BAD

 

Att sköta sin hund på bästa sätt är ett jobb som kräver noggrannhet. Här kommer lite tips för en ökad kunskap och därmed få en enklare skötsel och friskare och sundare hund.

 

Tips om utrustning finns här.

 

Det enskilt viktigaste vid badning är sköljningen. Sköljning av hundar efter bad är viktigare än man tror. Kvardröjda schamporester kan ge kroniska päls och hudproblem för resten av hundens liv. På alla år som jag lärt upp unga och gamla har EN ENDA kunnat skölja hundar utan att jag har fått skicka tillbaka mina vänner, kolleger, elever o s v till upprepade sköljningar, i regel MASSOR av gånger innan hunden varit schampo och balsamfri. Se mer om denna viktiga sköljning långre ner på denna sida.

 

 

BAD GENERELLT

Hundar behöver badas nu och då. Det är väldigt olika från ras till ras men även från individ till individ. Lite generellt kan man säga att ett bad i månaden är bra för att hålla hunden ren och fräsch. Sedan finns det enorma skillnader från ras till ras, fråga uppfödaren av den hund du har. Det finns hundar som fodrar bad med 4 - 5 dagars mellanrum och rasen som kanske t o m ska badas något mer sällan än 1 gång i månaden.

Vid extremt kallt väder kan man skjuta upp badet, då hunden blir avfettad kan det lättare bli att frysa efter ett bad om det är extremt kallt ute. Bada då, ifall ni måste, på kvällen, så hinner hunden fönas på kvällen, få en snabb rastning och sedan torka efter ordentligt under natten.

Vid badningen gäller det att blöta upp hunden ordentligt först, detta tror ofta folk, men ändå lyckas de inte. Att schamponera i torr päls gör inte rent, dessutom är det lätt att det lägger sig schampo rester i torra pälsen / huden som sedan är upphov till sjukliga förändringar i päls och skinn. Ursköljningen är därför ännu viktigare!

De flesta som fönar sina hundar fönar dem inte tills de är helt torra, även om de tror det, om man väntar några minuter så hunden hinner kallna och sedan tittar över hunden igen och känner med handen överallt, så kan man oftast upptäcka flera fuktiga ställen, inte helt ovanligt bland annat bakom öronen och i byxorna / baken.

För att uppnå ett bra resultat till utställning är det inte ok med att sluta föningen i förtid, då ska hunden fönas tills den är totalt torr för att effekterna av pälsens föning ska hålla så länge som möjligt och för att man därigenom för bort varje löst hår som finns. Dessutom är det för ett hunden som lägger sig på halvfuktigt hår för "självfall" i håret som inte alltid är så snyggt.

Är utställnings hunden i fällning så kan man undvika att borsta och föna så noga för en gångs skull, enbart för att få kvar lite päls att visa upp på utställningen, men naturligtvis ser hunden inte lika fräsch ut då. Tar man bort allt löst får det nya håret en chans att snabbare komma tillbaka.

Lite generellt för korthåriga och semilånghår bad en gång i månaden. För extremt långhåriga oftast oftare. För utställningskondition hos vissa raser t o m ibland så tätt som var 4 dag.

Man måste ta reda på vad rasen mår bäst av. En del tål inte täta bad, en del måste ha täta bad för att få en bra päls- och hud- hälsa.

Det går inte att nog ofta och mycket påminna om ursköljning av schampo och balsam efter bad. Det är inte speciellt udda att hundar faktiskt blir kroniska allergiker p g a schampon o d som ligger kvar i pälsen.

Om man använder alternativa preparat i pälsen, inpackningar, spraybalsam, parfym o d, så gäller samma sak, använd kort stund och bada ur så snart det bara går!

 

 

Sköljning

Det är oerhört viktigt att vi sköljer bort alla kemikalier från hundens päls efter schamponering, sprayanvändning eller annat.

Många hundar blir allergiska p g a alla kemikalier vi använder på och kring hundar. Sköljmedel. Utredningssprayer. Torrschampon. Balsam. Med mera.

Detta oavsett vad det står på "burken".

 

 

Bada ansiktet på en hund

Man måste vara försiktig så hunden inte får in vatten i framför allt öronen och näsan under badet.

Plattnästa hundar är det extra viktigt att vara försiktig med att få in vatten på, deras näsor står upp lite mer så de är extra lätta att träffa med en vattenstråle. Deras örongångar är ofta lite mer ihoptryckta dessutom, så därför är de extra känsliga att få in vatten i öronen på också.

Får hunden in vatten i öron så är det bara bra ifall de ruskar på sig, när detta är gjort kan man hälla i maizenamjöl eller potatismjöl.

Får hunden ner vatten i näsan är det bra ifall den fnyser och frustar för att få ur sig det hela. Håll koll på om hunden får feber, då måste man uppsöka veterinär.

Innan badet kan man sätta i fetvadd i öronen på hunden, så förhindrar man att vatten kommer ner i öronen under badet.

Själva det korthåriga i ansiktet på hundar går det bra att helt enkelt tvätta med tvättlapp eller tvättsvamp. De med lång ansiktspäls kan man tvätta med svamp eller lapp och gärna kombinera med en tandborste vid rengöringen. Tandborsten är extra hjälpsam under ögonen på hundar med långa ansiktshår.

Glöm för all del inte att få bort allt schampo efteråt så våra hundar slipper risken för allergireaktioner, exem m m.

 

 

Själva badet

Badet är inte så enkelt som man tror.

Först ska man ställa in temperaturen, vattnet ska vara varmt och behaglig, ett varmt vatten ger hunden behag, kallt vatten ger hunden obehag och senare ovilja mot att bli badad. Vi ska inte plåga våra djur utan göra livet behagligt för dem.

Klassikern är att folk inte blöter hunden ordentligt, nr två är att folk inte sköljer ur hunden ordentligt. Själva schamponeringen tycks vara det enklaste för de flesta, då är folk extra noga men ändå är det vanligt med misslyckanden där med.

Jag brukar ofta ha hjälp vid badning, olika personer som hjälper mig, ofta folk som jag tränar upp för att lära dem hur ett riktigt bad av hundar ska gå till. På det viset ser jag tydligt folks "slarv" också, alltså det som tycks vara vanligast att missa för normala, duktiga och noggranna människor som på intet vis är vårdslösa mot sina eller andras hundar.

Jag brukar be personen att blöta tre gånger, efter första gången känner jag genom att dra mothårs och titta noga i botten av pälsen, det är alltid torrt någonstans, oftast på flera ställen, t ex ofta vid armbågar, bakom öron, i byxan, ljumskar, magar, i fronten och/eller vid svansroten. Jag visar dem och låter dem blöta en gång till, det är i regel samma resultat, fast något bättre, så visar jag vilka ställen igen som återstår, efter tredje blötningen brukar de flesta ha lyckats.

Så kommer då själva schamponeringen. Att applicera schampot med sprejflaska tycker jag själv är en väldigt bra metod, det sprider sig jämt över kroppen, även på de lägre platserna. När man då fördelat ett tunt lager schampo är det bra att massera in det noga, och då också mothårs (dock inte på vissa pälsraser, fråga uppfödaren), massera upp ett rikligt lödder över allt, var speciellt noga på de ställen där det var svårast att få hunden blöt.

Efter schamponeringen ska man då skölja ur, det är ganska lika som uppblötnings proceduren, kolla extra noga att allt schampo är borta på samma ställen som det var svårast att blöta hunden. Man stryker med pälsen och känner om det känns halt eller strävt. När det är glatt och halt är det schampo kvar. Så upprepa sköljning om och om igen, på samma vis som uppblötningen.

Om pälsen inte löddrar tillräckligt så upprepa badet.

 

 

Bada i hink eller balja

Har man inte rinnande varmt vatten men måste bada sin hund så får man göra det i sjö eller med hjälp av hinkar.

Till en liten hund värmer man vatten och fyller handvarmt vatten i 2 hinkar eller baljor. Ställ hunden i ena hinken och ös vatten med en skopa på hundens päls till hela pälsen är ordentligt blöt. Ta ur hunden ur hinken och schamponera in hunden. När hunden är ordentligt schamponerad överallt ställer man hunden i samma hink och öser av vattnet i hinken. Behövs ytterligare schamponering eller balsam så upprepa.

När ni är färdiga tar ni och ställer hunden utanför hinkarna och tar hinken med det rena vattnet och öser över hunden tills hunden är ordentligt ursköljd utan minsta gnutta schampo eller balsam kvar.

Använd absolut inte vattnet som är fullt i smuts och schampo. Schampo eller balsam som blir kvar i hundens päls efter badet kan orsaka hudproblem. Dessutom förfelas resultatet om man sköljer en hund med smutsvatten.

 

 

Olika rasers bad

Man bör ha kunskap om sin ras.

Vissa raser måste man bada varje vecka, ibland oftare, för att hundens päls och hud ska må bra t ex Yorkshire Terrier finns i denna kategori.

Vissa raser bör inte bada mer än absolut tätast en gång i månaden för att päls och hud inte ska bli fördärvad. Bland de hundarna finns bl a Japanese Chin, Siberian Husky m fl.

Dock otroligt viktigt med alla hundar, SKÖLJ UR schampo och balsam ordentligt det sista du gör.

 

 

Schampooflaskor, balsamflaskor o d

Det är en toppenidé att blanda till schampon och balsam i sprayflaskor, då är det lättare att applicera det i pälsen på hunden och få schampot och balsamet mer jämt fördelat. Klumpar av konsentrerat schampo eller balsam som inte sköljs ur ordentligt (vilket är oerhört svårt att få bort till fullo och är ett otroligt vanligt fenomen), kan orsaka enorma exem på hunden, håravfall eller t o m kala fläckar.

Jag känner till åtskilliga hundar genom årens lopp jag "botat" från kroniska hudsjukdomar, genom att se till att ägarna sköljer ur hundens päls ordentligt efter schamponering.

Bilden nedan har en sprayflaska med färdigutblandad balsam för hundar (förutom 24 % ättika som jag använder för städning / luktsanering).

Ettiketter till sådana flaskor bör vara frysetiketter som skrivs med CD-penna eller liknande som båda tål väta och är kvar på plast.

 

 

Dessa flaskor och liknande som man behöver vid badningen är det mycket bra ifall man kan ha en hylla mycket nära badplatsen, inom armsländs avstånd, så man inte behöver springa och hämta flaskor o d mitt under badningen. Där man förvarar dessa attiraljer bör vara på hylla, korg eller liknande som tål vatten och som ger enkel möjlighet för vatten att rinna av och inte stanna på hyllan/förvaringsplatsen.

 

 

Olika alternativa schampon/tvättmedel

Har man en hund som lätt får mjäll, kan man använda Head & shulders. Det är speciellt effektivt på bl a Italienska vinthundar.

Har man hundar som är extremt feta i pälsen kan man ta till Yes, normal, vanliga gröna originalet. Blanda det gärna med vatten först då det är extremt konsentrerat och kan då bli svårt att få ur pälsen.

Ska man t ex släppa hunden i skog och de gärna vill rota i jorden, speciellt där andra djur gått, t ex grythundar, kan man riskera att ta hem sjukdomar, för att undvika detta kan man bada hunden i såpa. Grön eller gul spelar ingen som helst roll i dagens läge då det är samma sak med eller utan färgämnen. Ohyra fastnar ogärna på en hund som är badad i såpa.

Tror man att hund haft kontakt med smittat djur så kan man med fördel bada hunden i såpa när man kommer hem. Det kan ibland hjälpa att hålla ohyran borta, hjälpa till så de inte fastnar till.

 

 

Torkning

Vanligast är att man låter korthåriga hundar självtorka, semilånghåriga hundar självtorka eller föntorka, och långhåriga hundar föntorka.

Självtorka är inte så tokigt på korthåriga hundar utan underull. Vill man att hundarna snabbt ska bli torr, t ex på vintern när man inte vill hunden ska frysa, kan man ta en superabsorberande handduk eller liknande (t ex pluto-duken, finns bl a på Häromi) som man tar kring hunden en stund så den drar åt sig det mesta, på hundar utan underull drar den åt sig all fukt så fort den nuddar vid det våta.

Handduk e d kan också användas som förtorkning på välskötta semilånghåriga och långhåriga hundar för att sedan föntorkas på slutet. Denna metod ska man kanske dock inte använda sig av till utställning.

 

Plutoduken.

PHOTO: AH

 

När man föntorkar hunden är det viktigt att man följer med med fönens blåsande stråle vartefter man flyttar borsten. Om man inte gör det tar torkningen många gånger längre tid att torka. Hunden ska inte behöva stå i timmar i onödan. Dessutom kan man bränna hunden, om man riktar fönen till ett enda ställe en längre stund.

När man fönar är det dessutom bra att följa med med handen, så att man hela tiden känner så det inte blir för varmt för hunden. Lämpligast då handen som håller borsten.

Man ska också vara noga att inte bränna hunden, risken är större ju glesare päls en hund har. Hundar som är väldigt långhåriga kan ta så lång tid att torka att de hinner bli väldigt torra intill huden innan topparna är torra, då får man passa upp så hunden inte blir bränd. Det är då bra med en fön som man kan ställa kallare luft på och använda det på slutet.

Kall luft från fönen sparar hundars pälsar som fönas mycket, länge och ofta. Det sliter lite mindre på pälsen.

Själv har jag oftast en mindre varm handfön och en kall större fön. Den större kalla fönen är stationerad bakom hunden från min sida sedd och sedan en liten handfön, som är varm, i vänster hand (jag är högerhänt). Höger hand håller borsten och är exakt under fönstrålen från lilla, varma handfönen. Detta gör att det blir mer rotation på luften och det minskar också risken för att bränna hunden. Dessutom känner jag om hunden är på väg att bli för varm. Dessutom så förkortar det torktiden avsevärt.

Hundar med mer päls tar längre tid att torka än man tror. När folk tror hundar är torra är det i regel inte det. Detta är anledningen till att långhåriga hundar blir knöckliga i pälsen efter de har legat i en nybadad päls. Är hunden helt torkad blir den inte knöcklig. Knöckligheten är alltså enbart ett tecken på att hunden är/har varit otillräckligt torkad efter badet.

 

 

Lyfta upp pälsen

När man ska komma ut under långa pälsslöjor som hänger ner kan man använda klämmor att sätta upp den yttre pälsen med, även till svansen och byxan kan man använda klämmor.

 

 

Extra smuts

Ibland har man livliga ungar som har choklad på fingrarna och sedan klappar hunden. Choklad i pälsen på en hund går att få bort. Skölj först med rikligt med kallt vatten. Sedan tar ni Yes och gnuggar in noga och sköljer med något extra varmt vatten, så är chokladen borta.

 

 

Naturliga pälsar - "snälla" preparat i pälsen

Vilda hunddjur badar inte i vatten för att tvätta sig. Vissa skrubbar sig mot träd, stenar o d. Vissa rullar sig. Ibland för att bli av med smuts, ibland för att bli av med lös päls. Alla hunddjur slickar sig för att bli rena vid behov när smutsen är av rätt slag och placerat så hunden kommer åt. Absolut inget hunddjur badar i vatten för att hålla sig ren. Ändå är vilda djur i regel väldigt rena. Blir de smutsiga så är de ofta ganska fort rena igen.

Många upprepade bad gör att pälsens naturliga skydd försvinner. Speciellt när man dessutom använder schampo och andra preparat på hundens päls.

Vissa hundraser är avlade så att deras pälsar aldrig skulle klara sig i naturen, dessa pälsar måste man hålla rent genom att bada regelbundet. Om man inte gör det med dessa så plågar man djuret.

Pälsar på vilda hunddjur består av underpäls och överpäls i bra proportioner. Överpälsen slår bort fukt och smuts. Underpälsen värmer.

På vissa av våra tama hund raser har man avlat bort överpälsen mer eller midre. De har inte längre ett naturligt skydd och måste hållas rena på konstgjord väg.

Även så bör man använda snälla schampon (giftfria, milda), och gärna återfukta pälsen med t ex balsam till vardags efter schamponeringen.

Många av raserna som har lite eller ingen överpäls har också ökad risk för hudbekymmer, ofta som anses ärftliga, då de är överrepresenterade i dessa raser. Om så är faller eller om det "endast" är alla kemikalier som hundarna utsätts för, vet jag inte. Men oavsett så gör man bäst i att använda snälla schampon, och se alltid till att inte lämna kemikalier i pälsen! Skölj EXTREMT noga!!! Hundar som inte har problem kan annars t o m bli allergiska med tiden p g a att de utsätts för starka preparat. Har de en gång blivit allergiska så brukar det vara nära nog omöjligt att häva allergin, hunden får i regel leva med det resten av sitt liv.

 

 

Olika sorters schampon, balsam m m

Det finns många olika sorters hundschampon (med flera pälspreparat) och fler och fler märken dyker upp varje år numera. Behövs det så många olika sorter? Är alla dessa sorter så överlägset bra så de verkligen behövs?

Min erfarenhet är att många av de nya är HEMSKT dåliga. Riktigt värdelösa, i bästa fall, skadliga i sämsta fall.

Då jag jobbat med pälsar som yrke i många år så vet jag att hundpälsar har ENORM variation. Också inom den egna rasen.

Men först och främst när man gör ett schampo (eller andra pälspreparat) är att de fungerar. Schampo är först som sist det som ska göra RENT en hund. När det inte fungerar på det viset, så är det värdelöst.

Vissa har färgämnen i schampot som inte går bort vid sköljning och det leder mig också in på övriga pälspreparat. Balsam, men framför allt dessa sprayer o d som SKA lämna preparatet kvar i pälsen på hunden. T ex torrschampon, balsamsprayer, inpackningar, antistatpreparat, utredningssprayer, ohyresprayer, puder av olika sorter o s v.

I stort sett allt som inte är vatten och lämnas kvar i pälsen skadar pälsen på sikt. Många är också allergiframkallande, för både människor och hundar. Det är extra vanligt bland de preparaten som har stark doft.

Ni som gärna vill använda extra preparat i pälsen, t ex vid utredning av tovor (som inte borde funnits där från början om hunden varit rätt skött) så går det utmärkt med vatten. Vill man ha mer exklucivt preparat som är ännu snällare mot pälsen, tar man regnvatten.

Vatten eller regnvatten är i princip det samma, men regnvattnet har ett bättre PH värde för hundars pälsar.

Men ska man ta regnvatten är det inte bra om det samlas i staden p g a luftföroreningar. Ha en vattentunna under ett stuprör på landet och ta ifrån, det är det bästa. Har man inget landställe har man säkert någon vän som har som man kan be att få en liter av lite nu och då, vid behov.

Vatten i liten mängd (typ sprayad på pälsen) gör att pälsen inte slits lika mycket när man utreder en tova. Om man däremot dränker tovan i vatten, så den blir mer eller mindre genomsur, så blir knutan större!

Vatten gör att hunden inte blir laddad med statiskt elektrisitet, alltså fungerar det utmärkt som antistatpreparat.

Det är fullsständigt giftfritt och ofarligt för både hundar och andra djur, däribland bl a människor!

Vill man ha ett preparat till pälsen vid normal borstning (så som oftast balsamsprayer används) för att vara extra snäll mot pälsen fungerar vatten.

Använder man vatten istället för farliga kemikalier i hundens päls så behöver man inte inpackningar till hundens päls.

Använder man vatten och naturhårsborste rengör man pälsen till en viss del, men pälsen blir inte avfettad som av schampon och torrschampon.

Av vatten kan man också göra en extra bra produkt som fungerar för mjäll och till viss mått som ohyrespray. Då behöver man vatten, eller för den finare och mer exkluciva varianten, regnvatten, och en massa brännässlor. Lägg brännässlorna (av alla storleker, hela växter) i en hink eller liknande, beroende på hur mycket du vill tillverka, häll på vattnet, lägg en tyngd över så brännässlorna håller sig under vattenytan. Låt stå i någon vecka, eller lite mer, beroende på temperatur där man har detta stående. Varmare, kortare tid = kallaren = längre tid. Sila sedan av vattnet och häll på flaskor eller sprayflaskor. Klart att använda! Om vattnet inte är förorenat kan man göra detta vatten för flera år framåt. Det blir inte dåligt.

Många tror att om man dränker en tova i vatten eller annan vätska så blir den lättare att utreda, men så är inte fallet. Tvärs om!

Det är många som har den idén att om man tar mer av "det goda" så blir det ännu bättre. Ta t ex såpa. Om du häller det konsentrerat på golvet, så får du torka halvt ihjäl dig innan du får bort det hela och får golvet rent igen! Förkastligt.

De som säljer utredningssprayer påpekar aldrig att "less is more" när det gäller dessa preparat, antingen av okunskap, eller p g a att de vill att man använder mycket av deras preparat, så de får sälja mer.

Läs mer om mina kommentarer om enskilda preparat, länk nedan.

 

När det gäller att leva som man lär, så gör jag det i detta fall, MEN jag PROVAR enskilda preparat på mina hundar mellan varven, för att se vad de går för.

 

 

Rastning i samband med bad eller annan behandling

Ska man utföra någon behandling på hunden som den kanske upplever något stressande så är det bra ifall man rastar hunden innan utförandet. När hunden sedan står och spänner sig, t ex under ett bad, så trycker det många gånger på i blåsan eller tarmen eller både ock. Så rastning efter är inte helt fel heller. är det däremot väldigt kallt ute och man måste bada hunden är det bra att gå en längre promenad med hunden före behandling.

Är det kallt ute är det inte helt fel att sätta i balsam efter badningen. Däremot balsam som ska sitta kvar är INTE bra för hundar. Sådana skapar om och om igen allergireaktioner, exem, hårlösa fläckar utan att ägarna eller ens veterinärerna kommer fram till vad som är fel på hunden... Skölj alltid hunden mycket noga, det är viktigt. Däremot ska man gärna låta balsam sitta i några minuter i pälsen innan man sköljer ut det.

 

 

Glädjefnatt efter bad

Det som vi människor ofta upplever som glädjefnatt efter ett bad, hunden strycker och rullar sig i möbler och kläder, vissa hundar föredrar om det finns smutstvätt att gnida sig mot, gärna begagnade underkläder t ex. Detta beteende är intensiv och desperat önskan och försök att få tillbaka "sin" lukt som vi människor har "förstört" .

Att smörja sig med lukter är också en önskan att ha en lukt som kamouflerar bättre, alltså en lukt som är typisk för omgivningen.

 

 

Kråset

Ibland dräglar hundar ner kråset eller lägger kråset i vatten och matkoppen, de blir missfärgad. En vanlig snusnäsduk som man stoppar in i halsband eller syr en kanal och och sätter i ett halsband i kanalen, förhindrar missfärgning.

 

Vi tackar Buzz som inte har några som helst
problem med drägel utan enbart agerar fotostjärna

 

 

Badtemperatur

Jag har extremt mycket glädje och nytta av den duschstril jag köpte för flera år sedan på Lidl. Den har den skojiga egenheten att visa blått när vattnet är för kallt, rött när det är för varmt. Grönt när det är bra. Jag själv har inte den egenskapen sedan 30-40 år tillbaka. Alltså har jag också termometrar lite överallt. Utomhus och inomhus. Inte minst i bilen dessutom.

När jag arrangerade duschen så jag kunde fota det fick jag lägga den i en röd "hink". När vattnet blev för varmt och lamporna i duschen blev röda så syntes detta inte på bild, då hinken är röd. Men den blir alltså röd, när det är för varmt.

 

När inte vattnet är igång.

När vattnet är för kallt.

När vattnet är lagom.

 

 

BADBORD

Gör ett eget bord till hunden att badas på.

Om man har badkar (blå i figuren nedan) kan man lägga på en skiva. Bäst är två rejäla ribbor (gröna i figuren nedan) som man fixerar fast ett bord (röd i figuren nedan) på.

Man kan reglera storleken efter behov, om man har många olika hundar (olika storlekar) som ska bada där. Man kan då också ha ett mindre bord till små hundar och ett lite större för medelstora hundar. Ett sådant bord är också lätt att lyfta bort om man t ex ska bada riktigt stora hundar, som en S:t Berhardshund till exempel.

Det är viktigt att bordet fixeras fast i ribborna, så det inte finns chans att det halkar. Har man endast en hund eller en storlek på hund kan man fixera detta permanent. Vill man byta och ha flera lösningar på samma så kan man t ex använda kraftiga klämmor som används t ex vid byggnation, man kan använda tving. Det kan också vara t ex karborreband. Man kan sätta i en sprint respektiva hål i ribba och bord. Det finns många olika lösningar som fungerar. Se bara till att det är säkert för hundarna som ska stå där.

Man kan också sätta fast en öggla i bordet eller ribborna som man kan binda hunden i med ett koppel, så står hunden mer still under badet, OBS! Lämna ALDRIG en hund utom armlängs avstånd fastbunden på detta vis.

På den främre sidan av ribborna, alltså den sidan som vätter mot badaren, så kan man göra en lätt höjning, lägga på en extra kloss under till exempel, så bordet lutar svagt bort från dig. Då kommer det mesta vattnet att rinna av på bortre sidan av bordet och ger då mindre chans att blöta ner dig.

Fördelen med de extra ribborna är många. Istället för att lägga skivan direkt på badkaret är att vattnet rinner ner i badkaret, och inte över kanten och på dig. En annan sak som är bra är att man kan anpassa storleken på bordet till hundens storlek, så hunden står mer stilla vid badningen, de ska ju inte ha dansbana på badbordet. De kan heller inte klämma sig fast längst bort mot väggen så du får ligga över hela bordet för att nå hunden under badet med allt vad det innebär av att sträcka sig med långa armar, blöta kläder o s v.

Viktigt är ALLTID att ha halkskydd, så hunden känner sig säker och kan stå still oavsett var den står.

Detta nedan är ett underrede från en trasig barnstol, ett kylskåps galler, en bit golvmatta och en halkmatta. Fördelen med detta underrede är att den inte är helt vågrätt, jag ställer den lägre sidan bort ifrån mig så vattnet rinner av på andra sidan, så är det lätt att hålla sig torr under badet. Enkelt men perfekt för ändamålet.

Bordets höjd och storlek bör då anpassas till hunden som ska badas där. Storleken bör inte vara större än hunden, det finns ingen som helst anledning att hunden ska ha motionsrunda på badbordet.

Storleken på bordet blir bäst om man ställer hunden i utställningspossition på ett papper och ritar ut tassarnas possition. Dra ett sträck mellan dessa punkter och där är den perfekta storleken på badbord, det samma gäller för trimbord, till din hund.

Ställ detta bord i badkaret eller duschen, så har ni perfekt arbetshöjd.

 

 

Ytterligare en variant på hembygge som fungerar bra som badbalja är som bilden nedan. Själva baljan med ställning är inköpt på en loppis. Den är uppställd på en kraftig modell av "gröngrindar". I botten fäster man en slang som kan ledas till handfat, toa, dusch, fönster, ut genom dörr o s v.

Denna modell visade sig vara bättre än min förra då inte vattnet rinner ner efter sidorna och blöter ner mig utan hamnar i botten av baljan och sedan bort via en slang till varhelst man vill ha vattnet.

Bordet bredvid är också en fördel.

Nackdelen med denna är att den kräver mer utrymme då det är svårt att fälla ihop och ställa undan den.

 

 

Läs mer om pälsar och borstning.

Läs mer om schampo m m.

Mer om hundbad/badbord.

Utrustning, för skötsel av hundar, bl a trimkläder och tandstensskrapor.

 

Uppdaterad 2022-05-31

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström