Giardia uppfödare

 

Våra fina, friska och sunda hundar utan massor av farliga smittor som t ex Giardia och Coccidiosis är utdöende och kommer aldrig mer komma tillbaka till Sverige. Vi måste lägga de tiderna bakom oss och börja leva i nuet.

 

När man springer ut och in i kennlar i Sverige idag bör man ha särskilda skor som man inte använder hemma, allra helst t o m skoskydd. Och sedan hålla 

 

Hundar som växer upp med Giardia utan behandling växer långsammare (ofta inte ens färdigväxta i mankhöjd förrän vid 4 års ålder) och om uppfödaren är dålig att mata sina hundar eller håller hundarna i allmänt dålig kondition så hundarna inte har något att ta av eller är nedsatt i immunförsvaret så dör de lättare.

Dessa hundar som växer upp med kraftiga Giadia angrepp utan behandling kan även bli sterila. Både hanhundar och tikar.

 

 

Som jag förstår det är Giadia på stark frammarch i Sverige, snart finns det inga kennlar som inte har det.

Många kennlar / hunderier som har Giadia vet inte om det. Symtomen smyger sig på så de anser sina hundar vara totalt friska, ända tills de startar vettig behandling, då märker de att, ja, så var det ju förr, mina hundar har alltså varit sjuka utan att jag visste något.

För ca 10 år sedan gjordes en undersökning på en djurklinik i södra Sverige, där visade det sig att nästan 60 % av hundarna hade Giardia. Det var alltså inte hundar med symtom eller ens sjukdom som testades. Håll också i minnet att vissa som får testresultatet friska kan fortfarande vara smittade.

Det är just detta som är problemet. Våra hundar är till synes friska, det ska något mer till för att utlösa latenta problem, ofta sjukdomar med liknande symtom, eller som vanligast är, dräktighet och valpar.

 

Ren praktisk bekämpning av Giadria av Svenska hundar kan då vara

Giardia bekämpas lätt med Axilur i 7 dagar, istället för 3 dagar. Sedan håller man sig till hela Axilurs program, d v s dräktiga tikar ges en 7 dagars kur när den börjar löpa, paras, vid 40:onde dygnet börjar man ge daglig dos till mamman ända tills valparna är 2 veckor.

Man får bli noggrann med vägning. Så fort en valp (0 dagar – 7 månader gammal) stannar upp i tillväxt eller får ljus och kladdig avföring i baken eller ömmar vid kontakt med magen ger man Axilur i 7 dagar till valpen, så håller den sig bra ett tag igen.

Man kan ge Axilur till 0 dagar gamla valpar! Ges alltid efter vikt. För små valpar ger man lättast flytande för att få rätt dosering. 7 dagar även till valpar.

I en mycket omfattande artikel skrivet i USA, de har levt dagligen med Giardia på både människor och hundar sedan urminnes tider, fick jag reda på att fiberhalten är avgörande för upptaget av Giardia via tarmen. Högt fiberintag = lägre förekomst av Giadia hos hunden. Vid sanering bör man alltså ge foder med högt fiberinnehåll.

Problemet är att fiberinnehåll deklareras olika på förpackningarna.

Under sanering kan man gärna ytterligare öka fiberintaget för hunden genom att ge dem morötter, hårt bröd o s v.

Giardia saneras i närmiljön genom upphettning till över 60 grader. Typ H2O Mopp är inte dumt alls här. Se tvins. Eller frysa ner saker. Det dödar också Giardian.

Vattenflaskor är att rekommendera då vattenkoppar är en stor smittspridare för detta. Vatten.

De matkoppar jag rekomenderar är plåt, då de kan kokas, frysas, saneras totalt. Inga sprickor eller liknande som man inte kommer åt vid sanering.

Problemet sitter i marken. Har man sedan vattendrag, damm, sjö eller allmänt vatten på gården, nära gården, så anser även de i USA att det är omöjligt att sanera Giardia totalt.

När valparna flyttar till sällskapshem så påverkas de inget mera, då Giardian blir så pass utspädd, eller så kan den bli frisk från symtom och gå vidare och dela med sig av sin smitta under hela livet till alla hundar som rastas på samma område. Det är sällsynt att hundar som går ut i ensamma hem, hem utan andra hundar eller med bara någon eller några vuxna hundar, blir i regel helt fria frår symtom och allt tycks vara över.

Om valpen däremot flyttar till ett ställe där det finns valpar eller dräktiga kan katastrofen blir ett faktum. Parasiten sprider sig och går så småningom tillbaka till den inköpta valpen i förnyad styrka, det kan sluta med fullständiga katastrofer.

Däremot vid Coccidiosis är det tvärs om. Där utlöser i regel stressen av att flytta symtomen, inom oftast några timmar eller dagar blir hunden sjuk i magen.

Flyttar en Giardia smittad hund till frisk kennel eller hunderi ger man deras alla stackars hundar Giardia för livet...

P g a dessa allvarliga effekter MÅSTE man innan man lämnar ut en hund ge den 7 dagar Axilur direkt innan utlämnandet. Skulle t ex utlämnandet skjutas upp ett par dagar så bör man då fortsätta ytterligare några dagar med Axilur så hunden är säkert behandlad innan flytt. Det är ett minium vad alla ansvarsfulla uppfödare borde göra innan utlämnandet av en hund för att minska risken för spridning.

Ett problem helt klart är att flera valpar blir svåra att titta i munnen då man gång på gång tvingar i dem jätteotäckt medel i massor av dagar i sträck. Inlärningen blir absolut. Det gäller att träna hundar oerhört flitigt med att titta i munnen samtidigt med massor av beröm så de förstår skillnaden, annars kan hundarna bli “omöjliga” att sköta i munnen.

Om en hund lämnar det smittade området och växer upp utan smittan KAN det hända den turligt nog blir av med Giardia, men risken är dock väldigt stor att det trots allt ligger slumrande (för resten av hundens liv). Det överförs då till eventuella valparna. Det är med Axilur man håller förekomsten av Giardia nere så hundar inte blir att må dåligt eller blir hämmade i sin tillväxt.

Vid sanering är det inte enbart golven man ska koncentrera sig på, det är framför allt hundsängar och fällar, vattenkoppar och matkoppar. Allt vatten utomhus, vattenpölar, dammar o s v måste avskärmas. Sedan snabb och noga avförings sanering.

Om man har Giardia blir det att leva med Axilur i ena näven, så fort en ny hund kommer in i gruppen startar man Axilur och ger i 7 dagar. Så fort man ska sälja / placera om en hund ger man den Axilur i 7 dagar de sista 7 dagarna före hundens flytt. Så fort tiken börjar löpa Axilur i 7 dagar. Så fort dräktiga tikar är 40 dagar dräktiga, Axilur dagligen tills valparna är 2 veckor. Axilur till alla hundar så fort det bara fastnar lite skit i baken, avföringen blir för ljus eller stinkande.

På små valpar sätter man in Axilur i 7 dagar så fort de inte går upp i vikt. Ständig vägning är alltså ett måste om man ska få valparna att växa upp med en bra start.

Så fort valpar inte går upp i vikt som de ska, Axilur i 7 dagar. Första Axilur omgången ges alltid till hela kullen, sedan behandlar man individuellt. De som drabbas mera bör man se till att de hamnar som sällskapshem, då de troligen har allmänt sämre immunförsvar. Ibland är det 1 - 2 kurer de första 3 månaderna, ibland 5 kurer under samma tid.

Hundar blir ofta svårare att titta i munnen, eftersom man tvingar i dem så mycket illasmakande Axilur.

Kostnaderna för detta program är gigantiska.

Om man misstänker Giardia man man köra hela Axilur programet på hela gruppen, så ser man efter ett par veckor om något förändrats. Därav kan man dra slutsatser också.

 

Friskförklara kennel

När man tar prov på giardia så måste man förstå att ta ett prov och göra en behandling, vänta några dagar till veckor, ta ett nytt prov och kanske få hunden eller hundarna friskförklarade, säger inte hela sanningen.

Speciellt inte i en kennel eller hundar som går på en och samma återkommande yta, promenad, rastställen.

Provet måste göras om efter 3 månader. Sedan igen om tre månader. Om både de långtids-proven visar friskt kan man friskförklara kenneln/hunden/hundarna.

Anledningen till långtids-proven är att risken är enorm för återsmittning i Sverige idag p g a den obeskrivligt stora utbredningen av giardia i sammhället i stort och det är så p g a att det är för många fortfarande som inte äe medvetna om giardia och att de flesta som är medvetna om giardia inte förstår sig på att sanera tillräckligt för att få hundarna permanent friska.

 

 

Speciell inriktning på valpkullar

Som sagt, kullar bör förberedas. När tiken löper ger man den blivande mamman OCH pappan minst 7 dagar axilur (vid reaktion första dagarna förlänger man de antal dagarna).

Vid 40 dygn dräktig startar man axilur på tiken, helt enligt axilur programmet. Detta ges dagligen till valparna är 2 veckor.

Känner man otäck lukt av avföringen på valparna, eller ser att skit fastnat i deras pälsar/på deras kroppar, eller ser att mamman inte vill städa efter valparna, eller ser att avföringen är för lös eller av fel färg, eller om valpen minskar i viktuppgång, så ska axilur sättas in på en gång. Detta även om valpen endast är 0 dygn gammal. Alltså nyfödd.

Vid första utbrott på valp, ge hela kullen.

Vid vidare angrepp på valp ger man valparna individuellt efter behov. Man kan göra en avdelare av valphagen som valparna inte kommer över men mamman kan passera. På det viset kan mamman passera mellan grupperna, men de friska hålls friskare och belastas mindre än om de ska ligga bredvid en sjuk valp och kanske få sjuk avföring på sig m m.

Vet man inte vilken valp det är som visat symtom, behandla då samtliga.

Som exempel: Man man se sjuk bajs i nacken på en valp, har man då en kull med fler än två valpar kan man inte ens försöka gissa vilken valp som är sjuk. Den med bajs på sig är det ju antagligen inte... Vid sådana situationer avvaktar man INTE och försöker utröna vilken det är utan man behandlar samtliga valpar i kullen.

Valpar som drabbas så hårt att de blir extremt dålig i tillväxt så det påverkar deras allmäntillstånd, ska, om de överlever, INTE gå i avel i framtiden. Detta p g a att de har sämre immunförsvar mot dessa sjukdomar och kan skapa valpar som är ännu sämre. Dessutom är risken stor att de är sterila p g a Giardian som förstört dem.

Minsta sjuk skit så ska man omedelbart sätta in axilur. Annars riskerar man att minsta hela kullen. Ingen fördröjning alltså.

 

Ser man detta på valpar ska man omedelbart sätta in axilurbehandling.

 

Exempel på bilderna här ovanför.

Första bilden har det fastnat bajs i pälsen, behandla!

Andra bilden är det smet på svansen på en valp av "för ljus" avföring som luktade pyton, behandla!

Tredje är en mix av de två förstnämnda, behandla!

 

Har man en valpkull ska den sitta som i en begränsad halvkarantän. T ex kan man ha engångshandskar när man tar i valparna. Byta skor när man går i hagen och utanför. Använda engångsartikar i hagen som t ex kartong till valpbox, täcka med papper på golvet i hela hagen. Använd sprillans nya fällar i valphagen. Släpp inte in besökare till småvalpar. Använd ALDRIG en mopp eller skurtrasa och smeta runt skit med i hagen. Se mer under sanering.

 

 

Viktuppgång på valpar

När man har en kull som precis börjar springa runt på större yta och bli mer vilda får en svacka i viktuppgång som kan ge uppfödare med tidigare giardia problem skrämselhicka.

Lugn, det är normalt!

Valparna får mer av ett liv som både bränner mer energi och ger mindre tid att koncentrera sig på att äta i lugn och ro en längre tid.

Vi uppfödare måste ha högsta tajming och ge valparna maten då de inte är ivriga att upptäcka världen och fortsätta bibehålla ett gott ätbeteende på valparna i denna ålder, då kommer det snart vända.

Om man inte gör någonting så blir det dessa valpar som riskerar att får ett dåligt ätbeteende för resten av sina liv. Blir det dessutom ett sjukdomsutbrott av något slag är risken större att dessa valpar dör.

När man startar avmaskning av något slag så är det normalt att viktuppgången kan svacka av ett tag.

Lugn, det är också normalt!

 

 

Dela och ge medicin

Om man har ett granulat, pulver, kan man dela medicin med hjälp av glasskiva och ett rakblad, det är en metod som fungerar fint.

Man kan sedan ge medicinen i vatten, filmjölk, olja eller liknande.

Tar man en äggkopp och sätter i några droppar vatten e d, häller på pulvret och drar upp i en spruta (utan kanyl/nål), sedan kan man vid behov sätta i ett par droppar vätska till och dra upp ifall det är smulor kvar nere i äggkoppen.

Äggkoppen av gammal modell är särdeles bra då den är smal neri och avsmalnande ända till botten. På så sätt får man lättare upp alla smulor av medicin som ligger i botten av koppen.

Sedan sprutar man det i munnen på valpen sakta och försiktigt.

 

 

Sätt att undvika smittan

Så finns det fall när dessa ändå behövs. T ex om man tar i en ny hund i kenneln, sätt den på Axilur i 7 dagar och i hemkarantän. Där ska hundens avföring tas omhand minitiöst. Hunden ska saneras vid ankomst och innan utsläpp efter behandling. Kort sagt, man behandlar den lika som man gör vid en total sanering.

Vill du absolut låta någon para hos dig så kan de seminera, vilket gör att du undviker eventuell smitta på dina hundar.

Om du ska para hos andra så kan sanering däremot inte tillämpas när det finns mörkertal i testet.

 

 

Inköp av valp

Om man köper in en valp från en kennel som har tydliga symtom på giardia så är risken för skador av det även efter att man botat valpen.

Skador kan t ex vara kronisk dålig mage, sterilitet, eller dålig fertilitet. Störda löptider. Dålig könsdrift. Hundarna kan även efter de är botade få kroniska magproblem då mage och tarm kan bli skadade permanent under själva sjukdommens härjningar.

Är man som köpare uppfödare så kan detta få förödande följder, som man nog kan förstå när man läser om problemen som kan kvarstå efter botandet.

Om man köper en valp från en kennel med giardia, fast utan att kenneln har några direkt synliga symtom, tar man hem valpen och botar den (i den obligatoriska issolleringen med behandling som alla hundar bör genomgå som kommer till nytt hem nu för tiden). Dessa valpar får sällan permanenta skador.

 

 

Friska kullar efter giardia är botad

När man kommit tillrätta med giardia problem och hundarna är friska igen så kommer valparna som föds i en sådan frisk besättning ha mindre vikt under tidig uppväxt, trots att de är friska.

Man kan utifrån det snabbt konstatera att hundarna har en annan hälsostatus efter att hundarna är friska igen jämfört med förr i tiden i Sverige innan dessa sjukdomar kom hit.

Man kan skicka prov på prov och få friska svar och sedan får man en kull som ändå har sämre vikter under uppväxten.

Det är inte ett undantag, utan det normala, det är helt enkelt så det är. Bevisat gång på gång av kunniga i länder som levt med giardia sedan organiserade hundklubbar kom till.

 

 

Parningar

Ska man skydda sig från nya smittor (t ex Giardia och Coccidiosis) vid parning så bör man inte låna ut sina hanhundar till andras tikar, inte ens med papper på att de är smittfria, de kan vara smittade i alla fall.

Läs mer om varje enskild smitta.

Däremot kan man seminera, d v s låta godkänd veterinär ta sperma från ens egna hanhundar och föra in i andras tikar, så kallad semin med färsk sperma.

När det kommer till det motsatta, att para sina tikar med andras hanhundar så är det inte så enkelt. Ska man garantera att inte få smitta så ska man avstå parning. Även om man tar semin så innehåller sädesvätskan smitta så inte ens det är möjligt utan att få tiken smittad. När det gäller Coccidiosis så dör inte den ens vid semin med frusen sperma men däremot har då Giardian dött. Då både parasiterna ofta går hand i hand och har så lika symtom skulle jag inte chansa att eventuellt  "bara" få min tik smittad med Coccidiosis.

En "direktinsättning" som parning utgör garanterar att tiken blir smittad.

 

 

Friska hundar efter behandling

Många tänker att när man botat hundarna från giardia så är de friska igen, som innan giardia kom till Sverige.

Det kan stämma när det gäller sällskapshundar, under förutsättning att de inte är på områden eller träffar hundar som är smittade och på det viset blir återsmittade (vilket tycks vara svårt att undvika i Sverige idag).

Men när det gäller uppfödare är det en HELT ANNAN SAK. Detta är extremt välkända fakta.

T ex så går hundarna aldrig ner på 0 något mer. Det finns vid prover alltid en liten siffra kvar.

Sedan vet vi att de kennlar som en gång haft giardia på sina hundar får långsammare tillväxt på så gott som alla sina valpar än de kennlar som inte haft giardia.

I de kullar som kommer efter att kenneln är frisk igen dyker det dessutom upp en och annan valp som inte växer alls som den ska, d v s de har i regel giardia och blir bra med behandling.

Ingen av dessa fakta är nytt utan det finns djup och långtgående kännedom om detta.

Han man många hundar blir det fler valpar som drabbas, EFTERSOM de är flera. Procentuellt sett är det inte fler som drabbas enbart därför att hundarna är många.

Är skötseln inte inriktad på att hålla chack på giardia kommer många individer att drabbas. Detta är alltså oavsett om man har många eller få hundar.

Han man en välskött kennel kommer få valpar att drabbas. Detta är alltså oavsett om man har många eller få hundar.

Det normala som jag får fram från flera olika länder som levt med giardia massor av årtionden är en siffra på 20 %, d v s var femte valp. Börjar fler än så drabbas ska man göra en ny totalsanering av kenneln. Detta är alltså oavsett om man har många eller få hundar.

 

 

Spolmask

Spolmask angrepp ökar med automatik när hundar drabbas av Giardia. Vid behandling med Axilur mot Giardia är spolmaskangreppet bekämpat under samma behandling, MEN om man bekämpar Giardia med penicillin så bör man också avmaska mot spolmask vid Giardiabehandling.

 

 

Bota Giardia

En farlig inställning som förekommer i Sverige idag (2017) är att Giardia och Coccidiosis botas i en kennel och sedan är kenneln fri från detta för resten av sitt liv. Att man dessutom bara behöver minska hundantalet så blir hundarna friska. Det som är farligt i detta tankesätt är att det skapar ett helt Sverige med enbart sjuka hundar.

Giardia och Coccidiosis var Sverige fri från förr. När en kennel eller person med endast en hund och tomt får in detta så finns risken för återfall FÖR ALL FRAMTID! Detta är alltså FAKTA. Anledningen är enkel. Se under bota (speciellt på Coccidiosis). Se under näraliggande sjukdomar som triggas av Giardia. Dessa två fakta räcker för att man ska inse att Sverige är KÖRD för all framtid.

Så länge veterinärer nekar behandling så bidrar de till massmord bland våra hundar. Så länge uppfödare döljer problemet genom att endast ha kvar några enstaka hundar med stark motståndskraft så bidrar de till massmord bland våra hundar.

Låt mig ta ett exempel. En sjö, bäck eller annat vattendrag som inte bottentjälar på vintern som har fått i sig Giardia eller Coccidiosis kommer för all framtid vara smittspridare. Det finns ingen möjlighet idag med tillgängliga behandlingsmetoder i världen att sanera vatten så vattnet blir ofarligt igen. En hund som dricker av det vattnet blir smittad utan undantag. En hund som går i det vattnet och sedan tvättar sig om tassarna har stor risk att bli smittad.

Vi kan inte leka strutsar. Giardian och Coccidiosisen är här. Lär er behandla dem, inte dölja dem för att framstå som "fina" inför andra som inget kan.

 

 

Uppfödare

Genom att vara uppfödare så får vi speciella saker att ta hänsyn till och olika saker vi kan behöva ha tips och idéer om för att underlätta skötseln av våra hundvalpar när de är dåliga.

Valpar måste numera behandlas mer individuellt p g a nya smittor som tidigare aldrig funnits i Sverige.

Förr kunde man behandla små valpar efter ålder, det är något som inte fungerar längre.

Om någon eller några valpar i en kull hamnar på efterkälken kan man inte hålla tillbaka hela kullen om alla valpar ska få en bra start.

Man kan heller inte skynda på de som halkat efter, då blir de sjuka.

Att få sjukdomsutbrott i kullen är en stor risk då det innebär att trycket kan bli så hårt på de friska valparna så de kan insjukna också och i värsta fall sluta som mini-hundar.

Man måste därför göra allt man kan så fort man kan för att få stopp på varje sjukdomsutbrott.

Redan här kan vi idag gallra bort sällskapshundar som har lättare att få de nya smittorna som gör att de halkar efter, de SKA inte gå i avel då de riskerar att lämna ett dåligt immunförsvar mot dessa parasiter till sina valpar.

Detta gör att valpar som annars kanske skulle varit en stor stjärna är borta. Vi får mindre urval, att nå framgång med uppfödning blir allt svårare.

 

Valplådan: Små valpar där någon eller några av valparna är sjuka så kan man dela upp genom att sätta en låg grind som tiken kan ta sig över men inte barnen, och som de dåliga valparna är på ena sidan och de friska på andra sidan.

 

Några valpar kanske man kan ta ut, åka bil med o s v när de är riktigt små, som förr. Vissa kanske man måste vänta extremt länge med att ta ut, speciellt om det är kallt och fuktigt ute. På mina dvärghundar tycker jag det verkar som om de är klara att få vara med fullt ut som en normal valp när de närmar sig 8-900 gram, beroende på yttre omständigheter som t ex årstid, väder och vind.

Ett problem jag hade i början var att få i valparna detta äckliga axilur utan att få valparna att förknippa detta med mig, mina händer, deras mun o s v, så jag fick jobba ihjäl mig för att kompencera det äckliga med ett antal valpar innan jag hittade alternativ som fungerar bra, så valparna inte far psykiskt illa av medicineringen.

Ett sätt är att mala axilur, eller köpa granulat, som man sätter i lite olja och drar upp i en spruta och ger i munnen på valparna. Jag maler och sätter på burkmat eller annat god mat som kullen/valpen gillar. När valparna blir äldre gör jag lika som till mina vuxna, jag puttar in tabletten i en Orlando-pinne som jag köper på Lidl. Det slukar mina som om de fick godis.

 

 

Sanering på rutin innan utlämning av hundar

Man MÅSTE ge hundarna en kur innan man säljer eller på annat sätt placerar ut hunden. Detta för att skydda hunden, andras hundar och i slutänden återsmittning av dina egna hundar. Även om hundarna är friska är Sverige idag för infekterat p g a all okunskap. Risken för återsmittning är ENORM!

Så sent som vår-vintern 2017 fick jag besök av "hundmänniskor" som utlöste sjukdom hos två av mina hundar som fick issoleras och behandlas. P g a min stora kunskap och erfarenhet idag så kunde jag begränsa det med detta. Vid deras nästa besök MÅSTE jag ta till ytterligare skyddsåtgärder...

 

 

Svenska kennlar får dåligt rykte utomlands

Det är mycket tragiskt när svenska uppfödare får dåligt rykte utomlands.

Jag har många gånger de senaste 5-8 åren (skrivet 2017) tvingats ta svenska uppfödare i försvar, men det är snart slut på mitt tålamod.

Igen har en svensk uppfödare exporterat en hund (våren 2017) som var mycket sjuk i Giardia.

Landet dit hunden åkte är ett land där man i mannaminnen levt med Giardia.

Att sälja en hund under pågående Giardia utbrott är en "dödssynd" i sådana länder.

Död i bemärkelse att uppfödaren blir bannlyst som hundhandlare av 3:e graden, sämsta skiten som går att få. Alla seriösa uppfödare tar avstånd från sådana ruttna uppfödare. Det finns inget sätt att komma tillbaka från det. Ingen seriös uppfödare skulle NÅGONSIN göra så.

Jag har tills nu kunnat upplysa dessa utländska uppfödare om situationen i Sverige, där många uppfödare inget vet p g a bristande information och kunskap.

Hur många år kan man ursäkta att hunduppfödare är ovetande?

Trots att det fortfarande finns veterinärer som inte känner till Giardia. Trots att det fortfarade inte tas på allvar av många veterinärer som känner till Giardia. Trots att många veterinärer har en felaktig och bestämd syn av vad Giardia är och därför ger felaktig information och behandlingar, eller brist på behandlingar till hundägare.

Uppfödare MÅSTE se till att deras hundar är FRISKA!

Reagerar man inte som hunduppfödare på tecknen så bryr man sig inte om sina egna hundar och då förtjänar man att bli klassad som sämsta sortens uppfödare som går att få och som ingen hundälskare (vilket jag hoppas hunduppfödare är) vill ha med att göra.

Tecken på att man inte har friska hundar kan t ex vara klagomål från valpköpare. Får man en sådan indikaton gör man bäst i att kolla upp sin kennel omedelbart! Det är så lätt för denna parasit att härja runt i kroniskt tillstånd utan att man till vardags ser ett enda dugg! P g a detta får man ALDRIG bortse från ett varningstecken på att man har Giardia i sin kennel, hur liten indikationen är.

 

 

OBS! Det finns privata Giardia tester att köpa för den intresserade. På så vis kan man få svart på vitt om hunden man har är smittad efter att utfört testet själv i sitt eget hem. Kom bara ihåg, om testet ger resultatet ingen Giardia, KAN Giardia i alla fall förekomma. Om testet ger resultatet att man har Giardia så HAR man Giardia.

 

 

Eget hemmatest av Giardia kan man finna på: www.scentstopwebshop.se.

 

Tillbaka till Giardias huvudsida.

 

Kom ihåg, chansen att du helt ska undvika smittan i framtiden, ifall dina hundar är “rena” nu, är minimal. Vi får lära oss leva med sådant här SKIT! Mycket tragiskt.

Vi som är intresserade får samla så mycket kunskap som möjligt, så vi kan göra vad vi kan för att hålla våra älskade hundar friska.

 

Uppdaterad 2021-05-11

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström