Fodertillskott

 

Det är populärt att försöka göra något bättre, förbättra något. Detta försöker man ofta göra genom att stoppa i hunden extra piller och preparat av olika slag. Hundägare vill känna sig behövda och duktiga. De vill göra något.

 

Har man en bra foderstat till sin hund ska man INTE tillsätta en massa olika preparat.

Alla tillskott kan ge obalans.

Om hunden har ett fullfoder och mår bra ska man INTE tillföda en hoper med tillskott, de kan förstöra hela den väl utvalda balansen.

Håll alltså inte på och experimentera i onödan.

 

Ibland är det frestande att sätta in extra fodertillskott. Man vill då gärna tro att man gör något bra bättre. I själva verket kan man ge hunden svåra både brister och överskott som kan få extremt allvarliga följder.

 

 

Exempel:

Låt säga att man tror sig kunna ge en valp bättre päls genom att man ska förbättra en eminent foderstat som hunden till synes mår prima av.

Så tillsätter man något som skapar obalans och kanske t o m får hunden att tappa päls som kanske var det man ville förbättre till att börja med!

Vill man ha superbra päls väljer man en valp efter hundar i härstamningen som har bra pälsar, speciellt efter föräldrar med superbra pälsar.

Man väljer sedan en av de valparna i kullen som har bra päls.

Sedan ger man valpen ett väl valt foder och ser till att valpen är frisk med speciell inriktning på att valpen får en bra regelbunden skötsel i päls och hud och i övrigt är fysiskt och psykiskt i bra balans.

Man kan inte få bättre päls på en hund än vad generna medger, men man kan snabbt få sämre.

 

 

Jag kan nämna ytterligare ett exempel:

En uppfödare hade en närstående som födde upp grisar och där gav de extra järn till alla smågrisar när de föddes. Alltså fick hunduppfödaren för sig att den skulle göra det samma.

De valparna som växte upp under kommande 2 år fick 2 droppar flytande järn i munnen första timmarna i livet. De kommande 2 åren fick samtliga valpar mer eller mindre dåliga pälsar. Spröda, sköra, gick av och fick aldrig någon längd.

När hunduppfödaren släppte järntillskottet, alltså endast några droppar första dagen, så blev pälsarna bra igen på kommande generationer av samma avelsmaterial.

Enbart en engångsdos med ett par droppar kan alltså göra så pass mycket skada, helt i onödan, enbart för att experimentera med fodertillskott som hunden inte har behov av.

 

 

Fullfoder och extra +

Ta ett vanligt fullfoder. Där finns ALLT hunden behöver. Sedan tänker ni att ni ska ge extra tillskott, då hunden kanske ska bli ännu bättre. Sedan kommer fel vitamin och mineral balans av det.

En hund som fått ett fullfoder och sedan ett tillskott av nedan medel kan lätt få alla dessa problem som de räknar upp kan vara tecken på näringsbrist. Då hunden med ett fullfoder får dessa värden stoppade uppepå fullfodret kan få en sådan obalans så de blir sjuka! De får näringsbrist av det som inte är tillsatt och överskott av det som finns här i detta preparat. Överskott kan ofta ge allvarliga sjukdomar.

Detta exempel av preparat är endast ett enda i mängden av hur många som helst. Detta är på inget vis unikt eller speciellt, utan det finns en uppsjö med medel som tillför hunden extra + som kan få hunden väldigt sjuk.

 

 

 

Egna värderingar

Jag själv har jobbat med pälsar på heltid i hela mitt yrkesverksamma liv, jag förstår förtvivlan av att ha en hund med dålig päls. Men det finns inga genvägar, har hunden de rätta generna så är allt bra och sedan är det bara att sköta hunden bra till vardags, så får man bra pälsar.

Det var för några år sedan jag fick erbjudande om söt och tilltalande valp efter en tik som endast hade några strån päls här och där, den var helt hudflodd mellan tussarna, såg ut som den var maläten. Stamtavlan var fantastisk. Men jag sa ett STORT FETT NEJ!!!!

Aldrig jag skulle ta in en hund med sådana arvsanlag i min kennel.

Jag tycker att en hund med dålig päls ser allmänt sjuk ut, det är inget att sträva efter.

 

 

Päls och hudvård

Bra vardagsskötsel på päls är att hålla hunden ren, hålla hunden tovfri, se till att döda hår kommer bort snarast.

Stimulans av hud, päls och rensande av döda hår + till viss del rengöring av päls kan alla uppnås mer eller mindre (beroende på pälssort) med en bra naturhårsborste.

Att tvätta hunden när den är smutsig torde vara självklart för alla.

Normalt ligger skötseln där.

Men vi vet vilken variation i pälsar det finns på hundar så man kan tryggt lyssna på sin hunds duktiga hunduppfödare, så till vida ni gjort det rätta valet av uppfödare och valt en som varit duktig. De ska vara experter på sin hundras päls och dess skötsel.

Mer om pälsvård.

 

 

Jag hoppas jag får folk att få upp ögonen för att man ska inte experimentera med hundar som mår bra.

 

 

Människo-mediciner vid sjukdom

Vissa människor tar till sina egna människomediciner till människor på eget bevåg. Dessa människor bör OMEDELBART sluta med det. Jag känner till flertalet personer som gjort så mot sina hundar och hundarna har dött långt i förtid av bl a leverproblem, problem med njurproblem o s v.

 

 

Vid sjukdom

Bara när hunden är sjuk och behöver behandling, så ska man i samråd med veterinär tillföra extra, när veterinär anser så.

 

 

Vid kronisk sjukdom som veterinär inte kan hjälpa

Idag är det allt för vanligt att hundar lever med kroniska magproblem, ofta efter att de gått med giardia eller liknande sjukdomar länge eller kaske bara ett kort tag men då från mycket tidig ålder, ofta från födseln. Dessa stackare kan veterinärer tvingas ge upp och då väljer ofta ägarna att låta hunden leva med livslånga magplågor.

Många veterinärer ger dietmat och sedan inget mer, man kan prova olika veterinärer. En del är mycket duktiga på magproblem och kan bli till större stöd och hjälp.

Man måste fortsätta att försöka hjälpa sin hund, även om veterinär ger upp.

Mjölksyrebakterier var något som man använde ofta förr i tiden.

Oftast använde man tabletter, som fanns, och än idag finns, att köpa bl a på apoteket.

Oftast användes det helt enkelt som kalkkälla för dräktiga tikar (fast det var inte många som tog till det), men framför allt till digivande tikar och växande valpar.

Förr hade vi i stort sätt inga magproblem på hundar över huvud taget. Men idag har vi det och nu vet vi att några ytterst få hundar svarar bra på möjksyrebakterier för sina magproblem.

Vanligast är att det fungerar i naturlig form (filmjölk, yogurt o s v) men vissa svarar också bra på tabletter.

Många hundar idag får kroniska magproblem efter långariga angrepp av t ex giardia, eller liknande sjukdom. Tarmen är helt enkelt kroniskt förstörd och behöver hjälp, i den mån den går att hjälpa, för att hunden ska slippa gå resten av sitt liv med smärta i buken.

Vissa hundar är överkänsliga mot mjölksyrebakterier, så om hunden reagerar negativt efter start av mjölksyrebakterierna, ska man släppa det. Vissa hundar klarar mjölksyrebakterier i naturlig form men inte i tabletter och vise versa. Man får helt enkelt prova sig fram.

Dessa hundar kan också svara bra på kol. Finns också i tablettform att köpa på apoteket. De ger man vid utbrott i 1-3 dagar. Dosering dagsdos: 1/4-dels tablett till 2 kg´s hundar. 1 tablett till 20 kg´s hundar. 2 tabletter till 40 kg´s hundar.

En skvätt majsenavälling fungerar på vissa hundar med kroniska magproblem.

Man ska också prova olika sorters foder, men skynda långsamt. Till sist kanske man hittar något som balanserar din hunds mage så man slipper dessa extra tillskott med tiden.

Vid alla foderbyte, ge dem chansen, succesiva övergångar fördelade på minst 1 vecka vid magsjuka hundar, minst 1 månad eller helst 3 månader på ett foder, innan man utvärderar och eventuellt byter. Blir hunden jättedålig, extremt mycket sämre, bör man sluta efter 1 månad. Annars om hunden är lika (efter att ha vant sig vid fodret) eller bättre provar man minst 3 månader innan man gör en utvärdering. Använd sunt förnuft.

 

 

Extra tillskott människa jämfört med extra tillskott till hund

Att ta vitamintillskott i kosten eller inte. Det är frågan.

För människa. Ja, ibland kan det behövas.

För hund. Nej.

En frisk hund behöver inte tillskott, om den får ett korrekt fullfoder, som många hundar får idag. Att få för mycket eller för lite av vissa ämnen eller ojämn tillgång i ämnen som står i symbios med varandra, gör hunden sjuk.

Varför då till människa? Ja, vi äter inte ett fullfoder varje dag. Svårare än så var det inte.

Sedan finns det medicinska problem i båda fallen som alltid ska beaktas tillsammans med sjukvårdskunnig, d v s läkaren för människor och veterinär för hundar och andra djur.

 

 

Vad har hänt de senaste 20 åren på hundfronten?

Det blev poppis att ha hund, speciellt dvärghund. Tillbehör och foder- och foder- tillskott ökade något enormt, då även skötseltillbehör. Många myter väcktes vad gäller t ex kläder, mat, halsband m m. Många duktiga marknadsförare fixade egna märken på fantasifulla schampon m m som spreds som en skogsbrand.

Samtidigt har jag fått information från olika veterinärer och kliniker på olika ställen lokalt i Sverige, men också kollat statestik i Sverige och några andra nordiska länder för vad för problem hos hund som har ökat. Jag får från alla håll fått några gemensamma svar. Hudproblem, allergi och nackskador.

Något som är intressant är nackproblem. Om det vore avelsproblem borde fler problem med leder öka men så är inte fallet. Utan det är nackar. Vad har hunden vid nacken? Halsband! I dagens läge ser man många olika varianter av halsband och selar. Förr var det stryp-, halvstryp- och smala fasta halsband som användes. Arbetande hundar hade i regel stryp. Övriga hade oftast halvstryp eller smala fasta halsband. På den tiden var det ovanligt med nackproblem. Numera tycks det vara väldigt vanligt med nackproblem. Jag har använt stryp, fasta smala och halvstryp i olika perioder av vårat liv, jag har inte haft en enda hund med nackproblem i hela mitt liv. Jag har haft en enorm mängd hundar. Jag var hundvakt åt en hund som fick nackproblem. Det var otäckt. Jag hade haft hand om hunden någon vecka när jag såg första "anfallet". Mycket otäckt. Så kom det fler och fler och slutade med att vi gemensamt bestämde oss (jag och hundägaren) för avlivning, då på bara några veckor hade anfallen gått till ett 10-tal gånger per dag. Veckan innan avlivning ökade det till i stort sett en gång i timmen. Fruktansvärt! Nackproblem.

Hudproblem tycker jag inte är konstigt alls. En hund är inte konstruerad för kläder. Man har länge sett att nakenhundar har oftare kläder även innan 2000-talet, och de raserna var redan kände för hundproblem. Däremot de uppfödadre och ägare som härdade hundar istället för att klä dem hade sällan hudproblem på sina hundar. För mig är hudproblem och kläder ett direkt samband utan minsta tvekan. Ju mer päls en hund har, ju större chans att hunden klarar sig utan att bli sjuk av kläder, men däremot blir pälsen i dåligt skick, fungerar inte som en päls ska fungera. Det i sig ger hunden, och därmed hundägaren, problem. Allt går att sälja med mördande reklam, numera också kläder för att svalka en hund! Vissa drar sig inte för något, inte ens för att skada hundar, bara de får sälja sina produkter. Mer om kläder till hundar.

Allergier/överkänslighet... Alla dessa fantasifulla foder och fodertillskott, en del rent farliga, är inte alls svårt att härleda till ökade allergier. T ex, en uppfödare gick på romantiken kring att hundar är köttätare. Sagt och gjort. De gick över till köttdiet på hundarna. Övergången var ansvartfull och balanserad. Alltså en utdragen övergång. När det närmade sig full giva blev en av deras hundar akut sjuk, fick krampanfall och fick läggas in på djursjukhus. Nån dag efter så var det dags med en andra hund. Efter diverse prover och tester hos veterinären ställde de diagnosen proteinförgiftning, alltså en överkänslighet för för mycket kött. Hundarna fick normalt torrfoder och blev därmed friska igen. PS! Hunden är allätare och asätare. DS! Hunden som köttätare.

Ett annat exempel: En kennel började med vitlökspulver till sina hundar, då de läst så mycket fint om detta. De köpte hinkar med vitlökspulver för hundar. Började ge, började långsamt. Redan efter de var uppe i halv styrka så började hundarna visa små tecken på konstiga reaktioner. Nån fick som träningsvärk, en annan blev vinglig och liknande symtom. Utredning startade. Under utredningen kom det mer och mer konstiga saker. En hund fick röd ögonvita t ex. Efter några månader började de rikta ögonen på vitlöken. De slutade med vitlökspulvret och hundarna blev friska. En hund hade vid det laget fått avlivats p g a sina kraftiga problem. Liknande har jag hört om enstaka hundar som fått olivolja. En av hundarna fick olivoljan externt och blev sjuk. När man slutat med olivoljan har hundarna blivit friska. Det finns även andra tillskott som jag hört liknande om. Fodertillskott.

Många är de hundar som under de senaste 20-tal åren provat "nya" preparat vad gäller hundparfymer, nya schamposorter m m. Många är de hundar som fått hud och pälsproblem. Många är de hundar som blivit helt friska igen efter att de slutat med dessa preparat. Kom ihåg! Hundars schampo behöver inte ens innehålla rätt PH värde för hund. Vem som helst kan tillverka. De behöver inte ha kunskap ens. Ändå kan de tillverka och marknadsföra och sälja med mördande reklam egna märken. Vissa som hundar blir sjuk av. Parfymer m m.

Sedan har vi dessa alla sorters koppel, halsband m m. Det är ganska vanligt att billiga märken och udda/små märken på koppel m m har giftiga färger. Dessa tas upp via huden och påverkar hundar. En hund kan alltså bli förgiftad av koppel, halsband m m. Hundägaren kan också få i sig gifter via kopplet. Det samma gäller t ex hundleksaker, hundkoppar och andra tillbehör som kan ha billiga färger med gifter i.

T ex företaget Alac testar ALLA sina koppel- och halsbands- material för gifter innan de köper in och sedan använder materialen. En stor eloge för de som VERKLIGEN är mån om friska hundar! Allergier.

 

 

Det finns undantag

Man ska INTE ge fodertillskott utöver ett fullfoder. Men det finns vissa undantag, i viss mån.

Det ena som jag själv tillämpar är alger på maten. Det finns två sätt att "utfodra" med alger. Det ena är att man ger skopvis till hundarna, enligt tabeller på hinken. Det andra är att man ger några smulor för tändernas skull. Trots att man enbart ger några smulor, så hjälper de mot tandsten.

Sedan ger jag också Dental Fresch i vattnet. Igen, man vräker inte i flera dl utan enbart några droppar till ca en "fingerborg" (beroende på hundens storlek/vattenskålens storlek) i varje skål.

I dessa fall pratar vi inte om mer än om hunden äter upp några smulor som lillhusse eller någon annan tappat på golvet. Det blir alltså inte som ett fodertillskott p g a den ringa mängden. Vi pratar om nån 1000-del av hundens totala foder- och vätske-intag.

 

 

Välj uppfödare

Vare sig man ska para en hund eller köpa en hund så gäller det att se upp.

Jag hoppas att man ska få upp ögonen för att det är viktigt att man väljer rätt uppfödare som har de egenskaper på hundarna som man själv efterfrågar.

Kommer man till en uppfödare som har skit i baken på hundarna, gå därifrån omedelbart!

Om ni ser en lös skit, vänd om och SPRING därifrån!

 

Uppdaterad 2022-11-09

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström