Synen

 

Mer om hur ögonen och synen fungerar på hundar.

Ljus och färger påverkar hundar, liksom människor.

 

 

Ljus och mörker

Om hundar ska sova gott ska de ha mörkt.

Man kan ha ett nattljus till hundar, liksom till människor, om man har becksvart på natten.

Ljuset ska då INTE vara blått, det förknippar kroppen med dag och gör det svårt att sova.

Nattljuset bör då vara mycket svagt och avskärmat, eller rött, som från en värmelampa.

Det röda skenet informerar kroppen på både människor och hundar att det är natt, och stör alltså inte den inbyggda dygnsrytmen hos folk och hundar. Rött är skymningsfärger, som på kvällshimlen då solen avger röd färg vid nedgång, så signalerar det vilan inför natten. Detta är alltså inte att förknippa med röd färg som är något annat.

Detta gör värmelampor extra bra till sjuka hundar eller tikar som ska valpa snart eller har mycket små valpar då det inte stör nattsömn, så som t ex en vanlig lampa gör.

Hunduppfödaren kan då snabbt kika på natten, utan att tända ljus och störa, och sedan somna om med gott samvete.

Tiken kan också hålla ett öga på sina små när hon vänder sig och kliver runt på natten.

Då en tik är digivande är det inte alls ovanligt att de behöver gå upp och äta och dricka lite för att få till mjölkproduktionen duktigt för de små. En del tikar behöver rastas mitt i natten, speciellt när de är höggravida.

Vissa tikar använder synen väldigt mycket när de kliver in bland valparna och lägger sig, det ger röda skenet tiken hjälp med, utan att störa nattsömnen.

Likaså om man har en sjuk hund som man måste ha dygnet-runt översyn på är värmelampan lämplig.

Det finns några få nätter i Sverige varje år som inte lämpar sig för extra värme, då man kan ta till en vanlig fristående lampa som man slänger en röd filt över lampskärmen (var noga så det inte blir brandfarligt).

Reptiler ska dock inte ha rött värmeljus (det har med deras jaktbeteende att göra), därför är deras värmelampor svarta.

Att få hundar lite mer aktiva trots att det är den mörka årstiden kan vara, som på oss människor, att se till att ha riktigt ordentligt ljust kring hundarna under de timmar som räknas som dagtid. Gärna klara och starka ljus. Så kallade vita och blå ljus ska vara särskilt effektiva här, även på människor.

Om man t ex har en träningslokal till hundar där man t ex har kvällskurser, bör man se till att den är extremt rikligt belyst. Ett sätt att öka ljus och samtidigt få träningshjälp är att klä träningsrummet med speglar.

Ett bra sätt att se om det är tillräckligt ljust är att placera ett hopphinder, en stol eller liknande mitt på golvet. Skickar den ut skuggor så bör man ösa på mer ljus från hållet skuggan pekar. Man upprepar detta om och om igen så länge skugga är skarp. När skuggan tonar bort har man fått tillräcklig belysning för att räknas till bra belysning.

Olika färger på väggar, golv, tak, möbler etc gör ett rum ljusare eller mörkare. Ju vitare, ju ljusare.

I ett sjukrum får hunden mest vila i mörker. Man kan klä väggar, hundgrindar eller liknande med något mörkare tyger för att få en vilsam plats till sjukhunden.

En tik med valpar föredrar oftast en mörkare "håla" att ha sina valpar i, så de är skyddade och mamman kan känna sig trygg. Mer om valplådor och valphagar.

 

 

Färger

Färger som skapar harmoni, fungerar uppiggande, fungerar kreativitethöjande etc till människor, gör i regel det till hundar också, trots att hundar oftast inte ser lika många färger som oss människor.

Alltså fungerar det utmärkt att använda rätt färger för varje plats och vilka aktiviteter som sker i det utrymmet, lika för människor som hundar.

T ex: Vilsamt där man sover. Kreativt i köket. Aktiverande på aktiveringsutrymmen.

Väldigt viktigt för hundar är ytterligare en stor sak, hur de älskade familjemedlemmana mår. Är familjen nöjd så är hunden nöjd.

Så därför, välj färger som också gör dig väl. Då kommer hunden också trivas och fungera väl i harmoni med sin familj.

 

 

Färger påverkar

Vid Lunds universitet har man studerat färger och hur de påverkar människan.

Generellt kan man säga att färger gör hjärnan kreativ. Svart och vitt när naturligt neutralt men påverkas av människans traditioner och tidig inlärning. Grått (som är en blandning av svart och vitt) fördummar folk. Är dagens gråmode en bidragande orsak till att Nordens människor håller på att bli dummare, få lägre IQ?

Färger påverkar människor individuellt då det finns nostalgi, tidig inlärning o s v som påverkar vår inlärda respons på färger.

Här kommer en allmän färgkod.

Förklaring: Ögonen som själens spegel visar på ofrivillig påverkan, något vi människor oftast inte styr över.

 

Färgers påverkan på människans humör
Blå Rogivande men också kreativitetshöjande. Du andas lugnare och blinkar mindre med ögonen. Samtidigt förknippar människan blått med dag, dagsljus, himmel som syns, därför motverkar det att hormonet melatonin ökar, d v s det gör att vi får svårare att sova!
Brun Lugnande för människor som gillar mörker eller väcker sorgsenhet hos människor som har svårt för mörker.
Grå Väcker kreativitet, men också rastlöshet och tristess.
Grön Skärper sinnet. Bra för precisionsarbete. Ökar livsglädje. Färgen grönt är traditionellt djupt förknippad med natur, våren, växter, och står därför för allt som gör människan naturligt i mental balans. Det har därför lugnande inverkan på människan.
Gul Intensiv, på gott och ont. Den stimmulerar allt till högre nivåer. Vissa kan bli "överförfriskade" av färgen, gult kan t o m göra vissa människor illamående.
Lila Stimulerar andlighet och ger bra nattsömn. Bra för meditation och har helande effekt på sinnet.
Orange Orange ska stimulera kommunikaion, men också aptit. Det kan fungera optimistiskt för intensivtåliga människor och också stimulera entusiasm hos människan. Orange fungerar mycket bra för de som inte gillar gult och är lite mildare i sin framtoning än rent gul.
Rosa Väcker stillhet och trygghet. Jag själv har mentala spärrar, som påverkar min påverkan av rosa, jag blir irriterad och helt enkelt avskyr färgen. Där ser man snabbt hur tidig inlärning och påverkan kan påverka en enskilds person så färgen inte fungerar för denna.
Röd Energifylld färg. Rött gör dig mer aktiv. Ditt hjärta slår fortare, ögonen blinkar oftare. Passar i aktivare rum. Samtidigt förknippar människan rött med skymning, vilket främjar hormonet melatonin som gör oss sömniga. Det fungerar alltså även bra för sömn! Inte konstigt alls att rött används mycket på bordeller.
Svart Allmänt finns det i västländer, som Sverige, traditioner som förknippar svart med sorg, begravningar o s v. Men mentalt har vi också lärt oss att förknippa svart med trender inom färgkod som dekoration. Svart kan man säga är intensivare i sitt budskap än brun, men påverkas som sagt av djupt rotade traditioner.
Vit Tomhet, obudskap, noll. Igen finns många traditionella inlärda uppfattningar om vitt som påverkar människans respons på vitt. En bra färg att blanda ut andra färger med, så färgbudskapen blir mer subtila.

 

 

Klara, starka färger

Klara starka färger ger själen energi. T ex kraftigt rött, klargrön, djup mellanblå, klargul, orange, lila o s v.

 

 

Rosa är för mig en komplicerad färg. Då jag älskar färger. Egentligen alla färger, utan rosa, så är rosa ett pussel för mig som jag studerat. Jag tror att vi människor traditionellt förknippar rosa med barndom, spädbarn, speciellt flickbarn, och så leder de till trygghetskänslor från en barnsligt okomplicerad barndom, som att vara i "mammas famn igen", och att allt det väcks av rosa. Har man inte den bakgrunden, som jag, kan det bli svårt. Jag minns inget rosa från min barndom. Jag minns inget okomplicerat från min barndom. Jag minns ingen trygghet från min barndom. Ställt ur det perspektivet är det inte konstigt att rosa för mig är en färg av något jag saknat och hade velat ha, och därmed tycker illa om.

Vitt och svart har jag lärt mig är "icke färger". Så sa man förr. Vitt förknippar jag med obehagliga läkar- och tandläkar- besök och vistelser i barndomen som inte varit skojiga. Därför vill jag inte ha vitt kring mig.

Jag älskar mörker, känner mig trygg i mörker. Dras mot vila som mörker ger, om man inte är rädd för mörkret.

Det jag vill ha sagt är att färger påverkas av så mycket av varje enskild människas erfarenheter och uppväxt, liksom traditioner och användningsområden i vårt samhälle.

Välj färger som fungerar för dig, så kommer du utråla rätta vibrationerna till din hund och få bästa resultat för ditt och för hundens bästa.

 

Mer om hur ögonen och synen fungerar på hundar.

Mer om ögats sjukdomar.

Mer om ögonfärger.

Mer om ögats skötsel.

Mer om ögon.

Mer om blind hund.

 

Uppdaterad 2021-04-05

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström