Städning

 

Lite allmäna knep av något som är väldigt viktigt, att hålla rent kring hundarna.

 

Man kan inte göra rent med smutsig trasa. Alltså, om man torkat bänk, golv eller vad det nu är, så blir svabben snabbt smutsig. När man fortsätter att använda denna svabb fortsätter man istället med att smutsa ner, istället för att göra rent.

 

 

Skurning och allmän rengöring

Hundar smutsar ner. Ånga istället för kemikalier är helt enkelt överlägset. Vissa invänder att dessa ång-rengörings maskiner är dyra. När jag investerade i min första skurmaskin (H2O mop) använde jag den många gånger varje dag, på 3 månader hade jag sparat in lika mycket i rengöringsprodukter som maskinen kostade tillsammans med frakt och allt. Varje månad efter det är bara ren vinst. Första maskinen höll i två år, sedan var skaftet för trasigt för att använda men handenheten gick fortfarande att använda.

 

Photo: AH

 

Rengöringsmedel är mer eller mindre skadliga. Mycket av hundars smuts är väldigt fett. Diskmedel är ett bra rengöringsmedel om man inte har ångmaskin. Yes är ju överlägset.

 

 

Skura

Har man inte skurmaskin så är det vanligt att man har en vanlig mopp. Moppen har en förfärlig förmåga att släpa runt med vatten som är förorenat av smuts. Det skjutsar runt med hundhår överallt som är svår att få upp med en mopp.

Vileda UltraMax är dyr, men väl värd det, om man får tag på en. Den tar med håren bort mycket bättre. Den är torrare och därför lämnar den inte ränder med smutsvatten efter sig vid torkningen.

Inköpt 2018 kostnad: Skaft med mopp 199:-. Hink med utvridare 131:-. Extra mopp 91:-.

 

Photo: AH

 

Oavsett vilken typ av mopphuvud man använder så måste man byta det ofta, väldigt ofta. Jag skulle säga som allra minst varje gång den varit i kontakt med avföring.

 

 

Ångmaskiner av olika slag

Ånga istället för kemikalier är helt enkelt överlägset.

Vissa invänder att dessa ång-rengörings maskiner är dyra. När jag investerade i min första skurmaskin (H2O mop) använde jag den många gånger varje dag, på 3 månader hade jag sparat in lika mycket i rengöringsprodukter som maskinen kostade tillsammans med frakt och allt. Varje månad efter det är bara ren vinst.

Första maskinen höll i två år, sedan var skaftet för trasigt för att använda men handenheten gick fortfarande att använda. Lika var det med den andra och tredje. Efter 6 år gick första handenheten sönder!

Så finns det mindre ångmaskiner, som enbart är handenheter. Jag har också provat sådana.

Jag hjälpte en vän att storstäda och var bara tvungen att få tag i en ångmaskin för att få ordentligt rent. Då investerade jag i två handenheter å min väns vägnar. En nyinköpt och något senare också en begagnad.

De två maskinerna var av två olika märken. Den ena sorten har jag numera provat två stycken av.

Först den som jag sågar:

När jag ska sätta igång den får jag vänta enormt länge innan den blir varm, 3-4 minuter beroende på om den är helt kall eller inte. De var båda extremt klena som var av detta märke och vattnet tog slut otroligt fort, använder man den nästan hela tiden räcker vattnet i max 3 minuter. Den andra fungerade på detta klena vis 2 gånger, sedan gick den sönder!

Varje gång jag får slut i den måste jag vänta enormt länge (ca 9 minuter) innan den går att öppna och fylla på, på nytt. Detta trots att jag följer alla anvisningarna, som bl a innebär att all ånga ska släppas ut efter man dragit ur sladden, tills det inte kommer något mer ånga.

Sedan under gång så ska man hålla in knappen som behöver kraftigt tryck för att maskinen ska fungera HELA TIDEN! Jag som reumatiker får ENORMT ont i händerna av detta. Det finns en låsmekanism, men den är till för att låsa så knappen inte går att använda alls!

 

Biltemas.

Den vita.

Photo: AH

 

Så har jag provat samma sak av Biltemas variant. Den var betydligt kraftfullare, trots att jag köpte den begagnad, till skillnad från de två andra maskinerna.

Så har jag naturligtvis använt den stora och omfattande H2O moppen som handenhet (se bild längst upp på denna sida). Den är naturligtvis överlägsen p g a sin styrka och sina många funktioner.

Men som enbart handenhet kan biltemas nästan mäta sig med den stora i tryck, och är dessutom lättare och smidigare, och har rum för nästan lika mycket vatten som den stora maskinen.

Den stora behöver man inte hålla in en knapp hela tiden när man använder. Biltemas måste man det men den knappen är betydligt enklare att hålla ner och kräver ingen kraft för att hålla intryckt hela tiden.

För att jämföra biltemas med den "vita" maskinen. Biltemas: Uppvärmning när den är kall: 4 minuter. Användning: 11 minuter. Innan man kan fylla igen: 20 sekunder. Omuppvärmning: 1 ½ minuter.

 

 

Hundhårsanering

Sämsskinn är fenomenala till hundägare, dubbelt upp för de med korthåriga hundar.

Sämsskinn är också mycket bra vid städning av hundhår.

Extremt korthåriga hundar kan man mycket fördelaktigt "smeka" och "borsta" med ett sämsskinn istället för naturhårsborste. Mer om pälsvård.

Man kan linda sämsskinnet kring en svamp, eller använda som det är.

En vanlig svintosvamp går också bra att försöka sanera hundhår med.

V7 borstar är toppen för att ta bort hundhår. Se mer om V7 längre ner på denna sida.

En vanlig hårborttagningsrulle som är som en tejp som man rullar på underlaget fungerar också bra.

Dammsugning är given, naturligtvis.

Man måste prova sig fram, allt beror på hårens struktur i kombination med underlaget.

 

 

Tvätt

Har man möjlighet är det toppen att förvara smutsiga liggunderlag utomhus till det är dags att tvätta, på det viset slipper man ha mer hundlukt inomhus än nödvändigt.

Undvik tvättmedel och sköljmedel med stark doft. Det är fler hundar som får allergiska reaktioner än de flesta förstår.

Vill man känna sig säker för allergi så kan man tvätta i såpa eller Yes och avstå helt från alla former av sköljmedel.

 

 

Tvätt och tvättmaskiner

Behöver man göra rent tyghalsband och tygkoppel kan man slänga dem i en tvättpåse i tvättmaskinen.

Man kan också handtvätta dem, ta bikarbonat i varmt vatten och låt stå i 30 minuter, skrubba och skölj.

Hundfällar har med sina mängder hundhår en förmåga att göra sönder tvättmaskiner. Vill man ha en tvättmaskin som fungerar längre så är det bra att ha fällar i tvättpåsar under tvättningen. Man kan också karda fällarna innan man tvättar dem för att få bort så mycket hundhår som möjligt. Har de hängt ute så har också lite lösa hår förhoppningsvis försvunnit med vinden. Kombinera gärna dessa.

Har man möjlighet att få tag i en halvautomatisk mattvättmaskin så har man en maskin som man nästan kan använda för evigt.

Sköljmedel och hundar bör vi undvika för att minska kemikalier till hundarna. Istället kan man använda 1 dl bikarbonat till en hundtvätt, det mjukgör tygerna utan att tillföra farliga kemikalier.

Läs mer om farliga kemikalier.

 

 

Avlopp

Idag får hundar så fet mat så man riskerar att spola ner mycket fett i avlopp.

På rutin kan man ånga med en "ångmaskin" ner i avloppen, varje gång man städer. Detta är alltså i förebyggande syfte.

Om avloppet blir långsamt så rensas detta lättast med Yes diskmedel + kokande vatten. Efteråt kan man ånga i avloppet, som avslutning.

Avlopp där man badar hundar:

Först och främst, se till att ha skydd för avloppet. Myggnät går bra, eller t o m en tunn handduk över avloppet. Det finns massor av olika skydd att köpa idag också. Se till att det täcker avloppet, och det gör ingenting om det täcker en bra bit runt avloppet också.

Se till att hålla undan hundhåren hela tiden. Inga hundhår ska ha en chans att ta sig ner i avloppet.

Även om man är noga är det inte fel att göra en rejäl rengöring i avloppet mellan varven. Speciellt om avloppet börjar vara trögt.

Öppna och rensa ur manuellt. Sedan gör man en lite djupare rengöging:

Bikarbonat, ättika, salt, hett vatten.

Häll först salt ca 1 dl i avloppet. Sedan bikarbonat ca 1 dl uppepå det. Till sist ättika ca 1-2 dl. Allt sköljd ner med hett/kokande vatten ca ½-1 liter eller mer.

Låt detta fräsa och spotta tills det stillar.

Häll efter med hett vatten på slutet för att rensa riktigt ordentligt.

Man kan sedan avsluta med att ånga ner i avloppet.

 

 

Rensa avföring / Städning av tomt

En bra sopskyffel på skaft med tillhörande sopborste går bra att sopa upp mindre avföring med och till stora en skyffel för hästar, om avföringen ligger på slät backe, sand eller slätt golv. Större avföring eller avföring i gräs är det bra med en skyffel med tillhörande skrapa, en hundplockare som t ex Häromi säljer.

I snö eller högt gräs och ibland is går det bra att använda en vanlig platskratta för att kratta upp avföringen från de hål som ofta bildas av värmen och avföringen sjunker ner i.

Som skrapa att skrapa upp lite avföringen med kan man på släta underlag använda en borste. I annat fall fungerar ett rakt ogräsrensar järn (bilden nedan) utmärkt. Baksidan av en skrapa för hästar fungerar ibland också, berode på hur skrapan är utformad. Ibland får man hjälpa till och böja den lite så man får en bra vinkel.

På Granngården kallas detta ogräsrensar järn "gångskyffel". Jag skulle nog snarare vilja kalla detta gång-järn.

För att inte få dessa hjälpmedel till smittspriare är det bra att man rengör dem noga, ofta. Ånga eller kokhett vatten är toppen för rengöring. Har man många hundar är det inte helt fel att en eller ett par gånger per år måla om dem också, för att minska risken för smittspridning.

 

Photo: AH

 

Vill man "tillverka" en skrapa själv, man man ta en spade i plåt och kapa och böja. Man kan också ta en vanlig räfsa och använda baksidan + eventuellt vinkla den i önskad vinkel, vid behov.

Slyffel har den egenheten att ofta vara liten, så man får springa och tömma stup i kvarten, speciellt om man har stora hundar. Men det är inte alls dumt med en slyffel för hästar. Skrapan för hästar går också bra att använda men jag föredrar då att den är böjd vid användning för hund.

Den sortens skyffel som jag fått tag i (bilden nedan) har ett för mig perfekt vinklat hantag också, som skonar min onda handled så gott det går. Den är inköpt på granngården. Den är för hästar.

 

Photo: AH

 

OBS! Var extremt noga att rengöra utrustningen regelbundet! Gärna med ånga.

Bajspåsar fungerar naturligtvis bra det med. Fast i längden är det inte klimatsmart, fast hygieniskt.

Har hunden gjort fläckar på t ex husväggar, eller på träd, eller på metall, så kanske man vill få hunden att sluta med det.

Om hunden urinerar på metall är det snart att metallen börjar rosta.

Ställ för något. Om det inte fungerar får man träna hunden. Vid båda tillfällena gäller det att hålla rent, så hunden inte lockas tillbaka p g a lukten.

Sanering: Vill man få bort lukten från t ex en husvägg, eller ett träd, så kan man strö på koncentrerad bikarbonat. Träden klarar bikarbonat utan att skadas av det, liksom husfasader, metall o s v.

 

Mer om hundgårdsstädning och dess olika verktyg.

 

 

Snabbtorkning

Speciellt valpar gör olyckor på golvet ibland.

Hushållspapper och en spray innehållande vatten räcker långt för en enkel snabbtorkning. Man kan då också ha i bakteriedödande i vattnet. Man tar upp olyckan, sprayar på fläcken och torkar med nytt papper. Allt är som nytt igen.

Jag själv använder Virkon*S, det finns på Granngården och på Apoteket.se med flera ställen. Jag häller Virkon i vattnet som jag använder vid snabbtorkning. Virkon bör däremot inte användas på metallytor.

Virkon har varit i långsiktig användning numera, det har bevisat sig vara effektiv mot bl a virus, mykoplasma, bakterier, svampar och sporer. Virkon är dessutom miljövänligt.

Man kan ha lite Yes eller såpa i vattnet, men gör man rent omedelbart så ska det inte behövas. Har avföring eller urin legat över natten så kan man spraya på lite vatten eller blandning och låta det vara några minuter innan man torkar. Vid sådan torkning tycker jag att vatten med såpa är mest effektiv.

Har bajs blivit nertrampat så kan man skrapa med en helt vanlig kökskniv utan tänder, skrapa försiktigt. Har man ett absolut slät underlag kan man använda en spackelspade. När man tagit bort det mesta kan man spraya på lite vatten eller blandning och låta vara någon minut innan man tar bort det sista. För att försäkra sig om att man fått bort allt är det säkrast att använda känseln. Igen, vatten med såpa tycker jag är effektivast sådana här gånger.

Stryk med fingrarna över underlaget för att försäkra er om att det inte finns minsta lilla smula avföring kvar. Det fungerar också på urin, finns det kvar urin är underlaget inte halt, utan tjärvar. Ett par bra engångsplasthandsar är inte dumma att ha.

Får hundarna en favoritplats som de gärna återvänder till och gör sina behov så bör man använda ättika, se nedan.

 

Bra papper som jag tycker är både drygt och effektivt är stora rullar från Lidl. Det går inte sönder så lätt och har hög uppsugningsförmåga.

 

Photo: AH

 

 

Lösa upp smuts, snabbsanering. Hur man får loss smuts snabbt som sitter hårt eller djupt.

En sprayflaska med såpa och vatten. Om såpan är gul eller grön har ingen som helst betydelse, förr var det skillnad, idag är färgämnen det enda som skiljer de två sorterna åt. Grön = med färgämne, gul = utan färgämne.

Spraya på smutsen, så löses den upp på mindre än en minut, om det är en tunn smuts. Sedan är det bara att torka.

Är det däremot blod, t ex en stor hund som löper och har droppat golvet fullt i blod, så är ett bra knep Yes blandat med vatten som man sprayar på, väntar någon halvminut, och sedan torkar av.

Har urin frätt ner i underlaget rekomenderar jag att koka ur det med vattenånga.

Men det finns ett kemiskt snabbknep, toa-rent. Sätt på och låt verka någon/några minuter (se förpackningen) medan rummet är TOMT på djur och människor (nog för att människan också är ett djur) och håll väl ventilerat. Sedan torka bort.

Ibland får man göra om proceduren flera gånger. Även om man gör det på raken kan det bli bättre och bättre resultat för varje gång i flera omgångar innan man nått det bästa resultat som går att få.

 

Före toa-rent.
Efter toa-rent.
Efter bikarbonat.
Photo: AH

 

Har man hårda fläckar, alltså när urin e d frätt ner i underlaget eller om det blir smutsigt i hundsängen som är svårt att få bort, kan man använda bikarbonat. Häll ren bikarbonat på golvet eller i hundsängen, låt den stå några timmar, dammsug eller torka efteråt.

Får man en intorkad urinfläck kan man ta bikarbonat på fläcken och lite citron på det, låt stå någon halvtimme. Sedan är det bara att torka.

 

Matta med max ½ mm fördjupningar.
Efter knäskurning med såpa och vatten.
Efter ångrengöring.
Photo: AH

 

Ska man skaffa nytt golv så ska man tänka till först. Är det för stora fördjupningar är det svårstädat.

Ska ni fräscha upp golven och har hund/hundar? Vill man ha lättstädade golv så ska man tänka på att använda sin känsel.

Känner man att golvmattan käns hal, så är den lättare att städa.

Har den lite fördjupningar så är den ganska ok att städa.

Är den mönstrad med stora nivåskillnader, alltså lite större fördjupningar, så är den garanterat mer svårstädad.

 

Matta med max ½ mm fördjupningar.
Efter knäskurning med såpa och vatten.
Efter ångrengöring.
Photo: AH

 

 

Luktsanering

Luktsanering ses väl inte riktigt som städning, men om det luktar illa så kan det verka som det är smutsigt, även när det inte är det.

Grunden till god lukt är ett rent hem.

Men sedan kan t ex hundar ha blöt päls, utan att vara smutsiga, våt hund luktar inte gott.

En spray med 24 % ättika kan man spraya ett par tryck på efter att man tagit upp en olycka, så lägger det en hel del av doften från urin och avföring, av de där luktpartiklarna som fortfarande finns i luften, som en känslig hundnos känner.

Har hundar kissat på t ex trä så urin gått in i träet, så kan man dränka träet i 24 % ättika upprepat. Det går då in i träet och tar bort urindoft.

Har man ett rum som lätt luktar mycket hund, t ex en hall där hundarna ligger och torkar efter en blöt promenad, eller kanske helt enkelt har en hörna i ett rum som är favoritplats för hund och därför kan lukta, kan också ättika användas här för att snabbare ta bort lukten. Man har helt enkelt några skålar eller liknande med 24 % ättika ståendes, detta dunstar och tar med sig luktpartiklar på en gång, man får fylla på med mer ättika vartefter det dunstar bort. Det år utmärkt att ha ättikan stå framme där för jämnan.

Ytan ättika som exponeras mot luften ökar och påskyndar sänkandet av dålig lukt. Ju större yta av ättika som möter luften, ju fortare och mer verkan.

Tar man en stor tallrik och häller på ättika så kommer det mycket snabbare ta bort dålig lukt. Ättikan kommer minska fortare med en stor yta mot luften, så man får fylla på oftare. Blir ättikslukten för stark så har man onödigt stor yta ättika frigjord mot luften, då kan det vara bättre att ha ett smalt glas eller liknande stående med ättika istället.

Fungerar naturligtvis i bilar m m. Ättikan tar dessutom effektivt bort kattlukt, röklukt m m på samma vis.

 

Några av skålarna som jag har ättika i på olika ställen av huset.

Photo: AH

 

 

Blandningar av preparat

I mina olika texter här, där det inte står annat i texten.

Ättika 24 % koncentrerad. Blandas aldrig ut för bästa resultat för hund.

Såpa ca 1/5-del flytande såpa, resten vatten.

Yes ca 1/10-del, resten vatten.

Olika bakteriedödande efter instruktioner för varje preparat.

Sköljmedel max 1/5-del, resten vatten.

 

 

Torra händer

Det är lätt hänt att händerna blir torra som fnöske av allt städande och torkande.

Jag har funnit att Galltvålen är enormt läkande och skyddande mot detta.

Galltvål är bra till mycket mer också.

T ex få bort gräsfläckar ur hundens päls. Den lindrar också vid t ex myggbett. Men fungerar också mycket bra på hundtrimmare/kynologer som har ständigt torra händer p g a alla återkommande bad.

Finns att köpa i flera olika varianter (bar, flytande och svamp) bl a hos Häromi.

 

Photo: AH

 

 

Sopa

 Häromi har en förträfflig sopkvast (V7) som är otroligt effektiv, på t ex mattor, men även på släta golv. Den tar effektivt upp både hår och grus, för att nämna några exempel.

Modellen av sop finns i tre varianter hos Häromi. En på långt teleskopskaft. En borste som får plats i handflatan för bl a kläder och en av mitt emellan storlek att använda t ex på soffor och bilar.

Jag har normalt inte mattor åt mina hundar, men då jag blir kvar med ungdomar som ska säljas brukar jag införa en matta, för att vänja dessa ungdomar med mattor. Annars är det lätt hänt när de flyttar att de börjar göra bus med mattan, då de är vana vid att allt som normalt finns på golvet här hos mig är hundsaker. Dessa mattor blir naturligtvis håriga fort.

 

Photo: AH

 

Kvasten är också otroligt effektiv när det man sopar upp är blött. Det gör att den äe extra effektiv i vårdutrymmen.

Här är före och efter bild när jag använt Häromis sopkvast. Hela mattan är rengjord enligt gamla modellen. Sedan är halva (vänster sida) borstad med denna borste, se högen med extra hår (och grus i botten av hårhögen) uppe i hörnet i vänster. Detta hår är alltså urtaget ur halva mattan efter normal rengöring.

Borsten har flera bra fördelar förutom att vara allmänt effektiv.

Dels så fastnar inte hundhår så man måste ta bort dem hela tiden för att få borsten att vara effektivt.

Är det blött så kan det fastna lite, men så fort det är lite hår som stoppar borstningen så ramlar gamla håret bort, så det är bara att fortsätta borsta då med.

Får man grus som fastnar i borsten (som det kan göra när det man borstar är blött) så är det bara att borsta på, borsten är fortfarande lika effektiv.

 

Nyckelpiga V7.

Photo: AH

 

Det går utmärkt att dra en vanlig gammeldags skurtrasa eller handduk över V7 borsten och använda till att torka upp blött, t ex när man badat en hund och det hamnat badvatten på golvet. Dess borst gör att skurtrasan följer borsten bra och inte tappas.

Är underlaget lite strävt så trasan tappar så är det bara att använda baksidan av borsten mot trasan istället, den sida där det är en gummiskrapa.

Eller så kan man bara använda skrapan direkt om underlaget är glatt.

Istället för skurtrasa eller handduk kan man också använda den superabsorberande Pluto-duken eller liknande. Finns bl a att köpa på Häromi.

 

Borste, samma modell som nyckelpigan ovan.
Photo: AH

 

Efter borstning är det bara att skölja borsten under rinnande vatten, så är den ren igen på någon sekund.

Denna sop bör p g a sina eminenta kvalitéer vara otroligt effektiv i trim och liknande ställen.

Om man har t ex strukturpanel eller träpanel, väv eller annat material där det fastnar t ex hundhår så fungerar V7 borsten toppen även där. Tak, väggar och golv spelar ingen roll, det går lika bra att använda denna borsta överallt.

 

Handborste V7.

Photo: AH

 

 

Ren hundmat

Om man har hundmat (torrfoder) stå framme hela tiden så är det viktigt att regelbundet tömma skålarna och diska dem. Maten som stått framme är full i damm m m så den ska absolut inte blandas ner i ren mat, utan ätas upp eller slängas. Smuts som kommer ner i säckar eller tunnor med ren mat tenderar att sprida sig bland den rena maten och förorena den. Smuts som blir lite äldre, flera dagar eller veckor gammal, kan bli giftig, speciellt om det kommit in blött i fodret. Som t ex dregel, när hunden äter. När jag fyller på hundmat i en mat-tunna eller mat-burk så är jag noga att ta bort det sista som är kvar sedan förra omgången innan jag fyller i det nya. Det är viktigt att man inte har en gammal skvätt hundmat i botten som riskerar att bli äldre och äldre ju längre tiden går. När hundmat blir för gammal så riskerar värdet i framför allt vitaminer att avta. Alltså innehåller inte hundmaten längre de värden som står på påsen och som hunden behöver få i sig.

 

 

Prova sig fram

När man får saker som är knepiga att skura får man prova sig fram.

T ex Yes ungsrengöring fungerar förvånansvärt bra på smutsade plastburar som är svåra att få rena. Där fungerar också toalettrent mycket bra, men sköljningen efter är extremt viktig, det är starka ångor från detta.

Mina nya hundsängar har ett tyg som är rena smutsmagneterna. Jag har fått provat mig fram där. Jag letar fortfarande sätt att lättare och snabbare får dessa sängar rena.

Jag fick 180814 hem dessa hundsängar.

Redan de första minuterna visade det sig att tyget i kanterna drog åt sig minsta lilla fläck, bara en hund satte upp sin tass på den. Något jag aldrig sett tidigare med något tyg, genom alla år, med hundar jag haft. Jag skyndade mig att lägga på en kudde, vilket inte var meningen att det skulle vara så. Kudden täcker dock inte hela sängytan, men större delen.

Efter en veckas användning fick jag ägna en timme med ånga för att få den ren. Det var rena helvetet att få bort fläckarna. Jag har aldrig varit med om dess like.

Den stora sängen täckte jag på en gång med en bia-bedd som var lika stor som sängen, som tur är, så den har klarat sig bättre.

Men ska man köpa en sådan säng och sedan en bia-bädd så går delar av funktion förlorad, dessutom blir sängen sammantaget dyrare än originalsängen.

Nästa gång kommer utan att tveka en sekund betala mer än det dubbla för att få originalsängen igen och få effekten av sängen, som jag ville ha från början, när jag köpte den. Originalet har dessutom nät på hela liggytan så alla hundar får det svalt.

Vitsen är att den dels blir varmare när det är kallt då den kommer upp från golvet. Det är inget jag har problem med, så det var inte därför jag skaffade dem.

Dels blir det mycket svalare när det är varmt, p g a att det är luftcirkulation under bädden som är på ben och då det är nät i sängen.

Den svalkande effekten är helt borta med dessa två hundsängar då den ena har en tjock, stor kudde på sig, den andra en tjock bia-bädd med kanter.

Våra nya hundsängar är vidriga att hålla rena. Nu (180919) har jag fått prova ett tiotal gånger att skura dessa hundsängar, så jag får dem så rena det går, utan att tillbrina timmtals flera gånger i veckan med att skura denna enda hundsäng. Bara att ha behövt skura dem så många gånger sedan de kom nya är helt sjukt!

Nu får jag dem rena med ca 10 minuters arbete med många mellanrum.

Först dränker jag dem i vatten blandad med såpa. Sedan får det stå och verka en kvart.

Sedan sköljer jag det hela med vatten och hjälper till och skurar på de ställen som är hårdast smutsade.

Sedan ångskurar jag det hela.

Sedan dränker jag sängen i ren bikarbonat. Låter det verka i en kvart.

Sedan skrubbar jag, sköljer och sedan ångar.

Sedan är sängarna så gott som rena, så rena de går att få.

Jag ska som nästa steg försöka sy någon form av överdrag, som blir lättare att byta och kasta i tvättmaskin.

Då kan jag också välja ett tyg som inte SUGER åt sig smuts, som det vore en smutsmagnet.

Tyget på dessa sängar är rent ut sagt VIDRIGT! Totalt olämpligt för hundar.

 

Stora hundsängen utan bia-bädden uppepå.

Lilla hundsängen efter en veckas användning med kudde. Lilla sängen efter en veckas användning med kudden avtagen för storstädning av sängen. Lilla sängen efter ovan beskrivna skrubbande.
Photo: AH

 

Med hemgjorda benhöjare och filt över sängen ovan.
Photo: AH

 

 

Trim o d

När man har trim eller större kennel med egna vårdutrymmen, så kan på sådana platser samlas hår, vatten, nagelklipp m m. Trimbord o d har ofta räfflor som kan vara särskilt knepiga att få bort t ex klorester ur.

Städningen idag är enkel. V7 borsten är här i det närmaste oumbärlig. En liten att använda på bänkar, på trimbord o s v. En stor att använda på golvet. När allt är bortstat så är det dags att torka golv vid behov, använd baksidan att skrapa golvet med eller släng en skurtrasa eller handduk på golvet, ta borsten och torka på.

Sedan försöker man så gott det går att ta bort alla bakterier etc genom att använda mer saneringsliknande städning.

Handsprit är bra som komplement efter handtvätt.

 

Photo: AH

 

 

Såpa

Gul eller grön såpa?

Gammal felinformation är seglivade ibland.

Sedan MASSOR av årtionen är gul och grön såpa tillverkad lika, med enda skillanden att ett grönt färgämne (som ska vara giftfritt och ofrarligt) tillsatt till gul såpa, och då blir den såpan grön såpa.

En gång i tiden var grön såpa gjort på hampa (i södra Sverige) och hampan gav den gröna färgen till den såpan.

Den gula gjordes med tillsatta djurfetter (mest i norra Sverige) som gav gul färg.

Dessa två sorter hade på den tiden delvis olika användningsområden. Det var som två olika preparat.

Idag är det inte så längre, all såpa tillverkas idag på tall, talloljan gör såpan naturligt gul.

Att grönsåpa fortsätter att existera på marknaden beror på "kunders efterfrågan".

Istället för att lära folk fakta så får man folk att fortsätta leva i det förgångna, i okunskap. Allt för att sälja så mycket såpa som det bara går.

Jag anser dessutom att använda fler preparat än vad som är nödvändigt i en produkt, är naturslöseri. Något som alla borde undvika, så skulle snabbt våran jord hålla längre.

Vilken färg man väljer är antingen tron att de är olika eller eget tycke och smak.

Själv använder jag gul, anledningen till det är att jag gillar den som är "parfymerad" med citron, men främst för att den inte har färgämnen tillsatta.

 

Billigare och dyrare såpa:

Grummesåpa jämfört med billig såpa.

Grumme såpa behöver man använda mindre än hälften av såpan i samma blandning som billigare alternativ.

Därför är det mer miljövänligt att ha färre förpackningar.

Sedan ser jag ingen orsak att bära hem vatten, det har jag i kran hemma.

Det dyrare priset på Grumme såpa betalar sig och blir billigare i slutet; 1/ För mina armar = att bära hem 2/ För miljön 3/ I form av mängd användarfärdig produkt.

 

 

Lukt - sanering

När man har kennel eller många hundar av annan orsak är det lätt att få hundlukt i huset, vi som har många hundar dessutom måste alltid vara på vår vakt vad gäller bakterier och diverse annat snusk.

Att hålla lukt inom rimliga gränser gör man lättast genom att hålla rent. Grunden är alltid att hålla så rent det bara går.

Jag själv tar en sprutflaska och blandar vatten med Virkon (finns att köpa på Häromi), Virkon tar bor allehanda osynliga bakterier o d som kan uppstå i hund - miljöer. Detta spreyar jag sist över stället jag har sanerat efter en "olycka". Det går också utmärkt att torka ur hundsängar med och liknande.

Hundar luktar hund. Det finns flera sätt att minska hundlukt, som t ex valpkiss och valpbajs lukt, som luktar väldigt lite jämfört med vuxna hundar, blöt hund lukt och liknande, man kan använda ättika. Den starkaste är bäst, 24 %. Man ställer den i små skålar i rummen där hundarna är. Ju mer yta av ättika mot luften, ju mer effekt. Det är bara att fylla på skålarna när det minskar i dem. De kan alltid stå där. När det t ex är regn och hundarna kommer in blöta så minskar det i skålarna fortare, när det då dunstar tar det med "ullsocks" lukten samtidigt.

Så kan man spreja ättikan på ställen där man tagit upp / torkat upp olyckor, det dunstar snabbt och tar då med sig eventuell lukt.

Detta kan man testa, ta en skål med kiss i, om det är från människa eller hund spelar ingen roll. Låt detta stå tills det stinker amoniak. Då tillsätter ni droppar av ättika till kisset, och när det är nog mycket ättika i kisset så upphör amoniak lukten. Ättikslukten lägger sig väldigt fort efteråt fast om urinen stått kvar hade det tagit mycket längre tid innan den slutat lukta. Testa! Att se är för människan att förstå.

H2O mopp ultra rengör hela huset utan kemikalier och med hög värme, rengör ända ner på djupet och i springor utan farliga kemikalier. Detta tar bort massor av bakterier och smittor som finns i huset, utan ett enda gift att tillsätta. Mer miljövänligt och ofarligt kan man inte få det. Akta dock hundarna när du använder moppen, ångan kan skålla en hund. Moppen säljs bl a av tvins.

När ni äter apelsiner, släng inte skalen, trä upp dem på tråd och luft torka dem, det ger en god doft i huset, har ni sedan möjlighet att elda så kan ni lägga in bitar av torkat apelsinskal i elden lite nu och då, det ger en underbart skön doft av apelsiner i ert hus.

 

 

Tvätta hundfällar

Smutsiga hundfäller kan man med fördel förvara utomhus, hängande, tills man tvättar dem. Det hjälper till att hålla hundlukten ute och på vintern dödar kylan ett och annat snusk som kan finnas i fällarna. Att man hänger upp dem minskar risken för kvarhållen fukt i fällen och därmed mögelbildning.

Vid tvätt av hundfällar lyckas man lätt som hunduppfödare göra av med tvättmaskiner enligt löpande bands principen, även om vi kardar och skakar fällarna aldrig så noga före tvätt och gör rent tvättmaskinen efter varje tvätt. Ett enkelt sätt att undvika det är att sätta hundfällarna i tvättpåse under tvätt i maskinen.

Innan tvättpåsens tid i mitt hushåll bytte jag tvättmaskin en gång om året, nu (2011) har jag använt samma maskin i fyra år! Detta trots att jag första halvåret körde utan tvättpåse åt hundfällarna.

 

 

Sköljmedel ska man vara sparsam med till hund. Vissa sköljmedel ger hundar framför allt andningsproblem - andningssvårigheter. Om man absolut vill ha det ändå så bör man blanda sköljmedel med max 1/5-del sköljmedel och resten vatten för att minska risken för sjukdom.

 

 

Engångsartiklar/miljövänligt

De som känner mig vet att jag är allt för att vara miljövän.

Men det motsägs av mitt på senare år eviga tjat om engångsmaterial vid sanering av sjukdomar som det idag i vissa fall inte finns kända preparat att använda vid sanering av dessa sjukdomar. Ibland finns det preparat att använda men de är inte godkända i Sverige.

Då sådana preparat inte finns i Sverige, så kan man inte sanera återvinningsmaterial, alltså sprider man sjukdom med återvinningsmaterial.

Så som jag ser det är det INTE att vara miljövän att sprida sjukdomar, och det är självklart inte att vara hundvän att låta hundar gå sjuka.

Ibland måste man avgöra vad som är bäst av två val.

 

Bra papper som jag tycker är både drygt och effektivt är stora rullar från Lidl med en elefant på. Det går inte sönder så lätt och har hög uppsugningsförmåga.

 

Photo: AH

 

 

Flugor

När han har hundar så är det inte ovanligt att man bor nära andra djur som ofta ger flugor i hemmet, kanske ett "husdjur" som inte alltid är så attraktivt att ha i hemmet. Flugor kan också sprida smitta. Flugor huserar ju huvudsakligen på sommaren, då kan man odla tomatplantor i krukor i huset, så håller sig flugorna borta!

Ett sätt är att ha krukor i fönstret, ta snören och fäst med häftstift över fönsterkarmen, och knyt en spik i botten och stoppa ner i krukan, så har tomatplantan snören att klättra på, det blir som en ridå av tomatplanta för fönstren, när man sedan har fönstret öppen vill flugor ogärna flyga förbi tomatplantan. På så sätt kan man ha fönstren öppna på sommaren utan objudna gäster.

 

 

Stor sanering

När man sanerar har man nytta av detta ovan, men kom ihåg, vid fullständig sanering, använda engångsartiklar! Allt ska slängas hela tiden under saneringens gång. Läs mer om sanering.

 

Olika små knep med miljövänlig städning.

Mer om hundgårdsstädning och dess olika verktyg.

 

Uppdaterad 2023-01-07

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström