Promenader

 

190618 Promenaden är ett sätt att patrullera och hålla koll på närområdet.

Hunden läser "dagens nyheter" på promenaden. Vilka som passerat. Om det kommit något nytt i närområdet. Hunden vill ha koll på sitt revir.

 

 

Den optimala promenaden för hundar är kanske inte så som de flesta människor föreställt oss det.

 

 

 

Halsband och koppel är inte naturligt för hundar

Hundar föds inte med koppel. Koppel i form av snöre är inte i hundens natur. Att gå med hundar i fysiska band ska anses som säkerhetsåtgärd och för transportsträckor till och från rastningsområden.

190618 Om hunden tillåts dra i bandet så kommer hunden förr eller senare få skador. Hunden ska föras i slakt band med mentala band, inte snöret.

Naturligt för hundar är att ha ett psykiskt band till sin flock, sin familj. Då umgås man på ett mentalt plan och styr hunden med psyket, så som hundar styr varandra med psykiska band och inte fysiska band.

 

 

 

Släta ytor alt. kuperad terräng

Hundens naturliga miljö är naturligt underlag i kuperad terräng. Typ skog, äng, strand, berg o s v. Naturlig och ursprunglig miljö. Gärna olika nivåer och underlag.

Helt slät backe, typ asfalt, cement, golv o s v är inte naturligt för hunden, det är miljöer skapade av människan under senare år.

Att hoppa över stock och sten. Att hoppa på stenar, klättra i backar, kämpa sig fram på mjukt underlag, det är naturligt för hundar. I den miljön har vi levt i, i 1,000-tals år.

190618 Både mentalt och fysiskt mår då hunden bäst. Det viktigaste är att då använder hunden ALLA muskelgrupper överallt. Ingen kroppsdel blir överarbetad eller understimulerad. Hela kroppen kommer i harmoni. Dessutom ger det hunden olika perspektiv hela tiden som gör hunden mentalt tillfredsställd.

 

 

 

Närvaro

Inga mobiler etc, utan hunden/hundarna och du! Nu ska vara TILLSAMMANS! Som en familj, flock. Det är det naturliga för hund. Det ger också dig en chans att lära känna din hund och njuta av din hund till 100 %.

Hunden lever i nuet. Den vill alltså leva här och nu. När du umgås med hunden på de villkoren är det äntligen möjligt för hunden att visa dig vem den är. Du kan då förstå hunden på ett annat plan. Ni får en helt annan kontakt, djupare, intensivare.

190618 Hunden kan ge oss människor ett andningshål från våra konstgjorda liv, där vi idag lever så ofta på distans. Hunden kan ge oss en mentalt sund tillvaro för en stund och det mår vi människor bäst av. Vi borde lära av hundar så skulle färre människor ha mentala problem. Låt hunden visa dig ett bra liv! Ge den chansen att ge ditt liv en djupare och mer naturlig dimension så kommer både du och hunden må bättre av det.

 

 

 

Onaturliga promenader

Hundar är som sagt inte gjorda för att gå i band. Deras band till ägaren ska hållas på måtto av mental kontakt, det är det naturliga för hund.

Tillåts hunden att dra så är risken stor för skador i kroppen och knoppen.

190618 Hundar förstörs i sina leder av att endast röra sig på släta ytor, då deras leder inte får arbeta i alla muskler och senor. Detta gäller allra speciellt om de enbart går på släta ytor under uppväxten.

Hundar är inte gjorda för att följa någon som inte är mentalt närvarande MED hunden!

 

 

 

Bästa promenaden

Ska vi ge hundar bästa miljön på promenader, eller varför inte i hundgårdar, tomter etc, så ska det vara kuperad terräng, varierade underlag, enbart naturlig mark.

Fullständig mental närvaro. Vi ska vara TILLSAMMANS med vår hund/våra hundar, inte bara fysiskt närvara, utan vara mentalt närvarande. Det är de signaler som hundar förstår.

Promenader under så väl fint väder som "dåligt" väder är det naturliga för hundar. Det är naturligt för hundar att "patrullera" närområdena i alla väderlekar. Inte enbart när solen skiner.

 

 

Några bilder från promenader invid vår "farstukvist" som exempel finns på denna sida.

 

 

Updated 2019-06-18

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström