Ögonpigmentation/ögonfärg

 

Ögats färg eller ögonpigmentation hänvisar till iris färg på ögonen. Pupillen är ett "hål" som speglar ögonbotten. Ögonvita är mer eller mindre dold på en hund.

 

En brindle hund kan oftare få mörkare ögonfärg.
Photo: Dizel

 

Pigmentation i ögat följer i mycket nosens pigment samt läppkanters och ögonränders färg, men inte helt.

Det vanligaste är att man vill ha mörkbruna ögon på hundar rent allmänt.

Ögon i brun färg är antligen mörkt brun, kan nästan förefalla svarta, eller mellanbrun, en vacker brun färg med mycket uttryck, eller gul, en olyklig färg då Vargen ofta har gula ögon och hundar med gula ögon ses av många ge intryck av falskhet, fast själva hunden kan vara snäll som ett lamm.

 

Dudley nose är benämningen på hudfärgad pigmentation (i nos, ögonkanter och läppkanter). Det brukar ge ett aningens urvattnat uttryck. På de flesta raser är detta anlag väldigt ovanligt. Dudley nose kommer ofta med ljusa ögon.

Mer om nospigment.

 

Estrela Radiante Do Vale De Fermedo.

 

Ett gult öga har ofta avblekt pigmentation, ett resultat av det är ofta att ögat blir rött i puppillen när man tar kort speciellt med blixt.

Färgutvecklingen på ett gult öga är ofta ljusare gul under uppväxten för att sedan få en aningens mörkare ton i det gula som vuxen.

En hund kan ha en gråaktig ögonfärg (iris), speciellt som valp, den kan t o m ha en lätt blåton i sig. Det kan t ex förekomma i samband med blå päls.

Hundar kan även ha gula ögon, då ofta när avblekningsgener går in två gånger i hundens färg eller på annat sätt i samband med extremt svag pigmentation.

När ögonen blir väldigt gula på en hund när den växt upp är de ofta blå / grå när de öppnar ögonen för att senare övergå till ljusgul och när hunden är vuxen få en aningens mörkare ton i det gula. Ögonfärgen kan, liksom nospigmentet, mörkna något när den är mycket ute i solen. Fast naturligtvis förefaller ögat ljusare en solig sommardag utomhus än en mörk vinternatt inomhus, det är dock människans öga som lurar oss där.

 

 

En blå hund kan också ha klarblå iris! Detta kan förekomma på bl a Chihuahua, det kan då senare bli den åtråvärda ögonfärgen "bärnsten" som rasen skulle ha förr i världen.

 

Liten som växer, Anniwawa´s Ninos Moreno.

 

 

De två olika Chhuahuornas blåa ögonfärg på bilderna ovan, blev när hundarna blivit vuxna bernstensfärgade ögon.

 

En gul hund kan lättare få ljusare ögon.
Photo: Dizel

 

Hundar som är chokladfärgade i pälsen får ibland bärnstensfärgade ögon. Valpen nedan är röd chokladmaskad med chokladnos och sandfärgade ögon som sedan utvecklas till bärnstensfärgad ögonfärg.

 

 

Det finns också blåögda hundar. Hundar som ska vara så eller få vara så, sedan finns det raser som har så lite pigment så de får blå ögon fast de inte ska ha det. De får oftast röda pupiller när de belyses med blixt.

 

Pia´s Gunnar M A Svensson

 

När det gäller Merle följer ofta blå ögon men inte alltid. Läs mer om Merle.

 

Liten blir stor, Pia´s Contente.

 

Oddeye är när ögonen har olika färg. Valpen nedan har ett blått och ett brunt öga.

 

 

Många rasstandards beskriver ögonfärg som nöt.

 

 

Isabellfärgade, sandfärgade och liknande hundar har ofta en något ljusare nyans i ögonen, speciellt som valp, för att senare mörkna. Det är inte dålig pigmentation. Eftersom pälsens färg är ljus framstår ofta ögonen mörkare än vad den egentligen är. Det ska den göra också för att vara ett perfekt pigment till en hund i den färgen.

 

Ögonfärgen utvecklas under uppväxten, Pia´s Eleganza Menina 7 månader, 8 månader och 10 månader.

 

Om man detaljstuderar iris inger den ett annat intryck än vad den gör när man ser helheltsintrycket. Då verkar ögonen många gånger mer svarta.

På valpar är det ibland en hinna ofta i blåaktig färg över ögonen som sedan växer bort.

 

Ögonfärgen harmonerar fint med pälsfärgen på denna hund. Pupillens färg vid belysning är relativt ointressant.
En del tror att pupillens färg påverkar andra egenskaper hos hunden.
Photo: Dizel

 

 

Avvikande ögonfärg

Ljusa ögon kan uppkomma på alla raser.

Vissa färger genkopplar dessutom till ljusa ögon.

Vissa raser ska ha avvikande ögonfärg. Vissa raser får ha avvikande ögonfärg.

När man vant sig med en eller några hundar med avvikande ögonfärg så bedömer man i regel hunden utifrån den hundens eller de hundarnas egenskaper, men första anblicken av en hund med avvikande ögonfärg kan väcka många känslor hos människan.

Ljusa ögon på en hund väcker ofta kopplingen till Varg hos männikan. Ofta får folk en tanke till ilska, rädsla eller andra otrevliga sinnestillstånd när de ser en ljusögd hund.

Klart ljusgula ögon är de som tycks röra upp mest känslor hos människan.

Även blåögda hundar kan folk reagera på. Ofta blir det ett intryck av hund-människa.

Chihuahua skulle förr ha bärnstensfärgade ögon. Även denna ögonfärg brukar vissa människor ha starka känslor för.

När vi får en stark reaktion på ögonfärg är det lätt hänt att våra ögon "borrar sig in i" ögonen på hunden i fråga, vilket verkar skrämmande för de flesta hundar att bli utsatt för vid första kontakten med en ny människa.

Det är mycket tragiskt att vi dömer efter utseende då vårat intryck speglar hur vi ser på hunden så är det inte fina signaler för hunden från människan. En olycklig ödets nyck.

 

Blå hund med ljusa ögon. Detta är en valp
och ögonfärgen kommer att djupna med åren.

 

 

Pupillens färg

Pupillens färg kan skifta i många olika nyanser. Speciellt när den belyses. Röd, grön, grå, blå, lila.

Sedan kan pupillen enbart visa sig svart.

I pupillen kan man ibland också se spegelbilder.

En del tror att hundar med en viss färg i pupillen vid belysning har lättare att få ögonsjukdomar. En del tror t o m att pupillens färg är kopplat till andra sjukdomar. Det finns det inga som helst belägg för, varken det ena eller det andra.

 

 

Mer om hur ögonen och synen fungerar på hundar.

Mer om ögats sjukdomar.

Mer om ögonfärger.

Mer om ögats skötsel.

Mer om ögon.

Mer om blind hund.

 

Uppdaterad 2021-05-11

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström