Norton´s Leonardo

 

Photo: Madeleine Wall

Photo: AH

 

Norton´s Leonardo SC/KH Hi-C Minnie Moo Called Boo SC/KH Hi-C Just Do It US CH Sha-Ring Kiowa´s Echo Of Emma
Hi-C Chocolate Covered Angel
Hi-C Nilla Magic Echo SC/KH US CH Sha-Ring Kiowa´s Echo Of Emma
Hi-C Magic Mirage
Hi-C Little Bit Of Trubble SC/KH Hi-C Racing Stripes Dazzles Dream Catcher
Vanderpools Mystique Of Hi-C
Hi-C Little Red Spinel Hi-C Little Red Corvette
Hi-C Black Diamonds
 

 

 

En härligt pigg och framåt kille med friska knän och korrekt bett och med alla tänder. Hans päls är helt underbar, den har den rätta glansen och mjukheten i pälsen som en bra korthårig Chihuahua ska ha, utan minsta tendens till tunn päls eller hårlöshet (som tyvärr annars är allt för vanligt på rasen).

I USA var rasen otroligt populär runt år 1900, alltså över 100 år sedan. Då exploderade antalet Chihuahua i USA, liknande som det gjort nu på senare år i Europa (skrivet 2012).

På så många år hinner det passera massor av generationer, som lägger grunden till en egen stamm med en egen typ. I USA lika som i alla länder över världen, och då speciellt på populära raser, finns det (grovt förenklat) två klassers uppfödare, de som avlar på kvalitet och de som bara är ute efter att få fram stort antal för försäljning. Leonardo går på de kvalitativa blodslinjerna, se nedan.

Trots flertalet satsningar på att ta in nytt blod till Chihuahua i Europa, detta trots otroligt kostbara, tidskrävande importregler, snuddande på djurplågeri ibland så gjordes tappra försök. De flesta av dessa misslyckades totalt. Där man kan prata om lyckade importer fick det fåtalet avkommor, eftersom rasen var så liten, både i storlek (= små kullar) och till antal individer (fanns inte så många att para).

Vårt europeiska Chi blod av hundar med hög kvalitet är alla mer eller mindre släkt, och tyvärr behöver man inte gå många generationer tillbaka heller...

Leonardos blod kan därför betraktas som totalt obesläktat med det Europeiska.

Leonardo härstammar alltså bakåt på jämna och väldigt vackert typade Chihuahua.

Flera väldigt vinstrika hundar från både USA och lite från England finns i hans härstamning. För att nämna några:

* US CH CDN CH Burgundy Lil Kiss Of Mystery L ROM BISS (Father to US CH Burgundy Lil Masterpiece), 7 Top producer sirs 1979-2008 with 33 offsprings champion.

* US CH Dea´s Slugger At The Plate ROM, 22 Top producer sirs 1979-2008 with 13 offsprings champion.

* US CH Mar-El-T´s Bill Bailey Misalou Top ten smooth coat.

* US CH Sha-Ring´s Flash Gordon 23 S Top producing sirs 1979-2008 12 offsprings champion (Leonardo are line-breed*3 of Flash Gordon).

* US CH Tanya´s En Garde is a multi breed winner and group placer.

* US CH Widogi Willibegood (GB-import) 21 S Top producing sirs 1979-2008 14 offsprings champion.

Han har enbart korrekt typade skallar i hela härstamningen, han är ett utmärkt tillskott för att få bort dessa Pinscher skallar som fortfarande förekommer ibland på Chihuahua. Se länk nedan på bilder av många av hundarna han härstammar från.

Han bär på anlaget för långhår, vilket innebär att han kan lämna både långhåriga och korthåriga valpar beroende på vilka anlag tiken han parar har och vad slumpen behagar att lämna vidare vid just det tillfället.

Ett fantasiskt bra tillskott i aveln på Chihuahua från USA, när import är som bäst.

Han är lydig och duktig, han har tidigare tränat agility, han älskar att hoppa. Det första han gjorde i sitt nya hem var att hoppa över gröngrindar. Han tar sig med lätthet över mina 1 meter höga grindar som är helt släta och därför inte går att klättra på. Det finns inget som stoppar honom om han vill fram! Samtidigt är han lydig och förstår direkt när man säger att han inte får hoppa. Leonardo är också van vid katter och hästar. Han kommer omedelbart på promenaderna när man ropar på honom, oavsett hur upptagen han är. Han springer med lätthet 1 timme om dagen och då är han knappt uppvärmd.  Han älskar att åka bil och titta ut genom fönstret. Han är tokig i småbarn, han bara älskar dem!

Han älskar att leka med leksaker, kastlekar, kamplekar, allt som gör livet glatt och omväxlande så han får nyttja hela sin hjärna.

Trots att han inte är tränad med tandvård tidigare så finns det inte tillstymmelse till elakhet i honom när vi tränade upp honom. Nog för att han försökte komma undan med nästan alla medel första gångerna, man han försökte aldrig att ta till tänderna. Efter endast några dagars träning kunde han stå som en utställnings hund vid tandvisningen. Efter ett par månader kan det komma en hel patrull med människor och gå igenom honom, han står som ett ljus!

Han är en intelligent hund och han lär sig väldigt fort.

Han älskar allt och alla, han tar hela världen till sig. Ett riktigt energiknippe utan att på minsta vis bli nervös. När han vilar är han helt trygg och lugn, tillitsfull och helt avslappnad.

Hon älskar barn extra mycket.

Han är signalsäker som en perfekt Chihuahua är. Jag kunde aldrig ha önskat mig en bättre hund.

Han har det härligaste temperament man kan önska sig!

Det var min lyckodag när jag fick köpa honom, tack Karina!

Från 10 november 2012 flyttar han till min dotter med familj som bor i Kopparberg.

Den 20 augusti 2013 kom han tillbaka då han beräknas para Tjärbäckens Nomie under hösten.

Han har blivit kvar, skulle jag hitta det perfekta hemmet åt honom skulle han få flytta, men det är ENDAST om det PERFEKTA hemmet dyker upp. Han ska ALDRIG MER behöva flytta igen efter det. Hittar vi inte det perfekta hemmet stannar han kvar här livet ut.

KASTLEKAR

Photo: Anna Hagström

 

Idag firar vi Leonardo som blir 8 år.

När hundar börjar bli gamla kan man göra en mer rättvis utvärdering av hundens värde. Alla hundar som blir gamla och fortfarande är friska, sunda och vid god vigör och dessutom har lämnat avkommor i flera generationer av hög kvalitet är de hundar som är värdefulla att ha i stamtavlorna framöver. Leonardo är en sådan hund.

Han är helt i en klass för sig. Jag bara älskar denna underbara hund. Han är pigg och frisk. Fortfarande aktiv, men idag mer normalt aktiv som en ung hund, inte överdrivet aktiv som han var som ung. Han är älskad av alla. De unga ser upp till honom. Han är gärna lärare åt nya hundar och valpar, så fort han etablerat vem som bestämmer och fått den rätta respekten när så inte finns från start. Han släpper inte igenom någon dumhet, men han är samtidigt oerhört tollerant mot valpar. Hittar han sin överman böjer han sig utan knot för det med. Han har en hanhund (Pia´s Akira Sa-Chi) som står över honom i rang, utan minsta gnissel från något håll, inte ens när vi har höglöpande tikar eller ens när någon får para, båda situationerna kan ju vara lite tillspetsade men på inget vis att det visar sig mellan dessa två dominanta hanhundar. Han är fantastiskt snabb att lyda. Lyhörd. Enkel att ha. Lätt att älska. Lekfull. Skojig.

Som ett tillskott till vår familj och grupp är han en stor tillgång.

Avelsmässigt för Pia´s kennel har han varit och är helt oumbärlig. Man kan säga att det han och Lovis har gett oss är hela den stabila grunden till våra Chihuahuor. Första gången, i slutet på 1990-talet, som jag startade med rasen så föll de på att de inte hade tillräckliga kvaliteer för avel/utställning. De brast i det ena eller det andra eller båda, förutom vår sista, men ensam hanhund, den blev det inte lätt att starta rasen med så jag gav upp då. När jag nu började om så fick jag en fantastiskt sund, frisk, kvaliteer mentalt och exteriört och sundhetsmässigt på absolut högsta nivå. De som la grunden till detta är till till lika delar Leonardos och Kläpphällans Lovis förtjänst.

 

9 år: Norton´s Leonardo är en hund som satt starka spår i mitt hjärta och i vår kennel, en hund som idag fyller 9 år och går därmed in på sitt 10:e år.

Frisk, sund, pigg. Min högsta önskan är att han ska få fortsätta så i många år framåt, vi vill för allt i världen inte mista denna guldklimp. Han är en så stor personlighet så jag ryser av skräck i tanken att vi en dag inte har honom hos oss något mera.

Jag kan inte vara mer lycklig än jag är att redan idag ha både barn, barnbarn och barnbarnsbarn kvar efter honom. D v s han har även bevisat sig vara en EMINENT avelshund och kommer länge än leva vidare, även den dag när han inte själv finns längre.

Hans största nackdel är att storleken är på större sidan, något som ytterst få av hans avkommor blivit, då har istället fler avkommor blivit på mindre sidan i min kennel där han endast parat normalstora tikar, något som fårvånar många, men inte mig, då jag vet att hans släkt i rakt nedstigande led endast är chihuahuor på mindre sidan, när man mäter efter svenska mått så som vi önskar rasen att vara.

 

Färg

Färgen på denna hund är, ovanligt nog, korrekt återgiven. Detta beror på att han är registrerad i USA och sedan har färgen översatts. I USA är de extremt noga med att ha riktigt återgivna färger som stämmer med verkligheten och är genetiskt möjliga.

Vid normal brindle är det svartbrindle (svarta ränder på en röd-brun botten) man hänvisar till, så som Leonardo har. Däremot kan brindle komma i avvikande färger, t ex blåbrindel (som hans son Carlos är), eller rödbrindle (som hans barnbarn Rosita är), då ska man återge det i beskrivningen av hunden.

Han är sedan registrerad med svart mask, möjligt att han har, eller inte. Svårt för mig att uttala mig om det, då han var grå om nosen när han flyttade till oss, men det finns väl ingen orsak till att han inte skulle kunna ha svart mask. Han har här hos mig lämnat maskade valpar, sedan ser det ut som han har en klar mask på de valpbilder som uppfödaren så vänligt delat med sig av, så det är högst troligt.

Vissa hundar blir senare gråa om nosen, somliga tidigare, Leonardo blir tidigt grå om nosen. Då detta inte på något vis är kopplat till sjukdom eller dåligt temperament stör det inte mig, sedan kan det kanske bero på att jag är så förtjust i gamla hundar! Jag har även en Italiensk vinthund (Pia´s Contente) som är sådan, hennes mamma (SE UCH Law Of Attraction Do Castelo De Alfaia) och moster (SE UCH Love Actually Do Castelo De Alfaia) samma sak. För mig verkar det som maskfärg ofta ger tidigare grånad om nosen.

Ränderna försvagas något med åren på de flesta raser där man blandar färger, som vi gör på Chihuahua, men det är fullständigt normalt på denna färg.

 

SVENSKA

Bite Sissors bite
Breeder Ralph & Kristen Norton, Norton´s kennel, USA
Coat Short coated SC
Colour Brindle with black mask
DOB Mars 11, 2008
Fontanell Closed
Heart ok at 8 years old.
Inbreed 0 %
More generations Pedigree
Offsprings Breed by others
Patella OK 25 juny 2009
Photos Photoalbum
Reg nr S66149/2008 (USA TR73708203) (Polen IX-51508)
Relatives Photos
Show Results
Size 3 kg (< 6 ½ lbs)
Teeth 6 + 6

 

                           

SVENSKA

Avkommor Samtliga barn födda i Sverige och några födda i utlandet
Bett Saxbett
Bilder Fotoalbum
Fler generationer Stamtavla
Fontanell Stängd
Färg Brindle med svart mask
Född 11 mars 2008
Hjärta ok at 8 years old.
Hårlag Korthårig KH
Inavel 0 %
Patella = knän UA 25 juni 2009
Reg nr S66149/2008 (USA TR73708203) (Polen IX-51508)
Släktingar Bilder
Storlek 3 kg
Tänder 6 + 6

Uppfödare

Ralph & Kristen Norton, Norton´s kennel, USA
Utställning Resultat

 

 

1 lbs = 0,45359237 kg
2 lbs = 0,90718474 kg
3 lbs = 1,36077711 kg
4 lbs = 1,81436948 kg
5 lbs = 2,26796185 kg
5 ½ lbs = 2,494758035 kg
6 lbs = 2,72155422 kg
7 lbs = 3,17514659 kg

 

 

Update 2017-04-08