KLÄDER OCH HUNDAR

 

Man kan älska hundar hur mycket man vill, men utan rätt kunskap kan man skada hundar. Detta gäller i allra högsta grad mentalt, men även fysiskt. Exempel på några saker som är vanliga idag: Många ger hundar mat som är bra eller t o m extra exklusivt för människor, för att de vill sina hundar väl, men det vissa inte vet är att vissa saker som människor klarar att äta kan vara giftigt för hundar. Att sätta på hundar kläder, som om de vore människobarn, är att skada sin hund. Att ömka hundar kan göra en hund till krympling. Vissa utsätter hundar för starka lukter som t ex parfymer, dessa kan vara skadliga för hundar. Vissa bär runt på sina valpar och vuxna hundar så de inte får muskler och senor nog för att normal belastning och gör därmed hunden skadad och sjuk, för livet, för att inte tala om den mentala skada man gör hundar när man bär dem.

 

 

Eftersom kläder har fått en så central del i hundägares liv numera har jag "förärat" ämnet en egen sida.

 

Magproblem på hundar har hos flera veterinärer blivit den största orsaken till besök. För några år sedan fick jag höra från flera stora veterinärkliniker att det var mat+hudproblem som var största problemen.

Vi gjorde något rätt förr, som inte gav så många magsjuka hundar med hudproblem. Idag gör vi något fel som får så mycket mag- och hudproblem. Så enkelt är det.

Gammal kunskap är inte att förakta.

Jag tror att orsaken är kläder och de nya parasiterna i tarmen som inte fanns förr. Mer om nya parasiter.

 

Dresser gjorda för att skydda hundars "papiljotter" .

 

 

Inställningen att klä hundar

Att ständigt klä upp sin hund som vore det en docka eller baby är förkastligt.

Hundar är inte människor, vissa undantag finns det dock, t ex nakenhundar undantaget vid extrem kyla i kombination med långa promenader eller hundar med speciella behandlingar eller sjukdomar. I övrigt är det helt förkastligt att klä hundar.

Hunden är helt enkelt ingen människa! De har inte samma behov som människor har. De har behov som hundar har.

 

Dress i 3 olika färger och 3 olika storlekar

 

 

Skador

Man förstör pälsen, skinnet och huden. Det är inte ovanligt att hundar, framför allt korthåriga hundar med lite underull skavs ofta överpälsen av på mer eller mindre, så de t o m kan bli hårlösa.

De som har underull kan mista underullen eller aldrig få den på brist på behov och att pälsen dessutom skavs av utav kläderna. Problemet är dessutom att kläder inte täcker hela hundens kropp, som hos oss människor t ex.

Hunden kan dessutom lättare få mjällkvalster som dessutom inverkar menligt på hundens päls och hälsa, detta gäller speciellt mycket ifall kläderna är av ullig kvalité och sluter tätt mot huden / skinnet.

Hundens skinn / hud påverkas dessutom negativt när den stängs in. Det är lättare för hundar att få fukteksem, speciellt vid regnvädersliknande kläder. Hunden har dessutom lättare att få kroniska problem med fet päls eller t o m sebore och liknande hud/skinn problem.

Hunden kan få skavsår av kläder, ohyggliga sår kan uppkomma om man inte är observant.

Får hunden dessutom ohyra, kommer ohyran formligen explodera innanför kläderna!

En hund har dessutom lätt att hamna i ständig fällning när den går med kläder. En hund som fäller ständigt visar obalans i koppen. Alltså en icke helt frisk hund. En obalans i kroppen som kommer av felaktig behandling och skötsel av hunden. Alltså, ni som låter hunden gå klädd ständigt riskerar att göra er hund sjuk!

 

Dress, konstläder

 

 

Riskerar permanenta skador

Om en hund inte får utveckla sin päls bra under sitt första levnadsår är chanserna små att hunden får en bra päls som vuxen, om man aldrig så bra sköter pälsen senare under livet på hunden.

Man ökar risken för permanenta skador just genom att använda kläder på unga valpar och hundar.

 

Dress, två sidor av samma sak

 

 

Härda hunden

Om man vänjer hunden vid kyla, lite i taget i korta omgångar, härdas hunden och kommer senare inte bli lika frusna, denna process bryts när man låter hunden ha kläder.

Hunden har en päls, den är helt enkelt inte gjord för att ha kläder!

Att krångla till det hela med att klä på hunden är egentligen bara besvärligt, för hunden! Den föredrar lätt att springa ut, göra vad den ska i expressfart och springa in.

Ju oftare man tar ut hunden när det är kallt, ju härdigare blir de, om man inte klär på dem och därmed förstör balansen. Man ska se till att hunden är i rörelse hela tiden, annars blir kylan för inträngande för hunden.

En hund som en gång haft kläder tar denna invänjning längre tid för än hundar som aldrig blivit fördärvade av kläder från början.

Hundar som bara får vara inomhus på vintern blir lättare sjuk och får inte tillräcklig mental stimulans heller.

Kläder är för människor, inte hundar.

 

Papilljott dräkter, tre stycken

Dress som redan orsakad sjukdom hos en hund

 

 

Undantag

Måste man gå ut en längre stund när det är extremt kallt vid extrama undantagssituationer, så blir man kanske tvungen att ta till kläder åt hunden. Se då till att ha kläder som inte skadar hunden. Skarpa sömmar. Vasst tyg. Kallt tyg. För åtliggande så hunden får hudproblem av kläderna. Tyger som inte är för täta. Dålig passform så det sitter i vägen för rörelse o s v.

Varje användning av kläder ska vara oerhört sällsynt.

Mina hundar har hittills aldrig behövat kläder. Vid 2 tillfällen har jag valt att använda kläder i extrema situationer för att hunden skulle komma till sin rätt, i detta fall i utställningsringen. Båda fallen var samma sak, hunden åkte från ett relativt varmt höstväder långt bort till ett extremt busväder (i båda fallen i form av halv storm av kalla vindar) och hade inte vant kroppen vid detta för sesongen ännu, och skulle visas på utställning. I ena fallet rörde det som om en halvtimme på väg in till utställningen på tidig morgon. Den andra gången rörde det sig om en lördag och söndag.

En hund som fryser, spänner sig. En hund som spänner sig rör sig inte så vackert. Även i stående kan hunden inte komma till sin rätt lika bra som en hund som inte fryser.

 

Dress, hemmagjord

 

 

Ohyra

Har hunden ohyra, klä den inte!

Värmen under kläderna får ohyran att frodas.

En hund med ohyra är mer sårbar i sin hud dessutom. En hund med kläder är också mer sårbar i sin hud. Kombinationen kan alltså bli förödande.

Sedan finns risken att ohyra gömmer sig och överlever i kläder och återsmittar hunden efter att hunden blivit botad.

Skavandet av kläder mot huden kan få viss ohyra att äta sig djupare ner i huden på hunden dessutom.

Det är lättare att hund med kläder får ohyra som sätter sig fast på en hund med kläder då deras hud och päls inte är i kondition, sedan kommer ohyran formligen explodera innanför kläderna!

 

Dress, två sidor av samma sak.

 

 

Skor och strumpor till hund

Tassarna kan man klä i skor som håller emot väta, men när det minsta lilla blött får man aldrig låta hunden gå i blöta kläder eller skor, det kyler ned hunden så den kan dö! Blöta kläder kan bli hundens död.

Klär du tassarna ofta, måste du klippa klorna oftare, då de inte längre slits normalt.

Skor kan vara ett bra alternativ om man tvingas att låta hunden gå på glas eller andra vassa underlag. T ex räddningshundar i husras som innehåller skärvor av bl a fönsterrutor.

 

Dress, prinsmodell

Dress, prinsessmodell

 

Strumpor och skor till hundar är inte bra av flera anledningar.

Strumpor riskerar att kvarhålla fukt kring foten, som sagt.

Minsta väta som hamnar på strumporna gör att det blir att fungera som en svampodling under.

En sådan svampodling förorsakar först hunden smärta och känslighet för kyla! Sedan inflammation med mer smärta.

I värsta fall ruttnar tassen. Det kan leda till amputation eller avlivning. Alltså inget att ta lätt på.

Sedan kommer vi till skor. Allt skrivet om strumpor gäller även skor. Och mer...

Har skorna en fast botten, som en sko, så är den knappast ortopediskt anpassad till samtliga hundar och raser. Den är endast storleksanpassad.

Titta på fötterna på människan, de är mer eller mindre lika allihop. Det är INTE hundtassar. Variationen bland våra hundar är oerhört stor.

Chansen att den mer hårta skodelen ska vara perfekt för din hund är nära obefintlig.

Detta skapar snedbelastning i kroppen. Hunden kan få allt från skador på tassar till rygg, nacke och t o m knän och höfter. Behövs det sägas mer?

 

Sockiplast för hund i två olika storlekar.

Skor för hundar.

 

 

Olika raser/olika pälsade hundar

För vissa av mina tidigare raser är kyla = underbart! T ex Siberian Huskys, Samojed som jag haft och mina Borzois!

Italiensk vinthund hör definitivt till de raser som är värmedyrkare och inte gillar kyla. Lätt kyla ("varmare" än - 8 grader) påverkar dock inte de flesta, fast när det börjar bli kallare än -15 börjar de reagera negativt. Dock verkar det som om de får bara vara hund och slippa alla kläder och liknande blir mer och mer ute för var vinter som går och stortrivs i snön.

Kyla (- 8 till - 18 grader) påverkar inte alls mina Chihuahua, väldigt få av mina Japaneser, ingen av mina Papilloner och Phaléner, ingen av mina Yorkshire Terriers, kyla påverkar en del av mina Italienare, dock inte alla.

Extremt korthåriga hundar eller nakenhundar gillar ofta inte när det är för kallt. Hundarna ska ut fort och in fort när det är kallt och de fryser. De ska inte plågas i onödan. Tar du ansvaret för att gå ut fort och gå in fort lär du lätt hundarna att acceptera detta, och då gå ut med dig, utan att protestera allt för mycket.

Extrem kyla (kallare än -18 grader) kan däremot få vilken hund som helst att reagera negativt under vissa omständigheter (t ex långvarigt stillastående, extrem blåst o s v).

 

Dress, samma sort som nedan

 

 

Rörelse

Ständig rörelse är dock viktig i kyla. Ingen ras (undantaget vissa polara raser som bäddar ner sig i snö och ligger still och få andra undantag) mår bra av att stå still i kyla. Detta gäller oavsett storlek och hårlag på hunden.

Om en hund blir kall när den går ut så får man härda den så den inte blir att må dåligt på promenaderna.

Härda dem gör man genom täta promenader, ofta, och i rask takt som utökas i tid vartefter och minskas i tempo när hunden inte känner sig kall något mer.

Alltså snabba promenader.

På det viset brytar man inte ner hundens egen förmåga att klara sig i kyla, och så slipper man fördärva päls och hud och dess naturliga struktur. Istället bygger man upp hundens egna inbyggda förmåga, som gör att hunden får chansen att leva ett friskt och sunt liv.

 

Dress, samma sort som ovan

 

 

Utan tvekan stor risk för skador

När man startar med stickade koftor och andra kläder, speciellt de som ligger hårt mot en valpkropp så gör man hunden två bjärntjänster. Dels så riskerar man att göra hunden frusen för livet. Dels kan man ge hunden hud och pälsproblem, som sorgligt nog kan kvarstå livet ut. Valpar har inte en tjock vuxenpäls som skyddar dem. Deras hud är inte stark nog ännu. Den är mjuk och känslig. Pälsen får lite rätta luftningen och kylan så den utvecklas inte till en bra vuxenpäls utan kvarhåller oftare mer sin valppäls som är skör, tunn och framför allt kall. Den slår inte ifrån sig smuts, väta och annat som kyler hunden, utan tvärs om, den drar åt sig dessa dåligheter. Gå ut med hunden. Se till att den rör på sig. T ex: stå inte och SMS´a medan valpen står och väntar vid dina fötter... Håller er i rörelse. Om man t ex måste vänta en stund vid ett rödljus när det är kallt gör man som en "god mor", man tar valpen "under sina vingar". Mindre hundar kan man suga upp på armen och stoppa under jackan, en stor valp kan man sätta sig på huk bredvid och lägga en arm och kanske en bit kappa över. Ungefär som en hundmamma som rullar ihop sig kring sina valpar när de har det kallt. Sedan går man raskt vidare, så fort man kan. Att gå ut med valpar när det är kallt ska vara rörelse. Att trä på den kläder gör den inte varm, tvärs om på sikt.

 

 

Testa själv!

Använd dig själv som försökskanin, istället för hunden.

T ex ta av dig alla kläder utom en jacka (eller kappa) när det är kallt ute, och gå ut så i kylan!

Så kanske ni fårstår att hundkläderna inte värmer hunden som om det är ett barn som man klär upp.

Men bortsett ifrån det, hundens päls på kroppen och hundens hud har inte i närheten samma konstruktion som människans.

 

 

Extra små storlekar

Förr fanns det inte jättesmå storlekar. De minsta var till typ cocker spaniel och uppåt. De som ville ha kläder då, på den tiden, fick göra dem själva. De hemmagjorda hundkläderna som finns på denna sida är sådana som folk sytt eller stickat/virkat för att de inte fått tag i tillräckligt små till sina små hundar.

 

Vinterdress med luva och facefickor.

Regndress med reflex. Regndress med reflex.

Photo: AH

 

 

Kläder i bilen på vintern

Jag personligen har kläder med mig i bilen när vi är ute och åker i extremt sträng kyla, tänk om jag blev stående här på skogarna och måste ta mig iväg till närmaste hus där de låter mig ta in hundarna (vilket kan röra sig om timmar innan man kommer så långt här på skogarna) och hundarna fick frysa, då skulle jag kunna ta till täcken/kläder tillfälligt, för jag kan ju inte bära ett helt gäng under jackan! Ännu har jag aldrig behövt använda dem.

 

Dress, hemmagjord

 

 

Yorkshire Terrier och liknande raser

Speciella kläder för att skydda hundar från att få papiljotter från att fara bort är gjorda i sådant tyg som andas, de skyddar inte mot vind, de skyddar inte mot kyla. De tillåter endast hunden att få ett så normalt liv som möjligt trots att man odlar utställnings pälsar. Dessutom ligger papiljotterna mellan huden och dressen, så det hela tiden fins en rejäl luftspalt som förhindrar skavning, tryck eller liknande på hundens hud. Yorkshire Terrier och Malteser är exempel på sådana raser.

Dessa dresser är inte avsedda som kläder åt hundar.

York club i England har utmärkta sådana dresser. Välsydda, bra passform, bra kvalitet på tyget.

Läs mera om York skötsel.

 

Dress, ovanligt välgjord (om den varit plagg till människa)

 

 

Italiensk vinthund

Italienska vinthundar är speciellt känsliga mot kläder. Allt som är tätt omkring deras kropp skapar extremt lätt och snabbt mjällbildning och skavning på deras tunna päls och hud. Italienska vinthunden har extremt kort hår utan underull och dessutom ett extremt tunt skinn.

På min allra första utställning med Italiensk vinthund var det otroligt blåsigt och mina, på den tiden, två Italienska vinthundar skakade. Jag satte på dem en varsinn virkad / stickad "kroppsstrumpa", de satt på ca ½ timme, sedan skulle jag ta av den för jag skulle strax in i utställningsringen med den ena av dessa två tikar. Det såg ut som dressen satt kvar efter jag tog bort den, fast i form av en vit "matta" bestående av MJÄLL! Jag och en uppfödarekollega till mig stog på varsin sida om hunden och blötte på fingertopparna, doppade fingertopparna i det vita och fick på det viset bort en del mjäll, fast naturligtvis inte alla. Det gick naturligtvis inte att gnida bort, då kom det upp ännu mer mjäll! Det var derssutom som en rand efter var dressen setat där mjällen upphörde. Jag var inte glad över att behöva visa hund i det skicket, det är ju trots allt en skönhets utställning. Hundarna har aldrig mer burit kläder i min ägo och aldrig haft mjäll igen.

 

Jag fick en gång tillbaka en Italienare (då 6 ½ år gammal) som burit täcke endast en vinter, den blev så fort det blev kallt kal på ryggen från hår efter att tidigare haft kläder! Ett problem som tiken aldrig uppvisat innan hon hade burit kläder.

 

Dress, hemmagjord kroppsstrumpa

 

 

Huden

Huden är det största organ hunden har, att smörja en hund över hela kroppen på en hund och då speciellt på en som inte har någon päls som skyddar tar upp stora mängder genom huden också, alltså extra dåligt för nakenhundar.

På en ras jag har, Italiensk vinthund, är det vanligt med dåliga pälsar och hudproblem. Konstigt nog är det extremt många som väljer att sköta rasen så som de säger som har dåliga pälsar och ibland hudproblem på sina Italienare. Jag har inte dåliga pälsar eller minsta lilla hudproblem på mina Italienare, och har aldrig haft på en enda. I det fallet beror det på kläder eller icke kläder på Italienare. Jag känner till samma problematik på en ras som saknar päls. Det är skadligt med bl a kläder för dem.

Har en hund redan blivit förstörd så verkar det vara svårt att reparera skadorna helt som man givit hunden på vissa individer. Det är som om bildandet av underhudsfett blir störd framför allt om hunden "skyddas" allt för mycket, d v s inte härdas, när den är ung. Man ska inte vara elak med hundar, men att ta den snabbt ut och snabbt in många gånger är knappast elakt. Däremot att ge hunden sjukdomar för livet är väl inte alls lyckat.

Jag personligen förespråkar ren kropp, snabbt ut/snabbt in när det är kallt. Mycket rörelse hela tiden ute vid kyla.

Ett bra sätt är att använda samma modell som de som har många av rasen och har dem friska.

 

Reflexväst

 

 

Återföra till det naturliga/bota hunden

Ska man sluta med kläder åt sin hund så är det bra om man hjälper hunden med en övergång där man vänjer in hunden att leva sunt igen.

Det är ju trots allt människan som ansvarar för att ha förstört hunden, så det är samma människa som borde ta ansvaret att återställa hunden till ett friskt liv igen.

Det handlar först som sist om att skynda sig ut och skynda sig in. Ofta.

Sedan rör man på sig så raskt som möjligt ute istället för att stå still eller gå i sakta mak.

Ha skoj med hunden, lek och busa, så hunden glömmer av sig, om möjligt, och rör sig så mycket som möjligt så blodcirkulationen är i ordentlig rörelse.

Tyck inte synd om hunden.

Man utökar tiden utomhus mer och mer för varje utevistelse, sakta med säkert.

Gör man på rätt sätt så kan man reparera skadan man gjort och man kan också ha turen att få pälsen återställd till normal funktion igen.

Att få hunden att njuta av att vara ute beror till största delen på ägarens inställning och attityd (som vanligt är i massor av olika situationer) som fungerar som en spegel till hundens beteende.

 

Reflexväst som dessutom ska skydda mot regn

 

 

Bad

Badar man MÅSTE man se till att hunden är ordentligt torr innan man tar ut den.

Man kan bada hundar med en rejäl balsambehandling som avslutning efter schamponeringen.

Badning på kvällen vintertid är smart.

 

 

Kalla tassar

Blir hunden kall om tassarna kan man ta upp hunden (om den är liten) och massera tassarna lite snabbt och sedan sätta ner den igen och se till att den får röra sig snabbt över marken. En större hund masserar man kraftigt och snabbt och sedan går i rask takt.

 

Uppklädda enbart för fotografering under några minuter.

 

 

Smörjor på hundens päls och hud

Men inte att förglömma. Olja skyddar huden mot kyla. Den fungerar på det viset delvis som kläder utan skavsår som kläder kan ge. Vissa oljor täpper även till huden, medan andra smörjmedel tillåter huden att luftas trots att huden smörjs in.

Vi är så måna om våra hundar idag, det är en glädje att se. Men vi tenderar till att göra hundar till minimänniskor, och det gagnar inte hunden. Någonstans måste man kanske börja informera mer om skador för hundar, speciellt sådant som vi använder på människor, så vi förstår var hunden skiljer sig fysiskt från människan så vi behandlar hunden rätt för hunden.

 

 

Kläder kombineras ofta med smörjor av olika slag på nakenhundar av olika raser och vissa pälsraser som man odlar pälsar på. Läs lite mer om att täppa till huden på hundar, oavsett om det är av kläder eller av oljor m m. Oljor.

 

Dresser gjorda för att skydda hundars "papiljotter" .

 

 

Klädstorlek

Jag rekomenderar att man hellre har aningens större storlek än mindre, om man inte får tag i perfekt storlek, om man nu ska använda kläder. Allt för att det inte ska riskera att skava någonstans.

Normalt mäter man från manken till svansfästet på hunden och högsta sträckan på klädesplagget. Det är under förutsättning att klädesplagget inte har hals eller luva. Om de har hals eller luva måste man räkna bort den längden.

Något man ska se upp med som har hänt för mig flera gånger när jag har provat kläder "på skoj" på mina hundar är att framför allt remmen (eller tyget) under bröstkorgen varit för stor när rygglängden har varit bra. Ibland har även så varit fallet med remmen i fronten. Hade jag använt kläder på mina hundar hade jag fått sytt om ett flertal av de dresser jag äger, för att måtten varit konstiga i proportion.

 

Mått kläder.
Photo/redigering: AH.

 

 

Kläder för svalka?

Det har kommit KLÄDER SOM SKA KYLA!

Vilken människa kommer på att klä på sig när det är varmt? Men vi ska utsätta våra hundar för det, eller?

Tänk vad hundklädestillverkarna är sugna på att tjäna pengar. De bryr sig inte ens om att de skadar hundar.

Tänk efter själv, sätter du på dig en massa kläder när det är varmt?

 

 

Egen erfarenhet

Det största och därmed viktigast i världen är vatten. Det största på och i människan och hunden är vatten, näst största på människan och hunden är huden. Om hunden mår dåligt i hunden bör man börja med att söka problemet på pälsen och huden och vad hunden äter. Glöm då inte att vatten är den största "foder"-givan till hunden. Dåligt vatten kan alltså ge upphov till "ful" hud och päls. Även andra födoämnen kan ge hudproblem. Kläder är NEJ! Kläder är ett bra sätt att få fram hudproblem och pälsproblem. Sätter man kläder på t ex en samojed, så blir den inte lika mycket skadad som t ex en hund med tunn eller lite päls, t ex en italiensk vinthund. Samojeden blir att inte känna sig bra i kläder men samojeden har så tjock päls att den kan lättare ungå päls och hudproblem. En italiensk vinthund däremot kan bli skadar av EN ENDA KORT TIDS ANVÄNDNING AV KLÄDER! Det hände mina två italienska vinthundar, när jag skulle prova att vara "snäll" mot dem och sätta på den kläder denna tidiga morgon i ett blåsigt Piteå på utställning. När jag mindre än en timme senare tog av kläderna för att hundarna snart skulle in i ringen så var de helt förstörda! Jag och en annan kennelägare gjorde allt vi kunde så inte domaren skulle klaga. Det gick vägen! En timme med kläder = 1 timme för två personer för att få dessa två hundar presentabla för ringen, även om de var i sämsta skick jag någonsin visat en hund i en utställningsring. Mer om vatten.

 

 

Berättelse ur livet våren 2021

Igår såg jag flera hundägare som gjorde mig ledsen, stressad och arg. Hundar och kläder. Jag bara avskyr det!

Solen gassade och med direkt sol på gatorna var det mellan 25-30 grader. Så gick det flera människor med sina hundar som de klätt i varma vinterkläder, de gick mitt i solen på trottoarer, där hundarna dessutom är i lagom höjd för att dra in alla varma avgaser från bilar uppe på de varma kläderna.

Alla dessa hundar med kläder hade tungorna ute, de flåsade av överhettning. De led verkligen.

En hund var det extra synd om, den gick längst bak i kopplet, så långt kopplet räckte och blev dragen fram av sin människa. Den knäade av överhettning!

En hund har inte människans förmåga att svettas ur varje por, som vi människor. En hund har mycket lättare att bli överhettad. Det är en av orsakerna att man måste vara extra försiktig i varma bilar med hundar, mer försiktig än med människor. Människor tål mer värme.

Som tur är fanns det även vissa hundägare som inte hade kläder på sina hundar när de vandrade runt med den igår. En tröst för min själ och hundarnas hälsa.

KOM IHÅG! Hundar har inget att välja på, de bara har att ta det som de får det. Var rädd om din hund! Försök inte göra den till en baby, det är en HUND!

 

 

Egen erfarenhet: En gång hade jag nytta av kläder till en egen hund

Jag har haft hundar och ägt kläder för hundar i över 40 år. Jag har haft nytta av kläder till en hund vid ett enda tillfälle under alla dessa år. Situationen var exeptionell den gången.

P g a min kunskap om hur hundens "värmesystem" fungerar förstod jag var som skulle hända och kunde därmed sända med ett täcke till hunden.

Min hund skulle på utställning långt norrut en ovanligt varm höst. Här hos oss var det kring 15 grader på dagarna, dit hundarna skulle var det minusgrader och blåsigt, kuststad mot havet. Utställningen som hunden skulle delta på var utomhus en lördag och en söndag.

En så stor temperaturskillnad på mindre än ett dygns resa är inte möjligt för en hund att anpassa sig till. Det tar MINST 3 dygn innan hunden börjar bli van vid nya kylan, om den endast får ligga still i en koja utomhus t ex och får nära nog obegränsat med mat och vatten.

Intill dess krummar de ihop sig och gör sig så rund som möjligt. Oftast ser man då t ex en väldigt krum rygg, som knappast gör sig i en utställningsring. Hunden vill försöka få så liten yta som möjligt mot yttertemperaturen genom att göra sig själv så liten som möjligt.

De får oftast också en stor, luftig päls. De lyfter hårstråna så det blir en luftspalt mellan övre lagret och huden. De släpper därmed in en extra värmebariär mellan kroppstemperatur och yttertemperatur. Detta system fungerar ungefär som lager-på-lager kläder för en människa.

En hund som krummar på detta vis och spretar ut alla håren så mycket de kan, kan knappast anses vara vacker i en utställningsring.

Att då ha värmande täcke på hunden så den är ordentligt varm innan den ska in i ringen trots att den inte fått vänja sig vid kylan normalt och sedan få av sig täcket innan den går in i ringen gör att den hinner inte börja bli kall innan bedömningen är över då den också rör sig mycket under bedömningen, på så vis så kan den vara vacker i utställningsringen under hela bedömningstiden (om det inte är för många hundar i klassen).

Efter helgen kom hunden hem igen till värmen och slapp ha kläder något mer i sitt liv.

P g a den begränsade användningen förelåg aldrig någon risk för skada av att ha kläder under denna issolerade tid.

Under normala omständigheter så är hunden på samma ställe och temperaturen skiftar inte så mycket på så kort tid.

Och om man t ex flyttar till ett mycket kallare klimat så tar man ut hunden korta stunder och ser till att den rör sig hela tiden, gör sina saker och får gå in igen, så kan man utöka promenaderna vartefter hunden härdas vid sitt nya väder.

 

Stickad tröja.

Photo: AH

 

 

Vad har hänt de senaste 20 åren på hundfronten?

Det blev poppis att ha hund, speciellt dvärghund. Tillbehör och foder- och foder- tillskott ökade något enormt, då även skötseltillbehör. Många myter väcktes vad gäller t ex kläder, mat, halsband m m. Många duktiga marknadsförare fixade egna märken på fantasifulla schampon m m som spreds som en skogsbrand.

Samtidigt har jag fått information från olika veterinärer och kliniker på olika ställen lokalt i Sverige, men också kollat statestik i Sverige och några andra nordiska länder för vad för problem hos hund som har ökat. Jag får från alla håll fått några gemensamma svar. Hudproblem, allergi och nackskador.

Något som är intressant är nackproblem. Om det vore avelsproblem borde fler problem med leder öka men så är inte fallet. Utan det är nackar. Vad har hunden vid nacken? Halsband! I dagens läge ser man många olika varianter av halsband och selar. Förr var det stryp-, halvstryp- och smala fasta halsband som användes. Arbetande hundar hade i regel stryp. Övriga hade oftast halvstryp eller smala fasta halsband. På den tiden var det ovanligt med nackproblem. Numera tycks det vara väldigt vanligt med nackproblem. Jag har använt stryp, fasta smala och halvstryp i olika perioder av vårat liv, jag har inte haft en enda hund med nackproblem i hela mitt liv. Jag har haft en enorm mängd hundar. Jag var hundvakt åt en hund som fick nackproblem. Det var otäckt. Jag hade haft hand om hunden någon vecka när jag såg första "anfallet". Mycket otäckt. Så kom det fler och fler och slutade med att vi gemensamt bestämde oss (jag och hundägaren) för avlivning, då på bara några veckor hade anfallen gått till ett 10-tal gånger per dag. Veckan innan avlivning ökade det till i stort sett en gång i timmen. Fruktansvärt! Nackproblem.

Hudproblem tycker jag inte är konstigt alls. En hund är inte konstruerad för kläder. Man har länge sett att nakenhundar har oftare kläder även innan 2000-talet, och de raserna var redan kände för hundproblem. Däremot de uppfödadre och ägare som härdade hundar istället för att klä dem hade sällan hudproblem på sina hundar. För mig är hudproblem och kläder ett direkt samband utan minsta tvekan. Ju mer päls en hund har, ju större chans att hunden klarar sig utan att bli sjuk av kläder, men däremot blir pälsen i dåligt skick, fungerar inte som en päls ska fungera. Det i sig ger hunden, och därmed hundägaren, problem. Allt går att sälja med mördande reklam, numera också kläder för att svalka en hund! Vissa drar sig inte för något, inte ens för att skada hundar, bara de får sälja sina produkter. Mer om kläder till hundar.

Allergier/överkänslighet... Alla dessa fantasifulla foder och fodertillskott, en del rent farliga, är inte alls svårt att härleda till ökade allergier. T ex, en uppfödare gick på romantiken kring att hundar är köttätare. Sagt och gjort. De gick över till köttdiet på hundarna. Övergången var ansvartfull och balanserad. Alltså en utdragen övergång. När det närmade sig full giva blev en av deras hundar akut sjuk, fick krampanfall och fick läggas in på djursjukhus. Nån dag efter så var det dags med en andra hund. Efter diverse prover och tester hos veterinären ställde de diagnosen proteinförgiftning, alltså en överkänslighet för för mycket kött. Hundarna fick normalt torrfoder och blev därmed friska igen. PS! Hunden är allätare och asätare. DS! Hunden som köttätare.

Ett annat exempel: En kennel började med vitlökspulver till sina hundar, då de läst så mycket fint om detta. De köpte hinkar med vitlökspulver för hundar. Började ge, började långsamt. Redan efter de var uppe i halv styrka så började hundarna visa små tecken på konstiga reaktioner. Nån fick som träningsvärk, en annan blev vinglig och liknande symtom. Utredning startade. Under utredningen kom det mer och mer konstiga saker. En hund fick röd ögonvita t ex. Efter några månader började de rikta ögonen på vitlöken. De slutade med vitlökspulvret och hundarna blev friska. En hund hade vid det laget fått avlivats p g a sina kraftiga problem. Liknande har jag hört om enstaka hundar som fått olivolja. En av hundarna fick olivoljan externt och blev sjuk. När man slutat med olivoljan har hundarna blivit friska. Det finns även andra tillskott som jag hört liknande om. Fodertillskott.

Många är de hundar som under de senaste 20-tal åren provat "nya" preparat vad gäller hundparfymer, nya schamposorter m m. Många är de hundar som fått hud och pälsproblem. Många är de hundar som blivit helt friska igen efter att de slutat med dessa preparat. Kom ihåg! Hundars schampo behöver inte ens innehålla rätt PH värde för hund. Vem som helst kan tillverka. De behöver inte ha kunskap ens. Ändå kan de tillverka och marknadsföra och sälja med mördande reklam egna märken. Vissa som hundar blir sjuk av. Parfymer m m.

Sedan har vi dessa alla sorters koppel, halsband m m. Det är ganska vanligt att billiga märken och udda/små märken på koppel m m har giftiga färger. Dessa tas upp via huden och påverkar hundar. En hund kan alltså bli förgiftad av koppel, halsband m m. Hundägaren kan också få i sig gifter via kopplet. Det samma gäller t ex hundleksaker, hundkoppar och andra tillbehör som kan ha billiga färger med gifter i.

T ex företaget Alac testar ALLA sina koppel- och halsbands- material för gifter innan de köper in och sedan använder materialen. En stor eloge för de som VERKLIGEN är mån om friska hundar! Allergier.

 

Uppdaterad 2022-11-09

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström