Löss

 

Det finns över 3,000 olika arter av löss. Här ska det naturligtvis handla om lus som angriper hund.

Hundlus, linognathus setosus, är den vanligaste lusen hos hund. Den är 1,5-2,5 m m lång och något platt med oval form, den har ett litet huvud. Den suger blod från hund och räv. Betten orsakar små sår som kliar.

Pälsätande lus, trichodectes canis, är päls- och fjäder- ätare. Den är 1,5-2 m m lång, platt och oval men har ett nästan fyrkantigt huvud. Pälsätande lus lever på blod och är vanligast på enbart hund. Pälsätande lus är mellanvärd för bandmasken. När hunden har pälsätande lus blir det lätt att se skabbig ut i pälsen, pälsätande lus gör åverkan på pälsen mer än vanlig hundlus gör.

Lössen (dessa sorter) går inte på människor eller andra djur, de håller sig till hund. Nar man försöker hitta igen dem finner man dem ofta på huvud, hals, bakom öronen, i armhålor, ljumskar och rygg.  De smittar via direktkontakt. Lusen överlever endast några timmar utan värddjur. Hunden som angrips får klåda, pälsen blir lätt mjällig och glanslös, det kan även uppstå eksem som en reaktion på lössens avföring.

Man botar hunden genom att bada den i preparat som finns överallt på marknaden, följ anvisningarna noga! Innan bad ska alla eventuella tovor borstas bort, annars kan behandlingen bli värdelös, det kan ligga kvar löss i eller under tovor, där löss trivs väldigt bra, som överlever och så börjar problemet om, om och om igen.

 

Uppdaterad 2018-06-06