BALSAM

Torrschampo, inpackningar, andra pälspreparat

 

Denna sida har tillkommit på begäran av de som vet min erfarenhet av pälsar och all annan normal omsorgsvård p g a min bakgrund som kynolog (= hundtrimmare). De vill helt enkelt veta min åsikt om olika produkter.

 

Det första jag gör när jag tester schampon och liknande preparat som jag ska ha till mina hundar är att först lukta, klarar det inte lukt-testet så använder jag det inte på mina älsklingar. Reagerar mina luftrör dåligt på ämnen i medlet så finns det risk att vissa av mina hundar också gör det, det ska de inte utsättas för.

Sedan gör jag skinn-testet. Ett par droppar på skinnet säger mycket. Om det börjar irritera på mitt skinn så kan det irritera på hundarnas hud och skinn. Då använder jag det inte på mina fyrfota familjemedlemmar.

Om produkten klarat sig genom dessa två första tester så är det dags att starta att använda det i pälsen på mina små pälstussar.

 

Jag har gett bort mängdet med schampon o d, eller använts slut på det samma, så detta är endast ett litet axplock av alla schampon o d som jag har provat genom åren.

 

Jag ber om ursäkt i förväg för alla er som tycker jag inte har samma åsikt som er om ett preparat, eller flera...

 

Min upplevelse är att många schampon och andra preparat för hundar bara är humbug numera. Många produkter verkar mest finnas för att lura av folk pengar med falskreklam, DYR falskreklam.

 

Man MÅSTE komma ihåg att varje enskild pälstyp/pälskvalitet reagerar olika på samma schampo och balsam.

En och samma hund kan dessutom behöver olika preparat när de är i fällning än när de inte är det. En hund kräver i regel annat preparat som valp än som vuxen. Då nämner jag endast två olika exempel.

Jag kan här bara redovisa för hur det har fungerat på mina hundar när jag har provat det, och ibland mina kunders hundar (när jag hade hundtrimmet igång).

Om jag tycker att ett preparat inte är bra beror det på att det inte gör det jobb den ska göra (på mina hundar).

Om jag tycker illa om ett preparat, tycker ett preparat är dåligt, om jag inte gillar ett preparat, betyder det att det skadar pälsen och/eller huden, d v s det skadar hunden.

 

Balsam för skadad päls p g a överdriven pälsskötsel. Mina hundar har inte skadad päls. Men jag måste såga det hela, då jag tycker det finns sååååå många bättre behandlingar. I detta fall torde det vara bättre att låta pälsen vila istället för att tillföra mer preparat. Vit-spray. Fungerar som torrschampo, verkar det som, men jag tycker inte det framhäver vit pälsfärg något nämnvärt, däremot ett rött skimmer! Jag blir dessutom irriterad (svider) i skinnet av detta. Vit-spray. Ett slags torrschampo som ska ta bort fläckar av missfärgning i pälsen. Pälsen blir matt-vit. En annan nyans än vad som är normalt för hundar som har överpäls, d v s de flesta hundraser av alla hårlag. Torrshampoo som är kladdigt, mina hundar kliar sig av detta. Balsam för ljusa hundar. Fungerar faktiskt. Pälsstrukturen blir helt ok med detta balsam. Balsam. Luktar vidrigt äckligt. Ville inte ens prova detta p g a den hemska lukten som jag inte kan stå ut med. Torrschampo för valpar med Aloe Vera. Gör inte nämnvärt rent. Däremot för det hunden att lukta gott. Tear-free marknadsför de sig som, ska man spraya i ögonen eller vad?

 

 

Balsam

Balsam ger ett extra skydd i pälsen. T ex gör att den inte blir elektrisk. Eller att den slår ifrån sig smuts lättare. Eller att den reparerar urfettningen av hårstråna som schamponeringen ger, så pälsen lättare t ex slår ifrån sig väta. Eller återför lite av fukten och fettet i huden om det t ex är kallt så hunden inte fryser lika lätt. Eller liknande. Eller en kombination av delar av detta eller allt detta.

Vissa balsam tyger ner pälsen något. Ibland är det önskvärt och därför att rekomendera. Ibland är det inte önskvärt. Allt beroende på ras och dess respektive rasstandard, eller eget tycke och smak hur man vill att ens hund ska se ut.

 

Balsam som ska ge djup till tan-färg, vilket den gör. Den ger också blank färg. Däremot tycker jag inte den mjukar päls. Men den missfärgar "groomerns" händer vid användning. Jag misstänker att det innehåller henna. P g a missfärgningen tror jag att detta kanske inte är nyttigt för groomers och hundar. Vitspray. Den sprayar helt enkelt vitt över missfärgning så hunden ser tillfälligt fin ut. Min favorit. Fungerar faktiskt. Bada hunden noga med MASSOR av sköljningar efter användning! Vitacoat Grooming Powder. Denna sort är ok, framförallt har den en pip som applicerar helt perfekt. Show Tech Engelskt pälskalk. Jag gillar denna sort, om och när man ev. ska använda "krita" som vi i Sverige brukar kalla detta.

 

 

Torrschampo

Schampo som ska låtsas vara torrt, är en spray som man sprayar på hunden under borstning. Så ska pälsen bli ren.

Naturligtvis blir pälsen inte ren!

Däremot kan den förefalla fräschare, och lukta gott, förhoppningsvis och på det viset ge en illution av att vara nybadad.

En spray avlägsnar inte smuts.

Det är vad jag kallar ett fuskbad.

 

Denna är toppen, men fodrar att man badar hunden ca varannan till var tredje dag, för om det sitter i för länge börjar det slita pälsen något förfärligt. Man ska ändast använda en droppe åt gången, annars blir det bara kladd. Show Off. Jag tycker detta är mer som ett torrschampo. För tungt och kladdigt. Denna är bra, men fodrar att man badar hunden ca var tredje dag, för om det sitter i för länge börjar det slita istället för att göra nytta. Vill man ha pälsen att ligga neråt och inte vara flygig är detta rätt preparat. Ta bara ytterst lite på händerna och stryk på hunden, annars ser det ut som man dränkt den i smör.

 

 

Inpackning

Inpackning är ett slags krämliknande preparat som man ska reparera svårt skadad päls med. Päls som är förstörd, risig, av upprepade sprayningar och föningar.

Man kan också reparera pälsen genom att upphöra med överdriven använing av sprayer, för täta bad, för mycket föning med framför allt för varm fönluft o s v.

Inpackning kan det ta ett tag att få ur pälsen. Man ska alltså INTE använda det nära utställning.

 

 

Balsam vs spraybalsam

Skillnaden mellan balsam och spraybalsam är att balsam har man efter schamponering och sköljer sedan ur. Spraybalsam har man i pälsen vid borstning i torr päls och låter sedan vara kvar.

Ibland används spraybalsam i nybadad blöt päls, något som jag inte rekomenderar. Då ska man hellre använda ett traditionellt balsam.

 

Balsam som är ok. Torrschampoo som är kladdigt, mina hundar kliar sig av detta. Detta balsam är jag och flera av mina hundar allergisk mot. Om man har en hund med extremt skadad päls och hud av massor av täta bad och föningar är detta bra. Det ger en otroligt hållbar inpackning. Men det ska ENDAST användas till vardags, inte till utställning, då utseendet på pälsen under behandlingstiden blir tungt. Detta #1 All System balsam tycker jag är bra, pälsen blir väldigt silkig och lättskött. Som en "gräddbakelse". Jag har inte märkt att pälsen blir vitare av detta balsam, pälsen blev däremot väldigt ullig av detta. Jag tycker inte detta balsam var bra. Pälsen blev för tung.

 

 

Utställning

Vissa av dessa preparat ska inte användas till utställning då de räknas till "doping". I regelverket står att vi får inte ändra färg, textur o s v med preparat på hundar till utställningar.

Misstänks doping har det hänt att det tagit prover på hunden för att utreda om doping föreligger.

 

 

Spädning

Oftare än man tror måste man späda. Späder man inte så blir pälsen att få fel slutfinnish. Oftast tung och fet. Dessutom mycket svårare att skölja ur.

Späder man för mycket blir medlet orkeslöst. Gör ingen nytta.

 

 

UV-skydd

Hunden är UV skyddad av pälsen.

Nosen och ögonen schamponerar och balsamerar man inte, men det är det enda som är utsatt för direkt solljus.

Att marknadsföra sin produkt som om den har UV skydd för hundar är alltså falsk marknadsföring.

Troligen ett sett att lura folk att köpa produkten, folk som tror att hundar är människor.

 

Pälsglans. Fungerar men man får ta extremt lite, annars blir pälsen fet. Det är otroligt drygt. Detta medel ska hålla hundar rena. I mitt tycke skitar det ner hundar och gör pälsen mottaglig för mer smuts. Vitpuder. Ett puder som ska göra hundar mer vita i pälsen. Sedan fungerar det så att sträv päls blir strävare av detta, som nära alla puder till hund. Detta är lika som alla andra vitpuder jag provat. Varken bättre eller sämre.

 

 

Tear-free

Tror fabrikanter att vi hundägare ska hiva i schampon o d i ögonen på våra hundar?

Självklart måste man vara extremt försiktig med ögonen på vår hund. Allt annat vore oansvarigt.

Tear-free ska liksom ta ifrån ägaren det ansvaret eller?

Jag tror knappast att det är nyttigt att få in preparat i ögonen som inte är avsedda för ögon, hur tear-free de än är.

I mitt tycke friar denna marknadsföring endast till att sälja preparaten till de som tror att hundar är människobarn.

 

 

Lukt

Lukter är helt individuella. Jag kan bara redogöra från min horisont.

Om jag och hundarna nyser av en lukt är den lukten allergiframkallande. Hälsan framför allt, så jag använder aldig mer ett sådant preparat som framkallar nysningar och andra obehag. Jag vill inte framkalla allergi hos mina hundar så de blir kroniskt sjuka med tiden, bara för att jag ska använda ett preparat med onödigt stark lukt.

Jag själv har svårt får stickande lukter.

Jag känner ovilja mot lukter som påminner om rengöringsmedel och sjukhus.

Jag tycker om milda dofter som är som en sommarvind. De passar på hundar, tycker jag. En slags naturlig doft.

Jag gillar även dofter av frukter och liknande, det tycker jag känns naturligt, som om det passar sig för hundar.

 

 

Balsam. Luktar illa och vattnig, helt värdelös. Detta preparat är komplicerat att använda och behandlingen är långdragen, veckor till månader. Det går lätt att uppnå samma resultat med ett bad av rätt schampo eller en enstaka inpackning med ett bra preparat. Finns i ett utförande för valpar och kattungar, och en som är enbart för vuxna. Om man har en hund med skadad päls och hud av massor av täta bad och föningar är detta bra. Det ger en bra inpackning. Men det ska ENDAST användas till vardags, inte till utställning, då utseendet på pälsen under behandlingstiden blir lite tungt.

 

 

KOM IHÅG! Vissa av dessa preparat kan vara HELT FANTASISKT till din hunds pälskvalitet, trots att den inte passar mig eller mina hundar och hundraser.

 

 

Mer om schampo.

Mer om ögonpreparat.

Mer om öronpreparat.

Mer om balsam/inpackningar/torrschampo.

Mer om spraybalsam.

Mer om andra preparat.

Mer om badning.

 

Uppdaterad 2019-10-08

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström