VATTENFLASKOR

 

Det största och därmed viktigast i världen är vatten. Det största på och i människan och hunden är vatten, näst största på människan och hunden är huden.

 

Om hunden mår dåligt i hunden bör man börja med att söka problemet på pälsen och huden och vad hunden äter. Glöm då inte att vatten är den största "foder"-givan till hunden. Dåligt vatten kan alltså ge upphov till "ful" hud och päls. Även andra födoämnen kan ge hudproblem. Mer om kläder.

 

Häromis modell

 

 

Vattnets kvalitet

Har man egen vatten kan man behöva kolla det. När man bedömmer vattens kvalitet så tittar man på vattnet, godkänner man utseendet, så går man vidare med att lukta på vattnet, godkänner man det så går man vidare till att smaka på vattnet, godkänner man det, så går man vidare till att sända vattnet på analys. Godkänns det, så är det ett bra vatten, inte förr.

 

 

Sjövatten och bad

Låt INTE hunden dricka vatten i sjöar och vattendrag.

Giftiga alger har ökat med den globala uppvärmningen. D v s vi får de giftiga algerna här oftare och oftare.

Mina vänner i varmare länder, t ex Spanien, Portugal, Kalifonien, har aldrig kunnat riskera att hunden dricker sjö och t o m bäckvatten.

Viktigt är att ha med rent vatten att bjuda hunden istället. Mer om gifter.

 

 

VATTEN

Vatten är en oerhört viktig del av hundens utfodring. Faktum är att vatten är det största födointaget per dag till våra hundar.

Vattnets kvalitet avgörs av:

  1. Renhet (avsaknad av smuts och skadliga bakterier + mikroorganismer).

  2. Smaklighet.

  3. Innehåll.

Detta är saker att beakta.

 

Glasflaskor går också bra på de flesta modeller. Läs mer om plast.

 

Här kommer några saker vi kan göra för att ge hunden optimalt vatten.

  1. Renhet kan förbättras enormt med vattenflaskor eller i annat fall täta byten av vattnet och ständigt noggrann diskning av skålar. Avsaknad av onödiga partiklar som far ner i vattnet, t ex  höstlöv, vårpollen, hundhår, damm o s v. Alltså noggran "städning" kring vattenskålen är ett extra plus. Ju längre vattnet står, ju mer smuts blir det och ju mer växer oönskade bakterier, vattnet blir gammalt och förlorar sin frächhet, speciellt så fort en hund druckit ur skålen, då det direkt blir smuts i vattnet. Saliv. Ibland sand, grus och annat som kan finnas på nosen eller mellan tänderna, speciellt hos hundar med lång päls i eller kring ansiktet faller det ner extra smuts i vattnet för. Kom ihåg, männikan dricker vatten genom att suga eller hälla i sig, hunden sköljer runt vattnet i hela munhålan vid varje lapning!

  2. Smakligheten är något man kan smaka sig fram till själv. Jag hade en gång ett hemskt vatten, som var bra enligt alla analyser, men knappast aptitligt att dricka. Det var en plåga då jag är extremt förtjust i vatten. Mitt huvudsakliga vattendrickande övergick då i is-te istället för att jag skulle slippa den hemska smaken. Om hunden inte gärna vill dricka för att vattnet smakar illa så kommer den dricka lite mindre än vad den annars skulle göra, vilket inte är bra. Vattnet kan faktiskt ganska enkelt förbättras i smak och också renas något till viss del. Egen tillverkning av filder, läs nedan.

  3. Innehållet är faktiskt relevant. De som har komunalt vatten har normalt en lista med vattnets normala värden som man kan få ut och den brukar inte ha några stora brister eller överskott. Har man däremot privat brunn, som jag t ex haft större delen av mitt vuxna liv, så bör man sända in vattnet på annalys när man flyttar in och kanske igen om man bott många år på ett ställe. Ser man då att ett vatten t ex innehåller väldigt lite eller väldigt mycket av en mineral, så kan det vara av betydelse för våra hundar (och ibland oss med). Normala friska hundar klarar det oftast ganska bra, speciellt om de får ett bra foder. Men specellt växande, gamla eller sjuka hundar kan man behöva ta hänsyn till brister som under eller överskott av olika ämnen. Prata gärna med din veterinär om det hela för att kunna ställa in vettig kosthållning. Jag ska här bara nämna ett exempel, kalk. Om kalkhalten är för hög eller för låg i vattnet så kan det rubba balansen kalk / d-vitamin som står i beroendeställning till varandra och måste tillföras i korrekta proportioner för att hunden ska kunna tillgodogöra sig kalket. Om detta rubbas kan bl a den unga hundens leder få felaktig utveckling med förödande resultat. Jag kan också nämna en kennel som efter en flytt fick jättespröda pälsar som bara bröts av, inte alls typiskt för varken rasen eller blodslinjerna i detta fall, och till sist visade det sig att vattnet hade onormal hög halt järn, när det åtgärdats fick hundarna tillbaka sina normala pälsar, mer eller mindre...

 

Vattenreningsfilter som man tillverkar själv: Man tar en fästanordning till vanliga tappkranen som man använder för dricksvatten och fäster vid en bit rör eller slang, sedan tar man röret / slangen till en burk med kol och vadd som vattnet får filtrera igenom, liknande ett gammeldags akvariereningsfilter, sedan sätter man i andra änden på burken en kran som man tar vattnet ur.

Det finns också sådana filter av denna modell att köpa. De är rysansvärt dyra. Sist jag hittade en kostade den 6 000 skr och till hemmatillverkade modellen kostar materialet mindre än 500 kr, trots dyra rörkopplingarna och tappkran.

Det finns vattenfontäner till hundar. De flesta kastar endast runt vattnet. Vissa få däremot har kolfilter som ska rena vattnet. Vattenfontän med kolfilter till hundar är inte så lätt att få tag i. Vattnets rörelse påstås få hundar att vilja dricka mera (jag har inte märkt denna effekt). Reningen tar bort mycket av snusket i vatten som står framme hela tiden.

 

Vattenfontän med kolfilter.

Photo: AH

 

Att ge vatten som håller sig fräscht och gott länge åt hundarna är enklare än någonsin sedan vi fått vattenmunstycke (Water Nozzle är namnet som ofta används i Asien för denna produkt), vattennippel (från engelskans nipple=nippel eller spene, ett namn som mina vänner i USA kallar dessa vattenautomater) eller vattenautomat (namnet är ifrån samma konstruktion fast då av mindre modell för bl a gnagare som funnits i Sverige "hur länge som helst") eller vad man nu ska kalla det för hund. Jag håller mig här till vattennippel för att det inte ska bli så trassligt att förstå vad jag menar i texten nedan.

 

Johannas valp modell

Johannas valp modell

 

Fördelar:

 

Häromis gamla modell

 

Nackdelar:

 

Häromis gamla modell

 

 

Drickteknik

Människan suger eller häller i sig vätska.

Hunden lapar i sig vatten.

Människan för över lite bakterier från sin mun till sin vätska. Trots detta är de flesta människor inte berädda att dela dricksglas med okända människor.

Hunden lapar i sig, då kastas vattnet runt i munnen och alla smulor och annat smått och gått den har i munnen och mellan tänderna, hundhår, hudpartiklar o s v hamnar delvis i vattnet, för att inte tala om bakterier.

Hunden tvättar sig på könsorgan och i baken med sin mun. Dessa rester hamnar alltså i vattnet.

Idag har vi ett epedimiliknande tillstånd av utbrott på bl a Giardia och Coccidiosis, som det t o m under senare åt blivit vanligt bland hundar som bor en och en. Dessa smittor överförs via avföringspartiklar och smittar på så vis.

Allt detta smuts och bakterier och sjukdomar kan man minimera genom vattenautomat till hund.

Då pratar jag inte om fontäner som kastar runt samma vatten hela tiden utan om de vattenautomater som har vattennippel.

 

 

Drickteknik i kopp kontra nippel

Drickteknik som medföljer från födseln är tuttandet på mamman. Drickandet på mammans tutte består av flera delar. Slicka, suga och massera med framtassarna.

Drickteknik i kopp består av att hunden ska lära sig böja tungan bakåt och skopa upp vattnet i munnen. Denna skålen i tungan behöver bara röra sig en milimeter i sidled så läcker vatten ur. Vatten rinner tillbaka i vattenkoppen och skvätter runt skålen. Det tar lite tid innan hunden lär sig vattendrickar tekniken. Vissa slarvar hela livet och vissa blir väldigt duktiga på tekniken. Även de som är duktiga spiller, framför allt tillbaka i skålen. När det sedan är så lite vatten kvar i vattenkoppen så tungans skål inte får plats under vattenytan så måste hunden ändra teknik och slicka i sig bottenskrapet i vattenskålen, som vid det laget oftast är oerhört smutsigt.

Drickteknik i nippel är en lätt övergång från tuttandet på mamman. De behöver endast släppa sug och tramp, och behålla slick, så dricker de. Samma teknik hela flaskan ut. Oavsett som det är mycket eller lite vatten kvar i flaskan så är vattnet alltid av renaste kvalitet.

 

 

I skrivandets stund, vintern 2012 - 13 skulle jag tro det är 100 hundar som provat vattennipplarna hos mig. Det är fortfarande endast den enda hunden som totaltvägrade i ett par år. Sedan två gamlingar som tog lite tid på sig. Annars är det mellan några sekunder till 3 dagar som är det normala tills de kommer igång att dricka ur flaskorna och föredrar det framför vattenskålen så man kan ta bort skålen helt.

Man ska INTE tvinga hunden, utan man har båda delarna, skål och flaska, tills man ser att hunden lärt sig föredra det rena vattnet, då, och först då, kan man ta bort skålen.

En vuxen hund som lärt sig sen tidigare (innan den flyttade till mig) att den fick leka med petflaskor tog det lite tid innan den gick och försökte ta lös flaskorna för att leka med dem första dagarna, sedan, när hunden förstod att dricka ur dem då försvann omedelbart viljan att ha flaskorna som leksak. Hunden i fråga hade i tidigare hemmet fick tomma pet-flaskor att leka med.

Jag behövde aldrig lära hunden att sluta leka med pet-flaskorna, utan det kom han på helt själv när han såg att det var därifrån det rena vattnet kom.

 

 

Hur visar man hunden hur den ska dricka

Hur gör man då för att visa hunden att den kan dricka ut nippeln? Man sätter sitt finger bakifrån - under och trycker försiktigt när hunden luktar så den känner att det finns vatten där, det brukar räcka. Ytterst få hundar förstår ändå inte utan kan behöva lite längre inlärning, det är då oftast äldre hundar som det kan ta lite längre tid för.

Vanligast hos oss med de hundar som inte dricker omedelbart ur flaskan är att de några timmar eller på sin höjd några dagar senare tar efter de andra hundarna och lär sig på det viset, sedan har de positiva övertalningsförmåga nog för att hunden ska inse fördelarna och sedan föredra att dricka ur flaska istället för skål.

 

 

Vissa äldre hundar eller hundar som har lite svårt med nya grejer, kan envisas med att föredra skål. Jag har haft två sådana hundar som var väldigt gamla när jag startade med vattenflaskor hos mig, som det tog lite extra tid för att vilja dricka ut nipplarna, men till sist ville de inte ha annat än ur flaska när de väl lärt sig det hela och då fattat fördelarna.

 

Valp som dricker baklänges

 

Ett sätt att hjälpa hundarna på traven att vilja dricka av detta vatten är att smaksätta det. Man gör en sockerfri saft, som är otroligt utspädd. Det behövs oftast inte mycket (t ex Fun light 1 tsk i en liter vatten). När de fått smak för en sådan flaska kan det bli vändningen till att de känner den otroliga skillanden och fördelen med flaska. Det går också med grädde, mjölk eller liknande, då också väldigt utspädd. Det behövs inga starkare koncentrationer för detta och är heller inte lämpligt då magen kan sparka bakut av för mycket mjölk eller av för mycket sockerersätting (man ska heller inte ge det en längre tid av samma orsak, uan det är en tillfällig lösning under en kort övergångstid).

Hundar är i regel inte vana vid smaker som är "som ett slag i munnen" så de behöver inte mycket till smak för att föredra det vattnet före icke smaksatt. Hundar har heller inte så väldigt nyanserat smaksinne utan de är nöjd med en antydan av smak. Man kan också göra sin egen "saft", rå - pressa frukt och/eller grönsaker och sila ner i vattnet. Eller te, koka t ex hallonblad, klöverblad, ljung eller annat smakligt och låt kallna i kylen, och ge sedan i flaska.

 

Valpar som dricker ur automat för första gången (första sekunderna) i sina liv

 

Ibland vill man få hundar att dricka mera av en eller annan anledning. Man kan prova att ge den vattennippel, eller om den redan dricker ur sådan, kan man prova ge den vattnet i skål. Vissa hundar räcker det med att bara ge dem fräscht vatten, så dricker de begärligt. Vissa kan man locka till att dricka lite mera genom att ge dem vatten med lite grädde i. Till en dl vatten räcker det med en tested grädde.

 

Vattenflaskor upp till 3 liter har jag provat. Då gäller det att skruva åt ordentligt, annars är det lätt att de läcker. Men från små flakor upp till 1 ½ liter är inga problem alls.

Själva hållaren kan sättas fast i galler eller skruvas fast på vägg. Den går också att ha som till små gnagare, alltså med bara ett band bakom som håller den mot nätet på t ex en hundbur. Om däremot flaskan / nippeln lutar för mycket kan den bli att läcka. Flaskan kommer då att svänga fram och tillbaka, så kanske inte det bästa när man börjar med vattenflaska till hund.

Ett vanligt fel som nybörjare gör med dessa vattenflaskor är att de inte toppfyller flaskorna innan de skruvar fast dem i nippeln. Toppfyller man inte får man inte samma effektiva vakuumeffekt som gör att flaskan inte läcker och att vattnet håller sig längre.

Vissa flaskor numera har kort gäng, då når helt enkelt inte flaskan ner till packningen, dessa kan man då inte använda till vissa av dessa nipplar utan man får byta till en flaska som har längre gäng.

 

Nipplar finns att beställa bl a på Johannas hundrosetter och häromi.

Johannas har två sorter till vuxna hundar, som också fungerar utmärkt till valpar (även Chihuahua valpar) och uppåt i storlek och ålder, d v s alla friska hundar oavsett ålder.

Ena sorten är 4 - kantig i basen, den finns i några olika färger, den fungerar bra med alla flaskor, den föredrar jag.

Johannas nippel som är rund i basen fungerar inte så bra med dessa korta skruvgängor som vissa petflaskor har numera. De som "fungerar" får man skruva fast så det gör ont i mina reumatiska händer.

Häromi har en mörkblå modell som jag inte är sams med stänganordningen på, då jag gör illa mina reumatiska fingrar när jag ska stänga den.

Dessa sorter är vad jag känner till år 2012 i Sverige, de återfinns alltså hos Häromi och Johannas rosetter (Johannas ser ut att ha upphörd 2014).

 

Johannas nippel som är 4 - kantig i basen tycks oftast mina hundar föredra att dricka ur av mina 4 olika sorters modeller.

När det gäller att skruva fast dem i galler tycker jag Häromis modell är bättre, då den har kraftigare räfflor än vad Johannas har, de sistmända får man ta i lite mer när man skruvar fast för att få dem att sitta kvar utan att luta omkull i sidled.

Häromis gamla modell var utmärkt, tycker jag. Men den hade en liten gummipackning som ibland kunde ramla ur, fast det var lätt att tillverka en ny, så det såg jag inte som ett problem. Den var väl lite "tråkig" då den bara fanns i marinblå, men det är ju en vacker färg, så varför klaga, funktionen är ju ändå viktigast.

 

Personligen gick jag över till i huvudsak glasflaskor hösten 2012, då jag blev fundersam över sundheten med så mycket plast som vi använder i nästan allt nu för tiden. Läs mer om plaster här.

 

 

Skägg, svamp

Hundar som har skägg kan få roströda till ljusröda slingor i skägget. Det är svamp. Lika som det kan bli under ögonen på hundar.

Hundar som dräglar mycket är mer eller mindre blöta hela tiden i skägget, det ger hunden svamp med tiden.

En hund som slafsar mycket vatten kan också få svamp (= röd "missfärgning") i pälsen och på huden p g a att den är blöt mer eller mindre hela tiden i skägget.

Öronbehäng och krås kan också drabbas, de kan bli blöta när hundar dricker vatten ur en skål.

Öronen är känsliga, ifall öronlappen är väldigt tunn och örat ständigt väldigt blött kan öronsnibben i värsta fall ruttna och ramla av.

Förutom att svampen vanpryder hunden så är den ohälsosam för hunden, speciellt hundens hud mår dåligt av denna svamp.

Detta problem kan avhjälpas genom att ge hundar vatten ur vattennipplar istället för skål.

Under svampen kan det fräta på huden/skinnet om svampen är där nog länge. Det kan ge så kallade fuktexem som dessutom ger en kraftig smärta. Dessa fuktexem kan man behandla med zinksalva (tex inotyol som är extremt effektiv) för att lindra smärtan och snabbare för våtexemen att försvinna. Om hunden är fuktig hela tiden så kommer den i alla fall att få tillbaka problemen hela tiden. Man måste åtgärda orsaken.

Ett sätt att minska blötan, nära nog eliminera den ständiga fukten, i skägget hela tiden på skäggiga hundar är att ge den vatten via vattennippel.

 

 

Saknar vattennippel

En sak jag lagt märke till på senare år är att mina vuxna hundar som hälsar på eller flyttar till andra som inte har vattenflaskor utan skålar till hunden / hundarna, så vill inte mina hundar dricka så bra första tiden då de är vana att dricka rent vatten. Diskar man skålen noga och ger fräsht vatten dricker de, men några minuter senare vill de inte ha av det vattnet igen. Om de däremot ger mina hundar en vattenflaska så dricker mina hundar som vanligt igen. Det är uppenbart att hundar mycket gärna vill ha rent vatten, och inte slasket som blir gammalt och smutsigt efter första slicken i en öppen skål.

 

 

Smaklökar för vatten är längst ut på tungan på en hund för att stimulera hunden att dricka, då hundar behöver mycket vatten.

 

 

Valpar med nippel

Att lära sig dricka ut skål eller fat är en komplicerad sak, så det är något valpar måste träna mycket på för att få ordning på drickandet. Att däremot dricka ur nippel kräver ingen inlärning, det förstår och kan hunden från första försöket. Det finns på inga vis ett problem för valpar att dricka ur nippel redan från mycket späd ålder.

Jag vet folk som skaffat extra små vattennipplar för valpar (finns bl a hos Johannas att beställa) och använt dessa till mjölkersättning vid konstuppfödning istället för nappflaska eller spruta. Fördelen för denna uppfödare var att vid så många valpar så kunde de snabbt äta samtidigt ur varsin nippel när det passade dem.

En valp måste lära sig att dricka vatten vilket som, från en skål är det en helt annan teknik än den tidigare upplevt. Däremot är halva första delen av momentet att tutta på mamman det samma som att dricka ut en flask-nippel. De sticker ut tungan i en halv cirkel så en slags skål-liknande yta skapas, och sedan fångar nippeln i "skålen", precis som när de ska dricka den goda mjölken från mamman. Sedan ska den slicka istället föra att massera i kombination med suga-tugga.

Detta är något som jag har iaktagit på mina valpar, som är en hel del i antal sedan jag startade med flaskor till mina hundar, de valparna har startat dricka vatten ca 1 ½ - 2 veckor tidigare än valparna gjorde innan fick nippel och endast hade skål att dricka ur.

 

 

Fördelar

Det tar aningens längre tid att dricka samma mängd vatten ur en flaska än en skål för hunden. Precis som det tar längre tid för ett barn att dricka ur en barnpip än ur ett glas. Detta är en odelat bra sak. Anledningen är:

  1. Hunden har sysslsättning

  2. Hunden kan inte dricka så fort att de sätter i "fel strupe"

  3. Hunden kan inte få i sig så mycket av speciellt kallt vatten på en gång, och då oftast efter hårt arbete så de riskerar magomvridning, en risk som alltid är närvarande på hårt arbetanade hundar, då speciellt på stora raser.

Hundar har ALDIG ett behov av att dricka fort. Däremot är det många gånger skadligt för en hund att dricka för fort. För att ta några exempel, en kraftigt akut uttorkad hund får INTE dricka fort! Små klunkar, ofta. En hund som är nära värmeslag, samma sak. En hund som är hårt ansträngd och därför vill kyla ner sig fort med kallt vatten, samma sak. En hund som är nyopererad i magen, samma sak o s v. Små klunkar, ofta, är alltså receptet i extrema situationer.

Mina hundar tycker det är vansinnigt kul att få uppmärksamhet. De visar gärna och ofta alla olika varianter att dricka vatten ur nippel, då så många blir extremt intresserade av att se hundar dricka ur dessa. Ju mer exalterade människor blir, ju mer uppmärksamhet hunden får, ju mer dricker de.

Att få höra att hundar inte skulle dricka fullt ut för att de har flaskor och inte skål är värsta rappakaljan. I stort sätt ingen hund har ett så omfattande socialt liv så de inte hinner dricka!

Hundar är av naturen heller inte så lata att de inte orkar dricka. Tvärs om, de flesta hundar i världen idag har för lite sysselsättning, större delen av alla hundar runt om vår glob skulle behöva mer att göra i sin vardag.

Däremot kan det behövas komplement med skål om en hund är mycket sjuk, då måste man naturligtvis göra allt som står i ens makt för att få hundar att överleva och bli friska igen. Behövs då att t ex sätta fram en skål med vatten eller annan dryck gör man det, men lapandet är helt klart mer energikrävande så hundar brukar trots skål föredra vattennippel. Däremot om hunden är uttorkad kan man behöver ge hundar vatten direkt i munnen, små mängder hela tiden. Det gör man enklast med en spruta, utan nål eller pipett.

När man introducerar vattenflaskor till hundar som tidigare enbart druckit ur skål så är det vanligaste att hundarna tycker detta är så kul att de flesta hundar dricker betydligt mer än tidigare under en period. Ofta varar den perioden kring 2 månader, fast det kan skifta väldigt mycket på enskilda individer. Efter den perioden återgår hundarna till normalt vattendrickande.

Dessa tankegångar att hundar har så upptagna och omfattande sociala liv och därmed inte skulle hinna dricka och då tvingas gå törstiga, har, som oftast, sin grund i att man inte förstår hundar och tror de är människor.

Det finns människor som tycker det är för ansträngande att byta flaska när en vattenflaska är slut. Tycker man det är för jobbigt att ge sin hund rent vatten så ska man kanske inte ha hund? Detta oavsett vilket sätt man använder att ge vattnet på.

 

 

Smuts i vatten

Om man fyller på vattenskålen istället för att diska och sätta i färskt vatten, så tar alla bakterier i skålen och det eventuella återstående vattnet i skålen och sprider sig i den nya vattenmängden omedelbart och börjar föröka sig i den nya och större vattenvolymen.

En helt ren skål med rent vatten som blir förorenat när en hund dricker tar det lite längre för smuts och bakterier att växa till sig.

P g a detta bör vi ta upp skålen och diska den och sätta i friskt vatten varje gång och att aldrig ha för vana att bara fylla på.

Oavsett om man har en eller flera hundar är det bättre att ha en riktigt rejäl vattenkopp till hunden/hundarna och vara minitiöst nogrann med hygienen på den. Ta upp den och diska den flera gånger om dagen och full på fräscht vatten. Är det varmt så kan man behöva göra detta var eller varannan timme.

Placeringen av vattenskålen bör vara nära matplatsen, alltså hundens matplats, och helst utan direkt sol och i ett svalare ställe i huset.

Det finns vattenfontäner med kolfilter som tar bort mycket smuts ur vattnet.

 

 

Vattnets åldrande

Vatten blir gammalt.

Vatten som hälls upp i ett glas, eller i en hundskål, eller i en flaska, blir gammal.

Det finns alltid lite "smuts" i vatten, t ex onyttiga bakterier som blir farliga om de blir för många.

Om vattnet fryses ner så går föråldringsprocessen jättesakta, vattnet håller sig fräscht mycket längre.

I kylskåp förlängs också vattnets fräschet.

I rumstemperatur så går processen lite snabbare.

I väldigt varm miljö, t ex i direkt sol, så växer dessa bakterier mycket fort.

Kokas däremot vattnet så dödar det många onyttigheter och många farligheter i vattnet.

Stoppar man vattnet i ett slutet kärl, t ex en flaska kopplad till en vattennippel eller kork, så blir bakterietillväxten oerhört mycket mindre än i ett öppen kärl där vattnet hela tiden står i kontakt med luft.

För varje timme åldras vatten och försämras, oavsett om det är fruset eller i direkt solsken, och allt där emellan, det är endast hastigheten som är lite olika under olika omständigheter.

När en hund stoppar ner nosen i en kopp vatten så tillför hunden massor av smuts och bakterier till vattnet som växer för var timme. Om man spär på med mer friskt vatten i ett redan smutsigt vatten så spär smutsen ut sig och fördelar sig jämt i skålen och bakterier och annat snusk får MASSOR av extra utrymme att snabbt expandera på, och det är just vad de gör också, för även bakterier vill överleva.

Varje gång vattnet behöver fyllas på bör man därför ta bort skålen, diska den och fylla på frächt vatten så har hunden rent vatten en kort stund, tills den stuckit näsan i skålen nästa gång, vilket inte är ovanligt att de dricker direkt efter att man bytt vattnet, de vill så gärna ha rent vatten.

Om hunden däremot dricker ur en nippel kopplad under en flaska tillförs inga bakterier till vattnet.

 

 

Vatten utomhus

På sommaren vill man kanske ha vatten på balkongen, i bilen, i trädgården, då vatten utsätts för sol på det viset så blir vattnet gammalt och ofräscht fortare, det är också lättare att det blir mögel i vattnet. Mögel och smuts är INTE hälsosamt för hundar.

Det är bra om man kan placera vattnet på ett ställe så solen inte lyser direkt på vattnet, oavsett om vattnet är i skål eller flaska.

Har man vattenflaska till hundar ute i trädgården eller i bilen på sommaren, så håller sig vattnet fräschare längre tid om vattnet är i en mörk flaska.

Man kan hänga ett tyg över flaskan eller använda t ex grön flaska. Det minskar risken för att vattnet blir gammalt fort.

 

 

Katt och andra djur

Vattennipplar fungerar naturligtvis lika bra till katt, kanin, marsvin, degus, mus, höns, råtta, gerbil, hamster, papegoja etc.

Varianter av vattennipplar har vi också till t ex kor, hästar, får, getter, grisar o s v. Dessa vattennipplar kan bli lite för klena till dessa djur. Dessutom har man ofta större gäng av dessa djur tillsammans så de behöver stora mängder vatten, därför är de ofta kopplade direkt till vattenledningen till dessa djurslag.

Kalvar, killingar, lamm o s v som "flaskuppföds" finns det massor av olika nippelvarianter till och har funnits i "eviga" tider som de utfodras med mjölken ur.

Man kan undra varför vi inte ska unna våra hundar rent vatten när vi har en så lång tradition av att se till att andra, mindre djurslag får rent vatten?

Mina egna hundar får naturligtvis vatten ur vattennipplar, i huset, på tomten, i bilen. Mina egna zebrafinkar får dessutom allt sitt dricksvatten via vattennipplar, då jag vill att mina djur ska ha så rent vatten som möjligt.

 

 

Svårt

Det svåra tror folk är att lära hunden att dricka ur dem. Varför tror vi att en hund är dummare än en mus som väger 20-30 gram och har en hjärna som endast väger 0,02 oz (1 oz=28,3495231 gram)? Ingen människa lär möss att dricka ur dessa automater, eller andra djur, t ex små gnagare och fåglar som man använder denna typ av vattning till.

 

 

Varför dricker vissa hundar inte ur vattennippel medan alla andra djurslag alltid gör det?

Vem har hört om en ko eller hamster som går törstig istället för att dricka ur en vattennippel? Det finns helt enkelt inte.

Hundar i somliga länder som haft vattennippel i årtionden, där har hundägarna aldrig hört om hundar som inte dricker ut nippel. Jag har pratat med flera av mina utländska vänner, de är helt oförstående till detta beteende.

De jag pratat med om detta är ifrån Portugal, Spanien, USA och Australien. Alla är äldre hunduppfödare med omfattande och långvarit hunduppfödning och ibland mer hunderfarenhet och kunskap. Alla är aktiva utställare och framgångsrika.

Detta i sig själv visar att beteendet att inte dricka ur vattennippel är framkommet genom ägarens ovilja att låta hunden dricka ur dem. Sådana signaler uppfattar hundar på en nanosekund.

Jag själv måste betrakta en hundägare som missunnar sin hund rent vatten är en missunsam hundägare som inte vill sin hunds bästa.

De ytterst få hundar som hellre går törstiga istället för att dricka ur en vattennippel gör alltså så för att manipulera människor. De hundarna har alltså inte fått vara hund.

Hade de fått vara hundar fullt ut så hade de druckigt, utan att göra något väsen av det.

Ägare som låter sina hundar köra med dem riskerar att få sådana manipulerande hundar, hundar som är självdestruktiva. De hundarna drar sig inte för att skada sig själva för att kontrollera människan.

Sådana hundar är olyckliga hundar. De lever under en mental stress som är otrolig.

Vissa hundägare ogillar att deras hundar dricker ur vattennipplar. De hundägarna sänder ut så negativa signaler så hunden inte vågar dricka ur dem. Det är från sådana händelser som hundens manipulativa framväxer. Jag kan bara säga att det är OTROLIGT elaka hundägare som gör så.

Det är få djur som är så känsliga på människans känslor som hundar. De läser oss människor som en öppen bok. Att ge dem signalen att de är dåliga om de dricker rent vatten är ju fruktansvärt. Skulle dessa människor göra så med sina barn också? Enbart låta dem dricka smutsigt vatten ur en skål istället för rent vatten ur en flaska?

Varför händer inte detta med kaniner och får (+ alla andra sorters djur som dricker ur nippel, se egen rubrik)? De är i regel inte så hårt präglade, och dessutom är de djurslagen inte i samma fulla grad anpassad ända in i generna till att vara familjemedlem med människor.

Tar man ifrån en hund att få vara hund så blir den mentalt störd och kan även skada sig själva mentalt och fysiskt.

Det finns även hundar som hellre halft svälter ihjäl än äter för att manipulera sin ägare. Deras kroppar kan bli så kroniskt uttorkade så även om man lyckas ändra beteende och få hunden att äta kan den vara oförmögen att äta till sin "riktiga" vikt för resten av livet.

Lite mer om hundpsykologi.

 

 

Leckage

Vissa hundar dricker ur nipplarna så det läcker i mungipan. För närvarande har jag en hund som gör så, Tensei (skrivet 2015). De andra "håller tätt". Jag har tidigare haft en enda hund till som sullade bredvid när den drack, av alla hundar jag nu har haft som druckit ut nipplar. Däremot om jag ställer fram en vattenskål så sullar näst intill alla hundar mer eller mindre. Uppdatering december 2017: Jag har fortfarande inga fler som läcker i mungipan.

Man kan ha en skål under nippeln som kan samla ihop droppar som kan bli spillvatten, om man har en hund som sullar runt.

Hundar med extrema läppar, som t ex Basset Hound, har förvånansvärt lite spill ur nipplarna, vissa storläppade har inget spill alls med nipplar men blötte ner halva köket när de drack förr.

Lika är det för hundar med massor av hår i ansiktet, t ex Riesenschnautzer, Yorkshire Terrier o s v.

För mig är det ett bevis på hur mycket enklare det är för hunden att dricka ur nippel istället för på fat. Nr de dricker på fat man vissa hundar dricka hälften som bara hamnar på golvet. Snacka om ineffektivt!

Däremot kan de få större klunkar åt gången, och det är inget som hundar eller några andra däggdjur har nytta av, så vitt jag vet. Däremot vet vi att det kan vara skadligt, speciellt om hundar redan är sjuk på ett eller annat sätt.

 

 

Okunskap

Det finns fortfarande somliga personer som anser att hundar inte kan dricka ur vattenautomat (skrivet dec. 2017).

Folk som tror att hundar är sämre än t ex små möss. Eller varför inte grisar och hästar? Dessa djur, och massor av andra, har haft vattenoutomater i årtionden, ja, snart i hundra år, utan minsta problem. Men hundar ska inte klara detta, enligt somliga människor.

Jag tycker att männisor med dessa åsikter borde hålla sina fördomar för sig själva och jobba på sina problem.

När det däremot är myndighetspersoner som har makten över t ex våra kennlar så är det bedrövligt hur illa ställt det är med kunskapen, dessutom farligt.

De har för mycket makt för att år efter år få fortsätta att odla sin okunskap och envist hålla fast i sina fördomar för att det ska vara ok för folk i den positionen. Det är inte acceptabelt.

Renheten i vattnet i en vattenflaska med nipper blir den samma som varje gång man serverar sin hund nytt vatten ur en nydiskad skål. Hur många gånger om dagen får hunden chansen att dricka rent vatten, t ex ur en nydiskad skål?

Hundar med vattennippen har så rent vatten hela tiden!

Mina hundar brukar det ta från några sekunder till 3 månader, beroende på hundarnas bakgrund, inlärda tidigare beteende, tills de till 100 % själva föredrar vattenflaskorna framför skålar med vatten.

Hundar tycker om rent vatten och föredrar rent vatten, om de får chansen.

Att missunna hundar det renaste vattnet som går att få tag i till hundar är elakt och kortsynt. Det tyder på en stor portion elakhet eller en mycket djup okunskap om vad en hund kan eller inte kan.

 

 

Trasiga hållare

Om hållaren går sönder till dessa vattennipplar, så kan man göra en själv som också fungerar, om än inte precis lika bra, då den kan vicka lite i sidled. Eftersom jag själv mest använder 4 - kantiga flaskor går det hela lättare, då vickar inte nippeln i sidled lika mycket som den annars kunde göra med en hemmagjord hållare. Hundar som är vana att dricka ur flaska brukar inte reagera om nippeln vickar lite.

 

Egengjord hållare till flaskorna.

 

 

Kontroll flaskvatten

Kläm på flaskan, om ni använder plast (pet) flaska, över vasken så ser ni om nippeln fortfarande är hel.

Skaka flaskan, om ni använder glasflaska, över vasken så ser ni om nippeln fortfarande är hel. Ta gärna då och håll flaskan med nippeln neråt och ge flaskan några daskar i botten. Skakar ni för hårt så kan kulan åka upp, och då SKA nippeln släppa ner vatten.

 

 

Skruva fast hållare

Om man, som jag, skruvar bort vattenflaskhållare på hösten som varit utomhus och skruvar tillbaka dem på samma ställe på våren, så kanske man måste ta längre skruv för var år. Man kan ju också skruva dit den strax bredvid, men då har man med åren en hel "tavla" av hål som nog inte är det bästa för huset och heller inte ser så tilltalande ut. Eller så sticker man in tändstickor man brytit svavlet av, så många man får in, och sedan skruvar man i skruven. Sedan är det bara att skruva bort på hösten igen utan problem. Tändstickstricket går att använda år från år.

 

 

Tunn plast i flaskorna

Vattenflaskor är idag mer miljövänliga, det innebär att de använder mindre plast i dem numera. Detta kan ibland innebära ett problem för oss som använder flaskor till våra hundar. Vill man använda större flaskor, t ex 1 ½ liters, så får man välja bland de som fortfarande har lite kraftigare plast i sig, de som blivit extremt tunna fungerar inte i våra vattenautomater.

Jag har hittat Hemköps Premier dryker (vissa flaskor med rätt form, se nästa rubrik) som fungerar, de har fortfarande aningens mer plast kvar i sina flaskor och kan därför än så länge återanvändas till dricksflaskor åt våra hundar. Det samma gäller 1 ½ liters flaskorna av märket Freeway (vissa flaskor med rätt form, se nästa rubrik) som jag tror det är ICA som marknadsför.

 

 

Flaskornas form

Hur flaskan är formad verkar också påverka hur de nya tunna flaskorna fungerar tillsammans med vattennipplarna.

Flaskor med "midja" verkar ha svårt att fungera med våra vattennipplar.

Formen verkar alltså ha betydelse när det gäller dessa nya miljövänligare flaskor. Man får prova sig fram.

 

Flaskors form.

 

 

Olika varianter vattenautomater vanliga utomlands

Angående vattenautomater för hundar är Sverige sorgligt eftersatt. Detta helt eminenta tillbehör säkrar bästa kvalitet på vattnet åt våra hundar, varför har vi svenskar så svårt att förstå det? Här nedan är ett litet axplock av några modeller som finns i många olika färger, där nästan inga går att finna i Sverige än så länge (skrivet 2015).

 

 

En del kan man sätta fast med sugkopp. Vissa kan man sätta hängandes. Vissa skruvar man upp på väggen. Vissa finns i särskilda ställningar med eller utan skål under. De har klumpiga fästen och nätta små fästen. Vissa sätter man i galler. De är runda, de är ovala, de är fyrkantiga. Vissa har kortare pip, vissa längre. Vissa har egen flaska, vissa använder man Pet-flaskor till.

 

 

Asien och USA är långt framme (skrivet 2015) i stor variation av vattenautomater till hund.

 

 

Färger

Jag har hittat en uppsjö av färger på dessa vattennipplar utomlands.

 

Grön. Gul. Ljusblå. Blå.

 

4-kantiga flaskhållaren finns i många färger, men man kan inte alltid beställa färg utan de skickar slumpmässigt utvalda färger. Olika färger som ska finnas är bl a: Mörkblå, blå, ljusblå, vit, gul, beige, cerise, svart, grå/silver, choklad, mintgrön, ljusgrön, lila, rosa, ljusrosa och röd, eller har i alla fall funnits.

Bilderna som ligger på denna sida är än så länge bara exempel på några färgvariationen på den 4-kantiga modellen.

 

Cerise. Ljusrosa. Rosa. Choklad. Lila.

 

 

Andra försäljare i Sverige

Jag har hittat några företag i Sverige (2015) som säljer vattennipplar, samtliga som jag hittat är runda (och mörkblå) med ett lås på hållaren som jag inte klarar av med mina reumatiska händer.

Jag har köpt någon sådan tidigare, det slutade med att jag fick ge bort dem då jag inte kunde sätta fast eller öppna hållaren utan så mycket våld så jag fick ont i mina händer, främst tummarna.

Den modellen är mycket billigare att importera än den 4-kantiga, men jag köper endast in de sorter som jag själv har nytta och glädje av. De andra finns att få tag på här i Sverige i alla fall.

Se bilden nedan, där syns låsanordningen jag inte klarar av.

 

Den modell
jag inte klarar

 

I övrigt är denna modell som jag hittat till salu i Sverige så gott som lika i alla betydande detaljer som den 4-kantiga modellen. När jag själv importerar vattennipplar förstår jag varför de flesta väljer den runda modellen, den är upp till halva priset i inköp mot den andra fyrkantiga modellen som jag tar in.

 

 

Livslängd

Då jag gått igenom en generation med vattennipplar i stort antal, så kan jag konstatera att livslängden på själva nippeln har varit ca 4 år. Hållaren däremot något kortare, ibland på grund av olyckor som brytit av hållaren. Bortser man från olyckorna har livslängden på hållaren varit som nippeln, ca 4 år.

Efter snart 6 år har jag några kvar fortfarande som har full funktion.

Jag har förbrukat ca 40 vattennipplar hittills, en grov uppskattning.

Uppdatering: Efter nu ca 10-12 år sedan jag skaffade de allra första flaskhållarna har jag fortfarande kvar några få av de första jag köpte. Det kallar jag bra kvalitet. Jag (och mina närmaste vänner och släkt som jag delat med mig till) har nog haft 100-tals nipplar och så har jag släppt iväg några till hundköpare m m utöver det. En enda har varit dålig (läckage) från första gången. Alla andra har varit hela och väl fungerade i långa tider, och har haft normal livslängd, så här långt.

 

 

Snusket med vattenskål

Största spridningskällan av avföring till en stor grupp hundar är vattenskålar.

Vi lever numera i Sverige med en hel rad nya "sjukdomar" (=parasiter) som tidigare aldrig funnits i Sverige. De flesta av dessa sjukdomar smittar via avföring och har extra lång hållbarhet i vatten, vi pratar ibland om "evigt liv" för dessa parasiter i vatten. Största spridningskällan av avföring till en stor grupp hundar är vattenskålar. Här är några senarier:

När hunden dricker ur en skål slaskar stora delar av vattnet hunden tagit i munnen ner tillbaka i vattenskålen, eller bredvid.

När avföring hamnat i vatten sprids det till alla andra som dricker ur den vattenskålen, ändå tills att skålen fått en ordentlig diskning! Hur många hundar dricker ur samma vattenskål mellan varje diskning hos er? Är skålen i plast så kommer parasiterna ligga kvar i springorna efter disk...

Har man matskål med torrt torrfoder som står framme ständigt till hundarna så kan även smittokälla ligga där, MEN det är inte alltid som enbart saliv upplöser avföringen och sprider den till skålen, och gör den det är det sällan (i det närmaste omöjligt, så vitt jag förstår) som alla kulor drabbas. Däremot i vatten räcker det med en smula som är så liten så en människa inte ser den som upplöses i en stor vattenskål och sedan räcker till för att alla som dricker av detta vatten ska drabbas av smitta. Vattnet i skålet hjälper dessutom till att lösa upp avföringen, hunden slafsar och vattnet svätter och spolas runt munnen och spills tillbaka i skålen och vattnet frigöra avföring och dess eventuella smitta / smittor och därmed infektera vattnet. Även blöta fläckar kring skålen smittar, hunden trampar i dessa och tvättar sig sedan om fötterna...

Motsvarande smittrisk vid vattennipplar är minimal.

Motsvarande hygien i vattenskålen som i vattennippeln är att man efter varje gång hunden druckit ska skålen upp och diskas och förses med nytt, frächt vatten och området kring skålen tvättas.

 

 

Hygien

Stick ner fingret i hundens vattenkopp. Dra längs botten och sidorna. Är det slemmigt där så är vattnet riktigt smutsigt. Skulle du dricka ur den koppen?

Plastskålar innehåller minimala springor. I dessa håller sig minimala parasiter fast vid diskning. En plastskål går därför inte att sanera.

En keramikskål som har sprickor är inte bättre än en plastskål.

 

 

Stora och små hundar

En stor hund äter och dricker mindre i förhållande till sin kroppsvikt än små hundar. Små hundar lever oftast längre än stora hundar. Vi kan inte tro att en liten hund ska ha mindre uppmärksamhet eller skötsel än en stor. Vi MÅSTE visa små hundar samma respekt som stora. Vi får ALDRIG glömma varje individ. De som har speciella behov ska få skötsel därefter!

Som exempel kan man ta när jag hade två små hundar som inte ville dricka ut vattennipplar då de var gamla och var så inrotat vana vid vattenskål. Den ena ändrade sig efter ett år, den andra efter två år. Den som ändrade sig efter två år vill ALDRIG för en sekund idag dricka ur skål. Inte ens när jag ställer ner det nyupptappade vattnet i en ren skål. Den som ändrade sig efter ca 1 år finns inte mer med oss men föredrog nippel resten av sitt liv när hon väl kommit på att det var bättre. För mig var det självklart att mina små hundar hade både ock tills alla föredrog nippel. Sedan hade vi en stor hund med en medicins problematik som gav en oerhört kraftig akut törst när det föll på. I början av sjukdomsbilden så var det dagligen. Efter insatt behandling så blev det en sådan törst ca 2 gånger/månad. 3 år senare, strax innan vi avlivade henne på grund av sjukdomen, så kom törsten ca 3 gånger i veckan tillsammans med andra kraftiga symtom av sjukdomen. Denna hund hade ALLTID en vattenskål jämte vattennippeln. Så fort hennes hemska och sjukliga törst slog till så gick hon till skålen, och endast då, då högg hon i sig vatten som hon var döende. Att jag skulle ta ifrån henne skålen under dessa år hade varit djurplågeri.

Dessa tre händelser gällde en individ vardera, när en individs behov inte tillgodoses så är vi djurplågare, sedan spelar det ingen roll om hunden i fråga är liten eller stor.

Jag sysslar inte med djurplågeri!

I dagens läge när jag ställer ner vattenskål är det nästan alltid någon ung hund som vill leka med vattnet, kliver i det, krafsar i skålen. Det är som en leksak för dem. Så de flesta gånger när jag har unga hundar så hinner jag inte ställa ner en vattenskål förrän vattnet är smutsigt.

 

 

Praktiska exempel ur verkligheten

Här exempel på frågor jag får från oroliga hundägare och som denna flaska kan lösa:

Jag har medvetet ersatt hundar, raser, namn o s v mot allämnna uttryck, som t ex hunden, för att ingen ska känna sig utlämnad av mina publiceringar. Kvar har jag lämnat det vesentliga, precis som jag brukar.

 

 

GE HUNDEN EN CHANS ATT FÅ RENT VATTEN!

 

Uppdaterad 2022-11-09

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström