Förberedelse för valpning

 

Innan parning och under dräktighet ska naturligtvis tiken vara i absolut bästa kondition. Se mer på sidan avel/uppfödning.

Först av allt ska en tik har en lugn och trygg plats utan tillstymmelse till drag, i god tid innan valpningen. Den ska känna sig totalt ostörd i denna vrå. Valprummet ska vara tabu för alla tvåfota och fyrfota utom skötaren / skötarna. Stresshormonet adrenalin som aktiveras vid stress blockerar värkarbetet och ökar då risken för komplikationer av förlossningen. En valpning som annars skulle kunna varit helt normal kan gå fullståndigt på tok.

Speciellt fodervärds tikar måste vänjas i extra god tid inför förlossningen. De ska dessutom vänjas vid en ny bakterieflora med, alltså för hunden, nya smittämnen. Varje kennel har sin egen uppsättning med bakterier och andra smittor i olika grad, detta för den egna gruppen en viss tillvänjning av och även en viss immunitet. Nya smittor och bakteriefloror kan det ta ett tag att vänja sig vid. 3 veckor brukar vara minimum, anser jag.

Tiken ska ha absolut friskt vatten framme hela tiden. Byt tre gånger om dagen, under rötmånad, ännu flera gånger per dag, eller använd hellre vattenflaska! Vänj tiken i tid före valpningen, se till att hon förstår att dricka. För att läsa mer om vattenflaska, läs här.

Man ska ha en bra valpningslåda.

 

 

Valplåda

Kom ihåg att vissa raser behöver extrem utrustning. Mer om det längre ner under rubriken "ligga ihjäl valpar".

Ta gärna en hundsäng där tiken och alla de kommande valparna får ordentlig plats, sängen ska vara tillräckligt stor för att tiken och valparna ska få plats men heller inte för stort, då valparna kan få svårigheter att hitta igen mamman och syskon. Likaså är det bra ifall sängen inte är för stor då mamman lättare kan spjärna emot vid krystningsarbetet.

Ett bra sätt är ifall man kan få tag i en kraftig kartong, t ex TV-kartong, de är stadiga och bra, enbart att elda upp efter varje valpning. Ingen risk för att föra med smittor från kull till kull.

Använder man hundsängar i trä kan man måla om med lackfärg mellan varje valpning för att på så vis undvika smittor.

Vissa hundraser behöver en skyddskant på sin valplåda, det är för att de inte ska ligga ihjäl sina egna valpar. Framför allt raser av tung typ och avsevärd storlek kan behöva dessa extra skyddskanter så valparna lättare kan halka undan från mamman om hon lägger sig på dem. Man sätter dit en ribba en bit upp på insidan av överkanen av lådan som mammans rygg inte kommer under, så är saken fixad. Man kan också ha en sådan kant till andra hundar, fast kanten fyller då ingen större funktion, fast den skadar heller inte.

 

 

Använder man hundsängar i plast är de svåra att sanera mellan kullarna, kanske bäst att köpa en ny inför varje valpning. Man kan ånga plasten i hög värme så tar man död på mycket snusk, men vissa smittor överlever det!

För att läsa mer om en del av dessa smittor, klicka här. Vissa smittor är mer förrädiska än andra, man kan t ex här speciellt nämna Isispora och Giardia som tyvärr är på kommande i Sverige.

Man kan också ta stora lakan och svepa hela hundsängen i, det ger i vilket fall ett litet extra skydd.

Sedan är det bra med riktigt hög kvalitet av hundfällar, den typ som släpper igenom vätska och fortsätter vara torrt på ytan. Fällen ska också vara tvättbar på 90 grader och ska naturligtvis vara tvättad i 90 grader innan användandet.

Fällar kan bli gamla så kolla att de fungerar som de ska inför valpningen. Lägg fällen med en tidning under, häll sedan på 1 dl vatten och se om den släpps igenom för att sedan bli torr på ytan. Om inte, ta en annan fäll.

Under fällen har man tidningar som absorberar upp / suger upp vätskan och håller kvar den.

Byt sedan lakan, tidningar och liggunderlag så ofta som behövs, det är väldigt olika från tik till tik, från kull till kull, dessutom är det olika för olika raser. Huvudregeln är att det alltid ska vara rent och torrt åt mamma och valparna!

När tiken är vidöppen bak efter en valpning är hon dessutom extra känslig för att få in bakterier, så man får vara extra rädd om henne. Under själva valpningen är faktiskt inte risken lika hög eftersom den hela tiden driver ut en massa som renar bort / tar ut allt som kommer in ganska fort, men risken finns även då. Risen ökar galloppartat ifall man går i i tiken och inte är ordentligt skrubbad före.

Under själva valpningen kan man välja att endast ha tidningar, när valparna väl är födda bäddar man fint åt dem.

Man kan ha en hage runt valplådan.

Tiken ska ha tillfälle att gå fritt utanför sängen. Vill man begränsa tikens framfart tar man en hage som man har runt hundsängen. Minimimått för sådana hagar (hagen kallas box på jordbruksverket) hittar man på jordbruksverkets hemsida.

Man ska alltid har friskt vatten i fri tillgång till dräktiga och digivande tikar. En vattenflasta är att föredra, dels håller sig vattnet friskt längre, dels hålls det absolut rent, dels så kan inte valparna drunkna i en vattenflaska. För att förhindra valpar från att drunkna kan man också ha en skål hängande högre upp, eller ge vattnet ur en hög matbar.

Man bör också ha en matplats där utfodringen ges. Gärna vatten och mat bredvid varandra. En sängplats ska ju också finnas, som redan har sagts. Gärna en upphöjd plats där tiken kan ligga utan att barnen sedan kommer åt henne. På det viset kan hon övervaka barnen utan att bli tuttad sönder och samman.

Så är det bra ifall man har en lek / kiss plats i hagen, för tiken t ex när hon är högdräktig, olyckor kan hända när en tjock mage tränger på kissblåsan, och senare till valparna. Se mer om det på valparnas sida.

Ifall tiken känner sig stressad och springer fram till nätet / dörren måste man hänga något över hagen så tiken känner sig absolut trygg. Stressade tikar får inte tillräckligt med mjölk, valparna växer inte som de ska och får därmed en dålig start. Man måste se till att ta till vilka knep som helst för att få tiken att sluta stressa.

Man tar fram värmelampa eller värmedyna inför förlossningen som ska sättas igång samtidigt som första valpen är född.

Man kan ha en liten extra hundsäng under valpningen med samma kvalitet som tikens säng. Denna ska dock vara mindre. Här över sätter man värmelampan, eller värmedynan under, så de nyfödda har det varmt och gott. Denna säng bör användas under valpningen till de födda valparna.

Man ska också se till att ha allt för valpningen framme så allt står klart när det hela sätter igång. Ni kan också titta på hemmaapoteket för hund. Alla saker som ska finnas framme får sin förklaring här under.

 

 

Ligga ihjäl valpar

Om en tik ligger ihjäl sin valp eller sina valpar kan det bero på en mängd olika saker.

  1. Ibland är det helt enkelt en dålig mamma.
  2. Ibland är det en molossliknande hund som MÅSTE skyddas från att ligga ihjäl sina valpar då vi har avlat fram dem så "osunda" och det är inte tikens fel.
  3. Eller så är tiken sjuk så den inte klarar både att vara sjuk och småbarnsmamma.
  4. Eller så kan tiken vara så stressad av omständigheter, t ex främmande människor och hundar som gör att mamman känner sig stressad och inte har kontroll på hur hon hoppar runt för att skydda sina valpar. Då är det utan tvekan en bra tik som försöker skydda sina valpar, inte en dålig mamma, utan en dålig uppfödare som inte kan skydda sin tik och dess barn.

Det finns alltså omständigheter som gör att man inte absolut inte ska dömma ut en tik som ligger ihjäl sina valpar.

  1. En dålig mamma ska tas ur avel och så länge den har valpar ska man skydda dem från mamman.
  2. Är det en molossliknande hund så MÅSTE man ha riktiga kanter eller andra lösningar som gör att tiken inte kan ligga ihjäl sina valpar. Kom ihåg att det är vi människor som avlat fram dessa osunda hundar och därför måste vi ta ansvar för problemet.
  3. Är tiken sjuk måste den till veterinär. Följ veterinärens råd om hur valparna ska skötas medan tiken är sjuk.
  4. Är tiken stressad så beror det på att den inte är trygg. Det är uppfödarens ansvar att se till att modertikar är trygga.

Angående valp"lådor" för molossliknande hundar så finns det flera olika lösningar. Jag har använt ett par olika till mina hundar. Ta gärna röd och hjälp av din hunds uppfödare.

När jag hade Basset Hounds valpar hade jag en kant som stack ut (eller snarare in mot lådans mitt) i nederkanten av insidan av sidorna. De ska vara placerade i höjd med att tikens kropp inte kan komma under där med dess valpar ska kunna komma in där så att valpen har största chans att överleva om tiken lägger sig på valpen.

När jag hade S:t Bernhardsvalpar så hade jag samma lösning som ovan första gången, men en rundstav istället, på det viset såg jag valparna och hade lättare att räkna in dem.

Nästa gång jag hade S:t Bernhardsvalpar så valde jag att ha en fäll mitt på släta golvet, så när tiken la sig så fanns det obegränsat med plats för valparna att halka undan från mamman. Den lösningen kräver att man är hemma hela tiden, så som jag är, så att man hela tiden kan lägga tillbaka valparna ifall de kommer för långt bort.

 

 

Mina personliga liggunderlag o d vid valpning

Jag har kartong av kraftig modell (jag använder numera/2015 oftast banankartonger och från 2016 oftast nyinköpta flyttkartonger) som hundsäng, den klipper jag ur en dörr i, så tiken lätt kan gå ut och in, men inte så stor att det inte ger ett riktigt skydd från allt. Vi ska skydda hundar från drag och insyn, så den känner sig trygg.

Om kartongen är täckt över taket så gör jag att hål som omfattar i alla fall halva takytan, oftast i mitten. Detta för värmelampan ska värma ner i kartongen. Banankartonger är redan klara i taket. Flyttkartongen lämnar jag ofta med taklemmarna rakt upp så den är helt öppen men så hög så endast jag kan se in i den när jag går förbi och tiken fortfarande kan känna sig fullt trygg.

I kartongen lägger jag ett rikligt underlag av tidningspapper. På det en nyinköpt fäll och ovanpå det en nyinköpt filt att bädda i. Tikar har stort behov av att bädda.

När valpningen sätter igång tar jag bort filt och fäll, och lägger på ett ännu större lager med tidningar, så det finns tillräckligt att göra konfetti av.

Jag tar dessutom en tidning och knölar ihop ett blad i taget och slänger ner små pappersbollar så kartongen blir väldigt full med dessa pappersbollar. De gillar tikarna att gömma sig i, slita i, kasta runt, slita i stycken o s v.

Jag byter och lägger på rikligt med tidningar under hela valpningen.

Efter valpning blir det igen en nytt kraftigt lager med tidningar, en splitterny fäll ovanpå tidningarna och en ny sprillans ny filt ovanpå fällen. Om kartongen blivit smutsig så byter jag även den.

Jag håller mig till nyinköpta liggunderlag till valparna är minst 3 veckor gamla.

 

2015

2016

 

När banankartongen har invikta kanter upptill känner sig tiken skyddad under dessa kanter, dessutom ger det lite "skugga" från värmelampan så tiken kan ligga lite svalare än valparna.

Den andra kartongen till höger i bild har jag satt en hög kudde framför ingångshålet inne i kartongen, så valparna inte så lätt kan rampa ur. Sedan har jag satt en filt framför ingångshålet så det blir som ett drapperi, så här är tiken totalt skyddad från insyn. Vill hon ligga inne med titta ut så tar hon och viker filten åt sidan och ligger där på den högre kudden och kikar ut. Kanterna/väggarna är ca 1 meter höga p g a att lockets flärpar är uppvikta och tejpade i varandra för att förhöja sidorna. Om värmelampan är på brukar jag lägga en filt över halva taket så tiken får lite svalare under denna.

Lägg märke till att termometern alltid är på plats, så man snabbt och lätt flera gånger om dagen kan ha kontroll på temperaturen.

 

Uppdaterad 2020-01-23

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström