ATT HA HUND UNDER ANSVAR

 

Vi människor är duktigast på att ta hand om och beskydda det som vi älskar mest.

Att bli duktiga på att ta hand om det vi älskar mest beror på hur mycket vi lär i ämnet.

 

 

En bra hundägare

Den är snäll med djur. Den låter inte djuren bestämma. Den förstår att hundar är hundar och ska behandlas som hundar.

Det är otroligt viktigt att hundarna inte får lida, varken fysiskt, eller framför allt mentalt.

Det förekommer mycket fysisk vanskötsel, oftast i form av övergödning (eller underutfodring) och felaktig utfodring (människomat till hundar), ofta också dåligt skötta tänder, en annan fysisk vanskötsel är kläder, parfym, bär runt på små hundar (som också är psykisk misshandel) etc.

Det förekommer mycket psykisk misshandel också, främst att behandla hunden som baby istället för hund och att överge hunden, gång efter annan. En hund är född att leva med människan, inte på avstånd människan. Hunden vill ha fysisk och psykisk närvaro av sin människa.

 

 

En dålig hundägare

Sedan är det så många som vansköter hundar mentalt, tror de är människor, bäbisar, att de ska daltas med och frågas om lov. Att hunden ska ha rätt att bestämma. Helt sjukt. Hundarna får sjuka beteenden, sedan skylls rasen, uppfödaren, blodslinjerna o s v för detta. Hundarna blir många gånger skadade för livet. En hel del avlivas. Dessa människor borde skaffa sig en docka som barnsubstitut, inte ett djur som ska behandlas felaktigt (alltså som en bäbis istället för hund).

Sedan dessa som låter hunden ligga ensam timme efter timme, dag efter dag, vecka efter vecka, månad efter månad, år efter år. Sedan tar de kontakt med mig för att få hjälp att lägga tillrätta deras hunds felaktiga beteenden, och anser mig värdelös eftersom jag vägrar hjälpa till att låta familjer fortsätta att vansköta hundar.

Ska vi klargöra/tydlighetsgöra detta så kan vi säga så här:

  1. Ska era kommande barn eller barnbarn utfodras med torrfoder för hundar?

  2. Ska ni dränka era barn och barnbarn med parfymer?

  3. Ska ni förstöra era barn och barnbarns hår och skinn?

  4. Ska ni låta barnen gå smällfeta eller mager som ett vandrande skelett?

  5. Ska ni låta era barn och barnbarn bestämma över er?

  6. Ska ni inte lära era barn och barnbarn att borsta tänderna?

  7. Ska ni låta era barn och barnbarn gå i koppel?

  8. Ska ni klä era barn och barnbarn i en kraftig vinterpäls i värsta sommarhettan?

  9. Ska ni klä eller barn och barnbarn i dubbla lager kläder?

  10. Ska nu låta era barn och barnbarn överges i hemmet medan ni är borta?

Jag hoppas ni ska vidga era sinnen och få klart för er hur fel detta är.

 

 

Vanskötsel i välmening

Det är märkligt hur de "duktiga" hundägarna idag skadar sina hundar.

Ger dem skadlig mat.

Klär på dem så de får hudproblem.

Sätter på dem breda halsband så de får nackproblem.

Bär runt på hundarna så de inte ens får muskler.

Gör dem rädda för allt möjligt genom att inte behandla dem som hundar o s v.

Hundar får leva med plågsamma och smärtsamma handikapp livet ut.

Den omfattande vanskötsel som idag sker i all välmening har jag inte sett maken till förr.

 

 

Alkoholism och hundägande

Först måste man förklara vad en alkoholist är. Vad är en alkoholist?

En som dricker alkohol utan att kunna kontrollera sitt intag, regelbundet eller i perioder. En som har alkoholism är ofta en person som inte kan kontrollera sitt dåliga beteende under inflytande av alkohol.

Detta är den största orsaken till att en alkoholist ofta inte har möjligheten att ta hand om en hund.

De ytterst få alkoholister som fortfarande kontrollerar sitt dåliga beteende under inflytande av alkohol kan vara en utmärkt hundägare. Jag har haft ynnesten att lära känna en enda alkoholist som endast fått okontrollerat positivt beteende under inflytande av alkohol och han var en underbar, rent fantasiskt bra hundmänniska.

Ett stort problem när det gäller alkoholister är att de vet att de kan bete sig dåligt när de druckit, men förstår inte att det är något felaktigt när det gäller att ha ansvar för levande väsen som är totalt utlämnade till oss, som t ex hundar.

 

 

 

STRESSBETEENDEN

Det händer ibland att vissa hundar drabbas av stressbeteendet som yttrar sig i att hunden snurra runt, runt, stereotypiskt, oftast åt endast ett håll.

Detta beror på stress, som i sin tur kommer från att hunden är understimulerad (inte övertränad).

Till viss del brukar man nå framgång med att träna bort det genom att aktivera hunden med vettiga saker, extra motion, kanske lära hunden lite lydnad och liknande.

Jag har tagit hand om flera halvvuxna eller vuxna hundar som haft detta beteende, men träning har det nästan försvunnit, avtar mer och mer år för år men kommer ibland tillbaka i mycket begränsad omfattning under extrem stress (endast positiv stress, ej vid negativ stress av någon underlig anledning).

Ju längre hunden har haft detta beteende, ju längre tid tar det att träna bort detta. Ju förr man kan sätta in träningen, helst vid första tecknen på detta beteende, så kan man med rätt träning bli av med det helt. Har de däremot fått utveckla beteendet under en längre tid brukar det vara omöjligt att helt träna bort.

Först försöker ni ta bort alla de miljöer som framkallar stressbeteenden, t ex att stå i hundgård, att sitta i burar (bur vistelse för hundar i Sverige är i princip olagligt, vissa undantag finns, t ex transport) etc. All form av underaktivering som leder till stereotypiska beteenden i hundens ensamhet ska undvika, helst tas bort helt från hunden.

När hunden börjar med beteendet, avled den genom att sätta in träning i form av olika aktiviteter. T ex rulla runt, vacker tass, sitt fint o s v. Ett litet träningsprogram. Lite freestyle kanske?

Det är vårat ansvar som hundägare att se till att hundarna mår så bra som möjligt, då måste vi hjälpa våra hundar att komma ur dessa beteenden. Stress påverkar hälsan negativt.

 

 

 

JAKTHUNDAR

Jag är ganska less på alla dessa jakthundar som springer vind för våg dagarna i ända, sista veckan (skrivet februari 2009) har jag haft tre "besök" av jakthundar som springer runt på min tomt i en liten by, ibland i timmar i sträck, istället för att vara i skogen och jaga.

Varför folk skaffar som jakthundar som sedan ska springa på min tomt, så jag inte ens kan släppa ut mina hundar, förstår jag inte.

Dessutom har jag personligen sett, även under de senaste åren, hundar (nästan uteslutande jakthundar) som mest hela dagar (och nätter) står ensamma i väldigt små och trånga hundgårdar i veckor utan någon aktivering och dessutom ibland får massor av stryk, de misshandlar hundarna för bl a att de skäller.

Först och främst, de hundarna har INTE ett bra liv. För det andra ägarna till de hundarna kan inte ha mycket nöje av sina hundar. För det tredje, vi som drabbas av dessa lösspringande hundar blir mycket irriterade, i mitt fall blir även alla mina hundar lidande. För det fjärde det är hemskt dålig PR för hundar och då framför allt jakthundar!

Jag förstår inte att vuxna människor kan bete sig så ansvarslöst. Jag har vid ett tillfälle för många år sedan fått en hund ihjälbiten av en sådan lösspringande jakthund som hoppade över staketet och in på min tomt och bet ihjäl min hund som stod på min egen yttertrappa. Därav min extrema försiktighet idag. Så fort jag hör ett pip från mina hundar rusar jag ut och tar in dem ifall det är en jakthund i antåg. Under jaktsäsong står jag med mina hundar ute vid varje rastning. Promenaderna för min del under jaktsäsong är under den mörka tiden på dagen, tidig morgon eller sen kväll, så man inte av misstag ska bli skjuten av jägare eller få mina hundar jagad av jakthundar.

Ibland har jakthundarna pejl dessutom så ägaren borde vara medveten om att hunden ibland i timmar, ibland upp till 6 timmar i sträck springer på min tomt, men istället för att komma och hämta upp hunden låter de hunden kuta runt min tomt hela dagen. Helt otroligt! Varför har de då skaffat jakthund och varför har de så skaffat pejl?

Jag har själv ägt jakthundar, bl a tax (SN) och Basset hound, som vi jagat med, så jag vet hur praktisk jakt går till. Det är inte så att jag är helt oförstående till begreppet jakthundar utan jag VET att detta är oansvariga hundägare som inte KAN ETT SKVATT om praktisk jakt med hund. De är totalt inkompetenta. Konstigt bara att det är så många olika hundar, raser och av båda könen som dyker upp. Anser folk som jagar "på landet" att de inte behöver ha någon kunskap eller kontroll alls?

SKÄRPNING för er jägare som känner er träffade, jag börjar tappa förtroendet och respekten totalt för er!

 

 

Ensam hund

Lagen säger att hundar ska ut var 4:e timme. Sitter de i hundgård ska de ut därifrån var 4:e timme, är de instängda inomhus ska de ut var 4:e timme.

Nya regler: 6 timmar, lika som ovan.

 

 

Leva med eller leva paralellt med hund

Att välja att leva MED sina hundar, hela tiden, är en lyx som inte alla kan välja.

De som inte kan leva med sin hund borde inte ha hund, enligt mitt sätt att se det. De kan låna hund när de är lediga och har tid för den.

Att skaffa hund och ha den ensam hemma eller på något opersonligt dagis regelbundet synes mig helt förkastligt.

Det finns för all del ett och annat dagis som är personligt, så det blir som en utökad familj där hunden är en i familjen, men det finns tyvärr allt för många dagis som bara håller hunden i förvaring med eventuell matning och promenad, det är förvaring, inte familjeliv.

Att däremot vara en familj som hjälps åt med hunden, samma år efter år, det är en helt annan sak. Då är hunden inom familjen (intern eller extern familj), där hunden ska vara.

Hundar utsetts för en extrem stress hela tiden när den blir bortvisad från familjen gång på gång.

Enligt hundens sett att se det hela vill hunden vara en del av sin människa och dess hela liv, inte bara delar av det.

Hunddjur togs inte under människans vingar och placerades i band långt från människan eller i hundgårdar och hundboxar, eller instängda i hus.

Hunden FÖLJDE människan HELA TIDEN.

Den adopterade människoflocken som SIN familj.

Det är så människa och hund är född att leva, som de är menade att leva.

Att ha en hund för att kunna skryta om att man har en hund är helt förklastligt. Att leva med hund för att man VILL LEVA med hund, då är det hela på de rätta bolinerna.

Glädjen i att LEVA med en hund är det man ska ha. Inte glädje av att skryta med att man har hund.

En hund förstår den skillnaden smärtsamt bra. Du kan inte lura hunden.

En hund som inte känner sig älskad och behövd har ett lika bortslösat liv som en människa som inte känner sig älskad och behövd.

Skillnaden är att människan kan känna sig älskad och behövd i en illusion, t ex via Facebook.

En hund behöver fysisk OCH psykisk närvaro av sin familj för att känna sig älskad och behövd, hunden kan inte ersätta riktig närhet med lotsad närhet, så som vi människor kan.

 

 

Det är hundägarens ansvar att veta gällande regel och bestämmelser.

OBS! Man måste HELA TIDEN hålla sig uppdaterad med de nya bestämmelserna, då det kommer nya i stort sett varje vecka sedan jordbruksverket tog över inspektionerna från kommunerna. Dessa nya regler smygs in i en extremt mängd bestämmelser, utan förvarning.

M A O, omöjliga för människor som inte jobbar på heltid att hålla ordning på.

 

 

Mer om ansvar.

För- och nackdelar med hundar.

Mer om vad en hund är.

 

Uppdaterad 2021-05-11

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström