ÖGON

 

Att sköta sin hund på bästa sätt är ett jobb som kräver kunskap och noggrannhet. Här kommer några små tips och idéer.

 

Ögat ska vara blankt och klart.

Om ögat är grumligt rekomenderas en veterinärundersökning likaså om det finns skador på ögat.

 

 

 

Ögon

Kolla hundens ögon regelbundet.

Ifall ögon är geggiga och mycket rinniga eller extremt missfärgade på det vita i ögat eller missfägad på den vita blinkhinnan, eller också kallat tredje ögonlocket, gå till veterinär.

Om hunden rinner lite av en klar genomskinlig vätska från ögonen så behöver inte det vara ett stort problem / sjukdom. Det kan t o m vara ett hälsotecken. För torra ögon är helt klart osunt och kan skapa livslånga problem för hunden. Om pälsen under ögat angrips av svamp, blir missfärgad (rödbrunt) p g a rinn från ögat, så går det bra att smörja med vattenfri vaselin på missfärgningen 3 - 4 gånger/vecka så minskar eller försvinner den fula färgen ganska snart. Innan man smörjer ska det naturligtvis vara absolut torrt.

Man kan också prova ZilkEye, finns reseptfritt på apoteket.

Är det dock hårt krunch i ögat hela tiden är det inte bra, det är tecken på sjukdom, t ex allmänt dåligt tillstånd, infektion eller liknande. Man bör då låta veterinären gå igenom hunden. Lika om det kommer missfärgat rin ur ögonen.

 

 

Rinniga ögon

Ibland kan hundar rinna ur ögonen, har de då ljus färg under ögonen är det lätt att det uppstår rödaktig missfärgning kring ögonen. På mörka pälsar blir det lätt roströda missfärgningar under ögonen. Om man då torkar och gnuggar runt ögonen är det lätt att man stimulerar tår produktionen ännu mera så det hela bara blir värre.

Man kan ta kaffefilter och klippa i små bitar, sedan lägger man bara en bit försiktigt över ögat så all funk dras in i kaffe filtret, man tar en lapp efter en annan tills det inte kommer något mer. Lappen ska inte gnuggas, då stimuleras tårproduktionen och problemet blir större istället.

Efter man gjort detta är det bra att smörja in med en liten klick vattenfri vaselin, upprepa några gånger i veckan, så kan man bli kvitt missfärgningar.

Har man flera hundar är det lätt att de andra hundarna "hjälper" till och putsar bort vasselinet när många hundar tycker det smakar gott. Då kan det vara idé att köpa en dyrare produkt (Bio-Groom, bilden nedan) som fungerar lika bra, t o m lite bättre, då det tenderar att sitta kvar längre. Den tycks de flesta andra hundar inte gilla lukt eller smak av.

Se till att preparatet är rumstempererat innan det används.

Det medföljer en lite borste också som är utmärkt att applicera krämen med.

Var bara försiktig så det inte kommer in i ögonen.

 

Bio-Groom.

Photo: AH

 

 

Rinniga ögon - öron - tänder

Om en hund plötsligt får väldigt rinniga ögon mot tidigare, är det inte ovanligt att det har med öron eller tänder att göra.

T ex valpar som byter tänder kan bli extra rinniga i ögonen under en period, då speciellt för hundar med korta eller smala näsor.

Hundar som får tandsten i större omfattning kan börja rinna extra i ögonen.

Hundar som får öroninflammation, öronskabb o d kan bli extra rinniga i ögonen.

Örongångar och vissa tänder, tandrötter och tandkött ligger närmare tårkanalerna.

När irritation som t ex innebär svullnad i öron eller tänder/tandkött tränger mot tårkanalen kan därför extra tåravsöndring stimmuleras.

Detta gäller speciellt för hundar vars fysiologi är sådan att örongångar och tårkanaler är extra nära, eller tandrötter och tårkanaler är extra nära. Man kan säga att de hundar som har medellång nos och medelbred nos (se hundens anatomi på vad som är "normalt/medel")  har största chansen att inte drabbas alls av detta, men även de kan drabbas. Därmed inte sagt att alla andra hundar som avviker drabbas, så är det inte heller.

Har man alltså en hund som plötsligt får mycket mer rinn ur ögonen kan man kolla extra noga på tänder och öron, så inget onormalt är på gång.

Har man en vuxen hund med extrem ögonflöde hela tiden tyder det på en osund förträngning i fysiologin som inte bör avlas på. Samtidigt ska man ha klart för sig att för torra ögon är ett allvarligt fel, rent smärtsamt för hundar och kan behöva daglig behandling för resten av hundens liv, det ska man se upp för! Sådana hundar ska ABSOLUT INTE gå i avel!

Mer om öron. Mer om tänder.

 

 

Torra ögon

Hundar som har ögonen öppna hela tiden torkar ut i ögonen och lika om ögat är för torrt, har för lite eller ingen tårvätska. Detta sliter på hornhinnan och kan skada ögat. Det är också smärtsamt för hunden.

ZilkEye kan vara till hjälp om det är tillfälligt, annars uppsök veterinär.

Rinniga öron kan se väldigt ledsamt ut. Men samtidigt är för torra ögon rent sjukligt och smärtsamt för hundar. Extremt rinniga ögon smärtar i regel inte hunden.

 

 

Ta bort ögonrinn

Det finns de som manipulerar hunden. På vissa raser, framför allt vita, så är det utställningsmänniskor som tar sina hundar till veterinärer som inte registrerar ingrepp i Sverige, och opererar bort tårkanalerna. Sedan får de droppa hunden i ögonen hela livet. Trots det blir det oregelbunden vätska i ögonen, hunden har smärta från och till. Hundens hornhinnor tar skada mer och mer med tiden. De som en gång blivit sämre tenderar att fortsätta att bli sämre med åren. Jag anser naturligtvis att detta är djurplågeri. Det står också i kontrast med svensk lag.

 

 

Plötsliga missfärgningar under ögonen

Missfärgningar under ögonen som plötsligt uppkommer kan man ibland lätt åtgärda, om man bara vet vad man ska leta efter.

Missfärgningar under ögonen beror på att det rinner mycket ur ögonen i kombination med "fel" färg under ögonen. Att ha helt torra ögon är sjukt. Att ha för torra ögon ger skador på ögat.

Missfärgningar kan ibland komma plötsligt när hunden börjar ömsa tänder, det är speciellt vanligt på hundar med mellankort, kort, eller obefintlig näsrygg, då dessa hundar har närmare mellan tårkanaler och tandrötter.

Ibland kan vuxna hundar plötsligt börja få rinniga ögon, kan bero på dåliga tänder, men också på att hunden bytt favoritplats och ligger i drag eller att man börjat ha ett fönster öppet eller liknande, som ger drag. Man får försöka leta i omgivningen för att utesluta eller åtgärda problemet.

Så kan plötsligt flödigt rinn som uppkommer på vuxna hundar, fast ibland även valpar och gamla hundar, bero på ögonfel som uppkommit.

Vid allmänt dålig kondition av annat slag kan hunden få variga, rinniga eller på annat sätt osunda ögon. När det gäller sjuka hundar som blir kladdiga i och kring ögonen, då är ögonen själens spegel.

 

 

Valpar

På valpar bör man kontrollera att blinkreflexen är normal för åldern och att ögat är klart och blankt, så klart det förväntas vara för åldern.

Hundar med dålig blinkreflex kan lätt få skador på ögat av t ex grässtrån som kan skära djupa jack i hornhinnan. Eller när de leker med syskon.

Först när valpar öppnar ögonen är det vanligt ifall det är en lätt blågrumlig hinna över ögonen, den ska dock försvinna ganska snabbt, vissa raser har kvar hinnan länge, vissa kortare tid. Den bör i vilket fall börja ha försvunnit när valpen är kring 3 månader.

Likaså när valpen öppnar ögonen är ögonen inte så bra på att fokusera, det gör att de har en långsammare blinkreflex och det är helt naturligt.

 

 

Ögonfrans och ögonlock

Hundar som rinner kroniskt i ögonen ska man kontrollera att de inte har ögonfrans hår som växer innåt istället för utåt (nedre och övre), eller att ögonlocken, både övre och nedre, inte är inåtrullar. Då blir det ständigt slitage på ögonen/hornhinnan som kan leda till smärta och till sist att hunden blir blind med tiden.

 

 

Egna erfarenheter

Japaneser är i regel långsammare med att utveckla full blinkreflex som valpar. Andra raser tar det ofta några dagar. Vissa japaneser tar det ofta upp till några veckor. Är valpen väldigt liten så kan det ta längre tid än vad som är vanligt för rasen, oavsett ras.

Chihuahua har oftare än andra raser jag har erfarenhet av grumling i ögat lite längre upp i åldern än andra raser.

 

 

Päls som petar in i ögonen på hunden

Om hundar har långa hår kring ögonen kan det vara skadligt för hundar.

Vissa hundar får så när pälsen växer ut. Om man då låter den växa ut så upphör problemet när pälsen är lång nog.

Då kan man hjälpa pälsen medan den växer ut genom att t ex sätta i vasselin eller annat som tynger ner pälsen så den inte petar in i ögonen och skadar hornhinnan på hunden.

Om hunden ska vara kortklippt kring ögonen så bör man se till att klippa kring ögonen extra ofta så håret inte kan skada ögon eller syn. Man kan också sätta upp håret i en tofs, t ex.

 

 

Päls som hänger framför ögonen som en ridå

Om hundar har långa hår kring ögonen kan det vara skadligt för hundar.

Om hunden hela tiden ser genom en gardin av hår så bryter det ner synen på hunden över tid (liksom hos människor).

Man kan då sätta upp håret i en tofs.

 

 

Mer om hur ögonen och synen fungerar på hundar.

Mer om ögats sjukdomar.

Mer om ögonfärger.

Mer om ögats skötsel.

Mer om ögon.

Mer om blind hund.

 

Uppdaterad 2022-09-10

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström