Städning miljövänlig

 

Exempel på miljövänligt är bl a att ämnen är naturliga. Ämen är nerbrytbara utan att lämna gifter i naturen. Ämnen är ej allergiframkallande. Ämnen är högkonsentrerad så den tarvar mindre förpackning och transport p g a sin mindre storlek.

 

Hundar är långt ner efter golvet. Hunden påverkas mer av mark och golv och vad som används och finns på sådana ytor. Människan står upp på två ben. Våra andningsorgan är långt ifrån underlagen. Vi påverkas mindre av vad som finns på marken, även om det är farligt för oss också att använda onödigt skarpa medel som ger hälsoproblem.

 

 

Salt polerar och suger åt sig fukt.

Bikarbonat polerar och neutraliserar lukter.

Diskmedel löser fett.

En trasa lätt fuktad tar bort hundhår på de flesta material.

Ris suger åt sig fukt.

 

 

Ättika 24 %

Ättika är miljövänligt.

24 % är billigare att köpa. Det är mer miljövänligt att köpa än t ex 12 % eller 6 % ättika. Anledningen är enkel. Vi har vatten hemma i våra kranar och kan blanda ut till rätt styrka själva.

Att köpa mer utblandat direkt ger större förpackningar som ger större utrymme i affären, som därmed behöver vara större och kräver mer. Det går åt mer material till en större förpackning. Det går åt mer transport till större förpackningar. O s v.

 

 

Såpa och ånga

Bl a ångstädning och såpa är också högst miljövänligt. Det står mer om det på sidan om städning.

 

 

Bikarbonat

Fördelen med bikarbonat och djur är att det är ofarligt om djur får i sig bikarbonat. Dessutom är det miljövänligt.

 

 

Engångsartiklar

Bra papper som jag tycker är både drygt och effektivt är stora rullar från Lidl med en elefant på. Det går inte sönder så lätt och har hög uppsugningsförmåga.

 

Hushållspapper.

Photo: AH

 

Skoskydd, blåa i plast med resår, finns att köpa på Dollar Store.

Engångshandskar finns lite överallt numera. Bl a på Dollar Store och Claes Ohlssons.

 

Engångsskoskydd i korg i hallen.

Photo: AH

 

 

Dålig lukt i toaletter, i kylskåp etc:

Dålig lukt. Speciellt effektivt mot röklukt. Ställ en skål med ättika i rummet där problemet är. I bilen. I kylskåpet. I skafferiet. På toa. Eller var som helst. Ju större yta som exponeras mot luften, ju effektivare luftrenare.

Bikarbonat på ett fat. Ha det ståendes där lukten är dålig. Rör om ibland i bikarbonatet. Byt ut nån gång i månaden.

Vid främjande av god lukt, häll i doftolja i bikarbonaten.

Ju större yta bikarbonat mot luften, ju större effekt.

ELLER:

Ättika 24 % på ett fat. Ha det ståendes där lukten är dålig.

Ju större yta ättika mot luften, ju större effekt.

230107 Man kan helt enkelt prova att ta bort ättikan eller bikarbonaten (vilken metod man nu provar) lite nu och då, och se om lukten är borta. Är lukten inte borta så finns det kvar som orsakar den dåliga lukten och behöver åtgärdas.

Jag har haft mest hjälp av ättika genom åren.

 

 

Inbitna fläckar

Ibland kan det finnas fula fläckar efter urin. Speciellt vanligt bland de som haft katt i huset, eller utanför.

Prova ättika 24 %. Spraya direkt på fläcken och torka.

Pinkfläckar: Spraya på ättika, torka. Skölj rikligt med vatten efteråt på bl a träytor. Spraya på ställe som inte syns först. Det händer att vissa underlag blir missfärgad av ättikan. Som t ex trä. Då är det bara att se till att skölja rikligt med vatten efter man rengjort med ättikan. Då finns ingen risk att förstöra underlaget.

Vill man få bort t ex urinlukt från t ex en husvägg, eller ett träd, så kan man strö på koncentrerad bikarbonat. Träden klarar bikarbonat utan att skadas av det, liksom husfasader, metall o s v.

Får man en intorkad urinfläck kan man ta bikarbonat på fläcken och lite citron på det, låt stå någon halvtimme. Sedan är det bara att torka.

Har man hårda fläckar, alltså när urin e d frätt ner i underlaget eller om det blir smutsigt i hundsängen som är svårt att få bort, kan man använda bikarbonat. Häll ren bikarbonat på golvet eller i hundsängen, låt den stå några timmar, dammsug eller torka efteråt.

Har urinen grävt sig in i underlaget så prova toarengöringsmedel. Lägg på toarent konsentrerat och låt verka 15 minuter och torka sedan bort det hela med rikliga mängder vatten. Detta kokar ur missfärgningarna, men man får leta, då de flesta toarengöringar inte är speciellt miljövänliga.

Flugskitar (små svarta prickar) som fastnat. Ta en blöt handduk över skitarna och låt det vara nån timme. Sedan är det bara ett rengöra objektet. Se bara till att underlaget där skitarna sitter tål att vara fuktig en stund.

230107 Kaffe: Ta bort kaffefläckar i tyg. Sug upp vätskan med papper. Blanda två koppar varmt vatten och en msk vitvinsvinäger och en msk diskmedel. Gnugga medlet på fläcken. Upprepa tills fläcken är borta. Badda bort det sista med rent kallt vatten och sug upp kvarvarande rent vatten med papper.

230107 Missfärgning i porslin, då även kaffe te missfärgningar: Diska i ättika. Om det sitter hårdare: Häll i ättika 12 % (= en del ättika 24 % och en del vatten) och låt stå 15 minuter. Diska sedan noga.

Toalettmissfärgning: Spraya på 24 % ättika. Låt verka 15 minuter. Skölj med vatten. Detta gör rent hela vägen ner i och genom hela kröken.

 

Engångshandskar.

Photo: AH

 

 

230107 Rengöring CD skivor

Rengör CD skivor med ättika. Ta ättika på en bomullstuss och torka rent skiva. Skölj noga med rent vatten efteråt.

 

 

230107 Mögel

Ta konsentrerar ättika 24 % och rengör fläcken. Torka sedan rent det hela med vatten. Se sedan till att det är helt torrt innan det är klart.

 

 

220107 Sköljmedel

Ekovänligt sköljmedel: Ättika 24 % 2 dl + Vatten 5 dl + Eterisk olja 5-7 droppar. Vill man ha oparfymerat utesluter man endast den eteriska oljan. Sätt i ättika och vatten i en glasflaska. Ruska om. Sätt i eterisk olja efter behag. Ruska om. Ruska om innan användning. Ta ca 2 msk av medlet till en tvättmaskin och sätt i sköljmedelsfacket.

Eller:

1 dl bikarbonat i sköljmedelsfacket istället för sköljmedel gör hundfällar mjuka utan att tillföra kemikalier.

 

 

220107 Strykning

Bli av med skrynklor i tyg: Ta några isbitar och det skrynkliga tygstycket i torktumlare. Kör ett kort program. Klart.

 

 

Fönsterputs

1 msk ättika (24 %) + 5 dl varmt vatten och några droppar yes. Häll i sprayflaska. Putsa på som vanligt. Fungerar också utmärkt på plexiglas t ex i hundluckor m m.

 

 

Rengör micron

Ättikssprit i en skål med varmt vatten. Pressa i en halv citron. Sätt igång micron på full effekt i någon minut. Torka.

 

 

Ungsrengöring

Ta hälften bikarbonat och hälften vatten. Stryk blandningen på ungsväggarna. Spraya på ättika (hälften 24 % ättika + hälften vatten). Låt fräsa och när det slutar fräsa, torka ur med fuktig svamp.

 

 

Vitmögel

Tvätta bort vitmögel med giftfria metoder, blanda vitvinsvinäger 12 cl + 6 cl vatten i en sprayflaska. Spraya och torka, tills möglet är borta. Sedan får man se till att fukten åtgärdas, annars kommer möglet tillbaka.

 

 

Rengöring av kakelfogar

Blanda bikarbonat och vatten till en konsistens som tandkräm. Stryk blandningen på fogarna. Låt verka i 15 minuter. Skrubba med fuktad tandboste. Skölj.

 

 

Metallputs

Bakpulver och citron gör mässing blank!

Bakpulver och citron är miljövänligt.

230107 Missfärgat rostfritt stål: Doppa en trasa i 24 % ättika och stryk på ovanpå det misfärgade omårdet. Torka sedan av ättikan med en bomullstrasa. Doppa sedan bomullstrasan i lite olivolja. Torka bort smutsen. Då ska det bli skinande rent.

 

 

230107 Avskräcker katter

Katter som man vill hålla borta. Katter gillar inte citron.

Detta är anledningen till att man inte bör använda rengöringsmedel med citrondoft när man har katter. Eller för den delen, om man använder citron för rengöring bör man tvätta bort citronen efter rengöring.

 

 

Mer om

Mer om allmän städning. Bl a ångstädning såpa som också är högst  miljövänligt.

Mer om grundligare sanering.

Mer om hundgårdsstädning och dess olika verktyg.

 

Uppdaterad 2023-01-07

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström