No facebook etc.

Vi är INTE aktiva på Facebook eller andra "sociala" medier.

Bad internet.

Internetuppkopplingen är dålig, ser sällan mejlen. Ring istället (dagtid 10-18).

 

171111 lördag

Grått, 3º C.

Om en hund blir kall när den går ut så får man härda den så den inte blir att må dåligt på promenaderna. Täta promenader, ofta, och i rask takt som utökas i tid vartefter och minskas i tempo när hunden inte känner sig kall något mer. Alltså snabba promenader. På det viset brytar man inte ner hundens egen förmåga att klara sig i kyla, och så slipper man fördärva päls och hud och dess naturliga struktur. Hundar och kläder.

Presentation av valparna kommer senare när varje valp fått ett eget namn. Så här långt kan jag i alla fall tala om att Caranovas Kenzo har blivit pappa och Tjärbäckens Nomie är mamma. Det är 4 söner. De föddes normalt. En är irish white (född som nr 3 i kullen) och de andra tre är solida. De är normalstora. Färger får man så här långt ta med en stor nypa salt, men de två förstfödda ser ut att få något åt mammans färg och nyans och de två sistfödda har en mörkare färg. Eventuellt är en kanske blå. Hårlag är för tidigt att avgöra. Antligen kan det bli båda hårlagen, men om pappan är homozygot för korthår så blir alla hans valpar korthåriga oavsett vad han parar. Om pappan är homozygot för korthår får framtiden utvisa, det stor skrivet i stjärnorna så här långt. Framtiden får utvisa detta med färgerna färger också. Jag återkommer med individuella sidor på var och en nästa gång och då kommer naturligt mer info om var och en och fler bilder. Välkommen med förfrågningar!

Bilder på vår senaste kull.

 

171110 fredag

Sol, - 2º C.

På den tiden som jag trimmade och klippte hundar så jobbade jag heltid med mitt yrke. Det innebar ofta 6-7 dagar i veckan/ 12 timmar/dag under högsäsong och 5-6 timmar/dag 4-5 dagar i veckan under lågsäsong, så på hela taget en heltid. En normal 8 timmars dag var det oftast mellan 5-8 trimningar eller klippningar (och liknande jobb) + några kloklippningar och ibland andra enkla behandlingar dagligen. Det är inte samma hel"renovering" på hundarna idag så som jag utförde dem. Något som kunder för se upp med idag är de som påstår sig trimma och sedan får kunderna tillbaka hundarna helklippta och sönderhackade i pälsarna. Man måste vara otroligt noga när man lämnar in en hund till en hundtrimmare. All denna skötsel och erfarenhet gav mig ett jobb, dessutom ett som jag älskade, och uppe på det massor av erfarenhet av att sköta och ta hand om främmande hundar, som inte är att förakta. Trimning.

 

171109 torsdag

Grått och en liten regnskur här och där, 7º C.

Ricco Vigal Poseidon In Blue blir idag hela 6 månader, tills igår var han husets minsting.

 

171108 onsdag

Sol, 7º C.

Så fick vi tillökning idag.

 

171107 tisdag

Grått, 2º C klockan 10.

Vår underbart vackra Rikko Vigao Leonsio Choco blir idag 8 månader.

 

171106 måndag

Sol, 5º C.

Idag är systrarna Pia´s Chica Cataleya, Pia´s Chica Lupe och Pia´s Chica Caramba 11 månader gamla. Alla utvecklas lovande och ser ut att kunna bli blivande avelshundar så här långt. De skulle också kunna bli utställningshundar, om jag fortfarande var aktiv på utställningar med mina hundar. De har bl a fått sina vikter uppdaterade.

 

171105 söndag

Grått, 6º C.

Avelsstrategier. När man planerar en kennel och en avelsstrategi så är det bra om man vet varianterna och vilka fördelar och nackdelar som de olika modellerna medför. Avelsstrategier.

 

171104 lördag

Grått, - 4º C klockan 7,30 .

Bilder: Norton´s Leonardo, Pia´s Yu-Chi Kiichi, Pia´s Chica Caramba, Chi Chi Of Moonlight ShadowRicco Vigal Poseidon In Blue, Pia´s Diana M A Svensson, Pia´s Chica Shunaxi, Cosmopolitan Of Moonlight Shadow, Tjärbäckens Nomie, Pia´s Yu-Chi Aika, chihuahuor, hundar, Caranovas Kenzo.

 

171103 fredag

Grått, 2º C klockan 8,30.

Jakthundasvalpar i annonser, förr och nu. Inkallningsbar hos föräldrar är ett inlärt beteende och ointressant vid köp av en valp. Ägarens dressyrkunskap är inte ärftlig. Däremot är det ett stort plus om valparna är väl hanterade och socialiserade för att få avkomma som i framtiden blir lättare att lära inkallning. Jag hoppas att detta löjeveckande annonserande om "inkallningsbara" föräldrar snart förlorar i betydelse vartefter valpköpare blir utbildade att förstå skillnaden mellan inlärning och arv. Detta får vi hoppas sker innan jaktförmågan på våra jakthundar förloras p g a sidointressen, som t ex sidointresset ägarens förmåga att träna sin hund. Inköp av hundar.

 

171102 torsdag

Grått, 7º C.

Så har jag lagt upp bilder på våra senaste zebrafinksungar.

Att prata med djuren. Går det? Prata med hundar.

 

171101 onsdag

Grått, 7º C.

Intelligent hund? Jag använder sällan intelligent som beskrivning av hundar därför att de flesta människor missförstår vad jag menar med intelligent. Det ger alltså för stort utrymme för missförstånd. Det vanligaste tycks vara att man tycker hundar som lär sig snabbt när man lär in dressyrmoment är intelligenta. På hund tycks dessa hundar vara synonymt med intelligens. Lika som på människor, de som har lättast att ta till sig skrivet ord anser vissa är de intelligentaste. Själv vill jag förklara intelligens med förmågan att lära sig finna ut nya vägar utifrån sitt intellekt och kunskap. Ta till exempel uppfinnare, det tycker jag är intelligens. Hundar som klurar ut egna lösningar för att få sina förmåner är hundar som jag anser vara intelligenta. Typiskt för både de jag kallar intelligenta människor och lika så intelligenta hundar tycks mig vara sådana som ifrågasätter först istället för att lyda blint. Alltså inte de mest lättlärda när det kommer till att göra som andra säger till dem omedelbart utan fördröjning, som en robot. Med en skicklig tränare är det inte svårt att kombinera uppfinningsrika och kreativa hundar till att bli extremt lydliga. Det beror på tränaren, inte hunden. Mer om hundens beteenden.

 

171031 tisdag

Grått, 2º C klockan 9.

En hakklapp är bra att ha till hundar som får missfärgning i kråset. Mer om pälsar.

 

171030 måndag

Sol, 4º C.

Gammal sed är på väg att försvinna. Så ock när det gäller "icke-hund". Jag minns när min farmor hade sina fina middagar som alltid avslutades med MINST 7 sorters kakor + bullar o d. På matbordet som var helt underbart dukat med bästa porslinet och bästa silvret i ett fläckfritt vardagsrum stod bl a skålar med cirklad smör och smörtaxar i silver som smörknivarna i silver lutade emot. På den tiden ansågs det som fult att ha kniven i smöret. Att det skulle vara smör var självklart, då det stod för det finaste. Men det vet vi alla att det har en baksida. Att det är hårt. Därför drogs det upp i tunna rullar och ställdes fram på bordet tillsammans med dukningen. På det viset var det perfekt bredbart under middagen. Idag fick jag syn på smörtaxar i GLAS! Det har jag aldrig sett förut. Jag kunde inte motstå att köpa med dem hem... Jag själv släger knappt fram kaffe på bordet vid besök. Min farmor skulle rullar runt i sin grav av förtvivlan. Egna berättelser. Egna djurfigurer.

 

171029 söndag

Sol och blåsigt, 5º C.

Nu har jag fått lämna två skithögar på gården, då de är fastfrusna så de inte ens går att sparka loss. Vad gör man? Än blir det ju mildare så de kommer gå att ta bort på eftermiddagen, men hade det varit vinter hade det kanske inte blivit milt eller så kanske de hade snöat över. Sedan har man ett försvarligt gäng med skitar på våren att ta rätt på, fast man har hållit efter noga hela vintern. Man kan bara göra så gott man kan. Städning på tomten.

 

171028 lördag

Sol, 8º C.

Vår älskade Pia´s Chica Carmencita blir idag hela 16 månader. Därmed han hon fått sin sida uppdaterad, bl a med månadens vikt.

 

171027 fredag

Grått, fukten hänger i luften på morgonen, 7º C.

En arbetande hund är en brukshund som behöver tränas. Om hunden inte förstår vad vi försöker lära dem beror det inte på hunden och dess kapacitet, det beror på människans inlärningsmetod. Alla hundar kan lära sig med en bra människas vägledning. En duktig dressör är flexibel och använder en sådan metod som varje enskild hundindivid kan ta till sig och förstå. En bra istruktör bör kunna människopsykologi, så de kan lära människor hur de ska träna sin hund. KOM IHÅG! En hund minns bättre det den lärt i glädje än det den lärt under hot och tvång. Brukshundar.

 

171026 torsdag

Grått, 6º C.

Det är bra om man förstår hundens språk, hur de pratar och vad de förmedlar och vad man själv kan göra för att förmedla vad som behövs till sin hund med våra kroppar. Hunden - språket.

 

171025 onsdag

Regn, 6º C klockan 9.

Mina tankar om kastrering från förr till nu. Förr tyckte jag det var en skamm att kastrera en hanhund. Jag tyckte det var hemskt bl a ifall hunden blev exeptionellt bra och kunde göra nytta i avel. Ju mer kontakt jag har med folk som lever i länder där kastrering är norm bland sällskapshundar, bl a USA och södra Europa, har jag genom åren ändrat åsikt. Speciellt tillsammans med att jag ser fler och fler hundar som är kastrerade. Jag tycker dessutom att inte var eviga hund behöver stå till grund som avelsbas, ifall de behövs. Det är viktigare att varje enskild hund har ett bra liv, vilket ALLTID varit det jag haft som grundmål genom åren. Men det är först nu som jag förstår hur bra liv och kastrering kan gå hand i hand om hunden i alla fall inte ska få para. Mer om kastrering.

Jag har idag lyckats komma ut på facebook via mobilen, så jag kan skriva extremt korta meddelanden via facebook nu. Det gick lättare än förmodat. Jag fick bara klicka mig förbi ett 10-tal steg innan jag kom dit och kunde skriva meddelanden, och det fungerade. Nu måste jag lära mig att sätta in bilder där.

 

171024 tisdag

Grått, 6º C.

Precis innan höglöp kan tiken bli som mest "sur" på hanhunden, alltså innan hon är färdig att släppa till. Anledningen till det är att hon MÅSTE ta i hårdare mt de flesta hanhundar då de vill på fast tiken inte är riktigt färdig, och hanhunden ändå är så överivrig osh genomsköljd av testosteron, så om tiken inte tar till extra hård denna period så blir hon parad, med eller mot sin vilja. Mer om parningar.

 

171023 måndag

Grått, 4º C.

Vi har fått en kull zebrafinkar igen. De är en fröjd och glädje.

 

171022 söndag

Grått, 6º C.

Jag har fått instruktioner om hur jag kan komma ut på Facebook via mobilen, och på så vis hålla kontakten med de vänner som jag inte når utan internet. Så fort jag hinner ska jag göra ett försök.

 

171021 lördag

Grått, 7º C.

Man ska inte tro att en väldigt liten hund och en väldigt stor hund kan para sig. Man kan inte lita på storleksskillnaden när det gäller att inte para hundar. Hundar kan vara kreativa. Ibland kan man ha en tik och en hanhund med stor storleksskillnad tillsammans när tiken löper för att plötsligt ett år har de räknat ut hur de ska göra... Genom historien har jag hört en hel del och känner till personligen. Jag har t ex regelbundet trimmat en blandras mellan strävhårig normaltax och grand danois i flera år, för att bara nämna ett exempel. I det fallet hade tiken när den var ca 4-5 år gammal lärt sig att lägga sig ner och vika svansen samtidigt så hon blev parad! Ägarna var säkra på att de inte kunde para sig, då de aldrig lyckats tidigare under åren. En kompis till mig fick blandrasvalpar med en schäfer och en normaltax. Igen fick ägarna lära sig att storleksskillnad inte är något premetivmedel. För övrigt bör man tänka på hundens mentala hälsa, en hanhund som är sällskapshund borde kastreras. Många sådana här missöden kan man då slippa. Mer om tjuvparning.

 

171020 fredag

Grått, 7º C.

Jag ger mina valpar en kur axilur mot giardia m m var tredje månad, om det inte behövs oftare, och vuxna minst var 6:e månad. Nya hundar får en kur med axilur när de anländer till oss. Hundar inkomna till mig från Sverige sedan flera år tillbaka har nära på alla visat sig vara drabbade av giardia, mer eller mindre. Inte en enda en har varit fri från symtom. Vissa har också varit drabbade av andra smittsamma sjukdomar, förutom giardian. Mer om giardia.

 

171019 torsdag

Sol, 9º C.

Hormonet testosteron är på toppnivå i okastrerade hanhundars liv när de blivit ordentligt könsmogna och de kommande året. Sedan går testosteronnivån ner till ett normalt för vuxna oksastrerade hanhundar. Könsdrift har två bitar. Den ena är den som är kopplad till hundens könsdrift, det andra är inlärt beteende. En hanhund är som mest besvärad av sin könsdrift när de är i sin höjd av testosteron. Könsdriften kan ta över hela deras liv. Det är oerhört stressande för en hund. En sällskapshund borde få slippa denna stress, speciellt när de är unga. Har de gått länge med könsdrift så kan inlärda könsdriftbeteende kvarstå efter kastrering, vilket kan göra hundar mentalt ur balans. Den mentala obalansen brukar bli bättre efter ca 1-2 år. Mer om kastrering.

 

171018 onsdag

Sol, 7º C.

Inatt var det 4:e frostnatten, den sista blomman i rabatterna är nu helt död. Vintern kommer...

 

171017 tisdag

Grått, 7º C.

Idag blir Pia´s Chica Rosalita 11 månader. Hon är, som alla mina hundar, frisk och kry i kropp och själ. Än så länge är hon fortfarande fast i knäna dessutom. Hon är så skojig och kreativ. Kelig och vänlig. Dessutom otroligt snabblärd.

 

171016 måndag

Sol, 11º C.

Jag gör stora ansträngningar regelbundet, men kommer inte ut på nätet så jag kan uppdatera hemsidan. Mycket sorgligt.

 

171015 söndag

Grått, 13º C.

Bilder: Pia´s Chica RosalitaRicco Vigal Poseidon In BluePia´s Nino Oscar, Pia´s Eri Kamika-Yuka, chihuahuor, Pia´s Chica Caramba, Pia´s Diana M A Svensson, Pia´s Yu-Chi Kiichi, Ricco Vigal Leonsio Choco, Norton´s Leonardo, Pia´s Yu-Chi Aika, hundar

 

171014 lördag

Sol, 10º C.

Bror och syster Pia´s Niño Oscar och Pia´s Chica Shunaxi blir 16 månander idag. Därför har de bl a fått sina vikter uppdaterade på sina respektive sidor. Tabellen ligger nära slutet på vardera sida.

 

171013 fredag

Moln, 7º C.

En sjuk hund kan bli skygg.

 

171012 torsdag

Regn, 8º C.

Alla hundar har en nos, nästan var enda hund gillar att använda sin nos.

 

171011 onsdag

Mulet, 8º C.

De som inte vågar visa en endaste bild på sin hund eller knappt erkänner dess existens kan man undra vad det är de döljer. Själv är jag stolt och glad åt alla mina hundar, var enda en är viktig och enastående för mig. Alltså vill jag visa hela världen vilka underbara och fantastiska hundar jag har. Det skulle aldrig falla mig in att sopa dem under mattan.

 

171010 tisdag

Grått, 7º C.

Igår var vi till Alac (2 mil från oss) och ekiperade hundar, igen. Denna gång blev det 5 retrieverband, en med reflex i. Jag ska passa på att påminna om att Alac även har outlet butik, förutom alla andra varianter. Lennart som startade butiken/tillverkningen har gått bort i år, det känns tungt. Länkar. Koppel.

 

171009 måndag

Grått, 10º C.

Vår minsta Ricco Vigal Poseidon In Blue blir hela 5 månader idag.

 

171008 söndag

Sol, 11º C.

När det gäller avmaskning av hundar som ökar i vikt, t ex valpar och dräktiga, så måste man uppdatera/öka dosen allt eftersom hunden blir tyngre. Annars får de för lite avmaskningsmedel. Att ge för lite kan vara skadligt. Det ökar risk dramatiskt för resistens. Mer om mask/avmaskning. Mer om resistens.

 

171007 lördag

Sol, 8º C.

Idag har våran lilla Rikko Vigao Leonsio Choco äran att "fylla" 7 månader. Han har inte gått upp så mycket i vikt denna gång, vilket är helt normalt. Dels är det en ålder som Chihuahuor oftast minskar viktuppgång. Dels har han precis blivit könsmogen, pådrivet av ett gäng löptikar här. Får jag ta en gissning just nu blir han medelstor som vuxen. Som jag ser det ska en Chihuahua vara minst 2 kg som vuxen. Enligt rasstandarden som jag vill följa på alla mina hundar så ska Chihuahuan vara max 3 kg. Det gör att medelstor är ca 2 ½ kg i min värld.

 

171006 fredag

Sol, 11º C.

Idag är systrarna Pia´s Chica Cataleya, Pia´s Chica Lupe och Pia´s Chica Caramba 10 månader gamla. De har bl a fått sina vikter uppdaterade.

 

171005 torsdag

Grått, 8º C klockan 7,30.

Vi hundägare har absolut ansvar för våra hundar. Vi MÅSTE dessutom enligt lag SKYDDA våra hundar från lidande. Om vi tillåter någon eller något att skada våran hund om och om igen är vi djurplågare. Mer om hundägarens ansvar.

 

171004 onsdag

Sol, 13º C.

Så har jag kamera igen. Den måste ju testas. Bilder: Pia´s M A Filippa Svensson, Pia´s Eri Kamika-Yuka, Ricco Vigal Poseidon In Blue, Ricco Vigal Leonsio Choco, Pia´s Niño Oscar, Pia´s Sachi-Ko Yu, hundar.

 

171003 tisdag

Grått, 12º C klockan 7.

Det är dags att se över reflexer och liknande till våra hundar inför vintern. Kom ihåg att reflexer är färskvara, när det är många år gamla är det dags att kasta dem och skaffa nya. Se över batterier till lampor och liknande för hundarna inför vintern. Reflexer.

 

171002 måndag

Grått och blåsigt, 11º C.

Hjärta ua uppdaterat på Nortons Leonardo och Kläpphällans Lovis.

 

171001 söndag

Grått, 10º C.

I svensk djurskyddslag har vi två nivåer. Först själva grunden som ALDRIG får göras avvikelser ifrån. Sedan har vi tillägg och förklaringar som man i vissa fall kan har mycket små avvikelser ifrån under en kort tid utan att det för den skull är katastrof. En av grundstenarna som legat kvar i djurskyddslag i många årtionden är den vettigaste, i mitt tycke. Ändå hör jag folk gör avvikelser från det hela tiden. Värst är när veterinärer gör grova övertramp, jag blir så arg, ledsen och förtvivlad. Lagen råder: Skydda djur från lidande. Att skydda sin hund från lidande har flera delar. Man måste som djurägare se till att behandla sin egen hund bra, vara snäll mot den, dessutom se till att ens hund inte blir illa behandlad från människor och otäcka och farliga händelser, alltså skydda den från fara "utifrån". Dessutom har hunden rätt att känna sig skyddad (= älskad och därmed värd beskydd). Mer om hundägarens ansvar.

 

170930 lördag

Grått, 12º C.

Om en hund springer och gömmer sig vid fara så måste man som god hundägare hjälpa hunden ur den situationen. Hunden har svårt att ta sig ur det hela själv. När en hund ligger och trycker för att vara trygg så är inte hunden lycklig. En lycklig hund är inte rädd. Anledningen till att hunden tror den hittat en permanent lösning när den ligger och trycker är för att den "vunnit slaget", den har hittat en lösning att komma undan det farliga. Ju mer tid hunden tillbringar i gömmet, ju sämre mår hunden. I naturen fastnar inte hunden i dessa situationer, men vi människor ingriper, oftast för sent i skeendet, så att hunden kan fortsätta att "vinna" på detta viset. Det finns flera sätt att få hunden att sluta med detta. Ett sätt är att spärra av alla ställen som hunden gömmer sig i, så den inte får att chans att komma undan. Men det viktigaste är att träna hunden. Det som den är rädd för måste man lära hunden att det inte är farligt. Man måste alltså utsätta hunden för det obehagliga, under förutsättning för att det obehagliga inte är obehagligt på riktigt. Vid verklig fara måste man se till att SKYDDA SIN HUND FRÅN LIDANDE! INGEN hund någonsin ska utsättas för fara. Men om det då är något som hunden har lärt sig att uppfatta som farligt men som inte är farligt, så ska man överösa hunden med sådana upplevelser. Mer om hundägarens ansvar.

 

170929 fredag

Grått, 12º C.

Risken att få med rabies på köpet med en importerad kennelhund är obefintlig.

 

170928 torsdag

Grått, 15º C.

Vår älskade Pia´s Chica Carmencita blir idag 15 månader gammal. En mjuk och go tjej som älskar kel.

 

170927 onsdag

Grått, 16º C.

Det är märkligt hur utvecklingen är. De avslutade postkontor. En av fördelarna med det skulle vara att vi bara skulle behöva åka till en av de närmaste affärerna så skulle man hämta ut paket där. Idag fick jag åka till Ljusdal för att få tag i ett paket som skickats till mig. 11 mil t o r. Det är inte första gången heller som det skickas fel. Tidigare gjorde Televerket allt för att det skulle finnas perfekt telefonuppkoppling som var av topp ljudkvalitet och ALDRIG BRÖT! Dessutom var deras ambitioner att kosta på VAR ENDA EN i permanent boende i Sverige då telefon räknades som en mänsklig rättighet. De gjorde ett pangjobb! (Jämför själv hur vi har det idag, det säger allt). Idag räknar man med att ALLA SKA HA en PERFEKT internet uppkoppling, för att det är vad ALLA FODRAR av varje enskild individ, vare sig det är möjligt eller inte.

 

170926 tisdag

Grått, 13º C.

Vissa detaljer i utseendet på hund kan beskrivas på olika sätt, fast grunden är den samma. T ex när en hund har ett kort brant kors blir med automatik rörelserna bak att det är svårt för hunden att ta ut bakbensrörelserna bakåt, hunden får alltså svårt att få vägvinnande gångart då det är bakbenen som driver hunden framåt, frambenen sitter i stort enbart där för att hålla upp framkroppen. Svansens "placering" påverkas också av korsets placering och vinkel. Egentligen sitter placeringen lika på alla svansar, men det ser olika ut beroende på korsets längd och vinkling. Anatomi.

 

170925 måndag

Grått, 13º C klockan 8.

Jag betalar lika mycket som folk i städerna för min internetuppkoppling. Trots det är det endast kanske en gång av 20 som jag kan vara ute på nätet och göra det jag behöver, betala räkningar, uppdatera hemsidan, kolla mejlen. Det är väl i princip allt jag försöker hinna med, men jag klarar inte ens det...

 

170924 söndag

Grått, 13º C klockan 9.

Om en hund skadar sig så det går hål på skinnet så måste man hålla den ren under läkningstiden. Annars är det stor risk att bakterier tar sig in i såret och orsakar infektioner. Är det litet sår fungerar sårspray utmärkt för hundar. Är det större hål måste man kanske linda. Då bör man också gå till veterinären. På väg till veteirnären är det viktigt att man inte får in mer smuts i såret än det redan är där. När det gäller att linda tassar så ska man komma ihåg några regler. Man kan t ex inte bara dra ett bandage kring tassar. Risken är då stor för skavsår och infektioner. Först lägger man en sträng med bommul, fetvadd eller liknande mellan tårna innan man lindar. Har man sedan lite mycket tunn skumgummi kan man lägga det runt hela tassen också, innan man lindar det hela. Viktigaste är att ha en sträng mellan varje tå. Det kan annars ge upphov till nya skador som kan vara väldigt smärtsamma och ibland t o m leda till farligheter. Benbrott/linda ben. Sårvård.

 

170923 lördag

Grått, 12º C klockan 7.

Om man som jag kör fullständiga axilurprogrammet även på dräktiga och digivande tikar, så bör man fortsätta med axilur minst 7 dagar efter en eventuellt förlorad kull. Tiken är efter en sådan händelse i dålig kondition fysiskt och psykiskt och behöver hjälp med att må så bra det bara går under första tiden efter det. Då har hunden störst chans att hela och bli frisk igen. Var rädd om din hund!

 

170922 fredag

Moln, 14º C.

Resestens tycks det som vi arbetar på i Sverige i några sammanhang när det gäller hund. Dels är det de nya sjukdomarna, Giardia, Coccidiosis o s v. Ett ytterst begränsat antal varianter av behandling kan mycket väl på sikt bygga upp resistens. Det är egentligen bara en fråga om tid. När det gäller vaccin. Det ser ut som ca 95-99,9 % av alla veterinärer endast använder Nobivacc till HP + DHP + DHPPi och den typen av vacciner. I länder som levt länge med den sjukdomsbild vi idag har på våra hundar vågar inte ställa sig i denna possition. En stor variation av behandlingsmetoder och förebyggande medel är ett MÅSTE om vi ska kunna fortsätta att hålla våra hundar friska. När det gäller medicin mot alla dessa nya parasiter så kan vi inte göra så väldigt mycket. Men när det gäller vaccinsorter kan vi försöka få veterinärer att ta hem alternativa vaccinsorter eller gynna veterinärer som ger alternativa sorter. Har man t ex känsliga minivalpar är utan tvekan Eurican att föredra, då det inte ger biverkningarna som tar död på känsliga minivalpar. Vill man ha ett starkare parvoskydd men i övrigt samma resultat kan man ge Versican. Resistens. Vaccin.

 

170921 torsdag

Grått, 7º C klockan 8.

Hälsosam yttre temperatur för hundar är för de flesta hundar 14-16 grader. Detta innebär alltså att i stort sätt alla våra hundar har för varmt och ibland för kallt. Ett antagande kan vara att hunden föredrar den temperatur som är sundast för dem. Det ger värme och inte en överdriven värmeförlust. Det ger bakterier och liknande som är skadliga för hundar en mindre chans att ta överhand. Temperatur.

 

170920 onsdag

Grått, 10º C.

Sabotage. Sedan veckan innan älgjakten började i år här i trakten så fick jag problem med att posten i postlådan var blöt. Detta pågick i 2 ½ vecka. Sedan var posten torr igen, som vanligt. Man kan undra om postlådan plötsligt gick sönder och sedan lagade sig själv? Mycket skumt pågår, men mycket kan man inte helt härleda till sabotage, utan det finns en liten risk att det är annat än sabotaget som spökat, fast så mycket "otur" tror jag inte på. T ex för någon månad sedan, det var riktigt vindstilla, så plötsligt hade staketet flyttat sig ca 2 ½-3 dm utåt. På det viset hade underkanten hamnat över ett dike. Där var det lätt för hundarna att springa ner i diket (som är torrt, inget vatten) och ut på andra sidan. Då staketet ligger mot en kompakt häck på ena sidan (efter diket) och två bastanta granar, finns det ingen chans för t ex en älg att ta sig dig och putta på nätet. Inte ens en nyfödd älgkalv skulle komma in där. En räv är alderles för liten och lätt för att kunna rubba nätet ens en mm. Risken fanns alltså att mina hundar skulle bli överkörda. Men det finns ju en minimal chans att vinden hade flyttat staketet, en vind som var obefintlig... Mer om sabotage.

 

170919 tisdag

Grått, 10º C.

Bilder: hundar, chihuahuor, Ricco Vigal Leonsio ChocoRicco Vigal Poseidon In Blue, Pia´s Chicka Esperanza.

 

170918 måndag

Sol, 6º C klockan 7.

Kameran gick sönder igår, så det tar ett tag innan några nya bilder kommer.

 

170917 söndag

Grått, 10º C klockan 8,30.

Vår söta och pigga Pia´s Chica Rosalita blir idag hela 10 månader. En riktigt kul hund full i påhitt.

 

170916 lördag

Grått, 12º C.

Så presenterar vi de senaste 5 zebrafinkarna födda detta år hos oss. Två ska stanna kvar. Tre är redan beställda, så det finns ingen kvar till salu. Trots det är vi stolta och glada i våra små vänner. Ett stycke natur och underbart mild fågelsång inomhus hela vintern är en gudagåva. Finkar.

 

170915 fredag

Grått, 13º C klockan 8,30.

Hundar som drar i kopplet dagligen eller flera gånger i veckan skadar sig. Ju oftare ju värre. På kort sikt behöver det inte märkas, om hunden är bra konstruerad. På sikt tar alla hundar skada, förr eller senare. Om hunden är klent uppbyggd i sitt skelett så tar det ännu mer skada och tidigare. Det är få hundar som är perfekt konstruerade. Vissa rasers kroppskonstruktion bygger på en inkorrekt kroppsbyggnad, ibland t o m en deformering av skepettet. Ju sämre skelett (oavsett varför), ju större riskerar skadorna att bli. Skadorna yttrar sig oftast som smärtor, ibland med hältor. Det kommer ofta smygande och blir värre år för år. Hela hundens ålderdom blir smärtsam p g a att ägaren lärt sin hund att dra i kopplet och låter den fortsätta med det sedan. Det är väldigt skälviskt att utsätta en hund för detta. Om man använder sele, fast halsband, stryphalsband, halvstryp, vinthundsband o s v spelar ingen roll, det är lika illa vilket som. Med sele finns det risker för fler skador än med halsband av olika slag. Använder man stryp är chansen mycket större att hunden inte drar så hemskt illa och därmed skadas mindre än med de andra anternativen. Alla kan få en hund att dra. Det är väldigt enkelt. Det är bara att hålla hunden i bandet som man alltid ser till att det är en viss spänning i. Håller man hunden på slakt koppel så börjar i regel hunden inte att dra. Har den en gång startat att dra är det extremt lätt att rätta till, om man gör rätt. Det kräver rätt teknik (det finns flera olika sätt att träna), och som alltid, ska det inte förekomma agressivitet i inlärningen. Se mer om hur man lär bort dragning under de rubrikerna. Nosgrimma ger inte dessa skador (för de hundar som är byggda så att de kan ha nosgrimma). Däremot kan den vara farlig om grimman är för stor eller av gammal modell. Då kan hundar komma lös och det kan leda till olyckor. Läs mer om nosgrimmor under den rubriken. Skador av att dra i koppel.

 

170914 torsdag

Sol, 15º C.

Idag firar vi tre bemärkelsedagar.

Good Time´s Quick Step Dancer som vi fortfarande hoppas hitta ett hem till. Vi har letat sedan han var två år. Idag fyller han 6 år. Han har blivit duktigare att äta med åren. Där finns inga problem längre med ätandet. Alla år med enträget arbete har till sist gett resultat. Tack vare Lisa, som satt den sista motivationen! Idag älskar han mat! Förr handlade det mer om muta för att få honom att äta.

Sedan har vi syskonen Pia´s Niño Oscar och Pia´s Chica Shunaxi som idag blir 15 månader gamla.

 

170913 onsdag

Grått, 10º C klockan 8.

Varför väger jag hundar så ofta? Jo, för att lära mig! En sak jag lär mig är att vikten aldrig helt speglar resultat, utan är endast en indikator i de flesta fall. T ex vad valpar väger säger bara så mycket om vuxenstorlek. Uppgång i vikt under dräktighet säger bara så mycket. Uppgång i vikt eller avsaknad av säger bara så mycket om hälsotillstånd. Vikt kan användas som ungefärlig indikator. Vikt bör användas regelbundet i alla lägen vid uppmatning av vuxna magra hundar och vuxna feta hundar. Har man extremtstora hundar som är svåra att komma åt att väga så kan man besöka t ex veterinär kliniker, de har numera ofta en stor våg som de oftast låter allmänheten använda till förmån för hälsovård av hundar eller som alternativ använda måttband på midjemått. Midjemått går att manipulera på flera sätt och är därför inte lika exakt, så våg är att föredra. Manipulerande av midjemått kan vara att man tajtar åt olika hårt kring midjan. Har man t ex en newfoundland kan midjemåttet ändras p g a fällning av pälsen. En klassiker som många använder på magra hundar som ställs ut trots att de inte är i utställningskondition då de är magra brukar man ge pannkaka eller pasta dygnet närmast utställningen för att pumpa upp midjemåttet och därmed få hunden att se mer välnärd ut än den är för en okunnig domare. Viktuppgång valpar finns att se på alla enskilda valpar som föds upp här eller växer upp här. Här är siffror som talar sitt tydliga språk: Viktuppgång dräktiga. Uppmatning av hund. Storlek/vikt på hundar.

 

170912 tisdag

Grått, 14º C klockan 5,30.

Vår avgudade och högt älskade Pia´s Contente går idag in i sitt 12:e år. Fortfarande fullt frisk, glad och pigg.

Ökar kortisol i blodet, som det gör av stress, så ökar stressen ännu mer i kroppen. Även lite kortisol regelbundet ger farlig stress som kan göra hunden riktigt sjuk. Stress.

 

170911 måndag

Grått, 17º C.

Mediciner för människor ska man INTE ge till hund om inte veterinärer förordat det. Ta t ex det vanliga paracetamol, d v s huvudingrediensen i flera olika vanliga värktabletter för människor, paracetamol är farligt för hund. Det samma gäller att ge hundar sådant som vi äter, t ex Xylitol är ett annan vanligt förekommande ämne i många olika födoämnen för människor, t ex godis för människor, men finns också i andra produkter, t ex tandkräm för människor, Xylitol är giftigt för hund. Använd inte er hund som försökshund! Giftiga ämnen. Farliga födoämnen.

 

170910 söndag

Grått, sol på eftermiddagen, 18º C.

Idag fyller vår ljuva ängel Pia´s Yu-Chi Aika 2 år. Det är sådan glädje att få vara med henne i mitt liv varje dag.

 

170909 lördag

Grått, lätt regn från och till på eftermiddagen idag igen, 13º C.

Idag blir våran lilla sötnos Ricco Vigal Poseidon In Blue 4 månader gammal. Tänk att man kan vara så kär i en hund.

 

170908 fredag

Grått, lätt regn från och till på eftermiddagen, 12º C klockan 10 .

Jag hatar dessa datorprogram. De uppdaterar sig själv, och förstör min dator med jämna mellanrum. En del kan jag återställa, men det tar många timmars arbete i anspråk, som jag hellre hade ägnat mina hundar istället för till ett dött föremål som jag betalat dyrt för, för att få hjälp, och inte extra arbete.

 

170907 torsdag

Grått, 13º C.

Idag blir vår skojiga, lekfulla och aktiva solstrålen Rikko Vigao Leonsio Choco 6 månader gammal. Det är en stor glädje att få en så helt underbar hund och som dessutom är så extremt vacker.

Blommorna på vår gård växer så det knakar i dem trots den sena tiden på året.

 

170906 onsdag

Sol, 13º C klockan 8,30.

Systrarna Pia´s Chica Cataleya, Pia´s Chica Lupe och Pia´s Chica Caramba blir idag 9 månader gamla. En trio som gör sig väl som förhoppningsfullt blivande avelshundar. Hade jag intresserat mig för utställning fortfarande hade jag inte heller skämts på minsta vis av att åka runt och visat upp dem på utställning.

 

170905 tisdag

Moln, 15º C.

Detta hände augusti 2017: Det är konstiga tider i veterinärvården idag. En kvinna skulle avliva sin hund sedan 15 ½ år. En kär vän. Kommer till veterinären. Blir bortmotad medan veterinären avlivar hunden och ägaren får stå på håll och se på, sedan tar vaterinären och gör en fullständigt veterinärundersökning på kroppen! Hur okänslig får man vara? Borde man åtminstonde inte förstå något av kärlek till hundar innan man blir veterinär? FY SKÄMS!!! En bra veterinär låter ägaren få vara närmast hunden vid avlivningen, om ägaren vill och kan. Sedan vanhelgar man inte kroppen efteråt!!! Rena likskändningen. Har en sådan människa känslor över huvud taget? Mer om bra och mindre bra veterinärer.

 

170904 måndag

Sol, 15º C.

Bilder: Pia´s Eri Kamika-Yukachihuahuor, flera chihuahuor, Pia´s Niño OscarRicco Vigal Leonsio Choco, Ricco Vigal Poseidon In Blue, Pia´s Nino Carlos, Pia´s Chica Rosalita, Cosmopolitan Of Moonlight Shadow, Pia´s Diana M A Svensson, hundar.

Idag har vi lyckats uppdatera 1104 filer, sedan var det också 7 filer som jag inte lyckades uppdatera. Vilka 7 filer av de totalt 1111 filerna som misslyckades står skrivet i stjärnorna. Saknar ni något, säg till så ska jag försöka åtgärda det hela.

 

 

Uppdaterad 2017-11-10