Olja till hundar

 

Olja går att använda till flera saker, invärtes så väl som utvärtes på hund.

 

 

Vi börjar med det korta kapitlet;

 

 

Utvärtes

Då hundar kan få fet smuts på huden eller i öronen som är svårt att få bort tar man olja av vilken livsmedelskvalitet som helst som hunden tål och smörjer med.

Hunden tar upp ämnen från oljan via skinnet, liksom via tarmen. Det som är farligt att inta, är farligt att sätta på skinnet på hunden.

Är det mycket fet smuts på huden tar man ren olja och smörjer in smutsen med, låter det sitta en stund (ca 15 minuter i alla fall, man kan testa med en tops och se om det släpper) och sedan tvättar man bort det med Yes (blanda med vatten, ca 1/5 till 1/10 efter behov). Oljan löser upp fet smuts som i ett trollslag. I öronen sätter man ALDRIG Yes, naturligtvis.

Har hunden lite smuts räcker det att doppa en tops i olja och torka bort smutsen med topsen.

Sådan smuts på hud finns ganska ofta på tikar kring tuttarna och kissen.

I öronen: Har man fet smuts i ytteröronens vindlingar som behöver tvättas bort, tar man en tops och doppar i olja och torka bort smutsen med.

Har man annan öronproblematik längre ner i botten på örat kan man prova oljemetoden. Man häller ner några få droppar olja och masserar ner den en gång om dagen i några dagar i följd och ser om hunden får mindre besvär av det och har inget skett på 5 dagar, så fungerar inte den modellen på det problemet. Olja kväver bl a vissa svampar. Olja får INTE användas samtidigt som man använder puder, mjöler och liknande, vi ska inte baka i öronen på våra hundar!

Om vi använder olja och hunden slickar i sig av det så behöver vi vara extra noga att använda oljor som inte är farliga för hund även utvärtes, se lista nedan.

Huden är det största organ hunden har, att smörja en hund över hela kroppen på en hund och då speciellt på en som inte har någon päls som skyddar tar upp stora mängder genom huden också, alltså extra dåligt för nakenhundar om man använder en icke lämplig olja.

På en ras jag har, Italiensk vinthund, är det vanligt med dåliga pälsar och hudproblem. Konstigt nog är det extremt många som väljer att sköta rasen så som de säger som har dåliga pälsar och ibland hudproblem på sina Italienare. Jag har inte dåliga pälsar eller minsta lilla hudproblem på mina Italienare, och har aldrig haft på en enda. I det fallet beror det på kläder eller icke kläder på Italienare. Jag känner till samma problematik på en ras som saknar päls. Det är skadligt med bl a kläder för dem.

Men inte att förglömma. Olja skyddar huden mot kyla. Den fungerar på det viset delvis som kläder utan skavsår som kläder kan ge. Vissa oljor täpper även till huden, medan andra smörjmedel tillåter huden att luftas trots att huden smörjs in.

Ett bra sätt är att använda samma modell som de som har många av rasen och har sina hundar friska.

Jag personligen förespråkar ren kropp, snabbt ut/snabbt in när det är kallt. Mycket rörelse hela tiden ute vid kyla.

Har en hund redan blivit förstörd så verkar det vara svårt att reparera skadorna helt som man givit hunden på vissa individer. Det är som om bildandet av underhudsfett blir störd framför allt om hunden "skyddas" allt för mycket, d v s inte härdas, när den är ung. Man ska inte vara elak med hundar, men att ta den snabbt ut och snabbt in många gånger är knappast elakt. Däremot att ge hunden sjukdomar för livet är väl inte alls lyckat.

Vi är så måna om våra hundar idag, det är en glädje att se. Men vi tenderar till att göra hundar till minimänniskor, och det gagnar inte hunden. Någonstans måste kan kanske börja informera mer om skador för hundar, speciellt sådant som vi använder på människor, så vi förstår var hunden skiljer sig fysiskt från människan så vi behandlar hunden rätt för hunden.

Nu (juni 2018) ryktas det att hundar ska ges kokosolja på skinnet mellan skulderbladen för att då ska inte fästingar gå på hunden.

Hunden tar upp ämnen från oljan via skinnet, liksom via tarmen. Det som är farligt att inta, är därför också farligt att sätta på skinnet på hunden.

Kokosolja bör inte ges till hundar då det ger hundar problem. Hunden kan dö.

Kokosfett innehåller upp till 17 % Propantriol (även kallat Glycerin, Glycerol och Glycerylalkohol). Detta är giftigt för hund.

För mycket K-vitamin är dessutom farligt för hund.

Kokosolja (liksom palmolja och olivolja) innehåller höga halter K-vitamin.

Använd inte era hundar för djurförsök!

 

Mer om Giftiga födoämnen.

Andra skadliga ämnen.

Mer om kläder på hundar.

 

 

Invertes

Att ge olja invertes ger energi men utan kolhydrater.

Olja är "kvick fix" på det viset att det fort syns skillnad när man ger en hund olja som väl behöver det. Då man ger invärtes syns det först på hull, päls och hud.

Hullet blir kraftigare. Huden blir smidigare, mer elastisk. Pälsen får mer glans och lyster.

Får hunden rubbningar i proteinomsättningen, t ex om hunden får i sig för mycket svårsmälta proteiner, som är så vanligt idag på torrfoder, så kan hunden få proteinförgiftning, första tecknen på det är ofta att hunden kliar sig. Ibland blir det inte mer än så, men ibland blir det sedan värre. 20 % proteiner räcker gott till alla friska vuxna hundar under deras olika skeden i livet. Undantag kan vara dräktiga och digivande tikar. Däremot är det motiverat att öka energi givan under hög prestation, t ex ge olja i maten.

Ett foder med för hög proteinhalt för fel balans mellan kolhydrater och proteiner, vill man öka vikt på hunden ska man öka på kolhydraterna.

Proteiner i kött i form av komage - vom eller kokta fjäderfän av icke fett kött, ger ingen klåda eftersom de proteinerna är lättsmälta. Fiskproteiner och soyaproteiner är allra värst för hundar att smälta.

Högpresterande hundar, som t ex draghundar under högsäsong klarar sig utmärkt på vanligt torrfoder med ca 20 % protein av hög klass + olja. Även t ex kapplöpningshundar som man bygger upp muskelmassa på klarar sig med detta.

Vid för mycker proteiner av svårsmält sort i maten till våra hundar blir deras muskler stela. Pälsar blir matta och hunden börjar fälla. Den kan få mjäll och torr hud. Hunden kan få hårlösa fläckar. Hunden kan få hudirritation, rodnader, exem, eller "endast" kliar de sig. Vanligt börjar hudbesvären på bakkroppen.

Hundens avföring kan också spegla problemen. Magen blir mer eller mindre lös. Avföring ska vara fast till hård. P g a den lösa avföringen kan analsäcks tömningen sättas ur spel och därmed kan hunden få mer problem med dessa som följd också.

Om man av någon anledning ändå ser sig tvingad att ge mer proteiner så är t ex kokta fjäderfä med icke fett kött ges.

Broileruppfödning är när man föder upp slaktdjur med extra mycket protein, och då växer leder och skelett i rasande fart, på bekostnad av muskler. Muskelmassan blir underutvecklad mot en hund som fått lagom med protein, d v s 18 - 20 %. Kroppen som blir extra tung vid för mycket protein i maten under uppväxten hålls inte upp som den ska p g a avsaknad av den rätta muskelmassan. Skelettet blir även skört, risken för benbrott ökar vilket är en stor fara på raser som redan innan har lätt att bryta ben. Mycket protein under uppväxt är ett bra upplägg för uppfödning för att få fram hundar med t ex patelladefekter, HD defekter, AD defekter o s v.

Redan vid 8 veckors ålder på större raser och 12 veckor på små dvärghundsraser kan man gå ner på normal proteinmängd, 18 - 20 % och komplettera med olja. Valpar ska växa långsamt så de får ett starkt skelett som hinner med att utvecklas i takt med övriga kroppen, bl a muskler. Valpen ska INTE vara fet.

Vill man satsa på muskelmassa på hunden så bör man ge groddolja, då det innehåller lecitin, det stimulerar proteinupptag och muskelmassabyggnad. Därför tar bodybuilders lecitin så de kan bygga upp musklerna fort, men lecitin bidrar också till att muskler återhämtar sig fortare efter t ex träningsvärk. Läkningen i muskler kan kortas med upp till 1/3 - del av läkningstiden.

 

 

Sorter av olja

Alla oljor av humankvalitet ger extra fett = energi till hundar.

Vissa oljor innehåller mindre vitaminer än andra.

Vissa oljor innehåller inga A och D vitaminer alls.

Groddolja har extra bra egenskaper för hund.

Olivolja har icke önskvärda egenskaper för hund och bör därför inte ges till hundar.

Kokosolja bör inte ges till hundar då det ger hundar problem. Hunden kan dö. Kokosfett innehåller upp till 17 % Propantriol (även kallat Glycerin, Glycerol och Glycerylalkohol). Detta är giftigt för hund. För mycket K-vitamin är farligt för hund. Kokosolja innehåller K-vitamin.

Anledningen till formuleringen "upp till 17 %" beror på att oljan kommer från ett levande material, d v s kokos. Den har lite olika värden beroende på årstid, ljusförhållande och jordmån. Därför varierar värdena något från en gång till en annan.

Palmolja samma sak.

Rapsolja innehåller bra omega-3, liksom smör. Om omega-3 också är bra för hundar, liksom för människor, vet jag inte.

Solrosolja innehåller dålig omega-6, liksom t ex margarin. Om omega-6 är dåligt för hundar, liksom för människor, vet jag inte.

 

 

Olja utvertes och invertes

Att använda för hundar giftiga oljor är något man ska akta sig för.

Om man ger oljan utvärtes så tas den upp av huden i alla fall, fast förgiftningen tar längre tid.

Dessutom kanske hunden putsar pälsen och får i sig av oljan.

Man måste vara rädd som sin hund.

 

 

Kokosolja

Det är mode på att använda kokosolja till hundar just nu (år 2018-19). Akta er! Ni kan döda er hund!!!

Kokosolja bör inte ges till hundar då det ger hundar problem. Hunden kan dö.

Kokosfett innehåller upp till 17 % Propantriol (även kallat Glycerin, Glycerol och Glycerylalkohol). Propantriol är giftigt för hund.

För mycket K-vitamin är farligt för hund. Kokosolja innehåller för hunden höga halter K-vitamin.

Palmolja har samma nackdelar för hund som kokosolja.

När det snart kommer ett uppsving av bl a hundar som dör, eller måste avlivas, p g a njursjukdom, levverskador o s v så kommer nog inte många skylla på något annat än aveln. Få kommer sätta det i samband med modet att använda kokosolja invertes och utvertes på hund idag och andra skadliga ämnen vi utsätter våra hundar för numera, trots kunskapen som finns idag.

Det tycks finnas en form av snobberi inom hunderiet. Trots att de oljor är bäst för hundar också är billigast, ska det INTE få stoppa oss från att ge det bästa för hundar!

En hund ÄR INTE en människa. Det finns saker som vi människor tål men inte hundar.

Dessutom kan man ta hänsyn till miljö, när man ger vissa farliga oljor för hundar, till hundar, så gör man miljön en björntjänst. De billiga oljorna som är bra för hundar är knappt märkbart skadliga för miljön, medan t ex kokosolja och palmolja (som är livsfarliga för hundar) i det närmaste borde bojkottas p g a hur man får tag i oljan. Både för miljön, men också för hur människor behandlas.

 

Använd INTE er hund till djurförsök! Håller er till för hunden oskadliga oljor när ni använder olja till er hund!!!

 

 

Det finns olika ingredienser som människor äter, men som är giftiga för hund. Det finns också ämnen som är mer giftigt för hundar än människor. Mer om gifter för hund. Nedan oljor som avråds att ge hund;

 

 

Margarin

Vissa margariner innehåller för hunden giftiga ämnen. Smör däremot kan man tryggt ge till hundar.

 

 

Omega fetter

Omega 3 är goda fetter. Bl a smör innehåller omega 3 fetter. Omega 3 förstärker immunförsvaret.

Omega 6 är mindre bra fetter. Bl a margarin innehåller omega 6. Omega 6 bryter ner immunförsvaret.

Detta gäller människor, enligt en framstående forskare på fetter, Proffessor Petersson från Chalmers (med reservation för stavning).

Om detta gäller hundar vet jag inte.

 

 

Växande hundar

Valpar behöver extra energi till alla upptåg för att utforska världen, detta får de med extra olja tillfört i maten.

 

 

Viktökning

Kalorierna från fettet ger viktökning. Eftersom olja tillför extra energi ger energin kraft till att orka med viktökning också, ifall man ger rätt mat för viktökning.

 

 

Hårt arbetande hundar

Dessa hundar behöver extra energi för att orka med hårt arbete. Att tillföra olja är extra förnämt på hundar som jobbar säsongsvis. T ex jakthundar, draghundar m m.

 

 

Applicera olja

Ibland är flaskan ett enda stort hål. Man riskerar att få maten dränkt i olja när man ska hälla. För mycket olja ger hunden rena lavemanget.

Ibland blir oljan endast i ett hörn av matskålen, hunden äter det med inte resten av maten (för hundar som behöver oljan för att vilja äta).

Man kan spraya olja på maten, så blir det jämt fördelat. Det finns speciella oljesprayer för människor man kan använda till hundarna.

Man kan också ha en pip på en flaska så det blir lättare att hälla och fördela.

Pipen nedan är inköpt på Dollar Store (en förpackning med 3 stycken för 10:- inköpta år 2018). Den går att sätta i i de flesta flaskor med normalstor öppning. I detta fall en glasflaska.

Även om jag vill undvika plast, som pipen är gjord av, så rinner oljan endast en kort stund genom denna. Mesta tiden står den i glasflaskan och ibland i hundens plåtskål.

 

 

 

Praktiska exempel på uppmatning med hjälp av olja.

Giftiga födoämnen.

Skadliga ämnen.

 

Uppdaterad 2019-09-05

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström