Promenader

 

221210 Motion, rastning, variation är viktigt för alla hundar.

Att man måste gå många promenader om dagen när man bor utan möjlighet för hunden till daglig utomhusvistelse på gården är självklart, ALLRA MINST 3 GÅNGER jämt fördelat under dagen. På unga hundar MIST 4!

Har däremot hunden t ex en större tomt att röra sig på många gånger om dagen så är en promenad tillräckligt.

MEN!

Oavsett vilken variant, så bör hunden få vara ute MINST 1 timme om dagen, sammanlagt.

Promenaden bör också vara kreativ (se längre ner på denna sida).

Mina hundar går i taket av glädje, så som hundar gör, när de ser att det är dags för promenaden. De älskar promenaderna. Jag börjar när valpar är kring 6-12 veckor med promenaderna, beroende på valparna + väder och vind.

Så fortgår det hela genom livet, med samma glädje varje dag. Hundar ÄLSKAR promenader.

När mina gamla hundar inte vill/orkar gå med på promenader längre så blir jag extra uppmärksam. Om det inte är något tillfälligt fel på dem så ser jag det som ett tecken på att de inte vill vara med längre. Då ser jag som att hunden inte orkar ta tillvara det roliga i livet längre, och övergått i ett stadie av överlevnad.

Vi människor har då förmånen att hjälpa våra husdjur, det är ingen att ta lätt på, men vi ska använda oss av det, när det är det bästa för djuret.

 

Promenader kan tillfredsställa flera sidor hos hunden.

Dels kan det ge optimal hjälp för hundar, och speciellt valpar, att träna alla sina olika muskler och senor, vilket också är bra för hundens ben.

Dels kan det ge hunden stor tillfredsställelse mentalt. Mental stimulans.

Hundpromenader kan också ge hunden dålig muskeluppbyggnad, dålig stimulans och träning för senor, nerbrytning av benpiporna. Uttråkning.

 

 

Att promenera med hunden kan vara ett riktigt äventyr varvat med transportsträckor där hunden ska gå fint.

 

Promenaden är ett sätt att patrullera och hålla koll på närområdet.

Hunden läser "dagens nyheter" på promenaden. Vilka som passerat. Om det kommit något nytt i närområdet. Hunden vill ha koll på sitt revir.

 

 

Den optimala promenaden för hundar är kanske inte så som de flesta människor föreställt oss det.

 

 

 

Halsband och koppel är inte naturligt för hundar

Hundar föds inte med koppel. Koppel i form av snöre är inte i hundens natur. Att gå med hundar i fysiska band ska anses som säkerhetsåtgärd och för transportsträckor till och från rastningsområden.

Om hunden tillåts dra i bandet så kommer hunden förr eller senare få skador. Hunden ska föras i slakt band med mentala band, inte snöret.

Naturligt för hundar är att ha ett psykiskt band till sin flock, sin familj. Då umgås man på ett mentalt plan och styr hunden med psyket, så som hundar styr varandra med psykiska band och inte fysiska band.

 

 

 

Släta ytor alt. kuperad terräng

Hundens naturliga miljö är naturligt underlag i kuperad terräng. Typ skog, äng, strand, berg o s v. Naturlig och ursprunglig miljö. Gärna olika nivåer och underlag.

Helt slät backe, typ asfalt, cement, golv o s v är inte naturligt för hunden, det är miljöer skapade av människan under senare år.

Att hoppa över stock och sten. Att hoppa på stenar, klättra i backar, kämpa sig fram på mjukt underlag, det är naturligt för hundar. I den miljön har vi levt i, i 1,000-tals år.

Både mentalt och fysiskt mår då hunden bäst. Det viktigaste är att då använder hunden ALLA muskelgrupper överallt. Ingen kroppsdel blir överarbetad eller understimulerad. Hela kroppen kommer i harmoni. Dessutom ger det hunden olika perspektiv hela tiden som gör hunden mentalt tillfredsställd.

 

 

 

Närvaro

Inga mobiler etc, utan hunden/hundarna och du! Nu ska vara TILLSAMMANS! Som en familj, flock. Det är det naturliga för hund. Det ger också dig en chans att lära känna din hund och njuta av din hund till 100 %.

Hunden lever i nuet. Den vill alltså leva här och nu. När du umgås med hunden på de villkoren är det äntligen möjligt för hunden att visa dig vem den är. Du kan då förstå hunden på ett annat plan. Ni får en helt annan kontakt, djupare, intensivare.

Hunden kan ge oss människor ett andningshål från våra konstgjorda liv, där vi idag lever så ofta på distans. Hunden kan ge oss en mentalt sund tillvaro för en stund och det mår vi människor bäst av. Vi borde lära av hundar så skulle färre människor ha mentala problem. Låt hunden visa dig ett bra liv! Ge den chansen att ge ditt liv en djupare och mer naturlig dimension så kommer både du och hunden må bättre av det.

 

 

 

Onaturliga promenader

Hundar är som sagt inte gjorda för att gå i band. Deras band till ägaren ska hållas på måtto av mental kontakt, det är det naturliga för hund.

Tillåts hunden att dra så är risken stor för skador i kroppen och knoppen.

Hundar förstörs i sina leder av att endast röra sig på släta ytor, då deras leder inte får arbeta i alla muskler och senor. Detta gäller allra speciellt om de enbart går på släta ytor under uppväxten.

Hundar är inte gjorda för att följa någon som inte är mentalt närvarande MED hunden!

 

 

 

Bästa promenaden

Ska vi ge hundar bästa miljön på promenader, eller varför inte i hundgårdar, tomter etc, så ska det vara kuperad terräng, varierade underlag, enbart naturlig mark.

Fullständig mental närvaro. Vi ska vara TILLSAMMANS med vår hund/våra hundar, inte bara fysiskt närvara, utan vara mentalt närvarande. Det är de signaler som hundar förstår.

Promenader under så väl fint väder som "dåligt" väder är det naturliga för hundar. Det är naturligt för hundar att "patrullera" närområdena i alla väderlekar. Inte enbart när solen skiner.

 

 

Några bilder från promenader invid vår "farstukvist" som exempel finns på denna sida.

 

 

 

Hundar som behöver koppel

En hund som inte kan gå lös är en hund som vi tvingas ha i band innan den är tränad att vara lös.

Ju mer man styr sin hund med band, ju svårare blir det att lära den att gå lös.

Att fästa fast hunden i en själv är ett bra alternativ. Då blir hunden extra påverkad av våra rörelser, vi som ska vara ledare över våra hundar.

 

Promenadsele.
Photo: AH

 

 

Hundar som inte vill promenera

En hund som lever issolerad, inte får gå ut, eller endast får gå ut på en mycket liten yta, år ut och år in. Vissa av dessa hundar kan det bli svårt i början att få att vilja gå promenader.

Alla hundar BEHÖVER promenader, så de hundarna måste rehabiliteras.

Träning sker genom att man går med hunden. I koppel. Ser till att hunden får så mycket uppmuntran som möjligt under promenaderna. Detta gör man tills dess hunden börjar inse att det inte är farligt.

Ökar man en liten bit hela tiden och håller sig till en och samma rutt hela tiden är det snabbast att få hunden att vilja följa. Men så fort man börjar gå på nya rutter så får man börja om. Om och om igen, tills hunden känner sig trygg på promenaderna.

Värst är de hundar som har vuxit upp utan att få gå promenader.

Jag har varit med om att det kan ta upp till 2 år innan vissa hundarna går obesvärat på promenaderna efter att jag tagit till mig hundar som levt så issolerat som valpar eller ibland enbart i vuxen ålder. Den sistnämnda varianten går det ganska fort att få igång lusten till promenader igen.

 

Pannlampa.
Photo: AH

 

 

Lampor

När det går mot hösten är det bra att kolla över lampor och batterier till hundars halsband e d och t ex pannlampor till människorna.

För oss som går i icke upplysta skogar kan ha mycket nytta av en bra pannlampa. Då är händerna fria för att ge klappar och aktivering med hundarna på promenaden istället för att hela tiden ha en hand upptagen med att hålla i en ficklampa.

På våren är det bra att ta ur batterierna, även om det finns mer kraft i dem. På det viset spar man utrustning och batterier.

 

 

Transportsträckor

När man promenerar hund nära bilar SKA man ha hunden på bortersidan av bilarna.

Våran kropp ska vara mellan bilar och hundar. Vi ska skydda våra hundar.

Hålla ordentliga avstånd mellan bilar och hundar. Hundar kan få grus, regn, snö, hagel o s v i ögonen. Bilar kan skrämma hundar. Luftdraget kan piska hundar. När bilar passerar för nära kan hundar bli illa gjorda både fysiskt och psykiskt.

Vi SKA SKYDDA våra hundar mot risker.

 

Updated 2022-12-11

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström