Sanering

 

Anledningen till denna sida är att jag förstått att vissa inte tänker på allt. Detta får bli en allmän sida om bara sanering, som är allmängiltig som riktlinjer vid all sanering. Man måste fortfarande gå in och titta på varje parasit eller smitta som förorsakar saneringen för att rikta allt rätt.

 

Börja med att läsa om allmän städning, många tips och ideer går att använda därifrån.

 

När man sanerar använder man engångsartiklar så långt det är möjligt. Allt ska slängas hela tiden under saneringens gång.

 

En fullständig sanering är bäst att börja en behandlingstid med och avsluta med. Alltså under första dagen av behandling och under sista dagen av behandling.

 

Vid rörlig smitta, t ex loppor, bruna hundfestingen o s v bör man anlita skadedjursbekämpning, då de kilar in sig i alla springor, lådor o s v och då måste gift till för saneringen. Den egna saneringen ska trots det inte uteslutas.

 

Har man en mer fast smitta kan man även då ta hjälp av skadedjursbekämpning, men som sagt, egen sanering för inte glömmas bort för det.

 

Vid sanering av allt, får man inte glömma bort hunden själv.

 

När det sedan är frågan vad man sanerar ifrån, så kräver t ex vissa bakterier, parasiter, virus eller vad det nu gäller, att allt fryses ner för att döda det man rengör från, och andra kräver ett speciellt rengöringsmedel. Vissa tål inte upphettning. Man måste alltså alltid läsa på vad det är man ska sanera för och försöka förstå sig på det hela för att saneringen ska riktas rätt.

 

 

Sanering

 

Människan

Största smittriskerna från människa till hund är fötter och händer. Om man antingen tar på skydd innan man tar i hundarna eller tvättar skor/fötter och händer extremt noggrant minskar största smittrisken.

Under själva saneringen tvätta och sterilicera händerna oavbrutet, byt kläder flera gånger om dagen, speciellt när man har tagit i hunden eller varit på osanerade ytor. Byt hela tiden skor när ni går mellan sanerade och osanerade ytor.

 

 

Handtvätt

Vissa människor sköljer händerna och torkar bort smutsen.

Denna typ av slarvtvätt är INTE ok vid sanering, förutom att man förstör handdukar på det viset så blir man inte tillräckligt ren.

Ska man använda den metoden ska man tvätta handduken mellan varje användning. Men trots att man torkar av smutsen på ren handduk varje gång blir man inte ren nog.

Metoden är alltså att tvätta bort smutsen, och torka bort rent vatten. Eller ännu hellre, lufttorka händerna!

Jag hade en hantverkare här en gång. När han gått såg jag att han hade blött händerna och torkat bort smutsen på handduken. Jag fick tvätta handduken tre gånger innan den blev ren!

 

 

Omgivning

Allt kring djuren ska vara rent och torrt. Väldigt många sorters ohyra och allehanda smittor trivs ofta i smuts och i fuktig miljö. En fläck, luftslukare och om man har möjlighet eldning är bra hjälpmedel för att få ner luftfuktigheten till torrare miljö. Kortvarig rejäla korsdrag hjälper också till.

Rent vatten till hunden hela tiden.

Om vi till exempel antar att det som saneras har sin hemvist i avföring, så kan t ex en hund trampa i avföringsrester och sedan slicka sig om tassen, och efter det dricka en skvätt vatten, så är smittan i full rotation. Man måste alltså tänka på alla senarier, får inte glömma en enda detalj. Viktigt är också, som sagt, att ta reda på allt som smittan.

Använd tidningar, lägg dem på golven för att förflytta sig mellan smittade och sanerade ytor. Lysknappar, dörrposter o s v kan man tvätta regelbundet med t ex tandkräm eller handtvätt, för att minimera förflyttning av smittor över ytor.

Använd engångsartiklar. T ex tidningar, engångshandskar, bajspåsar, hushållspapper, massor av papper. Använd INTE skurtrasor, disktrasor, diskborstar, tandborstar och liknande vid sanering, utan enbart engångsmaterial.

 

Vattenflaskor istället för vattenskålar kan göra stor skillnad vid sanering.

 

 

HUNDEN

Det ingår naturligtvis att även hålla hunden ren. Om man sanerar allt och ger hunden medicin, och sedan låter hunden gå med intorkad skit i baken så spelar övrig sanering ingen som helst roll...

Börja behandlingen med hunden.

Alltså, klipp eller borsta bort all skit, putsa gärna tassarna, speciellt mellan trampdyorna. Klipp klor. Skrapa tandsten. Borsta tänderna. Klipp ner hela hunden om möjligt.

Tvätta, schamponera, upprepa, överallt på hunden, i flera omgångar. Använd gärna balsam sista vändan, då speciellt på tassar, i baken, i kråset och under magen. Gå igenom hela hunden med luskam under föning tills hunden är snustorr överallt.

Upprepa i slutet av behandlingsperioden.

 

 

MILJÖN INOMHUS, fasta platser.

Ta bort allt överflödigt till att börja med. Det bör saneras separat eller slängas om det inte går att sanera. Alla flyttbara möbler ska flyttas, även möbler ska saneras, och sanera under möblernas plats och sedan upprepa sanering och flyttas tillbaka möblerna på sin plats.

Ta alla fasta ytor och rengör så noga det bara går, sanerar ni från något som inte tål vissa rengöringsprodukter ska ni naturligtvis använda just den typen av rengöringsprodukt. Finns det däremot ingen rengöringsprodukt som tar bort problemet är ånga väldigt bra, då det rengör utan gift, och även till viss del kan "koka" ur trä, springor m m. Gå över golv och fasta möbler centimeter för centimeter. Upprepa. Efter det bona golven och möbler.

Vanlig skurmopp, skurtrasa, rengöringssvamp, disktrasa eller liknande är direkt olämligt, då man bara skyfflar runt på skitvatten och skitiga moppar / trasor. Man sprider alltså runt smitta istället för att ta bort smittan. Redan efter första draget över golv eller annan yta ska alltså trasan / moppen / svamp betraktas som en smitthärd. Alltså ingen bra saneringsmetod, eller hellre som en extremt dålig och farlig illusion av "rengöring".

Använd engångshandskar. Massor av hushållspapper. Tidningar. Allt som går att elda upp. Kasta eventuella handskar vid varje delavslut i saneringsarbetet. Tvätta händer oavbrutet, byt skor.

Bra papper som jag tycker är både drygt och effektivt är stora rullar från Lidl med en elefant på. Det går inte sönder så lätt och har hög uppsugningsförmåga.

 

 

 

MILJÖN INOMHUS, rörliga objekt.

Gå igenom varenda möbel som är inom räckvidd för hundar, finns det tyg, stoppning o s v så är det bäst att slänga möbeln, men man kan också rengöra noga, måla om delar som kan målas och byta stoppning och tyg där sådant finns.

Om man t ex har stålrörsmöbler kan man tvätta dem noga, var särskilt noga kring kurvor, skruvar o s v. Avsluta gärna med att måla. Vill man behålla metallfärgade möbler kan man måla dem med lack. Målning gör dem extra lätta att rengöra efteråt också.

 

 

MILJÖN UTOMHUS

Även bilen ska man gå över lika noggrant som man gjort inomhus.

Eventuella hundkojor ska också saneras totalt, som ett inomhusgolv. Man kan med fördel avsluta med ommålning.

Stängsel och staket av olika slag är bra ifall man kan gå över med högtrycksspruta, gå då över både inifrån och utifrån, så man inte missar någon dold yta. Eller i annat fall torka varje skrymsle, speciellt kring varje kors fäste. Använd gärna någon form av spray för att komma in lite mer. Om möjligt, måla om staket och stängsel.

 

 

TILLBEHÖR

Vattenskålar ska diskas flera gånger om dagen. Matkoppar diskas noga efter varje utfodring.

Koppel, halsband o d ska saneras. Tyg kan tvättas, om smittan går bort av tvätt. Lädet går det att tvätta (om den aktuella smittan går bort av det) med speciell lädertvätt för att sedan smörjas.

Ta bort alla lösa tillbehör, de som inte behövs under saneringstiden. Allt som absolut inte måste finnas framme tas alltså bort under hela saneringstiden. Bara det som absolut är nödvändigt för överlevnad ska finnas kvar av lösa tillbehör under saneringstiden.

Glöm sedan inte att sanera saxar, bortsar o s v. Dessa kan man med fördel ånga (om smittan går bort av det).

Glöm heller inte handdukar, bord och liknande tillbehör, kort sagt, allt som kommit i kontakt med hunden.

Att ånga ur leksaker, borstar, trimbord o s v är en bra metod. Det är inte alltid lätt att komma åt t ex en borstes botten under piggar, eller en kam mellan tänderna. Det är heller inte lätt att komma åt i springorna vid lister kring trimbords kanter. Man måste vara kreativ i sitt tänkande när man sanerar och framför allt förstå sig på smittan och dess sätt att smitta. Är det en levande smitta så ska man förstå sig på dess levnadscykel för att kunna göra ett bra sanerings arbete.

Sanera burar och galler.

Man kan måla om så mycket det bara är möjligt när man sanerar för att vara säker på att få bort allt. Även t ex gallerburar kan målas om, likaså möbler.

Alla billigt kan man passa på att slänga, t ex hundleksaker, och sedan börja om från början efter att allt är sanerat. Under saneringstiden kan man vara utan leksaker eller tillverka egna som bara är att slänga så fort de blir smutsiga eller har varit mer än någon dag. Läs mer om egentillverkade leksaker.

Släng krattor och allt av plast som kan ha kommit i kontakt med smitta. Det finns alltid mikroskopiska sprickor i plast som är nästan omöjliga att helt sanera, men ångar man kan man ha tur att bli av med smitta även i plast. Samma gäller levande material, som bast, trä o s v. Solida material kan målas efter rengöring.

I t ex plastleksaker, plastskålar o s v uppstår små minisprickor mycket fort. Så små så man inte kan se dem med blotta ögat. Dessa sprickor kan innehålla farliga bakterier och smittor i stora mängder. De är nära nog omöjliga att rengöra helt.

Kom ihåg att en enda smula smitta räcker för att faran är över oss igen.

 

 

AVFÖRING och URIN

Avföring ska avlägsnas omedelbart, om möjligt. I alla fall så snart som möjligt. Vid vissa infektioner är det fördröjning på ooystor i avföring innan de smittar, medan vissa är farliga direkt. Man måste alltid läsa på om det man sanerar för. Ibland smittar vissa saker genom urin. Läs på om "din" smitta och rikta saneringen så gott det går, men trots det är vissa grundläggande metoder aldrig fel, som t ex att hålla undan avföring för att hålla så rent som möjligt kring djuren.

Det är bra att skura alla verktyg man har före och efter sanering. Att måla om dem är också ett sätt att bidra till stopp av överföring av hundparasiter. Även t ex spett är det bra att passa på att snygga till, för nytta och nöje.

 

 

 

UTOMHUS

Elda marken eller kalka marken hjälper mot vissa smittor, läs på om "eran" smitta.

Viss smitta är inte möjlig att sanera i omgivningar/mark. De överlever alla kända bekämpningsmetoder. Om man är i den situationen finns det fortfarande några olika sätt att gå till väga, antingen:

 

 

BÖRJAN OCH SLUTET

Är det långtidsbehandling så är det alltså bra att börja saneringen med allt och också avsluta saneringen med allt en gång till. Andra saneringen ska vara lika omfattande, men ska naturligtvis gå fortare, då allt överflödigt redan är undanplockat och allt är ganska nysanerat och har hållits efter extremt noggrant under behandlingstiden, om man gjort rätt.

 

 

Använd rätt medel för rätt sanering

Man MÅSTE ta reda på vad man vill sanera mot och sedan använda rätt medel/metod för att sanera just för den sjukan.

När man skurar och rengör för sanering mot t ex giardia, så måste man ta reda på vad som "hjälper" mot just det man ska sanera, i detta fall t ex giardia.

När man läser på om giardia ser man att det enda som dödar giardia är temperaturer under 0 grader 1-2 dygn eller över 60 grader så är det detta som gäller.

Då hjälper t ex inte klorin, såpa, skurmedel mot virus, blekmedel (som inte är godkänt i Sverige), amoniak o s v.

Det finns också skurmedel som blir förstörda, dess effekt förstörs, om man t ex utsätter dem för mycket hög värme. Så om man t ex ska skura golv för att sanera giardia och absolut vill använda ett medel som man "tror på", så är det smartast att använda det andra medlet först, och sedan använda skurning med värme över 60 grader.

På det viset får man flera funktioner i skurningen på en gång, eller snarare dubbelt så mycket jobb, men kanske dubbelt så bra?

Kom bara ihåg att det andra medlet inte gör ett dugg för att sanera giardian.

 

 

Hur fungerar rengöringsmedel?

Olika skurmedel fungerar i princip som så att de riktar sig mot specifika saneringar med olika PH värdet.

En "sjuka" (virus, bakterie, svamp, parasit etc) har svårt för vissa PH värden.

Vissa medel har väldigt olika PH värden som ger död åt de som inte tål det PH värdet.

Ta t ex giardia, de tål alla PH värden. Men de tål inte vissa temperaturer!

Mer om parasiter, bl a giardia.

 

 

EGEN UTRUSTNING

Medan man sanerar så frigör man massor av snusk, allt riskerar att hamna på dina händer, allt som dina händer hanterar måste därför handhas med största försiktighet.

Sprit på en tops som man gnor noga med när telefoner och mobiler är avstängd och sedan måste mobilen torka ordentligt innan man sätter igen den igen, kan göra viss nytta. Samma behandling med datorer m m.

Sanerar man noga så kan det vara bra att ha mobiler och liknande i en plastpåse som man byter regelbundet, tills man sanerat klart. Har man dåligt ljud kan man behöva göra ett litet hål vid hörselsnäckan, annars behövs inte det heller. Datorns knappar kan man linda in i plastfolie/gladpack efter rengöringen.

En stor fördel med de nya mobiltelefonerna som kan skrapar på skärmen istället för att ha knappar, är att man slipper alla bakterier och snusk som blir mellan knapparna och kan vara upphov till smittspridning när man t ex sanerar.

Om man gör en grundlig sanering så kanske man kunde passa på att byta telefon på en gång?

 

Vardagsstädning.

Olika små knep vid städning.

Mer om hundgårdsstädning och dess olika verktyg.

 

Uppdaterad 2020-06-21

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström