Aktiveringsspel

 

Denna sida visar på olika aktiverings leksaker som idag kallas "spel" för hundar. Det är sådana som man gömmer godis i och låter hunden klura ut hur den ska få tag i godbitarna.

 

Denna snurrar hundarna på för att hitta fack med godis i. Lukthål finns i toppen för att fresta hunden lite extra.

PHOTO: Annika Hagström

 

Då många av dessa leksaker är använda i många år är de slitna därefter. Detta visar bara att det som är för hundarna i detta hus används för just hundarna också, inte bara för att stå på en hylla och visa upp vad bra grejer man har.

Lekar med hund berikar hundens liv och om du leker med din hund fördjupas er kontakt.

 

Stor modell tefat.

Här är det lucka i mitten att gömma godis i och runda håligheter under de rörliga luckorna.

PHOTO: Annika Hagström

 

Tänk bara på säkerheten. Trots att sakerna är inköpta som hundleksaker så finns inte samma säkerhetskontroll för hundleksaker som för barnleksaker. Inga små eller vassa delar etc. Använd sunt förnuft. Det är tyvärr inte ovanligt att jag inte köper produkter för djur p g a att de kan bli farliga för djur.

 

Alla sådana här små extra saker som man lägger in i vardagslivet ger hunden sysselsättning och gör hunden kreativ.

Hos oss har vi MASSOR av sådana här saker för oss många gånger varje dag. Ibland använder vi egna leksaker, ibland köpta leksaker.

Bollar eller liknande med godisar i, det är en skojig utveckling.

Dessa "bollar" är dessutom överlägsen då det gäller att banta hundar då de förlorar kalorier för att få tag i maten. Dessutom tar "matningen" längre tid vilket ger den matglada hunden längre nöje.

Men de kan också vara bra för de magra hundar som uppskattar denna lek, de kan man få att äta det där lilla extra med denna metod ibland.

 

Knoppar med hål i för att leda ut goda doften av godis och bara att lyfta för att få tag i godsakerna. Vissa hundar är experter på att ta
knopparna och lägger sig för sig själv för att tugga sönder dem, man får passa så man inte blir av med detaljerna.

PHOTO: Annika Hagström

 

 

Aktiveringsspel

Aktiveringsspel i all ära. De kan vara kul några sekunder. Men har man kreativa hundar som fått bekanta sig med sådant redan från små är det som om de har sett ett, så har de sett alla. Det är alltså inte ens svårt för dem.

Dessa extra hål för att sprida vällukt har jag provat att blockera, då ser jag att vissa hundar får jobba några sekunder längre med spelen, vilket är bra. Jag undrar om hålen egentligen endast är till för "första-gångare" som inte är så vana vid hundspel.

Har du en hund som förstått hur dessa fungerar så kan man prova att sätta igen hålen.

Jag provade med tejp först. Sedan tog jag kluddmassa, det fungerade bättre.

 

 

Tefat. Pyramid med tyngd i botten så den ställer sig upp av sig själv.

Liten modell

Stor. Svår att hålla ren.

Mellanstor. Svår att hålla ren.

Liten egentligen för katter.
 Svår att hålla ren.

PHOTO: Annika Hagström

 

 

Tefat

Tefat ska laddas med någon smörja som kan köpas på flaska, fast går också att ladda med hundkulor, den blir oerhört kladdig och svår att diska p g a att det blir kladdigt, men laddar man med hundkulor är den inte svår att diska. Dessa tycker mina hundar inte är så intressant.

 

Att ladda med gott jox
från sprayflaska man
köper i djuraffärer.

Torn med hål i för att leda ut goda doften av godis och bara att lyfta för att få tag i godsakerna. Vissa hundar är 
experter på att ta torn och går iväg och lägger sig för att tugga sönder dem, man får passa så man inte blir av med dem.

PHOTO: Annika Hagström

 

 

Lek som kan bli stress

Bollar har idag ett oförtjänt dåligt rykte i vissa kretsar, bollen är en helt underbar leksak, som allt här i världen ska det dock inte överdrivas. Vi vill inte ha boll-dårar, som ibland förr i tiden också kunde vara pinn-dårar. D v s ett stressmoment.

En hund som steriotypiskt upprepar samma rörelsemönster om och om igen kommer in i en stress-situation där vissa delar av kroppen blockerar sig, den går in på auto piloten. Dessa stress beteenden ökar stresshormoner (kortisol) i kroppen som i sin tur bryter ner hunden, när det blir för mycket av det, kroppen bryts ner fysiskt såväl som psykiskt.

 

Denna anser jag vara otroligt överlägsen,
det är den enda bollen som går att ta isär
helt och diska ordentligt, dessutom kan man
ladda den med pinglor som skramlar när den
rullar, om man vill. Dessutom är det den
billigaste jag köpt, 20 kr på Dollar Store
(aug - 2012). De håller bra för både mina
stora och små hundar, trots flitigt användande.

En mjuk gummiboll.. Svår att hålla ren.

Boll med tuta som låter lite
nu och då.
Svår att hålla ren.

Boll med reglerbar öppning, tutar oregelbundet
 Svår att hålla ren.

PHOTO: Annika Hagström

 

 

Plast

Många hundleksaker är av plast. Jag tror vi ska se upp med så mycket plast till våra hundar. Speciellt då blivande avelsdjur eller avelsdjur. Anledningen är gifter som är hormonstörande i plasten. Läs mer här.

Denna varning gäller dess värre även vissa giftiga färgämnen som många gånger finns i bl a billiga koppel och halsband, men även i så kallade tuggknutar till hund. Håller man sig t ex endast till Alacs koppel och halsband är ALLA färger testade så det använgs enbart giftfria färger i samtliga deras produkter.

Farliga plaster finns också i vissa tyger.

I t ex plastleksaker, plastskålar o s v uppstår små minisprickor mycket fort. Så små så man inte kan se dem med blotta ögat. Dessa sprickor kan innehålla farliga bakterier och smittor.

 

Detta var första varianten, så vitt jag vet.
 Svår att hålla ren.

Det finns ett hål i ena änden att stoppa godis i. Detta ben är svårt, tycker nästan alla mina hundar.
Svår att hålla ren.

PHOTO: Annika Hagström

 

 

Tuggben vs köttben

Tuggknutar och liknande som består av torkad hud i olika varianter, kan ge bl a kräkningar, dåliga magar o s v. Vid malda tuggben ökar ofta problemen, då hundarna får i sig ännu mer och mycket fortare av dem. Dessutom kan hunden lätt få dålig aptit, delsvis p g a tuggandet men också p g a gifter.

Köttben är väldigt fin sysselsättning för hund förutom en extra kalsium källa, ett överskott av kalsium, som inte är farlig, är klart att föredra. Man kan se i avföringen efter en hund när den fått i sig ett rejält överskott av kalk, avföringen blir ljus och smulig, torr. Det är nyttigt för hundar att få i sig en överdos av kalk mellan varven, speciellt för unga och gamla hundar. Allt överflöd av kallt kommer alltid ut via avföringen, och därför är kalk omöjlig att överdocera.

 

Boll med reglerbar öppning, blir lätt avtuggad i öppningen (se bilder), därför inte så hållbar som den borde vara. De är svåra att hålla rena.

Stor modell

Liten modell

Liten modell

Liten modell

PHOTO: Annika Hagström

 

Vissa ben som är sköra så hunden får sönder dem i småbitar eller vassa partiklar, bör tas bort från hunden så den inte får i sig bitar som kan rispa sönder hunden utvärten med dessvärre även invärtes.

 

 

Boll

Tärning

En enkel boll. Svår att hålla ren.

Större modell. Svår att hålla ren.

Mindre modell. Svår att hålla ren.

PHOTO: Annika Hagström

 

 

Kong-leksakerna

Kong leksakerna kan användas som leksaker som de är, eller fyllas med ett kongfyllning som kan köper på flaska.

Kongleksakerna går ganska lätt att hålla rena.

Fyllningen upplever mina hundar som extremt attraktiv.

Fyllningen är väldigt drygt, så använd endast en mycket liten fyllning varje gång.

Undvik detta till hundar som har lätt att lägga på hullet.

 

Spel i trä. Boll att ladda med godis. Kong leksak. Kongfyllning.
PHOTO: Annika Hagström

 

 

Varning!

Alla leksaker som kan gå sönder, tygsaker som hundar kan få upp i sömmar, latexleksaker de kan bita sönder och få i sig plaster, påsydda ögon o d, måste man passa sig! Om man har en enstaka hund som aldrig visat tendens till att göra sönder något kan få ha dessa saker hela tiden. Hundar som man inte vet eller som man vet har bitit sönder tidigare, ha nere dessa saker till hundarna och lek med hundarna, men bara under uppsikt! Ta sedan bort dem mellan lekarna.

 

En mjuk gummiboll.. Svår att hålla ren.

Egentligen för katt. Svår att hålla ren.

Större modell, med tuta. Svår att hålla ren.

PHOTO: Annika Hagström

 

Spel

Spelet nedan var inte så bra som mina tidigare, eftersom träet drog åt sig fukt. Detta gör att träet kan dra ut sig bakterier och annat snusk från hundens mun till träet. Sedan kan detta smitta tillbaka hundarna. Inte bra alls. Jag har därför målat denna, då fungerade den perfekt efter det.

 

Spel.
PHOTO: Annika Hagström

 

Spel

Spelet nedan är annorlunda än alla de som är ovan. Hundarna måste trycka på knappen och då kommer det ner godisar som jag laddat automaten med. Vissa använder tassen och vissa nosen.

221125 Jag har en "matautomat" för hundar. Tryck på knappen så kommer maten/godisen. Då hunden endast behöver trycka på en knapp för att få mat så påminde det mig om en gammal tant, det påminner mig om Tant Asta närmare bestämt, en kvinna som satt och matade sitt barns hundar (en kennelinnehavare) bara hundarna tittade på henne. Alltså fick våran matautomat heta Tant Asta.

Vår yngsta hanvalp Pia´s Senor Eduardo har redan lärt sig använda Tant Asta, 5 veckor och 5 dagar gammal!

 

Spel.
PHOTO: Annika Hagström

 

Den nedan är lite annorlunda då hunden bl a måste dra i ett snöre för att få ut lådan med godis och lyfter eller skjuter med knoppar.

 

Spel. Spel.
PHOTO: Annika Hagström

 

Lek med leksaker
Leksaker, aktiveringsspel för hund som man laddar med godis
Leksaker bollar
Leksaker för hund, hemmagjorda eller avsedda för annat än hund
Leksaker för hund, köpta
Leksaker för hund, roadkill

 

Uppdaterad 2022-11-25

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström