Nyheter

 

220525

Så har det kommit varningar om kaniner som släpps ut. Varningar kommer ifrån Djurskyddet Sverige. Det ser alltså ut som om kaninerna har tagit platsen från sommarkatterna i samhället. Skaffar på våren, släppa ut den i det vilda på hösten. Mer om ansvar.

 

220317

Ukrainare, har ni husdjur? Kom inte hit. Sveriges myndighet för sällskapsdjur är världsfrånvända och drar sig inte för att splittra era redan sargade och stympade familjer. Mer om krig.

 

220302

Idag blev Brickebacken skjuten (enl. lokalnyheterna). Hoppas Brickebacken överlever...

För de som inte vet, Brickebacken är en "förort" till Örebro.

 

220214

Det har ju hittats sydafrikanska giftiga spindlar på flera skolor i Sandviken. Dessa hittades först i november 2021 och har provats att sanera flera gånger, men inte lyckats, utan de hittas nya gång efter annan. Dessa spindlar ska också ha funnits i en skola i Finland tidigare. Kanske någon varit i Finland och fått med sig en hona som producerat ungar och flyttats runt med hjälp av människor mellan skolorna? I vilket fall, så är det nog så att vi mer och mer får nya arter här, som egentligen hör hemma någon annan stans. Att utrota dessa spindlar blir nog svårt.

 

220203

Uttrar är tillbaka på Öland efter mer än 50 år. Kan det bero på att DDT och PCB äntligen börjar minska? Det är vad experterna tror. Jag undrar om vi människor verkligen förstår tid. Hur kort tid det tar innan olika gifter förgiftar och hur lång tid det tar innan giftet kommer ner på rimlig nivå igen. Mer om gifter.

 

220202

Straffen blir hårdare för djurplågare. BRA! De är ändå löjligt låga, som jag ser det. Grovt djurplågeri ger upp till max 2 år. Det utökas till 6 månader till 4 år. Om någon utsatt djur för grovt djurplågeri, kanske plågat och mördat mängder av djur, så får de sitta max 4 år (som i verkligheten blir mindre tid). Det är ju löjligt! Jag tvivlar på att man kan rehabilitera en djurplågare på 4 år, så att man törs släppa ut dem utan att de plågar fler djur. För trots allt är det ju så vi alla önskar att straffen ska fungera, eller?

 

220201

Tigerns år inleds idag enligt den kinesiska tidräkningen. Samtidigt passar WWF på att redovisar resultat av bevarandearbetet av vilda tigrar. 3,200 tigrar för 12 år sedan har blivit 3,900 tigrar i det vilda.

 

220125

Veterinärer har hög frekvens av självmord. Av flera av mina vänner och bekanta som jobbar som veterinärer eller på veterinärstationer så hör jag sedan många år tillbaka att pressen på dem är oerhört hög från myndigheter. Vissa väljer att inte jobba något mer inom yrket, p g a alla regler och bestämmelser som många gånger står i rak kontrast mot god djurskötsel och djurvård. Man kanske skulle titta på självmordsfrekvensen bland alla de djurägare som myndigheter har bestämt sig för att förfölja. Den själmordsstatestiken borde vara ännu högre...

 

220122

1 miljon människor har dött p g a antibiotikaresistent i världen under år 2021 (enl. artiken i The Lancet").

 

220113

Haven är varmare. Undrar om människor i allmänhet förstår hur allvarligt det är? Större delen av vår jord är vatten. Vattnet är dessutom djupt så det är inte bara att få dem svalare igen. Dessutom når haven runt om hela jorden, ingen del sparas. Bl a når haven till de kalla områdena, som syd- och nordpolen. Alltså bidrar det till mer smältning av isar som har kylt vattnet i miljoner år. När haven är värmda över det normala så är det katastrof.

 

220111

85 % över 45 år i USA och 50 % över 50 år i Sverige visar tecken på hjärt och/eller kärl sjukdomar. Till stora delar "välfärdssjukdom". Hur kommer hundars hälsa utvecklas? Kommer de att gå samma väg? Jag är rädd för det.

 

211229

Nya ord är fastslagna för i år, ett av dem är coronahund, en hund som skaffades under coronaepedimin. Det andra djuränkling, ettt djur som behöver nytt hem då gamla ägaren är död. Det förstnämna borde ju försvinna med tiden, när effekten av coronahundarna försvinner. Det andra ordet tippar jag väl kan bli kvar i svenska språket. Ett iniativ som jag sett på kommande är begravningsbyråer som letar hem åt djuränklingar.

 

211228

Att förbjuda plast där produkten består av mer än 15 % plast, är igen ett stort tillkortakommande, som jag ser det.

 

211223

Att någon som påstår sig tycka om hundar anser att de ska vara bortstängda från familjen på julafton, även om sagda "expert" anser att hunden ska kompenseras med en lång promenad efteråt, det går över mitt förstånd. Att hundar kan skadas av att vara med för att det kan vara "stökigt", då undrar jag vad de har för sig på julaftonen? Och att säga det på TV dessutom denna morgon (211223). Jag hoppas innerligt att de som lyssnar inser att man INTE stänger bort sin hund på julaftonen. Och att man INTE utlöser fullt slagsmål, eller vilket stök som kan tänkas förekomma som kan skada hundar, på självaste julaftonen, och inte annars heller. Människor som omger sig med djur SKA vara balanserade och vänliga, och ta hänsyn. Då mår alla omkring oss bra mycket bättre. Det är INTE eftersträvansvärt att bråka, heller inte att ha hundar som man stänger bort. Det borde vem som helst inse. Har man hund borde man INTE bry sig om att bjuda in människor som inte kan uppföra sig med hundar eller ta till sig enkla instruktioner. Instruktioner som att inte titta på hunden, inte ta i hunden, inte prata med hunden. Låt den bara vara, så blir allt bra. Kan inte människor som har problem med att umgås med hundar följa enkla instruktioner, så borde de människorna INTE besöka hundägare över huvud taget. Hundar känner sig inte hotade när de inte blir hotade. En hund som inte känner sig hotat blir inte rädd.

 

211214

Värmerekord i fjol i Sibirien enl. WMO. Arktisrekordet är en av flera extrema väderobservationer. Mer om mina tankar om att bevara mänskligheten.

 

211211

Norge har 36 glasiärer. Alla har minskat de senaste 20 åren. Ett av de värre exemplen: Steindalsbreens iskant (Lyngenhalvön i norra Norge) har gått tillbaka med 45 meter bara i år. De senaste 20 åren har samma glasiär minskat med 416 meter. Detta är naturligtvis fruktansvärt! Vi kommer snart inte ha färskvatten. Mer om mina tankar om att bevara mänskligheten.

 

211116

Jag bara undrar, hur kan man tycka att djur är friska för att de inte äter antibiotika? Låter för mig som ett stort baklängestänk. Just nu använder kycklinguppfödare detta som argument för att deras djur är friska. När de samtidigt visar bilder på kycklingar som är ihopträngda som sardiner i en inomhushall, så står det hela klart för mig att om jag hade haft kycklingar som sett ut på som de på filmen de visade på TV denna morgon, så skulle jag ta reda på varför mina kycklingar var sjuka!

 

 

211110

Nu börjar det antagligen bli ebb i stads kassan, så minkaveln ska återupptas i Sverige från januari 2022. Däremot kommer det att finnas kvar några restrektioner vad gäller minkavel. Bl a ska blir det fortsatt stopp för nyetablering.

 

 

211103

Fågelinfluensan fortsätter härja i Sverige, smittläget har inte minskat sedan förra vintern, som hittills har varit den allvarligaste fågelinfluensasäsongen. Nu har jbv bestämt att skyddsnivå 2 (= tamfåglar ska hållas inomhus) i delar av södra Sverige "där risken bedöms som extra hög". Allt enl. jbv.

 

 

211018

Så var det dags för nyheter om minkar i Finland. Forskare på Hälsingfors universitet har utvecklat ett vaccin för pälsdjur som minkarna i Finland ska vaccineras med. Detta ska påbörjas i slutet av detta år.

 

 

211017

Fågelinfluensan har slagit hårt mot svenska jordbruksföretag. Vad är fel med denna vinkling av nyheterna? Som jag ser det, allt. Man pratar om att 24 % av svenska höns minskade juni 2020 till juni 2021. Mer än två miljoner fjäderfän har avlivats p g a fågelinfluensan sedan november 2020. Att företag drabbas är viktigt i Sverige. Att mer än två miljoner djur avlivas, vem tycks sörja det? Konsumenterna är nog mer intresserad av att få ägg än att bry sig om hur många djur som får avlivas för att hålla storföretagarna igång. Dessutom att små hobbyhållande av fjäderfän motarbetas hjälper ju knappast. Jag tror djuren heller ville leva i naturliga flockar i naturliga miljöer än i storproduktion hos storföretag. Dessutom slipper ju då nära nog alla dessa mängder fjäderfän avlivas. Spridningen är inte den samma i naturliga flockar jämfört med enorma mängder fjäderfän ihopträngda i stora hallar, i bästa fall.

 

 

211007

Katthem är tydligen fulla av hittekatter och omplaceringskatter. Mycket tragiskt... Coronaeffekt?

 

 

210929

Fågelinfluensan fortsätter i Sverige. Flera fall av vilda fasaner i Skåne har visat sig ha fågelinfluensa. Detta upptäcktes i båda augusti och september. Samtidigt har man också upptäckt fågelinfluensa hos gräsänder i Södermanland. Normalt brukar denna smitta härja mer under vintern, inte ofta under sommarn. Det hela tystas ner en hel del, men ibland läcker information ut. Så skedde idag igen. Anledningen är antagligen för att jbv till sist har förstått att de måste ta detta på allvar och uppmanar nu alla att skicka in fåglar till SVA som de hittar sjuka eller döda.

 

 

210928

Danmark har tidigare bestämt att det är förbjudet att föda upp minkar under 2021 och 2022. Nu har Danmark även bestämt att förbudet ska gälla även 2023. Detta p g a den mutation av corona som de har drabbas av i Danmark men även på andra ställen, t ex Sverige. Danmark lät utföra en massiv slakt av alla minkar i fångenskap förra året, minkägarna fick då 30 kronor/styck för minkarna av staten som kompensation.

 

 

210912

Idag blev en hund attakerad av två vargar. Hundägaren sköt den ena vargen och skottskadade den andra. Hunden togs till djursjukhus med svåra skador. Polisen ska söka den skadade vargen. En skadad varg kan bli väldigt farlig. Hur illa det är för hunden förtäljer inte historien.

 

 

210903

Så har en minkfarm i Skara, alltså i Sverige drabbas av corona.

 

 

210720

Så ska Frankrike stoppa massmorden på tuppkycklingar.

Jag undrar: Förr så lät man ta fram en kull med kycklingar främst när man behövde yngre höns. Tuppkycklingar kom då också i ungefär samma antal som hönskycklingar. Tuppkycklingarna fick gå tills det ätit upp sig, och blev då mat.

Om det blev "problem" i gruppen så fick man slakta de unga tuppkycklingarna, så blev det mer mat.

Om man inte gjorde det blev det kaos och oharmoni i gruppen, vuxna tupppar kunde driva ut ungtupparna. Också påverkade hönsen förmåga att lägga ägg. Det blir alltså en extrem stress för alla.

Hur tänker då Framkrike där?

 

 

210708

Hundsmuggligen är rekordstor i Sverige nu. På första halvåret i år stoppade tullen 259 hundar. Under hela förra året 2020 stoppades 280 hundar. Tullverket har förstått detta med att produktionen av valpar är för låg i Sverige i förhållande till efterfrågan, speciellt nu när det är många som vill skaffa hund då många tvingats jobba mer hemifrån.

 

 

210701

Idag har en 80-årig jägare skjutit ihjäl en hund, en jämthund, jägaren misstog den för en RÄV! När jag gick på lära till Kynolog så var det en jägare i södra Hälsingland som sköt mot min lärare/arbetsgivares dotter med orange reflexväst när hon red på sin isabellfärgad ponny. Jägaren trodde det var en ÄLG!  En annan sak jag minns är en älgjägare som sköt sig själv efter att ha vält en fotogenlampa i älgtorner så det brändes ner. Allt för att han fick älgfrossa när han skulle skjuta en älg. Jag tror att jaktlicens och vapenlicens kanske borde tas bort från olämpliga personer lite oftare, precis som kan göras med körkort för personer som inte sköter sitt körande. Man skulle kanske dessutom behöva syntest på vissa, lika så som sker för körkort. Mer om jägare och jakthundar.

 

 

210612

Heja Ghana! Idag planterar de ca 5 miljoner nya träd! Allt för att ersätta det de har överutnyttjat tidigare.

Det finns kanske en framtid för våra barnbarn trots allt, eller?

 

 

210601

Fågelinflunsan H10N3 har smittat en person i Kina. Det är första gången i världshistorien som detta har hänt. Däremot har flågelinfluensa smittat människor tidigare, men de har varit av annan stamm.

Kina finner det icke troligt att detta ska starta en epedimi.

Det håller jag nog med om!

Mannen som blev smittad kom in under sjukvården i april. Hans tillstånd beskrivs som stabilt. En människa som legat issolerad i nära 2 månader och inga nya fall har kommit under samma tid, borde inte kunna smitta.

Men trots det så kan smittan finns kvar därifrån mannen fått detta.

 

 

210513

I Blekinge har misstänker man att 40,000 djur har fått salmonella. En kyckling har visat sig ha salmonella, om provsvaret är korrekt. Nu ska flera djur testas och om flera har detta kan det bli massavlivning.

Mina egna funderingar: Varför kan vi människor inte förstå att stordrift inte fungerar. Det leder till enorma tragedier. Hade dessa 40,000 djur varit utspridda på 10-20 per flock, så hade aldrig någonsin så många kunnat drabbas.

En lite hobbyfarm, som var vanliga tidigare, får i princip inte finnas idag. De är olagliga. Du får t ex inte ha en ko. Du får inte ha en get. Du får inte ha ett får. Du tvingas till rena rama djurens ark för att få ha djur. Inte ens om den delar sitt liv med flera andra djur, som den trivs med, för det får de inte göra idag.

T ex: En familj med t ex två vuxna och två barn klarar knappt av att göra slut på mjölken från en ko. Man får jobba som en tok, göra ost, göra smör, göra mese, göra grädde, dricka mjölk på längden och tvären hela dagarna. Tro mig! Jag har försökt. Jag vet inte hur mycket komjölk och getmjölk jag utfodrat gris och höns med. Ändå hade jag alltid fullt i ostar av alla möjliga sorter i jordkällaren och frysen och kylen och eget smör, egen grädde, inte att förglömma drickesmjölk i enorma mängder. Du får inte sälja mjölken eller osten eller mesen eller någon produkter från egna kor, eller getter för den delen. Det är olagligt, det med.

Jag undrar när människan ska förstå att ha stordrift inte fungerar.

 

 

210513

Då var det dags för Danmark att gräva upp sina ruttnande mink kadaver på Jylland. Det ska röra sig om miljontals sönderfallande lik.

 

 

210508

Danmark har tydligen grävt ner eventuellt smittade minkar!!!

Om någon av dem är sjuk, vilket man måste tro, det är enkel matematik, så går ju smittan i marken och till sist ut i vatten. Vi vet inte hur länge detta virus kan leva inaktivt (utanför sitt värddjur). Sedan ska vi komma ihåg att de dessutom bar på en muterad form av corona. Rena dödsfällan.

Nu har Danmark kommit på att detta var olämpligt så nästa vecka ska de gräva upp flera miljoner ruttnande lik och bränna dem. Arbetet beräknas ta 2 månader!

Jag skulle inte vilja bo på Jylland...

 

 

210504

Sydafrika har sällat sig till de som börjar vakna upp vad gäller djurplågeri. Så underbart!

Regeringen har beslutat att uppfödning av lejon stoppas.

De säger att de inte vill ha uppfödning, ingen jakt på av människan uppfödda lejon, ingen uppfödning för att folk ska få klappa lejonungar eller något annat bruk av uppfödda lejon.

Att jaga vilda lejon ska däremot fortsätta.

Idag finns det ca 3,500 vilda lejon i Sydafrika. På sydafrikas ca 350 lejonfarmer finns däremot 8,000-12,000 lejon, gissar man.

 

 

210503

Kvinnor med höga halter av kemikalier (t ex PCB och DDT) i kroppen har färre ägg, ibland inga ägg alls.

Detta är fastslaget genom studier på Karolinska institutet.

Man måste förstå att dessa ämnen är förbjudna sedan massor av år tillbaka. Ändå har människor mer eller mindre av dessa gifter i kroppen fortfarande.

 

 

210422

Fågelinfluensan skördar nya offer i Sverige igen. Ytterligare 18,000 höns på en gånd i Eslövs kommun i Skåne, har fått sätta livet till p g a fågelinfluensa.

Det är rekord i antal utbrott i Sverige denna vinter (från i höstas till nu).

Över 2 miljoner fjäderfän i Sverige är avlivade p g a fågelinfluensa denna vinter.

Tränger man ihop 18,000 höns på en gård så blir ju katastrofen stor när smittan kommer in på gården.

 

 

210416

Tre personer i Danmark har avlidit efter salmonellasmitta. 19 personer har varit inlagda och 33 sjuka av salmonella-utbrottet.

Man tror det beror på naturläkemedel. Produkten har återkallats i både Danmark och Sverige.

Något att tänka på:

Personligen tror jag att vi uppfödare ska akta oss för att ha vilda fåglar flygandes och framför allt ätandes, ovanför tomt/hundgårdar. När fåglar sitter och äter så släpper de också extra mycket spillning. Risken är att våra hundar drabbas av sjukdomar (invärtes parasiter, uttre parasiter, mask, virus, bakterier m m) från fåglarna, salmonella är en risk. Vill vi mata småfåglar så bör vi nog hålla det en bit ur vägen från där våra hundar vanligen vistas.

 

 

210409

Skriver på hemsidan idag om odlad lax i Chile.

Chile är världens näst största odlare av lax, näst efter Norge. 18 laxodlingar som står för 26 % av världens laxproduktion är drabbad av död p g a massiv algblomning, algblomningen består av tre olika sorters alger och dessa ger låg syressättning i vattnet och laxarna kvävs alltså långsamt till döds.

Totalt har över 4,200 ton laxar dött. Det är alltså mer än 200,000 laxar som lidit svårt och dött under svåra kval i ett utdraget skede. Det är dessutom inte första gången detta hänt.

Massdrift på liten yta är inte att leka med, inte i någon form, det är i alla fall min åsikt. Om laxen skulle tåla att vara ihoptryckt på liten yta så förstår jag inte varför de naturligt lever i ett helt hav! Det borde säga en hel del. Det är inte djur som håller sig natuligt på liten yta. Långt därifrån.

 

 

210401

Ca 200,000 djur på 16 olika fraktfartyg som blivit stoppade kring suezkanalen är på väg att få slut på mat och/eller vatten. I sex av fartygen är det redan kris. Vissa av fartygen skulle ha varit framme redan för 5 dygn sedan, om det inte hade blivit stopp i kanalen.

Hjälp djur som verkligen behöver hjälp, där de behöver hjälpen!

 

 

210330

Så har Sverige börjat träna covidhundar. Flera andra länder har redan covidhundar i arbete. Det är alltid bra när man använder hunden till det de är bäst på. Är det bara bra folk som tränar så ÄLSKAR hundar att få jobba. Vinn-vinn alltså.

 

 

210313

Liberalerna vill av djurskyddsskäl stänga igen alla minkfarmer i Sverige för evigt.

Det är alltså en idé som Liberarerna har, hur långt som helst ifrån att det ska ske.

Naturligtvis tramsar de om övergångstider och kompensation.

I januari beslutades: Det har beslutats att inga nya minkvalpar ska få födas i Sverige i år. Detta p g a risk för corona spridning bland djuren. Se längre ner på denna sida.

Jag är glad att det i alla fall finns något som vänder sig mot djurplågeri.

 

 

210305

Vi kan glädja oss med att Finland har startar att använda hundar att upptäcka covid-19 på människor som kommer in i landet.

Nu ska Sverige, forskare vid Uppsala universitet, undersöka om hundar går att tränas att lukta sig till covid-19.

Visst är Sverige fantasiskt! Eller?

Vissa andra länder är också på gång att träna och använda hundar mot covid.

Heja Finland!!!

 

 

210303

Fågelinfluensan, ännu mer i Sverige. Ytterligare två besättningar har drabbats.

En värphönsbesättning i Trelleborg med ca 20,000 som ska avlivas och en tamfågelbesättning i Kungsbacka.

Kan man förstå att det är en himla massa individer som dödas?

Vi människor får ständiga varningar, varför lyssnar inte människan?

Varför lär vi människor inte oss att vi måste splitta upp djuren (och oss själva) så de (och vi) lever mer naturligt, som deras kroppar OCH deras sjukdomar kan hantera.

 

 

210302

Det är den ena varningen efter den andra då det gäller att tränga ihop människor och djur och förflyttas över stora ytor.

Nu är det hästar som sprider runt smitta.

Virusutbrott som kallas abortvirus som visade sig på hopptävling i förra veckan i Valencia arrangerad av Internationella ridsportsförbundet (= FEI).

Viruset ska ha spritt sig snabbt genom stallarna på tävlingsområdet. Bl a har häster i Sverige drabbats.

Hittills har detta utbrott lett till att 600 hästar har lämnat tävlingsområdet, 150 hästar är just nu i karantän, 17 hästar har så här långt bekräftats bära på viruset, 4 hästar har dött. Siffrorna är från FEI.

 

 

210302

Hundsmuggling ökar naturligtvis när antalet hundar till salu i Sverige är mindre än efterfrågan på hundar i Sverige (det kallas planekonomi). Detta leder till att mindre nogräknade människor frestas till olagligheter.

Under år 2020 stoppades 280 hundar som olagligt försökte föras in i Sverige av olika anledningar.

Under år 2019 stoppades 200 hundar som olagligt försökte föras in i Sverige av olika anledningar.

Hundspekulanter, se upp! Det är inte bara hundsmuggling som ökar. Även oseriösa hunduppfödare som sätter igång och avlar på hundar som inte ens borde gå i avel, allt för att de vet att de kan bli av med dem omedelbart och få väldigt bra betalt för dem!

 

 

210302

Angående underskott på hundar till salu i Sverige så har hundpriserna rusat i höjden något enormt. Man kan se löjligt dyra hundar till salu nu, igen.

Lika som det var vid den stora dvärghundsboomen kring år 2000.

Detta är en utveckling som inte gynnar hundarna, tvärs om.

Anledningen är ökad hundsmuggling som gör illa hundar. Både de som förs in, och deras "syskon".

Dels för att de kan och troligen för in sjukdomar som gör svenska hundar sjuka. Vi har redan fått in ett gäng sådana sjukdomar i Sverige redan som vi aldrig blir av med och som plågar hundar i Sverige år ut och år in, de härjar okontrollerat då inget ens något riktigt bekämpningsprogram tas fram emot dem!

I värsta fall tar vi hit fler sjukdomar som kan drabba människor också. Vi har redan fått in en av dessa, så se upp!

Annan anledning är att de som vill tjäna pengar på hundar men inte bryr sig om hundar genast startar uppfödning, uppfödning där hundarnas bästa inte står för prioriteringen, utan endast produktionen, skötseln blir då oftast undermålig då dessa människor egentligen inte har det riktiga intresset för hundar.

Ytterligare anledning är att man avlar på hundar som egentligen inte borde användas i avel, p g a önskan att få fram valpar.

På nyheterna idag sas det att det fanns valpar till salu i Sverige just nu som kostade 80,000:-. Alltså för EN valp! Förstår ni som läser detta vad det gör med de oseriösa människorna?

 

 

210211

Smugglingen av hundar in till Sverige tros ha ökat, eftersom det i månadsskiftet januari-februari under 10 dagar har stoppats 7 bilar med 38 smuggelvalpar i, i tullen i Skåne.

Många av de smugglade hundarna har falska papper som till synes kan tas för korrekta. Oftast ljug om uppgifter i passen som t ex födelsedatum på valparna.

De säger att valparna numera avlivas direkt, synd bara att det inte gjordes innan vi fick hit dessa skräcksjukdomar som vi måste leva med nu, på våra tidigare så friska hundar.

Det är tragiskt att det skulle komma till en situation där hela Sveriges hundar är i risk för sjukdom och ett enormt stort antal hundar lever i smärta och sjukdom numera p g a de sjukdomar som redan släppts in i Sverige.

Det som var vanligt förr vid smuggling av hundar var att de som togs i tullen fick komma in och gå till veterinär och göra allt som skulle göras i efterhand, i Sverige. Alltså hundarna for hem till svenska hem runtom hela Sverige och sprida sjukdomar.

Denna praxis har det alltså varit i nästan 20 år av svenska myndigheter.

Hur många fler hundar kommer in till Sverige idag som inte tas i tullen?

Vilken är nästa sjukdom vi ska ha till Sverige på våra hundar?

 

 

210208

Så kan man nämna att 14 provinser i Vietnam har avlivat (som det så vackert heter) sammanlagt 100,000 individer, i detta fall fjäderfän. Allt för att hindra fågelinfluensa (av typerna H5N1 och H5N6) från att sprida sig.

Vietnam har ca 460 miljoner fjäderfän och de har sporadiska utbrott av fågelinfluensa.

Risken för spridning anses vara mycket hög av Vietnams regering.

Är det inte bäst att vi människor ser till att hålla fåglar så detta inte blir så märkbart, d v s i många små enheter istället för i industriskala på ihopträngda ytor?

 

 

210203

Hej och hå, så var det dags idag igen. Fågelinfluensa igen, denna gång i Sverige, igen. Ytterligare 700 000 hönor avlivas p g a fågelinfluensa i Småland. Det är samma "företag" som just har fått avliva 1,3 miljoner höns. Se 27 januari nedan. Denna gård och de tidigare är enbart ca 1 km ifrån varandra.

Förstår inte vi människor att det är vi människor som drar på oss och djuren sådana här sjukdomar. Vi sopar ihop enorma mängder individer av samma sort på liten yta (jämfört med vad som är naturligt = jämfört med i naturen) och sedan undrar vi hur så många blir smittade. Hur dumma får vi vara?

 

 

210201

Mer fågelinfluensa i Västafrika.

Nu är det ca 250 pelikanungar och ca 20 vuxna fåglar som hittats döda i Diawling nationalpark i Mauritanien. Fåglarna bar på det farliga H5N1.

Mauritanien är granne med Senegal som drabbades av det samma för några dagar sedan (se nedan).

 

 

210201

Det har beslutats att inga nya minkvalpar ska få födas i Sverige i år. Detta p g a risk för corona spridning bland djuren.

 

 

210129

Ca 750 pelikaner har hittats döda i Djoudj reservatet i Senegal. De hade dött av fågelinfluensavirus (H5N1).

Det har nyligen varit fågelinfluensa (H5N1) på en hönsfarm i regionen Thies i västra Senegal. På hönsfarmen slaktades ca 100 000 fåglar.

H5N1 kan spridas till människor och kan vara dödligt.

 

 

210128

Flera gårdar med minkuppfödning i Sverige har haft corona i sin besättning, den första konstaterades oktober 2020. Nu kommer Sverige sätta avelsförbud under år 2021.

Minkuppfödarna ska kompenseras, sägs det.

 

 

210127

Så kallade djurrättsaktivister, 9 stycken, döms för olaga intrång på ett slakteri i Västergötland i augusti 2019. De skulle in och filma, var förklaringen för att göra djur stressande och upprörda, alltså att utsätta djur för lidande. Deras straff blir 40 dagsböter vardera.

Om man kallar sig själv vid ett "tjusigt" namn så kan man visst göra vad som helst. Även plåga djur, när man lotsas att hjälpa djur.

 

 

210127

Sveriges största äggproducent har fått avlivat 1,3 miljoner värphöns p g a fågelinfluensa. Denna gård är i Mönsterås i Småland. Sverige har sedan nov -20 haft 5 fjäderfägårdar som har haft fågelinfluensa. Man är orolig att äggen inte ska räcka till i Svenska affärer till påsk.

Mina tankar: Tänk på att var enda en av dessa hönor är en egen individ som faktiskt mördas. Vi pratar om ett gigantiskt massmord. Tänk också om alla dessa höns hade levt i små grupper runt om Sverige. Dels hade inte det blivit brist på ägg om ett utbrott hade kommit i 5 olika gårdar. Dels hade man inte behövt ta till massmord. Dels skulle dessa hönor få ett mer personligt liv när de får vara höns, istället för äggproducenter till människan.

 

 

210126

Så är det fem lejon och två tigrar på Borås djurpark har fått covid-19. En äldre tiger som hade fler sjukdomar fick avlivas. Man tror de fått covid från människan. Det är en ren gissning att kattdjur inte kan föra corona från dem till människan så det måste vara tvärs om. I Borås djurpark har flera ur personalen haft covid-19.

Min fundering: Det är inte lätt när djur tvingas leva på för trång yta till antalet djur än vad de i naturen, speciellt inte vilda djur.

 

 

210124

Nu testas vaccin på minkar mot coronaviruset i Finland.

Bra med en massa djur som slipper bli sjuka eller slipper att mördas för att de bor trångt med minkar som är/varit sjuka. Synd bara att djur ska hållas under sådana förhållanden att de inte alls lever i närheten av vad de skulle ha gjort i naturen.

Minkar är födda för att röra sig på större ytor fritt. Minkar behöver mycket stor stimulans och variation. Det är ett livligt djur som på inget vis kommer att få sina naturliga beteenden tillgodosedda i en bur, hur stor buren än är.

Konsentration av många djur på liten yta, speciellt många djur av samma slag, är lika förkastligt som stora arealer med samma slags gröda, träd, eller vad det rör sig om, på större ytor år ut och år in. Det som händer är att ett litet begränsat antal resurser tas ut ur omgivningen, och ett litet begränsat antal resurser återförs till omgivningen. Detta utarmar djur och grödor, så efter några år fungerar inte kretsloppet längre som är så finulit i vår värld. Dessutom är det så att när något illasinnat kommer in i grödan eller djuren, t ex barkborre, corona, giardia, fågelinfluensa o s v, så blir det en stor katastrof. Enorma arealer förstörs och stora grupper av individer drabbas. Även när man tittar på händelser historisk kan man se att till exempel digerdöden, pesten, spanska sjukan m m spred sig som en löpeld speciellt där det var tätt med människor. Detta rör också hundar, då de inte är undantagna naturlagarna. Många hundar på liten yta utan tillräcklig sanering är ett stort problem. Sjukdomar frodas. T ex vår i Sverige vanligt förekommande spolmask som är så svår att få bort ur marker om det en gång fått fäste. Mer om sjukdomar.

 

 

210119

Det har kommit fram att 70 personer som är förtroendevalda i LRF (=Lantbrukarnas riksförbund) har brutit mot djurskyddslagen. Av dem har 17 personer dessutom djurförbud.

Jag undrar vad man kommer fram till om man granskar till exempel SKK´s personal.

Mer om inspektioner.

 

 

210116

Fågelinfluensa.

I januari slaktades 18 000 kycklingar i Skåne efter ett utbrott av fågelinfluensa. Totalt har nu 34 000 fjäderfän slaktats. Nu igen slaktas 2 200 kalkoner i Skåne efter ett utbrott av fågelinfluensa.

Man tror att vilda fåglar sprider sjukdomen.

Kom ihåg, varje individ som drabbas är faktiskt ett levande djur! Vi pratar massmord här. Vi får aldrig glömma att varje individ vi människor ansvarar för ska ha det bästa.

Det är oerhört viktigt att något görs så fågelinfluensan inte fortsätter massdöden så som den gör nu.

Förr, när fjäderfän bodde i små enheter så drabbade aldrig fågelinfluensa eller andra sjukdomar på detta vis.

Man ska också komma ihåg att det är denna trängsel som sprider sjukdomar så lätt, alla smittsamma sjukdomar, också bland människor.

 

 

210114

PFAS är skadligt och finns i för höga halter lite här och där runtomkring i världen. Problemet är att man hittills inte hittat något sätt att förinta PFAS.

Man har i Sverige kommit på att starr (=en särskild sorts flerårigt gräs) som gärna växer där det är blött tar upp PFAS ifrån naturen.

Man tror nu att man kan odla starr där det är för höga halter PFAS, om det nu kommer fungera.

Man måste ju göra sig av med starrgräset när man skördat det och det är fullt med PFAS.

Man hoppas kunna bränna det i extremt höga temperaturer och på det viset få PFAS att utplånas.

Nu håller vi tummarna att detta är en metod som kan hjälpa till att rena vår jord.

Mer om PFAS och dess förekomst i kläder, filtar m m och riskerna med PFAS när människor och hundar får in det i sina omlopp.

 

 

210109

Så finns det stora problem i Malmö just nu. Under 2 dagar (7 och 8 januari -21) har man hittat mat utslängd på backen i centrala Malmö som är preparerad med i vissa fall spik (i Sofielund) och i vissa fall glaskross (i Sorgenfri). Även före nyår hade det hittats mat utlagd för hundar preparerad med glaskross i Rörsjöparken i Malmö.

 

 

210108

Nu är fågelinfluensan även på ankgårdar i Frankrike. Det är redan utbrett, man har hittills hittat fågelinfluensan på 124 platser i Frankrike. Fågelinfluensan är även aktuell just nu i bl a Belgien, Tyskland, Storbritanien. Det planeras masslakt på flera ställen.

Det är klart att när man trycker ihop enorma mängder fåglar på liten yta att det blir så här. Det är inte konstigare än att vi människor just nu är drabbade av corona runt om i världen.

Klart allt går att förebygga om man går ner i mindre skala och slutar ta mark av naturen.

 

210104

Idag sägs det på nyheterna att danska minkuppfödare har gjort förfrågningar om att fortsätta sin verksamhet i Sverige. Sverige har sagt att det är välkommen med ett 10-tal uppfödare.

Det är anmärkningsvärt att Sverige är så sugna på skattepengar att de öppnar famnen för minkuppfödare från Danmark och därmed orsakar oerhört med många fler individer som inte kan leva ett bra liv och dö en värdig död i Sverige i framtiden.

Även minkar är ju faktiskt levande, kännande djur. Men det struntar tydligen Sverige i när de kan tjäna pengar på djurens lidande.

 

 

201221

Danmark har varit "värst" i världen på att "producera" minkpälsar. Men de menas att de har varit störst i världen på att föda upp och slakta minkar för pälsens skull. Sedan har de fått besvär med corona som flyttats mellan minkar och människor i flera omgångar i år. Dessutom har det skapat en muterad form av corona. Danmarks folketing har nu bestämt att förbjuda minkavel 2021 i Danmark.

Personligen tycker jag det är skönt att höra att det i alla fall inte i Danmark nästa år kommer avlas fram gigantiska mängder individer som ska leva ett kort och onaturligt liv, sedan slås ihjäl enbart för att pryda människor o d. Att det sedan är en bieffekt av corona, visar bara att det finns alltid något bra som följer med dåliga saker (och vise versa).

 

 

201203

11 personer från så kallade djurrättsorganisationer som har bedrivit olaga intrång på minkfarm, vid vissa fall har de varit maskerade, de har dömts till enbart lite dagsböter. Personligen anser jag att de ska dömas för djurplågeri (vilket de inte gjorde). Att stressa djur genom att tränga sig in på djurens revir och göra djurägare upprörda är djurplågeri. Får de bara lite dagsböter kommer de utan tvekan att göra om sådana här olagliga aktioner gång efter gång och plåga fler djur, vi behöver bara titta bakåt i tiden, så ser vi hur framtiden blir. Är det så att oskyldiga djur ska drabbas för att vissa människor inte gillar svenska lagar och bestämmelser, som tillåter sådan djurhållning. Snacka om att djurrättsorganisationer siktar fel.

 

 

201124

I norra Polen har man hittat covid på en farm. Då flera arbetare på pälsfarmer visat smitta så testade man 91 djur. 8 var possitiva. Medicinska forstare i Polen menar att det ev. kan vara tecken på att minkar smittas av människan.

 

 

201207

Fler smuggelhundar "åker fast" vid smuggling in till Sverige. I september och oktober i år tog tullverket 95 smuggelhundar. Samma period förra året tog de 39 hundar.

 

 

201130

Så har det igen upptäckts fågelinfluensa hos vilda fåglar i Sverige.

 

 

201128

Nu är det fågelinfluensa i England. Det är bra om man förstår hur inflensor kan smitta på det här viset mellan vilda och tama djur. Om man förstår det så är det lättare att förstå hur smittor kan smitta och hur viktigt det är att vi är mycket försiktiga.

 

 

201119

Just nu GISSAR man i Danmark att det muterade coronan hos minkar är utrotad. De gårdar där de hittat muterad corona har alla minkar avlivat i. Danmark fortgår som en säkerhetsåtgärd med att avliva alla minkar i Danmark i alla fall, då deras förmodan om att virusen är borta inte är 100 % säker.

 

 

201118

Så är fågelinfluensan här i Sverige igen. Nu är det kalkoner som ska masslaktas.

 

 

201117

Så visade de på vetenskapens värld på TV 2 igår kväll ett kranie av en king charles spaniel igår medan de drog en massa nackdelar om dess kranie, som vi människor har avlat fram på rasen. Kraniet de visade var dessutom extra extremt typat. Sedan varvade de denna bild på kraniet och betättelsen av detta med bilder på levande cavalier king charles spaniels som inte är i närheten av dessa problem i jämförelse! Det var som rena förtalet! Diskriminering! Fy så fult gjort!!! Äras den som äras bör.

 

 

201116

Minkarna har på flera håll i Danmark påkommits med muterad corona som dessutom har smittat 200 människor bara den senaste veckan, alla arbetar på minkfarmar i Danmark. De som smittats under senaste veckan har jobbat på 6 olika minkfarmer. Så har då Danmark snackat ihop sig och lyckats gå förbi alla lagar och bestämmelser, och slagit fast att alla danska minkar ska dödas. Det rör sig om ca 14 miljoner djur. Personligen tycker jag att det är bättre sent än aldrig. Kom ihåg att det är i stort nästan så många minkar som får sätta livet till i alla fall varje år, då för att folk ska kunna ha pälsar! Denna gång sker det för att försöka få slut på smitta, innan det är för sent. Mycket lovvärt, tycker jag!

Inte nog med det så har Danmark också fått fågelinfluensa på hönsgårdar. Som tur är, är det mer issolerat. Ingen människa har drabbats.

Sedan har Tyskland drabbats av fågelinfluensan på flera gårdar med samma ägare. Igen är det tur att ingen människa har smittats så här långt. Ca 70 000 kycklingar (jag gissar att de menar höns+kycklingar) övervägs att avlivas.

Vi har varningstecken kring oss hela tiden. Att leva i industriskala med djur är inte ok. Djur som hönsfåglar kan leva i flockar på mycket stora ytor i vilt tillstånd. Får våra höns och andra djur leva som de är skapta för? Förstår vi då inte att varje fall är en varning. Småskaligt jordbruk med en ko, en get, ett par får, några höns, en gris på en rymlig yta är OLAGLIGT i Sverige! Det säger väl allt, eller?

 

 

201110

Nu visar det sig att USA har ett mer utbrett problem med corona hos minkar och har haft det sedan i augusti. De har sedan beslutat att vänta ut vad Danmark gör! Som om det går att jämföra!!!

Som jag ser det verkar det som om världen har blivit totalt GALEN!

 

 

201109

Plötsligt har Danmark bestämt att INTE avliva minkar. Deras lagar och bestämmelser sätter krokben för det...

Mina funderingar: Jag är inte för massmord i tid och otid. Jag är för djurskydd OCH människoskydd.

Jag vet inte hur det är i Danmark men däremot hur det är i Sverige. I Sverige gäller att så fort det handlar om en näring som är inkomstbringande så ska man tillåta mer risktagande, allt för att folk inte ska bli arbetslösa och för att det ska komma in pengar till stadskassan. Dessutom brukar frågan om att staten ska betala skadestånd för varje avlivat djur väckas, det är kostbart för staten. När man låter ekonomi gå före djur och människo skydd, så förstör vi, så som jag ser det. Den kortvariga vinst som görs i kronor äts upp flera gånger om år efter år, om man fattar fel beslut.

Förutom detta har jag ytterligare en fundering: Jag kan inte FATTA varför djurplågeriet med hållande av minkar får fortgå... Nu skulle det vara läge att avsluta detta djurplågeri i förtid, allt för djur och människors rätt att få vara friska.

Varför kallar jag det djurplågeri? Enkelt, djur som normalt lever på stora ytor är instängda i minimala burar, gemfört med deras vilda "kusiner1". Det är oerhört stressande för djur. Kort sagt, de är instängda i en liten "låda" med två miljöer, istället för som i naturen, med 100-tals miljöer. De har ingen mental stimulans. Varför? Allt för att vi ska få fina pälsar!

 

 

201106

Danmark har nu en mycket svårt situation. Trots att de för bara 2 dagar sedan beslutat att avliva alla minkar p g a muterat corona som redan smittat människor så tycks det kanske vara för sent. Vi får hoppas det inte är det. I nuläget är det 214 personer som är smittade med den muterade versionen, av dem är 14 utanför Nordjylland. Detta trots att Nordjylland blev issolerat, men det tycks bara för sent. Vi hoppas nu att de lyckas reda upp detta och få stopp på den muterade varianten.

 

 

201105

Sverige har bestämt sig för att inte avliva några minkar, då Sverige inte ännu har den muterade formen av corona så sina minkar. Sedan använder Sverige som argument att ca 80 % av minkarna ändå ska dö snart, då de ska bli pälsar.

 

 

201105

Invånarna i 7 kommuner i Nordjylland, totalt över 280 000 människor, uppmanas att inte korsa kommungränsen, sedan en muterad sort av covid har spritt sig bland minkar och till människor. Alla uppmanas också att testa sig. Vissa skolbarn har fått restrektioner. Folk uppmanas att jobba hemifrån. All kollektivtrafik till och från området stoppas.

 

 

201104

Danmarks regering har beslutat att alla danska minskar ska avlivas. Det rör sig om 15-17 miljoner minkar. På minst 207 minkfarmar har coronavirus hittats. Ett muterat coronavirus har överförts till för närvarande 12 människor på minkfarmer. Allt enl. nyhetsbyrån Ritzau.

Jag hoppas att de på samma gång tar tillfället att sätter stopp för minkfarmar i Danmark och avslutar den djurhållningen.

 

 

201102

En kvinna i Blekinge sålde 205 valpar för drygt 2 miljoner under perioden 2014-2016. Hon hade tidigare haft tillstånd till 25 vuxna hundar (antal kullar finns inte angivet) men det hade blivit indraget av någon anledning varför hon inte vid tiden för denna försäljning hade tillstånd längre. Detta har gett kvinnan en restskatt på 1,3 miljoner kronor. Sedan är hon dömd till villkorlig dom och 50,000 kronor i företagsbot (vad nu företagsbot är?) + 4,000 kronor i böter. Allt enl. Blekinge läns tidning.

 

 

201029

Så har man hittat salmonella av en elak art i vildsvin i södra Sverige. Nu försöker man ta reda på om det är därför som gårdar i södra Sverige har fått en elak art av salmonella på grisarna. Kom ihåg, salmonella är farligt för såväl människor som hundar också.

 

 

201028

En man har övergett sin hund och är nu dömd för djurplågeri. Bra! Om det nu är sant...

Den sista kommentaren från mig beror helt enkelt på egen erfarenhet. Jag har sett inspektörer som ljuger och hittar på "bevis". Jag har också sett rättsinstanser som inte är ett dugg intresserad av att ta reda på sanningen utan endast utan minsta undersökning godtar inspektörers ord. Även då det finns motbevis. Sedan har jag erfarenhet av hur journalister enbart skriver det som passar dem för att få läsare, oavsett hur mycket sanning som ligger bakom eller inte.

Allt detta har lett till att jag, och många av de som följt mig, har förlorat förtroendet. Vi har lärt oss att sanningen inte alltid överrensstämmer med detta system.

Mycket sorgligt.

 

 

201026

Nu tror forskare vid Köpenhamns universitet att fiskmåsar kan ha fört in coronasmitta till danska minkfarmer. Forskarna har hittat coronasmitta på en fiskmås.

 

 

201024

Så har vi fått corona bland människor och djur på en minkfarm i Sölvesborg, Sverige. Fast vi i Sverige ska använda djuren till omfattande djurförsök. Djuren ska visa oss hur snabbt och mycket de smittar varandra, då djuren inte håller distans...

 

 

201005

40 % av alla svenska lantbrukare svarar på en undersökning gjord av Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm att de utsatts för brott p g a att de är lantbrukare.

Det svarade drygt 3,800 lantbrukare inom nicherna får, gris, nötkreatur eller mink på undersökningen.

Vanligaste brotten var: hemfridsbrott, vandalism och stöld.

Det intressanta är dessutom att endast 30 % av de som utsatts för brott har anmält det till polisen.

Personligen har jag blivit utsatt för alla tre brotten, flera gånger om, och mera. Jag gissar att de som har många hundar är mer utsatta än lantbrukare utifrån egna och många kollegors upplevelser. Några få gånger har jag polisanmält det hela, men för det mesta inte, då det inte leder till någonting.

Mer om sabotage.

 

 

200817

Bedrägeri vid hundförsäljning har ökat, enligt rapport (TV 1) denna morgon. Hundspekulanter får se fina bilder och betala hundar eller handpenning o d och får sedan ingen hund.

 

 

200815

Hundar som ska tala om ifall någon bär på covid-19 smitta tränas nu upp i Finland. Det är planerat att de först ska starta arbeta på Helsingfors flygplats om några veckor, för att sedan användas även på andra platser där de kan göra stor nytta i framtiden. Mer om nosarbete.

 

 

200812

Det visade sig att det var ryska gatuhundar som importerades till Sverige via Polen som inte hade tillräckligt rabiesskydd. Det är farliga grejer!

Hundarna hade papper på att de var vaccinerade.

Sedan satte jordbruksverket fart att ta prover, tills nu 17 hundar, knappt hälften hade tillräckligt skydd.

En hund hade inget alls mätbara antikroppar mot rabies.

Gatuhundar kan bära på rabies. Bland gatuhundar är det perioder med rabiessmitta. De hundarna bär mycket ofta på alla möjliga olika andra smittor (som smittar från hund till hund) också, som importörer inte ens behöver undersöka för, innan hundarna kommer hit. Gatuhundar är farliga på många olika sätt.

Jag tycker det skulle vara mycket stängare regler för att få ta in gatuhundar än kennelhundar.

Mer om rabies.

 

200808

Någon har tydligen tagit in en hund från Ryssland till Sverige sommaren 2020 (enl. textTV) utan att ha vaccinerat den mot rabies, trots att det fanns papper på att hunden var vaccinerad.

Det finns också ett annat alternativ och det är att hunden ifråga är en av de få hundar som inte tar till sig vaccinet alls.

Risken att det händer (att vaccinet inte tar som det ska) är större om hunden är extremt ung eller sjuk vid vaccinationstillfället.

Nu ska jbv beordra en hel hoper med hundägare till importer från Ryssland att ta blodprov på hundarna för att visa på att hunden har antikroppar mot rabies. Annars kan hunden i fråga ligga illa till.

Min kommentar: Det har aldrig någonsin i världen förekommit att importerade kennelhundar haft rabies. Kennelhundar tar man inte den typen av risker med. Kennelägare i rabiestätare områden i världen skyddar sina dyrbara hundar. När hundar har/får rabies är det i regel hundar som bor eller är regelbundet ute på skogen i områden där det är vanligt med rabies.

Mer om rabies.

 

 

200722

Så upprepar de på nyheterna idag samma som var på nyheterna för 11 dagar sedan. (I Sverige är det brist på veterinärer. Det behövs 365 nya veterinärer i Sverige. I Sverige tar ca 90 nya veterinärer examen årligen.)

Ökade förväntningar från djurägare och tuffa jourarbetstider för många veterinärer att lämna yrket, påstås det idag.

Enligt Svensk djursjukvård saknas minst 365 veterinärer inom det närmaste året. Arbetsgivarorganisationen vill därför att det blir minst dubbelt så många veterinärer utbildade mot det som finns nu. Nu finns 90 platser.

Veterinärförbundet vill dock hellre få de veterinärer som finns att stanna kvar.

Enligt veterinärförbundet slutar många till följd av en orimlig arbetsmiljö, ett tuffare arbetsklimat.

Min personliga notering: Jag har och har haft personlig kontakt direkt med tre veterinärer som alla har slutat jobba som smådjursveterinärer, alla p g a att de inte får jobba med djur utan mer med papper och för att de har orimligt mycket pappershantering och krav från kolleger, chefer o d.

Sedan har jag indirekt hört flera andra veterinärer som har slutat behandla smådjur av samma anledning.

Somliga har bytt yrke, somliga har gått över till enbart stora ladugårdsdjur, somliga till slaktsidan o s v.

Ingen har angett att byte av jobb varit p g a djurägare, även om vissa varit krångliga ibland.

En enda tyckte det var bidragande att få ställa upp jourtider, de andra tyckte inte det var något besvär, utan kom med jobbet.

Mera om veterinärer.

 

 

200717

Nederlänsk minkfarm avliver mer än 1,100 minkar då de upptäckt corona virus på minkfarmen.

Denna farm är i Westerbeek nära tyska gräsen.

Myndigheterna har infört stränga regel för att begränsa smittan, men ändå fortsätter spridningen bland minkar.

Över en miljon minkar har nu totalt avlivats, enligt NOS.

Se även nedan 200620, 200617, 200525, 200520 och 200426.

 

 

200711

I Sverige är det brist på veterinärer. Det behövs 365 nya veterinärer i Sverige. I Sverige tar ca 90 nya veterinärer examen årligen. Mer om veterinärer.

 

 

200708

Staden Siem Reap i Kambodja förbjuder all hantering av hundkött.

Det är nu belagt med höga böter eller fängelse om man hanterar hundkött.

Det gäller hela kedjan. Fånga hundar, slakta hundar, sälja hundar, köpa hundar, allt som är avsett till människoföda.

 

 

200620

Så var det corona igen. 11,000 minkar som bar på corona avlivades. Detta i danska Sindal.

Danska statliga forskningsinstitutet SSI upptäckte samma virusmutation hos minkarna och personal på minkfarmen. Dessutom bar 29 anställda och 12 äldre på ett äldreboende i närheten på samma virusmutation.

Vem som smittat vem går däremot inte att säga.

Se även nedan 200617, 200525, 200520 och 200426.

 

 

200617

På Nordjylland i Danmark har en person konstateras ha covid-19 som jobbar på en minkfarm.

P g a detta testades minkarna för corona och man har funnit smittade minkar på farmen.

Det har därför beslutats att samtliga minkar på farmen ska avlivas.

Se nedan 200525, 200520 och 200426.

 

 

200525

Ytterligare en människa i Nederländerna har blivit smittad med coronavirus av en mink. Det är igen en anställd på en minkfarm.

Det är alltså tredje gången med kombinationen Corona-Nederländerna-Minkfarmer-Smitta på ca en månad.

Det framgår inte om minafarmerna i frågan är samma eller vitt skilda.

Nederländernas hälsovårdsmyndighet bedömmer igen att risken för smitta från mink utanför farmerna är minimal.

Se nedan 200520 och 200426.

 

 

200520

I en minkfarm i Nederländerna har deras minkar nu smittat en skötare med corona.

Om det är samma farmer som tidigare (200426) är osagt.

Naturligtvis bedöms risken att smittas av djur som minimal av Nederländska folkhälsomyndigheten.

Se tidigare i detta ärende 200426 nedan.

 

 

200517

GB ska satsar på att träna upp hundar som ska nosa sig fram till corona-virus. På så vis hoppas man att få signal om corona-virus i människor innan det brurit ut covid i människorna.

De ska tränas på London School of Hygiene and Tropical Medicine.

 

 

200426

Två minkuppfödningar i Nederländerna har fått stängas för tillfället då minkar har fått coronavirus.

Jordbruksdepartementet i Nederländerna uppger att minkarna testats då de hade svårt med andningen. De tros ha blivit smittade av personal.

Risken att djuren ska sprida smittan anses minimal (= tror man).

 

 

200423

I USA har två tamkatter testas positivt för corona. Katterna har lindriga symtom. De tros ha smittats av människor. Enligt myndigheterna finns det inget som tyder på att husdjur kan smitta människor.

Det finns inga bevis för att människor kan smitta djur med coronavirus (min egen kommentar).

 

 

200417

Det går åt mycket av anestesiläkemedlet propofol till covid patiener för tillfället. P g a det uppmanas veterinärer att begränsa användadet av propofol till djur. Medlet är viktigt inom humanvården just nu p g a coronakrisen.

 

 

200415

Senaste forskningen tror att det var gatuhundar som först infekterade människor med corona.

Först var man inne på att det var myrkottar som smittade människan, men har avfärdat den teorin sedan tidigare.

Nu visar det sig att corona trivs i hundars tarmsystem.

Man är nu inne på spåret att fladdermusrester med corona i har ätits av gatuhundar, muterat i hundens tarm och därifrån smittats till tamhundar som gett corona till människor.

 

 

200406

En tiger har testas positivt för corona. Denna bor på Bronx Zoo i New York. Den tros ha blivit smittad av sin djurskötare.

Tigern bodde med några till kompisar, 5-6 stycken, om de var testade och om de andra var eventuella bärare gick det inte att förstå riktigt av rapporteringen.

Rapporteringen hade en hel del att önska i svenska språket.

 

 

200402

Storstaden Shenzhen i Kina förbjuder att man äter hund och katt. Det lokala styret i Shenzhen skriver som förklaring på beslutet så här: "Hundar och katter har som husdjur etablerat en mycket närmare relation med människan är andra djur och att förbjuda konsumtion av hund och katt och andra husdjur är praxis i utvecklade länder".

 

 

200305

I Hongkong sitter en hund i karantän p g a misstanke att den fått coronaviruset av en människa, sin ägare, som är sjuk.

Hunden har testas med resultat "svagt possitiv".

Enligt WHO finns det inga bevis för att husdjur kan smittas av coronavirus.

 

 

200110

Enl. SKK´s registreringsstatestik för 2019 har vi här nya popularitetsrankingen:

 1. Labrador retriever 2920
 2. Golden retriever 1953
 3. Tysk schäferhund 1949
 4. Jämthund 1684
 5. Staffordshire bullterrier 1053
 6. Cocker spaniel 998
 7. Fransk bulldogg 993
 8. Shetland sheepdog 982
 9. Chihuahua långhår 909
 10. Flat coated retriever 880

 

 

191124

Så är det "nyheter" idag om att de nu har fixat p-piller till myggor. De poengterar starkt att det är en helt ny uppfinning. Detta är gamla nyheter.

Det har funnits i massor av år, men nu går det att ge myggorna på ett nytt sätt.

Det tycks vara praxis numera att återge gamla nyheter med jämna mellanrum i olika ämnen och påstå att det är nya rön.

Mer om smittspridning genom myggor.

 

 

191123

Idag är det på nyheterna det jag skrev om för väldigt många år sedan. Att alla dessa olika kemikalier vi har i vardagen idag är för mycket när det är så många olika sorter som har samma negativa effekt, vissa kanske t o m kan förstärka varandra!

En ny statlig utredning med professor Christina Rudén vid Stockholms universitet som har varit regeringens särskilda utredare i ämnet, har nu kommit fram till det jag redan gissat.

Det konstateras att inlärningsstörningar hos barn ökar. Också att allergier ökar. Dessutom att fertiliteten minskar hos människa.

Flertal av våra idag tillåtna kemikaliska ämnen är konstaterat allergiframkallande och hormonstörande.

Därför har utredningen kommer fram till att var och en av ämnenas gränsvärden bör minskas.

Mer om kemikalier i och kring oss människor och våra hundar.

 

 

191119

I Sverige har var 20:e hund (= 5 %) behandlats med antibiotika i år. Det var dubbelt så mycket antibiotikaanvändning för två år sedan. Allt enligt Anicura.

Jämför jag det med egen erfarenhet så är det många år sedan någon av mina hundar alls hade behov av att äta antibiotika. Mina hundar har utan tvekan mindre antibiotika användning är vad som är normalt för Anicuras hundar i år.

Jag själv tvingades till antibiotika för att överleva förrförra vinter/våren när jag höll på att dö. Utan tvekan hade jag varit död nu om inte antibiotika hade funnits. Då är man hjälplöst utlämnad till att onödig överanvändning inte förstört för alla de som har behov av antibiotika.

Mer om resistens.

 

 

191118

Resistensen ökar bland människor, även i Sverige. Undrar om det är så att resistens ökar bland djur också?

Enligt folkhälsomyndigheten var det 12,778 fall i Sverige förra året fram till oktober och i år 350 fall mera under samma tid.

Folkhälsomyndigheten räknar med att det kommer att öka i framtiden.

I andra länder är det oftast värre eller t o m mycket värre.

Världshälsoorganisationen (WHO) ser resistens som ett av de största golkhälsoproblemen.

Mer om resistens.

 

191115

Zikaviruset har dykit upp i södra Frankrike, på tre olika fransoser som inte varit söderut. EU´s smittskyddsenhet drar nära på en "johannesburg" om detta. Det är i praktiken en obefintlig risk att det kommer hända igen, tror de.

Själv tror jag att det kommer att hända om och om igen kommande år och att det till sist kommer bli så pass varmt i Europa så sjukdomen etableras på permanent basis. Att bortförklara detta som tillfälligt är nog tyvärr bara att skjuta upp problemet och "lugna" massorna. Det är i alla fall vad jag tror. Framtiden lär utvisa hur det blir med detta.

 

 

191106

Under de senaste 11 åren har nästan 600 smuggelhundar avlivats enl. jbv.

Mellan 070101 och 191231 har jbv fått vetskap om 1,259 smuggelhundar. Av dessa har 594 hundar ålagts avlivning.

Enligt tullverket ökar smugglingen, och enligt dem är mörkertalet för antalet smugglade hundar väldigt stort.

 

 

190928

Det visade sig att hunden som dött i vad man trodde var den norska hundsjukan, inte ska vara det.

Upplysningen är väldigt lummig, det framgår inte vad det var för fel på den hunden, inte heller vad som gjorde att det så först indikerades, inte heller varför man nu vet att det inte är samma sjukdom.

Om hunden inte hade samma variant, eller vad det var frågan om, står alltså skrivet i stjärnorna.

Mitt råd: Var försiktiga!

 

 

190926

Så har nu första svenska hunden dött i den "norska" hundsjukan.

Jordbruksverket fortsätter att hävda att sjukan är "ofarlig" för svenska hundar.

Undrar vem som tror på att svenska hundar ska vara så märkvärdigt annorlunda så de ska klara sig?

Vad sjukan beror på är fortfarande okänt, trots det ska vi inte skydda våra hundar enligt jbv. Undrar om de vill bli av med alla svenska hundar i världen?

 

 

190924

Det verkar som den "norska" hundsjukan har låg eller ingen smittbarhet.

 

 

190908

I Norge pågår ett utbrott av skadliga halter av Clostrdium perfringens och Providencia alcalifaciens på hundar. Fortsättning följer...

 

 

190902

I indiska Goa är det en flygplats som på kort tid haft två olika flygningar som fått skjutas upp p g a gatuhundar som sprungit runt på startbanan. På flygplatsen har ca 200 gatuhundar flyttat in sedan en tid. Mer om gatuhundar.

 

 

190829

Bisamråttor börjar etablera sig i Umeå. Som om vi inte får nog mycket skit från Amerika förrut.

Bisamråttan kan nog vara hur superbra som helst, i USA. Men den platsar inte i vårat ekosystem.

Därför är det dessutom jaktsäsong på bisamråtta året runt i Sverige.

Det verkar på mig att Sverige behöver flera jakt-allround hundar. Hittills har oftast Sverige satsat mest på specialist jakthundar. En ska bara gå på hare. En bara på rådjur. En enbart på älg. O s v.

Vi kanske behöver börja tänka lite annorlunda i Sverige?

Mer om jakthundar.

 

 

190817

Granbarkborre tycks ha slagit sig ner i Sverige för att stanna.

Under 2018 förstörde grambarkborren 3-4 miljoner kubikmeter skog.

Det är mer träd än vad som brann upp under samma år i de extremt omfattande bränderna i Sverige.

Nästa år förutspår skogsstyrelsen att granbarnkborren kommer gå ännu hårdare åt den svenska skogen.

 

 

190814

I Falkenberg har man hittat blåsvart björkstekel.

De invandrade till Sverige runt 2000-talet.

De angriper björkar.

I augusti letar sig larverna ner i gräset och det leder till att det blir lätt för t ex hundar att få i sig larverna. Om en hund får i sig larven så angriper giftet från dem levern på hunden, levern kollapsar och hunden dör.

Larven är klassad som ekosystemfara. Den innehåller giftet lophyrotomin som är nära besläktat med giftet i vit flugsvamp och lömsk flugsvamp.

Mer om gift.

 

 

190811

3,500 olika arter av myggor finns det i världen. Olika myggsorter kan bära olika sjukdomar. Vissa sjukdomar smittas till människor. Bl a zika, malaria, gula febern, dengufeber, chikungu, japansk encefelit. En mygghona kan lägga upp till 500 ägg på några veckor. Tigermyggan överlever som ägg i kyla.

Burundi har redan i augusti -19 rapporterat 5,7 miljoner malariafall sedan januari -19. Det är nära halva Burundis befolkning. Under samma tid har över 1,800 människor dött av malaria (enl. WHO).

Under hela 2017 registrerade WHO nästan 220 miljoner malariafall i världen med ca 435 000 dödsfall. 90 % av dem var i Afrika.

Mer om myggor.

 

 

190807

En nyhet idag är att fler anmäler vanvård. Det är ju gamla nyheter. Det har ju ökat stadigt sedan länsstyrelsen/jordbruksverket tog över från kommunerna. Man menar nu att det beror på att folk är mer empatiska idag.

Vilket skitsnack! Ökningen är självklar. Jordbruksverket har satt all personal som jobbar med djur att anmäla eventuell vanvård. Om de inte gör det kan de bli straffade av jordbruksverket.

Jordbruksverket har dessutom själva sagt att deras system bygger på anmälningar, det är så de kommer åt vanvård. Detta ger alla dessa människor som i alla tider har okynnesanmält för att de varit avundsjuka, elaka eller av annan onödig orsak, att gå i spinn och anmäla i massor. Tidigare så avslöjades okynnesanmälarna efter 2-3 gånger och sedan hade de inget mer för att okynnesanmäla. Idag blir lögnare lyssnade på av jordbruksverket! Sådant här sprider sig och gör att anmälarna får reda på att det lönar sig att anmäla, så då kan de hålla på i all oändlighet, med jordbruksverkets goda minne och uppmuntran.

Det intressanta vore att veta hur många av anmälningarna som är relevanta. Samtidigt säger inte det hela sanningen heller, då det dels ljugs i rapporter av jordbruksverkets inspektörers besöksrapporter och det dessutom finns flera lagar som är motsatt till varandra i djurskyddslagen, vilket gör att djurägare hamnar i moment 22. Om de gör det ena så är det fel, gör de tvärs om är det också fel! Allt enligt de lagar och bestämmelser som jordbruksverket helt på eget bevåg tagit fram i all hast och i skymundan.

Att det ökar mest med anmälningar mot sällkapsdjur talar sitt fulla språk, det är där det oftare är hjärta som styr, istället för hjärna och kunskap.

Att fler har kunskap idag och därför oftare anmäler sägs det idag, det är rena rama skitsnacket. Tvärs om!

Idag sätts nya lagar och bestämmelser in i skymundan hela tiden, på löpande band, utan att det på minsta vis informeras om det. Förr t ex så sattes ALLA nya lagar och bestämmelser ihop under flera års tid med rådfråging och stor kunskap. T ex kennelklubbar, brukshundsklubbar o s v var instanser som yttrade sig om ev. kommande bestämmelser, och kunde därmed bidra med sin kunskap. Idag sker inte så. När det förr kom ut nya bestämmelser var det över nyheterna! Alla visste. Sedan fick dessutom ALLA tillståndspliktigade verksamheter nya lagen i sin hand i sin helhet så de visste vad de skulle rätta sig efter. Dessutom fick ALLA som fick besök av insektörer en sådan lunta också, varje gång nya bestämmelser fanns som den djurägaren inte hade fått. Om djurägaren hade tappat bort sin lunta fick de ALLTID en ny av inspektörerna! Alla visste vilka regler som gällde.

Idag är det en djungel på internet som består av tusentals sidor och undersidor, som är omöjliga att hitta i. Ingen information som helst går ut till allmänheten eller till djurägare/djurvårdare. Idag får dessutom inte djurägare information om vilka regler och bestämmelser som gäller.

Fakta enligt länsstyrelsen/jordbruksverket=ca 13,600 anmälningar 2017 och drygt 14,500 anmälningar 2018. Enligt uppskattning tror man att 2019 kommer att ha fler anmälningar innan året är slut.

Mer om inspektörer/inspektioner.

 

 

190805

6 nya fågelarter har etablerat sig i Sverige numera. Detta beror på den globala uppvärmningen.

För varje grad ökar förutsättningarna för djur som lever i varmare klimat att sprida sig till oss. Bl a vissa farliga ormar, farliga spindlar, farliga fästingar, farliga myggor som kan bära på sjukdomar som t o m kan döda.

Att det känns roligt att vi får fler fågelarter är endast en liten del av vad detta innebär.

Baksidan av vad detta står för är så mycket mer omfattande än vad vi oftast förstår.

Fåglarna kan dessutom bära på och föra hit farliga sjukdomar och parasiter.

6 ny fågelarter just nu är alltså bara toppen på ett väldigt stort isberg.

 

 

190802

Just nu finns det några utbrott av harpest i Sverige.

Harpest smittar till människor med myggor.

Antibiotika botar harpest hos människor.

Harar dör.

Hittar man död hare så gäller varsam hantering, ta helst inte i haren. Rapporterar tll SVA om döda harar, det är stor möjlighet att de vill ha in haren för att kartlägga eventuell harpest.

SVA brukar sända ut embalage som man sänder dessa djur i, när de vill ha dem.

Fördelen med harpest för människor är att man bara blir smittad en gång, sedan har man livslång imunitet.

Mer om myggor som smittbärare.

 

 

190729

Idag är det internationella tigerdagen.

Glädjande nyheter för oss som är för naturen. Indiens tigerstamm växer.

I Indien:
1,400 tigrar år 2000.
2,225 tigrar år 2013.
2,967 tigrar år 2018.

 

 

190727

Undersökning visar att kvinnor som sover med sin hund bredvid sig sover bättre än tillsammans med sin partner. Kvinnorna gick också och la sig tidigare och gick upp tidigare tillsammans med sin hund.

Kvinnorna upplevde också en bättre trygghet tillsammans med sin hund.

De som delade säng med en katt hade inte motsvarande sömnförbättring.

Läs mer om de som gjorde undersökningen: www.canisius.edu = Canisius College i New York, USA.

 

 

190726

Ca 400 000 människor dog i världen under 2017 i sviterna av malaria. Malariastammen KEL1/PLA1 sprids från Kambodja till Vietman, Laos och nordöstra Thailand hittills.

KEL1/PLA1 är resistent mot två av de v anligaste medicinerna mot malaria och sprider sig aggressivt, den ersätter lokala malariasorter och dominerar helt.

Malaria smittas med vissa sorters myggor. Dessa sorters myggor som kan bära malaria kommer närmare Sverige p g a uppvärmningen.

Resistensen riskerar öka ju mer vi missbrukar antibiotika.

Mer om myggor. Mer nyheter. Mer om resistens.

 

 

190720

Gatuhundar ökar i import till Sverige. Mellan 500-1000 hundar kommer in till Sverige årligen just nu. Det har ökat år för år. Detta trots alla sjukdomar de redan tagit hit och flera kommer att komma. De som importerar gatuhundar dömmer våra svenska hundar för all framtid till att bli sjukare och sjukare och mer och mer beroende av mediciner för att hålla sig friska i vardagen, allt för egna själviska behov. Räcker det inte med all skit vi redan fått hit p g a dessa hundar. Mer om gatuhundar.

 

 

190712

Nu har även forskare (med eneritus Håkan Stettin i spetsen) kommit fram till att barn som blir mobbade har större risk att bli mobbare, de själva. Eller ibland mobbningsoffer.

Det är ju något jag sett på valpar och skrivit om många gånger på denna hemsida.

Valpar som ständigt blir nertryckta av äldre hundar blir oftast mobbare, de själva. Ibland blir de mobbningsoffer.

Även vuxna hundar kan reagera så, men det tar lite längre tid innan problemen dyker upp. Är hunden en helt normal, social varelse innan, så blir den oftare mobbningsoffer, stället för mobbare, när problemet startar i vuxen ålder, även om båda varianterna dyker upp där med.

Ibland är människor och hundar inte så olika.

Om hundar inte får en ägare som försvarar dem från mobbing är hundens slutsats att den måste ta hand om sig själv. Den blir elak. Vi vet då vem som får skulden för att hunden är elak. Jo, hunden! Vi människor är så orättvisa. Vi ska anklaga människan för vad det ställt till med!

Det samma gäller oskyldiga barn. Det är föräldrarnas ansvar att se till att deras barn inte blir mobbade och nertryckte. Dessvärre är det t o m många föräldrar där ute som inte gör annat än att trycka ner sitt/sina barn.

Barn, liksom hundvalpar, lär sig hur det ska gå till av de vuxna, när de växer upp är det alltså så de beter sig. Det är extremt enkel psykologi.

 

 

190711

Mobiler dödar förhållanden och sexlivet, enligt danska forskare. Mobilen stjäl fokus från omgivningen.

Jag har länge förstått sambandet mellan okontaktbar och "sociala" medier.

Enligt vad jag har sett så är bästa sättet att inte vara närvarande här och nu att sätta näsan i facebook och liknande.

Hur många familjemedlemar, barn, hundar blir ifråntagen sina närmaste p g a dessa i mitt tycke osociala medier?

 

 

190212

3,819 personer i Sverige sökte vård 2018 för att ha blivit angripna av hund, enl. statistik från Socialstyrelsen. Man tror dessutom att det är många flera. Sedan kommer det till hundar som biter andra hundar och andra djur.

Detta är totalt OACCEPTABELT!

Som oftast är det människor som gör fel så attacker och ibland t o m blodvite uppstår.

Om vi människor kunde våra hundar bättre skulle dessa till största delen kunna elimineras.

Ytterst få undantag finns och det är när fysisk sjukdom ligger bakom.

Om då hundägaren kan sin hund ska den förstå att något är allvarligt fel med hunden och vidta försiktighetsåtgärder, alltså vara aktsam så ingen olycka händer.

Det är INTE hundens fel att sådant händer. Det är människans.

Mer om arga hundar. Mer om människans ansvar.

 

 

190209

Det är ingen hejd på djurplågeri.

En colombiansk veterinärstuderande dömdes i USA till 6 års fängelse.

Bakgrunden: han har fött upp valpar på en gård i Columbia. Sedan har han opererat in påsar med flytande heroin i 9 valpar (minst) och smugglat dem över gränsen in till USA.

Tre av hundarna man känner till dog, resterande överlevde och fick så småningom nya hem.

 

 

190207

Djurens rätt har begått brott i organisationens namn, och styrelsemedlemmar uppmuntrar det.

Förr lotsades styrelsen ta avstånd från brott, men nu är det officiellt via Facebook att de stöttar brott i organisationens namn helt öppet.

Allt enligt SVT´s granskning.

Är någon förvånad? Inte jag, inte en enda sekund.

Utvecklingen är sedan länge "tillåten" på många plan, så länge de kommer undan med det förstärks rättslösheten.

Det är denna anda som dikteras i Sverige idag när det gäller att djurägare är rättslösa. Rena Stasi.

 

 

190122

Isen smälter på sydpolen med 14,000 ton vatten per sekund. Detta är alltså året om, dygnet om. På nordpolen smälter det ännu fortare.

Kan vi människor ens förstå sådana mängder?

De tidigare/senaste 50 åren har smältningen inte varit lika mycket, ändå så har haven i hela världen fyllts på med över 2 cm under samma tid räknat enbart med det vatten som smält på sydpolen.

Lägger man sedan till nordpolen blir det mera.

Och värre blir det för vart år, då avsmältningen ökar.

 

 

190110

10-i-topp av hundar som blivit registrerade i SKK under 2018:

 1. Labrador retriever 2,667

 2. Tysk schäferhund 1,885

 3. Golden retriever 1,882

 4. Jämthund 1,576

 5. Cocker spaniel 982

 6. Shetland Sheepdog 963

 7. Chihuahua långhårig 956

 8. Staffordshire bullterrier 933

 9. Dansk-svensk gårdshund 859

 10. Bichon havanais 831

 

 

Julen -18

Ännu har inte julen helt avtrubbat allt och alla, utan än finns det humana människor som väcker hopp om mänskligheten!

 

 

 

181217

Igen har fästingen Hyalomma marginatum påträffats i Sverige. Läs mer nedan (181031).

Mer om fästingar.

 

 

181217

Klumpfisk har på senare år blivit vanligare i Danska och Svenska vatten. Man tror att det beror på uppvärmningen. Igen nya arter som tar sig hit upp till kalla Norden. Man MÅSTE inse att det kommer att komma mer och mer icke önskvärda djur till Sverige också, som kan hota att smitta våra hundar. Vi måste lära oss att skydda våra hundar på ett annat sätt än tidigare.

 

 

181107

Antibiotikaresistenta bakterier ökar. 33,000 människor dör årligen i Europa antibiotikaresistens, enl. The Lancet hösten 2018. The Lancet är en högt ansedd engelsk medicinsk tidskrift med det senaste inom medicin.

Sjukdomsbördan för resistens är lika stor som influensa, tuberkolos och hiv/aids utgör tillsammans.

Mer om resistens.

 

 

181031:

Jättefästing i Sverige. Ca 40 jättefästingar av typen Hyalomma rufipes har hittats från Skåne till Dalarna. Fästingen är mer aggressiv och aktiv än våra vanliga svenska fästingar. Hyalomma rufipes kan vara smittbärare av blödarsjuka och fläckfeber.

Tidigare i år kom det en annan ny fästing till Sverige, Hyalomma marginatum, så bara i år har det kommit två nya fästingsorter till Sverige. Även marginatum är mer aggressiv än våra tidigare fästingar och bär dessutom på fler sjukdomar, som vi nu får leva med i Sverige.

Alla nya arter som etablerar sig i Sverige visar på vår framtid. Vi måste fatta att det är bara en tidsfråga tills vi får flera smittsamma sjukdomar och mellanvärdar för de sjukdomar som redan finns i Sverige som kommer hit och drabbar våra hundar.

Vi måste tänka annorlunda i framtiden när det gäller att skydda våra hundar.

 

 

Oktober 2018:

Höga halter ftalater hos gravid mamma innebär att barnets språkutveckling försenas. Detta är bevisat av Karlstads universitet och av Icahn School of Medicine at Mount Sinai i New York. Studierna är oberoende av varandra.

Ftalater misstänks också vara fertilitetsstörande.

Ftalater används som mjukgörare av plast. Ftalater används bl a i PVC-golv och el-kablar. Även i badankor, leksaker, kosmetika, elektronik.

I EU finns ftalater på listan för särskilt farliga ämnen.

Trots att ftalater inte används längre av industrin finns det kvar i många produkter.

I en granskning våren 2018 fann Kemikalieinspektionen i Sverige att 20 av 162 undersökta produkter innehöll ftalater.

Mer om farliga kemikalier.

 

 

Oktober 2018:

Abborrar i Sänksjön utanför Kallinge i Blekinge har påverkats av utsläpp av kemikalien PFAS har en studie av Göteborgs universitet kommit fram till hösten 2018.

I detta fall kommer PFAS från brandskum.

Abborrarna har fått sämre immunförsvar och en störd sköldkörtelfunktion.

Studier pågår också om huruvida även människor drabbas.

Mer om farliga kemikalier.

 

 

180915:

Nyheter idag: Kraftig ökning av inavel på våra svenska hundraser, speciellt på de raser med många individer, påstår Stockholms universitet. Det är mycket tragiskt, om det är så.

 

 

Juli 2018:

Hundar (och andra djur) kan hänga sig i koppel. Djur som är kopplade ska man inte lämna ensamma. Detta är inget nytt utan har man kännt till mycket länge.

Jag hittade en gammal nyhet i Piteå tidning som inte var kul att läsa. Jag tror det var 75 år sedan den artikeln skrevs.

 

 

 

180704:

Katter övergivna. Katthemmet Kattfoten fick ett tips av en person som hört en låda som det pipit från som stod i skogen i Haverdal, Halmstad. I lådan fanns 4 honkatter och 12 kattungar. Katthemmet fick p g a platsbrist ta till Facebook. På två timmar hade olika människor hjälpt till och bestämde att de skulle ta hand om katterna. - Aftonbladet 4 juli 2018 Kl. 03,20.

Min kommentar: Kul att det finns hjälp när nöden kräver. Jag har inget med detta att göra men TACKAR er ALLA för att ni påminner mig om att det fortfarande finns gott om människor där ute som är djurvänner.

 

 

180628:

Idag kunde man läsa i tidningen om en som dött av dåligt skötta tänder. Något som jag försöker lära ut att det kan hända hundar också, men det verkar trögt att få vissa att fatta detta.

 

 

 

Juni 2018:

Om igen visar sig Norge som en föregångare inom lagstiftning och hund, ett otroligt viktigt beslut förra gången var stoppet av onödig stympning av hundar. Denna gång förbud av import av gatuhundar. Mattilsynet (=Norges motsvarighet till våran hälsovårdsnämnd) har mer information för den intresserade.

 

 

April 2018:

Aftonbladet har tagit upp en kort artikel om Giardia, vilket är bra, men artikeln innehåller en del faktafel. Trots det är det på tiden att problem med Giardia uppmärksammas.

Veterinär varnar för extremt smittsamma hundparasiten

Veterinärer i Danmark har de senaste månaderna märkt hur en sjukdom spridit sig ovanligt mycket mellan landets hundar. De beskriver tillståndet som epidemiliknande. Sjukdomen kan dessutom smitta till människor.

”Parasiten är extremt smittsam, och det är därför väldigt viktigt att vara uppmärksam på avföringen”, skriver en veterinärklinik i Holte på Facebook.

Det är framför allt i danska Köpenhamn och Nordsjälland som många hundar blivit smittade av parasiten som veterinärer nu går ut och varnar för, enligt danska tv2.

På en veterinärklinik i Holte skriver de bland annat om parasiten på klinikens Facebook. Mads Grøn som arbetar på kliniken skriver att han och hans kollegor uppfattat tillståndet som epidemiliknande.

”Särskilt i Holte och i Närum märker vi att riktigt många hundar har blivit smittade. Orsaken till diarrén är en liten parasit som kallas Giardia och kan leva i tarmen på både människor och djur.”

Kan orsaka diarré och kräkningar

Mads beskriver att symptomen när en hund har Giardia framför allt är mild till allvarlig diarré, men att andra symptom också kan uppkomma.

”Vissa patienter kräks också. Parasiten är extremt smittsam, och det är därför väldigt viktigt att vara uppmärksam på avföringen och låta hunden undersökas om det uppvisar Giardia-liknande symptom.”

Det tar ungefär åtta dagar från det att en hund smittas till att den börjar uppvisa symptom. Och hundar kan till exempel smittas genom andra hundars avföring, vattenskålar, filtar och hundleksaker.

 

Mina kommentarer:

Giardia finns väl utbredd i Sverige också.

1/ Giardia är inte epidemiliknande, däremot är förekomsten så överväldigande stor i dag så den kan förefalla epidemiliknande.

2/ Sjukdomen/parasiten kan INTE överföras från hund till människa då giardia är art-egen. D v s människans giardia smittar till andra människor. Hundars giardia smittar till andra hundar o s v.

3/ Giardia är INTE extremt smittsam, däremot om smittan är överallt är den svår att undvika. I länder där giardian funnits länge hålls den efter så väldigt få hundar trots allt har parasiten, därför är sanorligheten liten att friska hundar träffar på giardia och därmed smittas den inte epidemiliknande. Lägen i Norden vad gäller giardia är katastrofalt, därför MÅSTE detta tas allvarligt. När nivån sjunkit p g a att sjuka hundar behandlas så kommer det inte bli svårt att hålla hundarna friska om man håller sig till några enkla knep.

4/ Nej, vattenskålar smittar inte, filtar smittar inte, heller inte hundleksaker. Om det däremot är avföring med giardia i avföringen på dessa tillbehör så blir det smittsamt, alltså p g a avföringen. Det är alltså avföringen som är smittsam (och parningar) vad gäller giardia. Inget annat.

Vi MÅSTE ta detta på allvar, vi kan inte fortsätta att låta våra hundar leva sjuka år efter år och sticka ner huvudet i sanden vad gäller giardia.

Sverige (med flera ställen) är så INFEKTERAT ÖVERALLT idag! Det är OFATTBART hur jordbruksverket har klarat av att tysta detta så här länge...

Mer om giardia.

 

 

171126

Dog owners reduces the risk of heart problems. Dog owners "less likely" to die early. A massive 12-years study of 3,4 million Swedish people, which wos finally released last Friday in the journal Scientific Reports, had revealed that adult dog owners are less likely to die than their dog-free peers. = hundägare lever längre enligt ytterligare en studie.

 

 

170808

Så har jordbruksverket (jbv) gått ut med att vi inte får tejpa öron (finns att läsa på en av deras undersidor i ett hörn).

Av någon anledning har de fått för sig att det är farligt för valpar och hundar.

Det vore bra om jbv skaffade hundkunniga människor i sin personal.

Dessutom tar folk till andra metoder som är riskabla för hund då de inte vågar visa vad de gör, för att inte riskera att bli anmälda. DET kan vara farligt för hundar.

 

 

170807

På nyheterna denna morgon anser de att djuren ska ta hand om sig själva så de inte blir överviktiga. Allt för att hundarna inte ska bli deprimerade, få diabetes, ledbesvär o s v.

Tanken är nog bra av nyheterna MEN det är just poängen. Hunden KAN INTE ta hand om sig själv, som en vuxen människa. Hunden är HELT i händerna på sin ägare.

En god ägare har hundar som är i bra trim. Annars kan man inte i min värld räkna sig som en god hundägare och än mindre som en hundälskare, snarare hundhatare.

 

 

Juli 2017

Kennlar, hundpensionat m m som är yrkesdrivande ska ha tillstånd för att få transportera hundar enligt nya regler. Skattemyndigheten avgör om man är yrkesdrivande. Om man inte är yrkesdrivande så behöver man inte ha tillstånd för transport av hund. Läs mer på jordbrukverkets hemsida, länkar.

 

 

Agrias statestik för 2015 som redovisas 2017

Hundar dör mest i trafiken, enligt Agrias statestik. Detta kan förhindras till stora delar genom att ha hundar säkert kopplade och i kombination med att ha reflexer eller lampor på hunden. Många av de trafikskadade och trafikdöda hundarna är jakthundar, där hunden jagar lös. Då är det ännu viktigare att hunden syns ordentligt, lampor och reflexer över stora delar av hunden är ett måste, om man är rädd om sin hund.

 

 

April 2017

Taiwan uppdaterar sin djurskyddslag.

Dels så blir det förbud mot att rasta sina hundar med MC, de höjer också straffet för djurplågeri, och framför allt så förbuds det att äta katt- och hundkött och att döda eller sälja hundar och katter i syfte att äta dem.

Straffet för katt och hundkött hantering som de riskerar som bryter mot detta är upp till 2 års fängelse + att få sin bild upphängd offentligt.

Att äta hundkött har varit vanligt där, men har under senare år minskat stadigt. Nu ska det alltså bli stopp för det, hoppas Taiwans parlament när de nu har röstat igenom denna lag.

 

 

November 2016

En kvinna i Borås fick sina hundar parade när tiken endast var 13 månader. Enligt djurskyddslagen är det förbjudet att para tik före 18 månaders ålder. Hon fick dagsböter. Hundägaren nekar till brott då hon säger sig ha hqft uppsikt över hundarna i lägenheten precis hela tiden, undrar om hon menar att det är jungfrufödsel då? Detta är nu den första domen mot för tidig parning sedan lagen infördes.

 

 

Augusti 2016

En vild Schakal har synts, och fotograferats, av en naturfotograf på Nordjylland i Danmark i augusti 2016.

Detta är ju utan tvekan ett tecken på att vår världs djurliv är i omställning. Ett tecken på att det händer saker här uppe i Norden.

 

 

Augusti 2016

Vi hör om och om igen senaste månaderna på nyheterna om zika virus. Man har under sensommaren 2016 konstaterat att den sprids av flera myggarter och inte endast en myggart (Aedes aegypti), som man trodde tidigare. Detta är den troliga orsaken till den snabba och breda spridningen av zika i världen under senare tid.

Med tanke på vad vi idag vet om zika så kan vi inte förvänta oss att för evigt vara skonad från flera av de sjukdomar som kommit hit med i huvudsak importerade gatuhundar och kan drabba våra hundar i framtiden. Så fort de nya smittorna skaffat sig eller hittat en eller flera mellanvärldar här i Norden är det kört för oss.

 

 

10 februari 2016

Hundvalpar mördade vid gränsen p g a smuggling. Jordbruksverket gav ordern om valpmorden på ett gäng små oskyldiga Franska Bulldoggar.

Hundsmugglare är numera samma som i förlängningen hundmördare med medhjälp av staten.

Inför lagen är det smugglaren som gör fel. I Guds ögon, vem vet? Jag misstänker ansvar för båda parter.

En part vill tjäna pengar utan skruppler eller empati för hundar.

En part orkar inte bry sig ens på arbetstid utan tar bara snabbaste vägen ur det hela utan empati för hundar.

Lagen säger att skydda hundar från lidande... Så vitt jag ser det gjorde ingen av parterna det.

 

 

1 maj 2015

Lite intressanta nyheter på hundfronten:

Maj 2015 förväntas Kalifornien överväga ett lagförslag som går ut på att alla hundar över 4 månader ska ha obligatorisk sterilisering om inte ägaren har rättigheten till vad som kallas "intakta djur".

The local Council of Whittier, a US city within the Greater Los Angeles area of California, is this week to consider adopting a proposal which if agreed would include the mandatory sterilisation of any dog over four months of age unless the owner qualifies for and purchases what is called "an intact animal licence".

 

 

17 september 2013

Man har hittat stammar av brunråttor och husmöss i Kristianstad, Växjö, Uppsala och Linköping som är restistenta mot råttgift.

Förnuftet säger att det vore så mycket bättre att sanera möss och råttor med hjälp av duktiga hundar, t ex Podengo Portugues. Råttor och möss kan inte bli resistenta mot hundar! Man slipper sprida gift. Man slipper ökad resistens. Man ger våra hundar en viktig uppgift de är födda till, och därmed får våra hundar ett bättre liv också! Råttorna och mössen blir snabbare "expierade" utan utdragen plåga av förgiftning.

Det är utan tvekan en vinn - vinn - vinn (o s v) ekvation som bara fortsätter att ge...

 

 

3 augusti 2013

MRSA bakterier som inte går att behandla med vanlig antibiotika har hittats hos ett 20-tal svenska hundar de senaste åren (skrivet augusti 2013). SVA tror att hundarna smittats av människor. Den första hunden med MRSA upptäcktes 2006. De svenska hundarna med bakterien har fått smittan i sår.

 

 

24 juli 2013

En myggsort som tidigare inte funnits i Sverige har påträffats på södra Gotland. Denna är en mygga av samma släkte som malariamyggan. Anopheles algeriensis är dess namn.

 

 

1 maj 2013

Från idag måste hundar ha pass + avmaskning från veterinär där avmaskningen är inskriven i passet, för att få föras in i Norge.

 

 

9 mars 2012

Ovanlig fästing (Dermacentor reticulatus) hittad på en hund i Dalarna. Hunden hade nyligen varut i nordvästra Frankrike med sin familj. Nya rekomendationer är att behandla hundar mot utvärtes parasiter i samband med utlandsresan.

Just denna fästing kan dessutom sprida besvärliga infektioner hos flera olika djur. På hund kan överföringen av parasiten Babesia canis göras med denna fästing. Babesia canis kan orsaka livshotande, akut anemi, brist på röda blodkroppar.

Denna fästing har tidigare varit ovanlig norr om alperna men har på senare tid blivit vanlig i bl a Tyskland och Danmark och anses kunna etablera sig i Sverige. Den kan dock inte etablera sig inomhus.

Upptäcker man ett storta antal fästingar hemma eller fästingar vid avvikande årstid, skicka den till SVA för artbestämning.

Går att läsa mer om detta på Jordbruksverkets hemsida.

 

 

20 februari 2012

Djurförsäkringar kritiseras av konsumentverket då såväl information och marknadsföring är otydlig. Framför allt så lyfter bolagen inte tydligt fram begränsningar.

- Det finns mycket undantag och begränsningar, man kan inte täcka in alla skador då de har en tendens att tala om att de är och de är sjukdomarna täcks inte av försäkringarna.

 

 

10 januari 2012

Jordbruksverkets ägaranmälan i hundregistret är obligatoriskt i Sverige för alla hundar som vistas i Sverige under en längre tid sedan 2001. I registret finns idag 742,727 hundar.

 

Vanligaste hundnamnen i hundregistret:

Molly 5,557
Wilma 3,802
Bella 3,604
Ludde 3,590
Ronja 3,532
Bamse 3,269
Rocky 2,497
Charlie 2,394
Alice 2,300
Sigge 2,300
Zorro 2,203
Sally 2,122
Selma 2,056
Tindra 1,958
Doris 1,776
Nova 1,830
Ozzy 1,776
Maja 1,766
Max 1,725
Mimmi 1,717

 

Vanligaste hundraserna i hundregistret:

Blandras 187,933
Schäfer 32,876
Golden Retriever 24,739
Labrador Retriever 24,602
Jack Russel Terrier 19,997
Rottweiler 16,467
Jämthund 14,515
Tax 12,306
Cavalier King Charles Spaniel 10,526
Cocker Spaniel 10,410

 

 

29 juni 2011

Numera kan hundägare få lämna DNA på sina hundar till myndigheter i USA (enligt CNN). När det hittas oupptagen avföring efter hundar skickas det på analys för att matcha det mot den skyldiga hunden.

Första gången hundägaren upptäcks med att inte ta upp efter sin hund får de en varning och en räkning på testanalysen. Vid upprepad försumlighet kan de bli vräkta.

 

 

Journalistik

Förr pratade man om att alla raser som gjorde något eller någon illa, oavsett vilken ras det var, eller frånvaro av rashund vändes i media till att vara Schäfer. Idag sker i stort sätt samma sak, fast de har bytt ut Schäfer mot Pit Bull.

 

 

Uppdaterad 2022-06-01

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström