Burar i tyg, kanvas o d

 

Hundar är inga burfåglar. De ska leva med sin familj, det är var hunden är framavlad till, att följa sin mänskliga familj och sina rasfränder, om sådana finns i familjen.

I Sverige är det i princip olagligt att förvara hundar i bur.

Utställningar och transport i bil är undantagna under strikta former.

 

OBS! 2017 är det på gång nya regler vad gäller transport av hundar. Det gäller att hålla ögonen öppna för kommande regler och bestämmelser.

 

Stor med tre fönster. Mellanstor med 3 fönster. Liten canvasbur. Liten tygbur. Ihopfälld, platt. Uppställd. Stängd.

 

 

Burar i kanvastyg

En stor fördel med kanvasburar/tygburar är att de inte väger så mycket. Därför är de extra bra att ha vid tillfällig förvaring.

Dessa är bra då de skyddar hunden bra mot drag.

Har man hundar som gräver och biter för att komma ut, hundar som inte är burvana, så bör man inte använda kanvasbur. Man ska därför också endast använda den sortens bur när man har omedelbar kontroll på buren hela tiden.

Den är täckt på de flesta sidor så hunden känner sig skyddad och trygg.

En bra sak med dessa burar är att man kan ställa upp dörren och ha den som koja hemma för hunden att ligga och sova i, om de vill.

Är det väldigt varmt kan det snabbt bli extremt varit i dessa kanvasburar, så då bör man vara försiktig med dem.

 

 

Utställningsbur

Buren i tyg på utställning fungerar, men som alltid, se till att ha hundar som är "tama" nog att inte bryta sig ut ur tygburar. Lämna aldrig hunden utan uppsikt, trots att den sitter i bur, på utställningar.

 

 

Väskor till kanvasburar

Nästan alla kanvasburar är ihopfällbara. Ibland ingår väskor till burarna. Ibland inte.

Jag har oftast flera burar i varje väska, förutom originalburen till väskan.

Där jag inte har väska köper jag en stor kasse med dragkedja och använder till tygburarna.

De är utmärkta när man måste bära eftersom de är så lätta. Då kan man nyttja dem mera, när man har väska till dem.

I understa burväskan på bilden nedan är det 4 burar. I den övre lite mindre burväskan på bilden nedan är det två burar.

 

Ryggsäcks bur. Hundväska. Burväskor med burar i.
Photo: AH

 

 

Hundväskor

Det finns också väskor för hundar, som är till för att bära hundar i. I regel finns det ett koppel med hake i, inne i väskan, så man kan sätta fast hunden i väskan.

Det finns sådana som man också kan ha som ryggsäck (se bild ovan). Ryggsäcken har också ett litet koppel med hake i botten, som man kan fästa hunden i. Ryggsäcken kan man ha på ryggen eller magen. En sådan kan vara bra att använda när man t ex går längre och jobbigare promenader och har med någon gammal eller ung hund som behöver hjälp med lift lite nu och då.

Jag själv använder en mjuk väska (på bild ovan och nedan) i perioder, och har gjort så i många år.

När jag t ex ska bära runt ett helt gäng valpar, är det ett lätt sätta att sätta dem i väska och bära dem så.

Ibland ska man bära mycket små valpar till bilen. Ibland till trädgården. Ibland ner eller uppför höga trappor o s v.

Har man bara en eller två valpar går det lättare att ta dem i famnen, men är det flera blir det ett fasligt spring innan man är klar, om man tar ett helt gäng små valpar i famnen.

Jag använder även väskan när jag behöver bära högdräktiga tikar, t ex in och ur en hage, eller genom höga trappor o s v.

Lilla väskan nedan använder jag inte till detta, eftersom den är mindre och hårdare. Den grå är vadderad, mycket tjocka väggar och teddyklädd inuti. Mjuk och go för en valp eller stor dräktighetsmage.

OBS! Var väldigt försiktig så hunden inte tar sig ur när du bär hunden i väska! Lita heller inte på det lilla kopplet i buren, det är nästan alltid för långt så hunden kan ta sig ur ändå, och hänga sig...

Läs mer om att bära hundar.

 

Hundväska. Hundväska som ser ut som en handväska.
Photo: AH

 

 

Speciella burar för flygning inne i flygplanet

Dessa burar ska vara en viss storlek så de går att skjuta in under stolen framför.

Man får fråga om storleken för varje flygbolag, men den brukar vara ganska standard.

Det vanliga är att de är av tyg, så de går att klämma in även om de är någon cm för mycket i något av måtten.

Hundar som fraktas bland resväskor, separat i flyget, får man INTE ha tygbur till, då den inte är tillräckligt "krocksäker" och heller inte tillräckligt säker att hålla hunden, vill hunden riva sig ut så kan den.

I flyget har ägaren/föraren kontroll och ansvar för hunden, då fungerar tygbur.

Buren nedan ska vara ihopfällbar också, fast jag har aldrig lyckats på alla år att fälla ihop dem. Bonifacio och Kobe kom från USA i dessa till mig med min väninna Mona som hämtade dem åt mig.

 

 

Bur i bil

Ibland är burar bra för hundar, som t ex under transport, då de är det säkraste sättet att transportera hundar, det är minst lika effektivt för en hund som bälte för människor. Säkrare sätt finns inte att transportera hundar.

Tygbur är inte så stabil, så den ger inte ett gediget skydd vid krock etc.

I bil fungerar därför plast eller nätburar bättre, länk till deras respektive bursida finns långt ner på denna sida.

Mer om transport av hundar.

 

Rottingbur.
Photo: AH

 

 

Vatten i buren

Vatten är viktigt. Tygburar har begränsade möjligheter för vatten. Man kan dock alltid ha spillfria skålar i tygburar.

Mer om vatten.

När det gäller vatten föredrar jag vattenflaskor, då håller sig vattnet friskare, renare, kallare längre. Hunden kan ha det under alla förhållanden, i bilen, på utställningen och under transport mellan dessa platser, om hunden åker snålskjuts. De flesta tygburar medger inte sådana vattenhållare.

 

Med tre fönster. Samma som t h,
baksidan, ihopfälld.
Med stålrörsställning,
taklucka.
Samma som t v,
framsidan, ihopfälld.
Sherpa flygbur.

 

 

Burskynken

På utställning ska man ha minst tre sidor av buren eller hagen täckta för att hunden ska känna trygghet.

Tygburar har oftast täckt på minst tre sidor, så det är oftast inga problem.

Man kan göra egna burskynken. Det är mer aktuellt vid nätburar som är öppna runt om. Se mer om burskynken på nätburarnas sida. Länk långt ner på denna sida.

 

 

Bur för överstressade hundar

Ibland tar man hand om en vuxen hund som är överstressad. Man måste ta till alla åtgärder man kan för att komma tillrätta med problemet. Hundar ska sova på natten och få vara aktiva på dagarna. Det är konceptet för ett bra hundliv. En överstressad hund kan man behöva tvinga i vila för att få den att lära sig att koppla av. Hundar kan stressa ihjäl sig, men det är tydligen helt acceptabelt, liksom övergödning av våra hundar, det är ju t o m önskvärt idag. Burförvaring när hunden ska sova är ett utmärkt sätt att snabbt rehabilitera hundar innan de tar allt för stor skada. Det kan också vara en bra metod för att få hunden frisk igen om den redan fått både fysiska och psykiska skador av stress. Men det är olagligt i Sverige. Jag har många kontakter med folk i andra länder, det är ett otroligt vanligt behandlingssätt att låta hundar sova i bur när de ändå ska varva ner och sova, men i Sverige är det alltså inte tillåtet.

Har man en överstressad hund tillsammans med andra hundar när de ska sova så blir de andra hundarna drabbade, stressade och nervösa. Sätter man in en överstressad hund i ett eget rum eller hundbox med minimimått, så kommer en sådan hund kuta runt och stressa på hela tiden. Det kan ta veckor, eller t o m månader, innan man får styr på problemet. Under hela den tiden så ska hunden stressas halvt ihjäl och även störa andra hundar som hör och kanske ser den stressade hunden.

Det är även olagligt att binda fast hunden, så det är heller inte ett alternativ, och tur är väl det, då hundar kan göra sig illa om de sitter fastbundna, speciellt de överstressade hundarna.

Man kan söka dispence hos jordbruksverket för burförvaring. När man då ska ange tidigare ägare som redan insett sin brist, eftersom de givit upp hunden, så skadar man andra. Normala människor anger inte varandra som rättat till sina tillkortakommanden.

Hur ska man göra för att inte plåga sin nya hund extra länge under rehab-tiden när man bor i Sverige? Jag har inget svar på det, utan det är att traggla på och låta allt ta längre tid än  nödvändigt.

Denna typ av överstressade hundar kommer i regel göra allt för att ta sig ut ur hagen, därför är i regel inte tygbur ett alternativ för dessa hundar.

 

Med stålrörsställning och taklucka.
Photo: AH

 

Burar i plast

I princip är de flesta plastburar godkända för flyg. Plasten gör att de är varma på sommaren och kalla på vintern. Plastburen har den fördelen att den stoppar stora delar av drag mycket effektivt.

Burar i plast har egen sida. Länk långt ner på denna sida.

 

 

Burar i nät

Burar i nät har egen sida. Länk långt ner på denna sida.

 

 

Hagar i kanvastyg

De kan vara bra att ha under resor och utställningar. De ger ju mer frihet för hunden än en bur som i regel är mindre.

Den är täckt på de flesta sidor så hunden känner sig skyddad och trygg.

De finns med hål för vattenflaska eller utan hål.

På bilden nedan ser man min hage, den är över en meter i diameter.

Åker man till veterinären med ett gäng valpar är denna utmärkt att ha med sig. Taket går utmärkt att ta ut en hund ur, så behöver man inte riskera att flera små valpar springer ut okontrollerat.

Hagar har egen sida. Se länk långt ner på denna sida.

 

Mycket stor med 3 fönster Buren t v i sin väska. Med taklucka. Med taklucka.

Valphage med separat och avtagbart golv och tak.

 

 

Bestämmelser om storlek

Volymen (=storleken) på hundar är olika beroende på hur det mäts. De vanligaste två varianterna: Man kan mäta mankhöjd. Man kan mäta vikt.

Tidigare använda jordbruksverket/länsstyrelsen (= jbv) vikter som referens till vilken storlek av hund som skulle ha vilka utrymmet i olika sammanhang. T ex storlek på hundgård, storlek på hundkojor, storlek på inomhusutrymmen, storlek på valplådor/valpboxar och valphagar, storlek på burar o s v. Numera har man bytt till mankhöjd istället.

Varken mankhöjd eller vikt är ju riktigt rättvisade för vilket utrymme som hunden behöver. Speciellt när det kommer till hundar som är ovanligt tunga eller ovanligt lätta för sin mankhöjd. T ex en Grand Danois är väldigt hög, men en lättviktare om man jämför med många av molosserna som är lägre i mankhöjd. Största skillnaden är kortbenta raser med "stor" kropp. T ex Basset Hound. En låg mankhöjd men de kan vara tyngre än många medelstora hundraser.

När det gäller matåtgång måste man alltid kolla på vikt. När det gäller uppmatning av magra hundar och växande hundar gäller också vikten.

När det gäller att t ex välja hundsäng eller bilbur till hunden är det hundens längd*höjd (när man pratar burutrymme) som gäller. Då ska man se till hundens högsta höjd och högsta längd, när hunden står uppsträckt. Alltså är mankhöjd inte tillräckligt när man väljer bur.

Då jbv ändrat storlekar utan att förvarna åtskilliga gånger numera så måste kan hela tiden ha ett öga på jbv regler och bestämmelser. Det är fullkomligt hopplöst att ge information om jbv bestämmelser här på denna sida, då de kan vara nya mått som gäller i morgon, utan att någon ens får reda på att en ändring är på gång. Inte ens inspektörer har koll på detta numera, utan jbv måste oftast ha flera månader på sig att utvärdera om en hundägare gör rätt.

OBS! Det är varje djurägares skyldighet att följa gällande bestämmelser!

Mer om burar, hundsängar, valphagar, valplådor/valpboxar och hundgårdar.

 

 

Valphage med separat och avtagbart golv och tak.

 

Burar hagar, valphagar m m
Burar i nät m m
Burar i plast m m
Burar i tyg, kanvas m m

 

Uppdaterad 2021-05-11

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström