Bur

grind / hage

 

Hundar är inga burfåglar. De ska leva med sin familj, det är var hunden är framavlad till, att följa sin mänskliga familj och sina rasfränder, om sådana finns i familjen.

 

I Sverige är det i princip olagligt att förvara hundar i bur.

Utställningar och transport i bil är undantagna under strikta former.

 

OBS! 2017 är det på gång nya regler vad gäller transport av hundar. Det gäller att hålla ögonen öppna för kommande regler och bestämmelser.

 

 

Tidigare regler

Tidigare var det ok att ha hunden i bur vid löp (3 veckor 2 gånger om året), sedan var det ok att ha hundarna i bur vid utfodring. Jag personligen ansåg att utfodra i bur var nog inte fel. Däremot förstår jag att inspektörer fick nog av att se hundar sitta inspärrade i burar varje gång de kom, och varje gång hette det att de åt, eller löpte... Därav "totalförbud" idag. Det är fortfarande tillåtet, då som nu, att ha hundar i bur under transport och tillfälligt på utställningar och prov.

 

 

 

Bur i bil

Ibland är burar bra för hundar, som t ex under transport, då de är det säkraste sättet att transportera hundar, det är minst lika effektivt för en hund som bälte för människor. Säkrare sätt finns inte att transportera hundar.

Mer om transport av hundar.

 

 

Utställningsbur

Buren nedan är som rena miraklet, den går att ha i en stor bur, två fack, tre eller fyra fack, då för mindre hundar. Jag har fler och fler vänner som skaffar sådana, vissa har ägt den i några år, men det är få som kan använda dem, då de tar för mycket plats i bilen. Har man inte husbil eller liknande är det svårare att transportera buren och hundar i en vanlig bil, även om det är en combi.

 

 

 

 

Vatten i buren

Vatten är viktigt. Ett sätt är en tratt, men det har mer funktion under flygtransport. När hunden står i bur i bil eller på utställning så ska ju hunden ut med jämna mellanrum i alla fall, så då kan man lika bra öppna för att kunna ge vatten.

Mer om vatten.

 

 

När det gäller vatten föredrar jag vattenflaskor, då håller sig vattnet friskare, renare, kallare längre. Hunden kan ha det under alla förhållanden, i bilen, på utställningen och under transport mellan dessa platser, om hunden åker snålskjuts.

 

 

Burunderrede

Burunderreden är en bra uppfinning, speciellt om man har många olika hundar. Är de sedan reglerbara så är det toppen. Man kan lätt ha en stor bur, två mellanstora. 4 - 6 små + packning uppepå. Hjul så man kan dra vagnen. Burunderredena är så pass små att de lätt går att få plats med i en bil. Hopfällbara får t o m plats i smala takboxar. De är relativt lätta också, så man måste inte vara tyngdlyftare för att lyfta dem ut och in i bilen. Denna uppfinning klarar man sig oftast bra med under en dag för att få in allt man behöver till utställningsplatsen utan att springa ihjäl sig. Detta är extra bra då vissa utställningar har bortåt en km att gå för att ta sig från parkeringen till utställningen.

Vissa platser är det så dåligt underlag på att det är svårt att dra en tung bur med små hjul. Vissa dörrar eller andra öppningar in till utställningar kan vara så små att man inte kan dra in ens en smal bur. Man måste vara stålmanennen för att kunna få med sig allt på vissa ställen.

 

Atlas 10 burar, en ihopfälld underst i rosa. Helplastbur, igen metall alls.

 

 

Burskynken

På utställning ska man ha minst tre sidor av buren eller hagen täckta för att hunden ska känna trygghet.  Man kan göra egna burskynken. Nedan enkel tillverkning från gardiner.

 

 

 

Bur för överstressade hundar

Ibland tar man hand om en vuxen hund som är överstressad. Man måste ta till alla åtgärder man kan för att komma tillrätta med problemet. Hundar ska sova på natten och få vara aktiva på dagarna. Det är konceptet för ett bra hundliv. En överstressad hund kan man behöva tvinga i vila för att få den att lära sig att koppla av. Hundar kan stressa ihjäl sig, men det är tydligen helt acceptabelt, liksom övergödning av våra hundar, det är ju t o m önskvärt idag. Burförvaring när hunden ska sova är ett utmärkt sätt att snabbt rehabilitera hundar innan de tar allt för stor skada. Det kan också vara en bra metod för att få hunden frisk igen om den redan fått både fysiska och psykiska skador av stress. Men det är olagligt i Sverige. Jag har många kontakter med folk i andra länder, det är ett otroligt vanligt behandlingssätt att låta hundar sova i bur när de ändå ska varva ner och sova, men i Sverige är det alltså inte tillåtet.

Har man en överstressad hund tillsammans med andra hundar när de ska sova så blir de andra hundarna drabbade, stressade och nervösa. Sätter man in en överstressad hund i ett eget rum eller hundbox med minimimått, så kommer en sådan hund kuta runt och stressa på hela tiden. Det kan ta veckor, eller t o m månader, innan man får styr på problemet. Under hela den tiden så ska hunden stressas halvt ihjäl och även störa andra hundar som hör och kanske ser den stressade hunden.

Det är även olagligt att binda fast hunden, så det är heller inte ett alternativ, och tur är väl det, då hundar kan göra sig illa om de sitter fastbundna, speciellt de överstressade hundarna.

Man kan söka dispence hos jordbruksverket för burförvaring. När man då ska ange tidigare ägare som redan insett sin brist, eftersom de givit upp hunden, så skadar man andra. Normala människor anger inte varandra som rättat till sina tillkortakommanden. Hur ska man göra för att inte plåga sin nya hund extra länge under rehab-tiden när man bor i Sverige?

 

 

Burar i plast

I princip är de flesta plastburar godkända för flyg. Plasten gör att de är varma på sommaren och kalla på vintern. Plastburen har den fördelen att den stoppar stora delar av drag mycket effektivt.

Den är täckt på de flesta sidor så hunden känner sig skyddad och trygg.

 

 

 

Burar i nät

Dessa burar är ofta ihopfällbara vilket ibland är praktiskt.

De är naturligtvis lite tunga.

Om man t ex har hunden i bur i bilen och sedan ska in på utställning kan man fälla ihop buren och bära in den och sedan fälla upp den inne på utställningsområdet igen. Och sedan lika på vägen ut till bilen igen.

Den är riktigt stabil, så jag skulle tro den är mest krocksäker av de vanliga burarna som inte är specialtillverkade för enbart bilar.

Fördelen är att det är nät överallt. På sommaren kan man ge hunden skugga genom att täcka taket men ändå får luften fri passage i alla 4 sidor.

På utställningar ska hundar ha lugn och ro, de ska då ha minst 3 sidor täckta, då kan man ha en filt eller burskynke över buren.

Dessa burar är extra bra att fästa vattenflaskor i också.

De burarna kan skramla när man har den i bil. Det kan lätt avhjälpas genom att man sätter dit några buntband och drar åt på några få väl valda ställen.

 

 

 

Burar i kanvastyg

Dessa är bra då de skyddar hunden bra mot drag.

Har man hundar som gräver och biter för att komma ut, hundar som inte är burvana, så bör man inte använda kanvasbur. Man ska därför också endast använda den sortens bur när man har omedelbar kontroll på buren hela tiden.

Den är täckt på de flesta sidor så hunden känner sig skyddad och trygg.

En bra sak med dessa burar är att man kan ställa upp dörren och ha den som koja hemma för hunden att ligga och sova i, om de vill.

 

 

Hagar i nät

De kallas ofta valphagar.

 

 

 

Hagar i kanvastyg

De kan vara bra att ha under resor och utställningar. De ger ju mer frihet för hunden än en bur som i regel är mindre.

Den är täckt på de flesta sidor så hunden känner sig skyddad och trygg.

De finns med hål för vattenflaska eller utan hål.

På bilden nedan ser man min hage, den är över en meter i diameter.

Man ser att det går att ha vatten i buren, extra vattenflaska finns det också fack för. Sedan två större fickor där det får plats stamtavlor, koppel, bajspåsar o s v. Alltså utmärkt att ha med sig på bl a utställning.

Denna modell har två dörrar ut för hundar. Den har fast golv som man kan använda eller inte använda, efter behag. Den har också ett nättak, som också går att använda eller inte, efter behov.

Åker man till veterinären med ett gäng valpar är denna utmärkt att ha med sig. Taket går utmärkt att ta ut en hund ur, så behöver man inte riskera att flera små valpar springer ut okontrollerat.

Ser man bara på högra bilden så kan man tro det är en helt vanlig canvasbur, men det är samma.

 

 

 

Speciella bilburar och bilgaller

Detta är för de som skaffar en bil eller sort och håller sig till den år ut och år in. De är stabila, dyra, rejäla. De är ordentligt krocksäkra så länge de används på rätt sätt.

Numera finns det också bilburar som till en viss del går att reglera storleken på, ifall man byter bil till en sort som inte är allt för olika i storlek med den tidigare bilen.

De flesta av dessa är också gjorda så de inte skallrar och väsnas.

 

180418 Flärpar på taket som man kan fästa bilbälte genom.

180418 Luckor i taket som man kan öppna. 180418 Ordinär standard.

 

 

Speciella burar för flygning i flygplanet

Dessa burar ska vara en viss storlek så de går att skjuta in under stolen framför.

Man får fråga om storleken för varje flygbolag, men den brukar vara ganska standard.

Det vanliga är att de är av tyg, så de går att klämma in även om de är någon cm för lång i något mått.

Buren nedan ska vara ihopfällbar också, fast jag har aldrig lyckats på alla år att fälla ihop dem. Bonifacio och Kobe kom från USA i dessa till mig med min väninna Mona som hämtade dem åt mig.

 

 

Uppdaterad 2018-04-19