Leksaker köpta utan ljud

 

Lekar med hund berikar hundens liv och om du leker med din hund fördjupas er kontakt.

 

Förr slängde man pinnar och bollar till hundar så de blev hysteriska. Idag har vi ersatt det med klicker...

 

Det finns betydligt större variation för flera olika lekar, framför allt, variera ofta!

 

Leksakerna är väl beprövade av mina hundar, vilket nog den skarpögde ser, om man tittar noga. Då många av dessa leksaker är använda i många år är de slitna därefter. Detta visar bara att det som är för hundarna i detta hus används för just hundarna också, inte bara för att stå på en hylla och visa upp vad bra grejer man har.

 

Tänk bara på säkerheten. Trots att sakerna är inköpta som hundleksaker så finns inte samma säkerhetskontroll för hundleksaker som för barnleksaker. Inga små eller vassa delar etc. Använd sunt förnuft. Det är tyvärr inte ovanligt att jag inte köper produkter för djur p g a att de kan bli farliga för djur.

 

Rep. Repdjur. Plychdjur. Mjuka leksaker, alla, utom råttan, men 
pip inuti.
Frisbees.

 

 

Lek som kan bli stress

Bollar har idag ett oförtjänt dåligt rykte i vissa kretsar, bollen är en helt underbar leksak, som allt här i världen ska det dock inte överdrivas. Vi vill inte ha boll-dårar, som ibland förr i tiden också kunde vara pinn-dårar. D v s ett stressmoment.

En hund som steriotypiskt upprepar samma rörelsemönster om och om igen kommer in i en stress-situation där vissa delar av kroppen blockerar sig, den går in på auto piloten. Dessa stress beteenden ökar stresshormoner (kortisol) i kroppen som i sin tur bryter ner hunden, när det blir för mycket av det, kroppen bryts ner fysiskt såväl som psykiskt.

 

Lång "korv". Köpt
pinne.
Tunnlar ihopfällda, i flera olika storlekar och modeller. Ett flätat rep.

 

 

Pinnar

Pinnar har ofta ett oförtjänt dåligt rykte. Visst finns det skador som orsakats av pinnar, men vi måste inse att även en trottoarkant kan göra illa en hund, vi kan inte ta ifrån hunden att få leva.

Mina hundar plockar gärna upp pinnar och bär med hem. Inte ovanligt är det en pinne med hem var eller varannan dag. Varje dag är det pinnar med i spelet på promenaden, även om de inte släpar hem dem alla. Mina hundar har aldrig gjort sig illa på en pinne.

Numera finns det pinnar att köpa på djuraffärer. Jag skulle naturligtvis prova. Enligt försäljaren så skulle det vara ett träslag som hundar skulle tycka extra bra om att tugga på + att de inte skulle gå att splittra i småstickor och de skulle därför vara säkra. Nog är de säkta allt! Inte en enda hund har tagit dessa 2 pinnar i munnen sedan jag köpte hem dem för flera år sedan! Gissningsvis 50 hundar har haft tillfälle att leka med dem. Inte en enda har velat veta av dem på minsta vis...

 

 

Plast

Många hundleksaker är av plast. Jag tror vi ska se upp med så mycket plast till våra hundar. Speciellt då blivande avelsdjur eller avelsdjur. Anledningen är gifter som är hormonstörande i plasten. Läs mer här.

Denna varning gäller dess värre även vissa giftiga färgämnen som många gånger finns i bl a billiga koppel och halsband, men även i så kallade tuggknutar till hund. Håller man sig t ex endast till Alacs koppel och halsband är ALLA färger testade så det använgs enbart giftfria färger i samtliga deras produkter.

Farliga plaster finns också i vissa tyger.

I t ex plastleksaker, plastskålar o s v uppstår små minisprickor mycket fort. Så små så man inte kan se dem med blotta ögat. Dessa sprickor kan innehålla farliga bakterier och smittor.

 

Höna. Rep. Flytande apportbock.

 

 

Tuggben vs köttben

Tuggknutar och liknande som består av torkad hud i olika varianter, kan ge bl a kräkningar, dåliga magar o s v. Vid malda tuggben ökar ofta problemen, då hundarna får i sig ännu mer och mycket fortare av dem. Dessutom kan hunden lätt få dålig aptit, delsvis p g a tuggandet men också p g a gifter.

Köttben är väldigt fin sysselsättning för hund förutom en extra kalsium källa, ett överskott av kalsium, som inte är farlig, är klart att föredra. Man kan se i avföringen efter en hund när den fått i sig ett rejält överskott av kalk, avföringen blir ljus och smulig, torr. Det är nyttigt för hundar att få i sig en överdos av kalk mellan varven, speciellt för unga och gamla hundar. Allt överflöd av kallt kommer alltid ut via avföringen, och därför är kalk omöjlig att överdocera.

Vissa ben som är sköra så hunden får sönder dem i småbitar eller vassa partiklar, bör tas bort från hunden så den inte får i sig bitar som kan rispa sönder hunden utvärten med dessvärre även invärtes.

 

Stora tunnlar i flera olika modeller. Små tunnlar i flera olika modeller. S:t Bernhardshund i tyg, som
man sätter på fingeret.

 

 

Roadkill

Leksaker som är platta mjukdjur, ofta med en eller flera pipar i, de är "trasor" för främst dragkamp.

Ordet roadkill kommer från USA, där är det vanligt att man skrapar upp överkörda, platta djur som blivit dödade i trafiken, dessa kallas roadkill.

Vissa kallar också dessa leksaker RIP, det är också från Amerika. RIP är en förkortning på "Rest In Peace". Det betyder vila i frid. Alltså en förlängning på att roadkill ska få frid i sin nya tillvaro efter döden.

Vissa skojar till det och kallar dem ripalicious. Översatt ungefär roliga eller smakfulla att slita sönder.

Hundana gillar ofta denna leksak, själv önskar jag att de fanns i mycket längre utförande, så många hundar kan vara med på samma leksak.

De har en egen sida.

 

Rep. Tunnel. Dragkamp leksak.
Photo: AH

 

 

Tunnlar

En hund behöver inte träna agility för att ha roligt i tunnlar.

Vissa av de tunnlar jag har är köpte för katt men fungerar utmärkt för små hundar.

En av de stora tunnlarna som jag har är köpt på Ikea, den är för barn. Den är ljusblå och vadderad (se bild).

Mer om agility.

 

 

Varning!

Alla leksaker som kan gå sönder, tygsaker som hundar kan få upp i sömmar, latexleksaker de kan bita sönder och få i sig plaster, påsydda ögon o d, måste man passa sig! Om man har en enstaka hund som aldrig visat tendens till att göra sönder något kan få ha dessa saker hela tiden. Hundar som man inte vet eller som man vet har bitit sönder tidigare, ha nere dessa saker till hundarna och lek med hundarna, men bara under uppsikt! Ta sedan bort dem mellan lekarna.

 

Alla sådana här små extra saker som man lägger in i vardagslivet ger hunden sysselsättning och gör hunden kreativ.

Hos oss har vi MASSOR av sådana här saker för oss många gånger varje dag. Ibland använder vi egna leksaker, ibland köpta leksaker.

 

Lek med leksaker
Leksaker, aktiveringsspel för hund som man laddar med godis
Leksaker bollar
Leksaker för hund, hemmagjorda eller avsedda för annat än hund
Leksaker för hund, köpta
Leksaker för hund, roadkill

 

Uppdaterad 2022-05-31

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström