Valpspekulanter

 

Förr var det vanligt att nya ägare av hundar tog hjälp och råd av uppfödare/säljare. Idag är det mer ovanligt.

Jag fick lära mig tidigt att man hjälper de som vill ha hjälp, de som hör av sig. Man tränger sig inte på när folk uppenbart inte vill ha råd och stöd.

Själv tycker jag det är klokt att ta hjälp. Jag själv gör det vid behov. Jag ser det som en tillgång.

Anledningen är enkel. Säljaren har extra kunskap. De känner till hundens:

Detta gör säljaren/uppfödaren till expert på hunden och kan därför tillhandahålla ovärderlig kunskap och vägledning.

En uppfödare som jag, som riktigt bryr oss om varje individ, så är det oerhört sårande att inte få hjälpa till när nya ägaren uppenbart inte förstår hunden tillräckligt bra, men det är inte mycket vi kan göra åt det.

Om vi försöker tvinga på nya ägaren vår kunskap är det mycket stor risk att man blir helt och hållet avskuren istället. Situationen känns oerhört svår.

Idag verkar de vara få som har respekt för uppfödare och säljarens kompetens.

 

 

Det finns olika sorters människor här i världen. Så också bland valpspekulanter. Man kan lätt säga att det finns lika många olika valpspekulanter som det finns människor som vill skaffa hund.

 

 

Man kan aldrig upphöra att förvånas. Här är några exemplen ur verkligen livet på valpspekulanter som har konstiga förväntningar på hunduppfödare och hundar.

T ex för man fortfarande förfrågan ibland om 8 veckors valpar är rumsrena, om de kan fot eller sitt. Om de kan gå lösa o s v. Alltså sådant som man tränar in med tiden hos en 8 veckors valp, om man är en ok valpköpare. Är man en någorlunda intresserad hund spekulant bör man ha läst på så pass mycket innan man tar kontakt med uppfödare, anser jag.

Gång på gång kommer det folk som knuffar ner hundarna när de är glada och hälsar, folk t o m klagar på att hundarna är så glada ibland! Ingen av dessa får naturligtvis köpa hund här!

En gång kom det en familj bestående av ett medelålders par. De konstaterade snabbt att det var "stökigt" här. Och de tyckte det var jobbigt att hundarna sprang omkring, de fick ingen uppfattning om vem som var vem av hundarna. Då frågade jag dem hur de hade förställt sig det hela då. Fick till svar att hundarna skulle sitta i burar med lappar på, så de kunde klart se och förstå vem som var vem av hundarna och vilka som var till salu. Som en slags varuhylla i en affär. De fick naturligtvis inte köpa hund här!

Jag har varit med om valpspekulanter som dragit ut lådor och öppnat skåp för att inspektera hur jag har det, ska hundarna bo i garderoben och i byrålådor, tror de, eller?

Valpspekulanter tror ibland att man har någon form av leveransverksamhet. Visst hjälper man till om man kan, men i första hand ska valp köparen hämta sin blivande hund. Jag har t o m hört om folk som tycker uppfödarna ska åka utomlands för att leverera familjens blivande familjehund! Uppfödare som kuskar land och rike runt på det visen kan man fundera hur de hinner sköta sina hundar? Är det sådana uppfödare vi vill ha?

Valpspekulanter som välkomnas för besök kan lägga i system att komma rejält för tidigt, och väldigt sällan, hemskt sent. De som kommer för tidigt kan alltså störa utfodring, rastningar m m, det tar de ingen hänsyn till, det ger inte den optimala start som man vill att en spekulant ska etablera med sin blivande hund. Läs och lär mer om visning av valpar.

Det är heller inte ovanligt att folk bestämmer tid och inte dyker upp och heller inte hör av sig! Dessa står sedan för evigt på svarta listan hos mig (och hos mina vänner, vi som samarbetar bra).

En del vill ha en valp som är leveransklar precis ett speciellt datum, men de ska vara 8 veckor då! Tror folk att vi uppfödare ska stoppa in valparna i frysen tills datumet är rätt för köparen? Det vore väl vettigare att man valde valp efter vad man kan få den bästa valpen istället för en som är leveransklar ett visst datum.

Likaså är det vanligt att folk föredrar en hund med en viss färg och kan inte tänka sig en annan färg, vad ska hunden göra med färgen? Blir den hunden bättre? Väljer man hellre en dålig hund bara den har rätt färg? Ibland måste man fundera över hur folk tänker egentligen.

De finns de vanliga, som vill ha hundvalpen på prov! Som hundvalpar är andra små leksaker, vill de i sin tur köpa en hund som varit i 2 - 3 hem innan den kom till dem? Jag tror knappast det, den hunden har inte stora chanser att få med sig en trygg och harmonisk bakgrund, som vi alla vill att vår valp ska ha. 

 

 

Så är det detta eviga snacket om allergi. De ska prova om de är allergisk, sedan ska de lämna tillbaka hunden, ifall de uppfattar att de får en reaktion. Hundar är inga saker! De är levande väsen, inga vandringspokaler! Visa respekt för liv!!!

Förfrågan om när valpen är leveransklar, vad den kostar, vilken färg den har m m, oftast via e-post eller t o m via SMS, och inte ett ord om sig själv, är spekulanter som inte är värda att svara!

En del valpspekulanter tror att antalet bilder på en hund på en hemsida reflekterar hundens kvalitet! Något mer fjärran kan jag inte hitta, det finns inget som helst samband mellan de "bästa" hundarna och antalet kort på en hund! I alla fall inte hos mig. Det finns inget som helst samband heller mellan favoriter och antalet kort. Däremot kan vissa hundar vara mer linslusar, så de visar gärna upp sig framför kameran, de kan därför bli fler bilder på en sådan hund av naturlig orsak.

Valpspekulanter som frågar om en 8 veckors valp är van vid katter!!! Något så ointressant som det bara kan bli. En valp som är 8 veckor är antingen glad och positiv eller inte. Själva katten fyller ingen funktion för hur valpen ska kunna umgås med katter i framtiden. Däremot kan det vara en nackdel för valpar att vara uppfödda med katt. Att sedan samma människa menar att det finns ingen möjlighet att det kan vara negativt att ha katt och hund tillsammans, då lever man enligt mig i sagans värld. Läs mer här om katter och hundar.

Så är jag så less på alla dessa som inte känner till att jag föder upp hundar, inte "vovvar" (vad nu "vovvar" ska föreställa att vara). Ännu värre är det med dessa som tror sig ha "kissar", "kissar" sitter mellan benen på oss! Jag gillar inte när man nedvärderar djuren.

Valpköpare som frågar om avbetalning, när de får klart för sig att man inte säljer på avbetalning får man svaret att hunden var för dyr. Alltså var deras planer hela tiden att ta hunden på avbetalning och sedan inte betala... Hur dum tror de man är?

 

 

Spekulanter som har tänkt till innan hund köpet, kanske t o m läst på lite. Vill veta mer. Berättar som vad den vill ha hund till (sällskap, avel, utställning, agility m m), hur de lever och arbetar, vilken erfarenhet de har sedan tidigare, det är oftast valpspekulanter värda att lägga energi på!

Inga frågor är dumma, men vissa människors inställning kan vara dum (som t ex tro att 8 veckors valpar kan gå fot). Att fråga och sedan inte lyssna och lära är nog ännu dummare. En sådan människa har ingen möjlighet att bli en bra hundägare.

Man måste lyssna för att lära, man måste ta till sig för att förbättras.

 

Angående Pia´s Chicka Nanacita och andra tikar som är för små för avel. Det är många som bestämt sig för att ha Nana till avel och / eller utställning, jag är inte intresserad av den typen av hem åt henne, då får hon hellre vara kvar här.

Folk som vill pruta, skickar ut "erbjudanden" om "snabba affärer"! Att köpa hund är ingen snabb affär som man klarar av på en kvart för att sedan kanske lika lättvindigt tröttna på den igen.

Jag säljer inte till kreti och pleti, jag vill veta att hunden får det den behöver och är värd. Ni som inte är beredda att berätta om er själv behöver inte höra av er.

Folk som tror ett en hund är sjuk för att den har fel tänder vet inte vad de pratar om.

De som tror att brindle bär på sjukdomar vet heller inte vad de pratar om.

De som tror att en Chihuahua får fel öron för att de hänger lite när valpen är 3 månader kan ingenting om denna ras.

Jag har sällan hört så många felaktiga påståenden som är kring Chihuahua, jag blir rent förbluffad, och tro mig, jag är inte lätt att förbluffa!

 

 

Vi fick en av de konstigaste frågor jag någonsin fått av en valpspekulant tidigare. Om hunden var van vid människor!? Om en hund inte är van vid människor så måste den väl växa upp i en jordkula i skogen utan mänsklig kontakt. Är det en hund som då blir aktuell för en uppfödare att sälja? Och om hunden var uppfödd så, så skulle nog knappast säljaren medge detta.

För att nämna ett exempel, en uppfödare jag kände till lyfte alla sina valpar i nackskinnet, detta gjorde naturligtvis mer eller mindre ont på vaplarna, varför de flesta ofta skrek av smärta vid behandlingen första gångerna för att sedan upphöra med tiden och istället övergå i ett passivt beteende som "försvar". Dessa valpar var alltså alltid inlärda att människan är ondsint, farlig, gör illa och att man ska ignorera det. Frågade en hundspekulant om valparna var socialicerade så svarade denna uppfödare alltid att hen satt med dem i knäet och pussade på dem hela kvällarna framför TV´n, vilket naturligtvis var en ren och skär lögn.

 

 

Jag har fått många förfrågningar på Pia´s Chicka Maya, lika som förra gången jag sålde en Chihuahua tik till sällskap (Pia´s Chicka Nanacita). Samma "problematik" dök upp denna gång, så jag förstår nu att det är på den nivån som rasens blivande ägare ligger. Många vill starta avel eller utställning med henne i stor skala, de skulle bli gruvligt besvikna med tiden, då hennes huvudsakliga kvaliteter inte ligger på den nivån.

Vissa tror att hundar ska gå på kattlåda. Vissa ska klä ut hundar som det vore dockor. Vissa låter hundar bo själva hela dagar när de själva är på jobbet. Dessa är exempel på helt olämpliga blivande hundägare, i mitt tycke. De gallrar jag bort direkt.

Har jag sedan t ex en hund till salu som är begränsad i övrigt så talar jag om det, så att den som köper ska vara väl medveten om vad den ger sig in i. Den ska, trots eventuella egenheter och skavanker, bli älskad för den de är.

Det är många som vill köpa speciellt tikar jag har till salu och dömt ut som blivande avelsdjur, för att ha dem till just det, avelsdjur. Hunden blir inte mer lämplig för att den flyttar härifrån. Många gånger har har reducerat pris p g a hundens begränsningar, och den lilla skillnaden i pris motiverar massor till att vilja få tag i den hunden som blivande avelshund! Skulle de sedan lura till sig hunden, med falska förspeglingar, så blir de alltid besvikna, förr eller senare, därför att däri låg inte hundens kvaliteter!

 

Jag slutar aldrig att förundra mig över människor. De ringer och är spekulanter på en valp av liten ras, de bestämmer för att komma och titta, när de väl är hos uppfödaren blir de förvånad att rasen inte är större! Tänk så dåligt påläst, inte ens veta vilken storlek rasen har som man ringer på och sedan gör sig omaket att åka och titta på. Dessutom är det en väldigt välkänd ras, så det är allmänt känt att de tillhör de allra minsta raserna vi har! Jösses, säger jag bara...

 

 

Försök alltid placera rätt hund till rätt hem. Om en blivande familjemedlem passar som en "hand i hanske", då kommer de bli jättenöjda med sin hund. Passar den inte till tilltänkta aktiviteter så kommer de bli besvikna, förr eller senare.

Om köparen är supernöjd med sin nya hund så blir hunden supernöjd med sin nya ägare, då kommer deras kärlek till varandra bara växa med åren. Det kommer i sin tur att göra uppfödarens / säljaren lycklig, i vart fall mig, då jag bryr mig om hundarna.

Varje hund måste få rätten att bli älskade för vad de är!

 

De som frågar på avbetalning är heller inte intressant, ifall jag skulle få in allt vad folk är skyldig mig skulle jag ha det riktigt gott ställt, vilket jag inte har. Jag har lärt mig av erfarenhet att t o m ens bästa vänner inte drar sig för att blåsa mig (för att sedan snacka skit om mig bakom min rygg) och så har man en fiende och tom plånbok kvar... Jag vet av erfarenhet att det är allt för få som är ärliga, så därför säljer jag ALDRIG på avbetalning numera.

 

Jag är också less på de som bara frågar efter bilder, här, på min hemsida finns enormt många bilder, ska inte det räcka?

 

Att sedan tro att en Chihuahua inte kan gå för att den är liten är ju rent löjligt. Från de minsta till de största hundarna följer med på promenad 1 timme om dagen och det gör de från ca 6 veckors ålder. När vi går långpromenader så blir det ibland 4, enstaka gånger till och med 6 timmars promenader, och jag vet inte någon hund som är minst halvvuxen och frisk (och inte höggravid) som klarar av det. Det gäller från den minsta rasen till den största, storleken på hunden är i detta fall inte avgörande.

 

Vissa tycks tro att små hundar inte kan tugga! Den ena är helt enkelt mer enfaldig än den andra. Faktum är att storleken på tänder är proportioneligt större på en liten hund än på en stor hund.

 

Ibland har folk en konstig syn på detta med oss hunduppfödare. När jag sätter ut en annons och säger att folk ska ringa, ifall de är intresserade av hund. Så skriver de mejl och talar om att de ska på semester i närheten där jag bor några veckor längre fram och då ska komma och titta på valpen i annonsen efter några dagar in på deras semester. Jag kan bara säga som så, när jag läste denna mejl så var hunden redan tingad och att intressenten måste förstå att så där går det inte till

Om folk ringer vid 23-tiden på natten (som t ex skedde natten mellan 14-15/6 2017) tycker jag de visar sådan nonchalans att jag tror sådana människor är utan empati. Att hålla folk vakna på nätterna för sina egna behov, kan det vara förenligt med någon som kan se till en hunds behov? Jag tror inte det. Att ringa på nätterna till mig gör att jag är tveksam till att sälja hundar till sådana...

Våra valpar är inget som ligger på en varuhylla i ett lager som en annan mobiltelefon eller kaffebryggare, för allmän beskådan, när det passar en ev. valpköpare.

Det finns valpspekulanter som inte har en aning om vad valpar är för något och hur de fungerar. De kanske skulle lära sig lite mer om hundar innan de skaffar en.

 

 

 

Hundspekulanter som dyker upp för tidigt, bra eller?

En del tror att man ska se det som om de är bra då de är så ivriga att få hem sin nya hund. En del tror att de ska få se hur hunden "riktigt" har det hos uppfödaren genom att dyka upp för tidigt. En plan som kan vändas emot dem.

En bra uppfödare planerar in besöken så det är största chansen för eventuella köpare att verkligen få se hur valpen/hunden fungerar. En bra uppfödare planerar så överlämnande av valp/hund kan ske så alla parter får bästa start. Att komma för tidigt kan störa detta.

Vi som är måna om att göra vårt bästa för den bästa start som nya förhållandet ny ägare+valp (eller vuxen hund) kan få är måna om att allt ska bli så perfekt som möjligt. Detta kan omöjliggöras av att köpare eller spekulanter dyker upp för tidigt.

Låt mig berätta om ett nyligen inträffat fall, inte alls ovanligt i modellen. Läs och lär:

Kennelinnehavaren kommer från veterinären där valpen blivit besiktad och märkt plus vaccinerad. Nya ägarna är så ivriga att få hem sin nya valp att de vill komma samma dag. Dessutom kommer de mycket långt före angiven tid, trots att de bodde nära och hittade dit och alltså inte alls hade behövt komma för tidigt. När uppfödaren då kommer hem med små barn och hundar som följt på veterinärresan måste uppfödaren ta hand om de nya valpköparna som står där + 2 små barn som måste få mat och rent + hundarna som varit med på resan + ta hand om de hundar som varit ensamma hemma under uppfödarens frånvaro. Att samtidigt rasta en hoper med hundar som varit med och de som varit hemma, ta hand om två små barn och valpköpare på en och samma gång kan göra en gråsten stressad. Alltså blir allt rejält kaosartat. Hundar skäller och gör inte som de ska av all stress. Ungar blir kinkiga och nervösa. Valpar blir oroliga och vet inte vad som är på gång. Uppfödaren kanske inte mår bra, kanske är diabetiker, och får dåligt blodsocker för att den inte får i sig lite mat och blir därmed ännu mer stressad. Nya ägarna blir förskräckta och lägger hela lasset på uppfödaren för detta kaos som de själva skapat...

Som bra hundägare och uppfödare som vill skydda våra hundar från onödig stress, speciellt i samband med byte av hem, så borde vi börja sätta dessa nya hundägare på väntetid i deras bil eller på annat sätt utanför hemmet tills man är klar att ta emot dem, d v s den tid man kommit överrens om, för allas bästa, även de nya ägarna som inte vet bättre och för deras nya hund som vill ha en bra start med sin nya familj.

 

 

Hundspekulanter som bestämmer besök och dyker inte upp och inte hör av sig

Vissa människor ringer och bestämmer vilken dag de ska komma och besöka våra valpar. Sedan dyker de aldrig upp. Detta får konsekvenser.

I helgen fick jag göra stora och inte så idealiska ändringar för att vara hemma på söndag (16/8-15), då våran Amistad skulle få besök från Stockholm.

Dessutom har jag avvisat en annan spekulant på Amistad p g a redan visat intresse från annat håll, jag vill inte ge någon falska förhoppningar då jag själv vet hur intresserad och ivrig man är när man tror sig hittat den där "pärlan" man är ute efter.

De hörde inte av sig, de kom defenitivt inte. Detta är höjden av oförskämdhet. Det jag fick ställa in för att anpassa mig efter besökaren var något som inte gladde mig. Det är ofrånkomligt att de som gör så här hamnar på min och mina vänners svarta lista, om de inte kommer upp med en mycket bra story som förklarar det hela.

Jag undrar hur man ska kunna skydda sig från sådant här i framtiden? Vissa kennlar har hundarna till salu tills de är lagda handpenning på. De bokar inte upp sig för dagar. Gemensamt för de jag känner till som använder det systemet bor i Stockholm och en i Göteborg. I storstäder kan det nog finnas underlag för att göra så, men eftersom jag är ytterst mån om att mina hundar ska få det bra så bjuder jag gärna på mig själv, men jag kan inte tillåta att folk trampar på mig. Jag vet somliga som helt enkelt talar om att ifall de t ex vill komma på söndag är de välkomna att ringa på söndag morgon och se om han finns kvar och om det går att komma. Inte, som jag, bokar dagen för besök nästan en vecka i förväg och håller hunden. Jag måste nog strama åt min hjälpsamhet i framtiden. Det som däremot är ytterst viktigt är att tala om för spekulanter att man tyvärr har fått gått över på detta system p g a andra, tidigare oärliga valpspekulanter.

En som inte är respektfull mot mig eller mina hundar, antar jag inte kommer vara det mot en blivande hund heller. De tar inte hundköp på allvar. De betraktar kanske hundspekulation som ett söndagsnöje. Inte ett sätt att få träffa en eventuellt blivande ständig kompanjon och bästa vän för de kommande 10-15 åren.

 

 

Orealistiska och absolut dåliga krav på oss hunduppfödare

Jag är extremt trött på folk som mejlar om mina hundar till salu och frågar efter sådant som redan finns att läsa i annonsen eller på hemsidan.

Nu när jag får frågor om hund som det redan går att läsa svaret till på respektive hunds hemsida tar jag en genväg. Jag kopierar respektive hunds sida och lägger in i mejlen, på så vis slipper jag göra samma jobb som redan gjorts på hemsidan i mejl också.

Som svar på mitt första försök på den modellen (november 2015) hette det att jag var oförskämd.

Men de är duktiga, förstår jag de tycker, när de inte ens kan läsa innantill från starten.

Jag kommer fortsätta svara mejl med kopieringar, då jag sparar gigantiskt med tid på detta vis, tid som jag hellre tillbringar med mina hundar istället för framför datorn, något som också gagnar de hundar som är till salu.

De som vill ha mer personlig kontakt och personliga svar är alltid välkomna att ringa.

 

 

Nattliga samtal

Vissa människor ringer och ska köpa hundar på nätterna. Detta får mig att fundera.

1/ Om en människa visar så lite respekt för hundar och hunduppfödare så man måste ringa på natten till dem kan man undra hur mycket empati en sådan människa är förmögen till. En människa utan empati har ju svårt att ge en hund vad den behöver, då den är oförmögen att vilja förstå andra.

2/ Dessutom så om man är vaken på natten och förmodligen sover på dagen så vänder man dygnet, man skapar en dyngsrytm som är onaturlig. Allt onaturligt är inte förenligt med hundar. En vänd dygnsrytm skadar både folk och fä. Får en hund det bra hos en sådan människa? Kan verkligen en sådan människa ge en hund ett bra liv?

 

 

Corona-hundköp

Fler och fler är hemma mer och mer. De kanske jobbar hemifrån. De kanske är arbetslösa. Då vill de ha hund.

När de sedan kanske inte jobbar hemifrån längre, eller fått jobb, så blir det nog en hoper med hundar till omplacering.

Att skaffa en hund för man kan just för stunden och inte tänker 10-15 år frammåt, visar på att man nog inte är så lämplig att bli hundägare.

Det ser ut som om fler och fler arbetstagare verkar få fortsätta att jobba hemifrån i större utsträckning även efter corona. Vissa arbetsgivare börjar få grepp om fördelarna av hemarbete. Detta gör att det faktiskt finns flera som kan skaffa hund.

Vi säljare gör bäst i att ha respekt för att vissa faktiskt har fått förändrad jobb-situation även på lång sikt. Det är faktiskt många arbetsgivare som insett fördelen med att ha arbetstagare jobba hemifrån. Dessa har ju ett fint läge att skaffa hund, istället för att behöva vänta tills de blir pensionärer, eller miljonärer hihi, tills de kan skaffa hund.

 

 

Uppfödare = betjänt åt valpspekulanter och tankeläsare

Om folk bara ringer hit för att köra med mig, t ex inte kunna titta på de hundar jag har till salu utan istället fodra att jag ska läsa upp allt om dem och inte orkar läsa själva kan jag bara konstatera, en så ointresserad människa är inte värd en av mina fina valpar som jag säljer.

Jag vill att mina små ska komma till folk som verkligen vill ha dem för att de gillar dem och som har tid och ork för dem.

Hundvalpar har rätt att känna sig älskade och att känna att deras nya hem har folk som är engagerade och intresserade av dem. Jag tycker det är det minsta man kan begära.

Det finns folk som inte har dator, eller inte har internet. Jag hjälper gärna till. Men t o m de flesta av dem ordnar med att få se alla bilder m m på min hemsida, de ber släkt, vänner, grannar o s v om hjälp för att de är så intresserade.

Sedan finns det de som gått ifrån sidan ett par sekunder tidigare och inte orkar gå tillbaka  som hände denna dag (170218).

 

 

Fjäsk för valpspekulanter = hundhandlare

Somliga valpspekulanter tror att vi uppfödare ska stå på tå för dem och passa upp dem för att få sälja en hund.

Min personliga fundering är att de uppfödare som lägger ner massor av tid på försäljning är nog de som har hundar för pengarnas skull, och inte för hundarnas bästa.

En hundhandlare är alltså en hunduppfödare som föder upp hundar i vinstsyfte.

Ägnar man all tid och uppmärksamhet till försäljning så har man inte tid med hundarna. Vilken uppfödning och skötsel får sådana hundar? Var ligger huvudsakliga intresset för hunduppfödning när huvuddelen av uppfödarens tid ska ägnas åt valpspekulanter? Hur har dessa uppfödares hundar det egentligen?

Vill goda valpspekulanter ha en hund som är ohanterad och ej omskött i den utsträckning den skulle må bäst av?

De valpspekulanter som vill att jag fjäskas för dem, får inte köpa hund här. Har de så lite intresse av sin blivande livskamrat att de endast köper att uppfödare som endast bryr sig om att sälja hundar, istället för från uppfödare som alltid försöka att göra sitt bästa med att sköta och ta hand om hundarna och göra bästa matchningen mellan hund och blivande hundägare, så är det deras förlust OCH min vinst.

Framför allt så vinner mina hundar massor då de slipper hamna i så självgoda hem.

Det är önskvärt att en blivande hundägare är intresserad av den eventuellt blivande livskamraten.

Då finns det god chans att hunden får det bra och blir älskad och omskött med kärlek och kunskap istället för andra grunder.

 

 

Det finns också de som ringer på en valp och inte ens vet vilken valp de ringer på. Inte vad de heter, inte vilken färg den hade, inte när den var född. Det enda de visste var att det var en tik, d v s en av fyra, som är det som var till salu vid just detta tillfället hos mig. Ska jag gissa har jag alltså 25 % chans att gissa rätt på vilken valp de var intresserad av. De fick inte köpa hund här.

 

Vill man verkligen ha en valp härifrån måste man ändå visa lite intresse för valpen. Jag vet vilka kvaliteter mina hundar har och allt jag lagt ner på dem, det vill jag inte kasta bort till folk som är så lata att de inte orkar trycka på back på en dator eller veta namnet, eller ålder eller färg eller något om den valp de är spekulanter på.

 

Tiderna förändras ständigt. Just nu så tror folk man ska jaga dem för att få dem att köpa hund, men så har det aldrig fungerat här, de som är intresserad av hund från mig får allra minst visa intresse för valpen/valparna jag bjuder ut till försäljning till goda hem. Annars är nog hemmen inte så goda. Det är den slutsats jag drar.

 

Det finns oseriösa köpare som hellre försöker manipulera uppfödare istället för att lägga arbete på att få en bra hund. Men så blir antagligen resultatet därefter, när de väl hittat den uppfödare som läser för dem o s v istället för att sköta hundar bra. Det är det som en bra hunduppfödare i första hand ska rikta in sig på. Högläsning finns på vissa bibliotek för barn, dit kan man lyssna på de som läser. Inte ringa hunduppfödare om sådant.

 

Jag måste säga att det är synd om valpar som till sist hamnar på sådana ställen där en hundvalp är så ointressant att de inte orkar anstränga sig det minsta.

 

 

Förr och nu

Förr tyckte jag inte man behövde gallra så hårt bland valpspekulanter, och ännu värre, på spekulanter till omplaceringar. Jag har lärt mig den hårda vägen att idag får man vara mycket mer misstänksam mot människor.

Det är som om det finns fler människor som medvetet ljuger för att få sig en hund. Folk försöker dölja vem de är men vill ändå att vi uppfödare ska ha förtroende för att de ska ge hunden ett bra hem.

Förr verkade de flesta vara vanligt, hyggligt folk som ville ha hund för att de älskade hundar. Idag verkar det största flertalet vara folk som vill ha hund av helt andra anledningar.

Kanske för att de TROR att de älskar hund. Kanske för att ha en assosear. För att ha något de tror att en hund är. För att de är nyförälskade i en bild för stunden. För att de letar den felfria hunden (men sedan hittar fel på varenda hund). För att ha något att tycka synd om. För att ha något att klä i kläder. För att ha något att springa till veterinären med. För nyhetens behag.

Utan tvekan måste man som säljare och omplacerare av djur vara väldigt lyhörd och läsa mellan raderna.

 

Updaterad 2021-05-11

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström