifråga att främmande människor får se valparna. Om besökare ska få gå in till valparna, om tiken tycker det är ok, så ska besökare ha skoskydd eller "besöksskor". Om de ska ta i dem så ska besökaren ha på sig engångshandskar. Är tiken inte glad i besökare till sina valpar bör hon rastas medan valparna får besök. Försiktighet med händer och fötter kommer av giardia och liknande smittor. Att valparna ska få träffa främmade beror på deras mentala possitiva utveckling, fast det räcker med att valparna börja träffa främmande vid 5 veckors ålder, påstås det. Att mamman inte får påverka valparna negativt beror på samma sak, att mamman inte ska ge valparna ett intryck att främmande är farliga eller obehagliga. Mer om valpar 3-4 veckor gamla.

 

200713 måndag

Sol, 20º C.

Isabella lever och har hälsan.

 

200712 söndag

Sol, 18º C.

Jag hinner inte mer än vara med om att en fästing suger blod på en annan fästing för att se det en gång till idag. Endast 2 dagar efter. Det finns inte minsta tvekan än att jag som konstaterat, har hamnar i ett riktigt fästingfäste. Jag önskar bara att jag får fram bärnstenshalsbanden snarast, så jag kan få slut på att få mina hundar sönderätna. Mer om fästingar.

 

200711 lördag

Moln, 16º C.

I Sverige är det brist på veterinärer. Det behövs 365 nya veterinärer i Sverige. I Sverige tar ca 90 nya veterinärer examen årligen. Mer om veterinärer. Flera nyheter.

 

200710 fredag

Moln, 13º C. På eftermiddagen startade det att åska, ganska rejält tidvis, sedan kom regnet. Mina hundar låg och sov så de snarkade, inte en enda lyfta så mycket som ett ögonblick på huvudena. Jag är mycket glad och stålt över mina hundars fantastiska psyken.

Idag hände en sak som aldrig hänt för mig förrut. En hund hade en fästing på skallen, och den fästingen hade en annan fästing på sig i sin tur! Jag har aldrig sett detta tidigare i mitt liv! Fästingar.

 

200709 torsdag

Sol, 19º C.

Är detta en farlig hund? Mer om att läsa hund.

 

200708 onsdag

Sol, 17º C.

Nyheter från Kambodja. Staden Siem Reap i Kambodja förbjuder all hantering av hundkött. Det är nu belagt med höga böter eller fängelse om man hanterar hundkött. Det gäller hela kedjan. Fånga hundar, slakta hundar, sälja hundar, köpa hundar som är till människoföda. Fler nyheter.

 

200707 tisdag

Moln, 16º C.

Jag undrar hur de barn som nu är små påverkas av att inte alls möta främmande människor p g a corona epedimin medan de är riktigt små. Utan tvekan kommer dessa barn att påverkas mentalt. Jag undrar hur det kommer visa sig i framtiden. Om hundar får leva utan att träffa annat än ett fåtal människor under hela deras "spädbarns period" (0-12 veckor) så blir de rädda (eller skygga, eller reserverade eller vad man nu vill kalla det) för främmande människor. Dessa valpar kan i regel lära sig att lita på några få människor, om uppfödaren har hanterat valpen mycket och varit snäll mot den. Men utanför det blir det ett livslångt arbete för att dessa valpar ska slippa lida så mycket. Tidig prägling.

 

200706 måndag

Grått och blåsigt, 14º C.

5 år firar vi idag med vår helt enastående lilla, vackra och underbara dam Pia´s Yu-Chi Kiichi.

 

200705 söndag

Grått med lätta rengskurar mellan varven, blåsigt på kvällen, 14º C.

Hundpromenader kan ge hunden dålig muskeluppbyggnad, dålig stimulans och träning för senor, nerbrytning av benpiporna. Uttråkning. Mer om promenader.

 

200704 lördag

Grått varvat med regnskurar på morgonen, sedan mindre moln timme för timme, på kvällen sol, 20º C.

Promenader kan tillfredsställa flera sidor hos hunden. Dels kan det ge optimal hjälp för hundar, och speciellt valpar, att träna alla sina olika muskler och senor, vilket också är bra för hundens ben. Dels kan det ge hunden stor tillfredsställelse mentalt. Mental stimulans. Mer om hundpromenader.

 

200703 fredag

Moln, 20º C.

Dvärgväxt. Prematur. Små hundar. Dessa är olika saker. Mer om dvärgväxt m m.

 

200702 torsdag

Regn, 15º C.

När en valp växer upp i en miljö med många elaka hundar så blir i regel först hundarna rädda, sedan blir de också elaka. Hundvalpar iaktar sin omgivning, sin ledare och sina kompisar. Den följer den ton som den växt upp i. Mer om hundarna och deras språk.

 

200701 onsdag

Grått, 20º C.

En fästing är ett spindeldjur. En fästing sitter ofta i lövsly, gärna al. Där sitter den och väntar. När ett däggdjur passerar så "anfaller" den. Krälar upp på djuren och går på värddjuret och letar ett bra ställe att suga sig fast. Inte ovanligt på hundar kring huvud och hals, då hunden ofta går och luktar, så det därför ofta är där fästingarna får tag i hunden. Den biter sig fast och suger i sig blod, till kroppen blir en stor kula och det lilla huvudet och benen enbart är något litet trassel i ena änden av den stora kulan (se bilder). När fästingen inte kan få plats med mer blod i sig så släpper de och ramlar av. Sedan försöker de ta sig till lämplig plast att lägga barn. MASSOR av barn. Snart kryllar det av fästingar i området. Det är alltså av största vikt att man dödar fästingen, eller i alla fall oskadliggör dem permanent. Ta inte bort fästingen och kasta ut den. Då bedriver du mass-uppfödning av fästingar! Mer om fästingar.

 

200630 tisdag

Grått, 20º C.

6 månader gammal blir idag vår älskade Pia´s Chica Rosaria.

 

200629 måndag

Regn på morgonen, sedan molnigt, sedan sol, 19º C.

Så har vi myggor som snart börjar härja mer och mer, speciellt när det har regnat nu. Visste ni att det är färre myggor som biter hundarna när hundarna har bärnstenshalsband?

 

200628 söndag

Sol, 27º C.

Ibland fortfarande ser man människor som blir aggressiva mot hundar (och även mot människobarn) då hunden är elak. Ett aggressivt beteende från hundägaren visar hunden vilken ton som är den korrekta. Om man behandlar en hund hårt är det inget som hunden blir snäll av. Snarare tvärs om. Antagligen först rädd. Sedan efter långtida hård behandling blir hunden helt knäckt och ofta till sist aggressiv. Mer om hundarna och deras språk.

 

200627 lördag

Sol, 30º C.

Om en hund blir slö, raglar, kroppen blir som en slak trasa. Den kan ha fått värmesslag. Häll vatten över hunden! Doppa den i vatten. Om möjligt, kallt vatten! Korthåriga hundar, eller hårlösa hundar, löper större risk för värmeslag än hundar med mycket päls. Att klippa ner hunden för att det är varmt kan vara farligt, speciellt om man klipper den extra kort. Se till att hunden har sval plats att vara på när det är så här varmt. Att den har friskt vatten att dricka. Att den har skugga, i denna värme t o m drag, även för hundar med små valpar. Ha bara en kant på hundsängen så valparna inte får blåsten direkt på sin lilla kropp. Ge hunden mat på natten, om möjligt. Var inte orolig om hunden äter lite, bara den dricker mycket. Att ställa ner nytt, fräscht, kallt vatten en gång i timmen åt hunden är inte att överdriva. Man kan t o m ha i några isbitar i vattenskålen. Man kan dessutom ge hundar t ex gurka, annanas, morötter, bananer och andra vattenrika frukter och grönsaker. Solskydd med mycket bra egenskap: produkter. Hundar i bil. Hundar i värme.

 

200626 fredag

Sol, 33º C.

Idag räddade jag livet på en groda. Plötsligt, när jag ska plocka upp hundskit på morgonen ser jag något dammigt i en liten grop. Men på något vis förstod jag att detta var inte jord eller någon sten eller så. Så jag petade försiktigt. Mycket riktigt. Det tittade upp ett sött litet ansikte som plirade försiktigt på mig. Jag skopade upp denna på skitskyffeln, utan att den på något vis försökte freda sig, den var nog så uttorkad så den var på väg att få räknas ut. Jag bar ner denna på skitskyffeln till dammen, utan att den försökte ta sig ur en enda gång, och satte ner den ca 1 dm från dammen, där marken var slät att bara ta sig ner. Den tog sig med ett halvdant skutt ner, med otroligt trötta rörelser. La sig i vattnet så bara den lilla dammiga huvudet tittade upp ur vattnet och låg stilla där. Jag hoppas den repar sig.

Värmen är utan tvekan farlig.

Jag var tvungen att åka ner för 2 dagar sedan på byn. Då satt en gammal människa på varma asfalten med 5 personer tätt omkring sig som stod och stirrade på den äldre damen. Jag stannade och frågade om det var värmen. Jag fick ja till svar. De väntade på ambulans. Jag sa att de skulle hälla vatten över damen. De bara tittade konstigt på mig. Sedan var den en som frågade var de skulle få tag i vatten. De stod utanför 2 olika affärer... Jag tog en av mina flaskor med vatten från bilen och hällde över tanten. Hon piggnade till nästan omedelbart och blev väldigt glad och började skämta! Så klarade hon sig förhoppningsvis till ambulansen kom med lite mindre plåga.

 

200625 torsdag

Sol, 32º C.

En oregistrerad hund är att betrakta som en blandras, då man inga bevis har för att den är renrasig. Mer om blandraser o d.

 

200624 onsdag

Sol, 30º C.

Bärnstenshalsband till hundar för att hålla fästing från hundar fungerar bra.

 

200623 tisdag

Sol, 28º C.

Personligen tycker jag det är extremt underbart att slippa alla snörvlande och nysande människor på allmän plats. Jag vet inte hur många gånger genom åren jag har fått gå långa omvägar p g a sjuka människor. Det har t o m hänt flera gånger varje år att jag fått gå ut ur affären p g a sjuka människor jag varit rädd att bli smittad av. Numera är det en befrielse att gå ut på allmän plats utan att bli nyst och hostad på. Folk är så aningslösa. Förhoppningsvis ändra corona-epidimin på kunskapen om det i framtiden också. Jag hoppas i alla fall det, även om jag tvivlar på att folk kommer att komma ihåg...

 

200622 måndag

Moln, 23º C.

Idag fyller vår högt älskade Pia´s Diana M A Svensson 7 år. Fortfarande fullt frisk, glad och pigg. Mer älsklig än någonsin. En underbar hund som bara fortsätter att ge och blir bättre och bättre år för år.

 

200621 söndag

Sol, 25º C.

Främlingsfientliga människor vill gärna peka ut alla som är tydligt annorlunda. De resonerar som så att de som är annorlunda är inte som dem = dåliga. Underföstått: de själva är så himla bra! Dessa människor styrs av rädsla och har därför skygglappar och kan därmed inte se helheten.

 

200620 lördag

Sol och blåst, 26º C.

Idag är det sommarsolståndet. Från nu går vi mot mörkare tider...

Så var det corona igen. 11000 minkar som bar på corona avlivades. Detta i danska Sindal. Danska statliga forskningsinstitutet SSI upptäckte samma virusmutation hos minkarna och personal på minkfarmen. Dessutom bar 29 anställda och 12 äldre på ett äldreboende i närheten på samma virusmutation. Vem som smittat vem går däremot inte att säga. Fler nyheter.

 

200619 fredag

Sol, 26º C.

En hund som är från en skällig miljö är det en mycket stor utmaning att lära av med skällandet. Det gäller t o m en 8-veckors valp! Mitt råd, skäller hundar hela tiden när ni kommer till ett ställe ni funderar att skaffa hund ifrån, så gå därifrån utan hund! Mer om skällande.

 

200618 torsdag

Sol, 26º C.

Servicehundar är viktiga hundar. Det finns stort mörkertal om hur många som finns. Det är väldigt många som inte är certifierade. Sedan finns det de som är certifierade som inte används som servicehund. Mer om servicehundar.

 

200617 onsdag

Grått efter en regnig natt, 17º C.

På Nordjylland i Danmark har en person konstateras ha covid-19 som jobbar på en minkfarm. P g a detta testades minkarna för corona och man har funnit smittade minkar. Det har därför beslutats att samtliga minkar på farmen ska avlivas. Fler nyheter.

 

200616 tisdag

Grått, 26º C.

Det är naturligt för hundar att vara högt upp. T ex hoppa upp på höga stenar o d. Däremot att bära varandra är inte hundar kapabla till. Därmed ligger det inte i hundens natur att bli buren eller bära varandra. Mer om att bära hund.

 

200615 måndag

Sol, 25º C.

Priset speglar nödvändigtvis INTE kvaliteten på valpar. Ibland är de billigare hundar som är sunda och friska med bra mentalitet. Ibland är det de dyraste som blir sjukliga och som kanske har den sämsta kvaliten mentalt också. Man måste se till att välja bra uppfödare och bra hundar. Priset är INTE en kvalitetsstämpel. Mer om priser på hundar.

 

200614 söndag

Sol, 26º C.

Låt valpen vara valp, en valp som ser ut som och uppför sig som en vuxen, är INTE en sund hund. Mer om för tidigt färdiga hundar.

 

200613 lördag

Sol och blåst, 25º C.

Åksjuka på hundar är otrevligt. Att ta till skolmedicin vid åksjuka är i regel inte så bra på hundar, då dessa mediciner också påverkar hunden mentalt och ibland också fysiskt. En hund tycker inte om att känna sig påverkad, att inte ha kontroll. Det gör de flesta hundar osäkra och rädda. Mer om åksjuka.

 

200612 fredag

Sol och blåst, 23º C.

Solskydd med mycket bra egenskap. Produkter.

 

200611 torsdag

Sol, 24º C.

Fyrverkerier skadar skotträdda hundar. Det ensam gör mig inte till motståndare mot smällare, fyrverkerier etc. Däremot anser jag att det är varje uppfödares plikt att inte avla på hundar som är mentalt dåliga. En hund som är skotträdd är mentalt dålig i fallet om skottfasthet. Avlar man på sådana hundar så kommer man bidra till att det föds fram fler valpar som kommer leva med skotträdsla, då det är en högt ärftlig egenskap. Har man en tik som är skotträdd är det ännu värre, då kommer hon kunna prägla (lära) valparna att smällaren är farliga, redan i valp"lådan". Det valpar lär sig tidigt är sådant som sitter hårdare i minnet på en hund resten av livet. Men när det gäller detta med smällare och fyrverkerier finns det så mycket mer som inte är bra. Folk riskerar att spränga av sig kroppsdelar. Ibland är det även lindrigare skador som riskeras. Folk som är skotträdda blir stressade och mår dåligt. Om de har hund så lär de hundarna i regel att det är farligt. Andra djur reagerar ibland också på smällar. Om det t ex är en häst med en ryttare på ryggen kan denna slänga av "sin människa" och det kan hända hämska saker. Djur kan bli så stressade att de springer och skadar sig, kanske t o m så allvarligt att de dör eller måste avlivas. Miljön mår inte bra av att dessa gifter som fyrverkerier innehåller sprids runt i naturen, vilket är oundvikligt vid sådana tillställningar. Ibland finns det förlupna fyrverkeripjäser som har löpt amok och skadat land och egendom, för att inte tala om människor och andra djur + natur. Sedan har vi attacker som sker med smällare mot privatpersoner och blåljuspersonal. Sist men inte minst, de fyller ingen som helst funktion i samhället! Skydda er och era hundar i midsommar! Mer om skotträdsla.

 

200610 onsdag

Grått, 19º C.

700 000 människor dör varje år i världen p g a infektioner som är resistenta mot antibiotika. Mer om resistens.

 

200609 tisdag

Moln, 20º C.

En bra träning för hundar är att få gå på mjuka underlag och att simma. Gå på mjuk sand, gå på madrasser. Att låta hundar gå på knappt uppblåsta madrasser ger hundar en mycket bra träning. Det gör också balansbrädor, balansboll etc. Viss träning är bättre att utföra i långsamt tempo. Däri är bl a balansövningar. Ju långsammare, ju mer får hunden använda och anstränga varje enskild muskel och sena. Se till att vara försiktig så hunden inte blir skrämd för olika övningar. Då blir det knappast något som hunden sedan ser fram emot. Mer om motion.

 

200608 måndag

Sol, 21º C.

En hund kan lätt bli stressad som aldrig får koppla av och bara mysa regelbundet. Extremt aktiva hundägare glömmer ibland hur viktigt det är att hunden också får vila med jämna mellanrum. En hund som aldrig får lära sig vila sliter ut sin kropp i förtid och har svårt att känna sin egen kropp. En hund som inte känner sin egen kropp håller på tills de rasar. På vägen dit får de en massa överbelastnings- och förslitningsskador. De får så småning om atros i dessa och med det en hemsk smärta. Bortsett från detta blir hundarna även mentalt stressade. De får inte chansen att "vara sig själv". De får inte ens chansen att hitta sig själv. De bara stressar på. Detta bryter ner hundar och kan göra dem mentalt störda + fysiskt sjuka av alla stresshormoner som flödar över oavbrutet. Hundar som inte kan vila behöver tränas i den kosten för att må bra. Motion och aktivering är för hundar, liksom för människor, mycket bra, och det är även vila! Mer om träning.

 

200607 söndag

Grått och blåsigt, 17º C.

Vi hoppas Gurkan får ett bra och långt och friskt liv med sina underbara nya ägare.

 

200606 lördag

Regn på morgonen, sedan sol och blåst, 18º C.

Idag är det Sveriges nationaldag.

Heja Sverige!!!

 

200605 fredag

Moln och blåsigt, regn på kvällen, 17º C.

Jag fortsätter att skriva om mina hundar som jag fått skadade. Denna gång tar jag upp Hebbe. Då det är oerhört smärtsamt att skriva om allt detta för mig så jag behöver en paus mellan berättelserna. Men idag ska jag fortsätta med Hebbe. Hebbe hade en svår start i livet då han höll på att dö om och om igen från han kom till mig till han var över året. Detta var antagligen orsaken till att han blev steril. Jag fick jobba väldigt hårt med honom då han blev rädd för händer eftersom jag tvingats att tvångsmata honom så han skulle överleva när han var en mycket liten valp. Men redan vid ett års ålder så var han en lycklig och glad hund, och alla som följt honom under hans första tid var förundrad över att han var så glad och pigg. Men sedan kom myndigheterna på sina inspektioner och fick för sig att utse honom som mobbingoffer. Vid varje besök ställde de sig i cirkel kring honom och trängde upp honom i ett hörn, samma hörn varje gång, och sa att han var rädd. Han satt snällt och tittade på dem. När de släppte ut honom därifrån så var han alltid med runt och tittade överallt där vi var, fullt social, trots att han blivit så illa behandlad. Efter ett antal gånger av denna behandling startade han att bli lite misstänksam när det kom främmande. Han tvekade lite. Jag kunde inte se annat än att placera honom i ett sällskapshem för att han skulle slippa bli så illa behandlad och bli förstörd i sitt underbara psyke. Tyvärr hann han bara leva ca 2-3 månader i det hemmet, så blev han sjuk och togs till veterinären och blev avlivad. Mycket tragiskt alltihopa. En mycket stor sorg som jag har svårt att komma över. Mer om olika hundöden.

-

200604 torsdag

Sol, 24º C.

Fästingar är ett gissel. I värsta fall kan hundar få borrelia dessutom. Det är en lång och utdragen plåga för hundar.

 

200603 onsdag

Sol, 20º C.

Corona-hundköp. Fler och fler är hemma mer och mer. De kanske jobbar hemifrån. De kanske är arbetslösa. Då vill de ha hund. När de sedan kanske inte jobbar hemifrån längre, eller fått jobb, så blir det nog en hoper med hundar till omplacering. Att skaffa en hund för man kan just för stunden och inte tänker 10-15 år frammåt, visar på att man nog inte är så lämplig att bli hundägare. Mer om hundköpare.

 

200602 tisdag

Sol, 29º C.

Idag började det åska efter 16-tiden. Jag är oerhört glad och stålt över mina hundar. Inte en enda är minsta berörd av smällarna.

 

200601 måndag

Sol, 29º C.

Värmen på gott och ont. Hundarna plågas. Så enkelt är det. Man måste göra allt man kan för att få platser där det är så svalt som möjligt till hundarna som de kan dra sig tillbaka i. Vatten. Skugga. Drag/vind/fläkt. Bad. Det finns liggunderlag som svalkar lite, som t ex vissa plaster, t ex galon. Man måste ge sig i akt på om hunden börjar flåsa av värmen, då har hunden det för varmt! Att inte hårdmotionera hundar när det är extra varmt bör vem som helst förstå är rent farligt. Däremot kan man med fördel simma med hundarna dessa dagar! För varm.

 

200531 söndag

Sol, 24º C.

Simning är underbart för hundar.

Idag är hemsidan uppdaterad med 939 objekt.

 

200530 lördag

Sol, 22º C.

Pia´s Chica Rosaria blir idag hela 5 månader. Tiden springer iväg. Hon har nu blivit hög och gänglig.

För mig är det inte svårt att hålla 2 meters avstånd till folk. Det är det naturliga för mig. Då jag p g a sjukdom har dåligt immunförsvar så har jag redan för över 20 år sedan blivit informerad av läkare att det är så jag behöver göra. Numera har alla de instruktionerna och därför drar jag mig till minnes att det var en inlärningsfas att lära sig hålla avståndet som kändes väldigt konstigt i början, men som med tiden blev naturligt. Fast det tog väldigt lång tid innan jag vande mig.

 

200529 fredag

Grått, 19º C.

Bilder: Pia´s Eri Kamiko-Yuka, Pia´s Nino Rosario, Pia´s Chica Rosaria och fler bilder Pia´s Chica RosariaPia´s Nino EmilianoPia´s Diana M A Svensson, japanese chins, chihuahuor, fler bilder på våra chihuahuor, hundar, flera bilder på blandade hundarPia´s Chica CataleyaPia´s Yuki Emiko-Fujin, Pia´s Nino RamonPia´s Yu-Chi Kiichi och fler bilder på Pia´s Yu-Chi Kiichi, Pia´s Chicka Rosita, Pia´s Toyomi Saku-Ra, Pia´s Yuki Hisako-Ume och fler bilder på Pia´s Yuki Hisako-UmeNorton´s LeonardoPia´s Chica Carmencita och till sist Ricco Vigal Poseidon In Blue.

 

200528 torsdag

Sol, 22º C.

Så kommer artikeln om småhundar som tränas för minicirkus. Som tidigare utlovat, här kommer artikeln.

 

200527 onsdag

Sol, 14º C klockan 7.

Matrester till hund var vanligt förr. På bagerierna fick man dagsgammalt bröd, som är det bästa för hundarna, då färskt bröd kan kleta sig i tarmarna. På slakterierna kunde man få köpa slakterirester, sådant som människor inte åt. Så kunde man få tallriksskrap från resturanger, skolor o d. Sedan satte staten stopp för detta. Detta skulle slängas istället. Ingen hund (eller höns, grisar o s v) skulle få äta sådant. Mat förr och nu.

 

200526 tisdag

Sol, 18º C klockan 8,30.

Jag råkade snubbla över en gammal artikel i en tidning som var lite kul. Tidningen är Bergslagsposten och är av datum: onsdagen den 19 april 1967. Det handlar om småhundar som tränas för minicirkus. Jag kommer senare att lägga ut artikeln på hemsidan.

 

200525 måndag

Grått på morgonen, sedan sol, 20º C.

Ytterligare en människa i Nederländerna har blivit smittad med coronavirus av en mink. Det är igen en anställd på en minkfarm. Det är alltså tredje gången med Corona-Nederländerna-Minkfarmer-Smitta på några veckor. Det framgår inte om minafarmerna i frågan är samma eller vitt skilda. Nederländernas hälsovårdsmyndighet bedömmer igen att risken för smitta från mink utanför farmerna är minimal. Fler nyheter.

 

200524 söndag

Grått, 14º C.

Idag har jag fått nöjet av att vara med mitt barn och mina tre barnbarn hela dagen. Det är en välsignelse att ha dem! Å vad hundarna tycker det är livat hela dagen idag igen! Det är annat än det pensionärstempo vi annars för det mesta lever till vardags.

 

200523 lördag

Regn från och till, 9º C.

Idag hade vi besök. Gösses vad hundarna tyckte det var skojigt.

 

200522 fredag

Sol, 20º C.

Somliga påstår att alla hundar ALLTID plågas av värme, men endast utstår det p g a att de vill vara nära sina ägare. Detta är utan tvekan bullshit! Okunskap. Bara som exempel: Jag har haft åtskilliga med hundar som lutar sig mot söderväggar i trädgården i gassande sol! Detta trots att de haft enormt många skuggade och svala platser. Jag som har värmelampor ser att de flesta av mina hundar helst ligger under värmelampor för det mesta. Detta trots att det finns massor av bekväma hundsängar runt om där temperaturen är mer "normal". Mer om hundar och värme, kyla, pälsar, hudar etc.

 

200521 torsdag

Sol, 22º C.

Jag märker mer och mer nu att folk börjar rasta sina hundar normalt igen. Det har varit en konstig och annorlunda tid vad gäller antalet hundar på gator och torg. Nu är det så gott som normalt igen. Det är glädjande att se, då det under ett par månader knappt ha synts hundar utomhus.

 

200520 onsdag

Sol, 17º C.

Minkfarmen i Nederländerna som fick corona på sina djur har nu smittat skötaren med corona. Naturligtvis bedöms risken att smittas av djur som minimal av Nederländska folkhälsomyndigheten. Fler nyheter.

 

200519 tisdag

Ljusgrått, 14º C.

Att skydda hundar från värme har jag funnit "foliefilten" helt suverän. Det är extremt effektiv.

 

200518 måndag

Sol, 17º C.

Det står inte undan nu så kommer värmen till nära halva Sverige. Då är värmen på tapeten igen. Kom ihåg! Idealtemperatur för hund är ca 14 grader ELLER KALLARE! Allt beroende på ras (t ex polara spetsar) och omständigheter på kort sikt (stora temeraturomslag kan hunden behöva anpassa sig till). Idealtemperatur för alla människor är ca 27 grader. Det är oavsett vilken ras eller levnadsomständigheter. Skillnader finns p g a hunden och dess päls och deras huds egenskaper och förmåga att anpassa sig. En hund som t ex lever i - 30 grader och sedan över ett dygn sätts i + 14 grader får det FRUTANSVÄRT obekvämt under några dagar, tills de anpassat sig. Människan har inte den förmågan så även en eskimå som slängs direkt mitt i vintern från sin hemtemperatur till en sandstrand med + 27 grader får det svettigt, vissa kan uppleva det hela som väldigt obekvämt, men det är mer personliga skillnader, inte fysiska skillnader som man kan se eller mäta. Vissa människor har svårt att tåla kallt, och vissa människor har svårt att tåla varmt. Men fakta kvarstår, idealtemperatur för människor är ca + 27º C och för de flesta hundraser + 14º C. Mer om hundens sinnen.

 

200517 söndag

Sol, 14º C.

GB ska satsar på att träna upp hundar som ska nosa sig fram till corona-virus. På så vis hoppas man att få signal om corona-virus i människor innan det brurit ut covid19 i människorna. De ska tränas på London School of Hygiene and Tropical Medicine. Fler nyheter.

 

200516 lördag

Sol, 13º C.

Hunden bearbetar: Vänster hjärnhalva analyserar ord. Höger hjärnhalva analyserar tonfall. I det fallet fungerar alltså hundens hjärna likadant som människans. Mer om hundens hjärna.

Höger ansiktshalva på människor är mest uttrycksfull, därför läser hunden av höger ansiktshalva på människor, fast när den läser av hundar som går den på hela uttrtycket, eftersom det är så hunden "pratar". Hundens synfält är 250 grader. Alltså mycket större än människans. Mer om hundens syn.

40,000 minimalt små hudflagor lossar från människan per minut och dessa läser hundar av i form av lukt. Mer om hundens luktsinne.

 

200515 fredag

Grått, 14º C.

Det är fästingar som jag får plocka hela tiden nu redan. Det tar aldrig slut. En riktig följetång. Jag hoppas att jag snart får mina fästingshalsband... Mer om fästingar.

 

200514 torsdag

Grått, 13º C.

Jag har skrivit om detta förrut, men det tål att upprepas. Min hund talade om för mig att mitt födslomärke under bröstet hade blivit sjukt. P g a hunden så for jag till läkaren och fick fläcken borttagen. Det slutade med en radda av operationer, som till sist blev 3 borttagna fläckar, varav de två första var melingt melanom. Hade inte hunden varit så envist hade jag inte åkt ännu till läkaren angående fläcken och kanske inte levt idag... Mer om Buzz som livräddare.

 

200513 onsdag

Grått på morgonen, sedan sol, men blåser kallt, 16º C.

Idag hade vi påhälsning av rådjur.

 

200512 tisdag

Sol, regn, snö och mulet i omgångar under dagen, rena aprilvädret, 14º C.

 

200511 måndag

Sol, 15º C.

Dominerar du hundar så får du en knäckt och bruten hund eller en hund som till sist försvarar sig. I vilket fall så mår hunden dåligt och får ett stressfullt och eländligt liv. Dessutom får inte ägaren ut speciellt mycke glädje av hunden heller. Mer om hundars psyke.

 

200510 söndag

Lätt regn från och till, varvad med grått, 9º C.

Försäkring eller inte försäkring på valpar och vuxna hundar. Det pågår många myter och felaktigheter ute på internet. ALLA SÄLJARE av valp och vuxna hundar, oavsett ålder, har ansvar för att de säljer hundar som är friska, även när det gäller t ex dolda fel. Det spelar heller ingen roll om valpen är registrerad eller inte. Inte heller om den är renrasig eller inte. Om säljaren har försäkring eller inte är betydelselöst. ALLA säljare har samma ansvar oavsett om de har försäkring eller inte, vad ålder det är på valpen spelar heller inget roll. Ansvaren som säljare finns inskrivet i lagen, ingen kommer ifrån sitt ansvar. Varför sprider folk ut felaktiga fakta? Mer om försäkringar.

 

 

Contaktinformation - kontaktuppgifter

 

Uppdaterad 2020-08-27

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström