Hosta, harklingar, förkylning, kennelhosta

 

Hosta är ett symtom, inte en diagnos.

 

Förkylning

En hund kan hosta, harkla sig, snorka, ha dragningar (det låter som om hunden försöker drar in snor istället för att få ut det) och andra avarter av samma sak utan att för den skull vara sjuk. Det är inte helt ovanligt för hundar med kort näsa eller extremt smal näsa. En hund som ihållande, dagligen alltid snorklar har problem, den bör undersökas av veterinär för att utreda orsaken.

Hosta är ett vanligt symtom vid bl a förkylning, förkylning kommer sig av ett virus, men hosta är också vanligt vid bl a inflammationer i lungor, allergier, vid massiva maskangrepp och hjärtfel. Får hunden ihållande problem bör man gå till en veterinär som får kontrollera hunden.

Harklingar orsakas av irritation i svalget. Är harklingarna ofta och mycket förekommande kan orsaken vara t ex inflammation i halsmandlarna = tonsillit och då kan ibland också hunden få flera symptom såsom feber, dålig aptit och den kan även äta gräs. Har hunden inflammation i halsmandlarna brukar veterinären i första hand ordinera antibiotika av någon sort.

Harklingar kan också vara något främmande föremål har fastnat i halsen eller längre ner i luftstrupen. Det måste då snarast avlägsnas av veterinär. Man kan prova att ge sparris, fibrerna lindar sig lått kring benbiten, har man tur kommer den passera utan problem.

Vid återkommande dragningar kan man prova nässpray för småbarn, en spray i vardera näsa vid behov. Det är inte ovanligt att det får problemet att försvinna efter en till två behandlingar.

Harklingar kan även vara ett symptom på allergi.

Hundar kan drabbas av förkylning, som är ett virus, med ont i halsen, nysningar och rinnig nos. Det är dock ovanligare. Om hunden nyser mycket kan det även bero på noskvalster.

Penicillin har ingen effekt på virus.

 

 

Kennelhosta

Kennelhosta drabbar hundar ibland. Det orsakas av ett virus eller bakterier. Det påminner om kikhosta. Hundar kan vaccineras mot kennelhosta, det är alltid bäst att förebygga än att bota. Trots vaccin kan de drabbas, men för det mesta drabbas de i alla fall lite lindrigare, ifall de drabbas, än den ovaccinerade hunden.

Sjukdomen är extremt smittsam. Hundar smittar varandra genom direktkontakt (luktar på varandra nos till nos) eller via hostningar / nysningar som hunden kommer i direktkontakt med, vattenskålar, matskålar, apportbockar eller annat som hunden tar i sin mun efter att en sjuk / smittad hund burit den eller t ex vid tandinspektion kan smittan följa med till nästa hund som inspekteras.

Det går nästan inte ett år mellan rapporterna jag får att någon av mina bekanta fått kennelhosta på sina hundar via hundutställningar och / eller hundklubbar / kurser.

Många tror att kennelhosta främst drabbar kennelhundar. Det är fel. Ett virus eller bakterie gör inte skillnad på var hunden bor! Däremot så är det alltid jobbigare att bli av med smittan när man har många djur, så det varar i regel en längre tid innan smittan klingar av när man har många hundar och smittan kan bli att går runt, runt om och om igen.

Valpar och yngre hundar + t ex tikar med valpar eller hundar med på annat sätt nedsatt immunförsvar drabbas lättare och kan ha svårare hosta och då även längre tid än "normala" vuxna hundar. Hundar kan även drabbas av lunginflammation som följd av kennelhosta.

Det man ska titta efter när man tror hunden har kennelhosta är harklande, torr och skrällande hosta, oftast värre på natten, den varar ibland endast 4 - 5 dagar, men ibland kan det vara i veckor, speciellt när man har många hundar. På de hundar som drabbas värsta kan det se ut som de ska spy, ibland får de upp vitt eller gulaktigt slem, får svårt att äta och svårt att få luft mellan hostattackerna. De kan få feber, dragningar (= snorklingar) och bli allmänt trötta och hängiga.

Man ska försöka få i hunden bra och näringsrik mat +  mycket vätska.

Kontakta veterinären vid svåra fall, speciellt om det rör sig om en ung hund eller hund med nedsatt kondition.

Naturligtvis ska du inte låta hunden träffa andra hundar under dem tid den är sjuk!

 

 

Kronisk hosta kan dämpas, lindras eller t o m  botas med Drosera. Drosera är framtaget från växten silkeshår, en växt som kallas köttätare, de lever på flugor m m.

Kamomill och krokus ska också ha effekt, då gärna i kombination med Drosera.

 

 

Jag fick en gång kennelhosta på mina hundar via en uppfödare som sålde mig två hundar. Det var riktigt hemskt. Alltihop varade totalt nästan 5 veckor. Jag sov inte en enda natt mer än 15 - 20 minuter åt gången. Oftast inte ens det. En hund av mina fick det tre gånger innan det klingade av, vissa fick det två gånger, vissa hundar fick det endast en gång, och vissa drabbades aldrig. Det knepiga som jag än idag ibland funderar över är att tiken som drabbades tre gånger låg i mitt sovrum med 7 valpar, ingen av de 7 valparna drabbades så jag kunde se det! Ibland kanske man bara ska ha tur i oturen.

En rolig historia om denna mamma och hennes valpar var att mamman kallades Cilla, hennes valpar "döpte" min dotter till småsillarna! Alltså var det en kull med strömningar!

 

Uppdaterad 2018-06-06