Andra preparat

t ex för tänder, ohyra, för tassar, för städning av urin, blodstopp o s v

 

Denna sida har tillkommit på begäran av de som vet min erfarenhet av pälsar och all annan normal omsorgsvård p g a min bakgrund som kynolog (= hundtrimmare). De vill helt enkelt veta min åsikt om olika produkter.

 

Kaliumpermanganat, blodstillande. Supereffektivt.  Blodstopp. Funger lika bra som mjöl. Se mer under klor. Detta ska hålla ohyra borta, men när jag provade det så drog det till sig flugor! Det har dessutom en ofräsh doft.  Detta medel ska hålla hundar borta, fast det håller inte mina hundar borta... Detta medel ska hålla hundar rena. I mitt tycke skitar det ner hundar och gör pälsen mottaglig för mer smuts. Vitpuder. Ett puder som ska göra hundar mer vita i pälsen. Sedan fungerar det så att sträv päls blir strävare av detta, som nära alla puder till hund. Detta är lika som alla andra vitpuder jag provat. Varken bättre eller sämre.

 

 

Blodstillande

Det är ju sällsynt att man behöver blodstoppande preparat, men bra att ha om olyckan är framme.

Kaliumpermanganat blev jag bekant med när vi kuperade (= klippte av) svansar och öron och klippte sporrar på hundar. Har man en gång provat det bästa är allt annat inget att ha.

Har man inget blodstopp alls hemma tar man mjöl. Läs mer om det på sidan klor.

 

 

Tassalvor

Det som tidigare hette Skinningarydsalva heter idag Fyra Ess hundsalva.

Den luktar tjära. Den är utmärkt till diverse. Först och främst att smörja tassar med. Ibland blir hundar bitna av knott på den kala buken när de går i högt gräs t ex. Smörjer man med salvan så brukar dessa små djur inte vilja ta sig på hunden. Har hunden en sårskorpa kan salvan påskynda läkningen. Har hunden smuts i öronen så kan salvan hjälpa till att lösa upp smutsen och tvätta örat. Salvan fungerar helt utmärkt mot hälsprickor på människor. Gammal och beprövad. Jag har med stor framgång använt detta preparat sedan 1970-talet med största glädje!

 

Bivaxsalva. Skillingarydsalva. Tasstvål.

 

Jag har också provat bivaxsalva. Det är ok det med, men jag tycker Skinningarydsalva är snäppet bättre. Ändå är båda väldigt all-round inriktade på många områden. En fördel tycker jag dock bivaxsalvan har över Skinningarydsalva, det är en diskretare doft från bivax.

När jag använt Skillingarydsalvan i många år så vet jag var det gör. När jag sedan provade bivaxsalvan tycker jag inte att den är lika snabb att t ex läka ihop små sprickor på trampdynor. Den gör huden lika elastisk som Skillingarydsalvan. Bivaxsalvan går inte att använda mot mygg, knott etc, där hjälper den inte alls. I öronen tycker jag Skillingarydsalvan är mycket bättre än bivaxsalvan.

 

Detta bakterie- och svampdecifiserande preparat fungerade inte på en hund med hudproblem, men däremot är det bra på vissa hundar för behandling av öronsvamp. Tasspreparat. För att smörja trampdynor finns bättre preparat. Preparatet ska dessutom hålla borta snöklumpar i pälsen, fungerar inte. Hundarna gillar det inte, vill bara slicka bort det. Jag är inte imponerad. Tar bort smuts och urinlukt. Såpa/vatten fungerar toppen till smuts. Vattenånga är vad jag tycker fungerar överlägset för urinlukt med 24 % ättika efter. Speciellt om man jämfört med detta. Tar bort urin. Jasså? Märkte jag inte. Det går MYCKET bättre med vattenånga (H2O-mopp) och man slipper anvädna farliga kemikalier. Vitspray. Min favorit. Fungerar faktiskt. Bada hunden noga med MASSOR av sköljningar efter användning!

 

Tasstvålen är INTE för utställningsbruk, men superbra för bruksendamål. Den ger hållbara tassar i bl a skarsnö, den gör tassar och lägre delen av benen extramt bra avvisade för vatten, snö och is.

 

190303 Bitstopp, slickstopp, anti-slick. Rengörande. För hunden motbjudande att få i munnen. Inköpt på Häromi. Fungerar. 190220 Lavendel finns i många former. Det mesta innehåller enbart "luktämnen". Detta är äkta lavendelolja. Ska man ha lavendel som fungerar stimulerande via luktsinnet på hundar så måste man ha äkta lavendelolja, inte luktämnen konstruerade av människor och för att lura människors näsor. Hundar går inte på det. Detta är dock av högsta kvalitet. 190220 Detta är medel mot svamp. Rengörande. Sterilicerande. Jag tyckte det blev extremt kladdigt av det, pälsen tyg stryk och började tappas efter 1 vecka, missfärgning och hud blev inte bättre. Otroligt odrygt. Dessutom var det väldigt dyrt.

 

 

Tandvårdsprodukter

 

TropiClean Fresh breath Clean Teeth Gel & TropiClean Fresh breath Instant Fresh Foam

Jag testar ett till preparat (vintern 2013 - 2014) som jag fått mig rekomenderat. Detta klickas på tanden med tandsten, så ska problemen försvinna.

Jag har nu hunnit testa detta på 4 hundar med endast en liten prick vardera med tandsten. Alla 4 har jag gjort samma på, klickat på en droppe på tanden med tandsten på kvällen. Dagen efter har tandstens pricken varit borta.

Så testade jag på en hund som hade en liten rad av tandsten uppefter tandköttet, efter 18 dagars klickande dagligen gav jag upp och skrapade, på den hunden hade det ingen som helst verkan, fast hade jag hållit på ytterligare så hade det kanske hjälp till sist. Tillverkaren menar att man ser resultat efter 30 dagar. Jag själv menar att med tandstensskrapa tar behandlingen några sekunder, vilket jag föredrar, och jag tror hunden skulle föredra ifall den kunde fatta sådana beslut.

Jag har däremot haft stor nytta av detta preparat några gånger, när jag skrapat någon äldre hund som haft dålig andedräkt så har jag klickat på detta först och sedan skrapad. Då har jag sluppit duster av otäck lukt i min näsa när jag är nära böjd över hundens mun, vilket har varit behagligt att slippa.

Sedan fick jag samma sak, fast skum istället för Gel. Jodå, det är ju trots allt samma sak. Mina hundar reagerar negativt när skummet kommer flygande rakt in i munnen på dem. Men när klicken av gelepreparatet appliceras på tanden/tänderna bryr de sig inte om. Sätter jag skummet på fingret och applicerar i munnen så är det också helt ok.

Fresh breath (i vilken form spelar alltså ingen roll, om man sättar i skummet för hand) är därför kvar för att stanna i mitt skötselprogram för hundarna.

Numera använder jag Fresh breath som tandkräm till mina hundar.

 

 

 

 

 

DENTAL FRESH

Jag har startat med detta den 30 december 2011 (uppdatering: håller på fortfarande 2018). Dental Fresh, ska enligt reklamen ta bort båda tandsten och plaque, dessutom ska det ge vitare tänder. Det ska också ge bättre andedräkt. Det återstår att se. Vidare rapporter kommer vartefter.

Just för stunden kan jag dock nämna att första veckan till 10 dagarna med Dental Fresh ville hundarna dricka mycket mer än normalt. En gissning är näst intill dubbla mängden. De kissade stup i kvarten! Men man ska väl inte beklaga sig över att något är gott. I vilket fall så lugnade det ner sig till normal nivå efter ca 10 dagar.

Efter 30 dagar kan jag klart se att tre hundar som jag börjat tandbortningen på för att de började få en bakteriehinna på tänderna (s k plack), har inte längre denna hinna kvar! Två hundar som luktat skunk länge ur munnen gör inte längre det. Flera hundar har fått vitare tänder! En hund ser ut att ha "tappat" tandsten!

Efter ca 2 månaders användning har flera fått vitare tänder och blivit av med den dåliga lukten från munnen. Flera har tappat tandsten. En som blivit av med en del tandsten förra månaden, har blivit av med resten denna gång! Detta är rena mirakelmedlet för tandhälsa!

Efter ca 3 månaders användning står det helt klart att Dental Fresh förhindrar uppkomst av tandsten, att det förbättrar andedräkten mer eller mindre på alla mina hundar som haft dålig lukt, att det dessutom, hör och häpna! Tar bort redan befintlig tandsten! Trodde jag aldrig var möjligt med en vätska man häller i vattnet, så simpelt och genialt.

Till de riktigt gamla och de som har akut dåligt tänder, är det nog idé att sätta på detta, alltså riktad behandling för de mest behövande, de övriga kan man sköta som vanligt.

I min familj är det kanske inte det mest praktiska då mina hundar är van att gå i större gäng, och vill det, då de är väldigt sociala varelser. Alltså får en, får alla... Då gäller det alltså att ha djupa fickor.

Men ingen tvekan, medlet är helt suveränt!

Jag är mycket nöjd med Dental Fresch, jag har det i vattnet till mina hundar från de föds till de dör.

Mina hundar får Dental Fresch i vattnet. Detta kan t o m ta bort kakor av tandsten! Hade jag inte sett det själv några gånger när jag tagit hand om hundar med dåligt skötta tänder, så skulle jag inte tro det, men det gör underverk.

Kom ihåg, innehållet är värt GULD för en fräsch mun på våra hundar. Det ger enormt mycket mindre tandsten och tar bort dålig lukt ur munnen på hundar som i övrigt har en frisk mun.

Dental Fresch, alger och regelbunden skrapning är ett klart vinnande koncept som jag inte kan leva utan.

 

Korken:

Dental Fresh (med ett innehåll som jag inte vill leva utan) och min ständiga kamp med att få upp flaskan (vilket jag kan leva utan).

Nackdelen får jag nog säga att jag önskade bättre flaskor, de halkar lätt i mina reumatiska händer och ett stort hål att hälla genom är som gjort för att man ska hälla i för mycket av misstag.

Deras val av flaskor är inte speciellt skojiga. Tre sorter har jag nu upplevt.

Först en med jättestort hål, så man håller ur halva flaskan av misstag lite nu och då. Kanske en smart affärsidé för den som vill sälja mycket av sin vara.

Sedan kom det en bättre kork med pip, det tackar vi för. Så var det väl för bra.

Då ändrade de designen på flaskan, och igen, detta öppna hål som inte begränsar flödet ett enda dugg...

Sedan blev det nya säkerhetsanordning för att öppna flaskan, nån form av barnsäkrat. Då blev det rena helvetet att öppna en flaska också, allra värst första gången när den är ny.

Jag har fått använda rörtång för att få upp flaskorna på senare år. En gång slutade det med att halva den dyra flaskans innehåll hamnade på golvet, utspillt till ingen nytta. Hur man kan välja sådana korkar till sina flaskor är mig en gåta.

Jag hade turen att ha kvar en gammal kork så jag valde att använda den. Men gängorna är vansinnigt udda, så jag fick vara försiktig så korken inte lossnade. Jag fick rent hålla i korken samtidigt när jag hällde.

Ja, detta är då en följetång som pågått sedan 2011 till 2018.

 

 

2018 provade jag ett annat märke (TropicalClean Fresh breath Oral care) av detta medel, en variant med samma effekt som Dental Fresh (påstods det). Men jag var inte imponerad av det medlets verkan. Däremot var flaskan superbra! Korken perfekt!

Numera häller jag över innehållet från Dental Fresh (när jag fått upp flaskan) i den andra flaskan (Tropiclean flaskan), så nu är det endast ett enda "slagmål" med Dental Fresh flaskan som behövs, tills nästa gång det är dags att öppna en sprillans ny flaska.

Ibland skulle jag vilja sparka mig själv i baken, att jag inte löst detta förr!!!

 

190122 Redan vid första öppnandet så behövs en tång,
sedan är det nära omöjligt att hälla utan att spilla, men resten av
flaskan kommer klara sig då jag häller upp det på min andra flaska
med bra pip. Ett visst spill och smärta i händerna är att räkna med.
Jag skulle aldrig köpa detta igen om det inte var för att det är så
helt underbart bra för hundarna.

 

 

TropicalClean Fresh breath Oral care

2018 provade jag TropicalClean Fresh breath Oral care som ska man ska ha i vattnet, det ska vara ungefär samma verkan som Dental Fresh (påstods det). Men jag var inte imponerad av det medlets verkan.

Jag provade enbart en flaska, då jag fick mer eller mindre börja om med Dental Fresh för att inte få flera av mina hundar värre i munnarna.

Då jag är så bortskämt med ett så bra medel som Dental Fresh så såg jag direkt när jag tog bort det och satte in TropicalClean Fresh breath Oral care istället. På en månad med medlet från Tropiclean så märkte jag snabbt försämring på tänderna på hundarna. Då jag kollar tänder vid i stort sätt varje kloklippning och före och efter TropicalClean endast behövde skrapa kanske en gång varannan månad på vissa hundar, så fick jag med Tropicleans medel skrapa lite vid varje kloklippning! Då fick jag snabbt kvitto på att detta medlet inte är lika effektivt som Dental Fresh.

Däremot var flaskan superbra! Korken perfekt!

 

 

ALGER

Alger som man strör på maten tycker jag är toppen, sedan jag började med alger på 1980-talet till mina hundar så ser jag att mina hundar inte sätter lika mycket tandsten, dessutom när jag ska skrapa tandsten så sitter tandstenen inte så hårt fast, det är enorm skillnad, jag behöver knappt ta i för att riva bort en kaka med tandsten numera.

När jag tar hand om hundar som har munnen full i tandsten, kanske t o m så tanden inte syns. Efter några veckor med alger startar tandstenen lossna så mycket lättare vid varje skrapning.

Alger ger jag själv mina hundar hela livet med jättefina resultat då tandstenen bildas långsammare och tandstenen sitter inte lika hårt som utan alger, så blir det en gigantisk skillnad. Extra bra skillnad för mig som skrapar själv.

Plaque off kom långt senare efter att jag startat med alger. När jag läste innehållsförteckningen på Plaque off så kunde jag se att det var 100 % alger, alltså samma som jag redan gav mina hundar! Enda skillnaden mellan Plaque off och alger är priset. Plaque off är EXTREMT mycket dyrare.

Plaque off har köpt alger till normala priser, tappat det på pyttesmå burkar och säljer SVINDYRT!

Jag kan inte tänka mig att vara utan alger.

 

Alger på torrfoder. Alger.

 

 

Dental stick

Det finns Dental stick, jag har använt dem en kort tid bara (3 månader till några utvalda hundar dagligen), detta tycker mina hundar är jättegott, men jag har inte sett en enda hjälp för tandsten av dem.

Dessa ben ska fungera som en tandborstning ungefär, den ska gno bort placken från tänderna som bildats under dagen (påstås det enligt reklamen).

Jag provade detta under en längre tid till några av mina hundar, det gav inget resultat över huvud taget, så vitt jag kunde se.

 

 

KOM IHÅG! Vissa av dessa preparat kan vara HELT FANTASISKT till din hund, trots att den inte passar mig eller mina hundar och hundraser.

 

 

Mer om klor och dess skötsel.

 

Mer om schampo.

Mer om ögonpreparat.

Mer om öronpreparat.

Mer om balsam/inpackningar/torrschampo.

Mer om spraybalsam.

Mer om andra preparat.

 

Uppdaterad 2019-03-03