Burar i nät, burunderreden, burskynken etc

 

Hundar är inga burfåglar. De ska leva med sin familj, det är var hunden är framavlad till, att följa sin mänskliga familj och sina rasfränder, om sådana finns i familjen.

I Sverige är det i princip olagligt att förvara hundar i bur.

Utställningar och transport i bil är undantagna under strikta former.

 

OBS! 2017 är det på gång nya regler vad gäller transport av hundar. Det gäller att hålla ögonen öppna för kommande regler och bestämmelser.

 

 

Tidigare regler

Tidigare var det ok att ha hunden i bur vid löp (3 veckor 2 gånger om året), sedan var det ok att ha hundarna i bur vid utfodring (högst en timme/dygn). Jag personligen ansåg att utfodra i bur var nog inte fel.

Däremot förstår jag att inspektörer fick nog av att se hundar sitta inspärrade i burar varje gång de kom, och varje gång hette det att de åt, eller löpte. De kom inte åt hundägarna som hade hundar boende i bur på heltid.

Därav "totalförbud" idag. Det är fortfarande tillåtet, då som nu, att ha hundar i bur under transport och tillfälligt på utställningar och prov.

 

 

Bur i bil

Ibland är burar bra för hundar, som t ex under transport, då de är det säkraste sättet att transportera hundar, det är minst lika effektivt för en hund som bälte för människor. Säkrare sätt finns inte att transportera hundar.

Mer om transport av hundar.

 

 

Utställningsbur

Buren nedan är som rena miraklet, den går att ha i en stor bur, två fack, tre eller fyra fack, då för mindre hundar. Jag har fler och fler vänner som skaffar sådana, vissa har ägt den i några år, men det är få som kan använda dem, då de tar för mycket plats i bilen. Har man inte husbil eller liknande är det svårare att transportera buren och hundar i en vanlig bil, även om det är en combi.

 

 

 

Vatten i buren

Vatten är viktigt. Ett sätt är en tratt, men det har mer funktion under flygtransport. När hunden står i bur i bil eller på utställning så ska ju hunden ut med jämna mellanrum i alla fall, så då kan man lika bra öppna för att kunna ge vatten.

Mer om vatten.

När det gäller vatten föredrar jag vattenflaskor, då håller sig vattnet friskare, renare, kallare längre. Hunden kan ha det under alla förhållanden, i bilen, på utställningen och under transport mellan dessa platser, om hunden åker snålskjuts.

 

 

 

Burunderrede

Speciellt nätburar kan vara ganska tunga. Att ha ett burunderrede till nätburar är därför en mycket bra idé när man har en transportsträcka mellan bil och slutmålet.

Burunderreden är en bra uppfinning, speciellt om man har många olika hundar. Är de sedan reglerbara så är det toppen. Man kan lätt ha en stor bur, två mellanstora. 4 - 6 små + packning uppepå. Hjul så man kan dra vagnen. Burunderredena är så pass små att de lätt går att få plats med i en bil. Hopfällbara får t o m plats i smala takboxar. De är relativt lätta också, så man måste inte vara tyngdlyftare för att lyfta dem ut och in i bilen. Denna uppfinning klarar man sig oftast bra med under en dag för att få in allt man behöver till utställningsplatsen utan att springa ihjäl sig. Detta är extra bra då vissa utställningar har bortåt en km att gå för att ta sig från parkeringen till utställningen.

Vissa platser är det så dåligt underlag på att det är svårt att dra en tung bur med små hjul. Vissa dörrar eller andra öppningar in till utställningar kan vara så små att man inte kan dra in ens en smal bur. Man måste vara stålmanennen för att kunna få med sig allt på vissa ställen.

 

 

Burskynken

På utställning ska man ha minst tre sidor av buren eller hagen täckta för att hunden ska känna trygghet. Nätburar kan därför behöva burskynke, eller en filt över buren.

Man kan göra egna burskynken. Nedan enkel tillverkning från gardiner.

 

Liten ihopfällbar hundbur. Ihopfällbar liten hundbur Ihopfällbar hundbur. Samma bur som t v
men med skynke och tak.

 

 

Bur för överstressade hundar

Ibland tar man hand om en vuxen hund som är överstressad. Man måste ta till alla åtgärder man kan för att komma tillrätta med problemet. Hundar ska sova på natten och få vara aktiva på dagarna. Det är konceptet för ett bra hundliv. En överstressad hund kan man behöva tvinga i vila för att få den att lära sig att koppla av. Hundar kan stressa ihjäl sig, men det är tydligen helt acceptabelt, liksom övergödning av våra hundar, det är ju t o m önskvärt idag. Burförvaring när hunden ska sova är ett utmärkt sätt att snabbt rehabilitera hundar innan de tar allt för stor skada. Det kan också vara en bra metod för att få hunden frisk igen om den redan fått både fysiska och psykiska skador av stress. Men det är olagligt i Sverige. Jag har många kontakter med folk i andra länder, det är ett otroligt vanligt behandlingssätt att låta hundar sova i bur när de ändå ska varva ner och sova, men i Sverige är det alltså inte tillåtet.

Har man en överstressad hund tillsammans med andra hundar när de ska sova så blir de andra hundarna drabbade, stressade och nervösa. Sätter man in en överstressad hund i ett eget rum eller hundbox med minimimått, så kommer en sådan hund kuta runt och stressa på hela tiden. Det kan ta veckor, eller t o m månader, innan man får styr på problemet. Under hela den tiden så ska hunden stressas halvt ihjäl och även störa andra hundar som hör och kanske ser den stressade hunden.

Det är även olagligt att binda fast hunden, så det är heller inte ett alternativ, och tur är väl det, då hundar kan göra sig illa om de sitter fastbundna, speciellt de överstressade hundarna.

Man kan söka dispence hos jordbruksverket för burförvaring. När man då ska ange tidigare ägare som redan insett sin brist, eftersom de givit upp hunden, så skadar man andra. Normala människor anger inte varandra som rättat till sina tillkortakommanden.

Hur ska man göra för att inte plåga sin nya hund extra länge under rehab-tiden när man bor i Sverige? Jag har inget svar på det, utan det är att traggla på och låta allt ta längre tid än  nödvändigt.

 

 

Burar i plast

I princip är de flesta plastburar godkända för flyg. Plasten gör att de är varma på sommaren och kalla på vintern. Plastburen har den fördelen att den stoppar stora delar av drag mycket effektivt.

Den är täckt på de flesta sidor så hunden känner sig skyddad och trygg.

Plastburar har en egen sida. Se länk längre ner på denna sida.

 

 

Burar i nät

Dessa burar är ofta ihopfällbara vilket ibland är praktiskt.

De är naturligtvis lite tunga. De modärna nätburarna har i regel så runna trådar så de är inte så tunga som de var förr i tiden.

Om man t ex har hunden i bur i bilen och sedan ska in på utställning kan man fälla ihop buren och bära in den och sedan fälla upp den inne på utställningsområdet igen. Och sedan lika på vägen ut till bilen igen.

Den är riktigt stabil, så jag skulle tro den är mest krocksäker av de vanliga burarna som inte är specialtillverkade för enbart bilar.

Fördelen är att det är nät överallt. På sommaren kan man ge hunden skugga genom att täcka taket men ändå får luften fri passage på alla 4 sidor.

På utställningar ska hundar ha lugn och ro, de ska då ha minst 3 sidor täckta, då kan man ha en filt eller burskynke över buren.

Dessa burar är extra bra att fästa vattenflaskor i också.

De burarna kan skramla när man har den i bil. Det kan lätt avhjälpas genom att man sätter dit några buntband och drar åt på några få väl valda ställen.

Burar i nät har ibland sluttande tak, för att de ska få plats i så kallade halvkombi bilar som ha sluttande baklucka. Enligt senaste bestämmelserna ska höjden på dessa burar räknas på höjden som den lägsta höjden i dem, förr var det tvärs om. Så när man läser minimibestämmelser så är det det lägsta måttet man ska räkna på, när taket sluttar.

 

Bur med rundat tak.

Bur med extra kraftigt
nät, som förr i tiden.

Bur med två ingångar.

Bil med burar.

Bil med burar 2013.

 

 

Burar i kanvastyg

Dessa är bra då de skyddar hunden bra mot drag.

Har man hundar som gräver och biter för att komma ut, hundar som inte är burvana, så bör man inte använda kanvasbur. Man ska därför också endast använda den sortens bur när man har omedelbar kontroll på buren hela tiden.

Är det väldigt varmt kan det snabbt bli extremt varit i dessa kanvasburar, så då bör man vara försiktig med dem.

Tygburar har egen sida, se länk längre ner på denna sida.

 

 

Hagar i nät och i kanvastyg

De kallas ofta valphagar.

Hagar har egen sida, länk finns långt ner på denna sida.

 

 

Speciella bilburar och bilgaller

Detta är för de som skaffar en bil eller sort och håller sig till den år ut och år in. De är stabila, dyra, rejäla. De är ordentligt krocksäkra så länge de används på rätt sätt.

Numera finns det också bilburar som till en viss del går att reglera storleken på, ifall man byter bil till en sort som inte är allt för olika i storlek med den tidigare bilen.

De flesta av dessa är också gjorda så de inte skallrar och väsnas.

 

 

Speciella burar för flygning inne i flygplanet

Det är burar i tyg eller plast.

Burar i tyg och burar i plast har egen sida, länkar finns nedan.

 

 

Bestämmelser om storlek

Volymen (=storleken) på hundar är olika beroende på hur det mäts. De vanligaste två varianterna: Man kan mäta mankhöjd. Man kan mäta vikt.

Tidigare använda jordbruksverket/länsstyrelsen (= jbv) vikter som referens till vilken storlek av hund som skulle ha vilka utrymmet i olika sammanhang. T ex storlek på hundgård, storlek på hundkojor, storlek på inomhusutrymmen, storlek på valplådor/valpboxar och valphagar, storlek på burar o s v. Numera har man bytt till mankhöjd istället.

Varken mankhöjd eller vikt är ju riktigt rättvisade för vilket utrymme som hunden behöver. Speciellt när det kommer till hundar som är ovanligt tunga eller ovanligt lätta för sin mankhöjd. T ex en Grand Danois är väldigt hög, men en lättviktare om man jämför med många av molosserna som är lägre i mankhöjd. Största skillnaden är kortbenta raser med "stor" kropp. T ex Basset Hound. En låg mankhöjd men de kan vara tyngre än många medelstora hundraser.

När det gäller matåtgång måste man alltid kolla på vikt. När det gäller uppmatning av magra hundar och växande hundar gäller också vikten.

När det gäller att t ex välja hundsäng eller bilbur till hunden är det hundens längd*höjd (när man pratar burutrymme) som gäller. Då ska man se till hundens högsta höjd och högsta längd, när hunden står uppsträckt. Alltså är mankhöjd inte tillräckligt när man väljer bur.

Då jbv ändrat storlekar utan att förvarna åtskilliga gånger numera så måste kan hela tiden ha ett öga på jbv regler och bestämmelser. Det är fullkomligt hopplöst att ge information om jbv bestämmelser här på denna sida, då de kan vara nya mått som gäller i morgon, utan att någon ens får reda på att en ändring är på gång. Inte ens inspektörer har koll på detta numera, utan jbv måste oftast ha flera månader på sig att utvärdera om en hundägare gör rätt.

OBS! Det är varje djurägares skyldighet att följa gällande bestämmelser!

Mer om burar, hundsängar, valphagar, valplådor/valpboxar och hundgårdar.

 

 

Burar hagar, valphagar m m
Burar i nät m m
Burar i plast m m
Burar i tyg, kanvas m m

 

Uppdaterad 2021-05-11

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström