HUNDAR OCH PARFYM

 

Man kan älska hundar hur mycket man vill, men utan rätt kunskap kan man skada hundar. Detta gäller i allra högsta grad mentalt, men även fysiskt. Exempel på några saker som är vanliga idag: Många ger hundar mat som är bra eller t o m extra exklusivt för människor, för att de vill sina hundar väl, men det vissa inte vet är att vissa saker som människor klarar att äta kan vara giftigt för hundar. Att sätta på hundar kläder, som om de vore människobarn, är att skada sin hund. Att ömka hundar kan göra en hund till krympling. Vissa utsätter hundar för starka lukter som t ex parfymer, dessa kan vara skadliga för hundar. Vissa bär runt på sina valpar och vuxna hundar så de inte får muskler och senor nog för att normal belastning och gör därmed hunden skadad och sjuk, för livet, för att inte tala om den mentala skada man gör hundar när man bär dem.

 

 

Något som tycks bli mer och mer vanligt och vara extra vanligt bland dvärghundsfolk är att använda starka parfymer.

 

Starka konstgjorda lukter vet man idag är bidragande orsak till allergi hos människor. Människor som utsätts för starka konstgjorda lukter, men också luftföroreningar från bilar, fabriker m m har mycket ökad risk att bli allergiker. På människa säger man att om en människa en gång blivit allergisk så är allergin där för att stanna.

Det finns stark orsak att tro att det samma gäller hundar.

Läs mer om allergier, länk långt ner på denna sida.

 

Ingen hund ska ha så kallade dragningar (snorklingar, fnysningar, nysningar m m), då mår de inte bra! De kan vara förkylda eller t o m vara allergiska och / eller lida av astma eller helt enkelt utvecklat allergi eller astma p g a dessa starka parfymer många omger sig med.

Man måste vara väldigt försiktig med starka dofter tillsammans med hundar, då speciellt de som har små, smala eller platta näsor som alltid är känsligare än hundar med en normalbred och normallång näsa.

Starka parfymer kan få den minst allergiska hund att bli allergisk.

Att använda starka parfymer (i t ex hundschampon, tvättmedel, skurmedel, på sig själv, på hundarna eller var som helst annars) kan rent av döda hundar!

Vi som dessutom är uppfödare och därmed har små valpar ibland bör vara extra försiktiga och helst bara använda icke allergiframkallande parfymer / lukter kring oss i våra hem och runt våra älskade hundarna. Även så kan omåttliga mängder framkalla allergi.

Om hundar börjar uppvisa dragningar eller förkylningssymptom bör man börja leta efter starka lukter som kan vara boven i dramat. Om hunden trots avlägsnande av parfymer har problem, ska man uppsöka veterinär! En hund ska inte behöva gå runt och vara sjuk.

Om man inte tål lite hundlukt så kanske man inte ska ha hundar? Hundar luktar hund och inte parfym, håller man bara rent så behöver inte hundlukten bli så stark.

Om man lever omgiven av starka dofter i sitt hem så kan det vara svårt att själv avgöra om man är omgiven av starka parfymer, men har man ärliga vänner kan de tala om i regel, folk som inte lever med en och därmed är "immun" mot doften och inte känner lukten längre.

Det finns särskilda hundparfymer numera, det blir vanligare och vanligare på marknaden, var aktsam! Även dessa kan hundar (och människor) vara allergisk mot, precis som jag är allergisk mot vissa människors (och hundars) parfymer som finns på marknaden.

 

 

Mysk har en liknande lukt för hundar som hundarnas feromoner/könshormoner. Det attraherer de flesta hundar. De vill gärna rulla sig i det så de blir nersmetade av mysk.

 

 

En personlig erfarenhet var en hund jag placerade ut på foder 2008. Den kom tillbaka på en vecka (efter att ha sprungit hos flera veterinären för besvären under tiden som inte fanns vid leverans) med extremt kraftig allergi och mycket akuta andningssvårigheter och hade magrat av något enormt på denna veckas frånvaro. Hundvalpen STANK parfym vid återlämnandet. Den blev frisk på en vecka bara den slapp parfymerna. Hade den hunden levt kvar i detta hemska hem hade den säkert kunna dött av sina akuta besvär.

Flera hundar av rasen Chihuahua som jag tagit över har haft mycket stora andningssvårigheter och starkt parfym luktande fällar och koppel / halsband med sig (som jag naturligtvis omedelbart avlägsnat), under de första dagar hos mig har problemet avtagit snabbt och efter ca 1 vecka är hundarna friska. Det har hänt att mina friska hundar har fått andningsproblem första dygnet med sådana hundar i huset, för att symtomen sedan snabbt försvunnit igen.

Parfym har igen (april 2011) fått hundar att må dåligt. Sorten denna gång hette ESPREE - Energee Plus Pomegranate Cologne, den luktar otroligt starkt, även i små doser. Denna gång var det två hanhundar som drabbades av detta elände.

 

 

Denna hundparfym tycks vara lite annorlunda. Den innehåller till största delen aloe vera och fruktessans. Kanske är det därför mina hundar inte reagerar negativt på denna parfym?

Denna parfym luktar apelsin.

Jag har hittills provat denna på ett femtital hundar. Och, som sagt, inte en enda har haft en negativ reaktion.

Men trots det så förespråkar jag inte parfym till eller kring hundar. Det är en sådan onödig risk.

Jag fortsätter dock att ha mina hundar som försöksdjur, så kanske vi har en sort som går att använda, för de som absolut vill ha parfym på hundar, utan att utsätta dem för risker.

Jag testar vidare...

 

 

Vad har hänt de senaste 20 åren på hundfronten?

Det blev poppis att ha hund, speciellt dvärghund. Tillbehör och foder- och foder- tillskott ökade något enormt, då även skötseltillbehör. Många myter väcktes vad gäller t ex kläder, mat, halsband m m. Många duktiga marknadsförare fixade egna märken på fantasifulla schampon m m som spreds som en skogsbrand.

Samtidigt har jag fått information från olika veterinärer och kliniker på olika ställen lokalt i Sverige, men också kollat statestik i Sverige och några andra nordiska länder för vad för problem hos hund som har ökat. Jag får från alla håll fått några gemensamma svar. Hudproblem, allergi och nackskador.

Något som är intressant är nackproblem. Om det vore avelsproblem borde fler problem med leder öka men så är inte fallet. Utan det är nackar. Vad har hunden vid nacken? Halsband! I dagens läge ser man många olika varianter av halsband och selar. Förr var det stryp-, halvstryp- och smala fasta halsband som användes. Arbetande hundar hade i regel stryp. Övriga hade oftast halvstryp eller smala fasta halsband. På den tiden var det ovanligt med nackproblem. Numera tycks det vara väldigt vanligt med nackproblem. Jag har använt stryp, fasta smala och halvstryp i olika perioder av vårat liv, jag har inte haft en enda hund med nackproblem i hela mitt liv. Jag har haft en enorm mängd hundar. Jag var hundvakt åt en hund som fick nackproblem. Det var otäckt. Jag hade haft hand om hunden någon vecka när jag såg första "anfallet". Mycket otäckt. Så kom det fler och fler och slutade med att vi gemensamt bestämde oss (jag och hundägaren) för avlivning, då på bara några veckor hade anfallen gått till ett 10-tal gånger per dag. Veckan innan avlivning ökade det till i stort sett en gång i timmen. Fruktansvärt! Nackproblem.

Hudproblem tycker jag inte är konstigt alls. En hund är inte konstruerad för kläder. Man har länge sett att nakenhundar har oftare kläder även innan 2000-talet, och de raserna var redan kände för hundproblem. Däremot de uppfödadre och ägare som härdade hundar istället för att klä dem hade sällan hudproblem på sina hundar. För mig är hudproblem och kläder ett direkt samband utan minsta tvekan. Ju mer päls en hund har, ju större chans att hunden klarar sig utan att bli sjuk av kläder, men däremot blir pälsen i dåligt skick, fungerar inte som en päls ska fungera. Det i sig ger hunden, och därmed hundägaren, problem. Allt går att sälja med mördande reklam, numera också kläder för att svalka en hund! Vissa drar sig inte för något, inte ens för att skada hundar, bara de får sälja sina produkter. Mer om kläder till hundar.

Allergier/överkänslighet... Alla dessa fantasifulla foder och fodertillskott, en del rent farliga, är inte alls svårt att härleda till ökade allergier. T ex, en uppfödare gick på romantiken kring att hundar är köttätare. Sagt och gjort. De gick över till köttdiet på hundarna. Övergången var ansvartfull och balanserad. Alltså en utdragen övergång. När det närmade sig full giva blev en av deras hundar akut sjuk, fick krampanfall och fick läggas in på djursjukhus. Nån dag efter så var det dags med en andra hund. Efter diverse prover och tester hos veterinären ställde de diagnosen proteinförgiftning, alltså en överkänslighet för för mycket kött. Hundarna fick normalt torrfoder och blev därmed friska igen. PS! Hunden är allätare och asätare. DS! Hunden som köttätare.

Ett annat exempel: En kennel började med vitlökspulver till sina hundar, då de läst så mycket fint om detta. De köpte hinkar med vitlökspulver för hundar. Började ge, började långsamt. Redan efter de var uppe i halv styrka så började hundarna visa små tecken på konstiga reaktioner. Nån fick som träningsvärk, en annan blev vinglig och liknande symtom. Utredning startade. Under utredningen kom det mer och mer konstiga saker. En hund fick röd ögonvita t ex. Efter några månader började de rikta ögonen på vitlöken. De slutade med vitlökspulvret och hundarna blev friska. En hund hade vid det laget fått avlivats p g a sina kraftiga problem. Liknande har jag hört om enstaka hundar som fått olivolja. En av hundarna fick olivoljan externt och blev sjuk. När man slutat med olivoljan har hundarna blivit friska. Det finns även andra tillskott som jag hört liknande om. Fodertillskott.

Många är de hundar som under de senaste 20-tal åren provat "nya" preparat vad gäller hundparfymer, nya schamposorter m m. Många är de hundar som fått hud och pälsproblem. Många är de hundar som blivit helt friska igen efter att de slutat med dessa preparat. Kom ihåg! Hundars schampo behöver inte ens innehålla rätt PH värde för hund. Vem som helst kan tillverka. De behöver inte ha kunskap ens. Ändå kan de tillverka och marknadsföra och sälja med mördande reklam egna märken. Vissa som hundar blir sjuk av. Parfymer m m.

Sedan har vi dessa alla sorters koppel, halsband m m. Det är ganska vanligt att billiga märken och udda/små märken på koppel m m har giftiga färger. Dessa tas upp via huden och påverkar hundar. En hund kan alltså bli förgiftad av koppel, halsband m m. Hundägaren kan också få i sig gifter via kopplet. Det samma gäller t ex hundleksaker, hundkoppar och andra tillbehör som kan ha billiga färger med gifter i.

T ex företaget Alac testar ALLA sina koppel- och halsbands- material för gifter innan de köper in och sedan använder materialen. En stor eloge för de som VERKLIGEN är mån om friska hundar! Allergier.

 

 

Mer om dofter som terapi.

Läs mer om allergier.

 

Uppdaterad 2022-11-09

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström