Nyheter

 

190212

3,819 personer i Sverige sökte vård 2018 för att ha blivit angripna av hund, enl. statistik från Socialstyrelsen. Man tror dessutom att det är många flera. Sedan kommer det till hundar som biter andra hundar och andra djur.

Detta är totalt OACCEPTABELT!

Som oftast är det människor som gör fel så attacker och ibland t o m blodvite uppstår.

Om vi människor kunde våra hundar bättre skulle dessa till största delen kunna elimineras.

Ytterst få undantag finns och det är när fysisk sjukdom ligger bakom.

Om då hundägaren kan sin hund ska den förstå att något är allvarligt fel med hunden och vidta försiktighetsåtgärder, alltså vara aktsam så ingen olycka händer.

Det är INTE hundens fel att sådant händer. Det är människans.

Mer om arga hundar. Mer om människans ansvar.

 

 

190209

Det är ingen hejd på djurplågeri.

En colombiansk veterinärstuderande dömdes i USA till 6 års fängelse.

Bakgrunden: han har fött upp valpar på en gård i Columbia. Sedan har han opererat in påsar med flytande heroin i 9 valpar (minst) och smugglat dem över gränsen in till USA.

Tre av hundarna man känner till dog, resterande överlevde och fick så småningom nya hem.

 

 

190207

Djurens rätt har begått brott i organisationens namn, och styrelsemedlemmar uppmuntrar det.

Fött lotsades styrelsen ta avstånd från brott, men nu är det officiellt via Facebook att de stöttar brott i organisationens namn helt öppet.

Allt enligt SVT´s granskning.

Är någon förvånad? Inte jag, inte en enda sekund.

Utvecklingen är sedan länge "tillåten" på många plan, så länge de kommer undan med det förstärks rättslösheten.

Det är denna anda som dikteras i Sverige idag när det gäller att djurägare är rättslösa. Rena Stasi.

 

 

190122

Isen smälter på sydpolen med 14,000 ton vatten per sekund. Detta är alltså året om, dygnet om. På nordpolen smälter det ännu fortare.

Kan vi människor ens förstå sådana mängder?

De tidigare/senaste 50 åren har smältningen inte varit lika mycket, ändå så har haven i hela världen fyllts på med över 2 cm under samma tid räknat enbart med det vatten som smält på sydpolen.

Lägger man sedan till nordpolen blir det mera.

Och värre blir det för vart år, då avsmältningen ökar.

 

 

190110

10-i-topp av hundar som blivit registrerade i SKK under 2018:

  1. Labrador retriever 2,667

  2. Tysk schäferhund 1,885

  3. Golden retriever 1,882

  4. Jämthund 1,576

  5. Cocker spaniel 982

  6. Shetland Sheepdog 963

  7. Chihuahua långhårig 956

  8. Staffordshire bullterrier 933

  9. Dansk-svensk gårdshund 859

  10. Bichon havanais 831

 

 

Julen -18

Ännu har inte julen helt avtrubbat allt och alla, utan än finns det humana människor som väcker hopp om mänskligheten!

 

 

 

181217

Igen har fästingen Hyalomma marginatum påträffats i Sverige. Läs mer nedan (181031).

Mer om fästingar.

 

 

181217

Klumpfisk har på senare år blivit vanligare i Danska och Svenska vatten. Man tror att det beror på uppvärmningen. Igen nya arter som tar sig hit upp till kalla Norden. Man MÅSTE inse att det kommer att komma mer och mer icke önskvärda djur till Sverige också, som kan hota att smitta våra hundar. Vi måste lära oss att skydda våra hundar på ett annat sätt än tidigare.

 

 

181107

Antibiotikaresistenta bakterier ökar. 33,000 människor dör årligen i Europa antibiotikaresistens, enl. The Lancet hösten 2018. The Lancet är en högt ansedd engelsk medicinsk tidskrift med det senaste inom medicin.

Sjukdomsbördan för resistens är lika stor som influensa, tuberkolos och hiv/aids utgör tillsammans.

Mer om resistens.

 

 

181031:

Jättefästing i Sverige. Ca 40 jättefästingar av typen Hyalomma rufipes har hittats från Skåne till Dalarna. Fästingen är mer aggressiv och aktiv än våra vanliga svenska fästingar. Hyalomma rufipes kan vara smittbärare av blödarsjuka och fläckfeber.

Tidigare i år kom det en annan ny fästing till Sverige, Hyalomma marginatum, så bara i år har det kommit två nya fästingsorter till Sverige. Även marginatum är mer aggressiv än våra tidigare fästingar och bär dessutom på fler sjukdomar, som vi nu får leva med i Sverige.

Alla nya arter som etablerar sig i Sverige visar på vår framtid. Vi måste fatta att det är bara en tidsfråga tills vi får flera smittsamma sjukdomar och mellanvärdar för de sjukdomar som redan finns i Sverige som kommer hit och drabbar våra hundar.

Vi måste tänka annorlunda i framtiden när det gäller att skydda våra hundar.

 

 

Oktober 2018:

Höga halter ftalater hos gravid mamma innebär att barnets språkutveckling försenas. Detta är bevisat av Karlstads universitet och av Icahn School of Medicine at Mount Sinai i New York. Studierna är oberoende av varandra.

Ftalater misstänks också vara fertilitetsstörande.

Ftalater används som mjukgörare av plast. Ftalater används bl a i PVC-golv och el-kablar. Även i badankor, leksaker, kosmetika, elektronik.

I EU finns ftalater på listan för särskilt farliga ämnen.

Trots att ftalater inte används längre av industrin finns det kvar i många produkter.

I en granskning våren 2018 fann Kemikalieinspektionen i Sverige att 20 av 162 undersökta produkter innehöll ftalater.

Mer om farliga kemikalier.

 

 

Oktober 2018:

Abborrar i Sänksjön utanför Kallinge i Blekinge har påverkats av utsläpp av kemikalien PFAS har en studie av Göteborgs universitet kommit fram till hösten 2018.

I detta fall kommer PFAS från brandskum.

Abborrarna har fått sämre immunförsvar och en störd sköldkörtelfunktion.

Studier pågår också om huruvida även människor drabbas.

Mer om farliga kemikalier.

 

 

180915:

Nyheter idag: Kraftig ökning av inavel på våra svenska hundraser, speciellt på de raser med många individer, påstår Stockholms universitet. Det är mycket tragiskt, om det är så.

 

 

Juli 2018:

Hundar (och andra djur) kan hänga sig i koppel. Djur som är kopplade ska man inte lämna ensamma. Detta är inget nytt utan har man kännt till mycket länge.

Jag hittade en gammal nyhet i Piteå tidning som inte var kul att läsa. Jag tror det var 75 år sedan den artikeln skrevs.

 

 

 

180704:

Katter övergivna. Katthemmet Kattfoten fick ett tips av en person som hört en låda som det pipit från som stod i skogen i Haverdal, Halmstad. I lådan fanns 4 honkatter och 12 kattungar. Katthemmet fick p g a platsbrist ta till Facebook. På två timmar hade olika människor hjälpt till och bestämde att de skulle ta hand om katterna. - Aftonbladet 4 juli 2018 Kl. 03,20.

Min kommentar: Kul att det finns hjälp när nöden kräver. Jag har inget med detta att göra men TACKAR er ALLA för att ni påminner mig om att det fortfarande finns gott om människor där ute som är djurvänner.

 

 

180628:

Idag kunde man läsa i tidningen om en som dött av dåligt skötta tänder. Något som jag försöker lära ut att det kan hända hundar också, men det verkar trögt att få vissa att fatta detta.

 

 

 

Juni 2018:

Om igen visar sig Norge som en föregångare inom lagstiftning och hund, ett otroligt viktigt beslut förra gången var stoppet av onödig stympning av hundar. Denna gång förbud av import av gatuhundar. Mattilsynet (=Norges motsvarighet till våran hälsovårdsnämnd) har mer information för den intresserade.

 

 

April 2018:

Aftonbladet har tagit upp en kort artikel om Giardia, vilket är bra, men artikeln innehåller en del faktafel. Trots det är det på tiden att problem med Giardia uppmärksammas.

Veterinär varnar för extremt smittsamma hundparasiten

Veterinärer i Danmark har de senaste månaderna märkt hur en sjukdom spridit sig ovanligt mycket mellan landets hundar. De beskriver tillståndet som epidemiliknande. Sjukdomen kan dessutom smitta till människor.

”Parasiten är extremt smittsam, och det är därför väldigt viktigt att vara uppmärksam på avföringen”, skriver en veterinärklinik i Holte på Facebook.

Det är framför allt i danska Köpenhamn och Nordsjälland som många hundar blivit smittade av parasiten som veterinärer nu går ut och varnar för, enligt danska tv2.

På en veterinärklinik i Holte skriver de bland annat om parasiten på klinikens Facebook. Mads Grøn som arbetar på kliniken skriver att han och hans kollegor uppfattat tillståndet som epidemiliknande.

”Särskilt i Holte och i Närum märker vi att riktigt många hundar har blivit smittade. Orsaken till diarrén är en liten parasit som kallas Giardia och kan leva i tarmen på både människor och djur.”

Kan orsaka diarré och kräkningar

Mads beskriver att symptomen när en hund har Giardia framför allt är mild till allvarlig diarré, men att andra symptom också kan uppkomma.

”Vissa patienter kräks också. Parasiten är extremt smittsam, och det är därför väldigt viktigt att vara uppmärksam på avföringen och låta hunden undersökas om det uppvisar Giardia-liknande symptom.”

Det tar ungefär åtta dagar från det att en hund smittas till att den börjar uppvisa symptom. Och hundar kan till exempel smittas genom andra hundars avföring, vattenskålar, filtar och hundleksaker.

 

Mina kommentarer:

Giardia finns väl utbredd i Sverige också.

1/ Giardia är inte epidemiliknande, däremot är förekomsten så överväldigande stor i dag så den kan förefalla epidemiliknande.

2/ Sjukdomen/parasiten kan INTE överföras från hund till människa då giardia är art-egen. D v s människans giardia smittar till andra människor. Hundars giardia smittar till andra hundar o s v.

3/ Giardia är INTE extremt smittsam, däremot om smittan är överallt är den svår att undvika. I länder där giardian funnits länge hålls den efter så väldigt få hundar trots allt har parasiten, därför är sanorligheten liten att friska hundar träffar på giardia och därmed smittas den inte epidemiliknande. Lägen i Norden vad gäller giardia är katastrofalt, därför MÅSTE detta tas allvarligt. När nivån sjunkit p g a att sjuka hundar behandlas så kommer det inte bli svårt att hålla hundarna friska om man håller sig till några enkla knep.

4/ Nej, vattenskålar smittar inte, filtar smittar inte, heller inte hundleksaker. Om det däremot är avföring med giardia i avföringen på dessa tillbehör så blir det smittsamt, alltså p g a avföringen. Det är alltså avföringen som är smittsam (och parningar) vad gäller giardia. Inget annat.

Vi MÅSTE ta detta på allvar, vi kan inte fortsätta att låta våra hundar leva sjuka år efter år och sticka ner huvudet i sanden vad gäller giardia.

Sverige (med flera ställen) är så INFEKTERAT ÖVERALLT idag! Det är OFATTBART hur jordbruksverket har klarat av att tysta detta så här länge...

Mer om giardia.

 

 

171126

Dog owners reduces the risk of heart problems. Dog owners "less likely" to die early. A massive 12-years study of 3,4 million Swedish people, which wos finally released last Friday in the journal Scientific Reports, had revealed that adult dog owners are less likely to die than their dog-free peers. = hundägare lever längre enligt ytterligare en studie.

 

 

170808

Så har jordbruksverket (jbv) gått ut med att vi inte får tejpa öron (finns att läsa på en av deras undersidor i ett hörn).

Av någon anledning har de fått för sig att det är farligt för valpar och hundar.

Det vore bra om jbv skaffade hundkunniga människor i sin personal.

Dessutom tar folk till andra metoder som är riskabla för hund då de inte vågar visa vad de gör, för att inte riskera att bli anmälda. DET kan vara farligt för hundar.

 

 

170807

På nyheterna denna morgon anser de att djuren ska ta hand om sig själva så de inte blir överviktiga. Allt för att hundarna inte ska bli deprimerade, få diabetes, ledbesvär o s v.

Tanken är nog bra av nyheterna MEN det är just poängen. Hunden KAN INTE ta hand om sig själv, som en vuxen människa. Hunden är HELT i händerna på sin ägare.

En god ägare har hundar som är i bra trim. Annars kan man inte i min värld räkna sig som en god hundägare och än mindre som en hundälskare, snarare hundhatare.

 

 

Juli 2017

Kennlar, hundpensionat m m som är yrkesdrivande ska ha tillstånd för att få transportera hundar enligt nya regler. Skattemyndigheten avgör om man är yrkesdrivande. Om man inte är yrkesdrivande så behöver man inte ha tillstånd för transport av hund. Läs mer på jordbrukverkets hemsida, länkar.

 

 

Agrias statestik för 2015 som redovisas 2017

Hundar dör mest i trafiken, enligt Agrias statestik. Detta kan förhindras till stora delar genom att ha hundar säkert kopplade och i kombination med att ha reflexer eller lampor på hunden. Många av de trafikskadade och trafikdöda hundarna är jakthundar, där hunden jagar lös. Då är det ännu viktigare att hunden syns ordentligt, lampor och reflexer över stora delar av hunden är ett måste, om man är rädd om sin hund.

 

 

April 2017

Taiwan uppdaterar sin djurskyddslag.

Dels så blir det förbud mot att rasta sina hundar med MC, de höjer också straffet för djurplågeri, och framför allt så förbuds det att äta katt- och hundkött och att döda eller sälja hundar och katter i syfte att äta dem.

Straffet för katt och hundkött hantering som de riskerar som bryter mot detta är upp till 2 års fängelse + att få sin bild upphängd offentligt.

Att äta hundkött har varit vanligt där, men har under senare år minskat stadigt. Nu ska det alltså bli stopp för det, hoppas Taiwans parlament när de nu har röstat igenom denna lag.

 

 

November 2016

En kvinna i Borås fick sina hundar parade när tiken endast var 13 månader. Enligt djurskyddslagen är det förbjudet att para tik före 18 månaders ålder. Hon fick dagsböter. Hundägaren nekar till brott då hon säger sig ha hqft uppsikt över hundarna i lägenheten precis hela tiden, undrar om hon menar att det är jungfrufödsel då? Detta är nu den första domen mot för tidig parning sedan lagen infördes.

 

 

Augusti 2016

En vild Schakal har synts, och fotograferats, av en naturfotograf på Nordjylland i Danmark i augusti 2016.

Detta är ju utan tvekan ett tecken på att vår världs djurliv är i omställning. Ett tecken på att det händer saker här uppe i Norden.

 

 

Augusti 2016

Vi hör om och om igen senaste månaderna på nyheterna om zika virus. Man har under sensommaren 2016 konstaterat att den sprids av flera myggarter och inte endast en myggart (Aedes aegypti), som man trodde tidigare. Detta är den troliga orsaken till den snabba och breda spridningen av zika i världen under senare tid.

Med tanke på vad vi idag vet om zika så kan vi inte förvänta oss att för evigt vara skonad från flera av de sjukdomar som kommit hit med i huvudsak importerade gatuhundar och kan drabba våra hundar i framtiden. Så fort de nya smittorna skaffat sig eller hittat en eller flera mellanvärldar här i Norden är det kört för oss.

 

 

10 februari 2016

Hundvalpar mördade vid gränsen p g a smuggling. Jordbruksverket gav ordern om valpmorden på ett gäng små oskyldiga Franska Bulldoggar.

Hundsmugglare är numera samma som i förlängningen hundmördare med medhjälp av staten.

Inför lagen är det smugglaren som gör fel. I Guds ögon, vem vet? Jag misstänker ansvar för båda parter.

En part vill tjäna pengar utan skruppler eller empati för hundar.

En part orkar inte bry sig ens på arbetstid utan tar bara snabbaste vägen ur det hela utan empati för hundar.

Lagen säger att skydda hundar från lidande... Så vitt jag ser det gjorde ingen av parterna det.

 

 

1 maj 2015

Lite intressanta nyheter på hundfronten:

Maj 2015 förväntas Kalifornien överväga ett lagförslag som går ut på att alla hundar över 4 månader ska ha obligatorisk sterilisering om inte ägaren har rättigheten till vad som kallas "intakta djur".

The local Council of Whittier, a US city within the Greater Los Angeles area of California, is this week to consider adopting a proposal which if agreed would include the mandatory sterilisation of any dog over four months of age unless the owner qualifies for and purchases what is called "an intact animal licence".

 

 

17 september 2013

Man har hittat stammar av brunråttor och husmöss i Kristianstad, Växjö, Uppsala och Linköping som är restistenta mot råttgift.

Förnuftet säger att det vore så mycket bättre att sanera möss och råttor med hjälp av duktiga hundar, t ex Podengo Portugues. Råttor och möss kan inte bli resistenta mot hundar! Man slipper sprida gift. Man slipper ökad resistens. Man ger våra hundar en viktig uppgift de är födda till, och därmed får våra hundar ett bättre liv också! Råttorna och mössen blir snabbare "expierade" utan utdragen plåga av förgiftning.

Det är utan tvekan en vinn - vinn - vinn (o s v) ekvation som bara fortsätter att ge...

 

 

3 augusti 2013

MRSA bakterier som inte går att behandla med vanlig antibiotika har hittats hos ett 20-tal svenska hundar de senaste åren (skrivet augusti 2013). SVA tror att hundarna smittats av människor. Den första hunden med MRSA upptäcktes 2006. De svenska hundarna med bakterien har fått smittan i sår.

 

 

24 juli 2013

En myggsort som tidigare inte funnits i Sverige har påträffats på södra Gotland. Denna är en mygga av samma släkte som malariamyggan. Anopheles algeriensis är dess namn.

 

 

1 maj 2013

Från idag måste hundar ha pass + avmaskning från veterinär där avmaskningen är inskriven i passet, för att få föras in i Norge.

 

 

9 mars 2012

Ovanlig fästing (Dermacentor reticulatus) hittad på en hund i Dalarna. Hunden hade nyligen varut i nordvästra Frankrike med sin familj. Nya rekomendationer är att behandla hundar mot utvärtes parasiter i samband med utlandsresan.

Just denna fästing kan dessutom sprida besvärliga infektioner hos flera olika djur. På hund kan överföringen av parasiten Babesia canis göras med denna fästing. Babesia canis kan orsaka livshotande, akut anemi, brist på röda blodkroppar.

Denna fästing har tidigare varit ovanlig norr om alperna men har på senare tid blivit vanlig i bl a Tyskland och Danmark och anses kunna etablera sig i Sverige. Den kan dock inte etablera sig inomhus.

Upptäcker man ett storta antal fästingar hemma eller fästingar vid avvikande årstid, skicka den till SVA för artbestämning.

Går att läsa mer om detta på Jordbruksverkets hemsida.

 

 

20 februari 2012

Djurförsäkringar kritiseras av konsumentverket då såväl information och marknadsföring är otydlig. Framför allt så lyfter bolagen inte tydligt fram begränsningar.

- Det finns mycket undantag och begränsningar, man kan inte täcka in alla skador då de har en tendens att tala om att de är och de är sjukdomarna täcks inte av försäkringarna.

 

 

10 januari 2012

Jordbruksverkets ägaranmälan i hundregistret är obligatoriskt i Sverige för alla hundar som vistas i Sverige under en längre tid sedan 2001. I registret finns idag 742,727 hundar.

 

Vanligaste hundnamnen i hundregistret:

Molly 5,557
Wilma 3,802
Bella 3,604
Ludde 3,590
Ronja 3,532
Bamse 3,269
Rocky 2,497
Charlie 2,394
Alice 2,300
Sigge 2,300
Zorro 2,203
Sally 2,122
Selma 2,056
Tindra 1,958
Doris 1,776
Nova 1,830
Ozzy 1,776
Maja 1,766
Max 1,725
Mimmi 1,717

 

Vanligaste hundraserna i hundregistret:

Blandras 187,933
Schäfer 32,876
Golden Retriever 24,739
Labrador Retriever 24,602
Jack Russel Terrier 19,997
Rottweiler 16,467
Jämthund 14,515
Tax 12,306
Cavalier King Charles Spaniel 10,526
Cocker Spaniel 10,410

 

 

29 juni 2011

Numera kan hundägare få lämna DNA på sina hundar till myndigheter i USA (enligt CNN). När det hittas oupptagen avföring efter hundar skickas det på analys för att matcha det mot den skyldiga hunden.

Första gången hundägaren upptäcks med att inte ta upp efter sin hund får de en varning och en räkning på testanalysen. Vid upprepad försumlighet kan de bli vräkta.

 

 

Journalistik

Förr pratade man om att alla raser som gjorde något eller någon illa, oavsett vilken ras det var, eller frånvaro av rashund vändes i media till att vara Schäfer. Idag sker i stort sätt samma sak, fast de har bytt ut Schäfer mot Pit Bull.

 

 

Uppdaterad 2019-02-11