Giftig mat för hund

 

Man kan älska hundar hur mycket man vill, men utan rätt kunskap kan man skada hundar. Detta gäller i allra högsta grad mentalt, men även fysiskt. Exempel på några saker som är vanliga idag: Många ger hundar mat som är bra eller t o m extra exklusivt för människor, för att de vill sina hundar väl, men det vissa inte vet är att vissa saker som människor klarar att äta kan vara giftigt för hundar. Att sätta på hundar kläder, som om de vore människobarn, är att skada sin hund. Att ömka hundar kan göra en hund till krympling. Vissa utsätter hundar för starka lukter som t ex parfymer, dessa kan vara skadliga för hundar. Vissa bär runt på sina valpar och vuxna hundar så de inte får muskler och senor nog för att normal belastning och gör därmed hunden skadad och sjuk, för livet, för att inte tala om den mentala skada man gör hundar när man bär dem.

 

 

Det finns gifter som vi ska akta oss att ge eller exponera hundar för.

Det finns också ämnen som är mer giftigt för hundar än människor.

Det finns olika ingredienser som människor äter, men som är giftiga för hund.

 

Här kommer några gifter för hund:

 

 

Förtydligande: Choklad är alltså giftigt för hundar. I chokladen finns ett ämne som heter teobromin som är den substans som är giftig för hundar. Ljusare choklad innehåller mindre teobromin och mörkare mera teobromin. En hund som väger ca 10 kg kan äta ca 5-40 gram choklad utan förgiftning beroende på hur mycket teobromin just den chokladen innehåller.

 

 

För mycket K-vitamin är farligt för hund. Bl a palmolja (16 µg), kokosolja och olivolja (45-52 µg) innehåller högre halter av K-vitamin.

Vissa dyrare oljor har det gjorts tester på i Sverige, det har visat sig att det är flera så kallade rena oljor som säljs på varuhyllorna i affärer som egentligen är utblandade med andra oljor.

De billigare oljorna är det inte så med, antagligen eftersom det inte är ekonomiskt lönsamt.

Så har man testat olika oljor, frukter m m som visat sig ha gifter (= bekämpningsmedel) i sig. Bl a gäller det olivolja. Gifterna har varit bl a DDT och Klorpyrifos.

Välkända märken tycks idag ha mindre fel i form av utspädning i Sverige. Däremot förekomsten av gifter i högre halter i välkända märken i en svensk undersöking.

En amerikansk undersökning visar att fusket med olivoljan har förekommit sedan feniciernas tid och fortgår än idag med acceleration:

Med allt detta i beräkning bör man vara noga med vad man köper för sorters oljor. Men bortsätt från det:

För mycket K-vitamin är farligt för hund. Bl a palmolja (16 µg), kokosolja och olivolja (45-52 µg) innehåller högre halter av K-vitamin.

 

 

Några exempel på farliga svampar.

 

 

Vissa av ämnena ingår i vissa produkter, därför blir det ibland dubbel varning för både produkt och ämne, även om det i vissa fall är samma. Ett ämne kan ingå i många produkter, vissa människor är inte medveten om innehåll alla gånger.

T ex är det många som använder människans tandkräm till hundar trots att det är farligt för hundar.

 

Förvirrande är när vissa av dessa för hund farliga produkter säljs som "hälsokost" till hund. T ex vitlökspulver och olivolja. Där företag är ute efter att tjäna pengar måste vi ta till kunskap och inte gå på deras marknadsföring. Vissa har inga skruppler alls när det kommer till att tjäna pengar.

 

 

Felinformation

På TV4s morgonnyheter 25 november 2020 tyckte de att man skulle ge hundar fläsksvålar! Kan bli en hunds död... Det innehåller alderles för höga halter salter som är giftiga för hundar.

För några år sedan dog en valp som en vän till mig hade sålt till sällskap. Den kraken dog just genom att få i sig för mycket salt. Det är inte att leka med.

 

 

Fläsk = gris

Fläskben = grisben.

Grisben är farligt då det splittrar sig lätt och kan då sticka sönder tarmen på hundar.

Dessutom är rått fläskkött (=griskött) farligt till hund så det kan ge hundar så kallad falsk rabies.

Fläskben har blivit populärt att sälja som ben till hund, trots att det är farligt, så var varsam om du är rädd om din hund.

 

 

Rapporter:

December 2019: Nu har det hänt igen. En hund fick för mycket julskinka och annat salt över jul och hamnade på djursjukhuset. Risken är stor att hunden får avlivas!

 

 

Använd inte era hundar för djurförsök!

Nu (juni 2018) ryktas det att hundar ska ges kokosolja på skinnet mellan skulderbladen för att då ska inte fästingar gå på hunden.

Hunden tar upp ämnen från oljan via skinnet, liksom via tarmen. Det som är farligt att inta, är farligt att sätta på skinnet på hunden.

Kokosolja bör inte ges till hundar då det ger hundar problem. Hunden kan dö.

Kokosfett innehåller upp till 17 % Propantriol (även kallat Glycerin, Glycerol och Glycerylalkohol). Detta är giftigt för hund.

För mycket K-vitamin är dessutom farligt för hund. Kokosolja (liksom palmolja och olivolja) innehåller höga halter K-vitamin.

 

 

Människomediciner till hund

Mediciner för människor ska man INTE ge till hund om inte veterinärer förordat det. De flesta människormediciner är inte testade på hund.

Ta t ex det vanliga paracetamol, d v s huvudingrediensen i flera olika vanliga värktabletter för människor, paracetamol är farligt för hund.

Det samma gäller att ge hundar sådant som vi äter, t ex Xylitol är ett annan vanligt förekommande ämne i många olika födoämnen för människor, t ex godis för människor, men finns också i andra produkter, t ex tandkräm för människor, Xylitol är giftigt för hund.

Använd inte er hund som försökshund!

 

 

Förr gav vi ofta mat till våra hundar som idag anses farlig

Det är oerhört mycket som vi idag får veta är farligt att ge hundar, trots att våra hundar har fått dessa maträtter i alla år tidigare.

Vad ska man tro?

Förr dog ibland hundar yngre, och man visste inte varför. Man fick slå bort det som att det är sådant som händer.

Hundar fick man ibland kanske reda på att de dog av dåliga njurar, dålig lever o s v.

Då kanske man trodde det var sånt som bara hände, om hunden var gammal, att alltså åldern tog ut sin rätt helt enkelt, eller så skyllde man på dålig avel, framför allt om hunden inte var så gammal när den dog eller när man upptäckte felet.

Idag vet vi bättre. Många hundar som fått fel mat har helt enkelt fått skador av det. Det kan döda hundar.

Med en försiktigare utfodring kan vi behålla våra hundar längre.

När det gäller "farlig" mat till hundar så har vi (FÖRR) i "alla tider" gett hundar choklad, lök, potatis m m som vi idag vet är giftigt för hundar.

Vissa saker är värre för hundar än andra saker.

Idag ger vi hundar andra ämnen som vi vet är farliga för hundar.

Förr fanns t ex chokladpastiller för hund. De säljs inte mer.

Men i dagens upplysta tid säljs t ex vitlökspulver som hälsokost till hund, trots att det är farligt för hund. Eller för att inte tala om farligheter som olivolja m m som ges och rekomenderas hej vilt till hundar. I dagens upplysta värld är det otroligt att sådant får ske! Det borde vara förbjudet att sälja farliga ämnen som kost och kosttillskott till hundar liksom det är förbjudet att sälja giftig kost och kosttillskott till människor.

Vissa ämnen kan ta död på en hund på mycket kort tid.
Vissa ämnen bryter ner vissa organ eller kroppsfunktioner på hunden med tiden.

Ämnen som tillhör den sistnämnda kategorin är nog inte så farliga om hunden får i sig litegrann vid ett enstaka tillfälle, förhoppningsvis.

Men ämnen som tillhör förstnämnda kategorin är ju förfärliga.

 

 

Det blir vanligare och vanligare att jag hör om förgiftade hundar. Man måste se till att hunden inte får i sig giftiga ämnen.

Det är tragiskt när hundägare ger farlig mat till sina hundar med vett och vilje.

Sedan när hunden får njurfel och leverfel och andra typiska sjukdomar de kan få av farlig mat, så skyller de på uppfödarens avel!

SKÄRPNING hundägare!

Sluta ge era hundar mat de kan bli sjuka av!

 

 

Även andra ämnen kan hundar få i sig som nödvändigtvis inte är mat, men en nyfiken hund, speciellt valp, kan stoppa i sig allt möjligt. Läs mer om andra farliga ämnen.

Mer om förgiftningar.

Mer om vitaminer, mineraler o s v.

 

Uppdaterad 2022-05-31

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström