Loppor

 

Hundloppan (ctenoephalides canis) är ca 2 - 3 m m lång och mörkbrun. Loppan kan smitta mellan hund och katt men inte till människa, även om en människa kan få sig ett bett av en hundloppa "av misstag"  så kan den inte livnära sig på människan.

Hunden börjar klia sig, ganska typiskt kan vara att hunden rent akut slänger ikull sig och frenetiskt börjar klia, som det gällde "liv eller död". Hunden kan också få allergiska reaktioner av loppans bett och avföring och kan få håravfall, hårlösa fläckar och även inflammation i huden, rodnad m m.

Ägg och larver lever i hundkorgar, tyger, möbler, heltäckningsmattor o s v. Av denna anledning är det rena pesten att få in den i sitt hem, massor av extrem noggrann sanering av hunden, hela hemmet, eventuella hundgårdar, kläder m m för att bli av med ohyran. Görs det hela inte noga kommer hunden att återinfekteras av loppor direkt efter färdig behandling, så är det bara att börja om från början... Det finns massor av preparat på affärer, hos apoteket, din veterinär kan ge råd. Glöm bara inte omgivningen!

 

Uppdaterad 2018-06-06