No facebook etc.

Vi är INTE aktiva på Facebook eller andra "sociala" medier.

Bad internet.

Internetuppkopplingen är dålig, ser sällan mejlen. Ring istället (dagtid 10-18).

 

171214 torsdag

Grått, snöar från och till, 3º C.

Syskonen Pia´s Niño Oscar och Pia´s Chica Shunaxi blir idag hela 18 månader. Deras första ett och ett halvt år i livet har hittills varit över förväntan, de är en fröjd att leva med. Helt igenom sunda, friska och trevliga i både kroppen och knoppen, var och en på sitt eget sätt. Jag är supernöjd med dem båda.

 

171213 onsdag

Sol, - 12º C.

Husets yngsta Pia´s Niño Manuel, Pia´s Niño Santos, Pia´s Niño Don Juan och Pia´s Niño Alonzo blir hela 5 veckor idag. Idag på dagen har mamman slutat att städa stora lämningar efter valparna. Duktig och högst duglig mamma. Jag kommer att sakna henne som mamma i framtiden.

Ännu en veterinär, denna gång i Luleå-trakten, som sagt till kunder att patienten endast behövde 5 dagar axilur för att bota hunden från giardia, trots att längden på behandlingen med axilur mot giardia är minimum 7 dagar. Dessutom hade veterinären i fråga mage att ta en bra bit över 60 gånger mer för att ta emot skit och skicka till labratorium (=lab) än vad lab tar för undersökningen. Ägaren skickade därefter själv, då kostade det mindre än 1/60-del så lite att få provsvaren hem till brevlådan, det för exakt samma test, på exakt samma lab. Veterinärer. Giardia.

 

171212 tisdag

Grått, lätt snö från och till, - 2º C klockan 9,30 .

Om ett labratorium (= lab) ska analysera genetiken bakom hundens färg och skriver i svaret att hundens färg är ljus, då kan man vara säker på att man är grundlurad. Ljus är igen färg. Ljus är normalt kopplat till färg i vissa gener och/eller avblekning. Alla färger kan vara mer eller mindre avblekta, d v s ha en eller två avblekningsgener. Avblekningsgener avges i DD eller Dd eller dd. Alla koder (gener och alleler) på hundens färg ska stå klart angivet, oavsett vilket lab man skickar till, i alla länder runt om i världen. Mer om diagram för gener och alleler.

 

171211 måndag

Grått, - 4º C klockan 8.

Bilder: Pia´s Niño Manuel, hundar, chihuahuorPia´s Niño Santos, Pia´s Niño Don Juan och Pia´s Niño Alonzo.

Absolut bästa sättet att snabbt bli duktig om hund i största allmänhet är att vara nyfiken på ALLT som rör hund och fortsätta att hålla sig uppdaterad. Att enbart studera ett enda område, en ras, en gren, ger en begränsad kunskap och erfarenhet. Också i ens egna fält finns MASSOR att vinna genom att stundera allt möjligt inom hund, förutom att man blir allmänbildad vad gäller hund.

Sanering av allvarligare slag är inte lätt. Man måste tänka på allt. T ex en sådan sak som att hålla sin telefon sanerad. Jag själv bytte till telefon utan knappar en gång när jag sanerade, så att telefonen inte skulle vara länken för återsmittning. Datorn höll jag inlindad i gladpack som jag bytte regelbundet. Några av mina beslut som jag är mycket glad och nöjd med idag. Här kommer några fler råd om sanering.

 

171210 söndag

Grått, 2º C.

Idag har jag bestämt, Pia´s Niño Manuel är också till salu.

Hundleksaker.

 

171209 lördag

Moln, 4º C.

Min första helblå hund någonsin, Ricco Vigal Poseidon In Blue, blir hela 7 månader idag. En liten tuffing.

Hunden är sedan årtusenden det djurslag som är duktigast på att förstå människan och följa deras önskemål. Inte helt ovanligt redan innan människan själv vet vad den vill. Denna egenskap ligger i hundens bakgrund och det är inget hokus pokus bakom det. Hunden iaktar människan och är expert på att läsa av människan, vad de vill, vad de gör, vad de ska göra... Hunden använder alla sina sinnen i sambarbetet med människan, för att göra människan till lags. En hund vet t ex när dess människa är missnöjd, eller nöjd. En hund som man har ett gott förhållande till vill göra sådant som den förstår att människan tycker om. En sådan hund vill inte göra sådant som den märker att människan är missnöjd över. Det är liksom grunden för en tam hund. Ju tamare, ju mer utsädda till sällskaps och avels hundar. D v s grunden till våra tamhundar valdes ut på grundval av sina egenskaper att vara tam och kunna samarbeta med människan. Mer om hundpsykologi.

 

171208 fredag

Lätt regn, 4º C.

Nya kameran är så värdelös så jag kan ta hundratals bilder så blir det inte en enda bild som är klar och fin i skärpa och färg. Alla är mörka, grumliga och/eller suddiga. Blixten kickar in för tidigt eller inte alls. Trots påstådd bildstabilisator så är det få bilder som inte är skakiga. Kameran på mobilen är tyvärr inte bättre. Om jag ska få med några bilder över huvud tagit till hemsidan så får det bli av skitkvalitet. Det är inte så mycket jag kan göra. Vi får vänta tills det går att fotografera valparna utomhus, så kan jag ta med gamla kameran. Då kommer det finare bilder till sist. Det hänger alltså på valparnas ålder och vädret när jag kan fota bättre bilder. Till dess får ni hålla till godo med skitbilder eller komma hit och se valparna live...

 

171207 torsdag

Snö på förmiddagen och - 3, sedan slog det om på eftermiddagen till mulet och 3º C.

Vår ryska charmknutte Rikko Vigao Leonsio Choco blir hela 9 månader idag. Han har därför bl a fått sin vikt uppdaterad.

 

171206 onsdag

Sol, - 6º C.

Idag har vi tre systrar som fyller ett år, Pia´s Chica Caramba, Pia´s Chica Lupe och Pia´s Chica Cataleya.

Idag är husets yngsta 4 veckor, de har därför bl a fått sina vikter uppdaterade. Pia´s Niño Manuel, Pia´s Niño Santos, Pia´s Niño Don Juan och Pia´s Niño Alonzo.

 

171205 tisdag

Grått, - 4º C.

Det finns fortfarande somliga personer som anser att hundar inte kan dricka ur vattenautomat. Folk som tror att hundar är sämre än t ex små möss. Eller varför inte grisar och hästar? Dessa djur, och massor av andra, har haft vattenoutomater i årtionden, ja, snart i hundra år, utan minsta problem. Men hundar ska inte klara detta, enligt somliga människor. Jag tycker att männisor med dessa åsikter borde hålla sina fördomar för sig själva och jobba på sina problem. När det däremot är myndighetspersoner som har makten över t ex våra kennlar så är det bedrövligt hur illa ställt det är med kunskapen, dessutom farligt. De har för mycket makt för att år efter år få fortsätta att odla sin okunskap och envist hålla fast i sina fördomar för att det ska vara ok för folk i den positionen. Det är inte acceptabelt. Renheten i vattnet i en vattenflaska med nipper blir den samma som varje gång man serverar sin hund nytt vatten ur en nydiskad skål. Hur många gånger om dagen får hunden chansen att dricka rent vatten, t ex ur en nydiskad skål? Hundar med vattennippen har så rent vatten hela tiden! Mina hundar brukar det ta från några sekunder till 3 månader, beroende på hundarnas bakgrund, inlärda tidigare beteende, tills de till 100 % själva föredrar vattenflaskorna framför skålar med vatten. Hundar tycker om rent vatten och föredrar rent vatten, om de får chansen. Att missunna hundar det renaste vattnet som går att få tag i till hundar är elakt och kortsynt. Det tyder på en stor portion elakhet eller en mycket djup okunskap om vad en hund kan eller inte kan. Vatten.

 

171204 måndag

Grått, - 5º C klockan 9.

Vi har fått ytterligare ett par zebrafinksungar. Fast jag tagit ut alla korgar och trots den sena tiden på året. Våra finkar.

 

171203 söndag

Sol, - 1º C klockan 11.

Pia´s kennel föder inte upp teacups chihuahuor, alla kan få en liten chihuahua i kullarna, men p g a att vi riktar in oss på sund avel (vi avlar endast på hundar som är av kvalitet att ha på utställning och i avel) så använder vi bl a inte en chihuahua som inte är av korrekt storlek, d v s 2-3 kg. Chihuahua.

 

171202 lördag

Grått, 1º C.

Det är rena invationen i finkholkarna i år. Trots den sena tiden på året så har det blivit ytterligare två kullar. Nu är det totalt 10 finkar som är födda här i år.

 

171201 fredag

Grått, lätt snö från och till, - 1º C klockan 10.

Statestik för Pia´s kennel är uppdaterad. Där kan man se vad vi tills nu fött upp.

 

171130 torsdag

Grått, lätt snö från och till, 1º C.

Jösses, idag blev jag anklagad för att vara könsdiskriminerande då min lista över hundarnas löpperioder inte infattade hanhundarna! Den könsdiskrimineringen får vi nog erkänna Gud i så fall. Jag är inte, och kommer aldrig bli Gud...

 

171129 onsdag

Snöar lätt från och till, - 3º C klockan 7.

Idag blir Nomies barn 3 veckor gamla. De har bl a fått sina vikter uppdaterade med dagens vikt. Pia´s Niño Manuel, Pia´s Niño Santos, Pia´s Niño Juan och Pia´s Niño Alonzo.

Så har lilla "fläskfia" Pia´s Chica Lupe fått knäledfel. En etta på höger knä. Hon är nu till salu.

 

171128 tisdag

Grått, 1º C klockan 9,30.

Idag blir vår älskade Pia´s Chica Carmencita 17 månader. En kopia av sin mormor, både i färgen och temperamentet. Högt älskad när hon för vidare det fina temperamentet utan minsta lilla vasshet.

Hemsidan uppdaterad med 74 filer + 4 filer som misslyckades.

 

171127 måndag

Sol, 1º C klockan 9,30.

Bilder: Pia´s Diana M A Svensson, japanese, Pia´s Niño Manuel, Pia´s Niño Santos, Pia´s Niño Juan, Pia´s Niño Alonzo.

 

171126 söndag

Grått, 2º C klockan 9 .

Hur man kan lära hunden att acceptera tandborstning. Tänder.

Jag vet inte om man kan kalla detta nyheter, då det har konstaterats tidigare, fast nu finns det uppenbart ytterligare "bevis" för att hundägare lever längre: Dog owners reduces the risk of heart problems. Dog owners "less likely" to die early. A massive 12-years study of 3,4 million Swedish people, which wos finally released last Friday in the journal Scientific Reports, had revealed that adult dog owners are less likely to die than their dog-free peers. Nyheter.

 

171125 lördag

Sol, 3º C.

Var gör man av en större mängd avföring efter hundarna? Bor man i stan och rastar hundar efter gatorna så ger det sig själv, det finns i regel hundlatriner speciellt avsedda för detta. Man plockar upp avföringen i hundpåsar och knyter igen dem och lägger dem i avsedda kärl. Klart. Bor man på landet där detta inte finns, så måste man höra med kommunen. Alla kommuner har olika bestämmelser. En kompis till mig har tillstånd att ha en egen soptunna med plastsäck i, där får de slänga avföringen i knutna påsar, så hämtas detta av sophanteringen och behandlas separat. Har man hus/tomt så finns det fler alternativ. Man kan kompostera. Det blir en ENORMT fin jord på mycket kort tid av hundavföring. Oftast efter endast ½-1 år (beroende på temperatur, luftfuktighet o s v) har man prima matjord. Städning i hundgårdar.

Bidrag tas tacksamt emot.

 

171124 fredag

Sol, 4º C.

När jag var hos veterinären senast hittade jag en tandborste som man sätter på fingret. Jag har ett par sådana sedan tidigare men de är av hårdplast och sitter inte så bra, utan lossnar och snurrar lätt på fingret. Denna är likadan fast med mjukplast och suger fast i fingret så den sitter still hur mycket jag än borstar. Den är så mycket bättre. Tänder. Produkter.

Idag har jag uppdaterat 137 filer på hemsidan.

 

171123 torsdag

Grått, 5º C.

Idag fyller Tjärbäckens Nomie hela 6 år. Jag minns än idag hur hon satt i gammelmattes knä i vårat kök och var söt som en sockerbit. Jag bara föll pladask. Än idag är hon lika bedårande, det är otroligt hur mycket jag tycker om dessa små hundar. Sedan är Nomie dessutom mamma till sin sista kull just nu. Och en fenomenal mamma dessutom!

 

171122 onsdag

Grått, - 2º C.

Idag blir husets yngsta hela 2 veckor gamla. Bl a är deras vikter uppdaterade dagen till ära: Pia´s Niño Manuel, Pia´s Niño Santos, Pia´s Niño Juan och Pia´s Niño Alonzo.

I förrgår var vi hemifrån när vi var hos veterinären m m. När vi kom hem tyckte jag att låset hängde konstigt, men jag var trött så jag tänkte inte så mycket på det, då låset ändå fortfarande var låst. Igår på eftermiddagen visade en valp klara symtom på förgiftning... Jag trodde han skulle dö. Som tur är så blev det inget mer när han en gång fått upp det han fått i sig. Trött, sov hårt och mest hela tiden resten av dagen. Idag är han glad och pigg, som vanligt. Full fart. Jag tvivlar inte en enda sekund på att någon kastat in något som var förgiftat på framsidan från vägen som han slafsat i sig. Jag kan inte fatta att människor ger sig på oskyldiga valpar. De måste vara sjuka i huvudet som gör sådana saker. Mer om sabotage.

 

171121 tisdag

Grått, lätt snö från och till under dagen, - 5º C.

Idag blir Pia´s Sachi-Ko Yu 5 år gammal. En pärla som jag älskar så djupt.

 

171120 måndag

Snö, - 3º C klockan 9.

Idag har vi fått papper på att Pia´s Chica Rosalita har friska knän. D v s patella 0+0. Det som däremot var lite oväntat var att hennes chip gick inte att hitta... Det blev att märka om henne. Så fick hon och Miss Pia´s Diana M A Svensson en varsinn dos vaccin av märket Versican. Jag gör vad jag kan för att motverka recistens. Märken jag låter mina hundar få: Eurocan när de är små, sedan Versican eller ibland, fast helst inte, Nobivacc när de är uppväxta.

 

171119 söndag

Grått efter en snöig natt, till sist är backen täckt av ett vitt lager snö, så vackert, - 2º C klockan 10,30.

Vi kennelägare lever i ett slags moment 22. Vi är tvugna att se till att hundar inte tjuvparar sig. Samtidigt är vi tvugna att släppa in länsstyrelsens inspektörer. Nu tar jag fredagen som exempel, en inspektör går fram och försöker öppna dörren mellan en höglöpande tik och ett gäng avelshanar. Vänder sig om och tittar anklagande på mig för att dörren var LÅST! Jag får då förklara att det är mitt sätt att skydda min kennel mot okunniga människor som går in i kennlar och försöker släppa ihop höglöpande tikar med ett gäng avelshanar. Okunniga människor som jag själv ALDRIG skulle släppa in i mitt hem frivilligt. Hade jag inte haft dörren låst hade de kunnat anmäla mig!!!

Av alla mina vänner och besökare, inspektörer undantagna, har ingen någonsin försöka rycka upp dörrar mellan mina hundar när de är avskilda av en eller annan anledning. Att inspektörer inte kan peka på och dörr och be mig öppna är en gåta. Det är ju så normala människor skulle göra.

En annan sak som jag inte gillade alls var ett av de föregående besöken, där en inspektör ryckte upp lådorna till mina strumpor, trosor m m och när jag ifrågasatte så fick jag höra att de varit med om att uppfödare ibland gömt valpar i lådor. Hur skulle man kunna det när man är ensam i huset och de kommer oanmälda och jag går jämte dem hela tiden?

Också ett av de senare besöken så togs det MINST 50 kort i ytor där hundar inte ens vistades och jag hade talat om att hundarna inte fick vara där. Detta var dessutom uppenbart med tanke på att det vara var tomma golv och väggar. Ändå skulle det tas bild på bild och stå och glo i ett tomt utrymme i MINST 15 minuter. Ingen förklarig till deras beteende fast jag ifrågasatte det. Inte undra på att dessa besök alltid är så långrandiga.

Jag anser att vi utsätts för rena övergreppen under dessa inspektioner.

Sedan alla dessa som anmäler oss kennlar trots att det inte finns något fel. De borde man börja anmäla, de far med FÖRTAL! Förtal är straffbart.

Ett annat moment 22 som vi utsätts för. Nya regler och bestämmelser kommer regelbundet. Vi djurägare har inte en chans att veta vad eller när. Ändå är det våran SKYDLIGHET att känna till alla regler och bestämmelser. Det ironiska är att inspektörerna känner INTE till alla regler och bestämmelser. De skriver, noterar, mäter, räknar o s v när de är här. Sedan går de till kontoret och jämtför allt de noterat och tagit kort på, med gällande regler och bestämmelser. Denna granskning tar inspektörerna ca 2 månader. De kan alltså inte allt vi djurägare ska rätta oss efter men det KRÄVS att vi ska kunna dem alla! T o m de nya som vi inte vet om...

Min slutsats: Är du djurägare? Då lever du INTE i ett rättsstat. Dessutom: Jordbruksverket tycks stå ovanför lagen.

 

171118 lördag

Sol, - 3º C.

Jag fick förra veckan höra på radion av en veterinär att magproblem på hundar hade ökat något enormt. Veterinären trodde att det berodde på att hundar lever så mycket sämre mentalt idag. Enligt veterinären skulle dessa sjuka hundar ha special foder, de skulle också ha lugnande massage i kombination med aktivering. Tänk vilket otroligt kunnande våra veterinärer står för numera. Jag blir kontaktad av hundägare från hela Sverige och ibland övriga Norden som vill ha råd om sina hundar som har dålig mage. I stort sätt alla som fullföljer behandling mot Giardia får hundar som är friska i magen, i alla fall av de som tar kontakt med mig, det är några varje vecka, det är inte ovanligt att det rör det sig om grupper med hundar, mindre eller större hundflockar, men också hundar som lever en och en. Konstigt i mitt tycke är att dessa "mentala" magproblem nästan alltid går att bota med axilur... Läs mer om Giardia.

Vissa besökare är trevligare än andra. Länstyrelsen som tvångsgästar oss hade med en mycket trevlig följare som var bra med hundar. Det var kul. För övrigt ger jag inte mycket för dessa... Men alla andra trevliga besök igår och idag väger upp den "dåliga smaken" i munnen efter våldgästande människor som jag själv inte skulle välja att ha som besökare.

Tack till alla er trevliga och djurvänliga besökare som gör allt för att hundar ska må bra och ha det bästa!

 

171117 fredag

Sol, 3º C.

Pia´s Chica Rosalita blir idag 12 månader, en stor dag för en liten tös.

Idag har vi haft besök av länstyrelsen.

Sabotage i kennel. Jag själv är utsatt och fler med mig. För mig startade det 1999 och har pågått sedan dess. De flesta blir utsatta under en kortare tid och sedan går det över. Mer om sabotage.

 

171116 torsdag

Sol, - 2º C klockan 9 .

Vill man ha ett litet "trimbord" utan att ha ett helt bord kan man ha en "burk" som man ställer upp på ett vanligt bord och har hunden på, sedan kan man ställa undan den i ett skåp igen när man är klar. Bra är att man kan också förvara hundsaker i burken, så har man allt på ett ställe. Kom ihåg halkskydd så hunden känner sig säker på "bordet". Lagom storlek är lika stort som hunden är från tass till tass när den står upprätt i normal possition. Trimbord.

Bilder: Pia´s Niño Alonzo, Pia´s Niño Juan, Pia´s Niño Manuel, Pia´s Niño Santos, Pia´s Chica Cataleya, Pia´s Yu-Chi Kiichi.

Så är jag i farten och gör halsband till våra yngsta så man snabbt ska se vilken som är vem. Halsband.

 

171115 onsdag

Grått, - 3º C klockan 9,30 .

Denna dag blir våra yngsta en vecka. För att fira dagen presenterar jag våra senaste fyrfota barn i vår stora, härliga familj med en varsinn sida med bilder när de är nyfödda, vikter o s v: Pia´s Niño Alonzo, Pia´s Niño Juan, Pia´s Niño Manuel och till sist Pia´s Niño Santos.

Idag hann jag städa hela gårdsplanen från skitar med kratta och skyffel, innan jag kom på att det är årstid för att lägga krattan på hyllan och ta fram skrapan istället. När jag gick en runda till med skrapan, så fick jag loss några som jag tidigare fått lämna för att jag inte fick loss dem. Så fram med skrapan för årstiden! Hundgård och dess städning.

 

171114 tisdag

Sol, - 5º C klockan 8,30 .

Syskonen Pia´s Niño Oskar och Pia´s Chica Shunaxi blir hela 17 månander idag.

 

171113 måndag

Sol, 3º C.

Naturligt utgångsläge för hund är att stå upp, så egentligen är det kommandot "stå" vi människor borde starta med när vi börjar träna hundar. Nästan alla startar dock med att träna en hund med komandot "sitt". Detta är bra ifall man vill starta med att tala om för hunden att den ska vara underlägsen oss. Att träna hundar. Mer om inlärning.

 

171112 söndag

Sol, 1º C klockan 9.

Hundar känner omedelbart in utstrålningen från andra individer. De är så snabba så det är inte ovanligt att hunden känner av utstrålningen från en annan hund eller människa innan deras människa har hunnit med att märka det nya individen i sällskapet. Vi människor har svårt att förstå detta och vad det bidrar till vid mötet med andra individer. Mer om hundar.

 

171111 lördag

Grått, 3º C.

Om en hund blir kall när den går ut så får man härda den så den inte blir att må dåligt på promenaderna. Täta promenader, ofta, och i rask takt som utökas i tid vartefter och minskas i tempo när hunden inte känner sig kall något mer. Alltså snabba promenader. På det viset brytar man inte ner hundens egen förmåga att klara sig i kyla, och så slipper man fördärva päls och hud och dess naturliga struktur. Hundar och kläder.

Presentation av valparna kommer senare när varje valp fått ett eget namn. Så här långt kan jag i alla fall tala om att Caranovas Kenzo har blivit pappa och Tjärbäckens Nomie är mamma. Det är 4 söner. De föddes normalt. En är irish white (född som nr 3 i kullen) och de andra tre är solida. De är normalstora. Färger får man så här långt ta med en stor nypa salt, men de två förstfödda ser ut att få något åt mammans färg och nyans och de två sistfödda har en mörkare färg. Eventuellt är en kanske blå. Hårlag är för tidigt att avgöra. Antligen kan det bli båda hårlagen, men om pappan är homozygot för korthår så blir alla hans valpar korthåriga oavsett vad han parar. Om pappan är homozygot för korthår får framtiden utvisa, det stor skrivet i stjärnorna så här långt. Framtiden får utvisa detta med färgerna färger också. Jag återkommer med individuella sidor på var och en nästa gång och då kommer naturligt mer info om var och en och fler bilder. Välkommen med förfrågningar!

Bilder på vår senaste kull.

Idag är 1,413 filer uppdaterade, 2 av dem misslyckades att få upp på hemsidan.

 

171110 fredag

Sol, - 2º C.

På den tiden som jag trimmade och klippte hundar så jobbade jag heltid med mitt yrke. Det innebar ofta 6-7 dagar i veckan/ 12 timmar/dag under högsäsong och 5-6 timmar/dag 4-5 dagar i veckan under lågsäsong, så på hela taget en heltid. En normal 8 timmars dag var det oftast mellan 5-8 trimningar eller klippningar (och liknande jobb) + några kloklippningar och ibland andra enkla behandlingar dagligen. Det är inte samma hel"renovering" på hundarna idag så som jag utförde dem. Något som kunder för se upp med idag är de som påstår sig trimma och sedan får kunderna tillbaka hundarna helklippta och sönderhackade i pälsarna. Man måste vara otroligt noga när man lämnar in en hund till en hundtrimmare. All denna skötsel och erfarenhet gav mig ett jobb, dessutom ett som jag älskade, och uppe på det massor av erfarenhet av att sköta och ta hand om främmande hundar, som inte är att förakta. Trimning.

 

171109 torsdag

Grått och en liten regnskur här och där, 7º C.

Ricco Vigal Poseidon In Blue blir idag hela 6 månader, tills igår var han husets minsting.

 

171108 onsdag

Sol, 7º C.

Så fick vi tillökning idag.

 

171107 tisdag

Grått, 2º C klockan 10.

Vår underbart vackra Rikko Vigao Leonsio Choco blir idag 8 månader.

 

171106 måndag

Sol, 5º C.

Idag är systrarna Pia´s Chica Cataleya, Pia´s Chica Lupe och Pia´s Chica Caramba 11 månader gamla. Alla utvecklas lovande och ser ut att kunna bli blivande avelshundar så här långt. De skulle också kunna bli utställningshundar, om jag fortfarande var aktiv på utställningar med mina hundar. De har bl a fått sina vikter uppdaterade.

 

171105 söndag

Grått, 6º C.

Avelsstrategier. När man planerar en kennel och en avelsstrategi så är det bra om man vet varianterna och vilka fördelar och nackdelar som de olika modellerna medför. Avelsstrategier.

 

171104 lördag

Grått, - 4º C klockan 7,30 .

Bilder: Norton´s Leonardo, Pia´s Yu-Chi Kiichi, Pia´s Chica Caramba, Chi Chi Of Moonlight ShadowRicco Vigal Poseidon In Blue, Pia´s Diana M A Svensson, Pia´s Chica Shunaxi, Cosmopolitan Of Moonlight Shadow, Tjärbäckens Nomie, Pia´s Yu-Chi Aika, chihuahuor, hundar, Caranovas Kenzo.

 

171103 fredag

Grått, 2º C klockan 8,30.

Jakthundasvalpar i annonser, förr och nu. Inkallningsbar hos föräldrar är ett inlärt beteende och ointressant vid köp av en valp. Ägarens dressyrkunskap är inte ärftlig. Däremot är det ett stort plus om valparna är väl hanterade och socialiserade för att få avkomma som i framtiden blir lättare att lära inkallning. Jag hoppas att detta löjeveckande annonserande om "inkallningsbara" föräldrar snart förlorar i betydelse vartefter valpköpare blir utbildade att förstå skillnaden mellan inlärning och arv. Detta får vi hoppas sker innan jaktförmågan på våra jakthundar förloras p g a sidointressen, som t ex sidointresset ägarens förmåga att träna sin hund. Inköp av hundar.

 

171102 torsdag

Grått, 7º C.

Så har jag lagt upp bilder på våra senaste zebrafinksungar.

Att prata med djuren. Går det? Prata med hundar.

 

171101 onsdag

Grått, 7º C.

Intelligent hund? Jag använder sällan intelligent som beskrivning av hundar därför att de flesta människor missförstår vad jag menar med intelligent. Det ger alltså för stort utrymme för missförstånd. Det vanligaste tycks vara att man tycker hundar som lär sig snabbt när man lär in dressyrmoment är intelligenta. På hund tycks dessa hundar vara synonymt med intelligens. Lika som på människor, de som har lättast att ta till sig skrivet ord anser vissa är de intelligentaste. Själv vill jag förklara intelligens med förmågan att lära sig finna ut nya vägar utifrån sitt intellekt och kunskap. Ta till exempel uppfinnare, det tycker jag är intelligens. Hundar som klurar ut egna lösningar för att få sina förmåner är hundar som jag anser vara intelligenta. Typiskt för både de jag kallar intelligenta människor och lika så intelligenta hundar tycks mig vara sådana som ifrågasätter först istället för att lyda blint. Alltså inte de mest lättlärda när det kommer till att göra som andra säger till dem omedelbart utan fördröjning, som en robot. Med en skicklig tränare är det inte svårt att kombinera uppfinningsrika och kreativa hundar till att bli extremt lydliga. Det beror på tränaren, inte hunden. Mer om hundens beteenden.

 

171031 tisdag

Grått, 2º C klockan 9.

En hakklapp är bra att ha till hundar som får missfärgning i kråset. Mer om pälsar.

 

171030 måndag

Sol, 4º C.

Gammal sed är på väg att försvinna. Så ock när det gäller "icke-hund". Jag minns när min farmor hade sina fina middagar som alltid avslutades med MINST 7 sorters kakor + bullar o d. På matbordet som var helt underbart dukat med bästa porslinet och bästa silvret i ett fläckfritt vardagsrum stod bl a skålar med cirklad smör och smörtaxar i silver som smörknivarna i silver lutade emot. På den tiden ansågs det som fult att ha kniven i smöret. Att det skulle vara smör var självklart, då det stod för det finaste. Men det vet vi alla att det har en baksida. Att det är hårt. Därför drogs det upp i tunna rullar och ställdes fram på bordet tillsammans med dukningen. På det viset var det perfekt bredbart under middagen. Idag fick jag syn på smörtaxar i GLAS! Det har jag aldrig sett förut. Jag kunde inte motstå att köpa med dem hem... Jag själv släger knappt fram kaffe på bordet vid besök. Min farmor skulle rullar runt i sin grav av förtvivlan. Egna berättelser. Egna djurfigurer.

 

171029 söndag

Sol och blåsigt, 5º C.

Nu har jag fått lämna två skithögar på gården, då de är fastfrusna så de inte ens går att sparka loss. Vad gör man? Än blir det ju mildare så de kommer gå att ta bort på eftermiddagen, men hade det varit vinter hade det kanske inte blivit milt eller så kanske de hade snöat över. Sedan har man ett försvarligt gäng med skitar på våren att ta rätt på, fast man har hållit efter noga hela vintern. Man kan bara göra så gott man kan. Städning på tomten.

 

171028 lördag

Sol, 8º C.

Vår älskade Pia´s Chica Carmencita blir idag hela 16 månader. Därmed han hon fått sin sida uppdaterad, bl a med månadens vikt.

 

171027 fredag

Grått, fukten hänger i luften på morgonen, 7º C.

En arbetande hund är en brukshund som behöver tränas. Om hunden inte förstår vad vi försöker lära dem beror det inte på hunden och dess kapacitet, det beror på människans inlärningsmetod. Alla hundar kan lära sig med en bra människas vägledning. En duktig dressör är flexibel och använder en sådan metod som varje enskild hundindivid kan ta till sig och förstå. En bra istruktör bör kunna människopsykologi, så de kan lära människor hur de ska träna sin hund. KOM IHÅG! En hund minns bättre det den lärt i glädje än det den lärt under hot och tvång. Brukshundar.

 

171026 torsdag

Grått, 6º C.

Det är bra om man förstår hundens språk, hur de pratar och vad de förmedlar och vad man själv kan göra för att förmedla vad som behövs till sin hund med våra kroppar. Hunden - språket.

 

 

Uppdaterad 2017-12-13