Tjärbäckens Nomie

 

 

Tjärbäckens Nomie SC/KH Tropical Heat Greven SC/KH Nikkétts Call Out My Name SC/KH King Of Kings De Iniesta LC/LH
Anneli Azul Desierto Del Perro
Ada SC/KH Wonderbits Chocolate Chip SC/KH
Tropical Heat Amazing Amanda LC/LH
Win Era's Vega LC/LH Suxes Tjatte LC/LH SE UCH Chippets Orpheo Negro Amber Mio SC/KH
Suxés Lucille LC/LH
Win Era's Aquila LC/LH Tulipanaros Guardian Angel LC/LH
Ohlala Manuela LC/LH

 

8 month old / 8 månader gammal        Photo: AH

18 ½ month old / 18 ½ månader gammal        Photo: AH

 

Före hon kom till oss

Jag fick höra att tiken eventuellt var till salu och hade träffat henne och förälskat mig i hennes näpna ansikte och hennes perfekta äppelskalle och härliga psyke. När jag blev erbjuden henne någon månad senare flög jag i taket av lycka!

 

Färg

Ska vi reda ut Nomies egentligen färg blir det ett egen kapitel. P g a att vi blandar alla färger helt vilt i stamtavlorna, eftersom rasen får ha i stort sätt alla färger, får vi många skumma färgvarianter. Att vara korrekt i färgåtergivningen i registreringen är omöjligt på vissa Chihuahuas då t ex färgens namn inte får vara för långt och eftersom man oftast ska registrera valpar innan deras riktiga och permanenta färg har visat sig.

Nomie är blåsobel, d v s det är en skuggning av blå färg i hårtopparna. Bottenfärgen är en mättad fawn, d v s röd. Denna färg återföljs på henne av tan - markeringar i ljusare nyans som brukligt är på en Agouti. Det innebär ljusare partier på kinder, över ögonen, på kinderna, längst ner på benen, runt analen i stort sätt. Vid tan - markeringar är tan - markeringarna ljusare än kroppsfärgen. Nomie har dessutom vita fält, fast de vita fälten är inte tillräckligt många och inte på alla ställen som borde för en vitfläck. Hon är därmed genetiskt solid.

De röda hundarna är ofta grå, men inte alltid, som små valpar. Ser man däremot i hårbotten, nära skinnet, kan man se en gul - röd nyans som är på kommande på små växande valpar. Registrerar man Chihuahua väldigt fort om är många av dem omöjliga att få en korrekt färgåtergivning på. Ska man redovisa hela färgåtergivningen i en registrering så blir formuleringen helt enkelt för lång ibland dessutom.

En normal sobel är en svartsobel, d v s hårtopparna är svarta. Är det däremot avvikelser i sobelvarianten så bör man återge det. Man kan tydligt se de färgade topparna i håret, där ser man att det blir en som blyerts skuggning ytterst på stråna, det är alltså blått, inte svart. Blått är genetiskt en avblekt svart.

Hennes färg kommer troligen till viss del djupna ytterligare (om hon fortsätter följa sin utveckling hittill dags) då hon fortfarande endast är 8 månader när detta skrivs.

Denna förändring i styrka som börjar med grått (vilket Nomie är registrerad som) och sedan visar mer och mer rött och dessutom djupnar med tiden, är ett "bevis" för att hon är Agouti.

Hennes nos är dessutom klart blå, så en blå mask vill jag därmed tro att hon har.

Skulle jag ge en fullt korrekt färgåtergivning på Nomie skulle det bli: röd (agouti) blåsobel med blå mask.

Läs och lär mera i ämnet färger på hund under färger.

 

Mer om henne hos oss

Hon anpassar sig direkt, lika som små valpar brukar göra. Övergången är knappt märkbar. Detta är en tecken på väldigt bra psyke i kombination med en bra fostran hittills.

Hon är genast nyfiken och vill knyta relationer med alla de andra hundarna. Det är extremt ovanligt. Trots denna egenskap är hon på inget vis stöddig utan förnuftig och klok att finna sig på sin plats i hirarkin, och vara nöjd och glad i det.

Hon är väldigt lyhörd och otroligt uppmärksam på mig, hennes nya "ägare", så som bra Chihuahuor brukar vara. Hon vill gärna skapa starka band, fort, med oss alla.

Det vilar inga ledsamheter i denna lilla hund, utan det är bara glädje och pussar för hela slanten. Hon kunde gå lös från första promenaden, då hon är så lyhörd och käck och har en så bra grund att stå på från sin tidigare ägare. Hon älskar att skena runt med alla hundar i skogen, hon springer gärna från den ena till den andra, hon vet inte till sig av lycka över att se vad alla sysslar med, att få vara med både lite här och där, samtidigt ska hon återgå till mig hela tiden för att se att allt är bra.

Hon är helt ogenerad för kameran och dess ljud, lampor och blixtar, vilket är ovanligt. Antingen kan hundar bli lite blyg eller börja kråma sig som värsta fotomodellerna, men det är få som är helt oberörda som inte är uppväxta här, för mina är så van vid kameran, så det är vardag för dem. I och med att hon är så ogenerad för kameran är hon ett lätt djur att fotografera, utan att man stör henne, det tackar vi för! Det är det inte så många hundar som är.

Hon älskar barn.

Vid 9 månaders ålder löpte hon första gången.

4 år. Tänk vad tiden går. Jag kan inte vara mer än glad i henne. Ett otroligt temperament och en så vacker exteriör, jag önskar verkligen att bevara de flesta av hennes egenskaper för framtiden. Jag tänker på hennes dotter där ute någonstans som blev stulen. Undrar om Nomie gör det också?

Vi hoppas djupt och innerligt att det blir en söt och trevlig tik efter Nomie i framtiden (igen) som får fortsätta hennes underbara arv hos oss. Frågan är om vi vågar främmande se den, om det överhuvud taget blir någon? De kanske stjäl den också för oss då!

 

Utseende

Trots att hon är i fulåldern och då denna ras dessutom kan se som mest intetsägande ut i huvudet i denna ålder som det bara går, så har hon fortfarande bibehållit en fin rundning i skallen. Söt liten uppkäftig näsa. Alla tänder och korrekt saxbett. Mörka härliga ögon. Bra storlek på öronen, de ska vara stora och det har hon.

Kroppen kommer sätta sig mera och bli riktigt fin när hullet kommer. Hon har korrekta proportioner. Hon är korrekt konstruerad i vinklar bak och fram utan att vara överdrivna. Därmed bra front. Rak och fin rygg. Bra bröstdjup. Söta små tassar.

Den riktigt vackra bågen på svansen som är den ideala. Bra svanslängd och bra form, någon ytterligare som tagits bort ur rasstandarden.

Färgen kommer som sagt troligen att mörkna och djupna med tiden. Hennes päls är mycket bra, finns inte tillstymmelse till tunn päls, något man ska vara extra noga med när det gäller Chihuahuor med blå päls.

Hon har en härlig attityd. Älskar människor, är utåtriktad och tycker livet är stenkul, glad i allt och alla.

Ska man säga något negativt om denna hund så ska det vara att hon var lite väl luftig och lätt i modellen när hon kom till oss 8 ½ månad gammal, men det är bara ett minne när hennes kropp hade satt sig och var på väg mot det perfekta redan efter ett par månader.

 

Tack Petra för denna underbara hund!

 

Tyvärr, hennes knän håller inte. Trots det tänker vi ta en eller två kullar på henne, för att se om det blir någon eller några fina, friska och trevliga tikar för oss att spara och fortsätta med. Hon kommer då naturligtvis paras med vår egen eminenta Norton´s Leonardo till att börja med, eftersom han tidigare parat många patellasjuka hundar och trots det lämnat väldigt bra resultat på knän. Han har vid flera tillfällen visat sig förbättra patellastatus på avkommor efter patella-sjuka tikar. De få patellafel han lämnat har hittills varit som värst av grad 1, detta trots att han har parat tikar med kraftigare fel på knäna.

Har jag riktig tur kanske jag får en frisk, fin och trevlig tikvalp som är homozygot korthår! Det vore en dröm för mig.

Vi söker efter hennes avel därför nytt livslångt hem åt denna pärla. Det kan bli tidigast under hösten 2014.

Aveln fortsätter, p g a att hennes tikvalp blev stulen kommer det ta lång tid innan jag kan släppa henne, vilket innebär att hon kommer stanna och blir kvar resten av sitt liv här. Jag ser fram emot att få leva med henne länge.

 

Avel

På sin andra födelsedag föder hon en vacker och välskapt pojke strax före 8 på morgonen. Allt utom minsta problem, en totalt exemplarisk avelstik. Eftersom jag inte fick en efterlängtad dotter efter henne kommer vi ta en kull till på henne framöver. Hon är en helt underbar mamma, hon är som hon vore född till att bli världens bästa mamma!

En uppdatering nu när hennes förstfödda valp är nästan 7 veckor. Kan bara igen understryka att hon är så perfekt en mamma kan bli!

Andra kullen fick vi en hane och en tikvalp, tiken blir självskrivet kvar. Den blev stulen av folk som var här och låtsades vara spekulant på en hanhund...

Tredje kullen 2 hanhundar. I desperation över att kanske inte få något kvar efter henne valde jag att spara en son till henne från tredje kullen. Han har allt som en hund ska ha, är korthårig och blåbrindle. På större sidan med ett huvud som kunde vara bättre, men med en sund och riktig kropp och fantastiska rörelser. Ett temperament som är super! Pia´s Niño Carlos.

 

 

ENGLISH

Bite Sissors bite
Breeder Sven Jonasson Rabb, Tjärbäckens kennel, Särna, Sweden
Chip nr 578097809139448
Coat Short coater SC
Colour Grey (in real; bluefawn with blue mask)
DOB November 23, 2011
First litter Pia´s Niño El Único
Inbreed 0 %
More generations Pedigree
Patella 1 + 1
Reg nr SE62626/2011
Relatives Photos
Photos Photoalbum
Size 2,3 kg (< 5 lbs) at 4 years old
Teeth 6 + 6

 

                   

SVENSKA

Bett Saxbett
Bilder Fotoalbum
Chip nr 578097809139448
Fler generationer Stamtavla
Färg Grå i registreringsbeviset (i verkligheten; blåfawn med blå mask)
Född 23 november 2011
Första kullen Pia´s Niño El Único
Hårlag Korthårig KH
Inavel 0 %
Patella 1 + 1
Reg nr SE62626/2011
Släktingar Foton
Storlek 2,3 kg i en ålder av 4 år.
Tänder 6 + 6
Uppfödare Sven Jonasson Rabb, Tjärbäckens kennel, Särna

 

 

1 lbs = 0,45359237 kg
2 lbs = 0,90718474 kg
3 lbs = 1,36077711 kg
4 lbs = 1,81436948 kg
5 lbs = 2,26796185 kg
5 ½ lbs = 2,494758035 kg
6 lbs = 2,72155422 kg
7 lbs = 3,17514659 kg

 

Size / Storlek

Date Age Weight
23 november 2015 4 years old 2,310 gram
30 april 2013 17 month old 2,2 kg
23 january 2013 14 month old 2,1 kg
22 december 2012 13 month old 2 kg
17 november 11 ½ month old 2 kg
6 september 2012 9 ½ month old 2 kg
14 august 2012 9 month old 1,900 gram
21 july 2012 8 month old 1,650 gram

 

 

Updated 2017-04-08