Blind hund

 

Blinda hundar kan vara enkelsidigt blinda, dubbelsidigt blinda, kraftigt nedsatt syn så hunden är i det närmaste blind, blinda av skada, eller ålder, eller medfött blinda.

 

 

Blind från "valplådan"

Alla valpar föds blinda då ögonlocken är sammanväxta vid födelsen. De börjar öppna ögonen vid ca 1-2 veckors ålder. Redan från första dagarna ögonen är öppna ser valpen men med dålig syn. Synskärpan blir långsamt bättre under de första veckorna efter att de öppnats.

De valpar som föds blinda avlivas oftast då ingen vill ha dem.

 

 

Blind med ålder

Blir hunden sakta blind brukar det inte möta några hinder i hemmiljö, de kompenserar med lukt och hörsel.

När de vistas på främmande ställen behöver de oftast hjälp, t ex ett koppel kan fungera.

En hund som skadat ögat kan plötsligt bli blind, de hundarna behöver extra mycket stöd första tiden. Hur lång tid de behöver extra hjälp beror mycket på omständigheter, som ägarens sätt att vara, ägarens förhållande med sin hund, hundens temperament etc.

 

 

Ensidigt blind

De får kompensera med vida huvudrörelser som är väldigt speciella, har man en gång levt med en ensidigt blind hund så lär man sig ofta känna igen dessa yviga rörelser, som kan förefalla komiska, om man inte vet vad som ligger bakom de stora huvudutslagen i sidled. De får lätt en sned hållning också med åren för att främst jobba med ett öga.

 

 

Testa om en hund är på väg att bli blind

Man bör testa i skymningsbelysning. Ta en bomullstuss och knyt fast på ett snöre och sätt tussen framför ansiktet på hunden. Testa många gånger. Går hunden in i tussen har den försämrad syn. Testa ett öga i taget genom att placera tussen på sidan av huvudet på hunden och sedan på andra sidan av huvudet.

 

 

Ögonlysning

Ögonlysning kan vara befogat, man rådgör i varje enskilt fall med sin veterinär om behovet av ögonlysning.

 

 

Hur man lever med och tränar blinda hundar

Det bästa en hund som är blind kan få är en ledarhund! Något som hundar i flock som lever i en trevlig flock brukar hjälpa varandra med. Ibland kan även andra djur hjälpa till.

Om hunden lever i en flock gäller det att se till att flocken är snäll, då annars ett handikappat djur kan bli bortstött, enligt det naturliga vildhunds-beteendet. De kan t o m bli dödade i en skarp flock.

Det är naturens gång att stöta bort det som är handikappande för flocken. Enligt naturens urval ska flocken vara stark och frisk för alla individernas bästa. När våra hundar lever i överflöd kan man, om man tränar hundarna rätt, få fram det vårdande i flocken istället. Låter man däremot djungelns lagar härska i sin flock så MÅSTE man plocka bort en handikappad hund från en sådan flock, för att skydda den handikappade hunden, annars kan det snabbt leda till döden.

Har man en snäll flock hjälper de till vare sig de vill eller inte då den blinda känner på lukten och hör vart de andra hundarna går och därmed vet att det är fritt fram i den riktningen. Rastar man hunden på en plats där en flock normalt går så följer hunden oftast de spår som de andra hundarna lämnat efter sig.

En ledarhund till en blind hund har många fördelar, främst då den kan umgås med sin kompis 24 timmar/dygn.

Nar man då vill visa en hund något så sätter man handen framför näsan på hunden och lär hunden att följa din hand. Godis och beröm som förstärkning kommer man långt med.

Att vara extra noga att lära in inkallning och stanna-, plats- alternativ sitt- kommando på en blind hund är något man kan ha mycket nytta av, så kan man hjälpa hunden även på distans.

T ex om en hund är på väg att springa över en väg, kanske för att komma till dig, så kommer en bil...

T ex om hunden är på väg ut på en väg och behöver komma tillbaka.

Att leva med en blind hund kräver lite extra, speciellt när man har dem på främmande marker.

Det är också bra om man kan ha den blinda hunden med sig om man måste möblera om, så hunden är väl medveten om förändringen och kan anpassa sin framfart efter det första tiden efter ommöbleringen. Detta innebär alltså att man får ta tid på sig vid ommöbleringen, för att hjälpa hunden att förstå vad som händer.

Jag tror INTE på att man inte ska få leva som vanligt för att man har en blind hund, för hunden anpassar sig, den vill oftast inte, om de får bestämma själva, leva i ett vakum där inget händer, hundar är otroligt anpassningsbara.

 

 

Ärftlig eller förvärvad

Det avgör man i varje enskilt fall tillsammans med sin veterinär. I vissa fall går det inte att fastställa om ögonfelet är ärftligt eller inte.

Blindhet kan bero på en stor variation av orsaker, allt från skador till komplicerade ärftliga ögonfel.

 

 

Egen erfarenhet

Jag har haft ett par hundar som varit ensidigt blinda på gamla dagar. Det har inte varit ärftliga orsaker i dessa fall. Ensidigt blinda hundar upplever jag inte har så mycket bekymmer, men de älskar extra massage i nacken på äldre dagar, mer än andra gamla hundar. Om det varit en slump eller inte kan jag inte avgöra, då jag har haft för få hundar som varit ensidigt blinda, men jag misstänker starkt att det sliter på nacken med dessa vida huvudutslag hela tiden och därför blir välgörande med en massage speciellt åt dessa.

En mysko sak som jag haft är en valp som föddes utan ett öga. Enligt min veterinär berodde det på en skada under fosterstadiet. Jag har haft åtskilligt med fler valpar från samma blodslinjer, utan några ögonfel av något det slag på dem. Ena ögat öppnades aldrig, så vi for till veterinären, och han var kapabel att ställa diagnosen att inget öga fanns innanför det ihopväxta ögonlocket. Valpen i fråga såldes som valp och jag får anta att allt gått bra, då jag inte hört något. Det blir vanligare för varje år att folk inte vill ha kontakt med sin hunds uppfödare utan enbart hör av sig när det är något fel och ibland inte ens då.

 

Mer om hur ögonen och synen fungerar på hundar.

Mer om ögats sjukdomar.

Mer om ögonfärger.

Mer om ögats skötsel.

Mer om ögon.

Mer om blind hund.

 

Uppdaterad 2021-04-05

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström