Pia´s Yuki Hisako-Ume

 

20 month old / 20 månader 17 month old / 17 månader
PHOTO: AH

 

Pia´s Yuki Emiko-Fujin W/B Pia´s Akira Sa-Chi W/R Snowbird Kobe W/R 1 cert 1 cacib USA import US CH Snowbird Mirano W/B
Palteemoor Princess Iruka W/B GB import
Pia´s Kymara Chey-Ling W/B SE UCH Hin Satori Yamamoto Yasumo W/B Russia import
SE UCH Pia´s Wakamatsu Wada-Wan W/B
Cosmopolitan Of Moonlight Shadow W/B German import Dt. Jgd. CH. IC. Dt. Jgd. CH. VDH. Esjgdeg. ´10 JCh Alfiere Prazak´s Chin W/B Royal Muse JP Toukoushouhi W/B Japan import
Royal Muse JP Nihon No Miyabi W/B Japan import
DT-Jgd-CH Dt Jgd CH VDH DtCH-Club & Dt-CH VDH Simsalachin Dai Yumi W/B Jgd. Winner NL ´04Winner NL 05, NL CH Franz CH Levich From The Rodali Cavalier W/B
Amai Von Hohenlohe W/B

 

16 ½ month old / 16 ½ månader 15 ½ month old / 15 ½ månader
PHOTO: Dizel Hedman PHOTO: AH

 

Kullen föddes en vecka för tidigt, från en självvalpande tik som har sin sista kull. Mamman har varit fullt frisk hittills. Hon har dessutom visat sig vara en utomordentligt god mor genom åren. Pappan är 7 ½ år, synnerligen frisk och kry. Han är hälsan själv.

Alla valparna i kullen heter Pia´s som är kennelnamnet, sedan: Yuki, som är japanska () och betyder " snö", det fungerar som både pojknamn och flicknamn. Då kullen är född under nattens snöfall fick kullen heta snö.

1/ Emiko, (恵美子) japanskt flicknamn, betyder " vackert barn". Fujin, japanskt, betyder "lady", flicknamn. Alltså "vackert ladylikt barn".

2/ Kiku, japanskt () flicknamn, betyder "krysantemum". Yuzu, japanska, betyder "citron". Namnet blir alltså en citronkrysantemum, den blomma som jag tycker japaneser mest liknar under en period när de växer upp. Citron syftar naturligtvis på färgen.

3/ Hisako, japanska (久子), betyder "barn som ska leva länge", flicknamn. Ume, japanskt (), betyder "japansk aprikos marmelad", flicknamn. Alltså en japansk aprikos marmelad som ska leva länge. Aprikos syftar naturligtvis på att det är smakfyllt och hennes färg.

4/ Hiroyuki, japanska (博之), betyder "brett spriden lycka", pojknamn. Hisashi, japanska (久志), betyder "långlevad", pojknamn. Alltså ett gossebarn som ska leva länge och sprida lycka brett kring sig.

De första 3 valparna är födda före midnatt (27/12), den sista, hanhunden, är född på andra sidan midnatt (28/12). Jag registrerar kullen som om de är födda 28/12-17, så igen valp i kullen blir vaccinerad, levererad o d för tidigt.

Ume är född som valp nummer tre i kullen. Hon föddes kl. 23,29.

Ume tappade navelsträngen den 30:e december, på morgonen.

En vecka gammal får kullen sina första halsband. Ume får lila halsband och den färgen kommer hon få fortsätta att ha vartefter hon växer upp i valplådan, så alla lättare kan se vem som är vem i kullen.

7 veckor gamla: Alla valparna är fortfarande fulla i fett i pälsarna, men det är på väg att bli mindre nu.

Allt fluff som normalt brukar vara t ex kring öron är tillplattat av fettet på dessa valpar, då hårstrån med fett blir extra tunga och därför tillplattade.

På dessa bilder så ser man därför hur valpöronen är "på riktigt" under pälsen, då fettet trycker ner pälsen på dessa bilder, päls som brukar fylla ut bl a kring öronen normalt.

Fettet kommer från den feta valpmaten. Denna kull började lära sig äta ovanligt tidigt, så de hade inget bra "bordsskick" när de åt. Detta har följt med upp i tillväxten.

De största i kullen börjar lära sig mer och mer att stå utanför matkoppen och äta, fast sedan leker de med sina mindre syskon och blir feta i pälsen de med i alla fall.

Men trots allt ser man tydligt att de största (Emiko och Yuzu) är mindre feta än de två mindre valparna (Ume och Hisashi) i denna kull. De andra blir bättre med tiden de med. (Skrivet när de alla var under 1 kg).

Hon löper första gången vid 9 ½ månaders ålder.

190206 fick hon sin ettårsspruta. Hon sa inte ett enda pip. Allt var bara bra med henne, inte ett enda fel.

Jag har bestämt hon ska få flytta om jag hittar rätt hem åt henne. Detta beslut kommer sig av hennes lilla storlek. Hon passar inte till avel p g a sin ringa storlek. Till salu. Japanese chin till salu.

190328 är hon 15 månader gammal. Fast ska man vara noga föddes hon några minuter före midnatt, alltså 27:e och inte 28:e. Men kullen är registrerad 28:e. Hon är extremt pigg, glad och framåt. Hon är ett litet rivjärn, för att vara en Japanese. Inte elak, men med en otrolig framåtanda och MYCKET stor portion självständighet.

Jag är medveten om att födelsedagen är snurrig på denna kull. De är alltså registrerade att de är födda 28/12 då sista valpen i kullen föddes den 28:e. Däremot är damerna i kullen födda 27:e. Pojken föddes efter midnatt. Då jag på inget vis vill att någon hund ska riskera att levereras för tidigt och det inte ska bli några diskussioner om datum så bestämde jag mig för några år sedan att registrera efter senast födda valp i kullen. Fast egentligen är alltså tikarna födda 27:e december -17.

210129 Jag har sett att hon är en sådan som växer sent (se viktkurva långt ner på denna sida), och nu är hon kring 2,250 gram hela tiden nu, inget mer jojo-vikt. Hela hon har vuxit. T o m hennes lilla tryffel är nu större. Allt detta har fått mig att besluta mig för att hon ska få bo kvar. Hon är alltså inte till salu längre.

211227 Syskonen Pia´s Yuki Hisako-Ume & Pia´s Yuki Emiko-Fujin fyller 4 år idag. Två pärlor som är värld sin vikt i guld, och mer. Någon intressant är det jag pratat och skrivit om många gånger genom åren. Vissa japanesers ovanliga tillväxtkurva. Ume är ett exempel på det. Vid 4 år uppnår dessa hundar sin fulla storlek. En liten valp kan t o m bli störst i kullen, inte i detta fall men jag har haft sådana japaneser sedan tidigare. Observera att dessa hundar INTE haft dåligt hull. De är alltså inte undernärda och därmed har hämmats i sin tillväxt.

 

10 month old / 10 månader 6 month old / 6 månader
PHOTO: AH

 

Temperament

Livlig. Studsig. En liten spjuver med glimten i ögat.

Tyvärr har hon lite tid över att äta. Jag får jobba väldigt mycket med matningen på henne så hon inte blir för tunn. Detta i kombination med att hon är VÄLDIGT livlig och vill vara ute i KYLAN så ofta hon får gör att hon behöver äta mer än de andra, men det gör hon alltså inte.

Hon ÄLSKAR att vara ute. Så fort jag närmar mig ytterdörren så står hon där och vill komma ut. Det spelar ingen roll om jag släpper ut andra valpar, släpper ut löptikar, släpper ut de stora hundarna eller bara går ut själv. Hon vill ut varje gång!

Redan vid 10 ½ veckas ålder sprang hon på löpbandet tillsammans med de andra hundarna, allt av egen fri vilja, för att hon tyckte det var spännande. Hon gick upp och ner från bandet om och om igen.

Hon är envis och ettrig i sitt humör, fast naturligtvis snäll och inte skällig. Trots sitt ettriga humör är hon ju en japanese chin.

3 månader gammal går hon in genom dubbla hundluckor på helt egen hand.

6 månader: Ume är livlig, glad, pigg, full i bus. Inte rädd för Fan själv. Hur det en vrålar, smäller eller på annat vis händer saker som det är naturligt att en valp reagerar på, så springer hon bara fram och ska vara med! Det är mammas humör i denna pyttelilla dam, lite av terrierhumör, fast fortfarande snäll naturligtvis. Hon är ju trots allt japanese chin. Hon har ett ovanligt stort ha-begär. Hon har jaktinstinkt, vilket är ovanligt på denna ras. Ingen kan ta något ifrån henne som hon satt sina tänder i. Det är inte lönt att de försöker. Hon är en utbrytardrottning p g a att hon är så liten, och på det viset lyckas ta sig ut där ingen annan hund någonsin tagit sig ut, något hon nu till sist har vuxit ifrån p g a att hon till sist är stor nog för vårt staket, tack och lov! Trots att hon har tagit sig ut lite nu och då under hela uppväxten fram till ca 5 månaders ålder så är hon lydig och följsam på promenaderna.

Hon tycker om att åka bil.

Hon älskar våra promenader.

Hon är glad i barn.

Vid 8 månaders ålder provar jag att låta henne åka rutchkana. Det tyckte hon var kul. Hon får också tillfälle till lek och bus med en härlig katt.

Hon ÄLSKAR att vara utomhus, även om det endast är för att ligga i solen eller för den delen i blåst, grått väder och andra mindre skojiga väder, och se på naturen.

 

17 month old / 17 månader
PHOTO: AH

 

Utseende

Väldigt långa hårstrån. Färg och tecken kan man inte säga något om ännu, då hon är en äkta lemonfärgad. Ett dygn gammal tycker jag mig se en gul fläck på höger öra, men är inte säker, i övrigt ser jag inte någon färg ännu.

9/1 har Ume öppnat en liten springa i vardera öga, så nu kan hon börja titta på omgivningen.

Perfekta proportioner. Rak rygg. Fin, lätt benstomme. Vackert huvud med det rätta uttrycket. Otroligt mörka, runda och sunda ögon. Ska man anmärka på något så är det att öronen är aningens lätta än så länge, det kan bli bättre senare, eller sämre. Då hon är väldigt liten så är chansen stor att öronen blir bättre längre fram. Svansen ansatt och buren som sig bör. Perfekt pigment, så som Pia´s hundarna normalt brukar ha.

Fontanellen stängd vid 6 veckor.

Inget brock. Tångbett. Tänder 6+6.

6 månader: Nu har Ume omvänt saxbett, eller också kallat obetydligt underbett.

7 månader: Nu har Ume underbett.

Se bildkommentarer.

 

Registrering

De första 3 valparna är födda före midnatt (27/12), den sista, hanhunden, är född på andra sidan midnatt (28/12). Jag registrerar kullen som om de är födda 28/12-17, så ingen valp i kullen blir vaccinerad, levererad o d för tidigt.

 

ENGLISH

Bite Underbite
Breeder Pia´s kennel, Annika Hagström, Bjuråker, Sweden
Brother Pia´s Yuki Hiroyuki-Hisashi
Chip nr 752098100897748
Colour White & Lemon
DOB December 27, 2017 (litter registretad DOB December 28, 2018)
Fontanell Closed in a age of 6 weeks old
Hight Later
Inbreed 0 %
Patella OK
Photo Photoalbum
Reg nr SE19013/2018 VR
Sex Female
Show To early
Sister Pia´s Yuki Emiko-Fujin
Sister Pia´s Yuki Kiku-Yuzu
Sister Pia´s Yuki Hisako-Ume
Size 2,330 gram (< 5 lbs) in a age of 3 years old (se table below)
Teeth 6+6

 

                                                     

SVENSKA

Bett Underbett
Bilder Fotoalbum
Bror Pia´s Yuki Hiroyuki-Hisashi
Chip nr 752098100897748
Fontanell Stängd sedan 6 veckrs ålder
Färg Vit & röd (lemon)
Född 171227 (enl. reg. 171228)
Inavel 0 %
Kön Tik
Mankhöjd Kommer senare
Patella OK men inga papper på det ännu
Reg nr SE19013/2018 VR
Syster Pia´s Yuki Emiko-Fujin
Syster Pia´s Yuki Kiku-Yuzu
Syster Pia´s Yuki Hisako-Ume
Tänder 6+6
Uppfödare Pia´s kennel, Annika Hagström, Bjuråker
Utställning För tidigt
Vikt 2,330 gram 3 år (se tabell nedan)

 

 

½ lbs = 0,226796185 kg
1 lbs = 0,45359237 kg
2 lbs = 0,90718474 kg
2 ½ lbs = 1,133980925 kg
3 lbs = 1,36077711 kg
3 ½ lbs = 1,58757329 kg
4 lbs = 1,81436948 kg
4 ½ lbs = 2,04116566 kg
5 lbs = 2,26796185 kg
5 ½ lbs = 2,494758035 kg
6 lbs = 2,72155422 kg
7 lbs = 3,17514659 kg
8 lbs = 3,62873896 kg
9 lbs = 4,08233133 kg
10 lbs = 4,5359237 kg
11 lbs = 4,98951607 kg

 

DATE / DATUM AGE / ÅLDER WEIGHT / VIKT
201227 4 years old / 4 år 2,438 gram (normal)
210428 3 year and 4 months old / 3 år 4 månader 2,249 gram (normal)
201227 3 years old / 3 år 2,249 gram (normal)
191228 2 years old / 2 år 2,162 gram (normal)
191128 23 m. 2,193 gram (normal)
191028 22 m. 2,238 gram (normal)
190928 21 m. 2,197 gram (normal)
190828 20 m. 2,095 gram (normal)
190728 19 m. 2,159 gram (normal)
190628 18 m. 2,245 gram (normal)
190528 17 m. 2,252 gram (normal)
190428 16 m. 2,031 gram (normal)
190328 15 m. 1,951 gram (normal)
190227 14 m. 1,918 gram (normal)
190128 13 m. 1,843 gram (normal)
181228 12 m. 1,825 gram (normal)
181128 11 m. 1,852 gram (normal)
181028 10 m. 1,839 gram (normal)
180928 9 m. 1,649 gram
180828 8 m. 1,499 gram
180728 7 m. 1,398 gram
180711 6 ½ months old / 6 ½ månader 1,394 gram
180628 6 months old / 6 månader 1,302 gram
180611 5 ½ months old / 5 ½ månader 1,143 gram
180528 5 months old / 5 månader 1,036 gram
180513 4 ½ months old / 4 ½ månader 981 gram
180428 4 months old / 4 månader 927 gram
180328 3 months old / 3 månader 789 gram
180321 12 weeks old / 12 veckor 689 gram
180314 11 weeks old / 11 veckor 658 gram
180308 10 weeks old / 10 veckor 609 gram
180301 9 weeks old / 9 veckor 594 gram
180222 8 weeks old / 8 veckor 541 gram
180215 7 weeks old / 7 veckor 469 gram
180208 6 weeks old / 6 veckor 419 gram
180201 5 weeks old / 5 veckor 339 gram
180125 4 weeks old / 4 veckor 267 gram
180118 3 weeks old / 3 veckor 263 gram
180111 2 weeks old / 2 veckor 221 gram
180104 1 weeks old / 1 vecka 160 gram
171227 Newborn / nyfödd 115 gram

 

Besiktad 180403

 

Updated 2022-01-25

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström