Matnings exempel

 

____________________________________

 

Hunden flyttade som vuxen. Den kom tillbaka 11 månader senare. Mycket mager och i övrigt också i dåligt skick. Förhudskatarr. Full i tandsten. En tand lös. Påbörjan till infektion i tandköttet. Pälsfattig, troligen p g a näringsbrist och kläder.

Naturligtvis botades tandsjukdomarna och förhudskatarren. Päls och hud sköttes med största omsorg så hunden blir frisk snarast möjligt.

Då hunden var akut mager vid hemkomsten så blev det Eukanuba vuxenmat, Eukanuba valpmat, matolja, energipulver, BARF.

Startar BARF en bulle morgon, en bulle kväll. Ökade långsamt, till sist till 3 morgon, 3 kväll. Sedan börjar avtrappningen igen när kroppen började få fasthet och volym + tyngd. Hen äter dessa snabbare och bättre på kvällen än på morgonen, varför jag minskar BARF i första hand från morgonmålet när jag startar minskningen av BARF.

Varför fortsätter jag inte med BARF livet ut? Enkelt. Först så blir tänderna i bedrövligt skick av smeten. Sedan behöver hundar få en väl balanserad kost, och kött är inte väl balanserad hundmat. Hundar är allätare och asätare. Inte köttätare. Men visst tycker hundar kött är gott.

Hade jag småbarn skulle jag inte heller låta dem leva på glass, även om barnet älskade glass. Det är inte väl balanserad kost till ett barn.

Det är inte snällt att bara ge sin hund det den vill ha, utan det är snällt att ge hunden det som den mår allra bäst av! Så får man se till att det är smakligt, så hunden trivs med att få i sig det den behöver.

 

DATUM + FODER VIKT
10 dagar senare. BARF 0+3 bullar/dag från nu. 1,926 gram.
1 vecka senare. BARF 1+3 bullar/dag från nu. 1,762 gram.
1 vecka senare. Minskar BARF. 2+3 bullar är det från nu. 1,725 gram.
1 vecka senare. 1,679 gram.
1 vecka senare. 1,616 gram.
1 vecka senare. Avslutar matoljan. 1,591 gram.
1 vecka senare. 1,592 gram.
2 ½ vecka senare. Avslutar energipulver. BARF är uppe i 3+3 bullar nu. 1,584 gram.
Vid hemkomsten 11 månader senare. 1,440 gram.
Innan flytt. 1,877 gram.

 

____________________________________

 

Hunden fick mat endast en gång om dagen i sitt hem där hen varit under frånvaron från oss, jag ändrade matningen till 2 gånger om dagen och smygökade totala matmängde.

Maten var vårt vanliga, inget extra över huvud taget. Hunden hade en strålande aptit.

 

DAG VIKT
3 år och 6 månader Ca 3 kg.
3 år och 4 månader Ca 2,8 kg.
3 år och 2 månader Kommer tillbaka. Ca 2,5 kg.
9 ½ månader Flyttar till sitt nya hem.
9 månader Ca 2,7 kg.
8 månader Ca 2,6 kg.
7 månader Ca 2,6 kg.
6 månader Ca 2,5 kg.
5 månader Ca 2,3 kg.
4 månader Ca 2 kg.
3 månader 1,4 kg.

 

____________________________________

 

Här kommer en mätkurva för en frisk, vuxen hund som jag gödde upp. Man kan se vad ryckigt det går, framför allt i början, men man får inte GE UPP! Man måste kämpa på. Hunden i fråga har idag inga som helst problem att hålla sin vikt, den har en mycket stabil och stadig vikt, även om det händer något speciellt, sådant som kräver extra energi, under ett par dagar, detta klarade hunden inte tidigare utan att gå ner i vikt. Man fick vara aktsam med miljöträningen i början, för att hunden inte skulle rasa i vikt.

 

DAG VIKT
1:a dagen 2,365 gram

Hunden är då nykommen till mig, åldern är då 11 månader.

Yngre hundar som är frisk och kry för övrigt går det oftast fortare för än för äldre hundar eller sjuka hundar.

17 dar 2,235 gram

Här ser man den typiska nedgången som känns så nedslående, men det är helt normalt, en hund som nyss flyttat gör av med massor av extra energi i början, bara man får igång ett bra ätande så är det helt ok så länge inte nedgången är för stor, maten kommer snart börja göra verkan, mata på!

1 ½ månad 2,375 gram
3 dagar senare 2,400 gram
4 dagar senare 2,5 kg
23 dagar senare 2,540 gram
3 dagar senare 2,655 gram
14 dar senare 2,725 gram

Man kan här se hur det tagit fart helt plötsligt, hunden är utan minsta bekymmer helt inne i familjen, har lärt sig alla rutiner, känner sig hemma. Då börjar matningen bita på hullet och vikten!

1 månad senare 2,725 gram

Hunden har nått sin ideal vikt, jag matar på som vanligt, och hunden har nu stannade på denna vikt.

Efter 10 månader 3,1 kg. Nu har hunden grovnat på sig lite och närmar sig 2 års ålder. Detta är normal tillgrovnad på en hund i den åldern, alltså ingen direkt viktuppgång p g a tidigare undervikt.

 

Jag märkte omedelbart att hunden endast ville ha det jag åt! Häri är antagligen förklaringen till att hon var lite tunn. Att utfodra hunden med det man äter själv har lätt att göra en hund "bortskämd" (bortskämd på fel sätt = djurplågeri).

Jag för min del föredrar ett bra foder, det är i alla hänseenden det absolut bästa, anser jag. Så jag beslöt att vänta ut hunden, det tog ca 3 veckor innan hon åt torrfoder duktigt och det tog ca 3 månad innan hunden vande sig av med att tigga, min mat är min mat, inte hundarnas! Idag kan hon ligga i mitt knä när jag äter utan att tigga!

Denna hund fick vanligt torrfoder för vuxna hundar, varje morgon och varje kväll i den mängd som står på förpackningen. Hon får samma mängd än idag. Jag såg ingen som helst anledning att ta till andra knep eftersom hon var i tillräckligt gott hull för hälsans skull, även om det kanske var en aning lite tunt hull för utställning.

____________________________________

 

En annan vuxen hund som jag tog hand om med lite väl lågt hull, i mitt tycke, allt för tunt för utställning. Hunden var fullt utvuxen när den kom till oss.

 

Vid ankomst 4 kg
Efter 2 månader 4,1 kg
Efter ytterligare 1 ½ månad 4,375 gram
Efter ytterligare 2 ½ månad 4,6 kg, skulle vilja tycka att hullet är bra nu, men än kan denna hund kännas lite knotig, men hullet omfördelas efter en längre tid i gott hull, så det ger sig själv med tiden och aningens mer vikt till så blir det bra med tiden av sig själv.

 

Även denna hund försökte första veckorna "lära mig" att jag skulle ge den min mat. Det blev ett misslyckande, som för så många hundar innan denna. Hunden matades upp med hjälp av normal utfodring med olika sorter av vuxna hundars torrfoder.

____________________________________

 

Ännu en hund som var vuxen som jag tog hand om.

 

Vid ankomst 3 kg
Efter 2 månader 3,8 kg
Efter ytterligare 3 månad 4,1 kg, nu ser hunden perfekt ut i hullet, om än aningens lite knotig fortfarande.
Efter ytterligare 1 år 4,350 gram, perfekt hull för den hunden.

 

Denna hund fick bara normala portioner med torrfoder för vuxna hundar. Hen var extremt överaktiv i temperamentet vid ankomsten, ett beteende som sakta avklingade med tiden med ett korrekt flockledarskap och en bra aktivering.

 

____________________________________

 

Ytterligare en hund som var vuxen som kom till oss, något tunn. Hunden ifråga gick på kött-färsk-foder diet, matning 2 gånger om dagen innan ankomsten till oss.

 

Vid ankomst 2,3 kg (något tunn i hullet)
Efter 1 vecka 2,5 kg (nomalt hull)

 

Denna hund fick bara normala portioner med torrfoder för vuxna hundar. Ett tillägg med ca 1 tsk matolja per portion. Första dagen åt hen. Andra dagen ville hen inte ha maten, utan tittade uppfodrande på mig, som om jag skulle ge den något annat. Då tog jag bara bort maten. Tredje dagen åt hen som en tokig och så har det varit varje matning efter det.

Aptiten var det alltså inget problem med alls. Detta trots att den fått "god" färskfoder innan och gick tvärt över på torrt torrfoder. Dessutom vad hen utan tvekan matad med människomat då den tiggde. Något som brukar göra hunden mindre intresserad av att äta allt som kommer ur hundskålar.

Anledningen till varför denna hund hölls något tunn beror nog på att den inte fått vara hund, i kombination med att hen blev frisk.

Min rutinmässiga sanering av sjukdomar vid ankomsten skedde naturligtvis. Denna hund visade många tecken på Giardia. Mjuk avföring de första 6 dygnen som första 1 ½ dygnet var helt lös. Sjuk lukt i avföringen. Dåligt hull. Överaktiv tarm. Matt päls utan stuns. Smulor av skit kring analen som jag fått skurat bort dagligen de första 5 dygnen, i början flera gånger om dagen. Att en hund återhämtar sig från tunn till normalt hull på en vecka är inte normalt för en hund som hållts mager lång tid. Alltså den snabba reparationen av hullet är en klar indikation på att hunden går från sjuk till frisk p g a behandlingen.

I detta fall startade jag med bl a Axilur första kvällen när den kom hem (som normalt för alla nykomna hundar här). Sedan en gång varje dag. Alltså sedvanlig behandling mot Giardia. Från den dagen avföringen och hullet var normalt så fortsatte jag 7 dagar till med axilur, så som jag lärt mig att behanda giardia-parasiten.

 

____________________________________

 

En ca 1-årig hund som jag tog hand om som var mager. Med tanke på päls så fanns det anledning att tro hunden tidigare varit sjuk eller i klent hull under uppväxten. Vid veterinärkontroll fann vi att hen var frisk, om än mager. Vi ansåg hunden så mager så den fick vänta med vaccinering till den såg mer frisk ut i hullet.

 

Vid ankomst Ca 2,2 kg och mager.
Efter ½ månad Ca 2 kg och mager.
Efter 1 månad Ca 2,1 kg och mager.
Efter 1 ½ månad Ca 2,3 kg och mager.
Efter 2 månader Ca 2,5 kg och tunn på gränsen till mager.
Efter 2 ½ månader Ca 2,5 kg och tunn på gränsen till mager.
Efter 3 månader Ca 2,6 kg och tunn på gränsen till mager.
Efter 3 ½ månader Ca 2,7 kg och tunn.
Efter 4 ½ månader Ca 2,7 kg och tunn.
Efter 6 ½ månader Ca 2,8 kg och fin i hullet. Nu har kroppen omfördelat fettet och det tunna intrycket har flugit sin kos. Hen har ett helt perfekt hull. Detta är en viktökning med ca 27,3 % vilket är LÅNGT ifrån en av de värsta jag tagit hand om tidigare.
Efter 7 ½ månader Ca 2,9 kg och fin i hullet.
Efter 8 ½ månader Ca 2,9 kg och fin i hullet.

 

Metoden denna gång blev flera sorters torrfoder, vid detta tillfälle 6 olika, så det hela tiden fanns den sort som lockade mest för dagen. Anledningen till detta var det akuta tillståndet i hullet och hundens förmåga att vilja ha nya sorter varje dag. Denna hund fungerade bäst med fri utdelning, ovanligt nog.

Hen var extremt förtjust i uppblött torrfoder, varför putning eller skrapning av tänderna var ett måste varje veckan.

I början ville hunden endast ha av de två valpfoder sorterna, en dag åt hen mer av den ena sorten, nästa dag av den andra. Efter 1 ½ månad började mer smakande, då lockade två av de olika vuxenfodrena varvat med de två valpfodersorterna, alla av samma märke.

Ibland får man ta till ovanliga metoder, bara de fungerar!

Under flera månader fick hunden B-vitamin dagligen. Först av en sort, sedan en annan sort, sedan en tredje sort. Alla olika preparat innehåller lite olika B-vitamin sammansättning. För att få med så många olika sorter som möjligt så har jag kört en sort ca 20 dagar, nästa sort ca 20 dagar o s v, i "cirkel" om och om igen tills jag tycker hunden börjar närma sig normal vikt.

Efter 2 månader så vågade vi vaccinera, då hunden började närma sig ett sundare hull. Fortfarande lång väg att gå, men när det väl börjar fungera så går det desto fortare, om än ryckvis. Man måste ha tålamod.

 

____________________________________

 

Ytterligare en hunds uppmatning.

 

____________________________________

 

Välnärda Chihuahua 10 dagar gamla

Välnärda Italiensk vinthund nyfödda (0 dygn gamla)

Väluppfödda valpar av "märket" Pia´s.

 

Uppdaterad 2020-06-21

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström