Skadligt

 

Ampellilja är inte farligt för hundar och katter. Vissa växter är dock farliga för våra husdjur. Det gäller att vara försiktig.

 

Skadliga ämnen för hundar. Detta är endast ett litet axplock av allt.

 

 

Exempel på för hundar farliga växter;

 

 

Fler giftigheter för hund;

 

Sjö och bad

Låt INTE hunden dricka vatten i sjöar och vattendrag.

Giftiga alger har ökat med den globala uppvärmningen. D v s vi får de giftiga algerna här oftare och oftare.

Mina vänner i varmare länder, t ex Spanien, Portugal, Kalifonien, har aldrig kunnat riskera att hunden dricker sjö och t o m bäckvatten.

Viktigt är att ha med rent vatten att bjuda hunden istället. Mer om vatten.

 

 

Svampar

Både vit och lömsk flugsvamp innehåller gift som är farligt för hundar.

Giftet angriper levern på hunden, levern kollapsar och hunden dör.

 

 

Blåsvart björkstekel - farlig för hund

Blåsvart björkstekel invandrade till Sverige runt 2000-talet.

De angriper björkar, som deras namn antyder.

I Falkenberg har man hittat blåsvart björkstekel 2019. Så vi vet att just då fanns de där. Så är vi där bör vi ta det försiktigt.

I augusti letar sig larverna till den blåsvarta björkstekeln ner i gräset och det leder till att det blir lätt för t ex hundar att få i sig larverna.

Om en hund får i sig larven så angriper giftet från dem levern på hunden, levern kollapsar och hunden dör.

Larven är klassad som ekosystemfara.

Den innehåller giftet lophyrotomin som är nära besläktat med giftet i vit flugsvamp och lömsk flugsvamp.

 

 

Människomediciner till hund

Mediciner för människor ska man INTE ge till hund om inte veterinärer förordat det. De flesta människormediciner är inte testade på hund.

Ta t ex det vanliga paracetamol, d v s huvudingrediensen i flera olika vanliga värktabletter för människor, paracetamol är farligt för hund.

Det samma gäller att ge hundar sådant som vi äter, t ex Xylitol är ett annan vanligt förekommande ämne i många olika födoämnen för människor, t ex godis för människor, men finns också i andra produkter, t ex tandkräm för människor, Xylitol är giftigt för hund.

Använd inte er hund som försökshund!

 

 

Andra farligheter

Snören, speciellt presentsnören. De kan skära sönder magen på hundar.

Julgransglitter. Detta, och snören, kan lätt snurra ihop sig till bollar i magen och förorsaka akut förstoppning.

Julgranskulor och annan dekoration som lätt kan gå sönder kan skära sönder magen på en hund.

 

Mycket kan orsaka stopp i tarmen, stora bitar av ben, nystan o s v. Då är det akut. Hunden måste opereras snabbt, annars dör den en mycket plågsam död, då detta är extremt smärtsamt tillstånd.

 

 

Får hundar i sig farliga ämnen ska man försöka få hunden att spy och ringa närmaste veterinär. Att ha kol hemma och ge hunden är också bra vid förgiftning.

 

Får hunden i sig vassa ämnen så kan man ge den sparris. Sparrisfibrerna lindar sig kring de vassa föremålen och sedan kan föremålet transporteras ut den naturliga vägen utan att skrapa sönder hunden på vägen ut.

Snören kan också lägga sig kring tungbasen, utan att det syns bra utifrån. Det kan snöra av blodcirkulationen. Hunden vill inte äta och dricka då det gör ont i tungan och munnen. Till sist kan hunden dö! Ett stort problem är också att många veterinärer lätt kan missa en sådan sak och den kan vara mycket svår eller omöjlig att se på röntgen etc.

Detta hände en valpköpare till mig. Efter första veterinären som inte hittade något fel, åkte de till nästa veterinär. När den inte fann något heller åkte de till en tredje veterinär. Den veterinären hittade felet! Hunden fick överleva. Hur många djurägare skulle envisas och åka till tre veterinärer inom loppet av bara nåt dygn? Hos de flesta djurägare hade hunden dött... Hurra för envisa djurägare som gör sitt bästa för sin hund!!!

 

 

Det blir vanligare och vanligare att jag hör om förgiftade hundar. Man måste se till att hunden inte får i sig giftiga ämnen. Sedan när hunden får njurfel och leverfel och andra typiska sjukdomar de kan få av gift, så skyller de på uppfödarens avel!

 

 

Egen erfarenhet

Så öppnade jag en ny torrfoderpåse. Där låg det en bit garn!!! FULLKOMLIGT LIVSFARLIGT för hundar!!!

 

Snöre upphittat i hundmatsäck 201019

PHOTO: AH

 

 

Var rädd om din hund!

 

Uppdaterad 2022-11-09

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström