Resistens

 

Resistens är farligare än vi tror. Både på kort och lång sikt. Resistens på hund uppnås genom att man ger hunden penicillin gång på gång. Resistens på hund uppnås genom att man ger för korta kurer så sjukdomen som skulle botas inte är helt botad.

Resistens fungerar som så (högst förenklat för alla att förstå) att parasiter, bakterier m m lär sig att leva med penicillin då de utsätts för detta gång på gång. De lär sig att överleva trots penicillinet. Det gör att de inte längre går att få bort med penicillin. De har då blivit resistenta mot penicillin.

Resistens fungerar också genom att man ger en hund en kur som gör att de ska bli botade, d v s bli av med parasiter, bakterier o s v, men slutar innan de blir helt utrotade. De parasiter och bakterier som överlever är de som är starkast i sin motståndskraft mot penicillin. Till sist så får de starkare och starkare avkommor. Man "avlar" alltså fram sjukdomar till att bli starkare och mer motståndskraftiga (istället för att avla fram friskare hundar, se nedan). När de till sist inte påverkas av penicillin är de resistenta mot penicillinet.

Jag har själv haft en människa som dog av resistens då hen hade tvingat till sig penicillin i tid och otid från en den ena och en den andra läkaren för allt möjligt. Och sedan kortade hen kurerna gång efter annan på eget bevåg.

Om vi är inne på den farliga vägen med våra hundar kommer vi få sjukare och sjukare hundar ju längre tiden gå. Hundar från sådana ställen där penicillin missbrukar är alltså klenare hundar och riskerar att bli farliga då de kan föra in resistenta sjukdomar, eller sådana som är på väg att bli resistenta, till andra hundar.

Missbruk av penicillin på detta viset är oansvarig, det är hänsynslöst. Det löser inga problem mer än för dagen men skapar dödliga sjukdomar.

En hund som blivit resistent mot penicillin och t ex får en urinvägsinfektion, eller en infektion i tassen efter att ha trampet in en sticka, kan dö av detta p g a att hunden inte längre svarar på penicillin. Hunden lever i ständig livsfara.

Penicillin är inte leksaker för lekmän. Bota er hund istället en gång för alla, istället för att leka amatörveterinärer och riskera era hundar och alla andras i värsta fall.

Ni leker med elden!

Man kan däremot avla fram starkare och friskare hundar genom att INTE använda sjuka hundar i avel. Hundar med klen motståndskraft mot parasiter och liknande bör INTE gå i avel. Deras klena motståndskraft är ÄRFTLIG!

700 000 människor dör varje år i världen p g a infektioner som är resistenta mot antibiotika.

 

 

Penicillin mot i Sverige nya parasiter

Vi lever med nya sjukdomar i Sverige idag. För att nämna ett par som blivit riktigt vanliga, Coccidiosis och Giardia.

Det är oerhört vanligt att hitta ett medel, eller flera, som tar bort symtom för några dagar eller veckor på kroniskt sjuka. Ofta penicillin.

Detta är alltså smittbärare av värsta sorten. Hundägare som sprider sjukdom på detta vis är riktiga brottslingar, som utsätter sina egna och andras hundar för smittor.

Eftersom hundarna återkommer till symtomen hela tiden så lider hundarna. Det är alltså djurplågeri att inte bota dem. Jämför man med människor med Giardia så är magsmärtorna enorma, även mellan symtomen.

Att leta quick fix istället för att bota är värsta sortens djurplågare, uppfödare som gör så är UTAN MINSTA TVEKAN betraktade som värsta sortens hundhandlare som INGEN seriös kennel vill ha med att göra, ifall de varit aktiva i länder där dessa sjukdomar varit vanliga i många år.

Att bara få allt att se ut som det är bra, istället för att se till att det är bra, är egoistiskt. Sådana kennlar kommer utrota sig själva i framtiden genom sitt rykte när det i Sverige blir allmänt känt om dessa smittor. De kennlarna kommer bli betraktade som "pest"smittade, fast i detta fall Giardia smittade eller Coccidiosis smittade, något man ska hålla sig LÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅNGT ifrån och ALDRIG blanda sig med för att kunna hålla sina egna hundar friska.

När det gäller behandlingar för att dölja sjukdom så är sådan behandling inget annat än högst tillfällig, och inte alls säkert att det fungerar. Om man t ex ger hunden en kur så kan symtomen kommer tillbaka mitt under kuren, eftersom behandling som inte är för smittan inte hjälper mot smittan, utan endast i vissa fall mot en del följdsymtom beroende på smittan, och då endast temporärt, aldrig permanent. Att ge sådana hundar penicillin är alltså ett recept på att skapa resistens.

 

 

Växande hundar och dräktiga hundar

När det gäller avmaskning och annan medicinering av hundar som ökar i vikt, t ex valpar och dräktiga, så måste man uppdatera/öka dosen allt eftersom hunden blir tyngre. Annars får de för lite medicin, avmaskningsmedel eller liknande och då gör det ingen nytta. Att ge för lite kan dessutom vara skadligt då det dramatiskt ökar risk för resistens.

Mer om mask/avmaskning.

 

 

Penicillin och nya smittor i Sverige

Det är mycket trixande nu för tiden med penicillin inför flytt på klena hundar. Det är ett sätt att skyla över att man levererar/lämnar ut en sjuk hund som har blivit väldigt populärt i Sverige idag.

Varför har det då blivit poppis nu för tiden? Jo, vi har fått hit nya smittor (bl a Giardia och Coccidiosis) som på kort sikt eventuellt kan döljas av penicillin.

Istället för att lära sig om nya smittor och behandla djuren efter sjukdom så försöker man dölja problemet.

När man lämnar ut en sådan hund så lämnar man också ut smitta/sjukdom.

Flytt är bland det mest stressande hundar upplever utan att det är en sjukdom. På valpar och unga hundar är foderbyte ett av det mest stressande också. Även om man fortsätter med samma mat så är den största intaget för en hund vatten, vattnet är inte det samma. Trots att man gör allt för att hunden inte ska byta foder så är vattenbytet fortfarande där. Hundar stressas vid flytt.

Tvärt avstannande av penicillin, trots att kuren är "över", om man ens gett en full kur, i samband med stressen som en flytt utgör lämnar hunden helt blottad. Man kan ha utsatt hunden för enorm fysisk stress som gör att hunden inte klarar av att fungera. Har man sedan gett penicillinet för att dölja de nya smittsamma parasiterna så kan man vara säker på att alla symtom kommer tillbaka med sådan kraft att hunden kan dö.

Att som uppfödare/säljare syssla med sådant här bedrägeri är alltså att riskera att mörda hundarna.

Är det sanna hundälskare som gör sådant här? Det skulle jag knappast kalla dem, hellre raka motsatsen. Det är så avskyvärt så jag vill kräkas på folk som gör så här.

 

 

Undvik resistens, varva mellan sorter av medicin och vaccin

Resestens tycks det som vi arbetar på att få fram i Sverige i några sammanhang när det gäller hund.

Dels är det de nya sjukdomarna, Giardia, Coccidiosis o s v. Ett ytterst begränsat antal varianter av behandling kan mycket väl på sikt bygga upp resistens. Det är egentligen bara en fråga om tid.

När det gäller medicin mot alla dessa nya parasiter så kan vi inte göra så väldigt mycket. Vi måste vänta på att myndigheter godkänner andra sorter.

När det gäller vaccin. Det ser ut som ca 95-99,9 % av alla veterinärer endast använder Nobivacc till HP + DHP + DHPPi och den typen av vacciner.

Av de veterinärer som även har alternativa vaccinsorter så använder de flesta mestadels Nobivacc och alternativa vaccinmärken endast i undantag. 

I länder som levt länge med den sjukdomsbild vi idag har fått på våra hundar i Sverige numera så vågar de inte ställa sig i denna possition. En stor variation av behandlingsmetoder och förebyggande medel är ett MÅSTE om vi ska kunna fortsätta att hålla våra hundar friska.

När det gäller mediciner mot de nya parasiterna i Sverige så finns det inte mycket att göra, då det helt enkelt inte finns tillräckligt att välja på. I Sverige är det idag (oktober 2017) t ex endast 2 sorter godkända mot den i Sverige idag vanliga parasiten Giardia. Den ena receptfri och den andra fodrar recept. Vår belasning av parasiten är mycket värre än i länder där man left länge med denna smitta. Man kan bara gissa hur länge det dröjer innan parasiten blir resistens mot det enda receptfria medlet som behandlar Giardia... I USA (där Giardia funnits i "alla tider") fanns det för några år sedan 7 olika receptria varianter av mediciner mot Giardia, som jämförelse. Coccidiosis finns det endast en medicin i Sverige idag mot. Den måste skrivas ut av veterinär. Vi ligger illa till och kan inte göra så mycket åt det, när inte myndigheterna tillåter oss att göra det bästa för hundarna.

När det gäller vaccinsorter kan vi försöka få veterinärer att ta hem alternativa vaccinsorter eller gynna veterinärer som ger alternativa sorter.

Har man t ex känsliga minivalpar är utan tvekan Eurican att föredra, då det inte ger biverkningarna som tar död på känsliga minivalpar.

Vill man ha ett starkare parvoskydd men i övrigt samma resultat kan man ge Versican.

Våga ifrågasätta och begära för alla våra hundars bästa.

 

Om man vill få fram parasiter som blir resistenta mot medicin, parasiter som t ex giardia, coccidiosis o s v så ger man kurer som är underdimitionerade, de ges i för små doser och/eller för korta behandlingar.

Då överlever de mest potenta, de kraftfullaste parasiterna, de som är mest motståndskraftiga mot den medicinen, som i sin tur förökar sig, till sist har vi en parasitstamm som motstår den medicinen.

Detta med för korta behandlingstider är vad Svenska veterinärer rekomenderar allt oftare i Sverige idag (2017) mot t ex giardia.

Dessa parasiter är välkända i många länder, och det är fakta hur man ska medicinera och hur länge, och det har varit kännt i årtionden.

Man gör ont värre om man tar dessa nytillkomna parasiter på våra hundar och gör dem resistenta, i fallet giardia mot den enda medicin som är receptfri i Sverige som botar parasiten, än så länge.

I t ex USA finns det minst sju receptfria behandlingar mot giardia att välja på, för att motverka resistens. Dessutom finns det inte en enda veterinär i hela USA som skulle vara så idiotisk att de rekomenderar halva behandlingar mot sjukdomen.

Vi måste lyssna på länder som har ett århundrade av bekämpning av parasiten, de vet hur man hanterar den.

Vi i Sverige leker "lekstuga" med en parasit som kan utrota våra hundar eftersom den slår så otroligt hårt mot uppfödning.

Den vanliga sällskapshunden är i princip knappt drabbad i länder där bekämpning sker. Inte heller välskötta kennlar har det i de länderna. Här i Sverige idag (2017) har var och varannan hund detta, oavsett om de bor en och en, i mindre grupper eller större. Oavsett om de är från bättre kennlar eller inte. Allt p g a okunskap.

 

 

Om vi vill uppnå resistens

Om vi vill uppnå resistens på någon form av parasit, amöba, virus eller dyligt, så ger man för små docer av botemenlet till/mot problemet/sjukdomen.

Det är samma metod som vi anväder oss av vid vaccinering. Man vänjer kroppen vid små mängder så kroppen själv kan försvara sig mot problemet.

Samma sak händer när man ger för små mängder av botemedlet. Att ta för korta behandlingar är samma sak.

Då blir de starkaste att överleva och producera fler starka avkommor.

T ex så hade jag en valpköpare som var dödligt rädd för att övermedicinera, då hen var sjuklig och inte ville göra ont värre.

Hen tog alltid knappa docer som gärna slutade i förtid till sig själv och sina hundar p g a sin rädsla för mediciner.

Det slutade i att hen fick en resistent sjukdom, som hen dog av, och jag blev stående med två hundar till... Om detta berodde på hen själv eller för att hon fått resistent sjukdom av andra, står skrivet i stjärnorna.

 

 

Medicinen "hjälper" inte

Många testar sina hundar och får bekräftelse på till exempel Giardia och/eller Coccidiosis, medicinerar och testar igen och har kvar det i alla fall efter avslutad kur.

Detta beror troligen nästan uteslutande på återsmittning.

Först måste man sanera sin egen närmiljö, sedan måste man skydda sina hundar mot smitta utifrån.

Det senare är lättare sagt än gjort. Det handlar om att skaffa sig en form av sluss utifrån och in.

Dess värre gäller det även att få gäster/besökare som ställer upp på detta, vilket inte alltid är det lättaste.

 

 

Blanda mediciner

Man kan INTE köra en ofullständig kur med en medicin och kombinera med en ofullständig kur av en annan sort, det är inte så mediciner verkar. Detta är ett sätt att skapa resistens, inte bota hundar.

Om man använder samma medicin med två olika namn så fungerar det (bada dosen är korrekt).

För att ta ett exempel: att bota Giardia med en halv kur Flagyl och en halv kur Axilur är inte en bra behandlingskur. De båda medicinerna jobbar på olika sätt. Man behöver antingen eller, och fullständiga kurer.

 

 

Att bota hunden eller skapa resistens

Det verkar finnas en konstig inställning till resistens.

Resistens betyder i princip motståndskraft. Det betyder att vissa bakterier, virus, parasiter, skadliga svampar eller var det rör sig om blir motståndskraftig mot behandlingen vi har emot problemet.

Att inte ge en hund medicin när den behöver, avhjälper inte resistens.

Att ge knappa doser av medicin kan däremot ge resistens. Eller att inte fullfölja doser kan också ge resistens.

Det som händer när man ger knappa doser eller inte fullföljer medicinering i full dos är att det/de överlever som är starkast gentemot medicinen. De starka/motståndskraftiga förökar sig. De ger generellt starkare avkommor. Till sist är det risk att att vi bidragit till att göra en stamm resistent mot medicinen.

Att inte behandla problem gör att problemet blir utbrett. Sedan behövs massmedicinering. Alltså inte gynnsamt för att se till att våra hundar är friska.

221013 Igen får jag höra att folk som är rädda för resistens slutar behandla sina hundar med penicillin direkt när de ser att hunden ser bättre ut. Alltså slutar behandlingen i förtid. Det som händer då är att det sjuka som överlever är de sjukenheter som är mer motståndskraftig mot penicillin. Alltså gynnar man stammar med motståndskraftiga=resistenta sjukenheter. Man avlar fram resistens. Det samma kan resultatet bli om man tar till för låga docer av penicillin. Vill man undvika resistens så ska man endast ta till penicillin när det är ett måste. Sedan ska man ge full dos i full tid.

 

 

Nyheter 181107

Antibiotikaresistenta bakterier ökar bland människor. 33,000 människor dör årligen i Europa antibiotikaresistens, enl. The Lancet hösten 2018. The Lancet är en ansedd medicinsk tidskrift med det senaste inom medicin.

Sjukdomsbördan för resistens är lika stor som influensa, tuberkolos och hiv/aids utgör tillsammans.

OBS! Detta är endast resistens mot antibiotika/bakterier. Då är inte ens annan resistens medräknad!

 

 

Nyheter 191118

Resistensen ökar bland människor, även i Sverige. Undrar om det är så att resistens ökar bland djur också?

Enligt folkhälsomyndigheten var det 12,778 fall i Sverige förra året fram till oktober och i år 350 fall mera under samma tid.

Folkhälsomyndigheten räknar med att det kommer att öka i framtiden.

I andra länder är det oftast värre eller t o m mycket värre.

Världshälsoorganisationen (WHO) ser resistens som ett av de största folkhälsoproblemen.

Mera 191119

I Sverige har var 20:e hund (= 5 %) behandlats med antibiotika i år. Det var dubbelt så mycket antibiotikaanvändning för två år sedan. Allt enligt Anicura.

Jämför jag det med egen erfarenhet så är det många år sedan någon av mina hundar alls hade behov av att äta antibiotika. Mina hundar har utan tvekan mindre antibiotika användning är vad som är normalt för Anicuras hundar i år.

Jag själv tvingades till antibiotika för att överleva förrförra vinter/våren när jag höll på att dö. Då var det åtskilliga år före det som jag hade fått penicillin. Utan tvekan hade jag varit död nu om inte antibiotika hade funnits. Då är man hjälplöst utlämnad till att onödig överanvändning inte förstört för alla de som har behov av antibiotika.

Flera nyheter.

 

Nyheter 221119

Antibiotikan till djur i EU, Schweiz och Storbritanien tillsammans har minskat med 47 % från 2011 till 2021.

Antibiotikaresistens beräknas ta 30 000 människors liv i Europa per år.

Det är så välgörande att höra om possitiv utveckling.

Är det kanske extra talande att det pågår bland människor med djur? Jag vill tro det, att folk med djur är närmare naturen och mer förstår att försöka få djur (som t ex människan), natur att skyddas och överleva.

Fler nyheter.

 

Nyheter 230114

Multiresistenta bakterier av typen ESBL-Carba ökade kraftigt i Sverige i fjol. 2022: 248 fall. 2021: 137 fall. Föregående "rekord"år i Sverige var 2019 med 201 fall. Att det varit ett dipp i ökningen beror antaligen på Covid-utbrottet då folk försökte hålla något lite mer distans. Att vi tränger ihop människor på detta vis är underlag för att vi ska mörda mänskligheten på sikt. Om vi nu ska bo så ihopträngt så är det självklart att vi allra minst ska hålla fysiskt avstånd till alla andra utom de närmaste. Stora ytor. Stora avstånd. Munskydd där avstånd är svårt att hålla. Handtvätt ständigt. Och trots detta, göra allt vi kan för att använda HELA SVERIGE! T ex arbeta på distans så mycket det går. Försök att vara rädd om varandra.

Mer om att bevara mänskligheten.

 

Myggor kan vara bärare av resistenta sjukdomar

Ca 400 000 människor dog i världen under 2017 i sviterna av malaria. Malariastammen KEL1/PLA1 sprids från Kambodja till Vietman, Laos och nordöstra Thailand hittills.

KEL1/PLA1 är resistent mot två av de v anligaste medicinerna mot malaria och sprider sig aggressivt, den ersätter lokala malariasorter och dominerar helt.

Malaria smittas med vissa sorters myggor. Dessa sorters myggor som kan bära malaria kommer närmare Sverige p g a uppvärmningen.

Resistensen riskerar öka ju mer vi missbrukar antibiotika.

Mer om myggor. Mer nyheter.

221229 Myggor i Asien bär på resistenta sjukdomar (rapporterat på nyheter december 2022). Detta är ett problem som oroar.

Fler nyheter.

Mer om att bevara mänskligheten.

 

Extremt förenklat kan man säga så här

Vissa sjukdomar klarar inte av vissa mediciner. Därför kan man ge dessa mediciner för att bli av med dessa sjukdomar. Överanvänder man en viss medicin mot en viss sjukdom kan sjukdomen klara av att överleva, t o m inte påverkas av denna medicin igen. Det kallas att sjukdomen är resistent mot medicinen.

När man tvingas ge penicillin, vilket man kan behöva från gång till annan, så slås hundens eget immunsystem ut mer eller mindre, detta gör att man inte ska börja med penicillin förrän det är absolut nödvändigt och kan göra nytta. I första hand ska hunden hållas i sådan kondition att immunsystemet hos dem ska kicka in och bekämpa problem som eventuellt uppkommer.

Att ge penecillin för att hunden är förkyld är oftast missriktat, då förkylningar inte blir bättre av penicillin. Däremot kan det bli följdsjukdomar, framför allt på en illa skött hund, så som feber, inflammationer, ibland med medföljande skadlig bakterietillväxt o s v. Då kan penicillin behöva sättas in.

Att ge eller inte ge penicillin är en fråga som veterinären ansvarar för.

Veterinärer, liksom läkares, riktlinjer idag (skrivet 2012) är att alltid låta kroppen bekämpa sjukdom i första hand och att inte sätta in penicillin "ifall att" utan enbart där det bevisligen gör nytta.

Om fler och fler parasiter, bakterier etc blir resistent, så har vi i värsta fall inget att ta till för lindring och bot, detta gör att en fullt behandlingsbar sjukdom idag kan i morgon bli en dödsdom.

 

 

Egen erfarenhet

Jag känner två personer (alltså människor) som drabbats av så kallad superbakterier.

Den ena var jag hundvakt till, då hen var på sjukhus p g a superbakterien. Hundägaren överlevde! Tack gode GUD!

Sedan kände jag en annan människa som också drabbades av superbakterier, hen dog... Hen ärvde jag två hundar ifrån. Båda dessa är endast de jag känner under senaste 10 åren.

Det är långt ifrån omöjligt att jag har haft fler vänner och bekanta med resistenta superbakterier utan att blivit informerad om det.

Alltså, resistens är väldigt verkligt för mig.

Jag känner till flera hundar och en katt som fått penicillin och borde bli bra, men som har dött. I de fall jag fått reda på har jag frågat efter testsvar, i inget av dessa fall har det tagits några prov på djuret.

Det är inget som bara händer andra, sådana som jag inte känner. När jag känner två, så måste man inse att resistens är högst närvarande och vi MÅSTE se till att göra vad vi kan för att inte överanvända antibiotika, varken på hundar eller människor.

Jag själv har aldrig tagit antibiotika i onödan och heller inte gett mina djur i onödan och så har jag skött mig och mina egna så noga jag bara kan så jag inte behöver bli dålig och mina djur inte blir dåliga. Så har det varit i över 40 år.

 

 

Jag bara undrar, hur kan man tycka att djur är friska för att de inte äter antibiotika? Låter för mig som ett stort baklängestänk. Just nu använder kycklinguppfödare detta som argument för att deras djur är friska. När de samtidigt visar bilder på kycklingar som är ihopträngda som sardiner i en inomhushall, så står det hela klart för mig att om jag hade haft kycklingar som sett ut på som de på filmen de visade på TV denna morgon (211116), så skulle jag ta reda på varför mina kycklingar var sjuka!

Mer om min syn på mänsklighetens bevarande.

Fler nyheter.

 

Uppdaterad 2023-01-14

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström