Nyheter

 

171126

Dog owners reduces the risk of heart problems. Dog owners "less likely" to die early. A massive 12-years study of 3,4 million Swedish people, which wos finally released last Friday in the journal Scientific Reports, had revealed that adult dog owners are less likely to die than their dog-free peers. = hundägare lever längre enligt ytterligare en studie.

 

170808

Så har jordbruksverket (jbv) gått ut med att vi inte får tejpa öron (finns att läsa på en av deras undersidor i ett hörn).

Av någon anledning har de fått för sig att det är farligt för valpar och hundar.

Det vore bra om jbv skaffade hundkunniga människor i sin personal.

Dessutom tar folk till andra metoder som är riskabla för hund då de inte vågar visa vad de gör, för att inte riskera att bli anmälda. DET kan vara farligt för hundar.

 

170807

På nyheterna denna morgon anser de att djuren ska ta hand om sig själva så de inte blir överviktiga. Allt för att hundarna inte ska bli deprimerade, få diabetes, ledbesvär o s v.

Tanken är nog bra av nyheterna MEN det är just poängen. Hunden KAN INTE ta hand om sig själv, som en vuxen människa. Hunden är HELT i händerna på sin ägare.

En god ägare har hundar som är i bra trim. Annars kan man inte i min värld räkna sig som en god hundägare och än mindre som en hundälskare, snarare hundhatare.

 

Juli 2017

Kennlar, hundpensionat m m som är yrkesdrivande ska ha tillstånd för att få transportera hundar enligt nya regler. Skattemyndigheten avgör om man är yrkesdrivande. Om man inte är yrkesdrivande så behöver man inte ha tillstånd för transport av hund. Läs mer på jordbrukverkets hemsida, länkar.

 

Agrias statestik för 2015 som redovisas 2017

Hundar dör mest i trafiken, enligt Agrias statestik. Detta kan förhindras till stora delar genom att ha hundar säkert kopplade och i kombination med att ha reflexer eller lampor på hunden. Många av de trafikskadade och trafikdöda hundarna är jakthundar, där hunden jagar lös. Då är det ännu viktigare att hunden syns ordentligt, lampor och reflexer över stora delar av hunden är ett måste, om man är rädd om sin hund.

 

 

April 2017

Taiwan uppdaterar sin djurskyddslag.

Dels så blir det förbud mot att rasta sina hundar med MC, de höjer också straffet för djurplågeri, och framför allt så förbuds det att äta katt- och hundkött och att döda eller sälja hundar och katter i syfte att äta dem.

Straffet för katt och hundkött hantering som de riskerar som bryter mot detta är upp till 2 års fängelse + att få sin bild upphängd offentligt.

Att äta hundkött har varit vanligt där, men har under senare år minskat stadigt. Nu ska det alltså bli stopp för det, hoppas Taiwans parlament när de nu har röstat igenom denna lag.

 

 

November 2016

En kvinna i Borås fick sina hundar parade när tiken endast var 13 månader. Enligt djurskyddslagen är det förbjudet att para tik före 18 månaders ålder. Hon fick dagsböter. Hundägaren nekar till brott då hon säger sig ha hqft uppsikt över hundarna i lägenheten precis hela tiden, undrar om hon menar att det är jungfrufödsel då? Detta är nu den första domen mot för tidig parning sedan lagen infördes.

 

 

Augusti 2016

En vild Schakal har synts, och fotograferats, av en naturfotograf på Nordjylland i Danmark i augusti 2016.

Detta är ju utan tvekan ett tecken på att vår världs djurliv är i omställning. Ett tecken på att det händer saker här uppe i Norden.

 

 

Augusti 2016

Vi hör om och om igen senaste månaderna på nyheterna om zika virus. Man har under sensommaren 2016 konstaterat att den sprids av flera myggarter och inte endast en myggart (Aedes aegypti), som man trodde tidigare. Detta är den troliga orsaken till den snabba och breda spridningen av zika i världen under senare tid.

Med tanke på vad vi idag vet om zika så kan vi inte förvänta oss att för evigt vara skonad från flera av de sjukdomar som kommit hit med i huvudsak importerade gatuhundar och kan drabba våra hundar i framtiden. Så fort de nya smittorna skaffat sig eller hittat en eller flera mellanvärldar här i Norden är det kört för oss.

 

 

10 februari 2016

Hundvalpar mördade vid gränsen p g a smuggling. Jordbruksverket gav ordern om valpmorden på ett gäng små oskyldiga Franska Bulldoggar.

Hundsmugglare är numera samma som i förlängningen hundmördare med medhjälp av staten.

Inför lagen är det smugglaren som gör fel. I Guds ögon, vem vet? Jag misstänker delat ansvar i olika grad.

En part vill tjäna pengar utan skruppler eller empati för hundar.

En part orkar inte bry sig ens på arbetstid utan tar bara snabbaste vägen ur det hela utan empati för hundar.

Lagen säger att skydda hundar från lidande... Så vitt jag ser det gjorde ingen av parterna det.

 

 

1 maj 2015

Lite intressanta nyheter på hundfronten:

Maj 2015 förväntas Kalifornien överväga ett lagförslag som går ut på att alla hundar över 4 månader ska ha obligatorisk sterilisering om inte ägaren har rättigheten till vad som kallas "intakta djur".

The local Council of Whittier, a US city within the Greater Los Angeles area of California, is this week to consider adopting a proposal which if agreed would include the mandatory sterilisation of any dog over four months of age unless the owner qualifies for and purchases what is called "an intact animal licence".

 

 

17 september 2013

Man har hittat stammar av brunråttor och husmöss i Kristianstad, Växjö, Uppsala och Linköping som är restistenta mot råttgift.

Förnuftet säger att det vore så mycket bättre att sanera möss och råttor med hjälp av duktiga hundar, t ex Podengo Portugues. Råttor och möss kan inte bli resistenta mot hundar! Man slipper sprida gift. Man slipper ökad resistens. Man ger våra hundar en viktig uppgift de är födda till, och därmed får våra hundar ett bättre liv också! Råttorna och mössen blir snabbare "expierade" utan utdragen plåga av förgiftning.

Det är utan tvekan en vinn - vinn - vinn ekvation.

 

 

3 augusti 2013

MRSA bakterier som inte går att behandla med vanlig antibiotika har hittats hos ett 20-tal svenska hundar de senaste åren (skrivet augusti 2013). SVA tror att hundarna smittats av människor. Den första hunden med MRSA upptäcktes 2006. De svenska hundarna med bakterien har fått smittan i sår.

 

 

24 juli 2013

En myggsort som tidigare inte funnits i Sverige har påträffats på södra Gotland. Denna är en mygga av samma släkte som malariamyggan. Anopheles algeriensis är dess namn.

 

 

1 maj 2013

Från idag måste hundar ha pass + avmaskning från veterinär där avmaskningen är inskriven i passet, för att få föras in i Norge.

 

 

9 mars 2012

Ovanlig fästing (Dermacentor reticulatus) hittad på en hund i Dalarna. Hunden hade nyligen varut i nordvästra Frankrike med sin familj. Nya rekomendationer är att behandla hundar mot utvärtes parasiter i samband med utlandsresan.

Just denna fästing kan dessutom sprida besvärliga infektioner hos flera olika djur. På hund kan överföringen av parasiten Babesia canis göras med denna fästing. Babesia canis kan orsaka livshotande, akut anemi, brist på röda blodkroppar.

Denna fästing har tidigare varit ovanlig norr om alperna men har på senare tid blivit vanlig i bl a Tyskland och Danmark och anses kunna etablera sig i Sverige. Den kan dock inte etablera sig inomhus.

Upptäcker man ett storta antal fästingar hemma eller fästingar vid avvikande årstid, skicka den till SVA för artbestämning.

Går att läsa mer om detta på Jordbruksverkets hemsida.

 

 

20 februari 2012

Djurförsäkringar kritiseras av konsumentverket då såväl information och marknadsföring är otydlig. Framför allt så lyfter bolagen inte tydligt fram begränsningar.

- Det finns mycket undantag och begränsningar, man kan inte täcka in alla skador då de har en tendens att tala om att de är och de är sjukdomarna täcks inte av försäkringarna.

 

 

10 januari 2012

Jordbruksverkets ägaranmälan i hundregistret är obligatoriskt i Sverige för alla hundar som vistas i Sverige under en längre tid sedan 2001. I registret finns idag 742,727 hundar.

 

Vanligaste hundnamnen i hundregistret:

Molly 5,557
Wilma 3,802
Bella 3,604
Ludde 3,590
Ronja 3,532
Bamse 3,269
Rocky 2,497
Charlie 2,394
Alice 2,300
Sigge 2,300
Zorro 2,203
Sally 2,122
Selma 2,056
Tindra 1,958
Doris 1,776
Nova 1,830
Ozzy 1,776
Maja 1,766
Max 1,725
Mimmi 1,717

 

Vanligaste hundraserna i hundregistret:

Blandras 187,933
Schäfer 32,876
Golden Retriever 24,739
Labrador Retriever 24,602
Jack Russel Terrier 19,997
Rottweiler 16,467
Jämthund 14,515
Tax 12,306
Cavalier King Charles Spaniel 10,526
Cocker Spaniel 10,410

 

 

29 juni 2011

Numera kan hundägare få lämna DNA på sina hundar till myndigheter i USA (enligt CNN). När det hittas oupptagen avföring efter hundar skickas det på analys för att matcha det mot den skyldiga hunden.

Första gången hundägaren upptäcks med att inte ta upp efter sin hund får de en varning och en räkning på testanalysen. Vid upprepad försumlighet kan de bli vräkta.

 

 

Journalistik

Förr pratade man om att alla raser som gjorde något eller någon illa, oavsett vilken ras det var, eller frånvaro av rashund vändes i media till att vara Schäfer. Idag sker i stort sätt samma sak, fast de har bytt ut Schäfer mot Pit Bull.

 

 

Uppdaterad 2017-11-26