Ohyra/Parasiter

 

 

Demodex Fästingar Loppor Löss Noskvalster Rävskabb Öronskabb

 

Man måste vara noga att hela tiden se till att följa instruktionerna noga för det medel man använder. Man måste sedan skydda hunden från återsmittning genom att inte låda din hund umgås med den/de som inte behandlat sina hundar/djur. Det gäller grannars djur. Släktingar och vänners djur. Alla som din hund kan tänkas träffa. Man bör heller inte låta sin hund vistas på samma marker som obehandlade djur. Risken ökar att då får tillbaka problemet.

Om hunden får problem och man måste hindra den från att skicka, bita på skinnet medan det läker, då brukar veterinären ordinera så kallad tratt. Det finns numera uppblåsbara tjocka halskragar man kan använda istället som gör att hunden inte stöter i så lätt överallt, en del hundar trivs inte alls med tratt. Man kan också prova munkorg, man kan ta till munkorg av läder eller tyg (nylon). Se bara till att hunden kan dricka sitt livsviktiga vatten!

 

Jag har haft löss några gånger under årens lopp på mina hundar, men det var nog i mitten av 90-talet sista gången, då fick jag det via en valp jag köpte in. Före det har jag tyvärr dragit hem det någon enstaka gång från hundklubbar.

Noskvalster har mina hundar aldrig drabbats av.

Jag tog emot en hund för trimningen en gång som var full av loppor! Huvaligen vad äckligt! Det var på 80-talet, som tur var lyckades jag sanera så pass duktigt så mina hundar aldrig fick det! Ibland ska man ha lite tur också. Det hade kunnat sluta i en katastrof.

Öronskabb har jag drabbats av ett antal gånger, hemskt, första gången fick jag det via samma hund som bjöd oss på löss på 90-talet. Sedan fick jag det en gång till på 90-talet av en annan kennel. Sedan slapp jag eländet under många år. Däremot drabbades jag 2007 igen och fick denna gång smittan via en tik som var här för parning. Tyvärr var jag dum nog att ta emot samma hundägare en gång till på parning och mina hundar drabbades onyo 2008 av öronskabb, fast de precis var botade! Sedan har jag ytterligare gånger senare under 2008 fått öronskabb via tikar som varit hos mig på parning. För att slippa det problemet i framtiden har jag ändrat mina parningsvillkor. Tidigare tog jag en summa för parning och en summa per valp. Inkomsterna täckte inte ens utgifterna jag fick för att behandla mina hundar, än mindre för allt lidande mina hundar fick utstå i onödan och allt extra jobb för mig, vissa av mina gamla hundar har fått inflammation i öronen efterpå som har krävt extra lång och dyrbar behandling och extra mycket lidande för den stackars hunden. Sedan ska vi inte tala om alla kostnader som mina vänner fått på sina hundar som under tiden umgåtts med mig och mina hundar mellan smittillfället för mina hundar och tills smittan uppdagas så man påbörjat behandling. Numera tar jag 6,000 kronor i parningsavgift, vid parning. Oavsett ifall tiken går tom så täcker det åtminstone kostnaderna för mina eventuella behandlingar som kan tillkomma. Jag hoppas på det sättet slippa besök av de som är så fattiga så de inte ens bryr sig om att hålla sina hundar friska.

Demodex har jag haft ynnesten att vara förskonad av än så länge.

Rävskabb har jag aldrig haft hittills på mina hundar, tack och lov!

 

Uppdaterad 2020-09-16

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström